Seneste Nyt

Mette Frederiksen skal acceptere undersøgelse af FE-sagen, hvis Løkke skal pege på hende

Statsminister Mette Frederiksen skal acceptere, at der efter retssagen mod tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen bliver lavet en kommissionsundersøgelse af sagen.

I hvert fald hvis hun vil have Moderaterne til at gøre hende til statsminister efter valget. Det siger Lars Løkke Rasmussen til DR:

- Det er nødt til at være en regering, som siger, at når den her sag er afgjort, så skal vi have afdækket hele forløbet.

- Hvis Socialdemokratiet skal indgå i sådan en regeringsdannelse, så skal hun tåle det her. Jeg har ikke en forventning om, at hun så i eftermiddag siger okay, så siger jeg ja til det. Men det er det, der kommer til at gælde efter valget, siger Lars Løkke Rasmussen.

De to andre statsministerkandidater, Venstres Jakob Ellemann-Jensen og Konservatives Søren Pape Poulsen, har allerede forlangt en undersøgelse af sagen.

I flere meningsmålinger står Moderaterne til potentielt at kunne blive afgørende for, hvem der bliver statsminister efter valget.

Nyheder

 1. 33 personer beskyldes for at genere delfinflok i vandet ud for Hawaii

  Ifølge myndighederne på Hawaii viser drone-optagelserne, at turisterne forfulgte og generede delfin-flokken.

  Myndighederne på Hawaii har meldt 33 personer til politiet for at have generet en gruppe delfiner i vandet ud for øerne.

  Ifølge de hawaiianske myndigheder opdagede man turisterne på en rutinemæssig patruljering ved Honaunau Bay. Droneoptagelser viser turisterne følge efter delfinerne, da de svømmer væk.

  Ifølge nyhedsbureauet AP er det ulovligt at svømme tættere end 45 meter på arten langnæbbet delfin i det kystnære vand. Den nye lovgivning trådte i kraft i 2021, da man frygtede, at mængden af turister, der ønskede at svømme med delfiner, forstyrrede havpattedyrene.

  Ifølge AP er det nemlig om dagen, at delfinerne slapper af og genoplader, så de har energi til at jage føde om natten.

  Sagen bliver nu undersøgt af politiet.

 2. Otte partier siger nej til forkortelse af kandidatuddannelser

  Otte af Folketingets partier opfordrer regeringen til stoppe planerne om at forkorte op mod halvdelen af kandidatuddannelserne med et år.

  Det vil nemlig ikke løse de udfordringer, Danmark står overfor. Det siger de otte oppositionspartier i et åbent brev til uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M).

  - Både universiteter, økonomer og aftagere har påpeget, at en så dramatisk svækkelse af det faglige niveau risikerer at forringe både kandidaternes faglige niveau, universiteternes mulighed for at gøre sig gældende på europæisk og internationalt plan og Danmarks produktivitet, skriver de blandt andet.

  I brevet udtrykker partierne desuden bekymring for, at det kan blive vanskeligt for de studerende at prioritere et studiejob eller et praktikforløb.

  Afslutningsvis lyder det, at partierne er indstillede på at finde anden finansiering til de områder, hvor der er behov for at styrke kvaliteten i uddannelserne.

  Partierne, der har underskrevet brevet, er: SF, Liberal Alliance, De Konservative, Enhedslisten, Radikale Venstre, Alternativet, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

  Danmarksdemokraterne er dermed det eneste parti uden for regeringen, som ikke er med i brevet.

 3. Kvinde får fire års fængsel for at fremme Islamisk Stat

  En 33-årig kvinde er ved Retten på Frederiksberg i dag blevet idømt fire års fængsel.

  Kvinden havde tidligere valgt at erklære sig skyldig i anklagerne om at rejse ulovligt ind i en konfliktzone og fremme en terrororganisations virksomhed, skriver Ritzau.

  I august 2014 rejste hun fra Herlev til Raqqa i Syrien. Her blev hun indlogeret af Islamisk Stat flere steder og til sidst gift med en mand.

 4. Australsk amatørgeolog finder guldklump til en værdi af over en million kroner

  En guldklump på 2,6 kilo dukkede pludselig op, da en amatørgeolog med sin metaldetektor var på jagt efter guld i den australske stat Victoria.

  Klumpen er efterfølgende blevet vurderet til 240.000 australske dollar svarende til omkring 1,1 million kroner. Det skriver BBC.

  Darren Kamp, der værdisatte og købte klumpen, sagde, at det var den største, han har set i sin 43-årige karriere.

  - Jeg blev bare lamslået. Han trak stenen ud, og da han lagde den i min hånd, spurgte han mig, om den kunne være 10.000 australske dollar værd. Jeg sagde, at han hellere skulle prøve med 100.000, fortalte Kamp til BBC.

  Den endelige vurdering endte på 240.000 australske dollar, fordi Darren Kamp i første omgang kun fik den ene halvdel af guldklumpen i hænderne.

  Opdagelser af denne kaliber er sjældne, men mange af verdens største guldklumper er blevet fundet i Australien, skriver BBC.

 5. Undersøgelse: Hver anden skole mangler en plan, hvis elever krænkes på nettet

  I en undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd (DKR) svarer halvdelen af de adspurgte skoler, at de ikke har en fast plan for håndtering af digitale krænkelser.

  På de skoler, der har en plan, er den mange gange ikke skrevet ned noget sted.

  Det viser en rundspørge til 495 skoleledere fra 94 kommuner.

  Men det er ikke ikke, fordi skolerne ikke oplever sager med digital krænkelse af elever. 72 procent af skolelederne svarer, at der på deres skole har været mindst én sag det seneste år.

  Sagerne kan eksempelvis handle om online-mobning eller deling af nøgenbilleder.

  Derfor mener DKR, at det giver god mening, at skolerne har en klar plan for, hvordan de digitale krænkelser håndteres.

  - De fleste sager om digitale krænkelser bliver heldigvis håndteret. Men uden en plan bliver lærerne efterladt med et stort ansvar, og de er ikke altid klar over, hvordan de bedst tackler sagerne, siger analytiker i DKR Helena Juul Kanafani.

 6. Justitsminister vil nedsætte kommission, der skal undersøge hjemsendelse af FE-medarbejdere

  Opdateret 10.33: Af en tidligere udgave fremgik det, at lovforslaget ville blive fremsat mandag. Det er allerede i dag, at justitsministeren fremsætter forslaget.

  Justitsminister Peter Hummelgaard (S) fremsætter i dag et lovforslag, der har til formål at nedsætte en særlig undersøgelseskommission.

  Det skriver Ritzau.

  Kommissionen skal undersøge beslutningen om hjemsendelse af fem ledende medarbejdere i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

  De blev hjemsendt på baggrund af den kritik, som Tilsynet med Efterretningstjenesterne kom med i august 2020.

  - Kommissionen skal i den forbindelse undersøge, om der i forbindelse med tjenestefritagelsen blev varetaget usaglige hensyn, lyder det i en pressemeddelelse fra Justitsministeriet.

  - På baggrund af undersøgelsen vil undersøgelseskommissionen skulle udtale sig om, hvorvidt der foreligger grundlag for, at det offentlige søger nogen draget til ansvar, står der videre.

  I sidste måned var meldingen, at kommissionen fik et halvt år til at undersøge sagen. Det blev dog efterfølgende forlænget, uden at der blev sat en præcis tidshorisont.

  Det er der dog blevet nu, fremgår det af lovforslaget:

  - Undersøgelseskommissionen bør tilrettelægge sit arbejde, således at den så vidt muligt kan afgive beretning om resultatet af sin undersøgelse, senest et år efter at kommissionen er nedsat.

 7. Kulturminister er bekymret for ’smutvej’ for russiske atleter til OL

  Om atleter fra Rusland og Belarus får lov at deltage ved De Olympiske Lege, er stadig et åbent spørgsmål. Men det bør det ikke være.

  Den Internationale Olympiske Komité (IOC) burde allerede nu have truffet en beslutning, om at atleterne fra de to nationer ikke skulle deltage, så længe Rusland fører krig mod Ukraine.

  Det mener kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

  - IOC har gennem længere tid danset om den varme grød, siger Jakob Engel-Schmidt, siger han til Ritzau.

  - Jeg er stadig bekymret for, at der er stærke kræfter i IOC, der har en idé om, at der kan findes en smutvej for russiske atleter, siger Jakob Engel-Schmidt.

  Du kan læse meget mere om sagen og IOC's udmelding her.

 8. Politi beslaglægger værdier for 11 millioner kroner i stor hashsag

  Efter længere tids efterforskning blev syv mænd i alderen 27-62 år i går anholdt i en større sag om organiseret hashhandel i Pusher Street på Christiania.

  Det oplyser politiet i en pressemeddelelse.

  Mændene blev anholdt på adresser i København, andre steder på Sjælland og på Lolland.

  Adresserne blev ransaget, og her blev der blandt andet beslaglagt omkring ti kilo hash, joints samt remedier til skunkproduktion.

  I alt er der beslaglagt værdier for cirka 11 millioner kroner.

  De anholdte er alle sigtet for salg af mellem 1,9 og 2,2 ton hash. Hovedparten er blevet solgt i Pusher Street på Christiania gennem en periode på lidt over et år.

  De syv sigtede fremstilles i dag i grundlovsforhør med krav om varetægtsfængsling.

 9. E20 Fynske Motorvej vil være spærret i vestlig retning frem til middag

  Siden tidlig morgen har oprydningsarbejdet efter en væltet lastbil på E20 Fynske Motorvej påvirket morgentrafikken.

  Hos Fyns Politi er meldingen nu, at man først forventer at være færdige med arbejdet ved middagstid.

  Arbejdet foregår mellem Ejby og Nr. Åby. Motorvejen er derfor spærret i alle tre spor i vestlig retning mellem 56 Ejby og 57 Nr. Aaby.

  Der er stadig to spor farbare i østgående retning.

  Problemerne er forårsaget af en lastbil, som kort efter midnat ramte autoværnet, væltede og tabte litervis af maling udover motorvejssporene i retning mod Jylland. Ifølge politiet arbejder man nu på højtryk for at rense motorvejssporene.

 10. Adidas trækker i land i sag om Black Lives Matter-logo

  Adidas vil alligevel ikke bede den amerikanske patent- og varemærkestyrelse om at afvise en anmodning fra Black Lives Matter-organisationen. Det skriver Reuters.

  Organisationen ansøgte i 2020 om et varemærke, der viser et gult tre-stribet design, som skulle bruges i merchandise som tøj og tasker.

  I en meddelelse indsendt til varemærkekontoret skrev Adidas, at det foreslåede design "inkorporerer tre striber på en måde, der til forveksling ligner Three-Stripe Mark (Adidas' logo, red.) i udseende og det samlede kommercielle indtryk".

  Hvorfor Adidas er vendt på en tallerken, oplyses ikke.

 11. DBU vil stadig forlænge med Kasper Hjulmand på trods af fiasko

  Fodbolddirektør for DBU, Peter Møller, har tillid til Kasper Hjulmand. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

  Den danske landstræner, Kasper Hjulmand, skal ikke lede længe efter opbakning fra sin chef - fodbolddirektør i DBU, Peter Møller.

  Efter fiaskoen i Kasakhstan og på bagkant af det tidlige VM-exit i Qatar vakler fodbolddirektøren ikke i troen på, at Kasper Hjulmand også er manden, der skal føre det danske landshold til EM i 2024, og gerne blive hængende efterfølgende.

  Det siger Peter Møller til TV 2 Sport.

  - Jeg vil gerne sige det én gang til: Vi vil rigtig gerne forlænge med Kasper Hjulmand. Vi synes, at han gør et suverænt stykke arbejde, siger Peter Møller til TV 2 Sport.

  - Vi kan ikke vinde alle kampe, og vi synes kampen mod Kasakhstan var dårlig, det var ikke godt nok, og der skal strammes op. Det har jeg også en forventning om kommer til at ske.

  Det danske landshold skal næste gang på banen i juni, hvor EM-kvalifikationskampene mod Nordirland og Slovenien venter.

  Kasper Hjulmands kontrakt udløber til næste sommer.

 12. Mette Frederiksen deltager senere i dag i virtuelt demokratitopmøde

  Mette Frederiksen vil senere i dag deltage, når den amerikanske præsident igen inviterer til virtuelt demokratitopmøde. Det skriver statsministeriet i en pressemeddelelse.

  Sammen med ledere fra en række lande vil den danske statsminister være med i et panel, hvor Biden selv er vært.

  Fokus for det danske indlæg vil være de muligheder og udfordringer, som den teknologiske udvikling giver i forhold til demokratiet, lyder det i pressemeddelelsen.

  Ud over præsident Biden deltager også Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, samt præsidenterne fra Ecuador, Malawi, Moldova, Niger, Panama og Slovakiet i panelet.

  I alt er 117 lande inviteret til at deltage på topmødet.

  Det første virtuelle demokratitopmøde blev afholdt tilbage i december 2021.

 13. Kvinder hiver Schweiz' regering i retten: Klimapolitik krænker liv og sundhed

  Rettelse: Det fremgik tidligere, at kvinderne nu havde trukket den schweiziske regering i retten. Sagen har været verserende siden 2020, men skal i dag i mundtlig høring.

  Flere end 2.000 kvinders sag skal i dag i mundtlig høring i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols Storkammer.

  Kvinderne hævder, at regeringens klima-politik krænker deres ret til liv og sundhed. De mener, at klimaforandringerne bringer deres menneskerettigheder, deres helbred og endda deres liv på spil. Det skriver BBC.

  Kvindernes lægejournaler er en del af bevisførelsen, men det er uklart, hvad de fejler.

  Gruppen, som har en gennemsnitsalder på 73 år, vil nu have, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (EMD) beordrer Schweiz til at arbejde hårdere på at reducere udledningen af drivhusgasser.

  Den schweiziske regering afviser ikke, at klimaforandringer kan påvirke sundheden. De siger dog, at de ikke kan forbindes specifikt til ældre kvinders sundhed.

  Det er første gang, at EMD behandler en sag om klimaforandringernes indvirkning på menneskerettighederne, skriver BBC.

 14. Kommune giver ansvaret for miljøgodkendelse af RGS Nordic til Miljøstyrelsen

  Sagen om Nordens største rensningsanlæg til industrispildevand, RGS Nordic på Stigsnæs, tager nu en ny drejning.

  Slagelse Kommune overdrager nemlig ansvaret for virksomhedens miljøgodkendelse til Miljøstyrelsen, oplyser formanden for Klima- og Miljøudvalget i Slagelse Kommune, Jørgen Grüner fra SF.

  Slagelse Kommunes advokater fastslår i et notat, at sagen er placeret forkert hos kommunen, og derfor kan og formentlig også skal kommunen overdrage sagen til Miljøstyrelsen, hedder det i notatet.

  - For os er det afgørende, at vi ligger under den juridisk korrekte myndighed. Vi har længe været i dialog med vores nuværende myndighed Slagelse Kommune om at tilpasse os den formentlig mest ambitiøse miljøgodkendelse på vores område til dato. Den dialog vil vi gerne fortsætte med Miljøstyrelsen, og vi glæder os til at få sat et punktum i sagen, skriver RGS Nordics administrerende direktør, Nicolai Søegaard, i et svar til DR.

  RGS Nordic behandler blandt andet stærkt forurenet spildevand fra den norske olieindustri. Det har virksomheden hidtil fået tilladelse til fra Slagelse Kommune.

  Men tidligere på måneden suspenderede miljøminister Magnus Heunicke (S) dele af en vejledning, der giver mulighed for at udlede store mængder miljøfarlige stoffer i havet.

 15. Aalborg-borgmester sætter ord på stop før tid

  Ved seneste kommunalvalg fik Thomas Kastrup-Larsen knap 14.500 personlige stemmer. Det var en halvering i forhold til valget i 2017, hvor han fik knap 29.500 personlige stemmer. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

  Det kom som noget af en overraskelse, da borgmesteren i Aalborg Kommune, Thomas Kastrup-Larsen (S), i går meddelte, at han forlader posten ved udgangen af juli i år og ikke genopstiller ved næste kommunalvalg.

  For cirka halvandet år siden blev Thomas Kastrup-Larsen sygemeldt med stress. Det har dog ikke været en udløsende faktor i forbindelse med beslutningen om at stoppe som borgmester.

  - Det er selvfølgelig slidsomt at være borgmester, og det er et hårdt job. Men det var ikke det, der skete for halvandet år siden, der udløste det her, siger han.

  Aalborg Kommune er de seneste år blevet ramt af dårlige sager – og kritikken har også rettet sig mod borgmesteren. Blandt andet fik kommunen alvorlig kritik i en advokatundersøgelse tilbage i 2021.

  Men heller ikke her skal forklaringen på stoppet findes, siger han selv.

  - Det, at være udsat for kritik og kampagnejournalistik og den slags forskellige ting – det påvirker jo en som menneske. Og jeg er et menneske, så selvfølgelig er det klart, at det også har påvirket mig.

  Ifølge hovedpersonen selv skyldes stoppet som borgmester blot ønsket om at prøve noget nyt efter 25 år i byrådet. Thomas Kastrup-Larsen blev valgt som borgmester første gang i 2013.

 16. Adidas langer ud efter Black Lives Matter-organisationen: De krænker vores varemærke

  Adidas langer ud efter Black Lives Matter-organisationen. (Foto: © Shannon Stapleton, Ritzau Scanpix)

  Adidas langer nu ud efter den officielle Black Lives Matter-organisation, fordi de mener, at organisationen plagierer deres varemærke - de tre parallelle striber.

  Derfor har Adidas nu bedt den amerikanske patent- og varemærkestyrelse om at afvise en anmodning fra Black Lives Matter, fordi det vil skabe forvirring, hvis de to varemærker bliver for ens, lyder det.

  Det skriver BBC.

  Black Lives Matter-gruppen ansøgte i november 2020 om et varemærke, der viser et gult tre-stribet design, som skal bruges i merchandise som eksempelvis tøj og tasker.

  I en meddelelse indsendt til varemærkekontoret siger Adidas, at det foreslåede design "inkorporerer tre striber på en måde, der til forveksling ligner Three-Stripe Mark (Adidas' logo, red.) i udseende og det samlede kommercielle indtryk".

  Hashtagget #BlackLivesMatter begyndte i 2013, da den 17-årige Trayvon Benjamin Martin blev dræbt i den amerikanske delstat Florida.

  Opdatering: Adidas har nu valgt at trække sin anmodning til den amerikanske patent- og varemærkestyrelse tilbage. Læs mere her.

 17. Zelenskyj sender invitation til Kina: Klar til at tage imod Xi

  Kinas præsident, Xi Jinping, er mere end velkommen til at besøge Ukraine.

  Det siger landets præsident, Volodymyr Zelenskyj, i et interview med nyhedsbureauet AP.

  - Vi er klar til at se ham her, lyder det.

  I sidste uge forlod Xi Rusland, efter han havde besøgt hovedstaden, Moskva. Under besøget mødtes han blandt andre med den russiske præsident, Vladimir Putin.

  Her drøftede de to ledere et kinesisk forslag om våbenhvile i Ukraine. Begge gav også udtryk for sammenhold og optrappet rivalisering med Vesten, skriver Ritzau.

 18. Christiania vil samarbejde med boligorganisation om almene boliger

  Christiania vil sammen med en boligorganisation lave de nye almene boliger, der skal bygges i fristaden. Sådan lyder resultatet af et fællesmøde tirsdag aften.

  Målet med samarbejdet er at inddrage de nye tilflyttere som en del af fristaden.

  - Vi har valgt den her beslutning, fordi vi glæder os til at få 300 nye beboere. Vi har brug for at have en stærk boligorganisation, siger Mette Prag, der er talsperson for Christianitterne i den her sag.

  Inden 2031 skal der nemlig stå 15.000 kvadratmeter almene boliger klar på Christiania. Den aftale indgik fristaden med staten tilbage i august.

  I dag bor der omkring 730 voksne og 110 børn på Christiania. Når de 15.000 kvadratmeter almene boliger er bygget færdige i 2031, vil christianitterne have fået cirka 300 nye naboer.

 19. Onsdag forbliver grå

  De fleste af os ser kun skyerne i dag, men i Vendsyssel kan der komme plads til lidt sol i eftermiddag. Her er det ved Snekkersten. Foto: Sara Eltorm

  Nattens regnvejr er stadig over store dele af landet her til morgen, men en opklaring fra sydvest spreder sig i løbet af formiddagen.

  Skyerne forbliver dog på himlen i dag, kun Nordjylland ser ud til at kunne få lidt sol i eftermiddag.

  Temperaturen ligger lidt højere her til morgen, end hvad resten af ugen har givet, og de vil i dag stige til mellem 3 og 7 grader.

  Vinden er svag til jævn fra syd og sydvest. I nat vil det igen regne, og temperaturen kan dale til omkring frysepunktet.

 20. Jeppe Kofod forsøger at blive kandidat ved valget til EU-Parlamentet

  Tidligere udenrigsminister Jeppe Kofod (S) blev i aftes indstillet af Socialdemokratiet på Bornholm til at blive kandidat ved næste valg til Europa-Parlamentet.

  Det oplyser kommuneforeningen på Bornholm, skriver Ritzau.

  Hvorvidt Kofod ender på stemmesedlen, afgøres på et møde i repræsentantskabet for Socialdemokratiet 14. maj.

  I mandags løftede Jeppe Kofod sløret for, at et kandidatur til EU-Parlamentet kunne være en mulighed - dog uden at bekræfte det.

  - Jeg har fået mange opfordringer til at stille op til EP (EU-Parlamentet, red.) i 2024, hvor jeg blandt andet som tidligere udenrigsminister igennem 3,5 år vil kunne gøre en forskel for Danmark, skrev han i en mail til TV 2 Bornholm.

  Fra 2014 til 2019 sad Kofod i Europa-Parlamentet, inden han blev udenrigsminister i S-regeringen efter folketingsvalget i 2019. Dengang var han blevet genvalgt til endnu en periode i Europa-Parlamentet.

 21. Messi banker mål nummer 100 i nettet for Argentina

  Messi indledte målfesten efter bare 20 minutter. Argentina vandt kampen mod Curaçao med 7-0. (Foto: © JUAN MABROMATA, Ritzau Scanpix)

  Natten til onsdag fremtryllede den argentinske troldmand Lionel Messi endnu tre mål for det argentinske landshold.

  Dermed runder han et skarpt hjørne og har nu i alt scoret 100 mål for det argentinske landshold.

  De tre seneste mål kom i en venskabskamp mod den lille caribiske nation Curaçao.

  Ifølge Ritzau kom Messis mål nummer 100, 17 år efter at han scorede første gang i en kamp mod Kroatien i marts 2006.

  Messi har nu scoret flere mål for det argentinske landshold end nummer to og tre tilsammen.

  Han er nu nummer tre på listen over de mest scorende landsholdsspillere nogensinde. På førstepladsen står Cristiano Ronaldo med 122 mål – mens iraneren Ali Daei er nummer to med 109 landsholdsmål.

 22. Politi opfordrer til at køre hjemmefra i god tid og køre forsigtigt

  Det kolde forårsvejr får endnu engang en politikreds til at opfordre til at tage den med ro i morgentrafikken.

  De kolde veje får Nordjyllands Politi til opfordre at køre hjemmefra i god tid og køre med forsigtighed.

 23. Kina truer før muligt møde mellem taiwanesisk præsident og amerikansk toppolitiker

  Efter planen skal Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, i dag flyve afsted på besøg til Guatemala og Belize.

  Men det er et muligt stop på turen i USA, som har fået størst opmærksomhed – og nu får Kina til at reagere.

  For tidligere har der været forlydender om, at Tsai Ing-wen planlægger at møde formanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren Kevin McCarthy.

  - Hvis hun kontakter formanden for det amerikanske hus, McCarthy, vil det være endnu en provokation, der alvorligt krænker et-Kina-politikken, skader Kinas suverænitet og territoriale integritet og ødelægger fred og stabilitet i Taiwanstrædet, udtaler Zhu Fenglian, talsmand for Kinas kontor for Taiwan-anliggender.

  Et-Kina-politikken dækker over opfattelsen af, at der kun findes ét Kina, som udgøres af fastlands-Kina og blandt andet Taiwan.

  Møder mellem de to landes politikere har tidligere vakt stor vrede i Kina, som anser Taiwan som en del af landet. Hvis de to politikere fra Taiwan og USA mødes, vil Kina "kæmpe tilbage", lyder der fra talspersonen.

  Der er endnu ikke nogen officiel bekræftelse af besøget fra Taiwans side. I sidste uge blev det dog bekræftet, at der blev arbejdet videre med planer for det.

 24. Oprydningsarbejde påvirker morgentrafikken på E20 Fynske Motorvej

  En væltet lastbil på E20 Fynske Motorvej ser ud til også at påvirke morgentrafikken.

  I øjeblikket foregår der et oprydningsarbejde mellem Ejby og Nr. Åby, skriver Vejdirektoratet på Twitter. Motorvejen er derfor spærret mellem 56 Ejby og 57 Nr. Aaby.

  I det østgående spor er der to spor farbare.

  Oprydningsarbejdet forventes først overstået i løbet af morgenen. Vejdirektoratet oplyser, at bilister må forvente forlænget rejsetid i morgenmyldretiden.

  En alternativ rute for trafikanter i begge retninger er rute 161. Her er der dog opstået massiv kø og stillestående trafik.

  Trafikanter kan derfor eventuelt overveje at benytte ute 303 Rugårdsvej, som alternativ.

  Ifølge vagtchefen ved Fyns Politi var lastbilen læsset med maling, som nu er røget udover autoværn og motorvej i vestlig retning. Malingen skal ryddes op - det samme skal vragdele. Ifølge politiet er chaufføren i lastbilen uskadt.

  Opdateret klokken 07.03 med nyt om Rute 161 og endnu en alternativ rute.

 25. Mike Pence skal vidne om samtaler med Donald Trump

  En føderal dommer har beordret USA’s tidligere vicepræsident, Mike Pence, til at vidne om de samtaler han havde med den tidligere præsident Donald Trump forud for stormløbet på Kongressen den 6. januar 2021.

  Det skriver nyhedsbureauet dpa.

  Her skal Mike Pence svare på spørgsmål foran en storjury, der undersøger Trumps rolle og bestræbelser på at omstøde resultatet af præsidentvalget i 2020, hvor han tabte til Joe Biden.

  Flere personer mistede livet under stormløbet på Kongressen.

  Mellem 2017 og 2021 var Mike Pence vicepræsident under Donald Trump.

 26. Efter dødelig brand i Mexico: Migranter satte ild til madrasser

  39 migranter mistede livet under en brand i et center for migranter i byen Ciudad Juarez i det nordlige Mexico.

  Nu har mexicanske myndigheder fundet årsagen til branden, skriver nyhedsbureauet AP.

  Ifølge Mexicos præsident, Andrés Manuel López Obrador, blev branden startet af migranter på centret, der i protest over at skulle udvises satte ild til madrasser.

  - De placerede madrasser ved døren til centret og satte ild til dem i protest, siger præsidenten til ifølge AP.

  - De havde aldrig forestillet sig, at det ville forårsage denne frygtelige ulykke,

  Centerets beboere kommer fra Mellem- og Sydamerika.

  Ifølge regeringens Nationale Migrationsinstitut befandt der sig 68 mænd inde i bygningen.

 27. Annoncer på nettet skal afholde briter fra at tage på druktur til Amsterdam

  Når briter i denne uge googler "polterabends Amsterdam", "billige hoteller Amsterdam" eller "pub crawl Amsterdam", vil de blive mødt af videoannoncer, der beskriver konsekvenserne ved voldsomme mængder alkohol og stoffer i form af bøder, sigtelser eller skade på helbredet.

  Amsterdam har nemlig lanceret en onlinekampagne målrettet unge britiske mænd for at minimere deres støjende og generende adfærd i byens ’Red Light District’ i forbindelse med drukture eller polterabender.

  Det skriver The Guardian.

  I en pressemeddelelse siger Sofyan Mbarki, der er viceborgmester for økonomiske anliggender og Amsterdams indre by, at Amsterdam ønsker at stoppe væksten af uansvarlige turister, der påvirker hverdagen for de mange hollændere, der bor i og omkring Red Light District.

  - Besøgende er stadig velkomne, men ikke hvis de opfører sig dårligt og skaber problemer, siger han ifølge The Guardian.

  Kampagnen starter i Storbritannien og vil derefter blive lanceret i Holland og andre europæiske lande.

 28. Skotland tager fusen på Spanien i EM-kvalifikationen

  Scott McTominay spillede hovedrollen i Skotlands første sejr over Spanien siden 1984. (Foto: © Lee Smith, Ritzau Scanpix)

  De skotske fodboldherrer leverede tirsdag aften en stor overraskelse i EM-kvalifikationen.

  Hjemme på Hampden Park i Glasgow vandt skotterne 2-0 over Spanien.

  Manchester United-spilleren Scott McTominay blev den helt store helt for Skotland med et mål i hver halvleg.

  Med sejren hopper skotterne op på førstepladsen i kvalifikationens gruppe A med maksimumpoint efter to kampe og en målscore på 5-0.

  Spanien indtager andenpladsen med tre point.

  I samme gruppe skuffede Norge tidligere på aftenen, da de smed en 1-0-føring væk og spillede 1-1 mod Georgien.

 29. Appelret vil have ny høring om drabsdømt kendt fra podcasten 'Serial'

  I 2014 var historien om drabsdømte Adnan Syed i alles ører via podcasten ’Serial’, der rejste tvivl om hans skyld vedrørende drabet på hans ekskæreste i 1999.

  Det fik blandt andet en dommer til at beordre Syeds løsladelse i 2022.

  Men nu har en appelret i Maryland genetableret drabsdommen mod Adnan Syed. Det skriver en række medier herunder Reuters, CNN og New York Times.

  Appelretten i Maryland fandt, at en lavere domstol havde krænket broderen til offeret ved ikke at underrette ham om samt give ham mulighed for at deltage i en høring vedrørende ophævelsen af Adnan Syeds drabsdom.

  Derfor har appelretten beordret en ny høring om at ophæve Adnan Syeds frifindelse.

  Det fremgår ikke, om appelrettens beslutning betyder, at Syed skal vende tilbage til fængsel, skriver New York times.

 30. 10.000 danskere har udelukket sig selv fra odds, gambling og kasinobesøg på et år

  Siden januar 2022 har 10.000 danskere tilmeldt sig Rofus, der står for Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere.

  Dermed har 40.000 danskere udelukket sig selv fra spil og gambling, siden Rofus blev oprettet i 2012.

  Det oplyser Spillemyndigheden, der står bag Rofus.

  - Vi har haft en meget intensiv indsats i forhold til at udbrede kendskabet til Rofus og har kørt flere kampagner. De sidste par år har spiludbyderne også været forpligtet til at reklamere for Rofus, når de sælger spil, siger Anders Dorph, der er direktør i Spillemyndigheden.

  Når du tilmelder dig Rofus, udelukker du dig selv fra alle onlinespil, hvor der er pengeindsatser.

  Det kan eksempelvis være gennem hjemmesider eller apps, hvor du smider en 20’er på uafgjort mellem Arsenal og Manchester United, eller hvor du lægger 50 kroner på rød i rouletten via et onlinekasino. Og det omfatter også fysiske kasinoer.

 31. Tre ansatte i Energi Danmark klar til at gå i retten for at få trecifret millionbonus

  De tre medarbejdere, der har optjent trecifrede millionbonusser i Energi Danmark, er klar til at gå i retten for at få pengene.

  Det siger deres advokat til Finans.

  - Vores primære argument er, at der er indgået fuldstændigt gyldige aftaler, siger Frederik Brocks, partner i advokatfirmaet Lind.

  Det er medarbejdernes fagforbund Djøf, som har udpeget ham til at tage sig af sagen.

  Finans afslørede i begyndelsen af marts, at nogle få udvalgte medarbejdere i Energi Danmark var blevet stillet en trecifret millionbonus i udsigt af den nu afgåede administrerende direktør, Jørgen Holm Westergaard.

  Energi Danmark har dog kaldt bonusaftalen for ugyldig og har suspenderet de tre medarbejdere, som ikke vil give afkald på bonusserne.

 32. Person bag skoleskyderi i Nashville var ukendt af politiet

  Politichef John Drake (i midten) ved pressemøde om skoleskyderiet i Nashville. (Foto: © SETH HERALD, Ritzau Scanpix)

  Den 28-årige gerningsmand, der i går dræbte tre børn og tre voksne på en kristen privatskole i Nashville, var ukendt af politiet.

  Det siger politiet i Nashville ved et pressemøde om skoleskyderiet i delstaten Tennessee, ifølge Reuters.

  Gerningsmanden, der blev dræbt af politiet på skolen, havde i alt købt syv våben og brugte tre af dem under skyderiet.

  Politichef i Nashville John Drake, oplyser, at gerningsmanden var i behandling for en "følelsesmæssig lidelse".

  Politiet har endnu ikke fundet noget motiv for drabene.

  Den 28-årige Audrey Hale var biologisk kvinde, men havde også brugt mandlige pronomer (han/ham-tiltale, red.) på sociale medier.

 33. Naturpleje-pony dræbt i formodet ulveangreb

  En mindre naturpleje-pony blev i går fundet død på Borris Hede ved Skjern, hvor den gik indhegnet bag almindelig tråd.

  Ejeren tilkaldte derfor ulvekonsulent Jens Henrik Jacobsen, som tilså liget, hvor der ikke var meget andet end knogler og indvolde tilbage.

  - Der var spist en del af det. Og så var der nogle kraftige bid i struben og halsregionen, siger Jens Henrik Jacobsen.

  DNA-prøver er nu sendt til Tyskland for at afgøre, om det var en ulv, som slog hesten ihjel.

  Ifølge Miljøstyrelsen sker denne type angreb ikke ofte.

  - Det er anden gang herhjemme, at vi oplever angreb på ponyer, hvis det er et ulveangreb, siger Lasse Jensen, miljøplanlægger i Naturstyrelsen.

  Her henviser han til, at en flok shetlandsponyer blev angrebet af ulve tilbage i 2019.

  Sidste år var det primært får og lam, der endte som bytte for ulven ved i alt 32 bekræftede ulveangreb.

  Samlet blev 161 husdyr ofre for ulvens appetit, viser en opgørelse fra Miljøstyrelsen. Der er ikke registeret angreb bag såkaldte ulvesikrede hegn.

 34. Aalborgs borgmester træder tilbage til sommer

  Thomas Kastrup-Larsen (S) træder tilbage fra borgmesterposten i Aalborg til sommer, oplyser Socialdemokratiet i Aalborg Kommune i en pressemeddelelse.

  Her fremgår det også, at Thomas Kastrup-Larsen ikke vil genopstille til næste kommunalvalg, der afvikles i 2025.

  - Jeg har lige rundet et skarpt hjørne - 50 år - og jeg har også for kort tid siden haft 25-års jubilæum som byrådsmedlem, skriver Kastrup-Larsen i pressemeddelelsen.

  - Når jeg mærker dybt efter og tænker det hele igennem, så når jeg frem til den konklusion, at det er nu, jeg skal tage det store spring og prøve noget andet.

  Siden 2014 har Thomas Kastrup-Larsen været borgmester i Aalborg Kommune.

 35. Star Wars-stjerne lægger stemme til ukrainsk luftalarmsapp

  Når luftangrebene regner over de ukrainske byer, hyler luftalarmerne. Men andre bliver også advaret via en app, og her er det en særlig stemme, der opfordrer ukrainerne til at søge dækning.

  Fra telefonens højtalere er det nemlig lyden af Luke Skywalker – eller Mark Hamill, som portrætterer den ikoniske jediridder i Star Wars-filmene, der advarer, når missilerne falder.

  - Et eventyr om det gode mod det onde er i resonans med, hvad der foregår i Ukraine, sagde Hamill til AP i et interview om appen.

  - Det ukrainske folk, der samler sig for sagen og reagerer så heroisk. Det er umuligt ikke at blive inspireret af, hvordan de har klaret denne storm.

  Appen er blevet downloadet mere end 14 millioner gange og har også en ukrainsk-sproget indstilling.

  AP skriver dog, at mange ukrainere foretrækker lyden af Mark Hamil. Især når han via appen informerer om, når bombardementerne er overstået ved at sige: "May the force be with you".

  Mark Hamil i 2019 til premieren af ny Star Wars-film. (Foto: © Jordan Strauss, Jordan Strauss/Invision/AP)

Mere fra dr.dk