Nick Hækkerup går af som justitsminister

Hækkerup skal være ny direktør i Bryggeriforeningen og forlader politik.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) stopper i politik. Han har siddet i Folketinget siden 2007 og bestridt flere ministerposter i sine 20 år i politik. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Justitsminister Nick Hækkerup (S) skriver på Facebook, at han går af som minister og trækker sig fra politik.

- Jeg stopper som justitsminister, træder ud af Folketinget og stopper dermed i politik. Det gør jeg for d. 1. juni at tiltræde jobbet som direktør i Bryggeriforeningen, skriver han.

- Jeg er klar over, at mit valg om at stoppe i politik af mange sikkert vil blive fortolket som en utilfredshed. Men det vil ikke være en rigtig læsning, skriver han.

Han takker således statsministeren, ministerkollegaer og en lang række navngivne politikere for samarbejdet.

- Jeg har dog gennem den seneste tid kunnet mærke en voksende trang til at blive udfordret på nye måder. I mere end 20 år har jeg lavet politik på fuld tid, skriver han.

Nick Hækkerup har i sin tid i politik både været borgmester i Hillerød, justitsminister, forsvarsminister og sundhedsminister.

Statsministeriet bekræfter over for DR Nick Hækkerups afgang.

Ifølge DR's politiske korrespondent Christine Cordsen er der da heller ikke tegn på, at der ligger uenighed bag Hækkerups afgang.

- Der ligger ingen politiske sager, som kan begrunde Nick Hækkerups beslutning. Alt tyder på, at han er løbet sur i livet som toppolitiker og af personlige årsager vil noget andet med sit liv, siger hun.

SF-formand: Han vil blive savnet i dansk politik

Nick Hækkerup benytter i sit Facebook-opslag samtidig lejligheden til at træde ind i rollen som fortaler for de danske bryggerier.

- Bryggeribranchen laver produkter, der er et koncentrat af den danske folkesjæl i form af livskvalitet, mangfoldighed og stolthed. Det glæder jeg mig meget til at blive en del af, skriver han.

I Bryggeriforeningen kommer Nick Hækkerup til at tage over efter Niels Hald, der efter 26 år som direktør har valgt at gå på pension, skriver foreningen i en pressemeddelelse.

En lang række politikere takker Hækkerup for samarbejdet.

- Super ærgerligt, at Nick Hækkerup trækker sig som justitsminister, skriver SF-formand Pia Olsen Dyhr på Twitter.

- Vi har haft et fantastisk samarbejde, ordentligt og tillidsfuldt. Han vil blive savnet i dansk politik, men jeg ønsker ham alt det bedste, skriver hun.

'Arbejdsom, ordentlig og god at samarbejde med'

Også Mette Abildgaard, miljøordfører for Det Konservative Folkeparti, takker Hækkerup.

- Tak for mange gode debatter i Nordsjælland. Du har altid været saglig og ordentlig, skriver hun på Twitter.

Partiformand Søren Pape Poulsen (K) takker også Nick Hækkerup for "et fremragende stykke arbejde som justitsminister".

- Særdeles arbejdsom, ordentlig og god at samarbejde med, skriver han.

Rosa Lund fra Enhedslisten sender også taksigelser - dog med et par enkelte stik til den snart forhenværende politisk modstander.

- Der var nedture som overvågning styrker friheden, guldkædepakker, fængsel i Kosovo. Men jeg vil altid huske dig for den armlægning, vi havde om samtykkeloven og Enhedslistens 1. forlig, skriver hun og tilføjer:

- Tak for godt, altid ærligt og ofte sjovt samarbejde. Det vil jeg savne.

Nick Hækkerup (S) taler med pressen i december 2021,efter han og statsminister Mette Frederiksen (S) har været i åbent samråd om slettede emails og sms-beskeder. Nu forlader han politik efter 20 år. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Ud af den politiske Hækkerup-familie

Nick Hækkerup blev første gang valgt ind i byrådet i Hillerød i 1993, og i 2000 blev han Danmarks yngste borgmester. Han er da også ud af en særdeles politisk familie.

Han er barnebarn af den forhenværende minister Per Hækkerup og tidligere næstformand for Folketinget Grete Hækkerup.

Faderen er Klaus Hækkerup, forhenværende borgmester i Fredensborg-Humlebæk og medlem af Folketinget, ligesom broderen, Ole Hækkerup, også har siddet i Folketinget for Socialdemokraterne.