Seneste nyt
26. feb 2021

Mette Frederiksen havde telefonmøde med Kamala Harris i dag: 'USA er Danmarks vigtigste allierede'

Kamala Harris og Mette Frederiksen holdt møde over telefonen i dag. (Foto: Kevin Dietsch © Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen (S) har i dag haft et telefonmøde med USA's vicepræsident, Kamala Harris.

Det oplyser statsministeriet.

Mette Frederiksen selv skriver i en skriftlig kommentar til DR, at hun ønskede Harris tillykke med valget som den første kvindelige amerikanske vicepræsident.

- USA er Danmarks vigtigste allierede og en af vores vigtigste handels- og samarbejdspartnere. Samtalen i dag bekræftede mig i det stærke og tætte dansk-amerikanske forhold, skriver hun.

De har også drøftet kampen mod coronavirus og USA's genindtræden i Paris-aftalen, fortæller statsministeren.

- Vi har brug for et stærkt og engageret amerikansk lederskab, hvis vi skal tackle klimaudfordringerne og overbevise resten af verden om at levere ambitiøse resultater, skriver Mette Frederiksen.

Seneste nyt

 1. 3 min. siden

  Beskæftigelseskurven fortsætter opad

  Antallet af lønmodtagere er igen steget – alene mellem februar og marts blev arbejdsmarkedet 16.000 personer rigere, viser tal fra Danmarks Statistik ifølge Ritzau.

  Det er især hotel- og restaurationsbranchen og kultur- og fritidsområdet, der står for at trække tallet op. Tilsammen står de for cirka 7.400 af de nyligt beskæftigede mellem februar og marts.

  Det er dermed 14. måned i streg, at beskæftigelseskurven peger i den positive retning.

  Det samlede antal af beskæftigede består nu af 2.947.000, når man korrigerer for sæsonudsving.

 2. 31 min. siden

  Første retssag om manddrab med selvkørende bil i USA

  En 27-årig californisk mand skal i retten for at have slået to mennesker ihjel med sin delvist selvkørende Tesla Model S tilbage i 2019.

  Det er netop blevet fastslået af en dommer i Los Angeles ifølge nyhedsbureauet AP.

  Ofrene døde, efter at den 27-åriges bil havde kørt over for rødt og bragede ind i deres bil med 119 kilometer i timen.

  Sagen bliver landets første grove straffesag, der omhandler selvkørende biler, og den har vakt en del opmærksomhed hos Tesla, der selv har foretaget grundige undersøgelser af den involverede bil i forbindelse med sagen.

  Ifølge den amerikanske elbil-gigant har føreren af bilen altid det fulde ansvar for kørslen, selv når bilen betjenes af selvkøre-funktionen.

 3. 42 min. siden

  Tilsyn overvejer indgreb mod 30-årige afdragsfrie lån

  Finanstilsynet overvejer at foretage indgreb mod lån med 30 års afdragsfrihed.

  Det siger direktøren i Finanstilsynet, Jesper Berg, ifølge Børsen i en tale til Lokale Pengeinstitutters årsmøde.

  Det er blandt andet stigende renter, muligheden for faldende boligpriser og en såkaldt musefælde, der bekymrer.

  - Jeg er bange for, at nogle boligejere kan blive sat fra hus og hjem, siger han.

  Lån, hvor man i 30 år ikke betaler afdrag - men kun renter og bidrag - kræver, at man kan stille med 40 procent af ejendommens samlede værdi. Dermed må man maksimalt låne 60 procent af boligens værdi.

  Men lånene er indrettet med en såkaldt musefælde. Bankerne kan kræve afdrag, hvis boligpriserne pludselig falder så meget, at lånet udgør 75 procent af boligens værdi.

  Det er ifølge Jesper Berg ikke utænkeligt. Han siger, at der godt kan ske et "prisfald på 20-25-30 procent", skriver Børsen.

 4. I dag kl. 07:27

  Fredag giver flest skyer, men drypper først i aften

  Der vil være flest skyer i starten af dagen, men i eftermiddag er der mulighed for at nyde solen. (Foto: Maria brinks Arianfar)

  Oven på to dage, hvor temperaturen har nået over 25 grader, tager vi et dyk ned fredag.

  Vinden er gået i vest med en let til jævn styrke, og det giver os temperaturer, der ligger mellem 15 og 19 grader. Langs Vestkysten dog køligere, mellem 12 og 15 grader.

  Solchancerne er beskedne i starten af dagen, men efter middag klarer det op. I aften og nattetimerne trækker et regnvejr ind over os.

 5. I dag kl. 07:19

  Regeringen vil gøre havn til 'militært knudepunkt' for Nato

  Regeringen vil sætte gang i arbejdet med at udbygge Esbjerg Havn, så den kan fungere som knudepunkt for at fragte militære styrker fra USA og andre allierede til Østersøområdet og Baltikum.

  Esbjerg Havns beliggenhed nær lufthavn, jernbane og flere store kaserner fremhæves som en af årsagerne til, at Esbjerg er i militærkikkerten.

  - Ruslands forfærdelige angreb på Ukraine gør det helt klart, at Danmark skal leve op til forventningen om, at vi kan yde værtsnationsstøtte for allierede, der gerne vil igennem Danmark, lyder det fra forsvarsminister Morten Bødskov i meddelelsen.

 6. I dag kl. 07:13

  Udenrigsminister Jeppe Kofod til møde i Europarådet om russiske overgreb på civilbefolkningen i Ukraine

  Det er på baggrund af de mange oplysninger om henrettelser, tortur og andre alvorlige overgreb på den ukrainske civilbefolkning, at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i dag mødes med de andre udenrigsministre i Europarådet.

  I løbet af de kommende dage skal ministrene nemlig drøfte, hvordan Europarådet kan være med til at indsamle beviser på de menneskerettighedskrænkelser, der finder sted i Ukraine.

  Tidligere på ugen udgav menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch en rapport, hvor der blev beskrevet massive overgreb på den ukrainske civilbefolkning.

  - Det er forfærdelig dokumentation af den død og ødelæggelse, som Rusland har trukket gennem Ukraine med deres alvorlige, uprovokerede angrebskrig, siger Jeppe Kofod til Ritzau.

  - Rapporten dokumenterer jo sort på hvidt drab på civile og summariske henrettelser.

  Det er første gang, siden Rusland blev udelukket, at Europarådet skal samles igen.

 7. I dag kl. 07:00

  Oklahoma vil forbyde aborter fra første graviditetsdag

  I USA har politikerne i delstaten Oklahoma vedtaget en lov, der vil forbyde næsten alle aborter. Det skriver New York Times.

  Ifølge avisen er der tale om den mest vidtgående abortlov i USA, hvis den republikanske guvernør Kevin Stitt som forventet underskriver den. Sker det, vil loven træde i kraft med omgående virkning.

  Den nye lov vil forbyde aborter fra første graviditetsdag. Der er undtagelser i tilfælde af voldtægt og incest, men kun hvis de kriminelle overgreb er anmeldt til politiet.

  Hvis en mors helbred er i fare, såfremt graviditeten ikke afbrydes, vil det også være tilladt af få en abort.

  Loven er vedtaget med forventning om, at den amerikanske højesteret vil omgøre en afgørelse fra 1973, der sikrer amerikanske kvinder ret til abort.

 8. I dag kl. 06:40

  Sundhedsministeriet inviterer til doorstep om sundhedsreform

  Der er blevet indgået en bred politisk delaftale på sundhedsområdet, der præsenteres her til formiddag.

  Det skriver Sundhedsministeriet i en kort pressemeddelelse.

  Ministeriet peger selv på, at aftalen skaber et "sammenhængende, nært og stærkt sundhedsvæsen".

  Til stede på pressemødet er sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sammen med repræsentanter fra de resterende aftalepartier.

  Doorsteppet finder sted 09.30 og kan følges på DRTV og her på dr.dk.

 9. I dag kl. 06:05

  Nordkoreansk statsmedie opfordrer coronasmittede borgere til at gurgle saltvand og drikke varm ingefær-te

  Det er hverken vacciner eller antivirale lægemidler, der bliver taget i brug for at bekæmpe en omfattende coronasmitte i Nordkorea. Dem har styret i Pyongyang nemlig afvist at modtage.

  I stedet opfordrer den statsstyret avis Rodong Simnun til, at coronasmittede nordkoreanere tager hjemmelavet midler i brug. Det skriver BBC.

  Det drejer sig blandt andet om at gurgle saltvand og drikke varm ingefær- eller kaprifolie-te for at bekæmpe symptomerne.

  Statsmediet Rodong Simnum skulle ifølge BBC også have rapporteret, at der var tusind tons salt på vej mod Pyongyang, som skulle bruges til at lave en ”antiseptisk opløsning”.

 10. I dag kl. 05:35

  Hviderusland køber russiske missilsystemer

  Som en trofast væbner har den hviderussiske præsident Aleksandr Lukasjenko stået ved Rusland og Vladimir Putins side lige siden invasionen af Ukraine gik i gang.

  Og støtten ophæves ikke lige foreløbigt, for nu har præsident Lukasjenko meldt ud, at den hviderussiske hær bliver forstærket med russiske Iskander og S-400 missiler. Det fortæller han til det statslige nyhedsbureau Belta ifølge Wall Street Journal.

  Der er tale om kortrækkende ballistiske missiler samt jord-til-luft-missiler.

  Indtil videre har der ikke været væbnede hviderussiske styrker indsat i Ukraine, og G7 landene, som tæller Storbritannien, Canada, Tyskland, Frankrig, Italien, Japan, USA og EU har tidligere på ugen opfordret Hviderusland til at tage afstand fra Ruslands invasion i Ukraine.

 11. I går kl. 23:32

  Russisk forretningsmand vil opkøbe McDonald's' 850 russiske filialer, og drive dem under et nyt navn

  McDonald's er færdig med at lange Big Macs over disken i Rusland.

  Den russiske forretningsmand Aleksander Govor har planer om at købe fastfoodkædens 850 filialer i Rusland, skriver BBC.

  Govor driver allerede 25 af kædens restauranter i Sibirien, og han vil altså påtage sig ansvaret for samtlige russiske McDonald's-restauranter samt de cirka 62.000 medarbejdere.

  Men restauranterne skal drives under et nyt brand.

  Kort efter at McDonald's i begyndelsen af marts midlertidigt indstillede sine aktiviteter i Rusland, blev der indgivet en patentansøgning for en restaurantkæde under navnet "Onkel Vanya".

  McDonalds vil ikke sige, hvor meget de sælger kæden for til Govor, men har advaret sine investorer om, at salget vil koste dem mere end én milliard dollar.

 12. I går kl. 22:47

  Vandrer i Norge fundet i live efter fald på flere hundrede meter

  En vandrer i nordnorske Troms er fløjet til hospitalet efter at være faldet flere hundrede meter fra et bjerg efter et jordskred.

  Det oplyser den lokale politikreds torsdag aften på Twitter.

  - En person er hentet op fra bjerget efter et jordskred på toppen af bjerget. Det anslås, at vandreren faldt flere hundrede meter, skriver politiet.

  Vedkommende er fløjet med helikopter til Universitetshospitalet i Nordnorge. Ifølge redningsleder Jakob Karlsen i Hovedredningscentralen trak personen vejret, da den pågældende blev fragtet til hospitalet.

  Det siger han til avisen VG og uddyber, at den tilskadekomnes tilstand er alvorlig, men at han vil ikke kommentere yderligere.

  Ifølge NTB var vandreren en del af en rundvisning arrangeret for to. Hovedredningscentralen har en helikopter i luften for at hente den sidste vandrer, som meldte ulykken.

 13. I går kl. 22:20

  Storebæltsbroen er igen åben for trafik

  Siden klokken 21 har Storebæltsbroen været lukket for al biltrafik på grund af vejarbejde.

  Broen er her til aften igen åben for trafikanter, der skal krydse øerne. Det oplyser Sund & Bælt på Twitter.

  På broens hjemmeside lyder det desuden, at der indtil klokken 06.00 fredag morgen vil være dobbeltrettet trafik over broen. Det samme vil der være fredag i tidsrummet 21.00 til lørdag morgen klokken 06.00.

  Brolukningen har været planlagt i forvejen, oplyser Sund og Bælt. Det sker for at kunne lave en række vedligeholdelser af broen.

 14. I går kl. 21:54

  For første gang dimitterer klasse fra Politiskolen, hvor der er en overvægt af kvinder

  Det er aldrig sket før. I hvert fald ikke i Politiskolens historie.

  På onsdag dimitterer en klasse med 22 studerende fra Politiskolen i Brøndby, og over halvdelen af dimittenterne er kvinder, skriver DANSK POLITI.

  - Jeg må indrømme, at jeg først tænkte: "Åh, nej, bliver det nu en hønsegård med en masse pigefnidder og klikedannelser?". Men den bekymring er da heldigvis gjort godt og grundigt til skamme, siger klasselærer Grethe Bach Pedersen.

  I 2018 udgjorde kvinderne 24,4 procent af det samlede optag, og frem til 2021 er andelen vokset til 31,2 procent. Men der er stadig lang vej til en ligelig fordeling af mænd og kvinder i klasseværelserne.

  12 ud af de 22 studerende i denne 3. semesterklasse på Politiskolen i Brøndby er kvinder. Det er ikke set før i Politiskolens historie, at der er flere kvinder end mænd i en klasse med kommende politibetjente. (Foto: DANSK POLITI)
 15. I går kl. 21:03

  USA's senat godkender hjælpepakke på 280 milliarder kroner til Ukraine

  Senatet i USA har med et stort flertal stemt for en hjælpepakke på næsten 40 milliarder dollar til Ukraine.

  Det svarer til omkring 280 milliarder kroner, som skal gå til både militær, økonomisk og humanitær hjælp.

  Seks milliarder dollar er øremærket til indkøb af pansrede militærkøretøjer og luftforsvarssystemer.

  Knap ni milliarder dollar er afsat til at hjælpe Ukraine med såkaldt "fortsat regeringsførelse", herunder humanitær hjælp, skriver Ritzau.

  Præsident Biden har i flere uger presset på for at få den nye hjælpepakke på plads.

 16. I går kl. 20:43

  Statsminister Mette Frederiksen lancerer ugentlig podcast

  - I morgen udgiver jeg første afsnit i min nye podcast, ”Statsministeren Spørger”. Og jeg håber, at I vil lytte med.

  "Statsministeren Spørger"bliver en ugentlig podcast, hvor Frederiksen inviterer en ny gæst ind til en samtale om et emne, der interesserer begge parter.

  - Ideen er, at der skal være tid til en ærlig snak om de dilemmaer, verden unægteligt rummer. Plads til at være enige, men også uenige, står der i opslaget.

  I morgen udkommer det første afsnit, hvor Informations chefredaktør, Rune Lykkeberg, er inviteret ind som gæst.

  Her skal de to tale om Vesten før og efter krigen i Ukraine.

  - Og vi når også omkring klimakrisen, Indien og Europa, tilføjes det i opslaget.

  Det fremgår hverken hvor eller hvornår podcast-afsnittet kan høres i morgen, men ifølge Socialdemokratiet vil podcasten kunne findes der, hvor man plejer at finde sine podcasts.

 17. I går kl. 20:26

  Twitter går til kamp mod misinformation om krigen i Ukraine

  Væbnet med advarselsblink og algoritmer vil Twitter gå til kamp mod misinformation i krigen i Ukraine.

  Mere konkret vil det sociale medie begynde at tilføje advarsler ved vildlende indhold, når det omhandler krigen. Det skriver Reuters.

  De nye advarselsmeddelelser vil advare brugerne om, at et tweet har overtrådt Twitters regler. Tweetet får lov til at blive, og brugere kan fortsat se samt kommentere på opslaget, men det kan ikke videredeles.

  Tilgangen kunne være "en mere effektiv måde at gribe ind på for at forebyge skade, mens forsat bevare og beskytte det frie ord på Twitter," sagde Yoel Roth, chef for sikkerhed og integritet hos Twitter, under et opkald med journalister.

  Udover advarslen vil Twitter begrænse, hvor langt et opslag, som er afkræftet af humanitære grupper eller andre troværdige kilder, kan komme ud i Twitter-sfæren.

 18. I går kl. 20:03

  Skadet Clara Tauson trækker sig fra French Open

  En skade i ryggen driller den danske tennisspiller. (Foto: JAMES GOURLEY © Ritzau Scanpix)

  Den danske tennisstjerne Clara Tauson bøvler med en skade i ryggen og melder afbud til grand slam-turneringen French Open.

  Det fortæller hendes far, Søren Tauson, i et interview med Ekstra Bladet.

  - Vi har erkendt, at det ikke er muligt at komme i en forsvarlig forfatning, og derfor er det blevet til et afbud, siger han.

  I begyndelsen af maj trak Clara Tauson sig fra en turnering i Rom på grund af rygproblemer.

  På herresiden lærte Holger Rune sin kommende modstander at kende i den franske turnering, som begynder den 22. maj.

  Han skal møde canadieren Denis Shapovalov i første runde, der rangerer som nummer 15 på verdensranglisten.

 19. I går kl. 19:59

  EBU bekræfter: Seks lande snød med stemmer til Eurovision

  35 europæiske lande - ekslusiv de fem lande, der automatisk går videre, forsøger hvert år at kvalificere sig til europamesterskaberne i popmusik - sangkonkurrencen Eurovision Song Contest.

  Under sidste uges finale meldte EBU ud, at man mistænkte, at der havde været snyd involveret i den anden semifinale, der fandt sted om torsdagen.

  I en pressemeddelelse oplyser EBU, at seks lande i forening forsøgte at snyde sig til en bedre placering i årets Eurovision.

  Ifølge EBU valgte fagjuryerne i Aserbajdsjan, Georgien, Montenegro, Polen, Rumænien og San Marino alle at stemme på hinanden. På denne måde havde fire af landene de fem andre i deres top fem, mens de to sidste havde de andre i deres top seks og syv.

  Snyderiet blev opdaget, da fem af disse seks lande ikke lå i top otte hos de 15 andre lande, der kunne stemme i den semifinale. Fire af de seks svindlere lå endda blandt de seks dårligst placerede lande hos konkurrenterne.

  EBU valgte derfor, i overensstemmelse med Eurovision-reglerne, at fjerne de uregelmæssige stemmer og erstatte dem med point, der var udregnet på baggrund af resultater fra andre lande med enslydende stemmemønstre.

  På denne baggrund var det kun Rumænien og Polen af de seks lande, der gik videre til finalen.

  Rettelse: Det fremgik i en tidligere version, at det var Aserbajdsjan og Polen, der gik videre. Det er rettet til Rumænien og Polen. Vi beklager fejlen.

 20. I går kl. 19:52

  Danmarks ishockeyherrer taber tæt VM-dyst til Tyskland

  Kvartfinalehåbet er slet ikke ude for det danske ishockeylandshold, men nåleøjet er blevet noget mindre efter et 0-1-nederlag til Tyskland ved VM i Finland.

  I en spændende, men temmelig låst kamp blev det afgørende, at tyskerne var bedre i overtal og undertal. Danmarks offensive spil haltede igen, som det har gjort siden målfesten i premierekampen mod Kasakhstan.

  Tyskland har nu slået både Danmark og Slovakiet og tager givetvis en plads i kvartfinalerne sammen med Schweiz og Canada.

  Det er langtfra umuligt, men der er hårdt brug for mere aggressivitet foran modstandernes mål i kampen om en af de fire kvartfinalepladser fra gruppen. Danskerne skal kæmpe om avancement med slovakkerne og måske Frankrig, som venter lørdag middag.

  /ritzau/

 21. I går kl. 19:48

  Filmkomponisten bag 'Blade Runner' og 'Chariots of Fire' er død

  Vangelis' største hit var nok titelmelodien til filmen 'Chariots of Fire' (Viljen til Sejr). (Foto: Simela Pantzartzi © Ritzau Scanpix)

  Den græske elektrokomponist Evánghelos Odysséas - også kendt som Vangelis - er død i en alder af 79 år.

  Det skriver Reuters på baggrund af det græske nyhedsbureau Athens News Agency.

  Han døde sent tirsdag aften, oplyser hans advokat ifølge Reuters uden at uddybe dødsårsagen.

  Vangelis komponerede soundtracket til flere film, heriblandt 'Blade Runner' og 'Chariots of Fire' ('Viljen til Sejr') fra 1981.

  Han vandt en Oscar for Bedste Soundtrack for 'Chariots of Fire'.

  Hans musikalske karriere startede i 1968 med bandet Aphrodite's Child. Bandet blev opløst i 1978, hvorefter Vangelis gik solo som komponist, skriver Ritzau.

 22. I går kl. 18:33

  Kvindelige tv-værter i Afghanistan skal dække deres ansigter, beordrer Taliban

  For snart to uger siden beordrede den militante, islamistiske gruppe Taliban, at afghanske kvinder skulle være dækket fra top til tå, når de bevægede sig ud i offentligheden.

  Og det strenge tiltag gælder også de kvindelige værter på landets tv-kanaler.

  Det skriver BBC.

  - De lægger indirekte pres på os, for at få os af skærmen, fortalte en kvindelig afghansk journalist, der arbejder for en lokal tv-station i Kabul, som BBC har talt med.

  - Hvordan skal jeg læse nyhederne op med min mund tildækket? Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre nu. Jeg skal arbejde, jeg skal forsørge min familie.

  Burkakravet er blot det seneste tiltag, der har indskrænket kvinders rettigheder.

  For eksempel er mange kvinder og piger blevet udelukket fra at gå i skole.

  Afghanske skolepiger kan ifølge den fungerende indenrigsminister Sirajuddin Haqqani snart vende tilbage på skolebænken, men kun de af dem, der ikke har ytret sig kritisk overfor Talebanstyret.

 23. I går kl. 18:02

  Italiensk cykelrytter vinder Giro-spurt på 12. etape

  Cykelstjernen Mathieu van der Poel var en del af torsdagens store udbrud i Giro d'Italia, men det var holdkammeraten på Alpecin-Fenix Stefano Oldani, der snuppede sejren på 12. etape.

  Triumfen var italienerens første i den professionelle karriere.

  Oldani, der forinden var kørt væk med Lorenzo Rota (Wanty) og Gijs Leemreize (Jumbo-Visma), vandt spurten op ad bakke mellem de tre.

  Rota og Leemreize kørte i mål på de efterfølgende placeringer.

  Også Magnus Cort (EF) havde fundet vej til etapens store udbrud, men han måtte tage til takke med en rolle som statist.

  Ingen af favoritterne gjorde væsen af sig i feltet, som trillede over målstregen ni minutter efter de forreste.

  Førertrøjen sidder derfor fortsat på Treks Juan Pedro Lopez, der har 12 sekunder ned til Richard Carapaz (Ineos) og João Almeida (UAE Emirates).

  /ritzau/

 24. I går kl. 18:00

  Biden om svensk og finsk ansøgning: Det bliver et stærkere Nato

  USA's præsident Biden flankeres af den finske præsident Sauli Niinisto og Sveriges statsminister, Magdalena Andersson. (Foto: EVELYN HOCKSTEIN © Ritzau Scanpix)

  Det bliver et stærkere Nato, når Sverige og Finland bliver en del af af forsvarsalliancen.

  Det sagde USA's præsident, Joe Biden, efter at have taget imod Sveriges statsminister, Magdalena Andersson, og Finlands præsident, Sauli Niinistö, i Det Hvide Hus.

  - Finske og svenske tropper har allerede tjent skulder ved skulder med Nato-styrker i Kosovo, Afghanistan og Irak, sagde Biden.

  - De opfylder alle Natos krav – og mere til, lød det fra den amerikanske præsident.

 25. I går kl. 17:59

  Fifa udtager tre kvindelige dommere til VM i Qatar

  Stephanie Frappart bliver en af de første kvindelige VM-dommere (Foto: Stephane Mahe © Ritzau Scanpix)

  VM i Qatar, der løber af stablen i november og december, bliver det første verdensmesterskab, hvor kvinder er med til at styre løjerne.

  Tre kvindelige dommere og tre assistenter er udtaget til slutrunden, oplyser Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) i en pressemeddelelse.

  Stephanie Frappart fra Frankrig, Salima Mukansanga fra Rwanda og Yoshimi Yamashita fra Japan får ansvaret for at fløjte inde på banen, mens brasilianske Neuza Back, mexicanske Karen Diaz Medina og amerikanske Kathryn Nesbitt er med som assistenter.

  - De fortjener at være med ved VM, for de præsterer konstant på et rigtig højt niveau, og det er en vigtig faktor for os, siger formanden for Fifas dommerkomité, Pierluigi Collina, i meddelelsen.

  - Som altid har vi kigget efter "kvalitet først", og kampdommerne repræsenterer det højeste dommerniveau i verden, siger han.

  Samlet set er 36 af verdens bedste dommere blevet valgt til VM-slutrunden i Qatar. 69 assistenter og 24 videodommere tager også turen til ørkenstaten.

  Ingen nordiske - og dermed heller ingen danske - dommere er udtaget til VM, der begynder 21. november.

  /ritzau/

 26. I går kl. 17:44

  Knap tyve procent af de vilde biarter er i fare for at uddø

  Sur, sur, sur, lille bi omkring.

  Eller måske ikke alligevel. For det står mildest talt skidt til for de danske bier.

  56 ud af knap 300 vilde biarter er i fare for at uddø, viser en optælling fra Verdensnaturfonden, der er lavet i anledning af Biens Dag i morgen.

  Forklaringen er blandt andet, at landbrug og byområder har overtaget mange af biernes naturlige levesteder.

  - Bierne trives i rigt blomstrende arealer i juli og august. Samtidig er mange af bierne knyttede til nogle helt specielle plantearter og redesteder, som de har mistet, forklarer Rasmus Ejrnæs, seniorforsker ved institut for Ecoscience på Aarhus Universitet.

  35 af biarterne kategoriseres som truede eller kritisk truede. 21 arter er sårbare, og 19 vilde biarter i Danmark er allerede uddøde.

 27. I går kl. 17:25

  Holger Rune overvinder krampe og franskmand og spiller sig i semifinale

  Holger Rune vinder i tre sæt over franskmanden Manuel Guinard og avancerer til semifinalerne i ATP-turneringen i Lyon. (Foto: Denis Balibouse © Ritzau Scanpix)

  Modvinden var massiv for Holger Rune, men den danske tennisspiller formåede alligevel at vinde torsdagens kvartfinale mod franskmanden Manuel Guinard i Lyon.

  Trods tydelige smerter og et hjemmepublikum, der bakkede taktfast op om verdens nummer 158, vandt Rune 3-6, 6-3, 6-4.

  Danskeren kunne stort set ikke bevæge sig, da han lukkede kampen efter 2 timer og 18 minutter. Guinard formåede ikke at udnytte Runes skavanker, og dermed blev danskeren for anden gang på en måned klar til en ATP-semifinale.

  For at komme i finalen skal danskeren slå vinderen af kampen mellem Cameron Norrie og Sebastián Báez, der mødes senere torsdag.

  Den 19-årige Holger Rune er oppe som nummer 40 på verdensranglisten, efter at han for nylig vandt sin første større ATP-turnering i München.

  /ritzau/

 28. I går kl. 17:24

  Bavarian Nordic-aktien stiger næsten 30 procent efter aftale om abekoppevaccine

  Den danske medicinalvirksomhed Bavarian Nordic havde en forrygende dag på Børsen.

  Aktien steg med 29,4 procent, efter at selskabet i går meldte ud, at man havde indgået en aftale med et unavngivent europæisk land om levering af koppevaccinen Imvanex.

  Nordamerika og flere europæiske lande har de seneste dage meldt om flere tilfælde af sygdommen abekopper.

  Og Imvanex er den eneste vaccine mod abekopper, der er godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder.

  Samlet set var der dog ikke meget at råbe hurra for på det danske aktiemarked. Det toneangivende C25-indeks faldt 1,2 procent.

 29. I går kl. 17:03

  Næsten to millioner mennesker i Nordkorea er blevet ramt af en 'febersygdom'

  Næsten to millioner mennesker i Nordkorea er blevet ramt af en "febersygdom", oplyser det lukkede diktatur.

  Ifølge nyhedsbureauet AP er der højst sandsynligt tale om covid-19.

  Det lukkede regime har ifølge styret selv været så lukket, at covid-19 slet ikke har kunnet slippe ind. I sidste uge indrømmede Nordkorea dog, at omikronvarianten var sluppet ind over landegrænsen.

  - Selvom det er omikron, så raserer den i en befolkning, hvor der ikke er nogen immunitet. Folk har ikke engang fået første vaccine, lyder det fra Philip Khokhar, der er DR's korrespondent i Asien.

  Han vurderer, at situationen i Nordkorea er meget alvorlig.

  - Det, man får at vide af nordkoreanske statsmedier lige nu, er, at i hvert fald 700.000 mennesker er i lockdown. Formentlig er det langt flere. Formentlig er det hele hovedstaden Pyongyang, fortæller Philip Khokhar.

  Ifølge Nordkoreas sundhedsmyndigheder er blot 63 personer døde efter smitte med coronavirus - ifølge eksperter er det dog meget få i forhold til antallet af smittede personer.

 30. I går kl. 16:35

  Du skal væbne dig med tålmodighed, hvis du skal rejse fra Københavns Lufthavn

  Tapas i Madrid, pizza i Rom eller måske et dyp i Middelhavet?

  Der er masser af gode forslag til, hvad du kan foretage dig, hvis du skal en tur til de varme breddegrader.

  Skal du afsted i weekenden fra Københavns Lufthavn, så er det en god idé at komme i god tid.

  Købehavns Lufthavn mangler medarbejdere, efter at terminalerne under coronapandemien længe var øde, oplyser Københavns Lufthavn i en pressemeddelelse.

  - Hvis man har mulighed for det, anbefaler vi, at man checker ind hjemmefra. Det sparer tid og gør turen gennem lufthavnen nemmere, lyder det fra kommerciel direktør i Københavns Lufthavn Peter Krogsgaard.

  Skal du til et europæisk land, anbefaler lufthavnen, at du i denne weekend nogenlunde møder op 2,5 time inden afrejse.

  Skal du uden for Europa er det lufthavnens anbefalinger at møde op tre timer før.

 31. I går kl. 16:23

  Brand i støvsuger udsatte VM-kamp: Danmark og Tyskland spiller klokken 17

  Danmark skulle have mødt Tyskland ved VM i ishockey klokken 15.20 i dag, men i stedet blev den finske arena evakueret.

  Der var opstået brand i en centralstøvsuger, hvorfor alle skulle ud af hallen, mens brandvæsenet fik situationen under kontrol. Nu ser det dog ud til, at kampen bliver afviklet klokken 17. Det skriver Danmarks Ishockey Union i en besked til DR Sporten.

  Branden opstod i et lokale tæt på Danmarks omklædningsrum, hvorfor landsholdet var nogle af de første, som blev evakueret. De har siden ventet i en spillerboble på nyt fra IIHF, der skulle vurdere, om det var sundshedsmæssigt forsvarligt at spille i ishockeyarenaen i Helsinki.

 32. I går kl. 16:19

  På trods af tyrkisk modstand: Stoltenberg forudser hurtig beslutning om svensk og finsk Nato-medlemsskab

  Statsminister Mette Frederiksen og Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, holder pressemøde på Kastellet i Kommandantgården. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

  Nato kommer til at tage en hurtig beslutning om Sveriges og Finlands medlemskab.

  Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, på en pressekonference i København, efter at han havde holdt et møde med statsminister Mette Frederiksen (S).

  Stoltenberg siger, at hans mål er, at de to nordiske landes Nato-ansøgninger er færdigbehandlet i løbet af nogle uger.

  Det på trods af, at Tyrkiet har udtrykt modstand mod optagelsen af Sverige og Finland.

  – Vi må erkende, at Tyrkiet er et vigtigt Nato-land, som står med helt særlige sikkerhedsudfordringer. Alt det er med i det store billede, så vi sætter os ned og finder en løsning, lyder det optimistisk fra Natos generalsekretær.

  Kim Bildsøe Lassen har interviewet generalsekretæren. Se det her:

 33. I går kl. 16:01

  I otte timer bliver område ved Bornholms Lufthavn militært

  For en kort bemærkning, der varer præcis otte timer, bliver et område ved Bornholms Lufthavn gjort militært.

  Det oplyser Bornholms Politi.

  Klokken 08 og frem til klokken 16 skal en dansk fregat, to F-16 og en kampbataljon på plads, når US Army Europe og Forsvaret gennemfører en øvelse på Bornholm.

  Øvelsen finder sted 24 maj, og er en del af DEFENDER-Europe 22-øvelsen, som har været planlagt i over et år.

  Forsvaret oplyser, at øvelsen ikke er udtryk for, at der er en øget militær trussel mod Bornholm eller resten af Danmark - ligesom den heller ikke har sammenhæng til den nuværende sikkerhedspolitiske situation.

  Den nuværende situation har dog bekræftet nødvendigheden af en stærk og sammenhængende alliance. Derfor er det vigtigt, at Danmark og USA træner sammen, lyder det i en pressemeddelelse fra Forsvaret.

 34. I går kl. 15:15

  Fynsk cykeltyv får fængselsstraf for omfattende salg af dyre cykler

  1 år og 9 måneder.

  Det er, hvad en 40-årig mand fra Fyn kan se frem til, efter han i dag blev dømt for at stjæle og videresælge dyre cykler til en samlet værdi af cirka 1,4 millioner kroner.

  Manden skulle ifølge domsudskriftet have "hvidvasket" cyklerne ved at ændre stelnumrene på dem, så de nye købere ikke blev taget af politiet for at køre rundt på tohjulede hælervarer.

  - Den dømte havde mange cykler på lager og formåede at overbevise køberne om, at der var reklamationsret på cyklerne, og at han i det hele taget drev en fuldt legal forretning, fortæller anklageren Sara Larsen i en pressemeddelelse.

 35. I går kl. 15:07

  Danmarks VM-kamp i ishockey udsat kort før start

  Helsinki Ice Hall er blevet evakueret umiddelbart før Danmarks kamp mod Tyskland ved VM i ishockey.

  Det vides endnu ikke, hvad årsagen er, men brandbiler er af Ritzaus journalist på stedet blevet set køre med fuld udrykning mod hallen.

  Kampen var sat til at begynde klokken 15.20 dansk tid, men kan nu blive rykket som følge af udviklingen.

  Danmark har vundet to af sine tre første kampe i turneringen. Efter en storsejr i åbningskampen mod Kasakhstan kom danskerne ned på jorden ved at tabe stort til Schweiz.

  Tirsdag fandt danskerne igen melodien og vandt snævert over Italien.

  Dermed har Danmarks ishockeyherrer samlet seks point sammen i de tre første kampe. Samme antal har tyskerne.

  /ritzau/

 36. I går kl. 14:50

  Fejl i kommunikationen: Københavns Kommune indkalder 170.000 borgere til forskningsprojekt for gravide

  Over 170.000 københavnere har i dag modtaget et brev i deres e-Boks, hvor de inviteres til at deltage i et forskningsprojekt for gravide.

  Der er bare et problem – nemlig at langt størstedelen af dem overhovedet ikke har en baby i maven.

  Den forvirrende invitation skyldes en menneskelig fejl hos København Kommunes leverandør, KMD, der ved en fejl har sendt gravid-invitationen ud i stedet for en invitation til at blive frivillig ved folkeafstemningen.

  - Vi har allerede modtaget henvendelser fra borgere, som har gjort os opmærksomme på fejlen. Det er selvfølgelig ærgerligt, og derfor har vi rettet fejlen, siger Aravni Jakobsen, der har ansvaret for at afvikle folkeafstemningen i Københavns Kommune, i en pressemeddelelse.

 37. I går kl. 14:29

  Rockwool vil fortsat drive sine fabrikker i Rusland

  Rockwool vil fortsat eje og drive sine fire russiske fabrikker.

  Isoleringskoncernens administrerende direktør Jens Birgersson fastholder, at det er den rigtige beslutning at beholde fabrikkerne på egne hænder.

  Det siger han i et interview i anledning af koncernens regnskab for første kvartal, der viser stor fremgang i salget.

  Han begrunder Rockwools aktivitet i Rusland med, at et russisk exit ville betyde en milliardgave til Rusland, og at virksomheden vil tage hensyn til de lokalt ansatte.

  Jens Birgersson siger dog også, at der kan opstå scenarier under krigen, så Rockwool ændrer sin beslutning om at blive i Rusland.

 38. I går kl. 14:11

  Rusland hævder at have taget 900 soldater fra Azovstal-værket som krigsfanger

  Den har været brugt som shelter fra missiler og bomber af både civile og soldater – en sidste bastion ved havnefronten i den hårdtprøvede ukrainske by Mariupol.

  Men lige nu er russiske soldater i gang med at rydde Azovstal-stålværket for den sidste ukrainske modstand i byen, og det betyder, at hundredvis af ukrainske soldater ender i russernes varetægt som krigsfanger, oplyser den Internationale Røde Kors Komité via BBC.

  Ifølge det russiske forsvarsministerium drejer det sig om helt op til 900 ukrainske soldater, der skulle være sendt i fangelejr i det russisk-besatte Donetsk.

  Ukraine har ikke bekræftet oplysningerne.

 39. I går kl. 13:52

  Claus Hjort efter fredning i Folketinget: Der er sat et endeligt punktum i lækagesagen

  Den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) mener, at der er sat "et endeligt punktum" i lækagesagen mod ham, efter at et flertal i Folketinget har fredet ham.

  Det skriver han i et opslag på Facebook.

  - Jeg opfatter det sådan, at der i dag er sat endeligt punktum, skriver han.

  Claus Hjort Frederiksen skriver, at han er "mellemfornøjet". For på den ene side ville han have gerne have kæmpet for at blive frifundet.

  - På den anden side havde jeg jo besluttet at udtræde af Folketinget efter næste valg for at nyde mit otium, og her indgik der jo ikke ligefrem planer om, at jeg skulle gå ud og ind i retssale, skriver han.

  I princippet kan der rejses en sag, når Claus Hjort efter næste valg forlader Folketinget, og han dermed ikke længere har sin immunitet.

 40. I går kl. 13:35

  Bøderegn i Downing Street: Politiets undersøgelser har ført til 126 bødeudskrivelser

  Britisk politi er nu færdige med at undersøge sagerne med de ulovlige corona-fester i premierminister Boris Johnsons bolig på Downing Street i London.

  Og konklusionen er klar: 126 strafbare lovovertrædelser skal hæftes for ved statskasse ét.

  I alt har 53 mænd og 73 kvinder modtaget en bøde fra politiet, der ikke ønsker at oplyse identiteten på nogen af bødemodtagerne, skriver Ritzau.

  Lovovertrædelserne har fundet sted til otte separate festlige begivenheder – den første i maj 2020 og den sidste i april 2021.

 41. I går kl. 13:14

  Flere tilfælde af virusset abekopper fundet verden over: Nu er den nået til Sverige

  Den sjældne virus abekopper har spredt sig til flere europæiske lande de seneste uger, og nu har den også nået Skandinavien.

  De svenske sundhedsmyndigheder oplyser i dag, at der er fundet et tilfælde i Stockholm-området.

  - Personen i Sverige, som er bekræftet smittet med virussen, er ikke alvorligt syg, men har fået pleje. Vi ved endnu ikke, hvor personen er blevet smittet. Efterforskning er i gang lige nu, siger infektionslæge og efterforsker Klara Sondén ved den svenske folkesundhedsmyndighed.

  De seneste dage er der fundet tilfælde af abekopper i både Storbritannien, Portugal og USA, mens 23 personer mistænkes at være smittet i Spanien. Det skriver Ritzau.

  De mest almindelige symptomer er feber, hævede lymfeknuder, generel utilpashed og udslæt med vabler.

  Selvom virussen er ubehagelig at blive smittet med, er den ikke farlig for mennesker. Den ses ofte i forbindelse med rejser til Afrika.

 42. I går kl. 12:46

  Taliban vil sende piger i skole igen, men 'vi holder uartige kvinder derhjemme', siger bevægelsen

  Lige siden Taliban overtog magten i Afghanistan, har et af deres helt store løfter været, at de afghanske piger kan komme i skole – men indtil videre har det været varm luft.

  Nu åbner den fungerende indenrigsminister Sirajuddin Haqqani op for, at pigerne kan vende tilbage på skolebænken - men kun de af dem, der ikke har ytret sig kritisk overfor Talebanstyret. Det fortæller han i et interview med CNN.

  -Vi holder uartige kvinder derhjemme, fortæller han blandt andet i interviewet.

  Han uddyber efterfølgende, at ”uartige kvinder” refererer til dem, der bliver tvunget til at ytre sig kritisk af ”andre parter”.

 43. I går kl. 12:43

  Jens Ringberg: Meget speciel situation, at Folketinget bremser en sag mod Claus Hjort Frederiksen

  Men fordi Folketingets partier ikke kan få at vide, hvad sagen mod Hjort Frederiksen helt konkret drejer sig om, vil et flertal ikke stemme for at ophæve hans immunitet, som det normalt kræves for at kunne rejse tiltale.

  Det er 'en meget speciel situation', fortæller DRs politiske analytiker, Jens Ringberg.

  - Politiet og anklagemyndigheden siger, at en tidligere forsvarsminister og finansminister har røbet statens hemmeligheder, og sagen bør prøves ved en domstol. Men det kommer ikke til at ske nu, fordi et flertal i Folketinget kun vil ophæve hans immunitet, hvis sagen er fuldt oplyst.

  - Dermed kommer der ikke nogen sag mod Claus Hjort Frederiksen, selvom politi og anklagemyndighed mener, der er noget at komme efter, forklarer han.

  I princippet kan der rejses en sag, når Hjort efter næste valg forlader Folketinget, og han dermed ikke længere har sin immunitet. Men det er meget tvivlsomt, om det vil ske efter dagens melding fra justitsministeren, siger Ringberg.

 44. I går kl. 12:20

  Esbjerg FBs udskældte amerikanske ejere skal ikke hjem, de skal videre med ned i 2. division

  Fra bronze i Superligaen til røven af 1. division på tre sæsoner.

  Fra næste sæson er Esbjerg FB at finde i landets tredjebedste række, til stor frustration for traditionsklubbens mange tilhængere, der især bebrejder de amerikanske ejere, Pacific Media Group, for de dårlige resultater.

  Men til trods den massive kritik fra fansene, har Pacific Media Group nu meldt ud, at de har i sinde at følge med den vestjyske klub ned i 2. division. Det skriver Ritzau.

  - De har sagt, at de er her på den lange bane, siger Esbjerg-direktør Jens Hammer Sørensen ifølge JydskeVestkysten.

 45. I går kl. 11:56

  Tesfaye meddeler Rigsadvokaten, at der ikke kan rejses en sag om lækage af statshemmeligheder mod Hjort

  Justitsminister Mattias Tesfaye (S) ville før samrådet ikke forholde sig til, om anklagemyndigheden vil forsøge at rejse tiltale mod Claus Hjort Frederiksen efter et folketingsvalg, hvor hans immunitet alligevel er ophævet, idet han ikke genopstiller. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

  Justitsminister Mattias Tesfaye (S) kommer ikke til at dele fortrolige oplysninger med folketingsmedlemmer, selv om et flertal i Folketinget ikke vil stemme for at ophæve den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksens (V) immunitet.

  Han giver derfor hurtigst muligt Rigsadvokaten besked om, at der ikke kan rejses tiltale mod Claus Hjort Frederiksen, siger han på et samråd her til formiddag.

  - Dermed står jeg nu med et valg, siger Mattias Tesfaye på samrådet.

  - Enten frigiver jeg nogle meget fortrolige oplysninger om statens sikkerhed over for hele Folketinget imod myndighedernes anbefaling. Ellers vil Claus Hjort fortsat have immunitet og dermed undgå at blive stillet for en dommer.

  - Her vil jeg bare sige, at jeg klart vælger det sidste. Jeg har et ansvar for befolkningen og statens sikkerhed. Det er klart det vigtigste hensyn for mig, siger justitsministeren.

 46. I går kl. 11:32

  Statsministeren blev orienteret om sigtelse mod Claus Hjort Frederiksen, efter den var rejst

  Sigtelsen mod Claus Hjort Frederiksen omhandler en overtrædelse af straffelovens paragraf 109. Den drejer sig om læk af oplysninger om sager, "hvorpå statens sikkerhed eller rettigheder i forhold til fremmede stater beror". Strafferammen er fængsel i op til 12 år. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

  Statsminister Mette Frederiksen (S) vidste ikke, at tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) ville blive sigtet for landsforræderi, før sigtelsen var rejst.

  Det oplyser Mette Frederiksen i et skriftligt svar sendt til Folketinget i forbindelse med et åbent samråd om sagen, hvor justitsminister Mattias Tesfaye er blevet bedt om at svare på, hvordan regeringen er blevet orienteret om den hemmelighedsfulde sag mod Hjort.

  Det skriver Jyllands-Posten.

  - I lyset af sagens helt særlige karakter og de synspunkter, der har været fremført, finder jeg dog anledning til at oplyse, at jeg som statsminister naturligvis er blevet orienteret om sigtelsen.

  - Det blev jeg, efter at den var rejst, lyder det i svaret fra statsministeren.

  Offentligheden ved, at Hjort Frederiksen er sigtet for at lække statshemmeligheder, men mere ved man ikke.

  Dermed kan der i princippet først rejses tiltale, når Hjort Frederiksen ikke længere er folketingsmedlem. Det er efter næste valg, idet han ikke genopstiller.

 47. I går kl. 10:58

  Meldinger om skyderi på gymnasium i tysk havneby: En gerningsmand anholdt

  Rettelse: Vi har tidligere beskrevet, at der skulle være endnu en gerningsmand på fri fod. Det vil tysk politi ikke bekræfte. Vi beklager fejlen.

  Der er angiveligt blevet affyret skud på en skole i den tyske havneby Bremerhaven, der ligger cirka 90 kilometer vest for Hamborg.

  Det skriver Bild, som refererer til det lokale medie nord24.de.

  En talsperson fra det lokale politi oplyser til tyske Bild, at en person skulle være hårdt såret, og at en formodet gerningsmand er anholdt.

  - Lige nu er der en større politiaktion i gang inde i centrum af Bremerhaven, oplyser det lokale politi desuden på Twitter.

 48. I går kl. 10:53

  Et Finland i Nato bliver uden atomvåben og Nato-baser, forsikrer den finske premierminister

  Finlands endelige opgør med neutralitet har skabt røre i den internationale andedam – blandt andet har den tyrkiske præsident ytret sig kritisk om en finsk optagelse i Nato.

  Nu forsikrer Finlands premierminister, Sanna Marin, at Finland under ingen omstændigheder vil lægge jord til atomvåben eller militærbaser for Nato, skulle de blive optaget. Det skriver Reuters.

  -Jeg tror, det er vigtigt at forholde sig i ro, og så skal vi indgå i debatten med Tyrkiet og de andre medlemslande for at besvare eventuelle tvivlsspørgsmål og fjerne eventuelle misforståelser, siger Sanna Marin til den italienske avis Corriere della Sera.

 49. I går kl. 10:48

  Nu er der flertal for ikke at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet

  Et af de nordatlantiske mandater, Sjúrður Skaale fra Færøerne har netop sagt, at han ikke vil stemme hverken det ene eller det andet.

  Dermed kan der ikke samles et flertal om at ophæve Claus Hjorts immunitet.

  Desuden har Orla Østerby, der er løsgænger, netop meldt ud, at han stemmer imod at ophæve Hjorts immunitet.

  Dermed er der 90 mandater - og altså et flertal - imod at ophæve immuniteten.

  Så som det ser ud lige nu, så tyder alt altså på, at Claus Hjort Frederiksen er fredet.

 50. I går kl. 10:38

  Kraftige byger kan give skybrud i dag

  Det er særdeles kraftige regn- og tordenbyger, der bevæger sig op over landet i dag, og allerede i de tidlige formiddagstimer har de givet flere lyn.

  Bygerne ventes i løbet af dagen at blive så kraftige, at DMI varsler om risiko for lokale skybrud. Det vil sige, at der falder mere end 15 millimeter regn på 30 minutter.

  Lige nu er bygerne hovedsageligt over de sydlige egne, hvor de også forventes at blive kraftigst, men ifølge prognoserne vil bygerne kunne bevæge sig mere mod nordøst i løbet af dagen.

Mere fra dr.dk