Seneste Nyt

Norges statsminister indkalder partiledere til møde om el-krise

Manglen på strøm er nu så overhængende i dele af Norge, at statsminister Jonas Gahr Støre har indkaldt de politiske partiers ledere til møde på mandag.

Et par timer senere vil Stortingets ledelse vurdere, om man skal afbryde de folkevalgtes sommerferie for at kun behandle forslag til at løse den alvorlige krise.

Det bekræfter statsministeriet i Oslo over for Dagbladet, skriver Ritzau.

Årsagen bag er mangel på vand i elvene i den sydlige del af landet, der ellers skal drive vandkraftværkerne, der står for en stor del af el-produktionen.

Nyheder

 1. Dan Jørgensen: 'Venstre er som en valnød - grøn udenpå, men brun indeni'

  - Venstre er som en frisk valnød: Grøn udenpå, men brun indeni. Det er ikke et grønt udspil, det her.

  Sådan lyder det fra Socialdemokratiets klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen, oven på Venstres præsentation af partiets grønne 2030-plan tidligere i dag.

  Han mener, at Venstre holder hånden over landbruget, da partiet ifølge Dan Jørgensen ikke har nogen planer for eksempelvis en CO2-afgift på området.

  En del af planen indebærer derimod et salg af statens andel i virksomheden Ørsteds vindmølleforretning, der med den nuværende markedsværdi vil spytte cirka 100 milliarder kroner i statskassen.

  Det undrer Dan Jørgensen sig over.

  - Hvis man sælger noget, mister man kontrollen med det. Hvis vi sælger Ørsted til nogen derude, som måtte have råd til at købe det, kan vi ikke vide, hvad der så sker, siger Dan Jørgensen til DR Nyheder.

  - Det er i det hele taget underligt at foreslå at sælge det grønne arvesølv. Ørsted er en virksomhed, der skal hjælpe os til at blive endnu bedre og endnu hurtigere i den grønne omstilling, så det er den forkerte vej at gå.

 2. Politiet er rykket ud til Irans ambassade

  Københavns Politi er her til formiddag til stede ved den iranske ambassade i København.

  Det oplyser politiet på sin Twitter-profil.

  - Vi er til stede ved den iranske ambassade i forbindelse med en politiforretning. Vi har p.t. ikke yderligere, lyder det.

  Samme meldinger kommer, når man ringer til politiets kommunikationsafdeling, der ikke ønsker at udtale sig, ud over at man bekræfter, at man er til stede.

  Irans ambassade ligger i den nordlige del af København.

 3. Nu må russiske fiskerbåde kun anløbe tre norske havne - og de bliver kontrolleret

  Norge har valgt at skærpe kontrollen med russiske fiskerbåde, der lægger til kaj i norske havne.

  Fremover må bådene kun anløbe havnene i Tromsø, Kirkenes og Båtsfjord, og det er planen, at bådene skal kontrolleres, når de ankommer, skriver Ritzau på baggrund af en udmelding fra den norske regering.

  Dele af oppositionen mener derimod, at der i stedet bør indføres totalt forbud mod russiske fiskerbåde.

  - Hvis regeringen faktisk mener, at disse fiskefartøjer udgør en sikkerhedsrisiko, burde den fuldføre sit ræsonnement og lukke havnene helt. Nu er det fortsat muligt for Putin at tjene på sine fiskefartøjer, lyder det fra lederen af partiet Venstre, Guri Melby.

 4. GEUS har registreret rystelser i Kattegat ved Læsø

  Seismologer fra GEUS, der laver geologiske undersøgelser i Danmark, har konstateret fire meget små rystelser nord for Læsø.

  Det skriver GEUS i en pressemeddelelse.

  Rystelserne er alle konstateret i internationalt farvand, men i dansk eksklusiv økonomisk zone.

  To af rystelserne er sket tirsdag den 4. oktober 10.41 med cirka 30 sekunders mellemrum, mens to er sket onsdag den 5. oktober 03.26 - også med 30 sekunders mellemrum.

  Alle rystelser er ifølge GEUS målt til mellem 0,7 og 0,9 på Richterskalaen og er altså meget små.

  GEUS kan lige nu ikke bestemme med sikkerhed, hvad der er årsagen til rystelserne.

  - GEUS er i tæt dialog med relevante danske myndigheder, lyder det i pressemeddelelsen.

  I området omkring Læsø har der de seneste dage været heftig aktivitet i farvandet.

  Her var det arktiske inspektionsskib Thetis på en særlig mission som 'overfrakke' for russiske flådeenheder i området.

 5. Venstre vil sælge statens ejerandel i Ørsteds vindmølleforretning

  I Venstres udspil står der om frasalg af vindmølleforretningen i Ørsted: 'Ørsteds hovedfokus er langt overvejende drift og opførelse af vindmølleparker verden over, hvor Ørsted konkurrerer på fuldt ud kommercielle vilkår'. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Venstre har netop offentliggjort en 2030-plan for fremtidens klima og natur.

  I alt vil partiet bruge 60 milliarder kroner til investeringer i den grønne omstilling og naturen frem mod 2030.

  Venstre vil sælge statens ejerandel i Ørsteds vindmølleforretning for at kunne investere de 60 milliarder kroner i den grønne omstilling. I dag ejer staten 50,1 procent af Ørsted, der tidligere hed Dong Energy.

  – Klimaudfordringerne kan ikke blive løst af tomme ord. Men med konkret handling og massive investeringer, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, under præsentationen af partiets 2030-plan.

  Planen er bygget op om fire grundelementer.

  • Grønne investeringer frem mod 2030

  • Forskning og udvikling skal gøre Danmark klimaneutral i 2050

  • Midtvejsevaluering og ekstra investeringer i fremtidens teknologiske landvindinger

  • To nye klimamål – større grønne ambitioner.

  Du kan læse mere om planen og følge pressemødet i vores liveblog her her.

 6. Mette Frederiksen er taget til Prag for at få gasprisen ned

  Statsminister Mette Frederiksen (S) er ankommet til EU-mødet i Prag og siger også, at der ifølge hende er plads til flere sanktioner mod Rusland og præsident Vladimir Putin. (Foto: Leonhard Foeger © Ritzau Scanpix)

  Mette Frederiksen (S) er ankommet til EU-topmøde i Prag og fortæller, at hun er åben for at indføre et prisloft på gas.

  Den danske regering var ellers ikke blandt de 15 medlemslande, som i sidste uge sendte et brev til Europa-Kommissionen, hvor de pressede på for et prisloft på al gas.

  - Vi går ind i de her diskussioner med et meget, meget åbent sind, men med det meget, meget klare formål, at vi skal have priserne ned. Og jeg er villig til at diskutere alle gode ideer - inklusiv også et loft, hvad angår priserne, siger hun.

  Der er dog også spørgsmålet, hvem der så skal betale regningen, hvis man fra politisk side går ind og fastsætter en makspris for, hvor meget man vil betale for gassen. Og det bliver en svær diskussion, understreger statsministeren.

  - Der vil selvfølgelig være nogle, der vil have et ønske om, at der er nogle enkelte lande, der skal bidrage særligt meget. Og så er vi selvfølgelig nogle, der har andre holdninger til det, siger hun.

 7. Europa-Parlamentets formand: EU-landene har brug for et prisloft på gas

  Europa-Parlamentets formand, Roberta Metsola, ankommer til topmødet i Prag her til formiddag. (Foto: Leonhard Foeger © Ritzau Scanpix)

  Europa-Parlamentets formand, Roberta Metsola, er ankommet til EU-topmøde i Prag, og hendes hovedbudskab er, at der er brug for et EU-prisloft på gas. Men hun er også med på, at de forskellige lande ser forskelligt på et sådant prisloft.

  - Hvis nogle lande har brug for mere tid eller eventuelle undtagelser, så skal vi selvfølgelig give dem det. Men vi skal ikke overbyde hinanden, siger hun med henvisning til, at medlemslandene lige nu er ude på egen hånd og opkøbe den gas, de har brug for.

  Det er nemlig med til at presse priserne yderligere op, hvis de konkurrerer for meget om den sparsomme gas, understreger hun.

  - Vi skal stoppe den prisspekulation, der er. Det har vi gjort før under coronapandemien, siger Roberta Metsola.

  DR Nyheder dækker EU-topmødet i Prag, hvor også statsminister Mette Frederiksen (S) også deltager. Følg med live her.

 8. EU-mission skal hjælpe Aserbajdsjan og Armenien med at nedtrappe nabokonflikt

  Tyrkiets præsident Erdogan ses i går i samtale med Frankrigs præsident Macron, Armeniens premierminister og præsident Aliyev fra Aserbajdsjan. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)

  EU skal mægle mellem de stridende nabolande Aserbajdsjan og Armenien, der i de seneste måneder har bekriget hinanden i nogle af de hårdeste kampe i to år.

  Alene i september blev over 200 dræbt, og derfor sender EU nu en civil mission til grænseområdet mellem de to lande i et forsøg på at opnå varig fred.

  Det oplyser Det Europæiske Råd ifølge Reuters.

  I går deltog lederne fra de to lande i et møde i Prag med blandt andre den franske præsident, Emmanuel Macron, og den belgiske formand for Det Europæiske Råd, Charles Michel.

  Præsident Ilham Aliyev fra Aserbajdsjan og premierminister Nikol Pashinyan fra Armenien mødes igen med EU-topfolk til yderligere forhandlinger i Bruxelles i slutningen af denne måned, skriver Reuters.

  De to tidligere sovjetlande har i årtier været i konflikt over området Nagorno-Karabakh, der er en del af Aserbajdsjan, men som har været kontrolleret af etniske armeniere med støtte fra Armenien siden 1994.

 9. Frederikshavn Kommune skal spare på kollektiv trafik: Otte busruter sløjfes fra årsskiftet

  Fra næste år kører der ikke længere bybusser i Frederikshavn. Det er nu endelig blevet besluttet af kommunens Kultur- og Fritidsudvalg i aftes.

  Kommunen skal spare 8,2 millioner kroner på den kollektive trafik, og selvom det ifølge den konservative udvalgsformand, Peter Laigaard, er en nødvendig besparelse, ærgrer det ham.

  - Det betyder jo en kæmpe besparelse, og desværre også for en masse mennesker, at man mister nogle transportmuligheder. Det har vi det da rigtig skidt med, siger han.

  Det drejer sig om otte forskellige ruter, som frederikshavnerne ikke længere kan stige på. Det er ruter, som er blevet brugt af omkring en kvart million passagerer årligt.

 10. Danmarks bedste fodboldrækker skruer ned for energiforbruget i weekendens kampe

  Lys- og energiforbruget bliver holdt til et minimum.

  Det er meldingen fra Danmarks to bedste fodboldrækker, 3F Superligaen og 1. division, samt mediepartnerne Viaplay og Discovery, skriver Divisionsforeningen i en pressemeddelelse.

  Årsagen er den igangværende energikrise, og spareplanen sættes i gang fra den forestående spillerunde denne weekend, fortæller Divisionsforeningens direktør, Claus Thomsen.

  - Idet der produceres uden om de to halvlege, har vi sammen med tv valgt at gå lidt på kompromis med den høje kvalitet, der produceres efter. Det er det rigtige at gøre i den situation, vi står i p.t., og det har været et stort ønske fra klubberne, siger Claus Thomsen.

  Allerede i den forgangne weekend blev flere af kampene afviklet med det nye energibesparende lysforbrug. Det bliver altså gældende for alle kampe til den kommende runde.

 11. Politiet løslader to personer i sag om knivdrab i Vejle

  En 39-årig kvinde og en 49-årig mand blev løsladt, efter at de i går blev fremstillet ved grundlovsforhør ved Retten i Kolding.

  De er fortsat begge sigtede for at have dræbt en 60-årig mand, der i onsdags blev fundet på gaden i Svendsgade midt i Vejle. Han var stukket med kniv.

  De to er blevet løsladt, fordi dommeren ved Retten i Kolding ikke mener, at betingelserne for at holde på dem er opfyldt, skriver Sydøstjyllands Politi i en pressemeddelelse.

  - Det tager vi til efterretning, konstaterer vicepolitiinspektør Jens Lyng Michelsen, der leder efterforskningen.

  En 37-årig mand, der ligesom de to andre i sagen også blev anholdt få timer efter fundet af den nu afdøde, er ikke længere sigtet.

 12. Nye anholdelser i sag om røveri af fodboldtrøje fra 16-årig AaB-fan

  Østjyllands Politi anholdt i går fire mænd på 24, 25, 26 og 27 år i forbindelse med efterforskningen af et røveri, der fandt sted den 17. september.

  Her fik en 16-årig dreng på Frederiks Allé i Aarhus midtby frataget sin AaB-spilletrøje efter en fodboldkamp mellem AGF og AaB.

  En gruppe mænd truede drengen til at udlevere trøjen, og to dage efter blev en 22-årig mand anholdt i sagen. Nu har efterforskningen så ført til flere anholdelser.

  - Vi ser med meget stor alvor på sagen, for det skal være trygt og sikkert at bevæge sig rundt i det offentlige rum, og man skal kunne gå til fodboldkamp, uanset om man har den ene eller den anden klubtrøje på, siger politiinspektør Brian Voss Olsen i en pressemeddelelse fra Østjyllands Politi.

  De nye anholdte fremstilles i grundlovsforhør i dag klokken 9.30 ved Retten i Aarhus, hvor anklagemyndigheden anmoder om lukkede døre.

 13. Radikal leder skal sidde ved kassen i Rema 1000 og servere røde pølser i Rødby

  Politikerne farer rundt i landet for at møde vælgerne og fiske stemmer.

  Fredag er ingen undtagelse. I dag skal eksempelvis De Radikales partileder, Sofie Carsten Nielsen, til Lolland, hvor hun skal servere øl på bodegaen Rådhuspubben i Maribo, sidde ved kassen i Rema 1000 i Nakskov og sælge pølser og hotdogs i en pølsevogn i Rødby.

  - Vi har også de gode, radikale lakridsbolsjer med. Dem kan man godt få brug for i løbet af sådan en dag, sagde Sofie Carsten Nielsen, da DR Nyheder mødte hende kort før afgang fra København.

  Spørgsmålet er, om det overhovedet har noget effekt sådan at møde folk i øjenhøjde?

  - Det korte svar er, at 'ja, det virker'. De her lokale tiltag er med til at flytte stemmer. Man kan selvfølgelig ikke sige, at et lakridsbolsje kan konverteres til 0,4 stemme, men det er en del af den samlede kampagne, siger Kenneth Thue Nielsen, der er valgforsker og direktør i analysevirksomheden Methods.dk.

  Du kan følge dagens begivenheder direkte her på dr.dk's liveblog og se med her på DRTV.

 14. Snart går slukningen af Studstrup-branden ind i den afsluttende fase

  Studstrupværket ved Aarhus brænder på 15. døgn, men der er lys for enden af tunnellen for de naboer, der døjer med røgen, og for de beredskabsfolk, som har arbejdet i døgndrift for at få branden slukket.

  - Vi håber, at vi i løbet af de næste timer kan komme ind i den afsluttende fase, siger beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl fra Østjyllands Brandvæsen.

  Der er nu så få træpiller tilbage i den brændende silo, at brandvæsenet snart kan begynde at pøse vand direkte på ilden. Derfra kan det gå stærkt med at få slukket branden.

  - Det kan tage alt fra fem timer til tre til fire dage. Vi tør ikke gisne om det, siger Kasper Sønderdahl.

 15. Mindst 19 døde efter lavine i Himalaya

  Mindst 19 bjergbestigere er døde efter at være blevet fanget i en lavine i Himalaya. Ti personer savnes stadig.

  Det oplyser lokale myndigheder fredag morgen, skriver Ritzau.

  Lavinen fandt sted i tirsdags, og redningsindsatsen er stadig i gang. Herunder eftersøgning efter overlevende. Foreløbig er 32 reddet ned.

  Politi, redningsmyndighederne og det indiske luftvåben er involveret i eftersøgningen, der er påvirket af dårligt vejr.

  Én af de overlevende fortæller, at lavinen kom meget pludselig og tog alle folk med sig, da de var 50-100 meter fra toppen af bjerget.

  Ulykken er sket nær Draupadi ka Danda II, der ligger i delstaten Uttarakhand.

 16. FC Midtjylland var ikke forberedt på 'voldsparate hollændere'

  FCM var uforberedt på alt det kaos og ballade både før og under FC Midtjyllands kamp mod Feyenoord. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup)

  Optakten til Europa League-opgøret mellem FC Midtjylland og Feyenoord torsdag aften var præget af tilskueruroligheder.

  Efter kampen erkendte det danske hjemmehold, at man ikke var i stand til at håndtere udfordringen fra de flere hundrede hollandske Feyenoord-fans, som havde skaffet sig billetter til MCH Arena på pladser, de ikke måtte sidde på.

  Det oplyser FC Midtjyllands marketingdirektør, Preben Rokkjær.

  - Vi havde opgraderet med cirka dobbelt så mange sikkerhedsvagter som til weekendens lokalopgør mod Viborg, siger han.

  - Det, vi ikke havde forberedt os på, var, at der var en stor en mængde voldsparate hollændere på vores stadion, siger Preben Rokkjær.

  Ifølge FCM var der omkring 160 sikkerhedsvagter til kampen mod Feyenoord - flere end til nogen anden hjemmekamp.

  Ifølge Preben Rokkjær kunne klubben ikke have forberedt sig bedre, da klubben havde samarbejdet med politiet og Feyenoord forud for opgøret.

  - Ansvaret ligger hos de hollandske tilskuere. Den ligger ikke andre steder, siger Preben Rokkjær.

  Du kan læse mere om tilskuerurolighederne her.

 17. I dag er det Putins fødselsdag, og den skal bruges på topmøde og telefonsamtaler

  Det er fredag, og det er en vis herres store, runde fødselsdag.

  Ruslands præsident, Vladimir Putin, kan i dag sætte 70 lys i sin kage, hvis han får sådan én serveret midt i sin krigsførelse.

  Ifølge det statsejede russiske nyhedsbureau Tass holder præsident Putin nemlig sjældent fri på sin fødselsdag, og i år er ingen undtagelse.

  Dagen skal blandt andet bruges sammen med ledere fra Fællesskabet af Uafhængige Stater, SNG, der foruden Rusland tæller Armenien, Aserbajdsjan, Kasakhstan, Kirgisistan, Moldova, Tadsjikistan, Usbekistan og Belarus. Mødet finder sted i Sankt Petersborg, som også er Putins fødeby.

  Ifølge Tass fejrede Vladimir Putin også sin 50-års fødselsdag ved at mødes med ledere fra SNG-landene.

  Putin skal desuden tale i telefon med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

 18. PET og FE udgiver fælles trusselsvurdering om valget

  De to danske efterretningstjenester - Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterrretningstjeneste - har netop offentliggjort en trusselsvurdering om truslen fra russisk påvirkning af det kommende folketingsvalg.

  - Det er vurderingen fra PET og FE, at Rusland har kapacitet til at forsøge at påvirke det kommende folketingsvalg, men at en omfattende og velkoordineret påvirkningskampagne kræver tid og betydelige ressourcer.

  - I lyset af det store politiske og økonomiske pres, der i øjeblikket er på Rusland, er det PET og FE’s vurdering, at det er mindre sandsynligt, at Rusland vil prioritere at gennemføre en forberedt, koordineret påvirkningskampagne mod det danske folketingsvalg.

 19. Påskeøens kendte moai-statuer beskadiget efter naturbrand

  • Billedet her er fra Rapa Nui National Park. De store statuer blev skåret af det indfødte Rapa Nui-folk engang mellem årene 1400 og 1650. (Foto: - © Ritzau Scanpix)
  • Der er i alt omkring 1.000 statuer rundt på øen i det sydlige Stillehav. (Foto: - © Ritzau Scanpix)
  • Statuerne er kendte for deres store hoveder med dybtliggende øjne og lange ører. Den største af dem er ti meter høj og vejer 74 ton. (Foto: - © Ritzau Scanpix)
  • Påskeøen åbnede for turister for tre måneder siden over på Covid 19-pandemien. Nu er den lukket igen. (Foto: - © Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  En del af de kendte statuer moai på Påskeøen, som polynesiske stammefolk har skåret ud af sten for mere end 500 år siden, er blevet beskadiget i en naturbrand.

  Skaderne har efterladt nogle af dem med skader, der er uoprettelige, skriver BBC.

  Branden opstod i mandags af fortsat ukendte årsager og spredte sig til omkring 60 hektar, hvor der altså befandt sig en del af de gennemsnitligt fire meter høje statuer med overdimensionerede hoveder.

  Hårdest ramt er ifølge BBC området omkring Rano Raraku-vulkanen, der er på Unescos verdensarvsliste.

  Øens borgmester Pedro Edmunds ærgrer sig over situationen, da Påskeøen for bare tre måneder siden genåbnede for turister efter at have været lukket ned under covid-19-pandemien.

  Påskeøen ligger i det sydlige Stillehav ud for Chile.

 20. Vejret fredag: Skyer mod vest og sol mod øst

  En stor del af fredagen vil vejret dele landet i to.

  Mens man på Bornholm, Sjælland og de omkringliggende øer kan se frem til en del timer med sol, ser det anderledes overskyet ud vest for Storebælt.

  I løbet af eftermiddagen vil de skyer brede sig længere mod øst, og sidst på dagen kommer der flere byger i Jylland, mens vi i aften- og nattetimerne har en stribe med regn, der trækker hen over landet.

  Temperaturen holder sig fortsat mellem 13 og 16 grader, og det er stadig blæsende med en jævn til hård vind fra sydvest, der langs vestkysten kan være med op til kulingstyrke.

 21. Advarer om kraftig vind på flere danske broer frem til i aften

  Det blæser derude, og det bliver det ved med til en gang i aften.

  På Vejdirektoratets trafikkort, der opdateres døgnet rundt, kan man se, at der advares om kraftig vind på flere broer rundt i landet.

  På rute 26 Sallingsundbroen frarådes vindfølsomme køretøjer at passere, mens der advares om kraftig vind på Langelandsbroen, Svendborgsundbroen og Storebæltsbroen.

  Derudover er der ingen meldinger om trafikale udfordringer her fredag morgen kort før klokken seks.

  Opdateret klokken 07:54: Der advares nu også om kraftig vind på den nye Lillebæltsbro.

 22. To personer er døde og tre i kritisk tilstand efter knivoverfald i Las Vegas

  To personer har mistet livet efter en hændelse på den populære gade The Strip i Las Vegas.

  Det skriver Reuters.

  En mand bevæbnet med en kniv gik pludselig til angreb i gaden, der som altid myldrede med mennesker. Blandt ofrene er både turister og lokale.

  Han stak først én person og løb derefter videre ned ad gaden, hvor han fortsatte med at stikke tilfældige personer ned. Han nåede at såre seks og altså dræbe to, før han blev anholdt.

  Der er tale om en latinamerikansk mand i 30'erne, hvis motiv er ukendt.

 23. Covid-19-smitten stiger, og flere bliver testet

  Efter en periode med faldende eller stabil smitte har efteråret måske sat sit præg på coronasmitten.

  Antallet af personer smittet med covid-19 steg nemlig i sidste uge - uge 39 - i alle landets regioner.

  Region Sjælland har flest smittede - 172 per 100.000 indbyggere - mens Region Hovedstaden har færrest - 119 per 100.000 indbyggere.

  Antallet af PCR-test er ligeledes steget med 17 procent fra uge 38 til uge 39. Positivprocenten, som beskriver, hvor stor en andel af de foretagede PCR-test der er positive, er steget fra 16 procent i uge 38 til 17 procent i uge 39.

  Statens Serum Institut melder, at flere var indlagt med corona i uge 39, mens færre kom på intensiv.

 24. Radikale vil have nationalt kompromis om unges trivsel

  Under torsdagens åbningsdebat i Folketinget, der sluttede for kort tid siden, faldt snakken blandt andet på den mentale trivsel blandt landets børn og unge.

  Radikale Venstre håber, at der efter valget kan blive lavet et nationalt kompromis for at løse problemerne for børn og unge og deres trivsel – ligesom der er lavet et nationalt kompromis om oprustning af forsvaret efter Ruslands invasion af Ukraine.

  For ellers tror den radikale ordfører, Lotte Rod, ikke, at der sker noget.

  - De er blevet syge af at gå i institution og skole, fordi de voksne ikke har tid til dem.

  - Derfor vil jeg gerne spørge statsministeren, om vi ikke også skal lave et nationalt kompromis om børn og unges trivsel?, spurgte Lotte Rod.

  Til det svarede statsministeren:

  - Der er i hvert fald behov for at arbejde sammen på det her område os, sagde Mette Frederiksen.

  Du kan se, hvordan debatten udviklede sig, her.

 25. Justin Bieber udskyder verdensturne - rammer koncerter i Danmark

  Justin Bieber på bøgescenerne på Smukfest den 3. august i år. (Foto: Helle Arensbak © Ritzau Scanpix)

  Det bliver ikke muligt for sangeren Justin Bieber at afvikle verdensturneen "Justice World Tour" i planlagt tid.

  Svenske koncertarrangører meddeler ifølge Ritzau, at alle resterende koncerter af turneen er udskudt - det gælder datoer til og med den 25. marts 2023.

  Udskydelsen rammer blandt andet to koncerter med hitmageren på dansk grund, som skulle være blevet afholdt i Royal Arena i København den 17. og 18. marts 2023.

  På Ticketmasters hjemmeside er koncerterne markeret som "udskudt".

  I løbet af sommeren udskød Justin Bieber flere koncerter på verdensturneen, da han var blevet ramt af en ansigtslammelse. Han vendte tilbage med en række koncerter på blandt andet Smukfest i Skanderborg, men meddelte for en måned siden, at han måtte tage en pause igen, og nu er hele turneen altså blevet udskudt.

 26. Hummelgaard anklager Støjberg for 'bevidst' splittelse af danskerne: 'Desperat', mener Danmarksdemokrat

  Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ved Socialdemokratiets årsmøde 2022 i september. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

  Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er gået i direkte offensiv mod Inger Støjberg fra Danmarksdemokraterne.

  Hun har ifølge socialdemokraten ingen "reelle løsninger" og dyrker "bevidst" splittelsen i samfundet.

  Det siger Peter Hummelgaard i et længere interview med Berlingske.

  - Tiden er kommet til at udfordre Inger Støjberg – for selvom vi i høj grad har den samme grundanalyse, er der mange ting, jeg slår mig rigtig meget på i det, hun siger og står for, siger Peter Hummelgaard til Berlingske.

  Han mener, at Inger Støjberg med sin retorik forsøger at optegne en splittelse i befolkningen, som ikke har hold i virkeligheden.

  - Splittelse er altid farligt for et samfund, men for mig er det helt klart den risiko, man løber, når man bevidst dyrker splittelsen som et politisk instrument for at nære sig af den. Og jeg må sige, at det klinger ekstra hult, når man ikke har nogle reelle bud på at løse landets problemer.

  Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Inger Støjberg, men indtil videre er det Danmarksdemokraternes gruppeformand, Peter Skaarup, der har reageret på beskæftigelsesministerens udtalelser.

  Han kalder Peter Hummelgaards udtalelser for en "desperat skræmmekampagne".

  Han mener ikke, at Danmarksdemokraterne forsøger at splitte befolkningen, men at de tværtimod forsøger at bygge bro mellem by og land.

  - Vores ønske er, at de danskere, der i dag føler, at deres problemer ikke bliver taget alvorligt på Christiansborg, får en stemme, skriver han til Berlingske.

  - Det var egentlig også noget, Socialdemokratiet gik op i indtil for nylig, men nu kan jeg så konstatere, at man går mere op i at angribe os frem for at kæmpe sammen mod centraliseringen. Det, synes jeg, er en skam, udtaler Peter Skaarup.

 27. Stor fanballade forud for Europa League-kamp i Herning: Hollandske fans anholdt

  Forud for opgøret mellem FC Midtjylland og Feyenoord har der været ballade på tribunerne i Herning, hvor de hollandske fans er hoppet over et hegn og ind til den tribune, hvor FC Midtjyllands fans står.

  Nogle af de hollandske fans strøg også ind på banen, fortæller DR Sportens fodboldkommentator Jens Ole Sørensen.

  - Lige pludselig blev stemningen meget fortættet. Jeg så en masse sortklædte mennesker løbe ned langs sidelinjen, inden de får møvet sig op på den modsatte tribune. Der er massevis af sikkerhedsfolk efter, men der er også en masse uro, og der er også en masse håndgemæng, siger han.

  Feyenoord havde ikke udefans med til deres seneste udekamp i Europa League, fordi de var blevet straffet for fanballade af Uefa efter sidste års finale i Conference League.

  Trods urolighederne før opgøret, så kom der ro på tribunerne til kampstart. Kampen begyndte som planlagt klokken 21, selvom der ifølge TV2 fortsat er hollandske fans på en af de tribuner, som ikke var tiltænkt udeholdet.

  Opdatering klokken 22.00: DR Sporten har været i kontakt med Midt- og Vestjyllands Politi, der oplyser, at to fodboldfans med tilknytning til den hollandske klub er blevet anholdt. Den ene for at løbe på banen, den anden for at bryde maskeringsforbuddet.

  • Der opstod ballade på tribunen. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)
  • Og pludselig var der også folk på banen. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)
  1 / 2
 28. Mikkel Hansen sprudler i Champions League, da Aalborg udraderer ungarsk storklub

  Aalborg Håndbold og Mikkel Hansen tog en vigtig udebanesejr torsdag aften mod Pick Szeged i Champions League. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix © Ritzau Scanpix)

  Store kampe kræver ofte, at de store stjerner træder i karakter, og få kender deres besøgstid som danske Mikkel Hansen.

  Håndboldspilleren bag det vel nok mest kendte pandebånd i dansk idræt sprudlede med 10 scoringer, da Aalborg Håndbold torsdag aften tog en vigtig udebanesejr på 41-29 over Pick Szeged i Champions League-gruppespillet.

  Szeged er et ungarsk storhold, men det var ingenlunde til at se. Mod nordjyderne var de hele tiden ét, to, tre skridt bagud og havde især svært ved at styre førnævnte Hansen, ligesom Mads Hoxer på højreback fik vist, hvorfor mærkatet "stortalent" synes velfortjent.

  Aalborg Håndbold gik til pause foran med to, 17-15. I anden halvleg lykkedes det dog at få gang i kontrafasen og trække fra, mens ungarernes moral tidligt led et afgørende knæk.

  Sejren betyder, at Aalborg nu har seks point efter fire kampe i CL-gruppespillet.

 29. Britiske kendisser sagsøger avis for krænkelser af privatlivets fred

  Den britiske prins Harry er en af de kendisser, som sagsøger den britiske tabloidavis Daily Mail. (Foto: Dylan Martinez © Ritzau Scanpix)

  En række store britiske personligheder har besluttet sig for at lægge sag an mod tabloidavisen Daily Mail.

  Det har et advokatfirma, der repræsenterer nogle af sagsøgerne, oplyst til nyhedsbureauet Reuters.

  Anklagerne mod avisens forlægger lyder på "grove krænkelser af privatlivets fred".

  Avisen skal ifølge anklagerne blandt andet have placeret lytteapparater i folks biler og hjem, forsøgt at aflytte private telefonopkald, betalt politiembedsmænd for følsomme oplysninger og efterlignet kendisser for at indhente deres lægejournaler.

  Blandt sagsøgerne finder man prins Harry, musikeren Elton John og skuespillerne Elizabeth Hurley og Sadie Frost. De er en del af en gruppe af personer, der nu lægger sag an. Blandt dem er også Elton Johns mand, David Furnish.

 30. Venstre lancerer ny grøn plan i morgen

  Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, vil i morgen præsentere partiets ambitioner for en grøn 2030-plan.

  Det sker på et pressemøde med blandt andre politisk ordfører Sophie Løhde (V) og finansordfører Troels Lund Poulsen (V) ved partiformandens side.

  Pressemødet foregår klokken 10.15 i Venstres gruppeværelse.

  Søndag kom Venstre med en række forslag til at fremme den grønne omstilling. Blandt andet ønsker partiet at gøre det nemmere for boligejere at renovere mere klimavenligt.

 31. Russisk Putin-kritiker efterforskes for landsforræderi

  Putin-kritikeren Vladimir Kara-Murza har to gange anklaget den russiske efterretningstjeneste for at forgifte ham. Moskva nægter at være involveret. (Foto: ALEXANDER NEMENOV © Ritzau Scanpix)

  Aktivisten Vladimir Kara-Murza, der er en af Rusland mest kendte kritikere af den russiske præsident, Vladimir Putin, er blevet anklaget og efterforskes for landsforædderi.

  Det oplyser hans advokat ifølge Reuters.

  Kara-Murza har flere gange ytret foragt for styret i Rusland og krigen i Ukraine. Det er tre af hans offentlige taler, hvor han blandt andet skulle have sagt, at Putin bomber ukrainske hjem, hospitaler og skoler, som har ført til anklagerne, skriver Reuters.

  I april blev Kara-Murza arresteret og er i øjeblikket varetægtsfængslet. Han er ifølge Reuters mistænkt for at sprede falske oplysninger i forbindelse med krigen i Ukraine.

 32. Danmarksdemokraterne genopliver ideen om et udrejsecenter på Lindholm

  Lindholm har tidligere været brugt til virusforskning og vaccinefremstilling. (© Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering)

  Planerne om et udrejsecenter for udviste kriminelle på øen Lindholm i Stege Bugt var egentligt droppet.

  Da Socialdemokratiet i 2019 dannede regering, skød de projektet til side, og efterfølgende har både Dansk Folkeparti og senest Danmarksdemokraterne meldt ud, at de ikke længere anser det som en realistisk ide.

  Men nu har Danmarksdemokraterne ombestemt sig.

  Til partilederdebatten i aftes bragte Inger Støjberg nemlig Lindholm på banen igen som en mulig placering. Og i dag bakker partiets gruppeformand, Peter Skaarup, op.

  - Det vigtigste for os er at få sikret et tredje udrejsecenter. Det kan være på Lindholm, det kan også være på en anden øde ø. Det vigtigste er, at de udviste bliver isoleret.

  Også Venstre og Konservative er fortsat fortalere for at placere et udrejsecenter på Lindholm.

 33. Særlig gruppe holder øje med udenlandsk indblanding til valget

  I udlandet har der været flere eksempler på forsøg på at påvirke demokratiske valg.

  Blandt andet derfor er Danmark rustet med en taskforce af flere forskellige myndigheder, der kan holde øje med, at alt går retteligt til, skriver Jyllands-Posten.

  Politiets Efterretningstjeneste (PET), Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Udenrigsministeriet, Justitsministeriet og Forsvarsministeriet sidder med i gruppen, der skruer op for indsatsen, når der er valg i Danmark.

  Chefen for kontraspionage hos PET, Anders Henriksen, siger til Jyllands-Posten, at de ikke endnu har afdækket "koordineret og systematisk fremmed statslig påvirkningsvirksomhed i forbindelse med valg i Danmark", selvom han kender "flere udenlandske eksempler".

  Han tilføjer, at PET heller ikke forventer en koordineret påvirkningskampagne mod valget, når det afholdes 1. november.

 34. Danish Crowns fyringsrunde bliver mindre end forventet på begge slagterier

  Tre uger efter at slagterikoncernen Danish Crown annoncerede, at man blev nødt til at fyre 350 medarbejdere, står det nu klart, at fyringsrunden bliver væsentligt mindre på begge berørte slagterier.

  Det skriver Danish Crown i en pressemeddelelse.

  Tidligere kunne vi berette om, at der på slagteriet i Sæby blev reddet 160 stillinger, så tallet er bragt ned til 121.

  Og nu skriver Danish Crown i en pressemeddelelse, at der på slagteriet i Ringsted afskediges 25 og ikke 75 som først vurderet.

  På slagteriet i Ringsted har man blandt andet lavet frivillige fratrædelsesordninger. Andre medarbejdere er flyttet til andre funktioner på slagteriet.

  Danish Crown har i alt 8.000 medarbejdere i Danmark, skriver Ritzau.

 35. Indonesisk politi sigter seks efter stadiontragedie

  • Der bliver lagt blomster foran Knajuruhan Stadium, hvor fodboldtragedien udspillede sig. (Foto: Mast irham © Ritzau Scanpix)
  • Knajuruhan Stadium er fodboldklubben Arema FC's hjemmebane. Præsident for klubben, Gilang Widya Pramana, har udtalt, at han påtager sig det fulde ansvar. (Foto: Mast irham © Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Seks personer er blevet sigtet, efter der udbrød et dødeligt kaos ved en fodboldkamp i byen Malang på øen Java i Indonesien.

  Det skriver Reuters.

  Mere end 131 personer omkom, efter tilskuere havde invaderet banen efter slutfløjt i oprør over kampens resultat. Her affyrede politiet tåregas, men det skabte panik blandt tilskuerne. Flere mistede livet som følge af iltmangel, mens andre blev trampet ihjel.

  De er sigtet for "kriminel uagtsomhed", der forårsager døden, skriver Reuters. Det kan give op til fem års fængsel.

  De sigtede tæller blandt andet politifolk. Politidirektøren afviser ikke, at der kommer flere sigtelser.

 36. Dansk politi får stor narkofangst: Fem personer er varetægtsfængslet

  Knap 100 kilo amfetamin blev fjernet fra gadebilledet, da Københavns Politi onsdag slog til på den københavnske vestegn.

  Foruden de mange kilo amfetamin er der fundet ti kilo af et endnu ukendt stof.

  Beslaglæggelsen skete, da politiet onsdag anholdt tre hollændere og to danskere.

  De fem personer er her til eftermiddag blevet varetægtsfængslet i fire uger.

  De er sigtet for indsmuglingen af den store mængde narkotika, der er kørt fra Holland over Tyskland, skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse.

  Politikredsen oplyser videre, at en af de anholdte danskere tilhører rockermiljøet.

  De to danskere er begge sigtet for at have modtaget og besiddet henholdsvis 34 og 41 kilogram amfetamin "med henblik på videreoverdragelse", som det hedder.

Mere fra dr.dk