Seneste nyt

 • Norge: Rusland stod bag hackerangreb i august

  - Baseret på de informationer vi har til rådighed er det vores opfattelse, at Rusland stod bag, lyder det fra Ine Eriksen Søreide.

  24. august blev flere ansatte og politikeres mails belastet af store mængder data, og sikkerheds- og efterretningstjenesterne har samarbejdet om håndteringen.

  - Det er en alvorlig hændelse, som rammer for vigtigste demokratiske institution, siger udenrigsministeren.

 • 25-årig mand død efter at være blevet skudt af politiet

  Den 25-årige mand, der i går blev ramt af politiets skud under en aktion i Hornslet i Djursland, er afgået ved døden.

  Det bekræfter Østjyllands Politi.

  - Vi har ikke yderligere for nuværende, skriver politiet på Twitter.

  Sagen er overdraget til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, der håndterer alle sager, hvor politiet har afgivet skud mod borgere.

  Manden blev skudt under en aktion foran en adresse i Hornslet. Her var manden bevæbnet med en kniv og opførte sig ifølge politiet truende.

  Under den følgende politiforretning affyrrede politiet flere skud mod manden, som blev ramt flere steder på kroppen.

 • Danmarks udenrigsminister: Præsident Erdogans kommentarer kan skubbe Tyrkiet længere væk fra EU

  Havde den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, tænkt sig at nærme sig EU ved at kalde den franske præsident for mentalt ustabil, ser hans plan ud til at være mislykkedes.

  - Præsident Erdogans upassende kommentarer om præsident Macron er uacceptable og kan lede til en større afstand fra Tyrkiet til dets europæiske naboer, skriver Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S) på Twitter.

  - Det er ikke i Tyrkiets interesse, og heller ikke vores, tilføjer han.

  Erdogan beskyldte i går den franske præsident, Emmanuel Macron, for at føre en islamofobisk politik og sagde, at han burde mentalundersøges.

  Det har fået Frankrig til at trække sin ambassadør hjem fra Tyrkiet.

 • Macron står fast muhammedtegninger trods boykot og skældsord: 'Vi giver os ikke. Aldrig'

  - Vi giver os ikke. Aldrig.

  Sådan lyder det i et tweet fra Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, efter at en af Kuwaits største detailkæder har opfordret til boykot af franske varer som for eksempel oste.

  Så sent som i går fik Macron den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, på nakken. Han beskyldte sin franske kollega for at føre islamofobisk politik og kaldte Macron for mentalt utilregnelig. Som modsvar trak Frankrig sin ambassadør hjem fra Tyrkiet,

  Striden mellem flere overvejende muslimske lande og Frankrig er blusset op, efter at en lærer i Paris blev dræbt for godt en uge siden.

  Læreren havde tidligere brugt muhammedtegninger som led i sin undervisning om ytringsfrihed, og det er den rettighed, den franske præsident forsvarer.

 • Ultimatum til Hvideruslands Lukasjenko: Træk dig, eller al vigtig arbejdskraft strejker

  Oppositionen i Hviderusland har opsat et ultimatum for landets præsident, Aleksander Lukasjenko:

  Træk dig inden midnat, ellers venter der generalstrejke - det vil sige, at så godt som alle arbejdere på vigtige arbejdspladser strejker.

  - Regimet har igen bevist overfor hviderusserne, at magt er det eneste, det duer til. Det er derfor, at der vil være generalstrejke fra i morgen, skriver oppositionslederen Svetlana Tsikhanouskaya ifølge Reuters i en pressemeddelelse.

  Mens klokken stille og roligt nærmer sig midnat, er der store demonstrationer i hovedstaden, Minsk. Her er over 100.000 mennesker forsamlet i protest mod præsidenten, som de vil have afsat.

  Ifølge nyhedsbureauet Reuters har politiet skudt med chokgranater mod demonstranter, og i andre byer bliver demonstranter beskudt med tåregas.

 • 'Uacceptabelt': Tyrkiets præsident bliver fordømt efter at have kaldt Macron mentalt utilregnelig

  Det er uacceptabelt.

  Sådan lyder det fra EU's topdiplomat Josep Borrel, efter at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan har kaldt den franske præsident, Emmanuel Macron, mentalt utilregnelig.

  - Vi opfordrer Tyrkiet til at indstille denne form for farlig optrapning af konfrontation, skriver Josep Borrel på Twitter.

  Den tyrkiske præsident gik i går til angreb på sin franske kollega, som i Recep Tayyip Erdogans øjne fører en fjendtlig politik overfor muslimer - blandt andet fordi franske myndigheder er begyndt at slå ned på islamistiske netværk, og fordi præsidenten forsvarer retten til at vise muhammedtegninger.

  Erdogans udtalelser fik i går Frankrig til at trække sin ambassadør hjem fra Tyrkiet.

 • Bøder for skadede dyr får dyretransport-chauffører til at true med at nedlægge arbejdet

  Hvis ikke fødevareminister Mogens Jensen (S) går med til at gå i dialog med landets dyretransport-chauffører inden tirsdag, bliver der ikke kørt grise og køer mellem landmænd og slagterier.

  Det har 120 chauffører, hvilket udgør 90 procent af landets dyretransport-chauffører, besluttet på et stormøde i dag. Det skriver JydskeVestkysten.

  De truer ministeren med at nedlægge arbejdet fra onsdag, fordi de er vrede over, at de rammes af store bøder, hvis et skadet dyr kommer med i transporten.

  Som det er nu, er det chaufførernes ansvar at afvise dyr med større eller mindre skader, men chaufførerne mener ikke, at de har en chance for at tilse dyrene ordentligt, når de lastes i bilrne.

 • Englænder vinder cykelløbet Giro d'Italia

  Det er englænderen Tao Geoghegan Hart, der løber med den øverste plads på skamlen, efter cykelløbet Giro d'Italia.

  Inden løbets 21. og sidste etape i dag lå han side om side med newzealænderen Jai Hindley med nøjagtig samme tid.

  Men på dagens 15,7 kilometer lange enkeltstart trampede englænderen sig til en 38 sekunders afstand til Jai Hindley, der tager løbets andenplads.

  Danskeren Jakob Fuglsang blev nummer seks.

 • 'Vi er altså ikke i panik, som vi var i marts', siger professor efter dagens rekordhøje smittetal

  Et rekordhøjt antal nye daglige smittetilfælde.

  Sætninger som den er blevet sagt og skrevet adskillige gange i løbet af den seneste uges tid. I dag er ingen undtagelse, eftersom der i løbet af det seneste døgn er blevet registreret 945 nye tilfælde af coronavirus i Danmark.

  Og nok er tallet højt, men Viggo Andreasen, matematikepidemiolog ved Roskilde Universitet, maner en kende til ro.

  - En epidemi vokser nogenlunde jævnt, men nogle af de spring, vi har set de seneste dage, har nok mere at gøre med ændring i testmønstre end epidemien i sig selv, siger han og kalder udviklingen i tråd med det forventelige, siger han og tilføjer:

  - Sammenlignet med at smitten i foråret blev fordoblet på fire til fem dage, er vi altså ikke i panik, som vi var i marts, siger Viggo Andreasen.

 • Muhammedtegninger får flere arabiske butikker til at boykotte franske varer

  Et forsvar for ytringsfrihed, der blandt andet tillader tegninger af profeten Muhammed, er igen årsag til, at butikker i flere arabiske lande boykotter varer fra et europæisk land.

  Hvor det for 15 år siden var danske varer som Lurpak, der blev taget af hylderne i Mellemøsten, er det nu franske varer.

  I Kuwait og Doha har butikker bandlyst franske produkter, og Jordans udenrigsminisiterium fordømmer Frankrigs 'offentliggørelse af karikaturtegninger af profeten Muhammed under påskud af, at det handler om ytringsfrihed'.

  Det sker, efter at den franske præsident, Emmanuel Macron, har kritiseret islamister og forsvaret at vise muhammedtegninger.

  I Pakistan har premierminister Imran Khan beskyldt Emmanuel Macron for at angribe islam og opildne til islamofobi.

 • Høje smittetal udløser undtagelsestilstand med udgangsforbud i Spanien

  Spaniens premierminister, Pedro Sánchez, har erklæret undtagelsestilstand i hele landet i håb om at bringe de stigende smittetal ned.

  Undtagelsestilstanden træder i kraft allerede i dag og betyder blandt andet, at der indføres udgangsforbud fra klokken 23 om aftenen til klokken 6 om morgenen. Kun de kanariske øer er undtaget for udgangsforbuddet.

  Landet er - ligesom en lang række andre i Europa - ramt af en voldsom stigning i antallet af nye daglige tilfælde af coronavirus.

  - Virkeligheden er den, at Europa og Spanien er sunket ned i en anden bølge af pandemien, siger Pedro Sánchez ifølge nyhedsbureauet AP.

 • Vindfølsomme køretøjer kan igen krydse Storebælt efter kraftig blæst

  Trafikken på Storebæltsbroen har i dag været forstyrret af kraftig vind fra syd. Vinden har gjort, at bilister, lastbil- og buschauffører blev frarådet at krydse broen med vindfølsomme køretøjer.

  Advarslen blev sendt ud tidligt i morges, men først på eftermiddagen er den blevet afblæst, efter at vinden er aftaget.

  Varebiler, campingvogne, lette lastbiler og personbiler med anhængere kan derfor igen krydse broen, oplyser Vejdirektoratet på Twitter.

 • Overlæge bekymret over stejl smittevækst

  - De høje smittetal er nok desværre forventeligt. Det er dog en trist rekord.

  Sådan siger overlæge på Herlev og Gentofte hospital Kasper Iversen med henvisning til den nye rekord på 945 registrerede smittetilfælde på et døgn.

  - Vi ser en hurtig udvikling, hvor væksten er ubehageligt stejl, og det er bekymrende, siger han til Ritzau.

  De nye restriktioner kalder Kasper Iversen rettidige, og han synes, at de nye restriktioner retfærdiggøres af den seneste tids smittetal.

  - Vi er nødt til at gøre noget lige nu, hvis vi vil undgå en meget alvorlig situation, som vi lige nu ser i andre lande i Europa, fortæller overlægen.

 • 945 registreret corona-smittede det seneste døgn: Højeste antal siden foråret

  945 personer er registreret smittede med coronavirus det seneste døgn. Det er det højeste antal registrerede smittede siden foråret.

  Smittetallet er opgjort på baggrund af 57.902 prøver.

  Antallet af indlagte er 127, hvilket er syv flere end i går.

  To personer er døde.

  Det viser den daglige opdatering fra Statens Serum Institut (SSI).

  Brøndby, Høje-Taastrup og Ishøj er de tre kommuner med flest smittede per 100.000 indbyggere.

 • Nye protester mod Polens skrappe abortlovgivning

  For fjerde dag i træk har der i dag været protestaktioner til fordel for kvinders rettigheder i Polen.

  Denne gang var det i landets kirker, hvor aktivister gav udtryk for deres utilfredshed med en kendelse, som landets forfatningsdomstol afsagde torsdag.

  Under søndagens messe blev der for eksempel holdt skilte op med slogans til fordel for retten til abort.

  Det skriver AP.

  Forfatningsdomstolen kendte torsdag en række undtagelser i den polske abortlovgivning for forfatningsstridige.

  Undtagelserne betød, at kvinder kunne få foretaget abort, hvis fostret havde alvorlige fødselsdefekter.

  Afgørelsen anses for at være et af de sidste skridt mod et totalt forbud mod abort i Polen.

 • Amerikansk sundhedsrådgiver: Coronavaccine kan være klar i 2020

  Inden udgangen af 2020 vil de amerikanske sundhedsmyndigheder kunne melde ud, om der foreligger en coronavaccine, der kan betragtes som 'sikker og effektiv'.

  Det siger Anthony Fauci, der er direktør for Det Nationale Institut for Allergi og Infektionssygdomme i USA, til britiske BBC.

  Fauci slår samtidig fast, at det første begrænsede antal doser i givet fald vil gå til en forudbestemt gruppe mennesker, og at man først vil være 'adskillige måneder' inde i 2021, før en vaccine er mere bredt tilgængelig.

  Til BBC siger Fauci desuden, at en vaccine ikke vil kunne erstatte behovet for offentlige restriktioner i et langt stykke tid.

 • Sejladser indstilles mellem Helsingør og Helsingborg

  Rederiet Sundbusserne har besluttet midlertidigt at indstille sejladserne mellem Helsingør og Helsingborg.

  Årsagen er, at der indført rejserestriktioner for indrejsende fra tre af de regioner tættest på Danmark - Skåne, Blekinge og Halland.

  Det betyder, at indrejsende enten skal fremvise en gyldig grund til indrejse eller fremvise en negativ coronatest. Det oplyser rederiet på Facebook.

  De nye restriktioner skyldes stigende smitte i Skåne, Blekinge og Halland.

 • Farvel til ulve i zoo efter 40 år

  Efter 40 år vil der fremover ikke længere være ulve i Københavns Zoo.

  Årsagen er, at der ikke længere er plads til ulvene. Ulveanlægget er derfor blevet nedlagt, og samtidig er tre hanulve blevet aflivet. Det skriver TV2 Lorry.

  - Ulveanlægget er ikke tidssvarende og lever ikke op til de høje standarder for dyrevelfærd, som vi efterlever, siger zoofaglig chef Mads Frost Bertelsen.

  Planen er, at den ledige plads i hjørnet med Frederiksberg Have som nabo skal bruges på at udvide pladsen til nogle af de andre dyr.

  Det er ikke kun ulvene, som skal være fortid i Zoologisk Have. Brunbjørnene skal nemlig også efter noget tid udfases, og en hanbrunbjørn er allerede blevet aflivet.

 • Fra bygas til knive: Forsker har endevendt 1.417 danske drabssager

  I 1996 holdt man i Danmark op med at føre statistik over, hvordan drab er blevet begået herhjemme.

  Men nu har en forsker fra Aarhus taget det første store skridt i retning af at ændre på det, skriver Ritzau.

  Fredag forsvarede retspatolog Asser Hedegård Thomsen sin ph.d.-afhandling 'Drab i Danmark 1992-2016', hvor han gennem en række studier af 1.417 drab i perioden er gravet dybere ned i, hvordan folk er blevet slået ihjel.

  I perioden efter 2. Verdenskrig mellem 1946 til 1970, var dødsårsagen i en tredjedel af sagerne kvælning. Ofte inden for familien, hvor en forælder brugte bygas til at dræbe børn og sig selv.

  Det har ændret sig i retning af færre familiedrab. Men det typiske drab sker stadig i privat regi, hvor kniven ofte er det dræbende våben.

 • Dyretransportører raser over bøder og truer med strejke

  I dag klokken 11 holder de danske dyretransportører krisemøde i Randers.

  Her tager chauffører fra hele landet turen til Kronjylland for at diskutere, om de skal nedlægge arbejdet fra næste uge.

  Chaufførerne er nemlig fortvivlede over, at de efter eget udsagn får bøder for skader, de ikke kan nå at opdage under læsningen.

  Det kunne være skader som brok eller betændelser.

  - Hvis vi ikke har hørt noget, og der ikke er en dialog i gang, så bliver håndbremsen trukket. Og så kommer der ingen dyr til eksportstaldene og slagterierne, siger Torben Grønhøj Jensen, der er talsmand for dyretransportørerne.

 • Australsk minister i modvind: Bryder løfte

  Virksomheder i delstaten Victorias hovedstad, Melbourne, har været underlagt benhårde restriktioner siden starten af august, efter at byen udviklede sig til epicentret for Australiens anden bølge med coronavirus.

  Daniel Andrews, der leder regeringen i Victoria, er kommet under hård kritik, efter at han er løbet fra et løfte om at løsne flere restriktioner i Melbourne.

  Andrews annoncerede på et pressemøde søndag, at han har udsat en planlagt ophævelse af restriktioner, fordi regeringen venter på svar fra flere coronatest efter et mindre smitteudbrud i den nordlige del af Melbourne.

  Andrews lovede i sidste uge, at han ville løfte flere restriktioner, når det gennemsnitlige antal nye smittetilfælde kom under fem målt på en periode på 14 dage, hvilket skete søndag.

  Beslutningen har fået flere borgere til at advare om, at de er tæt på at nå et finansielt og mentalt bristepunkt.

 • Fire ministre holder pressemøde om restriktioner og indsats mod ensomhed

  Klokken 13 i eftermiddag afholdes der pressemøde i Social- og Indenrigsministeriet.

  Her deltager børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

  Det skriver Social- og Indenrigsministeriet på Twitter.

  Her fremgår det samtidig, at ministrene vil tale om de nye, skærpede restriktioner som følge af coronavirusset og indsatsen mod ensomhed og isolation.

 • Nye voldelige sammenstød i Italien efter udgangsforbud

  Natten til i dag har hundredvis af demonstranter fra den yderste højrefløj været på gaden i Italiens hovedstad Rom, hvor de er stødt sammen med kampklædt politi.

  Urolighederne skyldes, at der er blevet indført et udgangsforbud i byen, samtidig med at den den italienske regering forbereder sig på at skærpe coronarestriktionerne.

  Ifølge AFP var der tale om 200 maskerede personer med tilknytning til den højreekstreme gruppe Forza Nuova, som sendte kasteskyts i retning af politiet og tændte ild til affaldsspande.

  Natten til i går var der tilsvarende uroligheder i Napoli længere mod syd.

  Antallet af coronasmittede på et enkelt døgn satte lørdag rekord i Italien med næsten 20.000 nye tilfælde.

 • WHO advarer om brat stigning i coronasmitte

  Smittekurven bevæger sig nu stejlt opad i mange lande, lyder advarslen fra Verdenssundhedsorganisationen WHO.

  - For mange lande oplever lige nu en eksponentiel stigning i covid-tilfælde, og det fører til, at hospitaler og intensivafdeling er tæt på at nå kapaciteten, hvis de ikke allerede har gjort det, siger generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus.

  Ifølge generalsekretæren er den nordlige halvkugle nu på et kritisk tidspunkt i pandemien.

  - Vi opfordrer ledere til straks at gribe ind for at forhindre flere unødvendige dødsfald, siger Ghebreyesus.

  Meldingen kommer samtidig med, at flere europæiske lande strammer restriktionerne for at bremse smitten med coronavirus.

 • Danskerne indsamler 139 millioner til kampen mod kræft

  I løbet af denne uge har Knæk Cancer samlet ind til kampen mod kræft, og lørdag aften blev det hele afrundet med et stort indsamlingsshow på TV2.

  Kort efter showet oplyste Jesper Fisker, direktør hos Kræftens Bekæmpelse, at danskerne har indsamlet i alt 139.102.807 kroner.

  Beløbet er en smule mindre end de seneste par år, men beløbets størrelse overrasker stadig Jesper Fisker coronakrisen taget i betragtning.

  - Det er et helt fantastisk resultat og langt over, hvad vi havde regnet med midt i en coronatid.

  - Man kan ikke indsamle og lave events på samme måde som tidligere - og alligevel står Danmark sammen og donerer så mange penge, siger han.

  Pengene skal gå til forskellige projekter, såsom børnecancerfonden, men det store fokus i år har været forskning.

 • Mike Pences stabschef testet positiv for coronavirus

  En af vicepræsident Mike Pences nærmeste medarbejdere, stabschef Marc Short, er testet positiv for coronavirus.

  Det oplyser den amerikanske vicepræsidents talsmand Devin O'Malley.

  Dermed er Marc Short den seneste i en efterhånden lang række af personer med tilknytning til præsident Donald Trump, der er blevet testet positiv for coronavirus, siden præsidenten i starten af oktober annoncerede, at han selv var blevet smittet.

  Short er nu gået i karantæne, hvor han hjælper med kontaktsporingen. Det siger talsmand Devin O'Malley.

  Han oplyser samtidig, at både vicepræsident Mike Pence og Pences hustru siden er blevet testet negative, og at de begge er sunde og raske.

 • Fugleinfluenza i Rusland får styrelse til at bede danskere om at holde øje med døde fugle

  Fund af fugleinfluenza i både Rusland og Kasakhstan får Fødevarestyrelsen til at komme med en opfordring til danskerne: At holde øje med døde fugle i naturen og indberette det til styrelsen, hvis man finder en.

  - Lige nu vil man nok finde fuglene hist og pist i naturen. Vi er jo ikke alle vegne, og derfor vil vi rigtig gerne have hjælp fra folk, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen Camilla Brasch Andersen til Ekstra-Bladet.

  Efterårets fugletræk betyder, at smitten kan komme til Danmark. Hvis fuglene falder døde om i naturen, kan smitten brede sig videre til hønsegårde og besætninger.

  - Derfor vil vi gerne, at folk der har høns i baghaven husker at vaske deres støvler, inden de tager smitten med ind i deres hønsegård, siger Camilla Brasch Andersen til Ekstra-Bladet.

 • listen over mest eftersøgte terrorister: Højtstående leder af al-Qaeda dræbt i angreb

  Abu Muhsin al-Masri, et af de højest placerede medlemmer i terrorbevægelsen al-Qaeda, er blevet dræbt.

  Det oplyser den afghanske sikkerhedstjeneste, hvis specialenhed har dræbt Abu Muhsin al-Masri.

  Al-Masri er på listen over de amerikanske myndigheder liste over de mest eftersøgte terrorister, og han er sigtet i USA for at have leveret materialer og ressourcer til en terrororganisation og planlagt at dræbe amerikanske statsborgere.

  Ifølge de afghanske myndigheder blev det højtstående medlem dræbt i en aktion i Ghazni-provinsen i det centrale Afghanistan.

 • Læger vil have regionale centre til coronapatienter med senfølger

  Hovedpine og vejrtrækningsbevær.

  Det er nogle af de senfølger, som op mod halvdelen af tidligere indlagte coronapatienter lever med.

  En række læger mener dog ikke, at patienterne får den bedst mulige behandling, fordi lægerne ikke har nok viden om senfølgerne.

  Derfor ønsker flere læger, der arbejder med senfølger efter covid-19, at landets fem regioner hver opretter et center, hvor man kan henvise patienterne til. Det skriver Jyllands-Posten.

  - Vi skal samle patienterne ét sted, så de ikke skal rende rundt i systemet uden at møde nogen, som ved tilstrækkeligt om tilstanden, siger Jane Agergaard, som er afdelingslæge og leder et projekt om senfølger på Aarhus Universitetshospital, til Jyllands-Posten.

 • Macron blev kaldt mental utilregnelig: Nu henter Frankrig ambassadør hjem fra Tyrkiet

  Den franske præsident, Emmanuel Macron, er mentalt utilregnelig og burde få behandling.

  Sådan lød det tidligere i dag fra tyriske præsident Recep Tayyip Erdogan, der mener, at hans franske kollega fører en fjendtlig politik overfor muslimer.

  Og det får nu diplomatiske konsekvenser. Frankrig har nemlig besluttet at kalde sin ambassadør i Tyrkiet hjem, oplyser det franske præsidentkontir.

  - Præsident Erdogans kommentarer er uacceptable. Vredesudbrud og fornærmelser er ikke en rigtig metode, lyder det fra Emmanuel Macrons kontor.

 • Mindre bøvl i fitness: Det er alligevel ikke nødvendigt at skifte mundbind mellem hver maskine

  Brugere af landets fitnesscentre kunne se frem til nogle lidt omstændige maskeøvelser fra i næste uge, når der træder nye krav om brug af mundbind i kraft.

  I første omgang lød det nemlig fra flere fitnesskæder, at mundbindet kan tages af, når man er i gang med holdtræning eller er i gang med at bruge en maskine. Til gengæld skulle det på, så snart der skal skiftes maskine.

  Men det præciserer Kulturministeriet nu overfor TV2:

  - Når man går ud af omklædningsrummet i sit sportstøj, skal man ikke have mundbind på - heller ikke mellem maskinerne, skriver ministeriet til TV2 og tilføjer:

  - Men du skal have mundbind på, når du kommer og går ind i omklædningen, og når du forlader stedet - eller opholder dig i eksempelvis i et loungeområde.

  De udvidede krav om mundbind træder i kraft den 29. oktober.

 • Flere anholdt under demonstrationer mod corona-nedlukning i London

  Flere personer er blevet anholdt under en demonstration i Englands hovedstad, London. Det skriver The Independent.

  Demonstranterne er gået på gaden i protest mod de nedlukninger og restriktioner, der er blevet indført for at holde coronavirusset stangen i Storbritannien.

  Kort før klokken 16 rykkede politiet dog ind for at bryde demonstrationen op, fordi den ifølge politiet forbrød sig på en aftale, der var indgået, for at lade arrangementet løbe af stablen på trods af restriktionerne i landet.

  - Indsatslederen vurderede, at demonstrationen ikke længere overholdt regulationerne og derfor var en ulovlig forsamling, lyder det i en udtalelse fra politiet.

 • Selvmordsbombe foran skole i Kabul har dræbt mindst 10 personer

  Mindst 10 personer er blevet dræbt og op mod 30 såret under et angreb på et skolecenter i Afghanistans hovedstad, Kabul.

  Det oplyser landets indenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet AFP.

  - En selvmordsbomber ønskede at trænge ind i skolecenteret. Han blev opdaget af centerets vagter. Herefter detonerede han sine sprængstoffer i en lille sidegade, siger en talsmand for indenrigsministeriet ifølge nyhedsbureauet.

  Eksplosionen rammer i en periode, hvor vold og kamphandlinger er taget til i landet, der har været hårdt plaget af krig mellem den islamistiske gruppe Taleban og regeringen.

  Taleban, der netop har indledt fredsforhandlinger med regeringen, nægter at stå bag angrebet ved skolecentret.

 • Donald Trump har sat sit valgkryds ved 'en fyr, der kalder sig Trump'

  Den amerikanske præsident, Donald Trump, har sat sit kryds på stemmesedlen forud for præsidentvalget den 3. november.

  Og hvem stemte han så på?

  - På en fyr, der kalder sig Trump, lød det fra en smilende præsident, der afgav sin stemme på et bibliotek i Palm Beach i delstaten Florida.

  Næsten 55 millioner amerikanere har allerede forhåndsstemt eller afgivet deres stemme per brev.

 • Polens præsident smittet med coronavirus

  Den polske præsident, Andrzej Duda, er blevet testet positiv for coronavurys.

  Det oplyser hans talsmand, Blazej Spychalko, på Twitter.

  - Præsidenten har det godt. Vi er i løbende kontakt med de relevante sundhedspersoner, lyder det fra talsmanden.

  Præsidentens diagnose kommer, på et tidspunkt hvor antallet af smittede og døde med virusset i Polen er steget.

  Polen havde ellers ganske lave smittetal i foråret, men den seneste tids udvikling har sat sundhedsvæsenet under stort pres, og regeringen er i gang med at forberede felthospitaler til behandling af de syge.

 • Ung mand bevæbnet med kniv er blevet skudt af politiet

  Østjyllands Politi har i formiddag skudt en ung mand, der var bevæbnet med kniv.

  Det oplyser politikredsen i en pressemeddelelse.

  Manden opførte sig ifølge politiet truende foran en adresse i Hornslet i Djursland, hvorfor politiet rykkede ud til steder.

  Da betjentene tog kontakt til manden var han aggressiv, og politiet affyrede skud mod manden, som blev ramt flere steder på kroppen og er nu i kritisk tilstand, efter at politiet ydede førstehjælp på ham.

  - Den Uafhængige Politianklagemyndighed har overtaget sagen, som de altid gør, når politiet har affyret skud. Vi kan derfor ikke oplyse yderligere om den del af sagen for nuværende, siger chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen i pressemeddelelsen.

 • Flere bliver nu tjekket af politiet ved grænsen til Danmark

  Den mindre restriktive periode ved grænserne til Danmark er allerede fortid.

  Politiet har nemlig siden midnat intensiveret grænsekontrollen, så der bliver foretaget flere stikprøver for at tjekke indrejsende.

  - Vi har stadig det, vi kalder en stikprøvevis og periodevis kontrol. Men vi har intensiveret det i forhold til, at vi nu tager flere stikprøver, siger chefpolitiinspektør ved Rigspolitiet Peter Ekebjærg til Ritzau.

  Stikprøverne bliver foretaget ved den dansk-tyske landegrænse, ved færgelejer og ved Øresundsforbindelsen.

 • EU-lande sender 150 respiratorer til Tjekkiet

  Efter at Tjekkiet har bedt om hjælp gennem EU, fordi landets sundhedssystem er presset af de mange covid-19-ramte, får det centraleuropæiske nu hjælp. Kommissionsformand Ursula von der Leyen har lovet, at EU sender 30 respiratorer fra det fælleseuropæiske lager, mens Østrig sender 15, og Holland har lovet at sende 105. Dermed får tjekkerne de i alt 150 respiratorer, som de har bedt om.

  Hjælpen kommer i oveni de 620.000 mundbind og 50.000 beskyttelsesdragter, som Tjekkiet allerede har modtaget fra EU.

 • 789 nye smittede det seneste døgn

  789 er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn. Tre er døde.

  Det er en lille nedgang i forhold til fredag, hvor tallet var helt oppe på 859 nye smittede.

  I alt er 120 indlagt - fem færre end i går. 17 er på intensiv afdeling, og heraf 14 i respirator.

  Der er nu i alt 700 coronarelaterede dødsfald siden epidemiens begyndelse.

  Det højeste antal smittede per 100.000 er fortsat i Brøndby, hvor der 257,6 smittede.

  I alt 2.737.622 personer er nu blevet testet, og i alt 39.411 er blevet registreret som smittede med coronavirus.

 • Nasa i knibe: Fik måske for meget materiale med fra asteroide

  Vi får det ikke at vide med sikkerhed før 2023, hvor Nasas Osiris Rex-rumfartøj vender tilbage til Jorden.

  Men den amerikanske rumfartsorganisation melder nu ud, at man måske fik for stor en portion støv og sten med sig efter den historiske landing på asteroiden Bennu tidligere på ugen.

  Det skriver Washington Post.

  Den mulige fejl skete i forbindelse med opsamlingsproceduren, hvor en mekanisk arm blæste nitrogengas på overfladen for derefter at kunne opsamle støv og løse sten.

  Men under den proces har noget af materialet muligvis sat sig fast og forhindret opsamlerens låg i at kunne lukke.

  Nu gælder det ifølge Nasa om at sikre opbevaringen uden at spilde for meget af materialet.

 • USA sætter smitterekord med over 83.000 nye coronatilfælde

  Sundhedsmyndighederne i USA melder nu om det højeste antal registrerede coronasmittede på et enkelt døgn.

  Med 83.757 nye smittetilfælde er tale om en vis afstand til det hidtil højeste antal smittede på et enkelt døgn, som var 16. juli, hvor 77.362 modtog et positivt prøvesvar.

  Samtidig med det nye smittetal har USA nu registreret knap 224.000 coronarelaterede dødsfald under pandemien.

  Ifølge AP meldinger er der nu meldinger om hospitaler, der er ved at løbe tør for senge til de coronasyge. Blandt andet i Utah.

  - Vi er på grænsen. Hvis borgerne ikke tager det seriøst at droppe større forsamlinger og bruge mundbind, så får vores sundhedsmedarbejdere ikke mulighed for at levere kvalitetsbehandling til alle dem, der har behov for det, siger Utahs guvernør Gary Herbert.

 • Etiopien raser over Trumps advarsel mod kæmpedæmning

  - De ender med at sprænge dæmningen i luften. Jeg har sagt det. Og jeg har sagt klart og tydeligt.

  Sådan lød det i går fra USA's præsident, Donald Trump, i forbindelse med den aftale om normalisering af forholdet mellem Israel og Sudan.

  Begge lande frygter ligesom Egypten, at Etiopien med sin kommende kæmpedæmning ved Den Blå Nil skaber vandknaphed ved den nedre Nil.

  Og det fik i går USA's præsident til at advare Etiopien om, at Egypten kan tage drastiske midler i brug.

  Etiopiens regering kalder i dag truslerne mod dæmningen for 'fjendtlige', men nævner ikke USA's præsident i samme ombæring, skriver AP.

  Tidligere premerminister Hailemariam Desalegn tager dog bladet fra munden på Twitter.

  - Manden har ingen ide om, hvad han taler om, skriver han.

 • Statsministeren mødes med Tikhanovskaya: Danmark bakker op

  Statsminister Mette Frederiksen har for kort tid siden lagt et opslag op på Facebook fra sit møde med den hviderussiske oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaya.

  - Vi må aldrig tage vores grundlæggende demokratiske rettigheder for givet – rettigheder der sikrer, at vi kan deltage i frie valg og sige, hvad vi mener.

  - De seneste ugers folkelige opstand i Hviderusland er en uhyggelig påmindelse om, at der fortsat er et stort arbejde at gøre - også i Europa, skriver Mette Frederiksen og understreger den danske opbakning til oppositionen i Hviderusland:

  - Svetlana Tikhanovskaya kæmper som oppositionsleder i Hviderusland for at sikre, at befolkningen kan blive hørt gennem frie og fair valg i et land, der bliver kaldt Europas sidste diktatur. Den kamp bakker Danmark op om, vi har støttet EU-sanktioner mod de ansvarlige for valgsvindel og vold mod civilbefolkningen. Derfor var jeg også glad for at kunne vende situationen med Svetlana Tikhanovskaya her på mit kontor i går i forbindelse med, at hun var i Danmark for at modtage Politikens frihedspris.

  - Et møde med en stærk og inspirerende leder, som har måttet ofre meget for at kæmpe kampen for sit hjemland.

 • Ny smitterekord i Tjekkiet sætter sundhedsvæsen under pres

  Coronasmitten fortsætter med at stige i Tjekkiet. Fredag blev der sat ny rekord med 15.252 nye smittede, oplyser de tjekkiske sundhedsmyndigheder i følge AP.

  Trods stramme restriktioner med krav om ansigtsmasker udendørs og i trafikken, aflyste sportsbegivenheder, lukkede restauranter og skoler og forbud mod forsamlinger på mere end to mennesker, stiger smitten. Nu er der for første gang mere end 5.000 patienter indlagt med covid-19. De mange indlagte sætter det tjekkiske sundhedssystem under er alvorligt pres.

  Tjekkiet har registreret i alt over 238.300 smittede, heraf mere end 78.000 den sidste uge. Man har konstateret 1.971 coronarelaterede dødsfald.

 • Nordkoreansk avis: Støv fra Kina kan sprede coronavirus

  Bliv inden døre, lyder beskeden til nordkoreanerne ifølge Reuters i det regerende kommunistpartis officielle avis Rodong Sinmun.

  Årsagen er angiveligt det gule støv fra den kinesiske del af Gobi-ørkenen, som avisen hævder kan sprede coronavirus, når det blæser ind over Nordkorea.

  Advarslen mod støvet fra ørkenen, der ligger næsten 2.000 kilometer væk Nordkorea, virker dog ikke til at være bakket op af fakta.

  Ikke desto mindre hævder også den statslige tv-station KRT, at støvet kan indeholde farlige partikler såsom tungmetaller og mikroorganismer herunder virus.

  Nordkorea melder fortsat om nul tilfælde af coronavirus, hvilket sundhedseksperter betvivler kraftigt, skriver Reuters.

 • Supermarkeder vil sælge mundbind ved indgangen

  Når det fra torsdag bliver et krav at bære mundbind i supermarkederne, vil kunderne i mange af dem få muligheden for at købe værnemidlet ved indgangen.

  Coop, der står bag Kvickly, Superbrugen, Dagli' Brugsen, Fakta og Irma, vil gøre køb af mundbind tilgængeligt i kioskerne eller ved nærmeste kasse.

  Det oplyser kommunikationschef Lars Aarup til Ritzau:

  - Hvis man har glemt mundbind, vil man kunne købe et mundbind til tre kroner stykket og så kunne gå ind og handle.

  - Det er en ordning, vi har brugt i vores butikker i Nordtyskland, og det håber vi også at kunne gøre i Danmark.

  Kommunikationschefen slår samtidig fast, at kunderne omvendt havner i en situation, hvor de uden mundbind ikke kan handle i supermarkederne.

 • Knap 15.000 nye coronatilfælde i Tyskland

  Antallet af bekræftede coronasmittede er steget med 14.714 i Tyskland.

  Det viser tal fra Robert Koch-instituttet for infektionssygdomme i dag ifølge Reuters.

  Dermed er det samlede antal bekræftede smittede i Tyskland under coronapandemien oppe på 418.005.

  I det seneste døgn er 49 personer døde med coronavirus i Tyskland.

  Dermed er 10.003 døde med coronavirusset blandt den tyske befolkning på 83 millioner mennesker.

  Det danske udenrigsministerium ændrede torsdag rejsevejledningen for Tyskland således, at alle ikke-nødvendige rejser dertil frarådes - bortset fra til grænseregionen Slesvig-Holsten.

 • Politi peger ulykke bag 29-årig mands død i Vejle

  Det var muligvis et knust vindue, der i nat kostede en 29-årig mand livet i Vejle.

  Vagtchef ved Sydøstjyllands Politi Jeppe Thranum fortæller til Ritzau, at manden ifølge vidneudsagn havde skåret sig på glas i et ødelagt vindue.

  Manden blev natten til lørdag fundet i Borgmester Madsens Gade i Vejle med svære læsioner, som gjorde, at politiet i førte omgang ikke kunne udelukke en forbrydelse.

  Senere døde manden på hospitalet.

  Politiet er udover afhøringen af vidner, der var sammen med manden på ulykkestidspunktet, i gang med at ransage mandens hjem.

 • Trods ny rekord: Smitten er stadig under forårets niveau

  Selv om der de seneste dage har været rekordmange smittetilfælde i Danmark, er epidemien på nuværende tidspunkt ikke så voldsom udbredt, som da den toppede 1. april. Det viser en rapport fra Statens Serum Institut (SSI).

  Fredag registrerede man 859 smittetilfælde, det højeste antal under epidemien. Men man kan ikke sammenligne de 859 nye smittede med forårets tal, fordi der nu bliver testet langt flere. Ifølge rapporten ville der i starten af april have været mellem 2000 og 3000 daglige smittetilfælde, hvis man havde foretaget 50.000 test om dagen, men dengang blev der kun registreret 200-400 nye daglige tilfælde.

 • Efter svigt og overgreb: Nu lukker kostskole i Nordsjælland

  Bestyrelsen på Havregården Kostskole melder nu ud, at de vil lukke skolen.

  Udmeldingen kommer efter Socialtilsynet har konkluderet, at elever på kostskolen er blevet udsat for svigt.

  I dokumenter, P1 Dokumentar har fået aktindsigt i, beskriver tilsynet vold og seksuelle overgreb børnene imellem.

  Det fik tilsynet til at kræve en plan for, hvordan skolen kunne forbedre forholdene. Men den plan kunne skolen ikke imødekomme.

  - Vi må erkende, at vi ikke kan levere den plan, Socialtilsynet gerne vil have, siger Jonas Fedder Witt, bestyrelsesformand på kostskolen.

  Derfor har bestyrelsen besluttet, at skolen skal lukke.

 • Polens præsident er smittet med corona

  Den polske præsident Andrzej Duda er blevet testet positiv for corona. Det skriver det polske nyhedsbureau PAP.

  Talsmand Blazej Spuchalski siger til det polske medie Onet, at præsidenten har det fint. Han er ikke indlagt, men får lægebehandling.