Mette Frederiksen skal besøge Joe Biden i Det Hvide Hus

Den 5. juni rejser statsministeren til Washington for blandt andet at tale om den fortsatte støtte til Ukraine med den amerikanske præsident.

Mette Frederiksen og Joe Biden taler med den franske præsident, Emmanuel Macron, i forbindelse med et Nato-topmøde i Madrid sidste år. (Foto: © Bertrand Guay, Associated Press)

Statsminister Mette Frederiksen (S) lægger vejen forbi Det Hvide Hus i USA.

Det sker den 5. juni, hvor hun besøger præsident Joe Biden, skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Der er lagt op til at tale om en række emner, herunder det dansk-amerikanske samarbejde, den fortsatte støtte til Ukraine, forventningerne til Nato-topmødet i Vilnius, samarbejde om fremtidens trusler samt grøn omstilling og klima, lyder det.

Mette Frederiksen glæder sig til besøget, der falder på grundlovsdag.

- Det er altid noget særligt for en statsminister at repræsentere Danmark i Det Hvide Hus. USA er vores vigtigste allierede. Det transatlantiske bånd er så stærkt, som det nogensinde har været, siger hun i meddelelsen fra Statsministeriet.

- En usikker verden kræver sikre partnerskaber.

Statsministeren henviser blandt andet til, at der er krig i Europa som følge af Ruslands invasion i Ukraine, og at den geopolitiske situation er i opbrud.

- USA er under præsident Bidens lederskab gået forrest i støtten til Ukraine. Vi står samlet, ikke splittet, siger statsminister Mette Frederiksen.

Præsidenten ser frem til besøget

I Det Hvide Hus i Washington glæder præsidenten sig også over besøget.

I en udtalelse fra præsidentens pressesekretær lyder det, at Joe Biden ser frem til at byde Mette Frederiksen velkommen i juni for "yderligere at styrke de dybe og varige bånd mellem USA og Danmark".

- De to ledere vil gennemgå vores indsats som Nato-allierede og nære partnere for at styrke den transatlantiske sikkerhed og styrke økonomisk velstand, lyder det fra pressesekretær Karine Jean-Pierre.

- De vil diskutere vores urokkelige støtte til Ukraine i lyset af Ruslands brutale angrebskrig.

Det Hvide Hus skriver, at Mette Frederiksen og Joe Biden vil koordinere på en række områder, herunder energisikkerhed, klimaændringer og andre globale spørgsmål.

I september sagde Mette Frederiksen, at hun i forbindelse med et Nato-topmøde i Madrid i juni sidste år var blevet inviteret på besøg i Det Hvide Hus, dog uden en fastsat dato.

Mette Frederiksens forgængere på statsministerposten har også lagt vejen forbi Det Hvide Hus i Washington.

Senest mødtes daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen med daværende præsident Donald Trump i marts 2017, skriver Ritzau.

Før det var Helle Thorning-Schmidt på besøg hos Barack Obama i februar 2012.