Seneste nyt
17. nov 2021

Merkel opfordrer Lukasjenko til at lade FN og EU yde humanitær hjælp til migranter ved grænsen til Polen

De seneste uger har mange tusinder migranter været strandet på grænsen mellem Hviderusland og Polen, som udgør EU's ydre grænse. Ifølge Polens regering er de hviderussiske myndigheder i dag begyndt at køre nogle af migranterne væk i busser. (Foto: BelTA © Ritzau Scanpix)

Den tyske kansler, Angela Merkel, har i dag opfordret Hvideruslands præsident, Aleksander Lukasjenko, til at tage imod EU’s og FN’s tilbud om at yde humanitær hjælp til de migranter, der opholder sig på grænsen mellem Hviderusland og Polen.

Det gjorde hun i dag i et telefonopkald, oplyser en talsperson for kansleren til nyhedsbureauet Reuters.

- Kansleren understregede behovet for at sikre humanitær hjælp og hjemsendelsesfaciliteter til de påvirkede mennesker, lød det blandt andet fra talsmand Steffen Seibert om opkaldet, som er det andet mellem de to ledere siden mandag.

Ifølge Reuters henviste Seibert ikke til Lukasjenko som Hvideruslands præsident, men blot ”hr. Lukasjenko”. Tyskland anerkender ligesom en række andre vestlige lande ikke den valgsejr, som Lukasjenko hævder at have vundet ved præsidentvalget i 2020.

Seneste nyt

 1. I dag kl. 14:27

  Ændrer corona-anbefalinger: Nu kan man bryde selvisolation tidligere

  Anbefalingerne for, hvornår du kan bryde din selvisolation efter coronasmitte, bliver nu ændret.

  Fremover kan du afslutte din selvisolation, når du ikke længere har symptomer.

  Har du en positiv test, men ingen symptomer eller lette symptomer, er din selvisolation nedsat til fire døgn, skriver styrelsen.

  - Vi vurderer, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at lempe på vores anbefalinger, fordi vi har så høj immunitet i befolkningen, og fordi vi har beskyttet dem, der er i øget risiko for at blive alvorligt syge, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Helene Probst.

 2. 46 min. siden

  Middelfart kommune vil ansætte podere for at løse personalemangel

  I en facebookvideo beder senior- og velfærdschef Vicky Andersen Middelfart kommunes podere om at henvende sig. Det sker i takt med, at testkapaciteten nedjusteres fra 500.000 til 200.000 om dagen.

  Middelfart kommune er presset på personalefronten, og poderne skal i første omgang være med til at løfte opgaver, der tager tid væk fra de omsorgsopgaver.

  - Tidligere har det været vores SOSU'er, der har stået for rengøringen. Men når vi er så pressede, som vi er nu, så er det en opgave, man lettere vil kunne kunne varetage som ufaglært, Siger Vicky Andersen.

 3. 58 min. siden

  Rusland: USA og Nato optrapper spændinger

  Rusland beskylder USA og Nato for at optrappe spændinger, efter at den vestlige alliance har meldt ud, at den er ved at sende flere kampfly og krigsskibe til det østlige Europa.

  Det skriver Reuters.

  Nato forstærker forsvaret, efter at Rusland nu har omkring 100.000 russiske soldater langs Ruslands grænse til Ukraine.

  Talsmanden for Kreml, Dmitrij Peskov, beskylder USA og Nato for "hysteri" og "informationsløgne". Talsmanden siger, at der fortsat er en meget stor risiko for, at ukrainske regeringsstyrker angriber prorussiske separatister.

 4. I dag kl. 14:59

  Studerende tager afstand fra underviseres corona- og jødepas sammenligning

  Det har vakt stor opsigt, at to undervisere på Copenhagen Business School har nægtet at undervise, så længe der er krav om coronapas på skolen.

  De to lektorer har i en mail til de studerende sammenlignet coronapasset med det såkaldte jødepas fra tredivernes nazityskland, og det får Mikkel August Wallind, der er formand studenterrådet på CBS, til at ryste på hovedet.

  - Vi tager afstand fra de meget uheldige sammenligninger fra lektorerne, og de har handlet på en meget uprofessionel måde i forhold til deres elever.

  Som tingene ser ud nu, står eleverne nemlig uden underviser.

  - Hvis der ikke hurtigt bliver taget hånd om denne her situation, vil det have en klar negativ indflydelse på de studerendes undervisning, siger han.

 5. I dag kl. 14:50

  Bøder til 14 forsikringsselskaber for at diskriminere mod kvinder

  14 forsikringsselskaber er blevet afkrævet bøder, fordi de har udsat kvindelige kunder for ulovlig forskelsbehandling. Indtil nu har otte af selskaberne valgt at acceptere straffen.

  Det oplyser National enhed for Særlig Kriminalitet i en pressemeddelelse.

  Sagerne skyldes en undersøgelse, som Finanstilsynet satte i gang om mulig forskelsbehandling af gravide. Det viste sig, at der var noget at komme efter, og tilsynet gik til politiet med sagen i sommer.

  Reglerne om ligebehandling mellem køn blev overtrådt, fordi selskaberne som vilkår i deres forsikringer undtog skader, som opstår i forbindelse med graviditet eller fødsel.

  Bødeforelæggene ligger mellem 100.000 kroner og 1,4 millioner kroner.

  De øvrige seks selskaber har frist til 1. februar til at meddele, om de vil betale. Hvis ikke vil sagerne blive sendt til afgørelse i retten.

 6. I dag kl. 14:41

  505 har meldt sig ind i Dansk Folkeparti på et døgn

  Siden Morten Messerschmidt blev valgt til ny formand af Dansk Folkeparti, så har partiet fået 505 nye medlemmer.

  Det oplyser Dansk Folkepartis partisekretær Steen Thomsen til DR Nyheder. Antallet er opgjort siden klokken 15.30 søndag, siger han.

  Samtidig har også en del medlemmer meldt sig ud af partiet. På samme døgn har 50 medlemmer meldt sig ud.

  Det gælder blandt andet byrådsmedlem i Holbæk John Harpøth, der efter 21 år i Dansk Folkeparti nu har stiftet en ny lokalliste i byen i protest mod det, han kalder dårlig "ledelsesstil på Christiansborg".

  I alt har Dansk Folkeparti 9.783 medlemmer.

 7. I dag kl. 14:20

  Julian Assange kan bede den engelske højesteret om at se på, om han skal udleveres til USA

  Demonstranter var mødt op for at støtte Julian Assange foran retsbygningen i London. (Foto: Andy rain © Ritzau Scanpix)

  Grundlæggeren af WikiLeaks, Julian Assange, har fået lov til at anmode Storbritanniens højeste domstol om en høring, hvilket stopper enhver udlevering fra Storbritannien til USA indtil videre.

  Det skriver BBC.

  En domstol i London afgjorde i december sidste år, at Assange kunne udleveres til USA.

  Assange har dog ingen garanti for en høring på trods af dette, men i praksis betyder det, at der kan gå flere måneder, før sagen kan nå frem til en konklusion.

  USA anklager Assange for 18 forhold vedrørende WikiLeaks' offentliggørelse af hemmelige dokumenter i 2010 om USA's krigsførelse i Irak og Afghanistan.

  Rettelse: Tidligere fremgik det, at Assange kunne anke afgørelsen til højesteret, men den britiske højesteret skal først tage stilling til, om den behandler hans indsigelse eller ej.

 8. I dag kl. 14:48

  Tysk politi: Enlig gerningsmand sårer flere på universitet

  (Foto: R.Priebe © Associated Press)

  En gerningsmand har skudt og såret flere i et auditorium på Heidelberg Universitet i delstaten Baden-Württemberg i det sydvestlige Tyskland.

  Gerningsmanden er død, oplyser politiet i Mannheim på Twitter.

  Avisen Bild beskriver, at han åbnede ild med et gevær og sårede flere mennesker i salen, før han vendte våbenet mod sig selv. Det bekræfter politiet over for avisen.

  Gerningsmanden var selv studerende på universitetet, fortæller flere kilder til det tyske nyhedsbureau dpa. Der er ingen tegn på, at hans motiv skulle være politisk eller religiøst motiveret.

  Antallet af sårede og deres tilstand er fortsat ukendt.

  Billeder fra universitetsområdet viser, at politiet er massivt til stede og har afspærret området, selvom formodningen er, at der ikke er flere gerningsmænd på fri fod.

  - Vi er stadig på stedet og afsøger området for at være på den sikre side, oplyser Mannheim Politi på Twitter.

  Opdateres...

 9. I dag kl. 14:02

  Malaysisk stjerne appellerer omdiskuteret udelukkelse

  (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

  Den malaysiske badmintonstjerne Lee Zii Jia ligger nummer syv på verdensranglisten, og er også All England-mester.

  Men for et par dage siden kom det frem, at Det Malaysiske Badmintonforbund har valgt ikke at tilmelde ham turneringer de næste to år, fordi han ville forlade forbundet og selv styre sin træning.

  Nu har Lee Zii Jia appelleret den toårige udelukkelse, som Det Malaysiske Badmintonforbund har givet ham.

  Det bekræfter forbundet ifølge nyhedsbureauet AFP.

  - Vi er fuldt ud opmærksomme på den udbredte vrede og frustration. Vi forstår godt skuffelsen, der er blevet rettet mod forbundet, skriver forbundet selv i en meddelelse.

  Forbundet lover, at man hurtigt vil gennemgå sagen og finde en "mindelig" løsning.

  Du kan læse mere om sagen her.

 10. I dag kl. 14:00

  Der er registreret 40.348 nye coronatilfælde det seneste døgn

  40.348 personer er registreret smittet med coronavirus siden i går. Der er 13 nye dødsfald.

  Det oplyser Statens Serum Institut i sin daglige opgørelse.

  I går var tallet 42.018.

  2.501 af de nye tilfælde har tidligere været smittet.

  Dagens smittetal er baseret på 194.180 pcr-test. Det svarer til, at 20,7 procent af de testede har været smittet med covid-19.

  Der er nu 894 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er 81 flere end i går. En del af dem er dog ikke indlagt på grund af covid-19, fordi samfundssmitten er så udbredt.

  Af de indlagte er 43 på intensiv afdeling, og 29 af dem får hjælp af en respirator.

  Positive prøvesvar fra hurtigtest indgår ikke i smittetallene.

 11. I dag kl. 13:24

  Det danske aktiemarked tager stort dyk

  Det danske aktiemarked er faldet mere end tre procent indtil videre i dag.

  Ved middagstid var C25-indekset faldet med 3,5 procent, hvilket vil være det største fald hidtil i år. Siden er faldet dog stagneret en smule.

  C25-indekset består af de 25 største aktier på den danske børs.

  Især Bavarian, GN og Demant er faldet markant. Selv om mandagens foreløbige fald i C25-indekset stikker markant ud, så er det stadig et stykke fra det historisk største fald nogensinde for C25-indekset.

  Det største fald på én dag var 12. marts 2020, hvor indekset dykkede otte procent. Det var på niveau med det, der blev set under finanskrisen, skriver Ritzau.

  Faldet kom, dagen efter at statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede store dele af Danmark ned for at bremse coronasmitten.

 12. I dag kl. 12:33

  Vulkanudbrud i Tonga var 100 gange kraftigere end Hiroshima-atombomben

  Vulkanudbruddet har lagt flere byer i ruiner i Tonga. (Foto: TONGA RED CROSS SOCIETY © Ritzau Scanpix)

  Der var kæmpe kræfter på spil ved det undersøiske vulkanudbrud i Tonga 15. januar.

  Ifølge forskere fra den amerikanske rumfartsadministration, Nasa, var udbruddet over 100 gange kraftigere end den amerikanske atombombe, som blev nedkastet over Hiroshima i august 1945, skriver Ritzau.

  Ved udbruddet blev der udspyet aske og lava over 40 kilometer op i atmosfæren, og der blev udløst store tsunamibølger, som man føler konsekvenserne af i blandt andet Peru.

  Selve øen, som den undersøiske vulkan ligger ved, var beliggende omkring 65 kilometer nord for Tongas hovedstad Nuku'alofa. Øen var ubeboet og blev fuldstændig udslettet af eksplosionen.

  Den giftige askesky, som spredte sig over størstedelen af øgruppen Tonga, har forgiftet drikkevand og lagt to landsbyer i ruiner. Tre personer i Tonga og to i Peru omkom ved udbruddet.

 13. I dag kl. 12:30

  Smittede ishockeyspillere er i kapløb med tiden før OL

  Lidt mindre end to uger før vinter-OL's begyndelse er de to danske ishockeylandshold røget i lidt af en kattepine. Begge hold er nemlig ramt af coronasmitte, der potentielt kan koste spillerne deltagelsen i Beijing.

  Det meddeler Danmarks Ishockey Union. Ifølge dem har både herre- og damelandsholdet lige nu fire smittede spillere.

  - Det er ikke nogen optimal situation. Men erfaringerne viser, at det som regel ikke er så lange forløb, så vi satser på, at de når at blive clearet inden OL, siger unionens general manager, Kim Pedersen ifølge Ritzau.

  Blandt de smittede er den udnævnte OL-fanebærer Frans Nielsen. Det bekræfter han ifølge Ritzau.

  For de ramte spillere gælder, at de skal kunne præstere to negative test med 24 timers mellemrum for at få grønt lys til at deltage i legene. Efter det skal de i dagene op til afrejsen teste negativ to gange.

  Landsholdet for kvinder tager afsted til Kina på torsdag, men mændene tager afsted mandag d. 31. januar.

 14. I dag kl. 12:25

  EU er klar med en ekstra økonomisk håndsrækning til Ukraine

  EU står ”skulder ved skulder” med Ukraine i den igangværende krise med Rusland, og derfor er EU-toppen nu også klar til at støtte ukrainerne med yderligere økonomisk hjælp.

  Det er meldingen fra kommissionsformand Ursula von der Leyen, der i dag har præsenteret en økonomisk krisepakke på knap ni milliarder kroner, som skal hjælpe det østeuropæiske land nu og her.

  - Denne vil hjælpe Ukraine med at håndtere de finansieringsbehov, som opstår som følge af konflikten, lyder det fra formanden.

  Pakken, der består af både lån og tilskud, skal dog først godkendes af medlemslandene og Europa-Parlamentet. Derudover lægger Europa-Kommissionen op til at øge den økonomiske hjælp til Ukraine på andre måder - blandt andet igennem flere investeringer i landet.

  Siden 2014, hvor russerne ulovligt annekterede Krim-halvøen, har EU sammen med de europæiske finansielle institutioner støttet Ukraine med omkring 130 milliarder kroner gennem både lån og tilskud.

 15. I dag kl. 12:08

  Nato vil sende flere kampfly og krigsskibe til Østeuropa

  Nato vil sende flere kampfly og krigsskibe til Østeuropa for at styrke forsvaret.

  Det sker som en reaktion på Ruslands militære opbygning ved grænsen til Ukraine.

  - Nato vil fortsætte med at tage alle de skridt, som er nødvendige for at beskytte og forsvare alle allierede, og det inkluderer også at styrke den østlige del af alliancen, siger Nato's generalsekretær, Jens Stoltenberg, ifølge Reuters.

 16. I dag kl. 11:51

  4.500 sygehusansatte får måske mere i løn: Træffer beslutning i dag

  I eftermiddag tager regionsrådet i Region Syddanmark stilling til om ansatte på særligt udsatte afdelinger på regionens sygehuse skal have mere i løn.

  Lønforhøjelsen vil koste op mod 70 millioner kroner om året og give omkring 4.500 ansatte et lønløft.

  Stephanie Lose (V), der er regionsrådsformand i Region Syddanmark, håber, at forslaget bliver vedtaget.

  - Det skal være en del af en samlet langsigtet indsats, så vi bliver bedre til at rekruttere nye medarbejdere, men i høj grad også at kunne fastholde dem.

  Pengene bliver delt mellem medarbejdere på alt fra intensivafdelinger til akutmodtagelser.

 17. I dag kl. 11:45

  Politiet: Ingen sammenhæng mellem tre dødsbrande

  I november og december sidste år omkom tre personer i tre brande i Fredericia og Kolding.

  Nu kan Sydøstjyllands Politi konkludere, at der ikke er sammenhæng mellem de tre dødsbrande.

  Der er heller ikke tegn på, at der er sket forbrydelser ved brandene.

  Den første brand var 28. november, hvor en 83-årig mand omkom i en villabrand på Højdedraget 34 i Taulov i Fredericia. Årsagen til branden vides ikke.

  To uger senere opstod en brand i en villa på samme vej - denne gang nummer 10B - hvor en kvindelig beboer indebrændte. Her er brandårsagen formentlig rygning i sengen, skriver Ritzau.

  Den 27. december omkom en person i en brand i en campingvogn på Merkurvej i Kolding. Men der er ikke tegn på, at der skulle være sket en forbrydelse.

 18. I dag kl. 11:21

  WHO-chef: Vi er nået et kritisk punkt i coronapandemien

  Der skal samarbejde til, hvis vi skal afslutte den akutte fase af coronapandemien.

  Sådan lyder det i dag fra chef for Verdenssundhedsorganisationen (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesu, der på et pressemøde opfordrer verdens nationer til at arbejde sammen om at "få bragt en ende på pandemiens akutte fase":

  - Vi kan ikke fortsætte med at lade denne pandemi fortsætte med at trække i langdrag, slingrende mellem panik og forsømmelse, lød det fra WHO-chefen, som også ved tidligere lejligheder har opfordret kraftigt til internationalt samarbejde for blandt andet vaccinelighed.

  I går lød meldingen fra WHO's Europa-direktør, Hans Kluge, at omikronvarianten måske kan blive enden på pandemien i Europa. Han tilføjede i samme ombæring, at 60 procent af Europas befolkning kan blive smittet inden marts.

 19. I dag kl. 11:10

  3F-formands dobbeltliv på dagsordenen i hovedbestyrelsen i morgen

  Det er i morgen hovedbestyrelsen i 3F skal mødes for at diskutere sagen om formand Per Christensens dobbeltliv. Det bekræfter et af bestyrelsesmedlemmerne overfor DR Nyheder.

  I weekenden skrev 3F's næstformand, Tina Christensen, i en mail til Ritzau, at hovedbestyrelsen har brug for at få "nogle afklaringer" i forbindelse med den historie, B.T. lørdag skrev om Per Christensens dobbeltliv.

  Ifølge B.T. har han i en årrække haft flere sideløbende forhold til i alt fire kvinder, og ifølge avisens oplysninger har en lejlighed, som ejes af en fond, hvor fire ud af fem bestyrelsesmedlemmer er ansatte i 3F, undervejs været blandet ind i forholdene til flere kvinder.

  Men 3F har ingen mistanke om, at Per Christensen har misbrugt sin position som formand, lyder det fra Tina Christensen.

  - Med de oplysninger, vi har i sagen, har vi ikke kendskab til forhold, der tyder på misbrug af hverken embede eller 3F-midler i forbindelse med Per Christensens privatliv, skrev hun i mailen til Ritzau i weeekenden.

 20. I dag kl. 11:05

  DF-veteran forlader partiet efter 21 år og stifter et nyt

  Mens partitoppen i Dansk Folkeparti slikker sårene efter gårsdagens årsmøde og længere tids interne partikampe, fortsætter uroen i baglandet.

  John Harpøth har stillet op for Dansk Folkeparti siden 2001, men nu er det slut. Han har forladt DF og i stedet stiftet en ny liste med navnet Ny Holbæk, skriver TV 2 Øst.

  Også det tidligere folketingsmedlem og forhenværende medlem af kommunalbestyrelsen i Holbæk Jeppe Klenitz-Jakobsen er med i det nye parti.

  - Vi er ikke i tvivl om, at det dårlige valg ikke mindst skyldes en ledelsesstil i DF på Christiansborg, som vælgerne har vendt ryggen til, står der blandt andet på hjemmesiden nyholbæk.dk.

 21. I dag kl. 10:28

  Trods coronakrise er statsgælden faldet til laveste niveau siden 2009

  Den danske statsgæld har sidste år udgjort den laveste andel af Danmarks bnp siden 2009, viser tal fra Nationalbanken.

  Statsgælden har i december 2021 ligget på 438 milliarder kroner. Det svarer til 17,8 procent af det danske bnp, hvilket ikke er set lavere siden 2009, skriver Ritzau.

  Bnp dækker over værdien af alt det, der skabes på de danske arbejdspladser i løbet af et år. Med andre ord udtrykker det værdien af den samlede produktion.

  I Dansk Erhverv kalder cheføkonom Tore Stramer det "helt vildt", at statsgælden på trods af coronakrise og kompensationspakker har udgjort den laveste andel af bnp i 12 år.

  arbejdsmarkedet har beskæftigelsen i løbet af 2021 nået rekordhøje niveauer. Samtidig er ledigheden faldet til det laveste niveau siden slutningen af 2008.

 22. I dag kl. 10:12

  Dansk succestræner forlænger med Brentford

  (Foto: HANNAH MCKAY © Ritzau Scanpix)

  Den danske fodboldtræner Thomas Frank har forlænget sin kontrakt med den engelske Premier League-klub Brentford, så den nu løber til 2025.

  Det meddeler den engelske klub på sin Twitter-profil.

  Udover Thomas Frank har Brentford også forlænget kontrakten med den danske assistenttræner Brian Riemer. Hans kontrakt er også blevet forlænget til 2025.

  Thomas Frank og Brian Riemer har haft stor succes i Brentford, som de i sidste sæson førte til oprykning til den bedste engelske fodboldrække, Premier League.

 23. I dag kl. 09:38

  Endnu en journalist er dræbt i Mexico

  Det er bogstavelig talt dødsensfarligt at være journalist i Mexico.

  Det står igen klart, efter endnu en journalist er dræbt i Mexico - den anden på mindre end en uge, skriver nyhedsbureauet AFP ifølge Ritzau.

  Denne gang er der ifølge anklagemyndigheden i Tijuana tale om den 49-årige fotojournalist Lourdes Maldonado Lopez. Hun blev skuddræbt i hovedet, da hun søndag sad i sin bil i nærheden af den amerikanske grænse.

  Maldonado havde netop vundet et sagsanlæg mod et tv-selskab, som er ejet af en magtfuld lokalpolitiker.

  Mexico er et af verdens farligste lande for journalister. Mindst syv journalister blev dræbt i Mexico sidste år. Over 100 journalister er blevet dræbt i Mexico siden 2000.

  DR har tidligere været i Mexico for at sætte fokus på journalisterne, der sætter livet på spil.

 24. I dag kl. 09:21

  EU har ingen planer om at trække familier til ansatte hjem fra Ukraine

  Selvom situationen i Ukraine lige nu er højspændt, så har EU ingen planer om at trække familier til EU-diplomater hjem.

  Det er meldingen fra EU's udenrigschef, Josep Borrell, efter at USA's regering i nat har beordret familiemedlemmer til ansatte ved den amerikanske ambassade i Ukraines hovedstad, Kiev, hjem. Derudover har den britiske regering valgt at trække omkring halvdelen af sine ambassadeansatte i Kiev hjem.

  Ifølge udenrigschefen er der på nuværende tidspunkt ingen særlige grunde til at gøre det. Men han tilføjer ifølge nyhedsbureauet Reuters, at EU's udenrigsministre senere på dagen skal tale med den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, og at de her forventer en uddybning af beslutningen.

  Fra dansk side ser man på nuværende tidspunkt heller ikke "et behov for evakuering af familier til ambassadeansatte" i Kiev.

  - Vi følger situationen nøje og har planer klar i skuffen, hvis situationen udvikler sig, lyder det fra ministeriet til Ritzau.

 25. I dag kl. 09:07

  Danske jægersoldater er lige landet i Mali - nu indfører Danmark sanktioner

  Danmark vil indføre sanktioner mod medlemmer af det samme militære styre i Mali, som de danske soldater er sendt til landet for at hjælpe. Det skriver Ritzau.

  Det sker, fordi overgangsstyret i det vestafrikanske land har udskudt et kommende valg i op til fem år, og ifølge flere kilder har de hyret lejesoldater til at træne styrets egne soldater.

  - Danmark vil arbejde benhårdt for at sanktionere de personer i styret, der er ansvarlige for at forhale overgangen til demokrati, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

  Lever styret ikke op til forventningerne, kan det betyde, at de danske tropper kommer hjem før tid, tilføjer han.

 26. I dag kl. 09:00

  E45-motorvejen genåbnet efter uheld

  Så er alle spor åbne igen på E45 Østjyske Motorvej i sydgående retning efter uheldet tidligere på morgenen.

  Ifølge P4 Trafik er der dog op mod syv kilometers kø, som skal afvikles, så der skal forventes forlænget rejsetid.

 27. I dag kl. 08:41

  Hollandsk turist anholdt for at heile under besøg i Auschwitz

  En hollandsk turist er blevet anholdt i Polen for at heile under et besøg i den tidligere koncentrationslejr Auschwitz-Birkenau.

  Det oplyser lokalt politi ifølge BBC.

  Den 29-årige kvinde fremførte nazi-hilsenen foran den berømte port med skriften "Arbeit Macht Frei".

  Kvinden er blevet idømt en bøde for at promovere nazistisk propaganda.

  Ifølge det polske nyhedsbureau PAP har kvinden forklaret, at hun forsøgte at lave en joke, da hun poserede til et billede.

 28. I dag kl. 08:35

  Dansk Industri: Virksomheder får en ekstra el-regning på 9,5 milliarder kroner

  De danske virksomheder brænder milliarder af kroner af på de stigende energipriser.

  Ifølge erhvervsorganisationen Dansk Industri har virksomhederne fået en ekstra-regning på 9,5 milliarder kroner i 2021 i forhold til 2019 som følge af de høje gas, el og oliepriser.

  - Der er tale om noget nær en fordobling af virksomhedernes udgifter. Det er klart, at det er noget, der kan mærkes rundt omkring i virksomhederne, siger Troels Ranis, branchedirektør i Dansk Industri.

  I løbet af 2021 er elpriserne alene steget med lidt over 275 procent.

 29. I dag kl. 08:48

  E45-motorvejen spærret i sydgående retning

  Opdateret klokken 8.47: Der er nu et spor farbart, men der er omkring fem kilometers kø frem mod uheldsstedet.

  E45 Østjyske Motorvej er spærret mellem 54 Ejer Bavnehøj og frakørsel 55 Horsens N i sydgående retning på grund af et uheld.

  Det skriver Vejdirektoratet på Twitter.

  Trafikken ledes af og på fra/tilkørsel 55.

  Motorvejen Forventes genåbnet klokken 08:45.

 30. I dag kl. 08:17

  Stor stigning i antallet af ladestandere til elbiler

  Det seneste år er der kommet langt flere muligheder for at få fyldt elbilen op med strøm rundt omkring i landet.

  Ved udgangen af 2020 var der 2.879 offentligt tilgængelige ladepunkter, og et år senere var antallet steget til 4.828, skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse. Det svarer til en stigning på 68 procent.

  Og det er gode nyheder, siger transportminister Benny Engelbrecht (S).

  - Dermed ikke sagt, at vi er i mål, for begreber som strømstress og rækkeviddeangst findes stadig.

  Salget af både plug-in-hybrider og elbiler eksploderede sidste år, hvorfor presset på ladestandere også er vokset.

  Antallet af ladepunkter per elbil er de seneste år faldet fra ét ladepunkt per fire elbiler i 2018 til ét ladepunkt per 11 elbiler i august 2021, oplyste De Danske Bilimportører i oktober, skriver Ritzau.

 31. I dag kl. 08:10

  Peru forsøger at redde havfugle fra massivt olieudslip

  Biologer forsøger at fjerne olie fra fugle i Peru. (Foto: Pilar Olivares)

  Peru kæmper for at redde snesevis af havfugle, efter at 6.000 tønder råolie er flydt ud i havet fra et raffinaderi nær hovedstaden Lima.

  Det er sket som følge af et vulkanudbrud i Tonga.

  Flere end 40 fuglearter, herunder den beskyttede Humboldt-pingvin, er bragt til den zoologiske have Parque de Las Leyendas fra forurenede strande.

  Et hold af dyrlæger tager sig af fuglene, som blandt andet bliver vasket med særlige sæber for at fjerne den klistrede olie, skriver Ritzau.

  - Vi har aldrig set noget lignende i Perus historie, siger biolog Liseth Bermudez.

  • Biologer forsøger at fjerne olie fra fugle i Peru. (Foto: -)
  • Døde fugle og sæler er skyllet op på strande i Peru, efter at 6.000 tønder olie er sluppet ud fra et raffinaderi. (Foto: CARLOS REYES © AFP or licensors)
  • Biologer forsøger at fjerne olie fra fugle i Peru. (Foto: Pilar Olivares)
  1 / 3
 32. I dag kl. 07:37

  Erklærer sig skyldig i at have bortført fireårig i Australien

  Fireårige Cleo Smith vinker fra hospitalsseng, efter at hun blev fundet i et hus i kystbyen Carnarvon. (Foto: WESTERN AUSTRALIA POLICE FORCE © Ritzau Scanpix)

  En 36-årig mand, der er tiltalt for at have bortført en fireårig pige fra en afsidesliggende campingplads i Australien, har i dag erklæret sig skyldig.

  Pigen ved navn Cleo Smith forsvandt fra sin families telt i Western Australia i oktober.

  Hendes forsvinden førte til en omfattende eftersøgning, som mange frygtede ville få en tragisk afslutning.

  18 dage senere blev den lille pige dog fundet alene og uskadt låst inde i et hus i kystbyen Carnarvon, skriver Ritzau.

  Kort tid efter fundet blev husets ejer - en 36-årig mand - anholdt af politiet.

  Den 36-årige mand skal for retten igen i marts og vil forblive varetægtsfængslet indtil da.

 33. I dag kl. 07:06

  Modedesigneren Thierry Mugler er død

  Thierry Mugler har klædt nogle af verdens største stjerner på. (Foto: Martin Ouellet-Diotte © Ritzau Scanpix)

  Den franske modedesigner Thierry Mugler er død. Han blev 73 år.

  Han var især kendt for sine designs med brede skuldre og skarpe linjer, der havde referencer tilbage til 1940'erne og 1950'erne, skriver BBC.

  De senere år er det især hans parfumer, som han har været kendt for.

  Han har dog også klædt nogle af verdens største stjerner på de seneste år. Navne som Beyoncé, Lady Gaga og Kim Kardashian har båret hans kreationer.

  Her bærer Kim Kardashian Thierry Muglers kjole ved Met Gala i 2019. (Foto: Mario Anzuoni © Ritzau Scanpix)

  I de senere år kom designeren ud for en række ulykker, der blandt andet betød, at han måtte have ansigtskirurgi.

  Ifølge Muglers agent døde designeren af naturlige årsager.

 34. I dag kl. 06:30

  Ugen starter med gråvejr

  Det bliver en grå mandag. (Foto: Ole Hougaard)

  Det kan vist bedst beskrives som klassisk januar-vejr, når vejrudsigten for mandag skal kategoriseres.

  Der er meget begrænsede chancer for at spotte en solstråle i dag, da skyerne holder sig tæt over hele landet i dag.

  I morgentimerne er der finregn i Østjylland og over Sjælland og Nykøbing Falster, men ellers holder det tørt.

  Temperaturen ligger mellem 4 og 6 grader, og vinden kommer fra vest med en let til frisk styrke.

 35. I dag kl. 06:09

  Taiwan har afvist 39 kinesiske militærfly

  Taiwan har afvist 39 fly fra Kinas flyvevåben, efter at de trængte ind i østatens luftforsvarszone, oplyser Taiwans forsvarsministerium.

  Ifølge ministeriet er der tale om den største kinesiske indtrængen i Taiwans luftforsvarszone siden oktober og sker imens, at spændingerne imellem de to stater stadig er høje, skriver Ritzau.

  Taiwan, som Kina gør krav på som sit eget territorie, har i over et år berettet om, hvordan kinesiske fly gentagne gange har bevæget sig ind i øens udvidede luftforsvarszone.

  Ifølge Taiwans forsvarsministerium inkluderede den kinesiske mission søndag 34 jagerfly, et bombefly og fire såkaldte electronic warfare aircraft, der er bygget til blandt andet at forstyrre radarudstyr.

  Den kinesiske regering har ikke kommenteret hændelsen. Kina har dog tidligere meldt ud, at missionerne blot er øvelser rettet mod at beskytte landets suverænitet.

 36. I dag kl. 05:37

  Uvaccinerede kan ikke længere gå på restaurant eller bar i Frankrig

  Der findes vel næppe noget mere fransk end at sidde på en fortovscafé og få sig en kop kaffe og en croissant.

  Fra i dag træder strenge restriktioner dog i kraft i Frankrig for personer, som ikke er vaccineret mod coronavirus eller har været smittet, så de ikke ikke længere kan gå på restauranter og barer eller til kultur- og sportsarrangementer, skriver Ritzau.

  Det er heller ikke tilladt for de uvaccinerede at rejse med fjerntog.

  Tiltaget kommer, i takt med at Frankrig indfører vaccinepas.Det er altså ikke længere nok at kunne fremvise en negativ coronatest.

  Der vil i første omgang være undtagelser for dem, som har besluttet sig for at blive vaccineret i den nærmeste fremtid.

 37. I dag kl. 05:28

  Norges statsminister efter kritik: Forstår undren over Taliban-besøg

  Det har vakt stor opsigt både i Norge og internationalt, at landet som det første vestlige land får besøg af Taliban, efter gruppen indtog magten i Afghanistan i august.

  Og Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, erkender, at det for mange kan se underligt ud, at en delegation fra Taliban er i Norge til forhandlinger med FN, EU og vestlige lande.

  - Jeg forstår, at mange reagerer ved synet af Taliban i Norge. Det er en bevægelse, som har stået for terrorhandlinger. Det er en bevægelse, som har overtaget (magten, red.) i Afghanistan. De har værdier, som ligger langt fra vores, siger Støre.

  Han understreger, at Norge har tilrettelagt det sådan, at repræsentanterne for Taliban først møder civile afghanere, før de møder EU, FN, USA og norske diplomater.

  Støre befinder sig frem til onsdag i New York City, hvor han skal deltage i møder i FN's Sikkerhedsråd.

 38. I dag kl. 05:20

  USA beordrer familier til ambassadeansatte i Kiev hjem og advarer statsborgere

  Familiemedlemmer til ansatte ved den amerikanske ambassade i Ukraines hovedstad, Kiev, beordres nu hjem.

  Samtidig bør alle amerikanske statsborgere i det østeuropæiske land overveje at forlade landet som følge af truslen om militær indgriben fra Rusland.

  Det oplyser USA's udenrigsministerium søndag ifølge nyhedsbureauet Reuters, skriver Ritzau.

  Det er ansatte, som ikke regnes som essentielle for driften af ambassaden, der har fået besked om, at de kan forlade landet.

  I en særskilt meddelelse søndag advarer det amerikanske udenrigsministerium sine borgere mod at rejse til Rusland som følge af "de igangværende spændinger langs grænsen til Ukraine".

 39. I går kl. 23:58

  Taliban-medlem i Norge er blevet politianmeldt: 'Som var det Anders Behring Breivik'

  At Norge har inviteret en delegation fra talibanregeringen i Afghanistan til landet, møder hård kritik fra flere sider.

  Ikke mindst fordi Anas Haqqani er med blandt de 15 personer, der i går kom med fly til Oslo.

  Han er en del af det berygtede Haqqani-netværk, som står bag flere terrorangreb i Afghanistan.

  Det har fået norsk-afghaneren Zahir Athari til at politianmelde ham for forbrydelser mod menneskeheden, skriver NRK.

  - Det gør så ondt. Som var Anders Behring Breivik kommet til et andet land med samme status, siger han.

  Henover de tre dage i Norge skal repræsentanterne for Taliban blandt andet møde diplomater fra USA, EU og Norge.

  Delegationen fra Afghanistan på vej til Norge i går. Anas Haqqani sidder bagerst til højre. (Foto: - © Ritzau Scanpix)
 40. I går kl. 22:56

  Blå partier vil ikke være med til at sænke dagpengesatsen for nyuddannede

  Venstre, De Konservative og Liberal Alliance vil ikke være med til at sænke dimittendsatsen for nyuddannede, skriver Børsen ifølge Ritzau.

  Dermed går de imod et af de vigtige punkter i den reformpakke, som regeringen fremlagde i fredags.

  Det kan de gøre, fordi der allerede er et forlig på det område, og de interne spilleregler på Christiansborg er sådan, at man ikke bare kan bryde et forlig midt i en valgperiode.

  En del af reformaftalen er at sænke dagpengesatsen for nyuddannede - dimittendsatsen - fra 12.018 kroner om måneden til 9.514 kroner, og det blokerer de blå partier altså for.

  Socialdemokratiets Christian Rabjerg Madsen siger, at partiet vil indkalde til drøftelser med de blå partier, der er en del af kredsen bag dagpengereformen.

 41. I går kl. 22:06

  De første smittetilfælde er opdaget ved vinter-OL i Beijing

  Den 4. februar begynder vinter-OL i Beijing, og de første atleter og øvrige personer, der på forskellige måder skal deltage i legene, er ankommet til Kina.

  I alt drejer det sig om 2.586 personer, og de er blevet underlagt strenge testkrav, og der er i den forbindelse opdaget 72 smittetilfælde. Ingen af dem har dog været blandt de 171 atleter, der er kommet til landet, skriver Reuters.

  Alle deltagere skal under legene være så isolerede som muligt med daglige test, og arrangørerne forventer, at der bliver foretaget flere end 330.000 test i de tre uger, OL varer.

  I søndags blev der indført yderligere restriktioner af bystyret i Beijing, efter at der blev registreret ni lokale smittetilfælde.

 42. I går kl. 21:10

  Medicinalfirma arbejder på vaccine, der kun skal gives én gang om året

  Medicinalfirmaet Pfizer arbejder på at producere en vaccine mod coronavirus, der kun skal gives én gang om året.

  Firmaets direktør, Albert Bourla, siger i et interview med israelsk tv, at revaccinering flere gange om året "ikke er et godt scenarie".

  Ét stik om året er nemmere at huske og nemmere at overbevise foilk om at få, siger han og tilføjer, at Pfizer ser på at lave en vaccine mod omikron, der også dækker mod andre varianter.

  Albert Bourla har tidligere sagt, at Pfizer er klar til at ansøge om godkendelse af en vaccine specifikt mod omikron allerede i marts.

 43. I går kl. 20:31

  Armeniens præsident savner indflydelse og trækker sig

  Armen Sarkissian vil ikke længere være præsident for Armenien. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)

  Armen Sarkissian vil ikke længere være præsident for Armenien. Han savner indflydelse og føler sine beføjelser begrænset, oplyser han ifølge Ritzau.

  Han mener, at Armenien mere end nogensinde har brug for "fornuftige, gennemtænkte og afbalancerede tiltag". Han opfordrer til, at forfatningen ændres, så præsidenten kan arbejde i et mere "afbalanceret miljø".

  Sarkissian har været præsident i fire år. Han var sidste år midtpunkt i en indenrigspolitisk krise, der brød ud i kølvandet på en krig mellem Armenien og Aserbajdsjan i 2020.

  Armen Sarkissian har i sin tid på posten haft eb række kontroverser med premierminister Nikol Pashinyan.

 44. I går kl. 19:40

  Blind passager overlevede flyvetur fra Afrika til Amsterdam

  Det er en risikabel affære at rejse som blind passager med et fly, og for de fleste ender turen fatalt. Både de lave temperaturer og manglen på ilt kan ende med at koste livet.

  Men det er heldigvis ikke hver gang, det går galt, og det seneste bevis på det blev fundet af hollandsk politi i lufthavnen i Amsterdam, skriver BBC.

  I hulrummet til hjulene på et transportfly fra Afrika opdagede de en levende person, der blev bragt til hospitalet i stabil tilstand.

  - Det er ret bemærkelsesværdigt, at han stadig er i live, siger en talsperson for det hollandske politi.

  Flyet var undervejs i 11 timer, og ifølge BBC fløj det fra Johannesburg i Sydafrika med et enkelt stop i Nairobi Kenya. Hvor den blinde passager stod på, vides ikke.

 45. I går kl. 19:32

  Hård aften for Højbjerg og Tottenham, der taber terræn til Chelsea

  Pierre Emile Højbjerg (t.h.) og Tottenham tabte med 2-0 på Stamford Bridge. (Foto: Peter Cziborra © Ritzau Scanpix)

  Den danske landsholdsspiller Pierre Emile Højbjerg og hans engelske klub Tottenham Hotspur tabte søndag med 2-0 på udebane til lokalrivalerne fra Chelsea.

  Danskeren spillede samtlige 90 minutter i opgøret, der bleve afgjort på to scoringer af Chelseas Hakim Ziyech og Thiago Silva.

  Tottenham bragte sig ellers foran i første halvleg, men Højbjergs holdkammerat Harry Kane begik frispark i opspillet til målet, der derfor blev annulleret.

  Efter et utal af udsatte kampe i Premier League grundet coronasmitte er det svært at konkludere meget ud fra tabellen. Med dagens sejr ligger Højbjerg og Tottenham nummer syv og er 11 point efter Chelsea på tredjepladsen, men de har til gengæld spillet fire kampe færre.

  Danske Andreas Christensen var ikke med i Chelseas kamptrup.

  Søndag eftermiddag var også Joakim Andersen i Premier League-aktion, da han med Crystal Palace tabte 3-1 til Liverpool. Kasper Schmeichels Leicester spillede 1-1 mod Brighton, mens opgøret mellem Arsenal og Burnley endte målløst 0-0.

 46. I går kl. 18:45

  WHO-direktør: Omikron kan blive enden på coronapandemien i Europa

  Flere eksperter har mere eller mindre direkte antydet, at udbredelsen af omikronvarianten også kan føre til, at coronapandemien stille og roligt når endestationen.

  Og samme optimistiske budskab lyder nu også fra Hans Kluge. Han er direktør for den europæiske afdeling af Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

  - Det er sandsynligt, at regionen bevæger sig i retning af et slutspil for pandemien, siger han til AFP.

  Han tilføjer i samme ombæring, at 60 procent af befolkningen i Europa kan blive smittet inden marts.

 47. I går kl. 18:11

  Stor demonstration mod coronapas udviklede sig til optøjer i Belgien

  89 procent af den voksne befolkning i Belgien er fuldt vaccineret, og 67 procent har fået boosterstikket, skriver Reuters. (Foto: Stephanie Lecocq © Ritzau Scanpix)

  Politiet i den belgiske by Bruxelles har brugt vandkanoner og tåregas mod demonstranter, der kastede sten under en protest mod Belgiens coronaregler.

  Belgiske myndigheder vurderer, at omkring 50.000 mennesker deltog i demonstrationen, skriver Reuters.

  Selvom coronarestriktionerne blev lempet en smule i fredags trods rekordhøje smittetal, så slog den belgiske regering samtidig fast, at folk skal have et boosterstik med vaccinen for at få et gyldigt coronapas.

  Coronapasset skal bruges for at gå på restaurant, museum og andre steder med offentlig adgang, og det har mødt voldsom modstand fra en del af befolkningen.

  • Det var femte gang de seneste to måneder, der har været demonstrationer mod coronareglerne, skriver The Brussels Time. (Foto: HATIM KAGHAT © Ritzau Scanpix)
  • Der blev brugt tåregas mod demonstranterne. (Foto: HATIM KAGHAT © Ritzau Scanpix)
  • - Jeg er meget vred over, at mine børn skulle have vaccinen, sagde en kvindelig demonstrant ifølge Reuters. (Foto: Stephanie Lecocq © Ritzau Scanpix)
  • I november udviklede en demonstration i Bruxelles med 35.000 deltagere sig også voldsomt. (Foto: Stephanie Lecocq © Ritzau Scanpix)
  • Det seneste døgn er der registreret 40.235 nye smittetilfælde i Belgien. (Foto: Stephanie Lecocq © Ritzau Scanpix)
  1 / 5
 48. I går kl. 18:02

  Terror i Paris: Fransk kirurg forsøgte at sælge røntgenfoto af skudsår

  En kirurg fra et hospital i Paris er kommet i uføre, efter et medie opdagede, at han forsøgte at sælge et røntgenfoto af et skudsår uden patientens tilladelse. Det skriver France24.

  Billedet viser en arm med et projektil fra en kalashnikov-riffel, der har boret sig ind i kødet.

  Det var sat til salg på en hjemmeside, der specialiserer sig i såkaldte NFT'er, der er unikke digitale værker. Prisen var sat til lige over 18.000 kroner.

  Chefen for hospitalerne i Paris har kaldt det "skamfuldt" og "skandaløst", og han siger, at der vil blive indledt en sag mod kirurgen, der efterfølgende har beklaget.

  Ifølge salgsteksten til billedet tilhører armen en ung kvinde, der blev såret under terrorangrebet i Paris i 2015, hvor hun også mistede sin kæreste.

 49. I går kl. 17:12

  53-årig mand varetægtsfængslet efter samlevers død: Erkender vold med døden til følge

  En 53-årig mand, der er sigtet for drab på sin 50-årige samlever i Ebeltoft lørdag aften, er blevet varetægtsfængslet i fire uger.

  Det har en dommer afgjort ved et grundlovsforhør i Retten i Randers søndag eftermiddag. Det skriver Randers Amtsavis ifølge Ritzau.

  Grundlovsforhøret blev ifølge avisen afholdt for lukkede døre, og derfor er det begrænset, hvad offentligheden kan få indsigt i.

  Det kom dog frem, at manden nægter drab, men erkender vold med døden til følge.

 50. I går kl. 16:31

  Martin Henriksen skal 'hjem og tygge lidt på' valgnederlaget til Messerschmidt

  Martin Henriksen blev ikke valgt som formand for Dansk Folkeparti. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

  Martin Henriksen tabte formandskampen i Dansk Folkeparti til Morten Messerschmidt.

  De to skød med skarpt mod hinanden i valgkampen, og det stod klart, at der ikke var mange varme følelser imellem dem.

  Nu skal Martin Henriksen så finde ud af, hvad fremtiden for ham i partiet bringer.

  - Der er ikke nogen tvivl om, at dem, der har forsøgt at presse mig ud af partiet de sidste to-tre år, nu har de fået den absolutte magt i partiet. Og det er klart, at det skal man lige hjem og tygge lidt på, siger Martin Henriksen til Ritzau.

  Morten Messerschmidt fik 499 stemmmer fra de delegerede, mens Martin Henriksen måtte nøjes med 219.

Mere fra dr.dk