Seneste nyt

Norges statsminister frygter ny bølge af afghanske flygtninge

Overblik

 1. Norges statsminister frygter ny bølge af afghanske flygtninge

  Norges statsminister, Erna Solberg, er bekymret for, at udviklingen i Afghanistan kan få mange til at flygte til Europa og Norge.

  - Vi ved, at den type uro, vi nu ser, kan udløse nye flygtningestrømme, siger Erna Solberg ifølge Ritzau.

  Taliban har indledt en offensiv i Afghanistan, efter at USA og dets allierede i foråret meddelte, at de ville trække deres soldater ud af landet.

  Hun understreger, at det er Afghanistans nabolande, der i første omgang kan komme til at skulle tage sig af afghanere, som ønsker at komme væk fra det krigshærgede land.

  Men Solberg mener også, at det kan blive et problem i Europa.

  - Nu er det jo sådan, at der bor afghanere i mange europæiske lande. Også i Norge. Og det er tit sådan, at man søger mod steder, hvor man i forvejen har venner og familie.

 2. Københavns Kommune giver 'allersidste chance' til omstridt transportvirksomhed, der har underbetalt medarbejdere

  Virksomheden Intervare A/S, som Københavns Kommune betaler for at levere dagligvarer til udsatte borgere, får nu en 'allersidste chance' for at rette op på arbejdsvilkårene for virksomhedens chauffører.

  Det har Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsudvalg enstemmigt besluttet mandag aften, oplyser Sundheds- og Omsorsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) til DR.

  Intervare A/S skal inden 1. november få styr på chaufførernes ansættelses- og lønvilkår, så de lever op til den virksomhedsklausul, som er en del af udbudsaftalen med København Kommune.

  - Det her er allersidste chance, hvis samarbejdet skal fortsætte, siger Sisse Marie Welling.

  Virksomheden kom i kommunens søgelys, efter en stikprøvekontrol viste, at Intervare A/S's chauffører ifølge kommunen gennemsnitligt er blevet underbetalt med 11.000 kroner om måneden de seneste 3,5 år, hvor den nuværende kontrakt med kommunen har været gældende.

  Københavns Kommune vil endvidere tilbageholde betalingen til virksomheden, indtil den har tilbagebetalt det skyldige beløb til sine chauffører.

  Københavns Kommune beordrede i første omgang Intervare A/S at rette op på forholdene inden 3. september, hvilket virksomheden ikke har gjort.

  På onsdag skal indstillingen fra Sundheds- og Omsorgsudvalget behandles af Socialudvalget, som ifølge borgmesteren forventes at godkende den.

 3. Hidsig bisværm tager livet af 63 truede pingviner i Sydafrika

  Bier er nok små, men de kan stadig være dødelige.

  Den fatale erkendelse måtte 63 brillepingviner gøre sig i Sydafrika, hvor deres møde med en hidsig sværm af bier har kostet dem livet.

  - Vi antager, at en rede eller et bo af bier blev forstyrret, og at det har forårsaget, at en stor mængde bier har forladt reden og er blevet aggressive, siger marinbiolog Alison Kocks til BBC.

  Efterfølgende undersøgelser af de døde brillepingviner, der er en truet art, viste, at de var blevet stukket adskillige gange på lufferne og omkring øjnene. En af pingvinerne var stukket 27 gange.

  Rettelse: I indledningen var citeret børnesangen 'Sur, sur, sur, lille bi omkring'. Den handler dog ikke om en sur bi, men om en bi, der surrer (der bruges om små flyvende dyr, særligt insekter). Det underminerede både indledningen og et barndomsminde.

 4. Danmark vil skrue op for klimabistanden fra 2023: 'Vi skal agere her og nu'

  Når kalenderen viser 2023, vil Danmarks klimabistand blive skruet i vejret.

  Det fortæller statsminister Mette Frederiksen (S), der i dag har deltaget i et klimamøde med FN's generalsekretær, Antonio Guterres.

  Årligt kommer bidraget til at være på 3,8 milliarder kroner, og det er en stigning på 42 procent i forhold til i dag, oplyser Statsministeriet.

  - Vi skal agere her og nu. Derfor skruer vi nu også betydeligt op for klimabistanden. Og vi vil målrette mindst 60 procent af klimabistanden til klimatilpasningsindsatser i de mest sårbare og fattige lande, siger statsministeren.

  I alt vil det danske bidrag blive på over syv milliarder kroner og dermed udgøre mindst én procent af de 100 milliarder dollar i klimafinansiering til udviklingslandene om året, som industrilandene forpligtede sig på i Københavnsaftalen i 2009.

 5. Annika Aakjær er ramt af stress og udskyder sin danmarksturné

  Annika Aakjær på Folkemødet i sommer. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

  Sangeren og satirikeren Annika Aakjær kommer ikke til at optræde i løbet af efteråret, som hun ellers havde planlagt.

  Hun er blevet ramt af stress efter tre år, hvor hun har haft fuld fart på karrieren, og hun har derfor brug for en pause, meddeler hun på Facebook.

  I stedet bliver hendes danmarksturné afviklet i maj og juni næste år.

 6. Danmark har doneret 115.000 vacciner til Marokko

  Danmark har sendt 115.000 doser covid-19-vaccine til det nordafrikanske land Marokko.

  Det meddeler udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) på Twitter.

  Det er sket igennem den internationale alliance Covax, der hjælper med at få delt vacciner ud til hele verden.

  Danmark bør dog sende langt flere vacciner til Covax i stedet for at hamstre, mener blandt andet Læger uden Grænser, der har kritiseret den danske vaccinestrategi.

  - Det er fuldkomment latterligt, når der er akut behov for dem til at stoppe pandemien ude i verden, har Julia Raavad, der er analysechef i Læger uden Grænser, udtalt til mediet Danwatch.

 7. 25 års fængsel til manden, der blev portrætteret som helt i film om folkemordet i Rwanda

  Paul Rusesabagina under retssagen i Rwandas hovedstad, Kigali. I filmen 'Hotel Rwanda' blev han spillet af Don Cheadle. (Foto: EUGENE UWIMANA © Ritzau Scanpix)

  Da Paul Rusesabagina blev protrætteret i filmen 'Hotel Rwanda', reddede han hundredvis af tutsier under folkemordet i det afrikanske land i 1994.

  Men hans dramatiske livshistorie sluttede ikke der. Tidligere i dag blev han kendt skyldig i at have grundlagt en terrororganisation, og nu er straffen blevet udmålt.

  Den lyder på 25 års fængsel.

  Sagen handler om Rusesabaginas engagement i oppositionspartiet Rwandas Bevægelse for Demokratisk Forandring (MRCD), som han er medstifter af.

  Selv mener han, at han er uskyldig, og han afviser at bære noget ansvar for de overgreb, som partiets væbnede gren, FLN, begik i slutningen af 1990'erne.

  - Jeg benægter ikke, at FLN begik forbrydelser, men min rolle var diplomati, siger han.

 8. Putin takker russerne efter valg med masser af beskyldninger om fusk

  Helt som forventet endte partiet 'Forenet Rusland' som den store vinder af det russiske valg.

  Præsident Vladimir Putin er ikke medlem af partiet, men det støtter ham, og sejren er derfor også hans.

  På russisk stats-tv kunne han derfor også sende en tak folket.

  - En særlig tak, selvfølgelig, vil jeg rette til borgerne i Rusland. Tak for jeres tillid, kære venner, sagde han ifølge Ritzau.

  Forenet Rusland har vundet lige knap 50 procent af stemmerne, og det betyder, at partiet uhindret kan stemme love igennem i parlamentet.

  Fra flere sider har der lydt beskyldninger om valgfusk, og oppositionen har kaldt det det 'det mest beskidte, mindst gennemsigtige, mindst retfærdige (valg) i 20 år', siger DR's korrespondent i Rusland, Matilde Kimer.

 9. USA vil igen tillade indrejse for udlændinge, såfremt de er vaccineret mod corona

  Under coronapandemien har USA været et meget lukket land for udlændinge, som af forskellige årsager har ønsket at besøge landet.

  Men fra starten af november vil det igen blive muligt for udlændinge at rejse ind i landet, oplyser Det Hvide Hus mandag, skriver AP.

  Ifølge Reuters gælder de nye regler for rejsende fra en række europæiske lande samt rejsende fra Storbritannien, Kina og Indien.

  Det vil dog være et krav, at man som indrejsende er færdigvaccineret mod coronavirus, og at man samtidig kan fremvise en negativ test foretaget inden for de seneste tre døgn.

  Der vil ikke være krav om karantæne efter indrejse.

  Samtidig vil den amerikanske regering stramme rejsereglerne for uvaccinerede amerikanske statsborgere. Fremover skal de kunne fremvise en negativ test, som skal være foretaget inden for et døgn inden indrejse. Endvidere skal de testes, når de ankommer til USA.

  DR har kontaktet Udenrigsministeriet for at høre, om de nye regler også gælder danske rejsende. Ministeriet er ved at undersøge sagen.

 10. Chris Ankers enke: 'Savnet er ubeskriveligt stort'

  Det var et ubegribeligt chok, der ramte familien, da Chris Anker Sørensen i lørdags afgik ved døden.

  Det skriver Michelle Moestrup Sørensen, Chris Anker Sørensens enke, i en pressemeddelelse.

  - Sorgen og savnet er ubeskriveligt stort, og intet kan lindre den svære proces, vi nu skal igennem, skriver Michelle Moestrup Sørensen.

  Hun takker for den støtte, familien har modtaget fra alle.

  - Alle de smukke ord om Chris, der nu strømmer ind fra nær og fjern, varmer os meget og hjælper i en forfærdelig svær tid.

  - Han har rørt og begejstret mange med sin cykling, sine historier og sit varme, dejlige væsen. Det er tydeligt, at han har gjort en forskel og brændt sig fast i mange menneskers bevidsthed, skriver Michelle Moestrup Sørensen.

  Hun skriver samtidig, at hun håber, at alle vil respektere, at familien har brug for ro og privatliv i denne tid.

  Chris Anker Sørensen døde lørdag efter en trafikulykke i Belgien. Han blev 37 år gammel.

 11. Det kinesiske TikTok begrænser børns daglige brug til 40 minutter

  40 minutter dagligt, og så slutter det.

  Den kinesiske pendant til TikTok, Douyin, vil fremover sørge for, at brugere under 14 år ikke kan bruge timevis på det sociale medie hver dag, skriver BBC.

  Det sker som et led i det, som de kinesiske myndigheder anser for at være unge menneskers umådeholdne tidsforbrug med blikket rettet mod en skærm.

  I sidste måned blev det forbudt for unge under 18 år at spille online-computerspil i hverdagene. I stedet må de nøjes med at besøge det virtuelle univers om fredagen, i weekenderne og på helligdage. Men heller ikke der slipper de for begrænsninger. De må nemlig kun spille i en enkelt time mellem klokken otte og ni om aftenen.

 12. TV 2's medarbejdere ved VM i cykling rejser hjem efter Chris Anker Sørensens død

  I lørdags døde den tidligere cykelrytter og nuværende kommentator i en trafikulykke i Belgien, hvor han skulle dække VM i cykling for TV 2.

  Nu rejser alle hans udsendte kolleger hjem til Danmark, selvom VM er i fuld gang, fortæller John Jäger, der er ansvarlig for kanalens cykel-dækning.

  - Fra start af har jeg fortalt dem, at det var fuldkommen op til dem, om de ønskede at forblive i Belgien eller rejse hjem til Danmark efter Chris' død. De har så i dag enstemmigt besluttet at rejse hjem til Danmark, siger han til B.T.

  Det står medarbejderne frit for at rejse tilbage til Belgien, når de ønsker det, men som udgangspunkt vil dækningen i stedet nu foregå fra TV 2's hovedsæde i Odense.

 13. Polen skal betale daglige bøder af 500.000 euro til EU-Kommisionen

  Polen skal fremover betale daglige bøder af 500.000 euro, svarende til omtrent 3,7 millioner danske kroner, til EU-Kommisionen.

  Det har EU's øverste domstol netop besluttet, skriver Reuters.

  Beslutningen kommer, efter at Polen endnu ikke har stoppet udvidelsen af Turow-kulminen, der ligger tæt ved landets grænse til både Tyskland og Tjekkiet.

  Tilbage i maj måned beordrede EU medlemslandet Polen til at indstille arbejdet. Ifølge BBC skyldtes det, at geologiske undersøgelser viste, at den polske minedrift var skadelig for kvaliteten af grundvandet i både tyske og tjekkiske grænsebyer.

  Ifølge EU-domstolen er tiltaget nødvendigt for at få Polen til at efterkomme den tidligere afgørelse og for at sikre, at landet ikke forsinker arbejdet, lyder det ifølge Reuters fra EU-domstolen.

  Bøderne skal betales dagligt, indtil Polen overholder kravene i dommen fra maj.

 14. Hundebid er blevet dyrere: 28,5 millioner udbetalt i erstatninger i 2020

  'Bare rolig, den bider ikke'. Det er en sætning, som ofte bruges af hundeejere.

  Og nye tal fra Forsikringsoplysningen tyder på, at det i højere grad har været sandt at sige i 2020, end det var året forinden.

  I hvert fald blev der sidste år anmeldt 6.507 skader forårsaget af hunde til forsikringsselskaberne, hvilket er lidt færre end året før.

  Men når hunden så alligevel viser sig ikke altid at være menneskets bedste ven, er det blevet dyrere. Sidste år blev der samlet set udbetalt 28,5 millioner kroner i erstatninger. Omkring tre millioner kroner mere end året før.

  Et bid fra en hund resulterede altså sidste år gennemsnitligt i en erstatning på knap 4.400 kroner.

  Det skriver Forsikring & Pension i en pressemeddelelse.

  Når man har hund, er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring for de skader, den kan gøre på andre.

 15. Anklagemyndigheden skal nu vurdere sag om forkerte minkprøver

  Midt- og Vestjyllands Politi har netop afsluttet sin efterforskning, og det er nu op til anklagemyndigheden at vurdere, om der skal rejses en straffesag mod den minkavler, der i efteråret indsendte forkerte prøver.

  Dengang blev der taget prøver fra mink på en måde, så hans farm ikke blev erklæret smittet med corona.

  Minkavler Niels Christian Poulsen fra Ringkøbing har tidligere sagt til DR, at der ikke bevidst blev indsendt forkerte prøver, men at der kan være sket fejl.

  Sagen vakte opsigt i foråret, da den blev omtalt i DR. I kølvandet på omtalen meldte Fødevarestyrelsen og nogle borgere den nu tidligere avler til politiet.

  Niels Christian Poulsen ønsker ikke selv at kommentere sagen yderligere.

 16. 268 er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn

  268 personer er registreret smittet med coronavirus siden i går.

  To personer er døde.

  Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i sin seneste opgørelse.

  Gårsdagens smittetal var 252.

  Antallet af indlæggelser stiger med en person, så der nu er i alt 99 indlagte.

  22 personer er indlagt på intensiv, heraf er 17 i respirator.

  Dagens smittetal er baseret på 26.330 PCR-test.

  Der er samtidig foretaget 18.801 hurtigtest de sidste 24 timer. Positive prøvesvar herfra indgår dog ikke i smittetallene, fordi der er usikkerhed om svarene.

 17. Hotel Rwanda-helt fundet skyldig i terroranklager

  Paul Rusesabagina ved et indledende retsmøde. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

  Paul Rusesabagina blev kendt for som hotelbestyrer at have reddet hundredvis af tutsier under radikale hutuers folkemord på cirka 800.000 mennesker i 1994.

  Et årti senere blev han endnu mere kendt, da Hollywood-filmen 'Hotel Rwanda' i 2004 havde premiere med Don Cheadle i rollen som Rusesabagina.

  I dag skaber hans navn så endnu engang overskrifter, efter at han mandag ved en domstol i Rwandas hovedstad, Kigali, er blevet fundet skyldig i terrorrelaterede anklager.

  Det skriver Reuters.

  Sagen handler om Rusesabaginas engagement i oppositionspartiet Rwandas Bevægelse for Demokratisk Forandring (MRCD), som han er medstifter af.

  I 2018 skete en række angreb på landsbyer i det sydlige Rwanda nær grænsen til Burundi.

  Myndighederne anklagede Den Nationale Befrielsesfront (FLN), som er en væbnet gren af MRCD, for angrebet.

  Rusesabagina afviser alle anklager. Straffen i sagen er endnu ikke udmålt.

 18. 'Det var for Chris!': Ny dansk verdensmester sender hilsen til Chris Anker Sørensen

  Den dobbelte europamester i enkeltstart for U23-ryttere, Johan Price-Pejtersen, kan nu også kalde sig verdensmester.

  Mandag tog han guld i de unges disciplin ved at tilbagelægge de 30,3 kilometer på 34 minutter og 29 sekunder ved VM i Belgien.

  Danskeren var ti sekunder bedre end Lucas Plapp fra Australien, der blev toer.

  Da Johan Price-Pejtersen krydsede målstregen sendte han samtidig en hilsen til Chris Anker Sørensen, der lørdag mistede livet i Belgien.

 19. Dansk vinbonde om årets høst: ’Ser forfærdelig godt ud’

  Simon Hedegaard har en lille hektar jord med 3.000 vinstokke. (Foto: Jesper Ottosen)

  Med en råkold maj kom sæsonen skidt i gang for de danske vinbønder, der ellers er begunstiget af generelt varmere klima i disse år.

  En langt bedre august og første halvdel af september har dog skabt voldsom optimisme – i hvert fald i Østjylland.

  - Med den sidste måned er det kommet til at se forfærdelig godt ud. Normalt høster jeg en lille flaske per stok, men det bliver nok til halvanden i år, siger Simon Hedegaard, der har en lille hektar jord med 3.000 vinstokke uden for Skødstrup nord for Aarhus.

  Han forsøger at gøre op med rygtet om, at man ikke kan lave ordentlig rødvin i Danmark.

  - Der har været noget om snakken, men kvaliteten er gået voldsomt op, siger Simon Hedegaard.

 20. Pfizer/BioNTech melder vaccine sikker til 5-11-årige børn

  Børn i alderen 5 til 11 år tager effektivt og sikkert imod coronavaccinen fra Pfizer/BioNTech.

  Det viser resultatet af test ifølge vaccineproducenten, som nu har planer om at søge godkendelse ved blandt andet Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

  Det skriver Reuters.

  Vaccinen er blevet testet på yngre børn med doser, der svarer til en tredjedel af dem, der bruges til voksne.

  Og efter andet stik havde børnene lige så højt et niveau af antistoffer som unge og voksne med højere doser, konkluderer producenten.

  Vaccinen er i forvejen tilgængelig for børn og unge fra aldersgruppen 12 år og op.

 21. Vestas lukker fabrik i Esbjerg

  Vestas stopper produktion på fabrikken i Esbjerg med 75 ansatte, oplyser vindmøllekoncernen i en pressemeddelelse.

  Derudover lukkes produktionen i tyske Lauchhammer og spanske Viveiro. De to fabrikker har henholdsvis 460 og 115 ansatte.

  Vestas stopper produktionen i Esbjerg, fordi de vindmølledele, som fabrikken har produceret, i dag primært bliver solgt i lande uden for Europa. Derfor vil Vestas fremover producere de dele på fabrikker lokalt.

  Den danske vindmøllekoncern håber, at man kan hjælpe nogle af de ansatte, der bliver ramt af de lukkede fabrikker, videre til andre job i Vestas.

  - Jeg vil gerne understrege, at vi er dybt investerede i at undersøge mulighederne for at flytte vores kolleger, som desværre vil blive påvirket af ophøret med produktionen på vores fabrikker i Lauchhammer, Viveiro og Esbjerg, siger direktør Tommy Rahbek Nielsen.

 22. 5.000 personer evakueret efter vulkanudbrud på La Palma

  Det første vulkanudbrud på De Kanariske Øer i 50 år har medført evakuering af omkring 5.000 mennesker - heriblandt 500 turister - på den mindre ø La Palma.

  Det oplyser spanske myndigheder ifølge Reuters.

  Vulkanen Cumbre Vieja gik søndag eftermiddag i udbrud efter fire dage med seismisk aktivitet. Den var senest i udbrud i 1971.

  Søndag skrev Udenrigsministeriets Borgerservice på Twitter, at rejsende opfordres til at være agtpågivende og følge myndighedernes anvisninger.

  Ifølge et af landets største rejsebureauer, Bravo Tours, er der dog næppe ret mange danske turister på øen, der ikke er nær så besøgt som de større kanariske øer Gran Canaria og Tenerife.

  Til DR Nyheder oplyser administrerende direktør Peter Hornshøj, at Bravo Tours først har flyafgange til La Palma fra midten af oktober. Og han venter ikke, at vulkanudbruddet på det tidspunkt får nogen betydning.

  - Det er formentlig slut inden for et par dage. Og selvom det ikke er en kæmpestor ø, så er det ikke noget, der truer nogen af feriebyerne, siger han.

 23. Tusindvis mister behandlingstilbud for spiseforstyrrelse: 'De penge, de skal findes'

  Mellem 40 og 50.000 borgere i Danmark anslås ifølge Sundhedsstyrelsen at lide af tvangsoverspisning - såkaldt Binge Eating Disorder, BED.

  Regeringen har således ikke fundet midler på finansloven for 2022 til at videreføre tilbuddet.

  Men de penge skal findes, lyder det fra Venstres psykiatriordfører Jane Heitmann.

  - Det er en behandlingsmæssig katastrofe for denne her sårbare gruppe borgere. Vi ved, at behandlingen har effekt, og alligevel har regeringen ikke prioriteret så meget som en bøjet femøre til de mennesker.

  Også Dansk Folkeparti vil opretholde tilbuddet.

  - Det er klart et problem, der skal løses. De penge, de skal findes, ellers så efterlader man jo de her mennesker i ingenmandsland, siger sundhedsordfører Liselott Blixt.

 24. Børn sender manifest til verdens ledere

  Vigtige budskaber om klodens fremtid bliver i de kommende dage formuleret af nogle af verdens børn, der er samlet til Børnenes Topmøde i Billund.

  Børnene skriver et manifest, der skal sendes til FN's generalforsamling, der finder sted i New York i øjeblikket.

  - Vi har lidt nogle anderledes idéer, end dem der er blevet brugt tidligere, siger et at børnene, Nanna Maria Blak Biancardo.

  Der er 20 børn samlet i Billund, mens omkring 80 børn har deltaget i forarbejdet.

  Det er organisationen Børnenes Hovedstad, der står bag topmødet, og verdens ledere bør tage børnene alvorligt.

  - Det er bestemt ikke noget vi leger. Børnene gør det for fremtiden, siger direktøren i Børnenes Hovedstad, Charlotte Sahl-Madsen.

 25. Fødevaregiganter kræver flere penge til grøn omstilling

  I et åbent brev til regeringen og partierne på Christiansborg opfordrer Arla, Danish Crown, DLG og Danish Agro nu til en bred aftale om den grønne omstilling af landbruget - med de nødvendige midler.

  - Hvis danske politikere svækker de danske landmænds konkurrenceevne, vil det koste tusindvis af arbejdspladser, ikke blot i landbruget, men i høj grad også i følgeerhvervene.

  - Og det vil i alvorlig grad svække den styrkeposition, danske landmænd og fødevarevirksomheder har opnået på globalt plan, hvor de i dag befinder sig i den absolutte superliga, når det handler om at producere klimaeffektivt, skriver de fire virksomheder i brevet.

  Regeringen afviste i weekenden at finde yderligere finansiering ud over den eksisterende landbrugsstøtte.

 26. Spansk politi anholder 106 personer fra den italienske mafia

  Spansk politi har i samarbejde med italiensk politi, Europol og Eurojust anholdt 106 personer i forbindelse med en politiaktion mod den italienske mafia på ferieøen Tenerife.

  Det oplyser både EU's politienhed Europol i en pressemeddelelse og spansk politi på Twitter, hvor de har frigivet video af dele af politiaktionen.

  Netværket har angiveligt været involveret i onlinesvindel, hvidvaskning af penge, narkotikahandel og ejendomssvindel, skriver Europol.

  Sidste år formodes netværket at have været involveret i hvidvaskning for 10 millioner euro - svarende til knap 75 millioner kroner.

 27. Frøs du også lidt i morges? Fynboer stod op til 5,2 grader

  Dagen i dag er startet med en grå dyne af skyer, som spredes i løbet formiddagen og giver sol de fleste steder.

  Men måske har du bemærket, at det var en forholdsvis kold morgen.

  Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut vågnede man flere steder op til temperaturer under ti grader - og på Fyn helt ned til 5,2 grader.

  DMI på Twitter. (© (C) DR Nyheder)

  DR Vejret melder om temperaturer på mellem 12 og 15 grader i dag, hvor et højtryk omkring den russiske halvø Kola sender tør og relativ kold luft mod os.

 28. Seks personer er døde efter skyderi på universitet i Rusland

  Russisk politi blokerer vejen i nærheden af universitet i Perm, efter en gerningsmand har skudt og dræbt mindst otte personer. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

  Rettelse: Tidligere lød det, at otte personer var døde, men dødstallet er mandag eftermiddag justeret til seks. Dette er derfor rettet.

  En gerningsmand åbnede mandag morgen ild på et universitet i den russiske by Perm.

  Mindst seks mennesker er døde, og der er meldinger om adskillige sårede. Det oplyser russiske efterforskere ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Det russiske nyhedsbureau Tass skriver, at gerningsmanden var studerende på universitetet.

  - Den mistænktes identitet er fastslået. Han er tilbageholdt, og information om ham bliver indsamlet, siger talsperson Svetlana Petrenko ifølge Tass.

  Petrenko står i spidsen for Ruslands Undersøgende Komité. De undersøger større forbrydelser i landet.

  Hun tilføjer, at gerningsmanden blev såret under anholdelsen.

  Videoer, som florerer på sociale medier, viser personer, der hopper ud af vinduer og flygter fra universitetsbygningen.

 29. Kinesisk ejendomsgigant truet af konkurs: Sender chokbølger gennem aktiemarkederne

  For kort tid siden lukkede Hang Seng-indekset i Hongkong med blodrøde tal. Markedet lukkede med et fald på 3,29 procent. Og sådan har det set ud hver dag den seneste uge.

  Bekymringerne i Asien har også smittet af på de europæiske markeder, der er åbnet med et hav af røde tal.

  Det ske, efter det kom frem, at den kinesiske ejendomsgigant Evergrande advarede sine investorer om, at firmaet risikerer at misligholde sin gæld – altså: Gælden kan ikke betales tilbage.

  Ejendomsgiganten, der er Kinas andenstørste ejendomsudvikler, har opbygget en gæld på omkring 1.900 milliarder kroner.

  Virksomhedens aktie er i Hongkong faldet med 11,42 procent ved lukketid klokken 10 dansk tid.

 30. Riis om Chris Anker Sørensen: 'Jeg kunne se ham som formand for Danmarks Cykle Union'

  Bjarne Riis, tidligere cykelrytter og holdleder for afdøde Chris Anker Sørensen, udtrykker i Ekstra Bladet sit chok over tragedien i Belgien.

  Riis var manden, som i 2007 gjorde den dengang 22-årige jyde til professionel cykelrytter på Team CSC.

  - Chris kunne køre stærkt på cykel, men det var kun den ene side af ham. Han var atypisk på alle fronter. Han var en superintelligent bondeknold, kan man sige, og det er kærligt ment, siger Riis.

  - Han var en, som jeg kunne se som formand for Danmarks Cykle Union om nogle år, for han var også god politisk. Dansk cykling har mistet en stor personlighed, siger Bjarne Riis.

 31. Advarsel fra Røde Kors fremlagt i rigsretssagen mod Inger Støjberg

  På ottendedagen af rigsretssagen mod tidligere udlændingeminister Inger Støjberg er ministeriets tidligere chefjurist Lykke Sørensen igen i vidneskranken.

  Hun er et nøglevidne i sagen om ulovlige tvangsadskillelser af asylpar i 2016 og er i dag blevet bedt om at kaste lys over en mail fra Røde Kors.

  Her skriver organisationen 4. marts, at de finder det nødvendigt med dispensationsordninger - så alle par ikke skal adskilles.

  Ifølge Lykke Sørensen blev Støjberg orienteret om mailen i forbindelse med et efterfølgende samråd.

  Den 3. marts sendte Udlændingestyrelsen desuden et notat med en beskrivelse af fem sager, hvor styrelsen var i tvivl om, hvorvidt parrene skulle adskilles.

 32. USA og Storbritannien forsøger at glatte ud i ubådskonflikt med Frankrig

  I et forsøg på at nedtone konflikten med Frankrig i den omstridte ubådskonflikt, sagde den britiske premierminister, Boris Johnson, i går søndag, at Frankrig ikke skal bekymre sig.

  - Det er ikke meningen, at det skal være ekskluderende. Det er ikke noget, nogen skal bekymre sig om, og især ikke vores franske venner, sagde premierministeren.

  Han beskrev desuden de to landes relation som et "meget venligt forhold," som har en "enorm betydning." Det skriver BBC.

  Også USA forsøger at løse konflikten med Frankrig, og det er aftalt, at den amerikanske præsident Joe Biden skal ringe og få en snak med den franske præsident Emmanuel Macron senere på ugen.

  Konflikten er opstået, fordi Frankrig følte sig dolket i ryggen, da USA, Australien og Storbritannien onsdag præsenterede en ny forsvarsalliance, hvor USA overtager en milliardordre på ubåde fra franskmændene.

  Siden da af bølgerne gået højt, og Frankrig har hjemkaldt sine ambassadører i både USA og Australien.

 33. Nyt solcelleprojekt ved Karup vil fylde et område på knap 400 fodboldbaner

  Et stort solcelleanlæg kan være på vej ved Kølvrå i Viborg Kommune.

  Projektet, som stadig er i idéfasen, vil levere strøm til 41.000 husstande og strække sig over et område på 272 hektar. Det svarer til knap 400 fodboldbaner.

  I dag er der borgermøde om projektet i Karup Kultur- og Forsamlingshus.

  - Det er jo utrolig stort, det er mange hektar. Hvordan vil det komme til at fylde, og vil det præge naturen? siger formand i Køvlrå og Omegns Borgerforening, Lene Kemper.

  Bag det hele står European Energy A/S, Karup Kartoffelmelfabrik og to lokale lodsejere. Der er endnu ikke taget politisk stilling til solcelleanlægget.

 34. USA frygter superspredning ved FN's generalforsamling

  Delegationer fra hele verden er rejst FN's årlige generalforsamling, der finder sted i denne uge i New York.

  Men det er en begivenhed, som man fra amerikansk side betragter med en vis nervøsitet i forhold til smittespredning.

  - Vi er nødt til at tage alle forholdsregler for at sikre os, at det ikke bliver en supersprederbegivenhed, siger Linda Thomas-Greenfield, der er USA's FN-repræsentant.

  Det skriver CNN.

  Alle rejsende, der ankommer til USA, skal kunne fremvise en negativ coronatest.

  Men den begrænsede adgang til vacciner i store dele af verden vækker bekymring for, at en del af delegationerne vil være ringe beskyttet.

  Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, er blandt deltagerne ved FN's generalforsamling.

 35. Lejligheder blev solgt hurtigere end nogensinde i foråret

  I andet kvartal i år tog det rekordfå dage at sælge en lejlighed, mens det for huse var det laveste niveau i 14 år.

  Det viser tal fra Finans Danmark, der er interesseorganisation for banker og realkreditselskaber, som låner penge ud til boligejere.

  I gennemsnit tog det 70 dage at sælge en lejlighed, mens det for huse var 134 dage. Kvartalet inden var tallene henholdsvis 92 og 156 dage.

 36. Se billederne: Vulkan på La Palma har dannet fem revner

  • Vulkanen gik i udbrud søndag klokken 15.15. Den var to gange i udbrud i forrige århundrede - i 1949 og i 1971. (Foto: DESIREE MARTIN © Ritzau Scanpix)
  • Ingen er foreløbig kommet til skade i forbindelse med udbruddet. (Foto: BORJA SUAREZ © Ritzau Scanpix)
  • Den lokale regering opfordrer på Twitter borgerne til at være "ekstremt forsigtige og til at holde sig væk fra udbrudszonen for at undgå unødig risiko". (Foto: FORTA © Ritzau Scanpix)
  • Sådan så det ud, da Cumbre Vieja søndag eftermiddag gik i udbrud. (Foto: DESIREE MARTIN © Ritzau Scanpix)
  • Vulkanudbruddet har fået Spaniens premierminister, Pedro Sanchez, til at udskyde sin deltagelse i FN's generalforsamling i New York. Han ventes nu at tage til La Palma. (Foto: BORJA SUAREZ © Ritzau Scanpix)
  1 / 5

  Efter fire dage med stigende seismisk aktivitet gik vulkanen Cumbre Vieja søndag eftermiddag i udbrud på øen La Palma, der er en del af Spaniens kanariske øer.

  De borgere, der bor tættest på vulkanen, er blevet evakueret, og i alt ventes mellem 5.000 og 10.000 mennesker at skulle finde alternative steder at opholde sig.

  En vulkanekspert fra Spaniens Geografiske Institut, Stavros Meletlidis, siger ifølge Reuters, at der er dannet fem revner på vulkanens bakkekant i nationalparken Cumbre Vieja på den sydlige del af øen.

  Det er usikkert, hvor længe udbruddet vil vare.

 37. Styrelse stopper salg af tandblegemidler efter undersøgelse

  Gør-det-selv-tandblegning kan være risiikabelt.

  Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse af 25 tandblegeprodukter, som Miljøstyrelsen står bag.

  Undersøgelsen viser, at halvdelen af produkterne kan medføre skader på tænder eller tandkød i større eller mindre grad.

  Og det har ført til, at styrelsen har stoppet salget af de mest skadelige produkter, siger Elisabeth Paludan, der er funktionsleder hos Miljøstyrelsen.

  - Det er vores kemikalieinspektion, som har taget fat i flere virksomheder og bedt dem stoppe salget i Danmark.

  12 af produkterne er også blevet undersøgt for deres blegeeffekt, og her fandt styrelsen, at to tredjedele ikke havde en blegeeffekt overhovedet.

 38. Henrik døde af kødædende bakterier - nu efterlyser eksperter retningslinjer

  Da 44-årige Henrik Winther efter en knæoperation blev ramt af den sjældne lidelse kødædende bakterier, foreslog vagtlægen en kop varm kakao.

  Kort efter døde han af infektionen.

  Og det kan være et spørgsmål om dage eller timer, når en person bliver ramt af kødædende bakterier. For starter behandlingen ikke hurtigt, vil det i værste fald koste menneskeliv.

  I flere tilfælde har sundhedspersonale overset symptomerne på den alvorlige lidelse, viser DR-dokumentaren 'De kødædende bakterier'.

  - Det er et problem, at vi har en så alvorlig sygdom, hvor der igen og igen bliver handlet for sent med store sundhedsmæssige konsekvenser, og at vi tilsyneladende ikke lærer af det på et nationalt plan, siger læge og ph.d. Marco Bo Hansen.

 39. Ishøj-borgmester har været 53 gange i lokal-tv på ét år: 'Det er så udemokratisk'

  (ARKIV) Ole Bjørstorp har været borgmester i Ishøj Kommune i over 20 år. I efteråret 2020 blev han dog vraget som Socialdemokratiets borgmesterkandidat. I februar meldte han sig ud og stiftede Ishøjlisten. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Ritzau Scanpix)

  Alle partier i byrådet i Ishøj, på nær borgmester Ole Bjørstorps Ishøjlisten, er utilfredse med den dækning, som borgmesteren får i TV-Ishøj.

  53 gange har han ifølge en redegørelse fra kommunen medvirket på kanalen i perioden fra 28. februar 2020 til 2. marts 2021.

  Til sammenligning har tre andre politikere medvirket henholdsvis fire, to og en gang i samme periode.

  - Det er så udemokratisk, som noget kan være, at det er sådan en envejskommunikation, der foregår, siger 2. viceborgmester Poul Rikardt Jørgensen fra Dansk Folkeparti.

  Tv-kanalen kostede i 2020 borgerne i Ishøj knap 1,6 millioner kroner.

 40. Ugen starter med sol og tørt vejr

  (Foto: Roland Olsen)

  Ugens vejr starter roligt med en tør dag de fleste steder. Der kan komme enkelte lokale byger.

  Selvom dagen starter under en grå dyne af skyer, klarer det op i løbet af formiddagen og giver op til en del sol til de fleste.

  Temperaturen ligger fortsat i lejet mellem 12 og 15 grader.

  Vinden kommer fra nordøstlige retning, hvor et højtryk omkring den russiske halvø Kola sender tør og relativ kold luft mod os.

  I dag kun med en svag til jævn styrke langs kysterne kan man dog opleve op til frisk vind.

 41. Boris Johnson vil presse Amazon-stifter til at betale mere i skat

  Det ømme spørgsmål om techgiganternes skattebetaling er på dagsordenen, når Storbritanniens premierminister Boris Johnson i dag mødes med Jeff Bezos.

  På vej til USA oplyser Johnson ifølge blandt andre Reuters, at han har tænkt sig at bede e-handelsvirksomhedens stifter og bestyrelsesformand om at betale en mere fair del af skattebyrden i Storbritannien.

  Samtidig ventes Boris Johnson at tale en alvorssnak med Jeff Bezos om arbejdsforholdene for Amazons medarbejderstab i Storbritannien, som ventes at runde 55.000 inden årets udgang.

  Jeff Bezos er ifølge Bloomberg verdens næstrigeste person med en formue på næsten 200 milliarder dollars - svarende til 1.262 milliarder kroner.

 42. Kansler-rivaler gik til angreb på kristendemokraten Armin Laschet under tv-debat

  De tyske vælgere skal til stemmeurnerne på søndag. (Foto: FILIP SINGER © Ritzau Scanpix)

  Det var sidste chance for at tage større stik hjem, da de tre tyske kanslerkandidater i aftes stod overfor hinanden i den store tv-debat inden valget på søndag.

  Men for kristendemokraten Armin Laschet, CDU, blev det en ulige kamp, da socialdemokraten Olaf Scholz og De Grønnes Annalena Baerbock sammen gik til angreb.

  Flere kommentatorer spekulerer således i, om de to allerede har indledt regeringsforhandlinger, før krydserne er sat.

  Armin Laschet står omvendt til at føre kristendemokraterne i søsterpartierne CDU/CSU til det absolut værste valgresultat nogensinde.

  Han har tabt et ellers komfortabelt forspring i målingerne til socialdemokraterne i SPD, der står til at blive Tysklands nye største parti.

 43. The Crown skovler priser ind ved Emmy-uddelingen

  Jessica Hobbs med sin Emmy-statuette for bedste instruktion. (Foto: Peter Nicholls © Ritzau Scanpix)

  Netflix' serie om det britiske kongehus, The Crown, har blandt andet vundet prisen for bedste dramaserie ved Emmy-prisuddelingen.

  Det skriver Reuters.

  Serien har ligeledes vundet prisen for bedste instruktion - den går til Jessica Hobbs.

  Derudover har Olivia Colman, der spiller dronning Elizabeth 2. i serien, vundet prisen for bedste kvindelige hovedrolle.

  Josh O'Connor, der spiller en ung prins Charles, har tilsvarende vundet prisen for bedste mandlige hovedrolle.

  Priserne for bedste biroller er ligeledes gået til serien.

  Tobias Menzies har modtaget prisen for sit portræt af Prins Philip, mens Gillian Anderson har vundet for sin rolle som premierminister Margaret Thatcher.

 44. Over halvdelen af stemmerne talt op i Rusland: Putins støtteparti står til valgsejr

  Partiet Forenet Rusland, der støtter præsident Vladimir Putin, står til at få lidt over 46 procent af stemmerne ved det russiske parlamentsvalg.

  Det oplyser Ruslands valgkommission natten til mandag dansk tid, efter at lidt over 50 procent af stemmerne er talt op.

  Det skriver nyhedsbureauet AFP ifølge Ritzau.

  Vælgerne har peget på de 450 medlemmer af dumaen, som er underhuset i det russiske parlament. Her har Forenet Rusland 334 af sæderne, men står til tilbagegang. (Foto: ALEXANDER NEMENOV © Ritzau Scanpix)

  Forenet Rusland fik ved valget i 2016 lidt over 54 procent af stemmerne - og dermed står partiet nu til tilbagegang.

  Kommunistpartiet bliver ifølge det foreløbige resultat næststørst i parlamentet med lidt over 21 procent. Det er en fremgang fra 13,3 procent ved valget for fem år siden.

 45. Michael Mørkøv mindes Chris Anker: ’Det er en af mine allernærmeste venner, der ikke er her mere’

  Siden lørdagens tragiske begivenhed, hvor den tidligere cykelrytter og TV 2's cykelekspert Chris Anker Sørensen omkom efter at være blevet påkørt på sin cykel i Belgien, er han blevet mindet i og uden for cykelverdenen.

  Søndag aften delte den tidligere holdkammerat og ven Michael Mørkøv sine personlige minder om Chris Anker Sørensen.

  - Han er en af mine tætteste kammerater og har været det i rigtig mange år. Vi har kørt på hold sammen i syv år, og det var et venskab, jeg var heldig at få, sagde Michael Mørkøv i Sportsmagasinet på DR1.

  - Vi har begge nydt at mødes på en cykeltur og kørt ud for at få en kop kaffe, hvor vi har snakket cykling og familie. Det er en af mine allernærmeste venner, der ikke er her mere.

  Se interviewet med Michael Mørkøv i videoen herunder.

 46. USA lukker dele af grænsen mod Mexico for at stoppe haitianske migranter

  Den amerikanske regering har lukket visse strækninger af grænsen mellem Texas og Mexico i et forsøg på at få styr på den strøm af migranter fra Haiti, som i de seneste uger har krydset grænsen ind i USA.

  Det skriver AP.

  Samtidig påbegyndte USA den planlagte indsats med at flyve migranterne tilbage til Haiti, der for nylig blev ramt af et kraftigt jordskælv.

  3.300 migranter er ifølge den amerikanske grænsekontrol allerede blevet fjernet fra den lejr, som migranterne har slået op under en bro i den mexicanske grænseby Ciudad Acuña, og er enten blevet overflyttet til opholdscentre eller er blevet sendt på fly ud af USA.

  Der opholder sig fortsat omtrent 12.600 migranter ved grænsen. De forventes alle at være blevet sendt tilbage til Haiti i løbet af den kommende uge. Det siger chefen for den amerikanske grænsekontrol, Raul L. Ortiz, søndag ifølge AP.

 47. FCM's ti mand slår FCK og overtager Superligaens førsteplads

  FCM er nyt tophold i ligaen efter ni runder, mens FCK nu er nummer to. (Foto: LISELOTTE SABROE © RITZAU/SCANPIX)

  FC Midtjylland vandt søndag Superliga-topbraget mod FC København med 1-0 i et udsolgt Parken.

  Opgørets eneste mål blev sparket ind af de midtjyske gæsters Júnor Brumado kort efter starten på anden halvleg. Det var på trods af, Midtjylland var reduceret til ti spillere, da Evander fik rødt kort for en stempling efter 26 minutters spil.

  Hjemmeholdet formåede dog ikke at konvertere overtallet til mål, og de måtte i stedet indkassere holdets første nederlag i denne sæson.

  Med 21 point på kontoen overtager FC Midtjylland Superligaens førsteplads – ét point foran rivalerne fra FCK på andenpladsen.

 48. Islamisk Stat tager skylden for dødelige angreb på Taliban i Afghanistan

  Islamisk Stat (IS) tager søndag skylden for en række dødelige bombeangreb i byen Jalalabad i det østligste Afghanistan.

  Det oplyser de militante islamisters nyhedsmedie Amaaq ifølge Reuters.

  Målet for bombeangrebene var Taliban-medlemmer. Det er endnu uvist, præcist hvor mange medlemmer af Taliban som blev ramt af angrebene.

  Øjenvidner og hospitalsansatte oplyser imidlertid til Reuters, at mindst tre mennesker mistede livet, mens cirka 20 blev såret ved angrebene.

  Der er ikke umiddelbart nogen reaktion fra Taliban, som midt i august sikrede sig magten i Afghanistan.

 49. Kommunistpartiet kommer godt fra start ved det russiske parlamentsvalg

  Det russiske parlamentsvalg, der strækker sig over tre dage, slutter søndag.

  De første valgsteder er lukket efter maratonvalget, og stemmeoptællingen er nu i fuld gang i det fjernøstlige Rusland.

  Og her har medlemmer af landets kommunistparti indtil videre sikret sig flest stemmer, skriver dpa.

  Partiet 'Forenet Rusland', der støtter den siddende præsident Vladimir Putin, er dog stadigvæk storfavoritter til at løbe med valgsejren. Reuters melder, at ni procent af stemmerne indtil videre er talt op. Ifølge Reuters peger de indledende exit-poles også på en klar valgsejr til Forenet Rusland.

  Rusland strækker sig over hele 11 tidszoner, hvorfor der flere andre steder i Rusland fortsat er tid til at nå at afgive sin stemme.

  Valget er ad flere omgange blevet kritiseret bredt for at være udemokratisk.

  Oppositionslederen Aleksej Navalnyj er fortsat fængslet sammen med andre oppositionsfolk, og hans organisation er erklæret ulovlig.

  Samtidig er der ingen valgobservatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) til stede for at bevidne, om valget går retfærdigt til, da den russiske regering og OSCE ikke har kunnet komme overens.

 50. Se videoen: For første gang i 50 år sprøjter lavaen op på La Palma

  Vulkanen Cumbre Vieja er gået i udbrud på den kanariske ø La Palma. (Foto: MIGUEL CALERO © Ritzau Scanpix)

  Det har været under optræk den seneste uges tid, og her til eftermiddag skete det så.

  Vulkanen Cumbre Vieja er gået i udbrud på den spanske kanarieø La Palma i Atlanterhavet.

  Cumbre Vieja spyr lava op i luften, og en sort røgsky kan ses fra alle dele af øen.

  De lokale myndigheder er i gang med at evakuere personer, der bor tæt på vulkanen. Udenrigsministeriets Borgerservice opfordrer danske rejsende til at passe på og følge myndighedernes anbefalinger.

  Det er første gang i 50 år, at en vulkan er gået i udbrud på La Palma.

 51. Hammerkaster slår dansk rekord for niende gang i år

  Katrine Koch Jacobsen (tv.) vandt tidligere på sommeren sølv ved U23-EM. (Foto: BEAUTIFUL SPORTS/Tobias Lackner © imago images/Beautiful Sports)

  Den danske hammerkaster Katrine Koch Jacobsen fra Sparta Atletik understreger gang på gang, at hun er den absolut bedste danske kvindelige hammerkaster.

  Tilbage i marts satte hun sin første danske rekord, og siden har hun overgået sig selv hele otte gange. Senest gjorde hun det lørdag ved Kip Keino Classic i Kenya, hvor hun kastede 71,09 meter.

  Rekorden sikrede også Katrine Koch Jacobsen sejren, da hun kastede mere end halvanden meter længere end de nærmeste konkurrenter.

Mere fra dr.dk