Seneste nyt

Mette Frederiksen om slettede sms'er: Jeg blev rådgivet af Statsministeriet

Overblik

 1. 28. okt kl. 10:54
  Mette Frederiksen om slettede sms'er: Jeg blev rådgivet af Statsministeriet

  Statsminister Mette Frederiksen fortæller, at hun af Statsministeriet blev rådet til at slette sms'er af sikkerhedshensyn.

  Det oplyser hun til DR Nyheder.

  - Jeg er blevet rådgivet af Statsministeriet til at have automatisk sletning af blandt andet sikkerhedshensyn. Jeg har ikke mulighed for at gå yderligere ind i de tekniske ting omkring det.

  Hvordan kan du garantere, at der ikke er slettet en besked, som kan få en betydning for kommissionens arbejde?

  - I forhold til det substantielle er jeg fuldstændig på sikker grund i forhold til, hvad jeg har vidst, og hvad det er, der i det hele taget har været omdrejningspunktet for den her diskussion. Kommissionen skal selvfølgelig have lov til at arbejde, og derfor har beskeden fra Statsministeriet været, at ministeriet gør alt, hvad man kan for at bakke op om samarbejdet, og det gælder fortsat.

  I går kom det frem, at statsministeren og tre højtstående embedsfolk automatisk har slettet sms'er i minksagen.

 2. 35 min. siden

  Udenrigsministeriet: Færdigvaccinerede over 60 år kan stadig rejse ud

  Verdenssundhedsorganisationen (WHO) opfordrer i dag alle personer over 60 år til at udskyde eventuelle rejser. Udmeldingen kommer efter den nye coronavariant Omikron er blevet registreret blandt smittede i flere og flere lande.

  Hos Udenrigsministeriet ser man dog lidt anderledes på sagen.

  - Der er rigtig meget, som vi ikke ved om den her nye variant. Det tror jeg, man skal skrive sig bag øret, siger direktør for organisation og borgerservice, Erik Brøgger Rasmussen, der ikke er nervøs for at sende færdigvaccinerede danskere ud at rejse.

  - I forhold til den her aldersgruppe, at man ikke bør rejse, hvis man er 60 år eller derover, eller er kronisk syg. Det tilslutter vi os. Dog med den meget, meget væsentlige tilføjelse, at hvis man er færdigvaccineret, så kan man godt rejse alligevel, siger Erik Brøgger Rasmussen.

  DR' sundhedskorrespondent, Peter Qvortrup Geisling, går skridtet videre og kalder WHO's udmelding 'den mærkeligste pressemeddelelse vi har set i 20 måneder med corona'.

  - Det er en helt skæv melding fra WHO. Jeg synes, at alle over 60 år eller kronisk syge med et eller andet, tag en dyb indånding, slap af. Der kommer en melding på den her WHO-udmelding fra Sundhedsstyrelsen i morgen. En dansk vinkel på den her historie, siger han.

 3. I dag kl. 21:25

  Tre personer er dræbt i amerikansk skoleskyderi

  Tre studerende er dræbt, og seks personer er såret efter et skoleskyderi i Michigan i USA, skriver AP.

  En 15-årig dreng er anholdt og mistænkt for at stå bag.

 4. I dag kl. 20:59

  Dansk initiativ skal forhindre værtskaber som VM i Qatar

  Der skal være mere gennemsigtighed og fokus på menneskerettigheder, når der træffes beslutninger i internationale idrætsforbund.

  For eksempel når det handler om, hvem der skal have værtskabet for en stor sportsbegivenhed.

  Det mener kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der med en erklæring vil forhindre, at en begivenhed som VM i fodbold kan ende i Qatar, som er tilfældet i 2022.

  Erklæringen har hun tirsdag haft med til et ministermøde i EU, hvor hun har præsenteret den for andre EU-lande.

  Kulturministeren fortæller efter mødet i Bruxelles, at de øvrige ministre har vist stor interesse i erklæringen. De har nu nogle dage til at finde ud af, om de vil tilslutte sig den.

  /ritzau/

 5. I dag kl. 20:30

  Julemåneden skydes i gang med snestorm på tværs af landet

  Tag jer i agt, hvis I skal ud i morgen. DMI varsler sneglatte veje, blæst og forsinkelser i trafikken. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Oh, the weather outside is frightful.

  Det sparker dermed den første officielle vintermåned og julemåneden i gang med en prognose om isglatte veje og mellem 10 og 20 centimeter sne.

  - For at sige det på godt jysk bliver det rigtig træls at skulle ud i. Det bliver tung våd sne og ikke sådan noget pulversne, som man måske godt kunne ønske sig, siger Mette Zhang, der er vagthavende meteorolog hos DMI.

  Man skal forberede sig på sneglatte veje, blæst og forsinkelser i trafikken i morgen.

 6. I dag kl. 19:54

  Danmark slår Rusland og går alene på førstepladsen i VM-kvalifikationen

  Det danske kvindelandshold i fodbold vandt for sjette gang i streg i VM-kvalifikationen, da russerne blev besejret med 3-1 i Viborg.

  Første halvleg var langt fra prangende for det danske landshold, hvor der skulle gå 37 minutter inden Danmarks første afslutning.

  Efter pausen fik danskerne rettet op på sagerne, da den danske topscorer i VM-kvalifikationen, Signe Bruun, efter godt en times spil udnyttede en returbold og scorede til 1-0.

  Ti minutter senere sørgede en russisk arm for et dansk straffespark, som landsholdets alderspræsident, Sanne Troelsgaard, sparkede sikkert ned i venstre målhjørne.

  Indskiftede Mille Gejl sørgede for, at de fremmødte tilskuere for på hjemmebanen i Viborg for en stund glemte den mindre imponerende første halvleg, da hun med fem minutter igen efter et smart træk uden for feltet bragede bolden over i modsatte målhjørne.

  Russernes Nelli Korovkina fik pyntet på resultatet med en flad afslutning i feltet, der passerede Lene Christensen i det danske mål.

  Med sejren rykker Danmark alene i front i kvalifikationsgruppen med 18 point. Tre flere end Rusland på andenpladsen.

 7. I dag kl. 19:39

  Gæster opfordres til at lade sig teste efter mistanke om Omikron-variant ved koncert

  Arrangørerne bag en koncert med DJ'en Martin Jensen i weekenden håber på, de kan få alle deltagerne til at lade sig teste.

  En person, der var til stede ved koncerten i Aalborg Kongres og Kultur Center (AKKC) lørdag, er nemlig testet positiv for coronavirus, og der er mistanke om, at det er coronavarianten Omikron.

  Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

  Det anslås, der har været 1.600 mennesker til koncerten, men 2.200 er blevet opfordret til at lade sig teste, lyder det fra arrangøren.

  - Vi har skrevet ud til alle, der har købt billetter og alle, vi har kontaktoplysninger på, der har været herude den pågældende dag, siger Nicolaj Holm, administrerende direktør i AKKC.

  - Har man købt billetter til to venner, så må man meget gerne kontakte de to, for dem har vi ikke oplysninger på.

 8. I dag kl. 19:20

  Efter ildkamp: Pirater fortsat om bord på dansk fregat

  Den danske fregat Esbern Snare fortsætter sin patruljering i Guineabugten ud for det vestlige Afrika efter ildkamp med pirater den 24. november.

  De fire frihedsberøvede pirater, som er tilbageholdt siden i torsdags, opholder sig fortsat på skibet, og den ene er såret.

  Det oplyser Forsvaret i en pressemeddelelse.

  De fire er blevet varetægtsfængslet in absentia - altså uden at være til stede - ved Københavns Byret i 13 dage.

  I meddelelsen beretter Forsvaret desuden om, at besætningen efter omstændighederne har det godt. De, der er påvirket af hændelsen, får hjælp af krisepsykologer fra Veterancentret, der kom ombord søndag og sejler med i en periode.

 9. I dag kl. 19:08

  WHO: Alle over 60 år bør udskyde rejser

  Verdenssundhedsorganisationen (WHO) opfordrer alle lande til at anbefale borgere på over 60 år og sårbare borgere til at udskyde rejser.

  Anbefalingen kommer på baggrund af den nye coronavariant Omikron, der er blevet registreret i adskillige lande verden over. Herunder Danmark.

  Det samme råd giver WHO til alle, der måtte have risiko for at få et slemt sygdomsforløb, hvis man bliver smittet med coronavirus. Det er ifølge WHO eksempelvis folk med hjertesygdomme, kræft eller sukkersyge.

 10. I dag kl. 18:28

  Mistanke om Omikron-smittet til Martin Jensen-koncert: Nu skal alle testes

  Efter denne nyhed blev skrevet har BT været i kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed, der oplyser, at der endnu ikke er tale om et bekræftet tilfælde af smitte med Omikron, men at der er tale om mistanke om et smittetilfælde med Omikron.

  Der er registreret et smittetilfælde med den nye coronavariant Omikron ved en koncert med den danske dj Martin Jensen.

  Det skriver BT, der får bekræftet nyheden af Aalborg Kongres og Kultur Center, der lørdag lagde hus til koncerten.

  - Vi er blevet kontaktet af myndighederne, hvor vi aftalte med dem, at vi sender en mail ud, siger administrerende direktør i Nicolaj Holm.

 11. I dag kl. 18:23

  IS-medlem dømt for folkedrab

  Et medlem af den militante gruppe Islamisk Stat (IS) er tirsdag blevet idømt fængsel på livstid for folkedrab og krigsforbrydelser mod yazidierne.

  Dommen, der er faldet ved en domstol i den tyske by Frankfurt, bliver kaldt historisk af menneskerettighedsgruppen Amnesty International.

  - Dagens dom er første gang på verdensplan, at en domstol har anerkendt Islamisk Stats forbrydelser mod yazidierne som værende folkedrab, siger Meike Olszak fra Amnesty Internationals tyske afdeling.

  IS-medlemmet, den 29-årige iraker Taha el-Jumailly, er dømt for drab på over 3.000 yazidier, mens han også har været til holde 7.000 kvinder og piger som slaver.

 12. I dag kl. 18:01

  Storebæltsbroen igen åben for vindfølsomme køretøjer

  Vindfølsomme køretøjer kan igen, på forsvarlig vis, tage turen over Storebæltsbroen.

  Det oplyser Sund & Bælt, der stor for broens drift, på Twitter.

  I de tidlige eftermiddagstimer meldte Vejdirektoratet, at vindfølsomme køretøjer som for eksempel biler med campingvogne eller anhængere, varevogne, tomme lastbiler eller lastbiler med meget let last, ikke havde lov til at passere broen.

 13. I dag kl. 17:34

  Sygeplejesker opfordres til at sige op: 'Et kampskridt, som vi ikke på forhånd kan vurdere omfanget af'

  Der kan dog være konsekvenser for kollektiv opsigelse, hvis det betragtes som en systematisk og overenskomststridig aktion. Her kan man pålægges at skulle betale bod.

  Arbejdsgiverne i dag er primært regionerne. Den fælles organisation for dem - Danske Regioner - har tænkt sig at følge dette spor, hvis opsigelserne gennemføres.

  - Vi betragter kollektive opsigelser som et kampskridt, som vi ikke på forhånd kan vurdere omfanget af, men vi vil naturligvis være opmærksomme på det i forbindelse med opsigelser, der falder i november måned, skriver Danske Regioner i en mail.

  I Dansk Sygeplejeråd forstår man sygeplejerskernes frustration, men tager afstand fra kollektive opsigelser.

 14. I dag kl. 17:11

  Omikron får Sverige til at ændre anbefalinger for indrejsende

  Alle, der rejser til Sverige fra et land uden for Norden, skal nu lade sig teste for covid-19. Sådan lyder de nye, skærpede anbefalinger fra den svenske sundhedsstyrelse, Folkhälsomyndigheten.

  Årsagen er den nye coronavariant Omikron. Før var det kun rejsende fra udvalgte afrikanske lande, der skulle lade sig teste ved indrejse til Sverige.

  - Vi ser en hurtig spredning af Omikron til mange lande. Derfor er det vigtigt at foretage yderligere foranstaltninger, så vi tidligt kan opdage tilfælde, forklarer den administrerende direktør Karin Tegmark Wisell i en pressemeddelelse.

  Anbefalingerne gælder for personer, der har opholdt sig uden for Norden i de seneste syv dage.

 15. I dag kl. 17:11

  Danmark donerer yderligere 3,7 millioner coronavacciner

  Den danske regering har besluttet at donere yderligere 3,7 millioner vaccinedoser til det internationale vaccinesamarbejde COVAX.

  Totalt set donerer Danmark dermed godt 10 millioner coronavacciner til COVAX.

  Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

  - Øget global adgang til vacciner er afgørende, hvis vi skal komme pandemien til livs. Jeg er glad for, at vi med den nye donation har givet tilsagn om at donere samlet set 10 millioner doser til den globale pandemibekæmpelse, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

 16. I dag kl. 16:10

  Strømmen er gået i Nuuk

  Den grønlandske by Nuuk har siden natten til tirsdag dansk tid været ramt af en strømafbrydelse. Det oplyser Grønlnands Politi i en pressemeddelelse.

  Strømafbrydelsen skyldes en fejl i et vandkraftværk som følge af kraftige vindstød.

  Der arbejdes i øjeblikket på at etablere nødstrøm til Nuuk via dieselgeneratorer.

  Strømafbrydelsen betyder også, at al telefoni er nede. Borgere, der ønsker at komme i kontakt med politiet, skal derfor henvende sig personligt.

 17. I dag kl. 15:53

  'Frøken Klokken' går på pension

  Siden 1939 har den automatiske telefondame 'Frøken Klokken' serviceret danskerne med det præcise minuttal.

  Men nu skal hun på pension.

  Efter 82 års tro tjeneste bliver der lukket for servicen i dag.

  I en pressemeddelelse fra TDC NET forklares det, at brugen af tjenesten har været "støt faldende" de seneste år, hvor Frøken Klokken i høj grad er blevet overhalet indenom af eksempelvis mobiltelefoner.

  I 1939 ringede telefonen intet mindre end 11,6 millioner gange hos Frøken Klokken. I dag er der et sted mellem 5.000 og 7.000 månedlige opkald.

  Hvis du vil nå at ringe til Frøken Klokken - før det er for sent - skal du ringe til 70101155.

 18. I dag kl. 15:42

  Første uheld med den nye letbane i Odense

  Et letbanetog var i dag ved middagstid involveret i et sammenstød med en personbil.

  Det skete i forbindelse med en testkørsel i krydset mellem Ørbækvej og Stærmosegårdsvej.

  Der var ikke nogen tilskadekommende i forbindelse med sammenstødet, blot materielle skader. Det oplyser Fyns Politi.

  Politiet og Odense Letbane er i gang med at undersøge anledningen til uheldet, der gav også resulterede i trafikale udfordringer omkring ulykkestedet.

  Det er første uheld med letbanen i Odense, der forventes at være i fuld drift omkring årsskiftet.

 19. I dag kl. 15:01

  Bøder på 100 euro til uvaccinerede grækere over 60 år

  Flere end 500.000 personer over 60 år er endnu ikke vaccinerede i Grækenland. (Foto: SAKIS MITROLIDIS © Ritzau Scanpix)

  Grækenland vil gøre det obligatorisk for alle borgere over 60 år at blive vaccineret mod coronavirus. Nægter man at få stikket, vil man fra 16. januar få en bøde på 100 euro hver måned.

  - Det er prisen for sundhed, siger den græske premierminister Kyriakos Mitsotakis ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Grækenland bliver dermed det første land i EU til at gøre coronavaccine obligatorisk for en bestemt aldersgruppe.

  - Beslutningen gør ondt, men jeg føler et ansvar over for de mest sårbare, også selvom folk bliver utilfredse, forklarer Mitsotakis.

  Omkring 63 procent af den græske befolkning er fuldt vaccinerede mod coronavirus, hvilket er under gennemsnittet i EU.

 20. I dag kl. 15:01

  Ikke tale om smitte med corona-varianten Omikron på lukket skole i Odense

  Rasmus Rask-Skolen i Odense, der midlertidigt måtte lukke på grund af mistanke om et tilfælde af den nye Omikron-variant af coronavirus, kan nu bekræfte, at der ikke var tale om den nye variant.

  Det har Statens Serum Institut (SSI) i dag meddelt, skriver Odense Kommune i en pressemeddelelse.

  - Det er med lettelse, at vi i dag har modtaget besked om, at smitten, som var under mistanke for at være en ny coronavariant, heldigvis er den velkendte deltavariant, lyder der fra Skoleleder Lasse Bach Sørensen i meddelelsen.

  I løbet af eftermiddagen i dag modtager lærere, elever og forældre besked om, at skolen kan vende tilbage til dagligdagen med de mere normale coronaretningslinjer, skriver kommunen i pressemeddelelsen.

 21. I dag kl. 14:42

  Yderligere to tilfælde af Omikron-varianten registreret i Danmark

  Heraf fremgår det, at der nu er fire bekræftede tilfælde af Omikron-varianten i Danmark, og samtidig er fire mintænkte tilfælde afkræftet.

  Otte tilfælde er lige nu mistænkte, men afventer yderligere undersøgelser, før noget kan slås fast.

  Alle fire bekræftede tilfælde har forbindelse til rejseaktivitet i Sydafrika.

  I går var der kun to bekræftede tilfælde i Danmark.

  Varianten frygtes at være mere smitsom end den dominerende deltavariant.

 22. I dag kl. 14:40

  Regeringen vil give coronahjælp til trængte hospitaler

  Hospitalerne er både presset af stigende smitte- og indlæggelsestal og af utilfredst personale.

  Derfor vil regeringen nu lave en coronavinterpakke til dem, fortæller partiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen til Ritzau.

  - Vi anerkender den betydelige udfordring og det pres, som sundhedsvæsenet står overfor. Planen er, at det skal træde i kraft hurtigst muligt, siger han til Ritzau.

  Det økonomiske omfang af hjælpen bliver der i øjeblikket forhandlet om, siger finansordføreren.

  - Jeg kommer ikke til at gå nærmere ind i konkrete initiativer eller økonomi. Men jeg kan bare sige, at vi anerkender, at der er et pres på det samlede sundhedsvæsen i øjeblikket. Derfor ser vi også et behov for at lave initiativer.

 23. I dag kl. 14:15

  DR's Europakorrespondent: Sveriges nye regering er en 'skrøbelig konstruktion'

  Magdalena Andersson og hendes ministre mødte pressen i formiddags, efter Andersson havde præsenteret regeringsgrundlaget i Rigsdagen. (Foto: 1037 Sören Andersson/TT © Ritzau Scanpix)

  Magdalena Andersson kan nu officielt kalde sig Sveriges statsminister, efter hun og regeringen klokken 13 var til regeringsskiftemøde hos den svenske konge.

  Men den nye regering vil være udfordret, mener DR's Europakorrespondent, Anna Gaarslev.

  – Det er en skrøbelig konstruktion. Regeringen står over for en fjendtligt indstillet opposition. Og som samarbejdspartnere har de et dysfunktionelt flertal, som ikke kan blive enige om særligt meget politisk, mener Gaarslev.

  Hvilke opgaver venter så Anderssons regering?

  – Udover at forsøge at holde skansen frem til valget i september næste år – uden de helt store katastrofer – bliver det et spørgsmål om at få banket nogle klassiske socialdemokratiske mærkesager på plads, fortæller Gaarslev.

 24. I dag kl. 14:02

  4.148 nye coronatilfælde det seneste døgn

  4.148 er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn.

  I går var tallet 4.326.

  Der er nu 433 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er 13 færre end i går. Af de indlagte er 60 på intensiv afdeling, og 34 af dem får hjælp af en respirator.

  12 personer er døde med corona det seneste døgn.

  Dagens smittetal er baseret på 160.583 PCR-test. Det svarer til, at 2,58 procent af de testede har været smittet med covid-19.

 25. I dag kl. 13:41

  Storebæltsbroen er lukket for vindfølsomme køretøjer

  Storebøltsbroen meddeler, at det i øjeblikket er forbudt at passere den med vindfølsomme køretøjer.

  Et vindfølsomt køretøj er for eksempel en bil med campingvogn eller anhænger, en varevogn, en tom lastbil eller en lastbil med meget let last.

  Forbuddet mod at køre forventes at blive ophævet cirka klokken 18, skriver Vejdirektoratet.

 26. I dag kl. 13:27

  Nyudpeget svensk minister undersøges i sag om seksuel krænkelse

  Kort efter den nye regering blev præsenteret, meddelte den svenske anklagemyndighed, at man iværksætter en forundersøgelse i en sag om seksuel krænkelse af den nyudnævnte infrastrukturminister i Sverige Tomas Eneroth. (Foto: 1037 Sören Andersson/TT © Ritzau Scanpix)

  Netop som den svenske statsminister Magdalena Andersson for kort tid siden kunne præsentere sin nye regering, udsendte den svenske anklagemyndighed en pressemeddelelse om, at man indleder en forundersøgelse af den nyudpegede infrastrukturminister Tomas Eneroth i en sag om seksuel krænkelse.

  Beslutningen kommer, efter Aftonposten for nylig kunne beskrive, hvordan Tomas Eneroth skulle have taget en kvinde på numsen under en partikongres.

  Det betyder dog ikke, at statsministeren ikke har tillid til sin nye minister.

  - Han har sagt, at det var utilsigtet. Jeg har ingen grund til ikke at tro på det, siger Magdalena Andersson til Aftonposten.

  På et pressemøde efter regeringen blev præsenteret, kunne Eneroth bekræfte, at der var en berøring, men at den "var utilsigtet".

  - Det er virkelig ikke min hensigt at udsætte hende for ubehag, og derfor har jeg også undskyldt til hende, siger han.

 27. I dag kl. 13:17

  Nyt drama på Samsø: Venstre får alligevel ikke borgmesterposten

  Aftalen var ellers klar.

  Venstres Søren Wiese fik borgmesterposten på Samsø med opbakning fra Socialdemokratiet efter kommunalvalget.

  Men nu er den aftale revet itu.

  Det fortæller Søren Wiese til DR Østjylland.

  - Jeg blev ringet op af Marcel Meijer klokken 11, der sagde, at Socialdemokratiet har konstitueret sig med SF. Det er trist, og jeg er ærgerlig, siger han.

  Dermed tyder alt på, at Marcel Meijer (S) fortsætter som borgmester på Kattegat-øen og får sin tredje periode.

  Socialdemokratiet og SF har flertal på øen, men efter en dramatisk valgnat besluttede S at gå sammen med Venstre og lave en konstituteringsaftale.

  Marcel Meijer (S) har været borgmester på Samsø siden 2013. Nu står han til en tredje periode. (Foto: Bjarke MacCarthy/Socialdemokrati © Ritzau Scanpix)
 28. I dag kl. 13:13

  Nøgletal peger i retning af, at 'vi har en mere stabil epidemi', mener sundhedsministeren

  Der er gode nyheder om coronasmitten, oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

  Kontakttallet er beregnet til 1,0, og sammenholder man det med andre nøgletal såsom incidens og positivprocent, 'tyder det på, at væksten er aftagende, og at vi har en mere stabil epidemi', skriver Heunicke.

  Han vurderer, at det kan hænge sammen med immunitet fra vaccinationer og revaccinationer.

 29. I dag kl. 13:12

  13 indsatte er testet positive på Kragskovhede Fængsel

  Coronasmitten spreder sig lige nu blandt de indsatte på Kragskovhede Fængsel i Nordjylland. 13 indsatte er på nuværende tidspunkt testet positive.

  Udover at følge myndighedernes råd om afstand og hygiejne, opfordrer man de indsatte til at aflyse besøg udefra, fortæller institutionsleder Lene Theilgaard.

  Hun roser de indsatte for at vise samfundssind og følge retningslinjerne.

  - De samarbejder virkelig godt om at hjælpe sig selv og hinanden. Alle, og det gælder også indsatte, er jo bekymret over, hvad en smittesituation betyder, så derfor har de den samme interesse, som alle vi andre har.

  Kragskovhede Fængsel er et åbent fængsel med 161 åbne pladser. Derudover er der et lukket afsnit med 50 pladser.

 30. I dag kl. 12:49

  SF kræver en milliard til sundhedspersonale på finanslov

  Der bliver forhandlet finanslov i denne uge. Og med til forhandlingerne vil SF medbringe et krav om en milliard kroner til sundhedspersonale for blandt andet at afhjælpe akut mangel på personale og en truende "nedsmeltning" på sygehusene. Det skriver Ritzau.

  - Jeg tror ikke, at vi kommer under at snakke minimum en milliard. Og gerne noget mere. For vi står med nogle problemer, der ikke er nemme at løse, siger partiformand Pia Olsen Dyhr til Ritzau.

  Pengene skal ifølge formanden tages fra "krigskassen". Krigskassen blev oprettet første gang i 2020, da man afsatte en stor sum penge til at håndtere akutte udfordringer i forbindelse med pandemien.

  Midlerne skal afsættes til det, som SF kalder et coronatillæg.

 31. I dag kl. 12:45

  'Frankrigs Trump' stiller op som præsident

  Den højreradikale Eric Zemmour har netop meddelt sit præsidentkandidatur til det franske valg i 2022. Det gjorde han i en Youtube-video. (Foto: THOMAS SAMSON © Ritzau Scanpix)

  Den højreradikale tv-kommentator Éric Zemmour stiller op til præsidentvalget i Frankrig næste forår. Det meddeler han i en video på sin Youtube-kanal.

  – Det handler ikke om at forandre Frankrig, det handler om at redde Frankrig, erklærer Zemmour blandt andet i videoen med titlen "Tiden er inde til handling".

  – Vi franskmænd vil ikke lade os erstatte, siger han også med henvisning til indvandringen i landet.

  63-årige Zemmour er blevet kaldt "Frankrigs svar på Donald Trump", blandt andet fordi han ønsker at begrænse immigration og islam i Frankrig. Han har også to domme for hadefulde ytringer. Det skriver Ritzau.

  Valget i Frankrig starter den 10. april næste år.

 32. I dag kl. 12:30

  Million-boost til danske atleter frem mod OL i Paris

  Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Team Danmark har modtaget en donation på 50 millioner til sit arbejde frem mod OL og PL i Paris i 2024.

  Det er Kirkbi, der er ejet af Lego-familien Kirk Kristiansen, der donerer pengene. Det oplyser DIF i en pressemeddelelse.

  Kirkbi donerede også 50 millioner kroner frem mod legene i Tokyo, der blev afviklet i sommer.

  Det er endnu ikke fastlagt, hvordan den nyeste donation skal fordeles, understreger Søren Simonsen, der er chef de mission for det danske OL-hold.

  - Vi skal selvfølgelig støtte dem, som har potentiale til at vinde medaljer, men vi skal også forsøge at identificere og supporte fremtidens stjerner, som også kan komme i spil til Paris.

  - Vi kommer sikkert til at yde støtte til nogen, som ender med ikke at kvalificere sig til OL eller PL, men sådan er vilkårene, for sport er heldigvis ikke 100 procent forudsigeligt, siger Simonsen.

  Team Danmark meddelte i oktober, at Salling Fondene har doneret 50 millioner kroner frem mod legene i Paris i 2024.

 33. I dag kl. 12:19

  Hollandske sundhedsmyndigheder: Omikron var i Europa, allerede inden Sydafrika registrerede den

  Den nyeste variant af coronavirusset, Omikron, var allerede til stede i Europa for over en uge siden. Det er tidligere end hidtil antaget.

  Det oplyser de hollandske sundhedsmyndigheder i dag ifølge BBC.

  Ifølge en talsperson for Hollands nationale institut for folkesundhed er varianten fundet i to test, der er taget mellem den 19. og 23. november.

  - Det er ikke klart, om de personer, der er blevet testet, har besøgt Sydafrika, lyder det fra talspersonen.

  Den nye variant blev identificeret af sydafrikanske forskere den 24. november - hvilket altså nu viser sig at være efter, at virusset var til stede i Holland.

 34. I dag kl. 12:14

  Norges statsminister bebuder enkelte stramninger af coronarestriktionerne

  Norge har indtil videre klaret sig godt igennem coronakrisen, men flere steder i landet stiger smittetallene.

  Derfor er der enkelte nye stramninger af coronarestriktionerne på vej, siger statsminister Jonas Gahr Støre i en redegørelse i Stortinget.

  Det betyder blandt andet, at hvis man bor sammen med en person, som er smittet, skal man gå i karantæne, indtil man har fået negativt svar på en coronatest. Det er gældende, uanset om man er vaccineret eller ej.

  For at slippe ud af karantænen må vaccinerede lade sig teste inden for syv dage, mens uvaccinerede må lade sig teste dagligt i syv dage med hjemmetest eller hver anden dag med PCR-test.

 35. I dag kl. 12:23

  Anklager kræver to års fængsel til topdirektør i Dan-Bunkering-sag

  Anklageren i Dan-Bunkering-sagen vil have topdirektør Keld Demant idømt en fængselsstraf på 'i omegnen af to år' for at have medvirket til otte ulovlige leverancer af jetbrændstof til Syrien fra 2015 til 2017.

  Sådan lød påstanden fra senioranklager Anders Rechendorf i Retten i Odense i dag.

  - Keld Demant kunne som administrerende direktør i Bunker Holding have stoppet handlerne, men det gjorde han ikke, lød det fra anklageren.

  Anklageren krævede også en bøde på 319 millioner kroner til Dan-Bunkering for 33 handler af i alt 172.000 ton jetbrændstof i strid med EU's sanktioner. Ejerselskabet Bunker Holding skal ifølge anklageren idømmes en bøde på 81 millioner kroner for at have faciliteteret otte af handlerne.

  Jetbrændstoffet endte ifølge anklageren i russiske kampfly i Syrien, der bombede til støtte for den syriske præsident, Bashar al-Assad.

  De to tiltalte firmaer, Dan-Bunkering og ejerselskabet Bunker Holding, samt topdirektør Keld Demant nægter sig alle skyldige.

  Dommen ventes inden jul.

 36. I dag kl. 11:54

  DMI varsler snestorm for store dele af Jylland og Sjælland i morgen

  Det ser ud til, at vinteren for alvor melder sin ankomst i morgen.

  DMI har udvidet sit varsel om snestorm til at gælde for store dele af landet.

  Der kan falde 10 til 20 centimeter sne i den centrale del af Jylland og i Nordvest- og Nordsjælland.

  Temperaturen kommer til at ligge omkring frysepunktet og op til et par grader, så der bliver formentlig tale om en ordentlig omgang tøsne.

  - Samtidig bliver det blæsende med frisk vind til kuling fra øst, så det er en barsk dag, vi har i vente, skriver DMI på sin hjemmeside.

  (Foto: DMI © dmi)
 37. I dag kl. 11:43

  De Konservative vil give sygeplejerskerne penge her og nu - men midlertidigt

  Som en protest mod pressede løn- og arbejdsvilkår har en gruppe sygeplejersker varslet opsigelser landet over i dag.

  Og det er en bekymrende udvikling, mener De Konservative, der vil motivere sygeplejerskerne ved at give flere penge. Men midlertidigt.

  - Hvis man kan lave en aftale med sygeplejerskerne om, at de får nogle mere lukrative ordninger i en periode, indtil vi har noget af det her pukkelafvikling på plads, siger sundhedsordfører Per Larsen (K) til Ritzau.

  - Man er nødt til at gå ind og købe sig noget mere kapacitet, så vi kan honorere ekstra- og merarbejde med en sats, som sygeplejerskerne kan se sig selv i. Sådan så vi får skabt noget mere kapacitet, siger han til TV 2.

  Også hos regeringens støtteparti SF er der et udtalt ønske om handling. Både De Konservative og SF sender en appel til regeringen om at frigive penge til regionerne, skriver TV 2.

 38. I dag kl. 11:20

  Demonstration anmeldt til Mette Frederiksens afhøring i Minkkommission

  Statsminister Mette Frederiksen (S) ser ud til at blive mødt af demonstranter, når hun torsdag i næste uge skal afhøres i Minkommissionen.

  I flere grupper på Facebook bliver der talt om at lave en demonstration den dag. Og Københavns Politi bekræfter over for DR Nyheder, at der er anmeldt en demonstration ved Retten på Frederiksberg den 9. december.

  Københavns Politi vil ikke oplyse nærmere om, hvem der har anmeldt demonstrationen.

  Efter den oprindelige plan skulle Mette Frederiksen være det sidste vidne i kommissionen. Men undervejs er der kommet nye vidner på afhøringslisten, og tidsplanen er skredet, så andre vidner er udsat.

  Derfor er der lige nu planlagt afhøringer frem til den 17. december, og der kan også komme nogle i januar.

 39. I dag kl. 11:16

  15.000 gratis mundbind skal lokke kunderne i butikkerne i Hirtshals

  Det er ikke alle butikker, som er trætte af igen at skulle bede kunderne iføre sig mundbind. I Hirtshals skal 15.000 gratis mundbind lokke kunderne i butikkerne. (Foto: Frederik Gatzwiller - DR)

  Det er ikke alle butikker, som er trætte af igen at skulle bede kunderne iføre sig mundbind.

  Værnemidlet kan nemlig også bruges aktivt til at lokke kunderne i butikkerne. Det forsøger man sig med i Hirtshals, hvor handelsstandsforeningen har købt 15.000 mundbind, der uddeles gratis i forretninger og restauranter.

  - Det er et servicetiltag. Ligesom at vi pakker julegaverne ind, så tilbyder vi selvfølgelig også gratis mundbind, siger Tommy Høj, der er medlem af bestyrelsen i handelsstandsforeningen og ejer af en dataforretning.

  - Det er selvfølgelig for at passe på kunderne. Men også for at vise, vi er en aktiv handelsby og gerne vil sælge noget til kunderne.

 40. I dag kl. 11:02

  Ingen stofmundbind lever op til krav for ny standard

  En ny, dansk standard for vaskbare mundbind blev lanceret i begyndelsen af året. Den skulle sikre, at stofmundbind leverer den rette filtrering af luften efter vask, og at de ikke indeholder skadelige kemikalier.

  Problemet er bare, at ikke et eneste mundbind er blevet godkendt efter standarden. Det skriver Ritzau.

  - Vi kan se, at der ikke er et eneste mundbind, der lever op til kravene. Så selv om vi har fået lavet de her rigtig fine krav, så er det ikke noget, forbrugerne har hjælp af lige nu, siger projektleder Christel Søgaard Kirkeby fra Forbrugerrådet Tænk.

  I Sundhedsstyrelsens anbefaling om brug af mundbind hedder det, at man enten skal bruge et CE-mærket engangsmundbind eller et stofmundbind, der er godkendt efter den danske standard, som er lavet i et samarbejde mellem danske myndigheder, organisationen Dansk Standard og Forbrugerrådet Tænk.

 41. I dag kl. 10:32

  Sveriges nye statsminister præsenterer sin regering

  Magdalena Andersson på vej ind i Rigsdagen for at præsentere sine ministre og læse regeringsgrundlaget op. (Foto: 12080 Duygu Getiren/TT © Ritzau Scanpix)

  Sveriges nyvalgte statsminister, Magdalena Andersson, har netop præsenteret sine ministre og regeringens politik.

  Regeringen vil blandt andet fokusere på at bekæmpe kriminalitet og grov, organiseret vold, fortalte Andersson fra talerstolen i Sveriges parlament, Rigsdagen.

  – Samarbejdet skal styrkes i Norden og EU, lød det også i regeringsgrundlaget.

  Senere forlader den nye regering Rigsdagen og bevæger sig mod Stockholms Slot.

  Her skal det formelle regeringsskifte foregå klokken 13 – med Sveriges konge, Carl Gustaf, som ordstyrer. Kronprinsesse Victoria og Rigsdagens formand, Andreas Norlén, deltager også.

 42. I dag kl. 10:49

  Menneskerettighedsdomstol blåstempler udvisningsdom fra Højesteret

  Rettelse: I overskriften stod der i første omgang, at der var tale om en EU-domstol. Menneskerettighedsdomstolen er en uafhængig institution i Europarådet, der ikke hører under EU. Det er derfor rettet.

  Højesterets dom om udvisning af en dansk mand med tyrkiske rødder sidste år var ikke i strid med konventionerne.

  Det har Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg fastslået, oplyser den tirsdag formiddag.

  Domstolens dommere var dog langtfra enige. Vurderingen lød således på tre mod fire, skriver Ritzau.

  Manden blev født i Danmark i 1993, og han mener, at udvisningen var et brud på artikel 8 i konventionerne om respekt for familielivet.

  Det var en narkodom, der 24. januar 2020 førte til, at han blev dømt til udvisning.

 43. I dag kl. 10:20

  Dværgflodhesteunge født i fransk zoologisk have

  • Quilla, den 18 dage gamle baby pygmæflodhest står tæt ved sin mor i Bioparc zoologiske have i Doue-La-Fontaine i Frankrig (Foto: Stephane Mahe © Ritzau Scanpix)
  • Quilla, den 18 dage gamle baby pygmæflodhest står tæt ved sin mor i Bioparc zoologiske have i Doue-La-Fontaine i Frankrig (Foto: Stephane Mahe © Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  18 dage gammel er dværgflodhesteungen Quilla nu blevet præsenteret for offentligheden i den franske Bioparc zoologiske have.

  Det er moderens tredje unge, og selvom den ser lille ud nu, kan den som fuldvoksen blive op til 250 kilo.

  Arten er alvorligt truet i naturen, primært fordi dens levesteder bliver ødelagt. Den findes primært i lavlandsregnskovene i Vestafrika.

 44. I dag kl. 10:10

  Atypisk bødesag fra dansefest på nedlagt ålefarm kommer for Landsretten

  I dag behandles en principiel og ret atypisk sag i Landsretten i Viborg.

  Her skal det vurderes, om 44 personer overtrådte forsamlingsforbuddet i december sidste år, da de deltog i en dansefest på en nedlagt ålefarm i Mejrup ved Holstebro.

  I april blev gæsterne idømt bøder på 4.000 kroner hver og arrangørerne bøder på 5.000 kroner ved retten i Holstebro.

  Dengang lagde retten vægt på at lokalerne var lånt, og der derfor ikke var tale om en privat fest.

  19 af de dømte er uenige, og har derfor anket sagen til Landsretten. Der ventes dom den 7. december.

 45. I dag kl. 10:06

  'Må du fortsætte med at skinne som en diamant' - se videoen, hvor Rihanna udråbes som nationalhelt

  Premierministeren på Barbados Mia Mottley og præsident Sandra Mason udråber sangerinden Rihanna til national helt som et led i markeringen af landets nye status som republik. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

  Én dronning måtte sige farvel til rollen som statsoverhoved i verdens nyeste republik, Barbados. Til gengæld blev en anden, den verdensberømte sangerinde Rihanna, udråbt til national helt som en del af fejringen.

  Det var med slet skjult stolthed i stemmen, at landets premierminister May Mottley kunne præsentere udnævnelsen.

  - På vegne af en taknemmelig nation og et endnu mere stolt folk præsenterer vi hermed den udpegede nationalhelt for Barbados, ambassadør Robyn "Rihanna" Fenty. Må du fortsætte med at skinne som en diamant, siger premierminister Mia Mottley.

  Se videoen herunder.

 46. I dag kl. 09:55

  Britisk sundhedsminister overtaler ældre journalist til at få sit tredje vaccinestik, mens kameraerne ruller

  Den konservative britiske regering har fået masser af kritik for sin håndtering coronakrisen.

  I går viste sundhedsminister Sajid Javid dog, at han vil gå langt for på insisterende vis at få så mange som muligt til at tage det tredje boosterstik med coronavaccine.

  - Lov mig, at du gør det. Bare gå ind og få det gjort nu, sagde han til Sky News-journalisten Jon Craig før et interview ved et vaccinationscenter, da han hørte, at den 64-årige Jon Craig kun havde fået to stik.

  Tidligere samme dag havde de britiske myndigheder ændret anbefalingerne, så der nu bare skal gå tre måneder mellem andet og tredje vaccinestik.

  - Kom så, jeg følger dig ind. Lad os gøre det, sagde Sajid Javid til journalisten, inden de for rullende kameraer sammen gik ind i vaccinationscentret.

  Sajid David i samtale med personalet på St. Thomas Hospitals vaccinationscenter, hvor journalisten Jon Craig på hans kraftige opfordring modtog sit tredje stik. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)
 47. I dag kl. 09:30

  Fire mænd er blevet tiltalt for drab på uskyldig i Vollsmose

  I juni sidste år mistede Abdinur Mohamed Ismail livet, da han blev ramt af skud i Vollsmose i Odense.

  Dermed blev han et uskyldigt offer i en strid mellem to lokale grupperinger.

  Nu har politiet tiltalt fire mænd for drabet på Abdinur Mohamed Ismail, mens en femte er tiltalt for blandt andet ulovlig våbenbesiddelse. Han blev ramt af skud, men overlevede.

  De fire mænd er også tiltalt for drabsforsøg på to andre personer.

  Ifølge politiet var Abdinur Mohamed Ismail netop kommet hjem til sin bopæl i Egeparken i Vollsmose, da han blev ramt af et skud, der var ikke var møntet på ham.

 48. I dag kl. 09:00

  Et hårdt år for luftfarten giver SAS et tab på 4,8 milliarder kroner

  Coronapandemien lægger stadig et tungt pres på luftfartsselskabet SAS, der i seneste regnskabsår har tabt milliarder.

  I det seneste regnskabsår lyder underskuddet på cirka 4,8 milliarder kroner.

  Skal der findes et lyspunkt, så er det, at der er tale om en stor fremgang i forhold til året før, hvor underskuddet lød på 6,8 milliarder kroner.

  En udvikling, der glæder SAS-direktør Anko van der Werff, der dog ikke er jubeloptimist.

  - 2021 var et af de mest udfordrende år i historien for luftfartsindustrien, og fremtiden er fortsat svær at forudsige, først og fremmest på grund af problemer forbundet til den igangværende pandemi, siger han.

 49. I dag kl. 09:00

  Martin Henriksen dumper Messerschmidts formandsplaner

  Messerschmidt (DF) kan godt droppe formandsplanerne, hvis det står til partifællen Martin Henriksen.

  I sidste uge meldte Morten Messerschmidt sig som kandidat til formandsposten i Dansk Folkeparti, flankeret af europaparlamentarikeren for partiet, Peter Kofod.

  Han skal nemlig være næstformand og eventuelt overtage formandsposten fra Messerschmidt, hvis Messerschmidt dømmes for misbrug af EU-midler og dokumentfalsk i landsretten og dermed ikke kan være DF-formand. Det skriver Ritzau.

  Men det vil kræve en ændring af partiets vedtægter, for som det er nu, kan Kofod ikke blive formand, da han ikke er medlem af Folketinget.

  - Jeg synes, at man, hvis man ønsker at stille op, og det gør man så, i respekt for partiet og medlemmerne skal indrette det på en sådan måde, at det, man beder dem om at støtte, rent faktisk i praksis kan gennemføres. Og det kan det ikke, som det ser ud nu, siger Henriksen til Ritzau.

 50. I dag kl. 08:48

  Anklagere vil have Bill Cosbys sag for højesteret

  Et billede af Bill Cosby taget mens han var fængslet. Hans dom blev omstødt i 2019, men anklagerne i Pennsylvania vil nu have USA's højesteret til at tage sagen op igen. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)

  Egentlig blev den tidligere så folkekære skuespiller Bill Cosby i 2018 idømt mellem tre og ti års fængsel for at have begået seksuelle overgreb mod Andrea Constand ved at bedøve hende med piller for så at misbruge hende seksuelt. Anklagerne mod ham kom desuden fra en lang række kvinder, der kunne fortælle lignende historier om Cosbys krænkende adfærd gennem årtier.

  Men i juni 2019 kunne Bill Cosby forlade fængslet som en fri mand, efter Pennsylvanias domstol omstødte dommen, idet hans rettigheder skulle være blevet krænket.

  Anklagerne har appelleret sagen og anmoder nu om at få den bragt for USA's højesteret.

  - Den amerikanske højesteret kan rette det, vi mener er en frygtelig fejl, lyder det fra Kevin Steele, Montgomery countys distriksadvokat, i anmodningen til højesteret. Det skriver The Guardian.

 51. I dag kl. 08:38

  Næsten 1.400 virksomheder, der har modtaget corona-kompensation, er gået konkurs

  Cirka 1,4 procent af alle de virksomheder, der har modtaget kompensation relateret til corona, er gået konkurs under epidemien.

  I alt gælder det tæt på 1.400 virksomheder i perioden fra 1. april 2020 til den 30. september i år, skriver Danmarks Statistik.

  Til sammenligning var der i samme periode 2.400 konkurser blandt virksomheder, der ikke har modtaget kompensation, og det svarer til én procent.

  Analysen fra Danmarks Statistik viser desuden, at der er udbetalt 618 millioner kroner i kompensation til de konkursramte virksomheder. Det svarer til 1,3 procent af det samlede udbetalte kompensationsbeløb til løn, tabt omsætning og faste omkostninger på i alt 46,5 milliarder kroner.

Mere fra dr.dk