Seneste Nyt

Minister vil sætte ind med sikkerhedstiltag efter Peter Madsens flugtforsøg

- Et er sikkert: Vi kommer til at iværksætte en række yderligere tiltag mod fangeflugter i den kommende tid.

Sådan siger justitsminister Nick Hækkerup (S) i et tweet fra Justitsministeriet, efter at drabsdømte Peter Madsen i dag forsøgte at flygte fra det sikrede Herstedvester Fængsel.

- Tirsdagens fangeflugt er dybt alvorlig. Det siger sig selv, at dømte livstidsfanger, der har begået de værst tænkelige forbrydelser, ikke skal kunne slippe ud af myndighedernes varetægt, siger Nick Hækkerup.

Ministeren har bedt Kriminalforsorgen, som står for drift og sikkerhed i de danske fængsler, om en redegørelse af, hvordan det var muligt for Peter Madsen at slippe ud af fængslet.

Allerede sidste år blev der indført nye tiltag efter en fangeflugt i Slagelse. Justitsministeriet oplyser, at der derudover er en handlingsplan på vej, som skal komme med bud på, hvordan sikkerheden bliver strammet op.

- Det er der med al tydelighed stadig brug for, siger justitsminister Nick Hækkerup på Twitter.

Nyheder

 1. Fredag kan starte med sol, men slutter gråt

  Også fredag kan der være plads til sol mellem skyerne. Her er det ved Skagen. Foto: Poul Birk (Foto: © Poul Birk)

  Der er fortsat rigeligt med grå skyer over os, og fredag giver os også udsigten igen.

  I starten af dagen vil der dog være færre skyer på himlen i særligt Vestjylland, og det kan give et par timer med lidt sol.

  Dagen ser hovedsagelig tør ud, men særligt sidst på dagen kan der komme byger, især mod syd. Vinden er stadig svag til jævn fra øst og nordøst.

  Temperaturen ligger mellem 2 og 5 grader.

 2. Kanye West bliver igen fjernet fra Twitter - tilskyndede til vold

  Den kontroversielle rapper, der blev kendt under navnet Kanye West, men nu går under navnet Ye, bliver endnu engang suspenderet fra Twitter for at bryde med platformens regler.

  Det sker, fordi han på det sociale medie har tilskyndet til vold, skriver Twitters ejer, Elon Musk, på Twitter.

  - Jeg gjorde mit bedste. På trods af det har han igen brudt vores regler mod at opfodre til vold. Kontoen vil blive suspenderet, skriver Musk.

  Det er ellers kun en måned siden, at Ye blev lukket tilbage på Twitter. Det skete mindre end en dag efter, at Elon Musk havde overtaget ledelsen.

  Dengang var han blevet suspenderet for at være kommet med en række antisemitiske udmeldinger.

 3. Biden holdte gallafest i Det Hvide Hus med Macron, Vougue-boss og Hollywood-berømtheder

  • USA's førstedame, Jill Biden, sammen med de kokke, som havde lavet maden. (Foto: © Saul LOEB, Ritzau Scanpix)
  • Der var både taler og musik til festen. (Foto: © EVELYN HOCKSTEIN, Ritzau Scanpix)
  • Champagne blev der selvklart også serveret. (Foto: © EVELYN HOCKSTEIN, Ritzau Scanpix)
  • - I aften fejrer vi den langvarige alliance mellem Frankrig og USA, sagde Biden og sluttede med både "Vive la France" og "God bless America". (Foto: © EVELYN HOCKSTEIN, Ritzau Scanpix)
  • Skodesigneren Christian Louboutin, som er franskmand, var en af de inviterede (Foto: © AMANDA ANDRADE-RHOADES, Ritzau Scanpix)
  • Apple-chef Tim Cook deltog med sin hustru, Lisa Jackson. (Foto: © ROBERTO SCHMIDT, Ritzau Scanpix)
  • Den amerikanske sanger John Legend med sin kone, Chrissy Teigen. (Foto: © ROBERTO SCHMIDT, Ritzau Scanpix)
  • Statsbesøget over flere dage er det længste de to ledere har tilbragt sammen. (Foto: © EVELYN HOCKSTEIN, Ritzau Scanpix)
  • Komikeren Stephen Colbert med sin kone, Evelyn McGee-Colbert var også blandt gæsterne. (Foto: © ROBERTO SCHMIDT, Ritzau Scanpix)
  1 / 9

  Den røde løber var rullet ud i Det Hvide hus, og både USA's præsident, Joe Biden, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, havde taget smoking på, da der i nat dansk tid blev afholdt gallafest i Det Hvide Hus.

  Festen var i anledningen af Macron og hans hustrus statsbesøg i USA.

  De to verdensledere har siden i tirsdags diskuteret krigen i Ukraine, klima og andre globale kriser.

  Foruden folk fra Bidens administration deltog også erhvervsledere og flere berømtheder fra Hollywood i den overdådige fest, der blandt andet bød på chardonnay fra Californien, ost og hummere.

 4. Australsk true crime-podcast leder til dom: Mand får 24 års fængsel for hustrudrab i 1982

  En australsk podcast om et drab begået for 40 år siden ledte fredag australsk tid til en afgørelse.

  Den tidligere gymnasielærer Christopher Dawson, som er kendt for at være omdrejningspunktet i true crime-podasten "The Teacher's Pet", blev nemlig idømt 24 års fængsel for at have dræbt sin hustru tilbage i 1982.

  Det skriver Ritzau.

  Sagen blev genåbnet i 2018, efter at materialet i podcasten fik politiet til at undersøge sagen igen.

  I 2003 afviste anklagere at åbne sagen med henvisning til manglende beviser fra en retlig undersøgelse.

  - Dawson har indtil sin anholdelse nydt 36 år ude i samfundet - uhindret af en dom for at have dræbt sin hustru eller af enhver straf for at have gjort det, siger Ian Harrison, der er højesteretsdommer i delstaten New South Wales, under fredagens strafudmåling.

  74-årige Dawson nægter sig skyldig og planlægger at anke dommen.

 5. Verdensbanken beder Kina om at eftergive gæld fra fattige lande

  Verdens fattigste lande kan være på vej ind i en gældsspiral, hvor stigende renter kan gøre det næsten umuligt for dem at betale af.

  Sådan lyder bekymringen hos Verdensbanken, der nu beder Kina om hjælp, skriver Ritzau.

  Afviklingen af gæld hos de fattige lande er alene i år steget med 35 procent, og den største kreditor er Kina. To tredjedele af gælden fra de fattigste lande skyldes til Kina.

  Præsident for Verdensbanken David Malpass siger på en konference i New York i USA, at Verdensbanken vil spørge Kinas ledere, om de vil gå med til at eftergive noget af gælden.

  - Kina er en af de store kreditorer, så det er vigtigt, at Kina engagerer sig i det her problem og overvejer, hvilken retning det ser verden gå i, og er handlekraftigt i arbejdet med at opnå bæredygtighed for landene, siger han.

 6. Afstemning: Belgisk film fra 70'erne er verdens bedste

  Det respekterede britiske filmmagasin Sight & Sound, som udgives af British Film Institute, har igen gennemført sin afsteming om, hvilken film der er verdens bedste nogensinde. Det sker en gang hvert tiende år, og afstemingen i 2022 er baseret på stemmer fra omkring 1.600 filmkritikere, der hver især har skullet kåre verdens 10 bedste film.

  Og årets afstemning fik måske en lidt overraskende vinder: 'Jeanne Dielman' fra 1975, som blev instrueret af den belgiske instruktør Chantal Akerman, og regnes for en feministisk klassiker. Den tre timer og tyve minutter lange film følger en enlig mor og prostitueret, der oplever hvordan hendes hverdag langsomt falder fra hinanden og kollapser.

  'Jeanne Dielman' var således kun nummer 35 på listen for 10 år siden, hvor Hitchcocks 'Vertigo' toppede foran 'Citizen Kane'. De blev henholdsvis nummer to og tre på dette års liste.

  Den danske instruktør Carl Th. Dreyer har to film på listen over de 100 bedste film nogensinde ifølge afstemingnen: 'Jeanne d'Arcs lidelse og død' fra 1928 på en delt 21. plads og 'Ordet' fra 1955 på en delt 48. plads.

 7. Til sommer kan københavnerne måske bade i hele havnen

  Til næste sommer kan du måske hoppe i havnen over det hele i København. Torsdag aften har partierne i Københavns Borgerrepræsentation ifølge Ritzau besluttet at undersøge, om det som udgangspunkt skal være lovligt at bade i hele havnen.

  Forslaget blev blev fremsat af overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) samt en række andre partier, og der var på forhånd sikret flertal for forslaget.

  Der har dog også været kritik af forslaget fra eksempelvis virksomheden Stromma, som arrangerer kanalrundfarter.

  Hvis undersøgelserne munder ud i, at det kan lade sig gøre, vil de nuværende badezoner blive ophævet. I stedet vil der blive etableret nogle enkelte områder, hvor badning vil være forbudt.

  I dag er der tre havnebade og 11 badezoner i Københavns Havn. Og hvis man bader uden for dem, kan det koste en bøde.

  Det er kommunens Teknik- og Miljøforvaltning samt Kultur- og Fritidsforvaltning, som skal undersøge, hvad der skal til, for at hele havnen kan åbnes for de badelystne.

 8. Toprådgiver i Ukraine: Vi har mistet 10-13.000 mænd i krigen mod Rusland

  Ukraines væbnede styrker har mistet et sted mellem 10.000 og 13.000 soldater i krigen med Rusland indtil nu. Det siger den højtstående præsidentrådgiver Mykhailo Podolyak til den ukrainske tv-station Kanal 24 ifølge Reuters.

  Det er første gang siden slutningen af august, at Ukraine har opgivet en angivelse af antal dræbte soldater. Dengang estimerede man, at 9.000 soldater var faldet i krigen.

  - Vi har officielle tal fra generalstaben, vi har officielle tal fra topkommandoen, og de ligger mellem 10.000 og 12.500-13.000 dræbte, siger Podolyak.

  - Vi er åbne overfor at tale om antallet af døde, tilføjer han og oplyser også, at der er flere soldater, som er blevet såret i krigen, end der er døde.

  Men det er altså ikke tal, som ukrainerne selv kan genkende. En anden af Zelenskijs rådgivere, Oleksiy Arestovych, sagde ifølge Reuters onsdag, at de russiske tabstal var omkring syv gange højere end Ukraines.

  Det er ikke muligt for DR hverken at af- eller bekræfte de ukrainske oplysninger.

 9. Når arkitekter laver julebag: Fem byer lavet i peberkager

  • På Museum of Architecture i London kan man i øjeblikket opleve Gingerbread City - eller på dansk Peberkage By. (Foto: © MAJA SMIEJKOWSKA, Ritzau Scanpix)
  • Flere store arkitekter har taget udfordringen op og har lavet byer og landskaber, der passer ind i fem forskellige temperaturzoner. (Foto: © MAJA SMIEJKOWSKA, Ritzau Scanpix)
  • Der er også en hilsen til den moderne popkultur, når Sugarbabes optræder - her i form af vingummibamser. (Foto: © MAJA SMIEJKOWSKA, Ritzau Scanpix)
  • Nogle af budskaberne i de forskellige landskaber er politiske. Her handler det om at stoppe overfiskeriet og passe på naturens ressourcer. (Foto: © MAJA SMIEJKOWSKA, Ritzau Scanpix)
  • Der også blevet plads til både snemænd og pingviner i polarbyen. (Foto: © MAJA SMIEJKOWSKA, Ritzau Scanpix)
  • Mens der ikke var nogen peberkage-udstilling på arkitekt-museet i 2020, er traditionen genoptaget igen både sidste år og i år. (Foto: © MAJA SMIEJKOWSKA, Ritzau Scanpix)
  • Hvis man selv vil se udstillingen, ligger museet i London-bydelen Belgravia, og den kan opleves frem til og med den 2. januar. (Foto: © MAJA SMIEJKOWSKA, Ritzau Scanpix)
  • I denne del af kagelandskabet kan modige riddere - med og uden sørgmodige skikkelser - både slås med drager og vindmøller. (Foto: © MAJA SMIEJKOWSKA, Ritzau Scanpix)
  • Hos julemanden står rensdyrene klar til turen ud med gaver. (Foto: © MAJA SMIEJKOWSKA, Ritzau Scanpix)
  • Gingerbred City er en stor hyldest til traditionen med at bygge små verdner op med fantasi og bagværk. (Foto: © MAJA SMIEJKOWSKA, Ritzau Scanpix)
  1 / 10

  I flere lande er det en del af juletraditionerne at bage peberkagehus og dekorere det sirligt. Ikke mindst i England går man meget op i sine "gingerbread houses" i tiden op til jul. Men på Museum of Architecture i London har man løftet traditionen til nye højder:

  For sjette gang har man lavet udstillingen "Peberkage By" ("Gingerbread City"), hvor en række af landets store arkitektfirmaer har designet og bagt imponerende bygningsværker i dej og glasur.

  I år har museet så givet arkitekterne den udfordring, at de har kunnet lave huse og landskaber til fem forskellige byer i fem forskellige temperaturzoner: Polar, kontinental, tempereret, tør og tropisk. Det skal være med til at sætte fokus på, hvordan vi bygger på forskellig vis rundt i verden og udnytter de lokale ressourcer.

 10. Ingen fare ved kemikalieudslipLandbohøjskolen - afspærringer fjernet

  Der er nu ingen fare i forbindelse med et kemikalieudslip på Landbohøjskolen på Frederiksberg.

  Det oplyser Københavns Politi.

  Tidligere på dagen begyndte kemikalier, som skulle destrueres, at udvikle røg. Beboere tæt på udslippet blev bedt om at lukke vinduer, da da lugten var ubehagelig.

  Men politiet er nu færdige med arbejdet på Landbohøjskolen, og afspærringerne er nu ophævet, skriver politiet på Twitter.

  Fareområdet er helt væk, lyder det i et andet tweet.

  Opdateret klokken 20.52 med oplysninger om, at der ikke længere er nogen fare i forbindelse med udslippet.

 11. Macron og Biden står sammen mod Ruslands 'brutale' krig i Ukraine

  Præsident Macron og Biden ved ceremoni foran Det Hvide Hus. (Foto: © JONATHAN ERNST, Ritzau Scanpix)

  Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, holdt i dag møder med USA's præsident Biden under besøget i Washington.

  Og de to ledere var enige om at stå sammen i kampen mod Ruslands krig i Ukraine.

  - I dag bekræfter vi, at Frankrig og USA sammen med alle vores allierede vil stå stærkere sammen end nogensinde mod Ruslands brutale krig i Ukraine, sagde Joe Biden efter mødet.

  De to lande kom også frem til en række fælles politiske og økonomiske initiativer, som skal styrke det vestlige demokrati globalt.

  Samtidig blev de to ledere enige om fælles fremstød for at øge udbredelsen af "ren energi", skriver Reuters.

 12. It-fejl i mobilt autoværn sendte bilist i modkørende trafik på Storebælt

  En it-fejl på Storebæltsbroens mobile autoværn sendte i går en bilist direkte mod den modkørende trafik på broen, skriver TV2 Øst.

  Sund & Bælt undskylder nu hændelsen og vil undersøge sagen til bunds.

  - Jeg skal selvfølgelig undskylde, at vi har en kunde, der har haft sådan en rigtig kedelig og uacceptabel oplevelse, siger Bjarne Jørgensen, direktør for drift og vedligehold.

  Storebæltsbroen har et mobilt autoværn, som hurtigt kan sende trafikken over i den modsatte vejbane. Men autoværnet åbnede sig ved en fejl.

  En bilist, der kom fra Sjælland, blev dirigeret over i modsatte vejbane og opdagede, at biler fra Fyn kom kørende i høj fart imod ham.

  Hurtigt fik han bakket tilbage på den rigtige side af motorvejen.

  - Det kunne have endt med, at jeg og en masse andre kom hjem i en kiste, forklarer den rystede bilist, Morten Nikolajsen, til TV2 Øst

 13. To danske kokkelandshold tager bronze ved VM

  To danske kokkelandshold fik bronzemedaljer ved kokke-VM i Luxembourg.

  Både cateringlandsholdet og juniorkokkelandsholdet kom ind som nummer tre.

  Det oplyser Dansk Gastronomisk Union i en pressemeddelelse.

  - Jeg er pavestolt af mit stabile team, der igen præsterer på allerhøjeste plan, siger Lars Nielsen, der er teammanager for cateringlandsholdet, i meddelelsen.

  Næste mål er OL for kokke i 2024 i Stuttgart.

  Cateringlandsholdet er forsvarende olympisk mester, da kokkene tog guldmedaljerne ved OL i 2020 – og det håber landsholdet at kunne gentage.

 14. Amerikansk ambassade i Spanien har også fået brevbombe

  Den amerikanske ambassade har også været mål for en mystisk pakke, der menes at indeholde en brevbombe. Det bekræfter en ansat på ambassaden overfor Reuters.

  Spansk politi er tilkaldt for at undersøge pakken.

  Tidligere i dag har en talsmand for den spanske premierminister, Pedro Sanchéz, oplyst, at der også er modtaget brevbomber hos premierministeren, forsvarsministeren, en våbenfabrikant i Zaragoza samt hos Ukraines ambassade i Spanien.

  I det sidste tilfælde blev en ukrainsk ansat på ambassaden lettere såret, da bomben eksploderede mellem hænderne på ham.

  Sagen efterforskes som terror.

 15. Sigtet for Field's-skyderi bliver frivilligt bag tremmer

  Den 22-årig mand, som er sigtet for at have dræbt tre og såret syv andre i storcenteret Field's, bliver bag tremmer de kommende to uger.

  Han er gået med til en "frivillig forlængelse", som betyder, at varetægtsfængslingen af ham er blevet forlænget, uden at en dommer har truffet beslutningen torsdag, hvor fristen ellers udløb.

  Den 22-årige har siddet fængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling i snart fem måneder.

  Den 22-årige mand har ifølge forsvarer og anklager erkendt de faktiske omstændigheder, som han erindrer dem.

  Han nægter sig dog skyldig med henvisning til straffelovens paragraf 16. Den handler om sindssyge i gerningsøjeblikket.

 16. Mor idømt tre års fængsel - mishandlede og tilbageholdt datter i Pakistan

  En 40-årig pakistansk mor er blevet idømt tre års fængsel for at have mishandlet sin teenage-datter og tilbageholdt hende i Pakistan.

  Det fastslår byretten i Glostrup.

  Moren mister også sit danske statsborgerskab og udvises af Danmark for altid.

  I sagen har parrets datter fortalt om gentagen vold, og at hun blev tilbageholdt i Pakistan og forsøgt tvangsgift.

  Pigens 49-årige stedfar er også dømt i sagen, men i mindre omfang og får et års fængsel.

  Både moren og stedfaren nægter skyldige.

 17. Distortion har fået grønt lys til 25-års jubilæumsfestival

  Næste år kan musikfestivalen Distortion fejre sit 25-års jubilæum.

  Distortion har fået godkendt sin ansøgning hos Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning, og det betyder, der igen vil være gadefester flere steder i byen.

  Festivalen fortsætter sin nye strategi fra i sommer.

  - Distortion 2022 var en relancering af byfesten med en ny festivalstrategi: Alle de vilde fest-elementer kom ud af de åbne gader og ind i festival-agtige musikzoner, siger Thomas Fleurquin, Distortions stifter, i en pressemeddelelse.

  I festivalens spæde år var der 30 og 200 deltagere ved forsamlingerne. I 2007 dukkede der over 1.500 deltagere op til et arrangement, og derefter tog det fart, så der i 2011 dukkede over 100.000 op til Distortion-festen på Vesterbro.

  Distortion afholdes 31. maj til 4. juni 2023.

 18. Storfisker slipper for en tur i Højesteret om fiskekvoter

  Sagen mod storfisker Henning Kjeldsen har fået sat et punktum med dommen i Vestre Landsret.

  Anklagemyndigheden har besluttet ikke at forsøge at få Højesterets syn på sagen.

  - Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet har efter nærlæsning af dommens præmisser vurderet, at afgørelsen ikke giver grundlag for, at anklagemyndigheden søger Procesbevillingsnævnets tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret, skriver vicestatsadvokat Kristian Kirk Petersen til Finans.

  Den 21. november blev både Skagen-fiskeren Henning Kjeldsen og flere medtiltalte i Vestre Landsret frifundet for at have fusket med fiskekvoter.

  Dermed blev dommen fra byretten vendt på hovedet. Her blev Henning Kjeldsen sidste år idømt en bøde på 54 millioner kroner for via stråmænd i form af venner og familie at have tilegnet sig en større mængde fiskekvoter, end reglerne tillader.

 19. Takket være ungefællesskaber er Tingbjerg ikke længere et parallelsamfund

  Tingbjerg er ikke længere at finde på listen over parallelsamfund - tidligere kendt som ghettolisten.

  Ifølge Aisha Law, der er projektkoordinator i Mellemfolkeligt Samvirke i Tingbjerg, skyldes det blandt andet en stigning i indkomstniveauet.

  - Folk har fået flere penge mellem hænderne i Tingbjerg. Generelt er der nogle boligsociale helhedsplaner, som har været med til at få folk i arbejde og i uddannelse, siger hun til Ritzau.

  Her peger på hun blandt andet på at oprettelsen af ungefællesskaber, som lektiecaféer, har hjulpet. Forskning viser ifølge hende, at det er med til at få folk i job og uddannelse.

  Tingbjerg har været på listen siden 2010 - med undtagelse af ét år.

 20. Tour de France dropper ikonisk afslutning i Paris

  I sommer stod Jonas Vingegaard øverst på podiet på berømte allé i Paris. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

  I 2024 kommer Tour de France ikke til at slutte i Paris, som ellers har været traditionen.

  Det oplyses på den officielle Tour de France Twitter-profil.

  - Efter 110 udgaver, der er afsluttet i nærheden af eller i Paris, slutter Tour de France for første gang langt fra Paris i 2024 med en målstreg i Nice 21. juli, skriver Tour de France på Twitter.

  Den berømte allé Champs-Élysées i Paris har vanligt været lokation for den afsluttende 21. etape, men i 2024 bliver det i stedet den sydfranske by Nice, der lægger veje til afslutningen på verdens største cykelløb.

  Tour-arrangørerne skriver i en pressemeddelelse, at beslutningen om at flytte sidste etape skyldes OL, som løber af stablen i Paris få dage efter Tourens afslutning i 2024.

  I stedet vil løbet blive afsluttet med en enkeltstart i Nice.

  (© Udklip fra Twitter)
 21. Hjulmand om manglende på lederskab på landsholdet: 'Spillet passede ikke'

  Danmarks landstræner, Kasper Hjulmand, mener, at den store vilje til at lykkes i stedet spændte ben for de danske spillere. (Foto: © Wolfgang Rattay, Ritzau Scanpix)

  I aftes tabte Danmark 0-1 til Australien og er dermed ude af VM i fodbold.

  På et pressemøde tidligere i dag fortalte landstræner Kasper Hjulmand, at der manglede en gnist, og at spillernes lederegenskaber ikke kom til udtryk i det skuffende opgør.

  Ledertyper som Christian Eriksen og Pierre-Emile Højbjerg præsterede ikke, som de tidligere har gjort for Danmark, lyder det fra landstræneren.

  - Hvis man tror, at viljen og energien ikke er til stede, så tager man helt fejl. Måske er den der for meget, så den låser. Spillet passede ikke. Spillerne ville det så meget, at man fryser og låser. Det er nogle af ingredienserne, men der er mange flere, siger Kasper Hjulmand til DR Sporten.

  Kasper Hjulmand er endnu ikke kommet frem til en konklusion på, hvad der konkret gik galt, men faktum er, at Danmark spillede "for dårligt.

 22. Tidligere Roskilde Bank-direktør dømt til at betale knap 232 millioner kroner

  Højesteret har netop sat et sidste punktum i Roskilde Bank-sagen, der var det største bankkrak herhjemme under finanskrisen.

  Tidligere bankdirektør Niels Valentin Hansen er blevet dømt for anklagen om at have givet en række uforsvarlige lån.

  Niels Valentin Hansen skal betale knap 232 millioner kroner i erstatning plus renter.

  Fire af de daværende bestyrelsesmedlemmer frifindes af Højesteret i sagen.

  Roskilde Bank krakkede i august 2008, og tusindvis af aktionærer mistede tilsammen flere milliarder kroner.

  Det er den danske stats oprydningsselskab, Finansiel Stabilitet, der blandt andet rydder op efter banker med dårlig økonomi, som havde anlagt erstatningssagen.

  Dommen er en tiltrængt sejr til Finansiel Stabilitet, som i Østre Landsret tilbage i 2017 tabte sagen.

  Dengang lød erstatningskravet på én milliard kroner.

  Siden ankede Finansiel Stabilitet Østre Landsrets dom til Højesteret for så vidt angår fem af personerne fra den daværende ledelse i banken.

  Erstatningskravet blev samtidig reduceret til knap 332 millioner kroner.

  Sådan her lød dommen fra retsformand Michael Rekling i Højesteret:

 23. Brevbombe blev sendt til den spanske premierminister

  Den spanske premierminister Pedro Sanchéz' kontor bekræfter, at det sidste torsdag modtog et brev med sprængstof.

  Det var magen til det sprængstof, der er fundet i den brevbombe, som Ukraines ambassade modtog torsdag. Her blev en ansat lettere såret.

  Dermed er der fundet i alt fire brevbomber fra en ukendt afsender.

  Tidligere på dagen oplyste politiet, at man havde fundet en tredje sprængladning gemt i en brevpakke.

  Det er sket i lufthavnen Torrejon de Ardoz uden for Madrid.

  Onsdag blev der fundet to breve med sprængladninger.

  Den ene var sendt til Ukraines ambassade i Madrid, og den anden til en våbenfabrikant i Zaragoza i det nordlige Spanien. Vedkommende blev lettere såret.

  Den første af brevbomberne eksploderede i hænderne på en ukrainsk ansat på ambassaden i Madrid. Brevbomben ankom til ambassaden i en almindelig konvolut og blev ikke scannet.

 24. Antallet af hiv-diagnoser er fortsat faldende

  Der er stadig færre, der bliver diagnoseret med hiv.

  I 2021 var der 81 personer, der blev diagnosticeret, mens det tal var på 110 i 2020. Tallet har været faldende i flere år.

  Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse.

  - Det gratis tilbud om PrEP (hiv-medicin, der tages før udsættelse for smitte, red.) må formodes at være hovedårsagen til det imponerende fald, og må siges at være den største forbyggelsessucces i kampen mod hiv i Danmark, siger Susan Cowan, der er sektionsleder i afdelingen for Infektionsepidemologi og Forebyggelse på SSI.

  Virussen hiv, som smitter gennem ubeskyttet sex, ødelægger immunsystemet og kan udvikle sig til AIDS.

 25. Politi opfordrer til at slette video, hvor dreng bliver udsat for ulovlig tvang

  Politiet i Syd- og Sønderjylland opfordrer alle elever på skoler i Varde Kommune til at slette en video, der viser mulig ulovlig tvang begået mod en dreng.

  Ifølge politiets oplysninger florerer videoen blandt eleverne, men de unge skal stoppe med at dele den og i stedet slette den helt. Desuden bliver forældre opfordret til at tage en snak med deres børn.

  - Syd- og Sønderjyllands Politi opfordrer til, at man stopper med at dele videoen og sletter den, hvis man har modtaget den. Forældre opfordres til at tale med børn og unge om digital adfærd, skriver politikredsen i en pressemeddelelse.

  Forholdet om mulig ulovlig tvang blev anmeldt tirsdag eftermiddag.

  Tre drenge er blevet sigtet i sagen, men ellers er der ikke mange oplysninger.

  Politiet ønsker ikke at komme ind på nærmere omstændigheder eller videoens indhold, da efterforskningen stadig er på et tidligt stadie, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi til Ritzau.

Mere fra dr.dk