Seneste Nyt

Nordmænd sælger deres fisk i Danmark: Kan tjene op til 80.000 kroner mere på én fangst

Det er ikke kun fisk fra danske kuttere, der bliver solgt på fiskeauktionen i Hanstholm.

Norske fiskere fra Lofoten og Tromsø over 2.000 kilometer væk kører også torsk og sej til Thy.

Der er nemlig god økonomi i det for nordmændene, selvom det koster ekstra at transportere fisken her til landet.

I går kunne de norske fiskere få 12-13 kroner mere per kilo torsk i Hanstholm end i Norge.

- Lander man 15 tons, så snakker vi lynhurtigt et sted mellem 60-80.000 kroner mere bare på én fangstrejse. Har man to af dem om ugen, så kan en norsk fisker lynhurtigt tjene 100-150.000 kroner ekstra på en uge, fortæller Jesper Kongsted, auktionsmester på Hanstholm Fiskeauktion.

Nyheder

 1. Javnaðarflokkurin vinder færøsk valg

  Formand for Javnaðarflokkurin, Aksel V. Johannesen, står nu i spidsen for Færøernes største parti. (Foto: © Jan Macdonald Zuschlag-Arnskov, DR)

  Det færøske socialdemokrati, Javnaðarflokkurin, er nu det største parti på Færøerne, efter at stemmerne er talt op ved det færøske valg.

  Valgresultatet betyder, at partiet med formand Aksel V. Johannesen i spidsen sætter sig på 9 ud af 33 mandater i det færøske parlament, Lagtinget. Partiet har i alt fået 26,6 procent af stemmerne og går frem med 2 mandater.

  Det er fortsat uklart, hvem Javnaðarflokkurin har tænkt sig at gå i regering med.

  Formanden Aksel V. Johannesen udtalte tidligere i dag, at han både kan samarbejde med løsrivelsespartiet Tjóðveldi, der har siddet i opposition, eller det borgerlige parti, Sambandspartiet, der har siddet i regering i denne valgperiode.

  De partier har fået henholdsvis 6 og 7 mandater.

  I 2015 til 2019 dannede Javnaðarflokkurin regering med partierne Tjóðveldi og det liberale parti, Framsókn.

  Der skal minimun 17 mandater til at danne en ny regering.

 2. Lotto-jackpot: 165 landsbybeboere skal dele en milliard kroner

  Der bor 3.788 indbyggere i den lille flamske by Olmen nær grænsen til Holland. Nu kan 165 af dem glæde sig over sammen at have vundet mere 143 millioner euro eller over en milliard kroner i tirsdagens trækning EuroMillions-lotto.

  De 165 belgiske landsbybeboere havde betalt ind til en fælles spillepulje i den lokale kiosk, skriver BBC. Og nu har de hver især vundet 868.000 euro - svarende til 6,5 millioner kroner.

  Joke Vermoere, som er talsperson for det nationale belgiske lottoselskab, fortæller, at det ikke er unormalt, at grupper med fælles puljer vinder store gevinster i Belgien, men det her er den største gruppegevinst nogensinde.

  EuroMillions bliver spillet i ni europæiske lande: Belgien, Frankrig, Storbritannien, Spanien, Portugal, Irland, Østrig, Schweiz og Luxemborg.

 3. Klar til VM-kvartfinale: Hollænderne pakker hel gade ind ind i orange

  • Der er VM-feber i den hollandske by Haag. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Ritzau Scanpix)
  • En hel gade er blevet pakket ind i den karakteristiske orange farve. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Ritzau Scanpix)
  • Holland har tidligere været i VM-finalerne i både 1974 og 1978, hvor det blev til nederlag til først Vesttyskland og siden netop Argentina, som man nu kan få revanche mod. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Ritzau Scanpix)
  • Til gengæld vandt Holland EM i 1988, hvor et hold med profiler som Ruud Gullit, Marco van Basten og Frrank Rijkaard i finalen besejrede Sovjetunionen 2-0. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Ritzau Scanpix)
  • Holland er klar til kamp mod Argentina. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Ritzau Scanpix)
  • Der bliver fest i de hollandske gader fredag, hvis det lykkes at besejre Argentina. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Ritzau Scanpix)
  1 / 6

  VM-feberen står i fuldt flor i Holland dagen inden landet møder Argentina i kvartfinalen i Qatar. I regeringsbyen Haag har indbyggerne således pakket en hel gade ind i orange for at vise deres opbakning til landsholdet. Hup, Holland, Hup!

 4. Netanyahu vil have yderligere to uger til at danne regering

  Benjamin Netanyahu har brug for mere tid til at få sin nye regering på plads og få fordelt posterne. Derfor har Likud-lederen skrevet et brev til Israels præsident, Isaac Herzog, hvor han har bedt om at få yderligere to uger til at forhandle med sine kommende koalitionspartnere.

  Det ultraortodokse parti Shas bakker også op om en regering med Netanyahu i spidsen, og dermed er der nu fem mindre partier, som vil være med i en Likud-styret regering. Dermed er den kommende regering sikker på at have et flertal bag sig.

  - Visse spørgsmål, der har at gøre med roller, skal der endnu opnås enighed om, skriver Netanyahu i brevet, der er gengivet i israelske medier.

  Præsidenten har oprindeligt givet Netanyahu 28 dage til at danne en regering. Den frist udløber søndag.

 5. Paven brød sammen: Overmandet af tårer

  I dag kunne pave Frans, for første gang siden corona-epidemien brød ud, opretholde traditionen og aflægge besøg og lægge en buket hvide roser ved Maria-statuen ved siden af Den Spanske Trappe i Rom, mens han var omgivet af troende katolikker. Den 8. december fejrer den katolske kirke nemlig jomfru Marias ubesmittede undfangelse - eller på latin 'Immacolata'.

  Men pave Frans blev overmandet af sine følelser og brød sammen i tårer, da han i sin korte bøn talte om de lidelser, som det ukrainske folk i øjeblikket må gennemgå under den russiske invasion af landet.

  Da han genvandt fatningen, klappede de forsamlede romere, og selvom stemmen stadig slog knuder, lykkedes det paven igen at få styr på sine følelser og gennemføre bønnen.

 6. Perus tidligere præsident varetægtsfængsles i syv dage

  Perus tidligere præsident Pedro Castillo varetægtsfængsles i syv dage, mens han efterforskes for mistanke om "oprør og sammensværgelse". Det har en dommer i det sydamerikanske land besluttet torsdag, skriver Reuters.

  Castillo blev afsat onsdag som følge af en afstemning i Perus parlament, hvor et stort flertal stemte for at stille ham for en rigsret. Castillo blev fjernet af sikkerhedsfolk og anholdt for oprør mod staten.

  Forinden havde Castillo givet ordre til at opløse parlamentet, indsætte en nødregering og indføre undtagelsestilstand i landet.

  Mexicos præsident, Andres Manuel Lopez Obrador, har i dag fortalt, at Castillo havde ringet og fortalt, at han ville søge asyl på Mexicos ambassade i Peru. Men nu sidder den tidligere præsident i stedet i varetægtsfængsel, og vicepræsident Dina Boluarte er blevet indsat som ny præsident. Dermed har peruanerne har fået deres sjette præsident på under fem år.

 7. DR's techkorrespondent om cyberangreb på Forsvaret: 'Fritidshackere burde ikke kunne lægge Forsvaret ned en hel arbejdsdag'

  Det meste af torsdag har Forsvarsministeriets hjemmeside samt Forsvarets hjemmesider været nede grundet et cyberangreb af typen DDos.

  Et DDos-angreb fungerer ved, at en webserver stresses af massiv udefrakommende trafik og til sidst går ned.

  - Det er et af de simpleste våben i cyberarsenalet, men det kan godt være svært at forsvare sig imod og effektivt, hvis det er udført godt, lyder det fra DR's techkorrespondent, Henrik Moltke.

  Men derfor undrer det alligevel Henrik Moltke, at angrebet har gjort Forsvarets hjemmesider ukampdygtige det meste af dagen.

  - Almindelige fritidshackere burde ikke kunne lægge Forsvaret ned en hel arbejdsdag. Det studser jeg ved, siger Henrik Moltke.

  - Det kunne tyde på, at det er mere organiseret end det, eller mere sofistikeret end som så.

  Torsdag i sidste uge blev det svenske forsvar udsat for et lignende angreb. I sommer blev en række hjemmesider tilknyttet det norske forsvar også ramt at et DDos-angreb, og her anklagede man en prorussisk hackergruppe for at stå bag.

  - Siden krigen i Ukraine brød ud har man set en række DDos-angreb begået af prorussiske og proukrainske hackergrupper, som rammer mål i henholdsvis Vesten og Rusland, siger Henrik Moltke.

 8. Macron vil stoppe smitten: Gratis kondomer til de unge

  Nu skal det være slut med, at stadig flere unge bliver smittede med kønssygdomme i Frankrig. Præsident Emmanuel Macron vil nemlig kaste kondomer i grams til ungdommen.

  - Fra 1. januar vil kondomer være gratis på apoteket for alle, der er mellem 18 og 25 år gamle, sagde præsidenten ifølge Reuters i dag ved et møde om ungdomssundhed.

  Det er et tiltag, der skal stoppe en stadigt stigende spredning af kønssygdomme. Ifølge de franske sundhedsmyndigheder steg smitten med omkring 30 procent fra 2020 til 2021.

  Tilbage i september gjorde den franske sundhedsminister, Francois Braun, fortrydelsespiller gratis for alle borgere.

 9. Forsvarsministeriet har været udsat for et cyberangreb

  Det er et cyberangreb, der er skyld i, at Forsvarsministeriets hjemmeside samt Forsvarets hjemmesider har været nede det meste af torsdag.

  Det oplyser Forsvarsministeriet på Twitter.

  Det drejer sig om et overbelastningsangreb også kaldet et DDos-angreb, hvor en webserver i løbet af kort tid bombarderes med anmodninger med henblik på at overbelaste serveren og få den til at gå ned.

  Forsvaret oplyser, at der nu arbejdes på at stoppe den eksterne belastning.

  Angrebet har ifølge Forsvarsministeriet ikke haft nogen operative konsekvenser for Forsvaret.

  Torsdag i sidste uge blev det svenske forsvar udsat for et lignende angreb. Og i sommers blev en række hjemmsider tilknyttet det norske forsvar også ramt at et DDos-angreb, og her anklagede man en pro-russisk hackergruppe for at stå bag.

 10. Elefantunge i Københavns Zoo i intensiv behandling for herpesvirus

  Her ses Mun blive lukket ud i udeanlægget i Københavns Zoologisk Have for første gang tilbage i oktober. ArkivFoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

  Elefantungen Mun, der har sin daglige gang i Københavns Zoo, har siden onsdag morgen været i intensiv behandling, efter hun natten til onsdag begyndte at udvise sygdomstegn.

  I dag har prøver vist, at Mun har elefantherpes.

  Det oplyser Københavns Zoo i et Facebook-opslag.

  Elefantherpes kan ikke sammenlignes med den herpesvirus, som smitter mellem mennesker.

  Ifølge Københavns Zoo er elefantherpes en kompleks og aggressiv blødnings-sygdom, som tager livet af omtrent halvdelen af elefantunger født i zoologiske haver samt et stigende antal vilde elefanter.

 11. 18-årig studerende bliver borgmester i lille by i Arkansas

  For et halvt år siden blev Jaylen Smith færdig med high school. Nu er den 18-årige studerende blevet valgt til borgmester i den lille by Earle i Arkansas, USA.

  - Jeg stillede ikke op for at blive kendt. Jeg stillede op, fordi jeg gerne vil hjælpe mit samfund og flytte det i den retning, som det har brug for, sagde Jaylen Smith onsdag til CNN.

  Jaylen Smith, der er demokrat, bliver den yngste sorte borgmester nogensinde i USA. Earle er en landsby med 1.831 indbyggere.

  Hans plan er at genopbygge byen. Det skal blandt andet ske ved at fjerne forladte huse, sørge for at politiet fungerer 24 timer i døgnet, skabe job til de unge og sikre offentlig transport til butikker med dagligvarer.

 12. USA's kongres stemmer for at beskytte ægteskaber mellem samme køn

  Et flertal i Repræsentanternes Hus i USA har torsdag stemt for en lov, der skal beskytte ægteskaber indgået mellem to personer af samme køn.

  Det meddeler den amerikanske vicepræsident Kamala Harris på Twitter.

  Dermed er loven nu godkendt i begge Kongressens kamre. Et flertal i Senatet stemte ja til loven i sidste uge.

  Næste skridt er nu, at loven sendes videre til præsident Joe Bidens bord til endelig underskrivning. Præsidenten ventes at godkende loven.

  Loven har til formål at sikre, at den amerikanske højesteret, som lige nu består af et flertal af republikansk valgte dommere, ikke har mulighed for at rulle retten til ægteskaber indgået mellem to personer af samme køn tilbage. Den rettighed blev vedtaget i 2015.

 13. Nye Borgerlige fremsætter forslag om advokatvurdering af minksagen

  På tirsdag skal Folketinget tage stilling til, om der skal laves en uafhængig advokatvurdering for at få afgjort, om Mette Frederiksen eller andre ministre vil kunne drages juridisk til ansvar for deres rolle i minksagen.

  Nye Borgerlige har nemlig lavet et beslutningsforslag, der skal førstebehandles i Folketinget på tirsdag.

  Efter valget så det ud som om, at der kunne være flertal for en advokatvurdering. Inden valget havde hele blå blok, Moderaterne og Alternativet sagt, at de ville stemme for.

  Men det er ikke længere så sikkert.

  Både Moderaterne og Venstre har nemlig efter valget blødt op for retorikken, selvom de var meget stålfaste på det inden valget.

  Og i et opslag på Twitter kommer Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, også med en klar stikpille til de to partier.

  - På tirsdag den 13. december finder vi ud af, hvilke partier der holder ord. Det sker, når Folketinget førstebehandler Nye Borgerliges forslag om at iværksætte en uvildig advokatvurdering. I Nye Borgerlige holder vi selvfølgelig ord og stemmer for, skriver hun.

  Hvis der er flertal for et beslutningsforslag, vil en regering være politisk forpligtet til at handle på det.

 14. Den sidste overlevende fra berømt britisk eskadrille fra Anden Verdenskrig er død

  George 'Johnny' Johnson var kun 21 år, da han i 1943 som bombeskytte deltog i en af Royal Air Forces mest berømte operationer under Anden Verdenskrig.

  Nu er han død, 101 år gammel, efter han sov ind på et plejehjem i Bristol natten til onsdag.

  Det oplyser Storbritanniens nationale nyhedsbureau PA.

  Johnson var den sidste overlevende blandt deltagerne i Dambusters-bombetogtet rettet mod dæmningerne i Ruhr-området med det formål at oversvømme Nazi-Tysklands våbenfabrikker.

  Bombetogtet, der gik under kodenavnet Operation Chastise, blev gennemført af en gruppe udvalgte elitepiloter i Eskadrille 617, som kunne flyve i høj fart i mørket og med lav flyvehøjde.

  Mere end 50 ud af de 133 deltagere i togtet blev dræbt undervejs, men operationen blev stadig regnet for at være en stor succes, fordi det lykkedes at smadre to tyske dæmninger.

  Operationen har inspireret både en bog og filmen 'The Dam Busters' fra 1955, som er en populær krigsfilm i den engelske filmskat.

  Johnson forblev i luftvåbnet i 22 år. For fem år sagde han, at han stadig huskede det berømte bombetogt meget klart.

  - Det er noget, der vil leve evigt, hvis du spørger mig.

  Det var et Lancaster-bombefly som dette, at George Johnson var bombeskytte i tilbage i 1943. Her flyves Lancaster-flyet over Derwent-reservoiret i Derbyshire i 2013 i anledning af 70-året for det berømte Dambusters-togt rettet mod dæmningerne i Ruhr-området. (Foto: © ANDREW YATES, Scanpix Denmark)
 15. Flere bliver smittet med corona - men kun få bliver alvorligt syge

  På samme dag hvor Sundhedsstyrelsen bekendtgjorde, at man ikke længere skal gå i selvisolation, hvis man bliver smittet med corona, kan Statens Serum Institut fortælle, at smitten er i vækst herhjemme.

  I uge 48 er der registreret 123 tilfælde per 100.000 indbyggere mod 77 ugen forinden. Den udvikling bliver også bekræftet gennem målinger i spildevandet, hvor der de seneste tre uger har været en kraftig stigning i den ugentlige vækstrate.

  - Vi har i lang tid haft et lavt antal smittede med covid-19, og den aktuelle stigning skyldes formodentlig dels en sæsoneffekt, og dels at der lige nu er undervarianter i fremvækst, blandt andet BQ.1.1, som i højere grad smitter personer, der tidligere har været smittet eller er blevet vaccineret, siger overlæge og sektionsleder Bolette Søborg fra SSI.

  Der er også en stigning i antallet af nye hospitalsindlæggelser, hvor der også er en positiv test for SARS-CoV-2. Men antallet af indlagte på intensivafdelinger er fortsat lavt. Således var der kun otte tilfælde i uge 48.

 16. Eksperter afvist som vidner i sag om buste, der blev smidt i Københavns Havn

  Forsvarsadvokaten for den tidligere institutleder på Det Kongelige Danske Kunstakademi Katrine Dirckinck-Holmfeld får lov til at føre to ud af de 13 vidner, han ønskede at føre i sagen om hærværk mod institutlederen.

  - De kunsthistoriske og kolonihistoriske eksperter er blevet afvist som vidner af dommeren, fortæller forsvarsadvokat Tyge Trier til Kulturen, P1.

  Katrine Dirckinck-Holmfeld er tiltalt for at have begået groft hærværk, da hun var med til at smide en buste af Frederik V i Københavns Havn i 2020.

  Næsten alle 13 vidner, forsvarsadvokat Tyge Trier anmodede om at få med, havde forskningsbaggrund, fordi han ønskede at belyse sagen kunstnerisk og kunsthistorisk.

  Tyge Trier forventer at kære afgørelsen til landsretten, fortæller han til Kulturen, P1.

 17. Kroatien kommer med i Schengen-samarbejdet

  Kroatien kommer med i Schengen-grænsesamarbejdet, mens Bulgarien og Rumænien får nej.

  Det oplyser det tjekkiske formandskab for EU på Twitter.

  Det er første gang i mere end et årti, at Schengen-området udvides. Kroatien indtræder i samarbejdet efter årsskiftet.

  Schengen-området er en aftale om fri bevægelighed mellem medlemslandene.

  Efter Kroatiens optagelse tæller aftalen 27 lande - 23 EU-medlemslande samt Island, Norge, Schweiz og Liechtenstein.

  Opdateres...

 18. På papiret er DF fortsat med i regeringsforhandlingerne: 'Men det kan man diskutere, om vi er'

  Regeringsforhandlingerne spidser til, og i dag har Venstre og Moderaterne lagt vejen forbi Marienborg.

  Et stykke fra Marienborg - på Christiansborg - finder man i skrivende stund et parti, som på papiret fortsat er med i forhandlingerne.

  - Men det kan man diskutere, om vi er, lyder det dog fra Dansk Folkepartis næstformand, René Christensen.

  - Vi er i hvert fald ikke ude af dem, men vi har ikke haft nogen møder de sidste cirka 14 dage, uddyber han.

  Dansk Folkeparti har indledende haft tre møder med Mette Frederiksen (S), som efter partiets eget udsagn har været gode.

  - Der var ikke noget dér, som gjorde, vi skulle gå fra hinanden. Så længe vi ikke har set det, så er der ingen grund til at gå, siger René Christensen.

  - Man skal også bare huske, at i politik, der skal man aldrig true med at gå. Man skal altid true med at blive, for det er dér, indflydelsen ligger.

 19. Amerikansk basketballstjerne løslades i fangeudveksling med Rusland

  Præsident Biden fortæller pressen, at basketstjernen Brittney Griner er på vej til USA. (Foto: © Brendan SMIALOWSKI, Ritzau Scanpix)

  Rusland har overgivet den amerikanske basketstjerne Brittney Griner.

  Det bekræfter den amerikanske præsident, Joe Biden, i en pressebriefing.

  Præsidenten bekræfter det ikke selv på pressemødet, men ifølge Reuters har det russiske udenrigsministerium bekræftet, at USA til gengæld måtte frigive våbenhandleren Viktor Bout. Han går også under tilnavnet "dødens købmand" og var idømt 25 års fængsel i den amerikanske delstat Illinois.

  Griner, der blev anholdt i Rusland for besiddelse af cannabisolie, er endt som diplomatisk kastebold mellem Rusland og USA.

  Basketstjernen blev i slutningen af november flyttet til en russisk straffekoloni i byen Yavas i regionen Mordovia.

  Aftalen er den anden udveksling under krigen, skriver AP.

 20. Sundhedsordførere ser positivt på corona-lempelser, men én har et forbehold

  Sundhedsstyrelsen sidestiller nu coronavirus med andre sygdomme og anbefaler ikke længere, at man isolerer sig ved en positiv test.

  Hos Konservative og Enhedslisten er det en nyhed, som glæder sundhedsordførerne.

  - Det er helt fantastisk. Der er ikke nogen, som ønsker sig hverken restriktioner eller covid-19 tilbage på et niveau, vi har set tidligere, lyder det fra Konservatives fungerende sundhedsordfører Per Larsen.

  Peder Hvelplund (EL) mener, det er ganske sikkert at nedjustere, men han har en bemærkning:

  - Vi skal bare være klar over, at corona stadig er en sygdom i samfundet, og den spredes imellem os, men det er på niveau med andre sygdomme som influenza.

  SF's fungerende sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, er dog bekymret for én detalje, og det er, hvordan covid-19 kommer til at påvirke sundhedsvæsenet over vinteren.

  - Vi kan allerede se nu, at der er en stigning i antallet af patienter med corona, så der synes jeg, vi skal have en særlig opmærksomhed, siger hun.

  Normann Andersen mener derfor også, vi fortsat skal være opmærksomme på rengøringen i sundhedsvæsenet, ældreplejen og også i daginstitutionerne.

 21. Céline Dion er ramt af sjælden uhelbredelig sygdom

  Verdensstjernen Céline Dion er blevet diagnosticeret med en sjælden autoimmun sygdom, som påvirker det centrale nervesystem.

  Det fortæller sangeren selv i en video på Instagram.

  Den sjældne sygdom, der hedder Stiff Person Syndrome, er uhelbredelig og forårsager smertefulde muskelspasmer og stivhed i kroppen.

  I videoen fortæller Céline Dion, at hun i den forbindelse er nødsaget til at indstille sin planlagte Europaturné til næste år og udskyde visse optrædener.

  - Jeg savner jer. Og jeg gør alt, hvad jeg kan, for at blive klar til at optræde for jer igen, siger Céline Dion til sine fans i videoen.

  Céline Dion skal efter planen spille to koncerter på dansk jord i Royal Arena den 23. og 24. semptember 2023. Disse to koncerter er endnu ikke udsat eller aflyst, fremgår det af sangerens hjemmside.

 22. Axelsen fortsætter dominans ved sæsonfinalerne og er semifinaleklar

  Viktor Axelsen udspiller japaneren Kodai Naraoka i sin anden gruppekamp ved sæsonfinalen i Bangkok. (Foto: © Diego azubel, Ritzau Scanpix)

  Heller ikke japanske Kodai Naraoka kunne gøre noget mod Viktor Axelsen.

  Den danske badmintonstjerne vandt sin anden af i alt tre gruppekampe ved sæsonfinalen i Bangkok i to sæt 21-5, 21-15.

  Dermed topper den 28-årige Axelsen sin gruppe. Sejren over Naraoka betyder også, at danskeren, som topper verdensranglisten, er semifinaleklar, selvom han mangler at spille mod H.S. Prannoy fra Indien fredag formiddag dansk tid.

  Modstanderen i semifinalen er endnu ukendt.

  Den danske herredouble bestående af Kim Astrup og Anders Skaarup Rasmussen tabte også sin anden kamp ved sæsonfinalen. I går viste Kina sig at være for stærke, og fredag blev danskerne udspillet i to sæt af Mohammad Ahsan og Hendra Setiawan fra Indonesien.

 23. Norge kalder coronasituationen uforudsigelig - forventer muligt belastet sundhedsvæsen

  Mens Sundhedsstyrelsen i Danmark har droppet retningslinjer for corona, er situationen en helt anden i Norge.

  I en ny rapport fra Folkehelseinstituttet - Norges svar på Sundhedsstyrelsen - bliver coronasituationen kaldt for "uforudsigelig", og det kan give belastninger op mod jul, skriver NRK.

  Ifølge Folkehelseinstituttet er det, fordi varianter, der ikke er beskyttet lige så godt af vacciner og immunitet, dominerer i Norge.

  Samtidig oplever landet stigende smitte med influenza og RS-virus.

  - Det er muligt, at alle tre epidemier er væsentligt større ved juletid. Den samlede belastning for sundhedsvæsenet kan være stor. Sygehuse og kommuner skal være forberedt på mere sygdom, større sygefravær, flere indlæggelser, lyder det i rapporten ifølge NRK.

 24. Spaniens landstræner stopper efter VM-skuffelse

  Luis Enrique er færdig som spansk landstræner.

  Det oplyser Spaniens Fodboldforbund i en pressemeddelelse.

  Forbundet skriver, at man har besluttet at starte et nyt projekt, som skal bygge videre på nogle af de fundamenter, Luis Enrique har skabt på det spanske landshold.

  - Vi vil gerne takke Luis Enrique og hele hans trænerteam, der har stået i spidsen for landsholdet de seneste år.

  Udmeldingen kommer, efter Spanien for et par dage siden led et skuffende VM-exit mod Marokko. Flere spanske medier kaldte det en fiasko, og allerede her blev der stillet spørgsmål ved Luis Enriques fremtid som spansk landstræner.

  Den nu tidligere landstræner nåede at stå i spidsen for Spanien i omkring fire år, og ved sidste års EM-slutrunde bragte han holdet frem til en semifinale.

 25. DBU forlænger kontrakt med U21-landsholdets træner

  Dansk Boldspil-Union (DBU) har besluttet at forlænge sin kontrakt med Jesper Sørensen, der træner Danmarks mandlige U21-landshold i fodbold.

  Det oplyser unionen på sin hjemmeside.

  Samarbejdet fortsætter indtil 2024. Det samme gælder for assistent Steffen Højer.

  - Det betyder også, at vi nu får ro på i trænerteamet og kan gå frem mod den næste store opgave, som er at kvalificere os til U21-EM-slutrunden i 2025 med et nyt kuld unge og talentfulde spillere, som jeg ser meget frem til at arbejde sammen med mod nye mål, siger Jesper Sørensen til dbu.dk.

 26. Datatilsynet har politianmeldt shoppingcenter for kameraovervågning af toiletområde

  Selskabet Danske Shoppingcentre, der står bag flere centre i Danmark, er blevet politianmeldt for at tv-overvåge i hvert fald ét toiletområde i City2.

  Centeret ligger i Københavner-forstaden Høje Taastrup.

  Hvis det står til Datatilsynet, som står bag anmeldelsen, skal selskabet bag betale en bøde på 350.000 kroner for overvågningen. Det skriver Datatilstynet i en pressemeddelelse.

  Kameraovervågningen er ifølge City2 blevet sat op for at forebygge hærværk. På herretoilettet filmer overvågningskameraerne på urinaler. Centeret skulle med en teknisk løsning have sortnet det sted, hvor urinalerne står.

  Men det er ikke nok, mener Datatilsynet, der vurderer, at det er i strid med princippet om dataminimering.

  - I dette tilfælde er der tale om en meget privat situation, hvor de færreste vil forvente at blive filmet. Derfor mener vi, det skal udløse en bøde, siger kontorchef Karina Kok Sanderhoff.

 27. Tysk politi forventer flere mistænkte i sag om planlagt statskup

  De tyske myndigheder udelukker ikke yderligere mistænkte i deres efterforskning af Reichsbürger-bevægelsen.

  Bevægelsen er i den grad kommet i søgelyset efter gårsdagens storstilede tyske politiaktion mod, hvad der betegnes som en formodet terrorgruppe.

  Indtil videre er 54 personer fra bevægelsen blevet identificeret. Det er to mere end først oplyst.

  - Det er muligt, at antallet af mistænkte stiger, siger politichef Holger Münch fra Tysklands føderale kriminalpoliti i dag til tysk tv.

  25 af de 54 mistænkte er blevet arresteret, mens 19 allerede er varetægtsfængslet.

  Cirka 3.000 personer var en del af den politistyrke, som i går foretog anholdelserne.

  Münch omtaler de mistænkte som "et farligt miks af mennesker", der havde planer om at styrte det tyske demokrati.

 28. Rusland bebrejder Danmark og Sverige for at skjule sandhed bag Nord Stream-undersøgelser

  Ruslands udenrigsministerium har igen bebrejdet Sverige og Danmark for ikke at inkludere russiske myndigheder i undersøgelserne af Nord Stream 1 og 2 gasrørledningerne.

  Det gjorde de også i oktober. Denne gang gang lyder det, at de to lande udelukker Rusland for at skjule, hvem der står bag sprængningerne.

  - Danmark og Sverige er bange for at lade Rusland komme med på undersøgelserne, for så ville verden få at vide, hvem der er ansvarlige for sprængningerne, siger talsmand for udenrigsministeriet Maria Zakharova ifølge Reuters.

  Myndigheder i både Danmark og Sverige har efter undersøgelser sagt, at det er sabotage, der ledte til gaslækket i Østersøen.

  I oktober havde Rusland indkaldt diplomater fra Danmark, Tyskland og Sverige for at klage over, at hverken den russiske regering eller det statsejede russiske energiselskab Gazprom skulle være blevet inviteret til at tage del i efterforskningen.

  DR arbejder på at få en kommentar fra Udenrigsministeriet i Danmark.

 29. Ungdomsparti sender advarsel til Mette Frederiksen

  Venstres Ungdom har ikke holdt sin kritik tilbage, efter partiets formand, Jakob Ellemann-Jensen, meldte ud, at partiet "måske" er på vej i regering med Socialdemokratiet.

  Og nu kommer Socialdemokratiets ungdomsparti også med en advarsel til moderpartiet.

  DSU er ikke ligeså krads i sin kritik, men til Jyllands-Posten siger ungdomspartiets formand, Katrine Evelyn Jensen, at en regering med Venstre ikke må ende ud som under Helle Thorning-Schmidts (S) regering fra 2011 til 2015.

  - Mange af os blev DSU'ere i 2011 og brugte så de første fire år på at være i opposition til vores eget parti, siger hun til avisen.

  Ifølge formanden gav partiet her afkald på kernesocialdemokratiske værdier, og partiet mistede sit "eget kompas i forhold til hvem Socialdemokratiet er til for, når alt kommer til alt".

  Derfor skal partierne i en eventuel midterregering være åbne om deres forskelle.

 30. Norden har givet beskyttelse til 165.000 flygtninge fra Ukraine

  Mange Ukrainere har måttet forlade hus og hjem og bevæge sig på tværs af det europæiske kontinent, mens deres hjemland er invaderet af Rusland.

  En ny rapport fra FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) viser, at mere end 165.000 flygtninge fra Ukraine har fået midlertidig beskyttelse i de nordiske lande i løbet af de seneste ni måneder, skriver Ritzau.

  Flygtningene har fået beskyttelse under enten national lovgivning eller EU's midlertidige beskyttelsesdirektiv fra 2001, som for første gang er blevet taget i brug som følge af krigen i Ukraine.

  Sverige er det nordiske land, som har givet flest flygtninge fra Ukraine midlertidig beskyttelse - i alt 47.700.

  Dernæst følger Finland med 43.000 og så Danmark med 34.700. Norge har givet beskyttelse til 31.000 og Island 1700.

 31. Søn af Putin-allieret frikendt for at flyve med drone i Norge

  En søn af en russisk rigmand, som er tæt på Ruslands præsident, Putin, er blevet frikendt for at flyve med drone i Norge.

  Det er den 47-årige bankmand Andrey Yakunin, som har både russisk og britisk pas, der blev anholdt tilbage i oktober. Det skriver AP.

  Siden invasionen af Ukraine har det som sanktion i Norge været forbudt for russiske statsborgere at lande eller lette med faretøjer på norsk territorium. Tidligere er en mand blevet idømt 90 dages fængsel for droneflyvning i Norge.

  Men Yakunin er blevet frikendt, fordi dommeren mener, at sanktionen ikke gælder hobby-droner.

  Andrey Yakunin er søn af 74-årige Vladimir Yakunin, som er forretningsmand og tidligere leder af de russiske jernbaner. Han er en del af det såkaldte Ozero-kollektiv, der består af personer med tæt tilknytning til Putin.

 32. Sundhedsstyrelsen dropper retningslinjer for corona

  Man skal ikke længere isolere sig selv, hvis man er konstateret smittet med coronavirus. Samtidig skal man ikke længere testes for corona, hvis man bliver akut indlagt.

  - Vi kan nu tage endnu nogle skridt mod mere normale tilstande i forhold til at håndtere covid-19 i både samfund og sundhedsvæsen. Der er ikke længere behov for meget specifikke retningslinjer for covid-19 i forhold til andre sygdomme, siger konstitueret enhedschef Line Raahauge Hvass i meddelelsen.

  - Det er til gengæld vigtigt, at vi husker hinanden på at forebygge smitte med alle former for luftvejsinfektioner.

  Sundhedsstyrelsen anbefaler nu kun, at man testes for covid-19, hvis man har symptomer, er i en risikogruppe og testen er relevant for behandling.

  Der anbefales nu heller ikke særlige forholdsregler for coronasmitte i forbindelse med fødsler, selvom personalet skal tage "relevante forholdsregler" i nogle situationer.

 33. Politiet advarer: MobilePay bruges til stalking

  I november faldt der to domme ved Retten i Aalborg, hvor mænd blev dømt for at stalking via Mobilepay.

  Blandt andet fik en 25-årig mand fra Odense otte måneders fængsel for blandt andet at sende 1.600 beskeder til sin nordjyske ekskæreste via betalingstjenesten.

  Det er et voksende fænomen, fortæller politikommissær Michael Karstenskov fra Nordjyllands Politi.

  - Man kan blokere folk på de fleste beskedtjenester, så stalkerne har fundet et smuthul her. De overfører et lille beløb og sender en besked til offeret, forklarer han.

  Pressechef Peter Kjærgaard fra MobilePay fortæller Nordjyske Stiftstidende, at man har planer om at indføre mulighed for at blokere brugere.

  I mellemtiden opfordrer han til, at man melder stalking til politiet og til MobilPay-support.

 34. Amerikansk delstat sagsøger TikToks ejer

  TikToks kinesiske ejer, virksomheden ByteDance, er blevet sagsøgt af den amerikanske delstat Indiana.

  Staten mener, at det sociale medie lader den kinesiske regering snage i brugernes data. Det oplyser Indianas delstatsadvokat, Todd Rokita, ifølge Reuters.

  ByteDance har flere gange afvist, at den kinesiske regering får adgang til data. Men der er kommet beskyldninger om det fra flere kanter.

  Blandt andre har direktøren for den amerikanske efterretningstjeneste FBI rejst bekymringer om mediet. Han sagde for en uge siden, at den populære app er "i hænderne på den kinesiske regering".

  - Det gør det muligt for dem (den kinesiske regering, red.) at manipulere med indhold, og hvis de vil, kan de bruge det til at forsøge at ændre folks holdninger, sagde Christopher Wray.

  ByteDance har ifølge Reuters erkendt, at australske brugeres TikTok-data kan tilgås af den kinesiske regering.

 35. Nu kan briterne betale med mønter med kongens portræt

  Sådan ser mønten med kong Charles III's ansigt ud. Den har en værdi af 50 pence. (Foto: © TOM HARRISON)

  De første masseproducerede mønter med kong Charles III på vil fra fra i dag være i omløb i Storbritannien, skriver BBC.

  Kongens portræt vil i første omgang være at finde på 50 pence-mønten med en bagside, der hylder hans afdøde mor, dronning Elizabeth.

  Omkring 9,6 millioner mønter vil komme i omløb i tråd med efterspørgslen, skriver dpa ifølge Ritzau.

  Portrættet af kongens ansigt er lavet af skulptøren Martin Jennings og er personligt godkendt af kongen selv.

  I tråd med traditionen vender kongens ansigt mod venstre - den modsatte retning af den tidligere dronnings. Siden 1660 har der været tradition for, at regenten kigger den modsatte vej af forgængeren.

  Omkring 27 milliarder mønter med dronning Elizabeths portræt er i cirkulation, og mønter med den afdøde regent godtages fortsat i butikker.

  Ejer man ikke kongens mønt, kan den ses her:

  Foto fra det statsejede Royal Mint, der har monopol på at lave mønter i Storbritannien. (Foto: © TOM HARRISON/THE ROYAL MINT HAND, Ritzau Scanpix)

Mere fra dr.dk