Seneste nyt

Mette Frederiksen vil indkalde til forhandlinger om ytringsfrihed og censur

Overblik

 1. Mette Frederiksen vil indkalde til forhandlinger om ytringsfrihed og censur

  Statsminister Mette Frederiksen vil indkalde til forhandlinger om ytringsfrihed og censur. Det siger hun i Folketingssalen, hvor der er i dag er spørgetime med statsministeren.

  Det sker efter spørgsmål fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der spurgte ind til netop det.

  Kristian Thulesen Dahl henviste til DR's historie om en underviser på Københavns Professionshøjskole, der modtog trusler, efter hun på sin private Facebookside havde tilkendegivet, at hun ville begynde at bruge Muhammedtegningerne i sin undervisning.

  Trusler, der har medført, at hun i dag har hemmelig adresse og fast kontaktperson hos PET og ikke længere har intentioner om at bruge tegningerne.

  - Det er et indgreb i friheden og noget, som vi ikke kan acceptere. Det er et knæfald for alt det forkerte, når vi begynder at censurere os selv. Det er ligegyldigt, om det er i vores egen tale, i aviserne eller i klasselokalerne. Det kan vi ikke acceptere, siger Mette Frederiksen.

  DF-formanden ville vide, om statsministeren ville indkalde til forhandlinger om ytringsfrihed og censur, hvilket hun altså har svaret ja til.

 2. Eriksen: Jeg spiller igen om fire-fem måneder

  Der er godt nyt om Christian Eriksen.

  - Om fire-fem måneder går jeg i gang med at spille igen, siger Christian Eriksen ifølge Ritzau til den italienske avis Corriere dello Sport.

  Den danske midtbanespiller var onsdag forbi sin klub Inters træningsanlæg i Milano, og herfra var meldingen da også, at han har det godt og er i fin form.

  Det er knap to måneder siden, at Christian Eriksen faldt om med hjertestop under en EM-kamp mod Finland i Parken i København.

  Christian Eriksen følger i øjeblikket en plan, som er blevet lagt af danske læger i København. Inters lægestab orienteres løbende om hans tilstand.

  Det er endnu uklart, om Christian Eriksen kan spille videre i Italien, efter at han har fået indopereret en hjertestarter - en såkaldt ICD-enhed.

  Christian Eriksen faldt om i Parken for godt to måneder siden. (Foto: DANISH FOOTBALL ASSOCIATION © Ritzau Scanpix)
 3. Frankrig planlægger at give sårbare og ældre et tredje vaccinestik - på trods af anbefaling fra WHO om at vente

  Frankrig arbejder på, at sårbare og ældre borgere skal kunne få et tredje vaccinestik mod covid-19 fra september. Det fortæller den franske præsident, Emmanuel Macron, på sin Instagram-profil.

  I går bad generaldirektøren for WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ellers om, at de velstående lande skulle stoppe arbejdet med booster-vacciner, minimum indtil udgangen af september.

  Det skyldes, at mange udviklingslande stadig mangler at få vaccineret deres befolkninger.

 4. Tis og lort skal sikre, at coronasmitten ikke løber løbsk

  I takt med at flere bliver vaccineret, bliver vi testet langt sjældnere. Derfor skal 200 rensningsanlæg i hele landet kontrollere spildevandet for coronavirus.

  Tre gange om ugen vil Statens Serums Institut bruge vores efterladenskaber til at holde øje med smittespredningen.

  Testene er et godt supplement til de almindelige tests, påpeger seniorforsker på Statens Serum Institut Steen Ethelberg.

  • Maskinen, der automatisk tester spildevandet i løbet af dagen, ser sådan her ud. (Foto: Simon Hellberg © DR)
  • Den har succesfuldt testet vandet i Thisted i juli. (Foto: Simon Hellberg © DR)
  1 / 2

  For det er nem måde at holde øje med den generelle smitte, fordi man tester rigtig mange husstande ad gangen. Testene kan dog ikke vise, hvem der er smittet.

  20 rensningsanlæg har i juli med succes testet metoden, der nu bliver bredt endnu mere ud.

 5. Region Hovedstaden indfører vaccination uden tidsbestilling fra 16. august

  Fra 16. august kan man møde op og blive vaccineret helt uden tidsbestilling i alle vaccinationscentre i Region Hovedstaden mellem klokken 9 og 18.

  Samtidig laver regionen nogle 'teams' af vaccinationsfolk, der kan køre ud i forskellige områder og vaccinere op mod 1.000 mennesker om dagen, skriver regionen i en pressemeddelelse.

  Kommunerne i regionen vil selv kunne bede om at få en ekstra vaccinationsindsats i kommunen, men områder med lav tilslutning til vaccinerne vil blive prioriteret.

  Lige nu har omkring 280.000 borgere i region hovedstaden fået invitation til vaccination uden at have booket tid til et stik.

 6. 'Mistænkeligt forhold' i Herning er drab, oplyser politiet

  En 22-årig mand er død, efter at han i nat omkring klokken tre blev stukket i brystet i Herning, oplyser Midt- og Vestjyllands Politi i en pressemeddelelse.

  - Alt tyder foreløbigt på, at der er tale om et internt opgør i en gruppe med relation til narkomiljøet i Herning, udtaler vicepolitiinspektør Kristian Larsen, der er stationsleder for lokalpolitiet i byen.

  Tidligere på formiddagen meldte politiet ud, at dele af byen var afspærret på grund af et 'mistænkeligt forhold', men der er altså tale om drab.

  Manden kunne selv ringe til alarmcentralen og få tilkaldt en ambulance, men hans liv stod ikke til at redde.

 7. Tokyo registrerer rekordmange coronatilfælde

  OL-værtsbyen Tokyo har det seneste døgn registreret 5.042 nye tilfælde af coronavirus, og det er en kedelig rekord i antal smittetilfælde på et enkelt døgn, skriver nyhedsbureauet AP.

  Byen oplever for tiden en stigende smitte, der kommer samtidig med afholdelsen af OL, der dog er uden udenlandske tilskuere. Japans premierminister, Yoshihide Suga, har afvist, at smittestigningen skyldes OL.

  I stedet, påpeger AP, skyldes det muligvis en stigende træthed i befolkningen over restriktioner.

 8. Al togdrift gennem Herning stoppes i mindst en time på grund af 'mistænkeligt forhold'

  Der kommer ikke til at køre tog gennem Herning i mindst en times tid.

  Det skriver Midt- og Vestjyllands Politi på Twitter.

  Politiet skal det næste stykke tid lave nogle undersøgelser i et område omkring togskinnerne.

  Et område i det centrale Herning er lige nu spærret helt af, og politiet er massivt til stede på grund af noget, som politiet kalder et "mistænkeligt forhold". De vil dog ikke sige, hvad det mistænkelige forhold drejer sig om.

  Tilføjelse klokken 10:45: Politiet oplyser nu, at der er tale om et knivstikkeri på en 22-årig mand, der siden døde af sine kvæstelser.

 9. 200 millioner har nu været registreret smittet med coronavirus

  Antallet af smittede med coronavirus på verdensplan har nu oversteget 200 millioner. Det viser en opgørelse fra amerikanske Johns Hopkins University.

  Der er tale om registrerede smittede, og der kan derfor godt have været flere smittede, der bare aldrig er blevet testet positive.

  Det er især udbredelsen af den smitsomme Delta-variant, der har fået tallet til at stige hurtigt, skriver amerikanske New York Times.

 10. Afhøringen af Morten Messerschmidt fortsætter lige nu i retten

  Her til formiddag bliver Morten Messerschmidt igen afhørt af anklagerne, men også af sin forsvarer, i sagen om svindel med EU-midler.

  Det er ikke kun hovedpersonen, der bliver afhørt i dag, men også de to første vidner i sagen.

  Afhøringen af Messerschmidt er allerede i gang, og du kan følge retssagen ved at klikke HER.

  Du kan se Messerschmidt ankomme til retten her:

 11. Britiske musikere får alligevel lov at turnere uden visum eller arbejdstilladelse i 19 EU-lande

  Nye regler efter brexit har betydet, at britiske musikere siden starten af i år ikke automatisk har kunnet optræde i EU-lande, hvis ikke de havde visum eller arbejdstilladelse i landet.

  Det ville de godt nok ikke have haft mulighed for alligevel på grund af covid-19, men den tid er jo ovre på et tidspunkt.

  Reglerne har mødt stor kritik fra blandt andre Elton John og Ed Sheeran.

  Men det bliver der lavet om på nu. Den britiske regering melder ifølge The Guardian, at man har forhandlet en aftale på plads med 19 EU-lande om, at musikerne kan tage på korte ture til de pågældende lande - blandt andre Danmark - helt uden visum.

 12. Australien: Delstaten Victoria lukker ned efter otte tilfælde af coronavirus

  Australiens næststørste delstat målt på befolkning, Victoria, indledte i nat en syvdages lockdown, efter at otte personer viste sig at være smittede med coronavirus i tirsdags.

  Det skriver 7news.

  Indbyggerne i Victoria, herunder Melbourne, må kun forlade hjemmet under følgende fem omstændigheder:

  1. Indkøb - indenfor en radius af fem kilometer. 2. Motion i op til to timer - indenfor en radius af fem kilometer. 3. Pleje og omsorg. 4. Arbejde og uddannelse, hvis det ikke kan gøres hjemmefra. 5. Vaccination ved nærmeste vaccinationssted.

 13. Brande hærger områder nær OL's fødested, Olympia

  Her ses det antikke Olympia og det olympiske akademi omringet af brande. Billedet er fra i går. (Foto: Eurokinissi / AFP © Ritzau Scanpix)

  Mens den olympiske fakkel brænder i Japan, kæmper de græske myndigheder for anden dag i træk mod flammerne omkring Olympia, hvor legene første gang blev afholdt omkring 776 år før vor tidsregning.

  Det græske brandvæsen har natten over forsøgt at inddæmme branden for at skåne det antikke Olympia fra skovbrandene, der i øjeblikket hærger flere steder i Grækenland.

  Det skriver den græske avis Kathimerini.

  174 brandfolk deltager i redningsarbejdet med hjælp fra både brandslukningsfly og helikoptere. Det olympiske område samt syv landsbyer i nærheden er blevet evakueret som følge af brandene.

 14. Rolling Stones-legenden Charlie Watts melder fra til stor turné

  Charlie Watts er blevet opereret, oplyser bandet i en pressemeddelelse, hvor det dog ikke fremgår for hvad. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix Denmark)

  Rolling Stones' kommende USA-turné bliver uden bandets legendariske trommeslager, Charlie Watts.

  Det skriver Deadline.

  80-årige Watts melder fra af helbredsmæssige årsager.

  Watts afløses af Steve Jordan, der tidligere har spillet med på Keith Richards soloplader.

  - For en gangs skyld har min timing været lidt dårlig. Jeg arbejder hårdt på at blive fuldstændig rask, men jeg har i dag accepteret, efter råd fra eksperterne, at det vil tage et stykke tid. Efter alle fansens lidelser forårsaget af corona, ønsker jeg virkelig ikke, at de mange RS -fans, der har billetter til denne turné, skal blive skuffede over endnu en udsættelse eller aflysning. Jeg har derfor bedt min gode ven Steve Jordan om at afløse mig, siger Watts i en udtalelse.

 15. Nasa skaber 3D-billede af overfladen på Mars med billeder fra rumhelikopter

  3D-billede af Mars' overflade. Ifølge Nasa opleves 3D-effekten bedst med rød-blå 3D-briller. (Foto: NASA/JPL-Caltech/Free)

  Det er lykkedes Nasa at skabe et tredimensionelt billede af Mars' overflade med billeder taget af rumhelikopteren Ingenuity.

  Det skriver Nasa i en pressemeddelelse.

  Ingenuity landede på den røde planet tidligere på året sammen med køretøjet Perseverance. Rumhelikopteren hjælper Nasa-teamet med billeder fra oven, som Perseverance senere kan undersøge på nært hold.

  Det er med to af disse billeder, at Nasa har skabt 3D-billedet af overfladen, som udover at være flotte at kigge på, også vækker nysgerrigheden hos forskerne.

  - Ved nærmere eftersyn kan man se spøjse linjer hen over overfladen af flere sten. Er det vinden og støvet, der har trukket disse streger, eller er det dele af fortællingen om vand på Mars? Vi ved det ikke endnu, siger Nasa-forsker Kevin Hand.

  Billede af Mars' overflade taget den 24. juli. (Foto: NASA/JPL-Caltech/Free)
 16. Australien tilbyder erstatning til tvangsfjernet oprindeligt folk

  Australien tilbyder nu en erstatning på 75.000 australske dollar svarende til knap 350.000 kroner til omkring 3.600 personer fra landets oprindelige befolkning, aboriginals, som blev tvangsfjernet fra deres familier som børn.

  Det skriver ABC News.

  For at kunne modtage erstatningen er kravet, at man var under 18 år, da tvangsfjernelsen fandt sted. Mange af dem er i dag over 80 år gamle.

  Tilbage i april sagsøgte flere af de tidligere tvangsfjernede børn Commonwealth, som styrede området, hvor tvangsfjernelserne fandt sted.

 17. Andelen af skoler med over 30 procent ikke-vestlige elever er uændret trods S-løfte

  - Ingen skoler i Danmark bør i fremtiden have mere end 30 procent ikke-vestlige indvandrere og efterkommere.

  Sådan lød det fra Socialdemokratiet i et storstilet udlændingeudspil i 2018.

  Men her to år efter Mette Frederiksen (S) blev statsminister, er antallet af folkeskoler med over 30 procent elever med ikke-vestlig herkomst på samme niveau, som da Socialdemokratiet lancerede sin ambition.

  Dengang, var det godt fem procent af landets folkeskoler, der havde en elevfordeling, hvor over 30 procent af eleverne var af ikke-vestlig herkomst, og sådan er det stadig, viser en ny opgørelse fra Børne- og Undervisningsministeriet.

 18. I nat blev der koldt med ned til seks grader

  Det har været en kølig nat flere steder med ned til seks grader i det jyske, oplyser DMI.

  Heldigvis er vi jo i august, så temperaturen stiger i løbet af dagen til op mellem 18 og 23 grader. Der kan dog komme enkelte byger, især i det vestjyske.

 19. To danskere med helt fremme i golfturneringen

  De danske golfspillere Nanna Koerstz Madsen og Emily Kristine Pedersen har haft en strålende runde to på Kasumigaseki Country Club i dag.

  Emily Kristine Pedersen gik hele otte slag under par på dagens runde, avancerede 14 pladser og ligger i skrivende stund på en delt andenplads.

  Den deler hun med indiske Aditi Ashok og så sin landskvinde Nanna Koerstz Madsen, der gik en næsten lige så forrygende runde i dag med syv slag under par.

  De to danskere og indiske Ashok er samlet ni slag under par.

  Golfturneringen føres lige nu af amerikanske Nelly Korda, der er 10 slag under par samlet. Hun er dog ikke færdig med anden runde endnu.

 20. Emma Aastrand Jørgensen tager endnu en bronzemedalje

  Den danske kajakroer Emma Aastrand Jørgensen har vundet endnu en bronzemedalje. Denne gang i 500 meter enerkajak.

  Jørgensen fik en fornuftig start og var med helt fremme, men ved 250 meter-mærket var hun nede på en sjetteplads.

  25-årige Aastrand Jørgensen satte dog tryk på i den sidste del af løbet og kæmpede sig op på en bronzeplads

  Det er danskerens anden finale ved OL i Tokyo. Tidligere på ugen vandt hun bronze i 200 meter enerkajak.

 21. Danske 100 meter-raketter sætter rekord

  De danske stafetmænd ville ikke stå tilbage for de danske stafetkvinder, der tidligere på dagen satte dansk rekord på 4 x 100 meter.

  Mændene gjorde således præcis det samme i deres indledende heat, hvor det danske hold bestående af Simon Hansen, Tazana Mikkel Kamanga–Dyrbak, Kojo Musah og Frederik Schou–Nielsen kom ind på en syvendeplads, der dog ikke rækker til en finaleplads.

  Den nye danske rekord hedder nu 38,16 sekunder. Den tidligere rekord var på 39,06 sekunder.

 22. Danske stafetkvinder sætter rekord

  For første gang i 73 år var der danske løbere med i kvindernes 4 x 100 meter.

  Danskerne kunne dog ikke gøre sig gældende i forhold til de forreste placeringer, men kom ind som nummer syv.

  Til gengæld kan de danske kvinder glæde sig over, at de satte dansk rekord med tiden 43,51 sekunder.

 23. Emma Aastrand Jørgensen er klar til endnu en finale

  Den danske kajakroer Emma Aastrand Jørgensen har kvalificeret sig til endnu en finale ved OL i Tokyo.

  25-årige Jørgensen kom ind som nummer to i semifinalen i 500 meter enerkajak.

  Finalen afvikles 05.29.

  Emma Aastrand Jørgensen har allerede vundet en medalje ved dette OL, da hun i 200 meter-finalen blev nummer tre.

  Du kan se danskerens semifinale i videoen herunder:

 24. Dansk skateboardveteran hurtigt ude af OL

  Den 46-årige danske skateboardveteran Rune Glifberg er færdig ved OL i Tokyo næsten uden rigtigt at komme i gang.

  Glifberg var første mand i vælten i den olympiske skateboardkonkurrence park, men virkede præget af nerver og fik ikke sat noget stort aftryk.

  Danskeren scorede blot 6,24 point efter første run, der blev meget kort efter en tidlig fejl.

  I andet run gik det lidt bedre, omend det også her gik galt og scoren blot lød på 37,61.

  Så havde Glifberg kniven for struben inden tredje run, hvis det skulle blive til kvalifikation til finalerunden. Det kom Rune Glifberg dog aldrig i nærheden af, da han endnu en gang lavede en tidlig fejl og kun scorede 6,11 point.

  De otte bedste af de i alt 20 skatere går videre til finalen, som altså bliver uden danske Rune Glifberg.

  Du kan se danskerens 2. gennemløb i videoen herunder:

 25. Tyske triumferer i maratonsvømning

  Det var næsten til at få mælkesyre i hele kroppen af alene at se på, da tyske Florian Wellbrock led sig til en guldmedalje i svømmemaraton.

  Efter 10 kilometers svømning kom tyskeren alene i mål i sikker stil efter 1 time 48 minutter og 33,7 sekunders svømning.

  Så var der anderledes kamp om sølvmedaljen, hvor ungarske Kristof Rasovszky og italienske Gregorio Paltrinieri kom ind på det sidste stykke næsten side om side.

  Trods sidstnævntes gode evner i afslutningen, så kunne han dog ikke nå op, hvorfor Kristof Rasovzky kunne sikre sig sølvet i tiden 1 time 48 minutter og 59 sekunder.

  Paltrinieiri kom ind i tiden 1 time 49 minutter og 1,1 sekund.

 26. Mexico lægger sag an mod amerikanske våbenproducenter for at stoppe våbenimport til kriminelle

  I et forsøg på at dæmme op for voldsomme bandekampe mellem narkokarteller og angreb mod civilie lægger den mexicanske stat sag an mod seks amerikanske våbenproducenter.

  Det skriver The Guardian, efter at den mexicanske udenrigsminister, Marcelo Ebrard, annoncerede søgsmålet onsdag.

  Den mexicanske stat vil have producenterne dømt for ikke at have tilstrækkelig kontrol med, hvor deres våben ender, og staten mener, at de amerikanske virksomheder skal straffes for at have markedsført deres produkter specifikt til de kriminelle bander.

  De sagsøgte våbenproducenter er Smith & Wesson, Barrett Firearms, Colt’s Manufacturing Company, Glock and Sturm, Ruger.

 27. Sundhedsstyrelsen barsler med coronalempelser for skolerne

  Inden skolestart skulle der meget gerne være et sæt nye og mere lempelige coronaretningslinjer klar til skoler, lærere og elever.

  Det fortæller Andreas Rudkjøbing, som arbejder i Sundhedsstyrelsens enhed for beredskab og smitsomme sygdomme til Politiken.

  - Vi håber på at præsentere lempelser på skoleområdet i næste uge, hvor målsætningen er, at børnene får en skolegang med så få afbrydelser som muligt på grund af corona, siger han til Politiken.

  Lige nu er reglerne sådan, at hvis et barn i en klasse er testet positiv med coronavirus, så skal alle børnene i klassen sendes i isolation.

 28. Norges sundhedsstyrelse: Vi er nok i starten af en fjerde bølge

  Smitten i Norge er øget med 45 procent den seneste uge, og det får Norges svar på Sundhedsstyrelsen til at konstatere, at landet med al sandsynlighed befinder sig i starten af en fjerde bølge af coronavirus.

  Det skriver NRK, som har talt med assisterende direktør i Helsedirektoratet, som er Norges svar på Sundhedsstyrelsen, Espen Rostrup Nakstad.

  - Vi ser nok nu, at vi er i starten af en fjerde smittebølge, siger han til mediet.

  Smitten er lige nu størst blandt unge og særligt i fylket (regionen, red.) Møre og Romsdal er der lige nu mange smittede.

  Her har der de seneste to uger været 116 registrerede smittetilfælde med covid-19 per 100.000 indbyggere, skriver NRK.

  Rettelse: Tidligere stod der, at Møre og Romsdal var to fylker, men det er én samlet region, så det er nu rettet.

 29. Brostrøm forudser debat om vaccination af børn under 12 år

  Vi kommer til at diskutere om børn under 12 år også skal vaccineres mod coronavirus.

  Det forventer Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm.

  I et interview med Børsen fortæller Brostrøm, at han forventer at få resultater fra forskning om coronavacciner til børn ved udgangen af 2021 eller i starten af næste år.

  På den baggrund bliver det relevant at diskutere, om vaccinen også skal tilbydes til børn, lyder det fra Sundhedsstyrelsens direktør.

  - Så opstår selvfølgelig overvejelsen, om vi skal udvide målgruppen til under 12 år. Det vil afhænge af dokumentation, godkendelse, og hvordan epidemien ser ud, siger Søren Brostrøm til Børsen.

 30. Se billederne: Beirut mindes ofrene på etårsdagen for eksplosion

  I dag er det et år siden, at 2.750 ton ammoniumnitrat eksploderede på industrihavnen i Libanons hovedstad Beirut.

  Store dele af byen blev lagt i ruiner og mere end 200 personer mistede livet.

  På etårsdagen for eksplosionen har libaneserne i dag mindes de dræbte ved mindehøjtideligheder i byen. Samtidig har vrede borgere været på gaden og kræve retfærdighed.

  Ingen højtstående embedsmænd eller regeringsfolk er blevet holdt direkte ansvarlige for eksplosionen - blandt andet fordi en undersøgelse af sagen er gået i stå, da flere ledende embedsfolk har nægtet at svare på spørgsmål.

  • Pårørende til nogle af de 200, der mistede livet ved eksplosionen for et år siden, var samlet til mindehøjtidelighed på havnen i Beirut i dag. (Foto: ANWAR AMRO © Ritzau Scanpix)
  • Libanesere var på gaden i dag for at kræve, at de skyldige bliver holdt ansvarlige for, at eksplosionen kunne ske. (Foto: Aziz Taher © Ritzau Scanpix)
  • 2.750 ton ammoniumnitrat eksploderede på industrihavnen sidste år. I dag ser havnen stadig sådan ud. (Foto: - © Ritzau Scanpix)
  • 200 mennesker mistede livet og 6.500 blev sårede, da eksplosionen smadrede store dele af Beirut sidste år. (Foto: WAEL HAMZEH © Ritzau Scanpix)
  • 300.000 libanesere blev hjemløse efter eksplosionens ødelæggelser sidste år, og landet er i en dyb økonomisk krise. (Foto: Nabil Mounzer © Ritzau Scanpix)
  1 / 5
 31. Belarusisk OL-atlet er landet i Polen

  Den belarusiske sprinter Kristina Tsimanovskaja er for kort tid siden landet i Polens hovedstad, Warszawa.

  Det bekræfter Polens viceudenrigsminister, Marcin Przydacz på Twitter.

  Den 24-årige sprinter har fået tilbudt humanitært visum, efter at hun er endt i konflikt med det belarusiske atletikforbund, som ifølge hende satte en brat stopper for hendes OL-deltagelse og forsøgte at tvinge hende ombord på et fly til Hviderusland, nu kendt som Belarus.

  Årsagen var angiveligt, at sprinteren har kritiseret sine trænere og atletikforbundet. Tsimanovskaja nægtede at rejse hjem og kontaktede i stedet den Internationale Olympiske Komité.

  Den olympiske komité i Belarus har tidligere udtalt, at Tsimanovskaja blev fjernet fra konkurrencen på grund af hendes "følelsesmæssige, psykologiske tilstand".

  Se video fra ankomsten her:

 32. Tidligere forsvarschefer i opråb: Danmark bør hjælpe afghanske tolke nu

  Den danske stat har et moralsk ansvar for at gøre mere for at hjælpe de afghanske tolke, som har bistået danske styrker i krigen i Afghanistan.

  Det mener to generaler og to tidligere forsvarschefer, som nu lægger pres på regeringen om at ændre i den såkaldte tolkeaftale fra 2013.

  - Hvis der ikke bliver gjort noget meget snart, så er der en sandsynlighed for, at de mennesker mister livet. Jeg tror, vi taler om måneder, siger tidligere forsvarschef Jesper Helsø.

  Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har indkaldt Folketingets partier til politiske forhandlinger i sagen onsdag den 11. august, når han er tilbage fra ferie.

 33. OL-dagen i billeder: Få et overblik over dagens danske præstationer

  Herunder kan du se dagens danske resultater fra OL i Tokyo:

  1 / 6
 34. Mere solrigt vejr i vente i resten af august

  Er du en af dem, der har lagt din sommerferie sent i år, så kan det vise sig måske ikke at være en helt dum idé.

  Efter nogle dage, hvor sommervejret har været lidt på pause, så er der sol og højere temperaturer i sigte, forudser DMI i sin månedsprognose.

  Men først skal vi igennem lidt mere ustadigt vejr i starten af næste uge med vestenvind og regnbyger enkelte steder. Derefter bliver det godt. Vi skal nemlig have luft sydfra op over Danmark, og det betyder sommertemperaturer sidst på ugen.

  De gode chancer for sol og sommer fortsætter videre i august.

  - I de sidste uger af august er der potentiale for et kortvarigt pust af ekstra sommervarme temperaturer, men også risiko for kraftige byger, skriver DMI.

 35. 12-15-årige i Grønland skal tilbydes coronavaccine

  I Grønland skal børn mellem 12 og 15 år også tilbydes en coronavaccine.

  Det har Kirsten Fencker, der er naalakkersuisoq for sundhed (N), sagt på et pressemøde i dag, skriver KNR.

  - Det eneste våben, vi har mod corona, er vaccine. Det er vores bedste redskab, og derfor opfordrer vi alle til at tage imod vaccinen, sagde Kirsten Fencker ifølge det grønlandske medie.

  Der er lige nu 46 coronasmittede i Grønland. Det er det højeste antal under hele pandemien, skriver KNR.

  Fencker forventer, at de 12-15-årige fra i næste uge vil blive tilbudt vaccinen.

 36. Greve Byråd vil politianmelde fyret kommunaldirektør

  Greve Byråd har besluttet at politianmelde den fyrede kommunaldirektør Claus Thykjær.

  Det skriver Greves borgmester Pernille Beckmann (V) på sin Facebook-profil.

  Kommunaldirektøren blev fyret i juni, fordi han havde brugt kommunens kreditkort til private indkøb.

  Tidligere har borgmesteren afvist, at kommunaldirektøren skulle politianmeldes, fordi eksterne juridiske rådgivere, som kommunen havde hyret ind til at se på opgaven, ikke mente, der var grundlag for det.

  - Men sagen har nu ændret sig. Der er blevet skabt tvivl om, kommunen forsøger at dække over noget. Intet kunne være mere forkert og ingen, slet ikke mig, kan leve med anklager om, at kommunen forsøger at dække over noget, skriver Pernille Beckmann i opslaget.

  Udfaldet af politianmeldelsen vil få betydning for økonomien i en fratrædelsesaftale, skriver borgmesteren.

 37. Knap 50.000 behandlinger er blevet udskudt på grund af sygeplejerskestrejke

  Det kan mærkes på landets hospitaler, at landets sygeplejersker nu har strejket siden 19. juni.

  48.307 behandlinger eller aktiviteter for patienter er blevet udskudt som konsekvens af strejken, viser tal fra regionerne ifølge Ritzau.

  Tallene dækker blandt andet over kirurgiske behandlinger - dem er der blevet udskudt 7.000 af.

  I de seks uger, strejken har varet, har Dansk Sygeplejeråd flere gange udvidet omfanget. Lige nu strejker omkring 5.000 sygeplejersker, hvilket svarer til omkring hver tiende sygeplejersker - primært med kravet om højere løn. I løbet af august vil yderligere 1.458 sygeplejersker blive udtaget til strejke, skriver Ritzau.

  19.458 patienter er blevet sendt videre til private tilbud, fordi man som patient har ret til behandling indenfor 30 dage.

 38. Klaus Riskær opgiver at få sit parti i Folketinget

  Klaus Riskær Pedersen præsenterede sit parti i 2018. Dengang hed det Klaus Riskær Pedersen. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

  Klaus Riskær Pedersen dropper sin drøm om at komme i Folketinget med partiet Borgerlisten.

  Det siger han til mediet Den Uafhængige.

  I stedet skal partiet fokuseret på at påvirke danske politik på andre måde. Det kan blandt andet være ved at give økonomisk støtte til kandidater fra andre partier, fortæller Riskær Pedersen til Ritzau.

  - De politikere, som stiller op til kommunal- eller folketingsvalget, og som vi kan se deler vores værdigrundlag, vil vi gerne støtte, siger Klaus Riskær Pedersen til Ritzau og nævner Lars Løkke Rasmussens parti Moderaterne som et parti, der ligger tæt på Borgerlisten.

  Ved folketingsvalget i 2019 fik partiet 0,8 procent af stemmerne. Dengang gik det under navnet Klaus Riskær Pedersen.

 39. To fodboldspillere forlader tumultariske Esbjerg

  Det har været en speciel periode for lederne og spillerne i fodboldklubben Esbjerg i det seneste stykke tid.

  Det har fået den tidligere AaB-spiller Kasper Pedersen til at forlade klubben. Yderligere to spillere har forladt klubben onsdag, men det fremgår ikke af klubbens hjemmeside, om det er situationen i klubben, der er skyld i det.

  I april ansatte den nye ledelse i Esbjerg den tyske træner Peter Hyballa, hvis træningsmetoder senere er blevet kritiseret af både spillerne og Spillerforeningen. Selv Arbejdstilsynet er gået ind i sagen.

  21 af klubbens spillere har underskrevet et brev til ledelsen, hvor de har udtrykt stærk mistillid til cheftræneren. Her skrev spillerne blandt andet:

  - Peter Hyballa har efter vores klare opfattelse hverken de fornødne faglige eller menneskelige egenskaber til at lede spillertruppen.

  Det er spillerne Mads Kikkenborg og Patrick Egelund, der har valgt at bryde kontrakten med klubben. Begge spillere var med til at skrive under på brevet.

  Peter Hyballa har været i fokus de seneste uger. (Foto: Claus Fisker © Ritzau Scanpix)
 40. WHO opfordrer lande til at vente med tredje vaccinestik

  Mens Israel har besluttet, at alle over 60 år skal have et tredje vaccinestik og Island vil give alle vaccinerede med Johnson og Johnson endnu et stik for at booste vaccinen, beder WHO nu om, at alle planer om booster-stik med coronavacciner sættes på hold.

  Det er generaldirektøren for organisationen, Tedros Adhanom Ghebreyesus, der i følge nyhedsbureauet AP beder primært velstående lande om at vente med at give booster-stik til, at udviklingslande også er kommet godt i gang med at vaccinere sine befolkninger.

  WHO pointerer i sit statement, at det stadig er sparsomt med forskning, der understøtter nødvendigheden af booster-stik.

 41. 800.000 har ikke booket tid til vaccine

  16 procent af alle de danskere, som har modtaget en invitation til coronavaccination, har ikke taget imod den.

  Det viser de seneste tal fra Statens Serum Institut, skriver Ritzau.

  800.000 borgere har endnu ikke har sagt ja til at få et stik, mens 4,24 millioner - 83 procent af alle, der er blevet tilbudt vaccine mod coronavirus - er færdigvaccinerede eller påbegyndt vaccinen.

  Derudover er der en mindre gruppe på 50.000, som har booket tid til første stik, men som endnu ikke har fået det.

  Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm er dog fortrøstningsfuld og pointerer overfor Ritzau, at sommerferien kan have betydning for, at nogle udskyder vaccinationen lidt.

 42. Se billede: Skypumpe blev dannet ud for Bornholms kyst i morges

  Hvis man var tidligt oppe på Bornholm i dag, var der chance for at se et spektakulært naturfænomen på himlen.

  Der blev nemlig dannet en skypumpe udenfor solskinsøen, skriver DMI på Twitter:

  - En vaks observatør ved Bornholms Lufthavn fik taget dette flotte billede ved 6-tiden og det endte senere med, at snablen til venstre udviklede sig til en regulær skypumpe.

  Det er ret sjældent at se en skypumpe i Danmark, men et typisk eksempel på en dansk udgave af vejrfænomenet opstår gerne i august, hvor vandtemperaturen er høj - omkring 20 grader - mens lufttemperaturen højt oppe er lav - omkring minus 20 grader i fem kilometers højde.

  De store temperaturforskelle kan give "en meget ustabil atmosfære" og skabe skypumper, skriver DMI på sin hjemmeside.

 43. Affaldsforening efterspørger albuerum til at knække problem med gamle mælkekartoner

  Kun få kommuner har fundet ud af at sortere mælkekartonerne fra i en selvstændig skralde-fraktion. Men nogle af kartonerne bliver efterfølgende kørt helt til eksempelvis Tyskland for at blive genanvendt.

  Ifølge Dansk Affaldsforening kunne affaldet genanvendes her i Danmark, hvis kommunerne fik større råderum i en ny affaldsaftale fra regeringen og et flertal i Folketinget.

  - Vi kunne være kommet et bedre sted hen, hvis man havde åbnet for, at kommuner og det private erhvervsliv kunne samarbejde om at etablere forarbejdningsvirksomheder til at tage sig af de her affaldstyper, siger formand Mads Jakobsen fra Struer.

  Men ifølge miljøminister Lea Wermelin (S) er det et spørgsmål om tid og omstilling, før de danske affaldsmængder er så store, at det bliver attraktivt for dansk erhvervsliv selv at etablere genanvendelsesanlæg til eksempelvis mælkekartoner.

  - Men selv hvis man sender det over grænsen på genanvendelsesanlæg, er det bedre for vores klima og miljø, end det er bare at brænde det af herhjemme, siger hun.

 44. EU har lavet en ny aftale om køb af op til 200 millioner vacciner fra amerikanske Novavax

  EU har indgået en aftale med den amerikanske vaccineudvikler Novavax om at købe op mod 200 millioner doser af selskabets coronavaccine.

  Købet forudsætter, at vaccinen bliver godkendt til brug i EU. Det er den ikke endnu.

  Kontrakten mellem EU og Novavax lyder i første omgang på 100 millioner doser, og så er der en mulighed for køb af yderligere 100 millioner. Det skriver EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på Twitter.

  I en pressemeddelelse lyder det, at EU-landene også har mulighed for at donere vaccinerne til andre lande, hvis de ikke selv har brug for dem.

 45. Inter om Eriksen: Han har det godt

  Christian Eriksen var onsdag forbi Inters træningsanlæg i Milano, og det forlyder, at han har det godt og er i fin form.

  - Den danske midtbanespiller mødtes med klubbens direktører, træneren, holdkammeraterne og resten af staben, skriver den italienske klub i en pressemeddelelse

  Det er knap to måneder siden, at Christian Eriksen faldt om med hjertestop under en EM-kamp mod Finland i Parken i København.

  Ifølge pressemeddelsen følger Christian Eriksen en plan, som er blevet lagt af danske læger i København. Inters lægestab vil løbende blive orienteret om hans tilstand, lyder det.

  Det er endnu uklart, om Christian Eriksen kan spille videre i Italien, efter at han har fået indopereret en hjertestarter - en såkaldt ICD-enhed.

  Christian Eriksen meldes i fin form af Inter. (Foto: HANNAH MCKAY © Ritzau Scanpix)
 46. Japans regering ændrer coronastrategihospitalerne efter rekordhøje smittetal

  OL-værtsbyen Tokyos rekordhøje smittetal har fået den japanske regering til at forbeholde hospitalsenge til de hårdest ramte coronasmittede.

  For at have sengepladser nok til smittede med svære symptomer skal smittede med moderate symptomer fremover isolere sig hjemme i stedet for på hospitalet.

  Det skriver nyhedsbureauet AP.

  Tilfældene af coronasmitte i Tokyo er tredoblet siden OL's start, hvilket har fået oppositionen til at kritisere den japanske premierminister, Yoshihide Suga, for ikke at have reageret på smittens udvikling i tide.

  Den nye strategi skal forhindre en sundhedsmæssig krise, som storbyen Osaka oplevede i april.

  Her lå tusindvis af smittede på ventelisten til hospitalet, hvilket resulterede i forværrede sygdomsforløb og flere dødsfald.

 47. Frankrig vil hjælpe Libanon med vacciner og millioner efter sidste års eksplosion i Beirut

  På årsdagen for den voldsomme eksplosion i Beirut lover Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, at Frankrig vil støtte Libanon med 500.000 doser vacciner mod covid-19 og 100 millioner euro, svarende til omkring til 750 millioner kroner.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Macron har også selv delt nyheden på Twitter.

  Eksplosionen, der skete i et lager med 2.750 tons ammoniumnitrat på Beiruts havn, dræbte over 200 og sårede mere end 6.500 mennesker. Deruover blev 300.000 libanesere hjemløse efter eksplosionens ødelæggelser sidste år.

  Frankrig har forpligtet sig på at sende de 100 millioner euro til Libanon i løbet af de næste 12 måneder, mens vaccinerne allerede sendes afsted i de kommende uger.

 48. 927 nye smittede det seneste døgn - Antallet af indlagte falder en smule

  Det seneste døgn er der registreret 927 nye smittede med coronavirus. Det viser den daglige opgørelse fra Statens Serum Institut.

  Der er ingen nye dødsfald blandt coronasmittede.

  Antallet af indlagte falder med tre, så der nu er 59 coronasmittede indlagt på hospitalerne. Af dem er 8 personer indlagt på en intensiv afdeling.

  De 927 smittede er fundet blandt 56.150 test. Dermed har 1,65 procent af de testede været smittet.

 49. På tre dage har mere end 7.000 søgt tidlig "Arne-pension"

  7.124 personer har ansøgt om ret til tidligere pension, den såkaldte "Arne-pension", siden der blev åbnet op for ansøgninger 1. august, viser den første opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet.

  Og antallet kommer ikke bag på beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S).

  - Man skal ikke tale med mange håndværkere, sosu'er og andre faggrupper for at fornemme, at denne ordning har været tiltrængt. Det synes jeg også, det beviser, når 7124 efter tre dage har søgt, siger Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse.

  Ministeriet har ifølge Ritzau tidligere anslået, at 24.000 personer vil have benytte sig af retten til tidlig pension i 2022.

  Omkring 41.000 såkaldte helårspersoner forventes at opnå ret til at gå på tidlig pension i 2022.

 50. Dansk EM-åbenbaring rygtes til storklub af egen præsident

  AS Roma behøver tilsyneladende ikke anstrenge sig synderligt, hvis Serie A-klubben vil have den danske landsholdsspiller Mikkel Damsgaard, som til daglig spiller i Sampdoria.

  I et interview med Corriere dello Sport tilbyder Sampdoria-præsident, Massimo Ferrero, danskeren til Roma, som Ferrero er fan af.

  - Damsgaard er den midtbanespiller, Roma har brug for. Hvis de ringer til mig, når vi til enighed, siger han til avisen ifølge Reuters.

  - Jeg vil gerne have, at han tager til Roma. Jeg er Roma-fan, og Damsgaard vil være en fantastisk spiller at hente, lyder det noget usædvanligt fra præsidenten ifølge Reuters.

  Mikkel Damsgaard tiltrak sig stor opmærksomhed under EM-slutrunden, hvor han med to mål og flere nøgleaktioner var en vigtig mand for Danmark.

  Mikkel Damsgaard scorede til 1-0 på Wembley i EM-semifinalen. (Foto: Laurence Griffiths © Ritzau Scanpix)
 51. Barack Obama aflyser stor fejring af sin 60 års fødselsdag

  Den tidligere amerikanske præsident Barack Obama har aflyst den store fejring af sin 60 års fødselsdag, som skulle have fundet sted på lørdag.

  Det oplyser Hannah Hankins, talsmand for Barack Obama, ifølge New York Times.

  - På grund af spredningen af Delta-varianten den seneste uge har præsidenten og fru Obama besluttet sig for at nedskalere begivenheden markant, så der kun kommer familie og tætte venner, siger hun til avisen.

  Det har vakt en del kritik, at Obama, der fylder 60 år i dag, havde inviteret flere hundrede gæster til en stor fejring af sin runde fødselsdag.

  Efter planerne skulle fejringen være afholdt i weekenden på øen Martha's Vineyard ud for delstaten Massachussetts' kyst, hvor Obama-familien har en ejendom.

  Ifølge mediet Axios stiger antallet af smittede i Massachusetts, ligesom den stiger i andre delstater, og særligt den mere smitsomme Delta-variant vækker bekymring hos sundhedsmyndighederne.

Mere fra dr.dk