Seneste Nyt

Nu er det sikkert: Inger Støjberg stemmes ud af Folketinget på tirsdag

Medlemmerne af det udvalg, der skal indstille til en afstemning om, hvorvidt folketingsmedlemmer er værdige, har netop afsluttet deres møde.

Efter mødet er det nu sikkert, at afstemningen om Inger Støjbergs værdighed som medlem af Folketinget skal til afstemning tirsdag.

Det fortæller formand for udvalget Lennart Damsbo-Andersen (S).

- Sagen kommer på i salen på tirsdag, og som jeg forstår det, så kommer det til at ske tidligt på dagsordenen, siger han.

Alle partier og løsgængere har givet til kende, hvad de kommer til at stemme. Derfor ved vi allerede, at der er flertal for, at Inger Støjberg skal forlade folketingssalen på tirsdag. Der er nemlig kun adgang for medlemmer.

Nyheder

 1. Kina sender tre taikonauter på halvårlig mission

  (© China Central Television)

  Kina har sendt rumfartøjet Shenzhou 15 afsted med tre astronauter - eller taikonauter, som det hedder, når der er tale om kinesiske rumrejsende - ombord fra rumfartscenteret Jiuquan Satellitaffyringscenter, som ligger ude i Gobi-ørkenen.

  Afsendelsen skete klokken 16.08 dansk tid, og de tre taikonauter, Fei Junlong, Deng Qingming og Zhang Lu, skal opholde sig seks måneder i den kinesiske rumstation 'Det Himmelske Palads', hvor de efter en uges overlevering afløser tre andre kinesiske astronauter.

  Det er den sjette bemandede mission i år det kinesiske rumprogram, og det er den sidste i konstruktionsfasen af den kinesiske rumstation.

 2. G7-lande vil koordinere undersøgelser af krigsforbrydelser i Ukraine

  Verdens syv førende industrinationer - de såkaldte G7-lande - er i dag blevet enige om at ville koordinere undersøgelser af krigsforbrydelser begået i Ukraine.

  Det er blevet besluttet på et møde mellem landenes justitsministre i Berlin. Det skriver Reuters.

  En koordineret indsats og kommunikation skal fremskynde undersøgelserne og dermed rettergangen mod dem, der har begået forbrydelserne.

  - Den retslige undersøgelse af af grusomhederne begået i Ukraine vil tage årevis, måske endda årtier. Men vi vil være velforberedte og blive ved, så længe det skal til, siger Tysklands justitsminister, Marco Buschmann.

  Også specialanklagere fra den Internationale Krigsforbryderdomstol var til stede på mødet i den tyske hovedstad.

  Det samme var Ukraines justitsminister, Denys Maliuska.

  G7 består af Frankrig, Japan, Tyskland. Storbritannien, USA, Italien og Canada.

 3. Tre mediehuse skiller sig af med medarbejdere: 22 fratrædelser på Ekstra Bladet

  I dag har tre forskellige mediehuse sagt farvel med en lang række medarbejdere. Det er især gået udover Ekstra Bladet, der er en del af JP/Politikens Hus.

  22 medarbejdere forlader Ekstra Bladet per 1. januar 2023. Det er medarbejderne blevet orienteret om tidligere i dag, skriver fagmediet Journalisten.

  Blandt de 22 medarbejdere, der stopper på Ekstra Bladet, er 15 af dem ansat i redaktionssekretariatet.

  - Der er medarbejdere, der har været her i op til 40 år, som aldrig har oplevet noget lignende, siger Jimmy Willemoes, formand for medarbejderforeningen på Ekstra Bladet, til Journalisten.

  Der er omkring 100 fastansatte på formiddagsavisen.

  Hos Berlingske Media er seks medarbejdere blevet opsagt, halvdelen i it-afdelingen og halvdelen i mediehusets ejendomdsafdeling.

  Det Nordjyske Mediehus har opsagt ni medarbejdere som en del af en spareplan.

 4. FN støtter kinesere på gaden: Vigtigt at respektere retten til at demonstrere

  FN støtter op om de demonstranter, der går på gaden i Kina i protest mod landets strikse nul-corona-politik. Det siger en talsmand for FN's generalsekretær, Antonio Guteress.

  - Jeg har ikke nogle kommentarer til den konkrete corona-politik, men vi har naturligvis set nogle videoer fra demonstrationerne, siger Stephane Dujarric.

  - Vi tror på vigtigheden af folkets ret til i forsamling og forening at demonstrere fredeligt. Og vi opfordrer myndigheder til at håndhæve den ret, siger talsmanden.

  Demonstrationer bredte sig til mindst 13 storbyer rundt om i landet, og i lørdags var der anslået omkring 1.000 mennesker på gaden i Shanghai.

  Det lyder ikke af meget set med internationale briller, men i et kinesisk perspektiv var det uhørt fordi protesterne rettede sig direkte mod styret, mener iagttagere, som har kaldt demonstrationerne de mest opsigtsvækkende siden 1989.

 5. Paven beskyldt for racisme efter udtalelser om russiske soldater

  Et interview med pave Frans i det amerikanske, katolske magasin America er årsag til forargelse og fordømmelse i Rusland. Det skriver The Guardian.

  I interviewet giver paven nemlig soldater fra nogle af Ruslands etniske og religiøse mindretal skylden for hovedparten af de grusomheder, som de russiske soldater udøver i Ukraine.

  - Når jeg taler om Ukraine, taler jeg om grusomheder, for jeg har meget information om grusomheder begået af de invaderende soldater. Helt generelt er de mest grusomme måske de soldater, som kommer fra Rusland, men som ikke tilhører den russiske tradition, så som tjetjenere, folk fra Burjatia og den slags, siger paven blandt andet i interviewet.

  Burjatia er en russisk republik med knap en million indbyggere, og de er hovedsageligt buddhister. I Tjetjenien er de 1,4 million indbyggere primært muslimer.

  - Det her er ikke længere russofobi (angst for russere, red.), der er en perversion på et niveau, som jeg ikke kan sætte ord på. Vi er en stor familie med burjatianere, tjetjenere og andre repræsentanter for vores multinationale og mulitreligiøse land, siger Maria Zakharova, talsperson for det russiske udenrigsministerium, på Telegram.

  - Jeg er ekstremt skuffet over disse racistiske og uundskyldelige udtalelser, siger Alexandra Garmazhapova, som står i spidsen for krigsmodstander-bevægelsen Free Burjatia.

 6. Aktivister afbrød debat i folketingssalen om midlertidigt børnetilskud

  Da Folketinget i dag førstebehandlede Enhedslistens lovforslag om at forlænge det midlertidige børnetilskud gik det ikke stille for sig.

  Ikke nok med at debatten mellem de røde partier og Socialdemkratiet var intens, så brød en række unavngivne aktivister ud i sang fra tilskuerpladserne, da fungerende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard var på talerstolen.

  - Du siger, du er børnene statsminister, skam dig, sang aktivisterne.

  De blev efterfølgende eskorteret ud af salen, og Folketinget holdt en pause i debatten.

  Socialdemokratiet har i dag understreget, at partiet ikke vil stemme for lovforslaget så længe, der ikke er en regering, hvilket har medført hård kritik fra de røde partier, som var med i aftalen.

  Se videoen fra folketingssalen her:

 7. Tre mænd er dømt for røveri i politiuniformer

  Tre mænd er i dag blevet idømt op til halvandet års fængsel for at have begået et røveri i Ishøj, mens de var forklædt som politifolk.

  Det skriver Københavns Vestegns Politi i en pressemeddelelse.

  Mændene blev dømt for at have røvet en gruppe på fem østeuropæiske mænd og kvinder.

  De havde udstyret deres bil med blå blink og var iklædt politiuniforms-lignende beklædning, da de med en pistollignende genstand tvang gruppen af østeuropæere til at udlevere deres bil og et større kontantbeløb.

  - Røveriet her er særdeles groft – ikke mindst fordi gerningsmændene har været forklædt som politifolk. Straffene skal ses i det lys, siger anklager Mads Strandberg Pedersen.

  Mændene er også dømt for at være i besiddelse af en mindre mængde narko, dopingmidler og ulovlige våben.

  Tidligere er en fjerde mand i sagen idømt et år og otte måneder for røveriet og for at have påkørt et af ofrene for røveriet.

 8. Alle ansatte i regionerne får ret til en fuldtidskontrakt

  Alle ansatte i regionerne får nu mulighed for at få en fuldtidskontrakt, hvis de vil. Det har Danske Regioner besluttet, lyder det i en pressemeddelelse.

  Det har siden 2020 været en ret for al plejepersonale at blive ansat på fuld tid. Nu kommer det også til at gælde alle andre medarbejdere.

  Og det er afgørende, at folk tager imod det, siger Heino Knudsen, som er formand for løn- og praksisudvalget i Danske Regioner og regionsrådsformand for Region Sjælland.

  - Vi mangler medarbejdere i sundhedsvæsenet, og vi har brug for alle de medarbejdere, vi kan få. Også meget gerne flere, der arbejder på fuldtid, siger han til Ritzau.

  Ifølge Danske Regioner er 32 procent af alle medarbejdere i regionerne ansat på deltid.

  Med den nye rettighed ønsker regionerne at "gå forrest i arbejdet med at ændre arbejdsmarkedet fra en deltids- til en heltidskultur", lyder det i pressemeddelelsen.

 9. Thuelsen Dahl holder fast: 2015 var et almindeligt sommergruppemøde

  Den tidligere formand for Dansk Folkeparti Kristian Thuelsen Dahl har i dag været afhørt i Retten på Frederiksberg i sagen, hvor Morten Messerschmidt står tiltalt for dokumentfalsk og svig med EU-midler i forbindelse med et DF-sommergruppemøde i 2015.

  Ifølge daværende formand Thuelsen Dahl var der ikke noget særskilt EU-arrangement i forbindelse med sommergruppemødet.

  - Det, der fandt sted i 2015, havde meget mere karakter af et almindelig sommergruppemøde.

  - Det er op til dommerne at vurdere, om det var tilstrækkeligt med EU-indhold til at kunne kvalificere, at pengene blev brugt, siger Thulesen Dahl.

  Ifølge Morten Messserschmidt selv blev der afholdt et særskilt EU-arrangement en af dagene.

  Ifølge Thuelsen Dahl er det derimod tale om en samlet sum af EU-tematik på gruppemødet, der var grundlag for, at DF godkendte brugen af EU-midler.

 10. Fodboldklubben AaB indleder realitetsforhandlinger med mulig investor

  En investor kan være på vej ind i fodboldklubben AaB.

  Det oplyser den nordjyske klub på sin hjemmeside, hvor det også fremgår, at der er tale om en 'europæisk investor'.

  Klubben fortæller derudover, at der er enighed om, at navn og logo skal bevares, såfremt der findes en aftale mellem parterne.

  Samtidig er det tanken, at de nuværende aktionærer fortsat skal være en del af klubben, lyder det videre.

 11. Qatars VM-komité trækker i land med udmelding om døde migrantarbejdere

  Men nu trækker Qatars VM-komité i land med den udmelding.

  Kun tre personer har mistet livet i forbindelse med arbejdet, skriver en talsperson for VM-komitéen til DR Sporten.

  De 414 døde - et tal Hassan Al-Thawadi ikke selv nævner - indbefatter alle arbejdsrelaterede dødsfald i landet fra 2014 til 2020, lyder meldingen fra talspersonen.

  Hassan Al-Thawadis udmelding kom dog ikke efter et spørgsmål vedrørende arbejdsrelaterede dødsfald i hele landet - men derimod, hvor mange migrantarbejder har mistet livet i forbindelse med byggerierne op mod VM.

 12. Twitter vil ikke længere arbejde imod falske oplysninger om coronavirus

  Det vil ikke længere få konsekvenser at dele falsk information om coronavirus på Twitter.

  Fremover vil platformen nemlig ikke regulere falske oplysninger, som den ellers har gjort siden 2020.

  Dermed vil det blive tilladt at skrive udsagn om sygdommen, selv hvis det er videnskabeligt bevist, at ytringerne er forkerte. Det skriver CNN.

  Faktisk trådte det allerede i kraft den 23 november.

  Twitters corona-misinformationspolitik har haft konsekvenser for en del brugere, der har overtrådt retningslinjerne.

  Mellem januar 2020 og september 2022 har Twitter suspenderet mere end 11.000 brugere for at dele falske oplysninger om sygdommen. 100.000 opslag er blevet fjernet.

 13. Statsadvokaten anker dom mod første hjemtagne Syrien-mor

  Det bliver op til Vestre Landsret at afgøre, hvilken straf en 35-årig dansk mor skal have for at rejse til Syrien og fremme Islamisk Stat (IS).

  For Statsadvokaten i Viborg har anket den dom, som Retten i Esbjerg 18. november afsagde mod kvinden. Her blev hun idømt tre års fængsel. Men det er ikke nok, mener anklagemyndigheden.

  Hun er blandt de tre kvinder, som sidste år blev hentet hjem fra al-Roj-lejren i Syrien sammen med sine børn.

  - Vi anker straffens udmåling på fængsel i tre år, fordi vi gerne vil have landsrettens vurdering af, hvor lang straffen skal være for en medrejsende ægtefælle, der ved at holde hjemmet for sin mand fremmer en terrororganisations aktiviteter igennem en længere periode, oplyser statsadvokat Jakob Berger Nielsen i en pressemeddelelse.

  Kvinden, der er dansk statsborger, blev i oktober 2021 sammen med sine børn evakueret fra al-Roj-lejren i det nordøstlige Syrien. Kvinden blev ved evakueringen til Danmark den 7. oktober 2021 anholdt og har været varetægtsfængslet siden.

  Ankesagen er endnu ikke berammet.

 14. Briter udelukker Kina fra atomprojekt

  Det var egentlig meningen, at et kinesisk selskab skulle bygge et atomkraftværk på Englands østkyst.

  Men planerne har ændret sig, og byggeriet vil nu i stedet udelukkende blive opført sammen med den franske partner, EDF.

  Udmeldingen fra briterne kommer, på et tidspunkt hvor forholdet mellem Storbritannien og Kina er særdeles anspændt.

  Den britiske premierminister, Rishi Sunak, sagde i går, at Kina udgør en "systemisk udfordring" mod briternes interesser og værdier.

  Storbritannien har i dag også indkaldt Kinas ambassadør i London til samtale, skriver Evening Standard ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Natten til mandag dansk tid blev en journalist fra BBC overfaldet og anholdt i Kina i forbindelse med protester i landet.

  Atomkraftværket, som kinesiske GCN nu ikke længere er en del af, har navnet Sizewell C, og skal efter planen levere elektricitet fra 2035. Storbritannien planlægger at investere 700 millioner pund - svarende til seks milliarder kroner - i kraftværket. Franske EDF lægger samme beløb.

 15. Radikale tager det midlertidige børnetilskud med til dagens regeringsforhandlinger

  Står det til De Radikale, så bør det midlertidige børnetilskud forlænges til næste år, og derfor har de også taget det med til bordet til dagens regeringsforhandlinger i Statsministeriet.

  - Hvis vi ikke når at forhandle færdigt herinde, inden det kommer til afstemning, så ender vi nok på gult, altså hverken for eller imod, siger politisk leder Martin Lidegaard.

  Det midlertidige børnetilskud står til at udløbe ved årsskiftet. Det ophører fra 1. januar og udbetales med forsinkelse til og med februar, hvis det ikke bliver forlænget.

  Men ifølge Radikale kan man ikke både forhandle om en ny regering og vedtage ny lovgivning.

  - Vi går ind for indholdet i aftalen om børnetilskuddet, men det er noget rod at sidde og forhandle og samtidigt forholde sig til det nede i salen, siger Lidegaard.

  Fungerende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har gjort det klart, at Socialdemokratiet vil afvise lovforslaget om at forlænge tilskuddet, når det skal førstebehandles i dag klokken 13.00.

 16. Den tidligere konservative formand Torben Rechendorff er død

  Den tidligere konservative formand Torben Rechendorff er død i en alder af 85 år, oplyser familien til partiet. (Foto: © ERIK JEPSEN, Scanpix Danmark)

  Den tidligere konservative formand Torben Rechendorff er død som 85-årig, oplyser familien til partiet.

  Han var formand i en tumultarisk periode i 1993 til 1995.

  - Vores parti har meget at takke Torben Rechendorff for. Han har både været folketingsmedlem, minister, generalsekretær og formand for vores parti. Og det giver ham selvfølgelig en hel særlig plads i vores partihistorie, skriver formand Søren Pape Poulsen i et opslag på Facebook.

  I 1988 blev Rechendorff udpeget til kirkeminister, og året efter fik han også posten som kommunikationsminister.

  Så ramte Tamilsagen, og regeringen gik af. Der var brug for en ny formand, men partiet var delt. Derfor blev den vellidte Rechendorff formand midt i en krisetid.

  Med blot to år på posten endte han som spået som en overgangsfigur, indtil Hans Engell kunne tække sig sejrrigt ud af formandskampen med Henning Dyremose.

  Screendump fra Facebook-opslaget.
 17. Midtjyllands Lufthavn lukker midlertidigt

  Danish Air Transport (DAT) stopper 9. december med at flyve på ruten mellem Midtjyllands Lufthavn i Karup og København. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

  Alle medarbejdere i Midtjyllands Lufthavn i Karup bliver varslet afskediget fra den 9. december.

  For her ophører aftalen med flyselskabet DAT, og der er ikke lavet en aftale med et nyt selskab.

  Det skriver Viborg Kommune i en pressemeddelelse, da borgmester Ulrik Wilbek (V) er formand for bestyrelsen, der har varslet beslutningen.

  Ulrik Wilbek er ked af beslutningen.

  - Men som ansvarlig bestyrelse har vi ikke andre muligheder, når vi ikke har en ny aftale på plads på nuværende tidspunkt, siger han i pressemeddelelsen.

  Bestyrelsen håber stadig at finde en ny operatør til flyruten.

 18. Tyskland laver aftale med Qatar om at levere gas i 15 år

  Normalt er det asiatiske lande, som er de største aftagere af gas fra Qatar, men nu vil Tyskland også have leveret gas fra ørkenstaten.

  Tyskland har indgået en aftale med Qatar om, at tyskerne årligt skal modtage to millioner ton flydende naturgas. Aftalen træder i kraft i 2026 og skal løbe i mindst 15 år.

  Det oplyser Qatars energiminister, Saad Sherida al-Kaabi, der også er administrerende direktør i energiselskabet QatarEnergy.

  Aftalen er også bekræftet af den tyske økonomiminister, Robert Habeck.

  Det er krigen i Ukraine og det europæiske ønske om at blive fri af russisk gas, der har fået tyskerne til at se nye veje. Qatar har ellers været en ildeset partner for vestlige lande.

  Landet har fået hård kritik, fordi migrantarbejdere blandt andet har arbejdet under dybt kritisable forhold under bygning af nye VM-stadioner i Qatar.

 19. 29 lande kæmper med koleraudbrud

  For første gang i 15 år hærger kolera i Syrien.

  Mere end 37.000 personer formodes ifølge Læger uden Grænser at være ramt af sygdommen, og 43 personer har mistet livet.

  Desværre er det ikke et enkelstående tilfælde, for ifølge nødhjælpsorganisationen og Verdenssundsorganisationen (WHO) kæmper 29 lande i øjeblikket med koleraudbrud.

  Blandt andet Haiti og Libanon, skriver Læger uden Grænser i en pressemeddelelse.

  Kolera er en sygdom, som spredes, når vand bliver forurenet med bakterier fra afføring. Kolera giver diarré og opkast, og man bliver hurtigt dehydreret. Og bliver man alvorligt syg uden at få behandling i tide, kan man dø inden for få timer.

  - Vi ser, at der kommer flere, mere udbredte og voldsommere udbrud af kolera rundt om i verden. Det kommer på bagkant af coronapandemien, som har presset mange sundhedssystemer i knæ, siger læge Vibeke Brix fra Læger uden Grænser.

 20. Københavns Politi hopper på jernhesten: Borgerne vil se os mere på cykelstierne

  Træder du også i pedalerne, når du skal fra A til B, så kommer du muligvis til at støde på en politibetjent eller to på de københavnske cykelstier.

  Københavns Politi oplyser, at de fremadrettet i langt højere grad vil patruljere på cykel.

  - Det vil blandt andet være i myldretiden, hvor der er trængsel på cykelstierne, men også på andre tidspunkter af døgnet, fremgår det af en pressemeddelelse.

  Tiltaget er et supplement til den klassiske cykelindsatser, skriver Københavns Politi.

  - Hvor vi typisk står ved vejkryds med udfordringer og giver bøder og påbud til dem, der overtræder reglerne og skaber farlige eller uhensigtsmæssige situationer.

  Ud over den øgede tilstedeværelse på cykelstierne vil Københavns Politi også skrue op for informationen om færdselsreglerne for cyklister.

 21. Danmark har fået sin første ukrainsk-ortodokse menighed

  I kølvandet på krigen i Ukraine er landets første ukrainsk-ortodokse menighed opstået i Midt- og Vestjylland. Menigheden har fået lov til at holde gudstjenester i et gammelt kapel i Holstebro og i to kirker syd for Viborg.

  Ukrainerne har hidtil tilhørt den russisk-ortodokse kirke i Danmark, men efter Rusland invaderede Ukraine er der opstået et stort behov for at skille sig ud.

  Den danske folkekirke har hjulpet ukrainerne i gang, blandt andet med registrering af menigheden og oprettelse af bankkonto.

  Søren Dalsgaard, der er leder af migrant-samarbejdet i folkekirken, forventer, at der snart kommer andre ukrainsk-ortodokse menigheder rundt om i landet.

 22. Dødsdømte japanere vil have afskaffet hængning

  I over 20 år har de i ordets bogstaveligste forstand haft dommen hængende over deres hoveder.

  I 2000 blev tre japanske fanger dømt til døden, og det skulle ske ved hængning.

  De tre dødsdømte fanger har i dag lagt sag an mod den japanske regering, da de mener, hængning er en grusom metode, som bør afskaffes.

  Det oplyser deres advokat, Kyoji Mizutani, ifølge Ritzau.

  Fangerne, som ikke er stået frem med navn, kræver derudover 33 millioner yen - svarende til cirka 1,7 millioner kroner - som kompensation for det psykiske pres, de har været under, siden de fik deres straffe.

  Henrettelserne i Japan finder typisk sted længe efter dommen, og dødsdømte japanere kan vente i flere år på henrettelse og først blive informeret få timer inden.

  Over 100 personer sidder på dødsgangen, heriblandt flere seriemordere.

 23. EU-revisor fik intet at vide om Messerschmidts 'fælles arrangement' i Skagen

  Et vidne fra EU-Parlamentet afgiver tirsdag forklaring i straffesagen mod DF-formand Morten Messerschmidt ved Retten på Frederiksberg.

  EU-Parlamentet vidste ikke, at Dansk Folkeparti afholdt sit sommergruppemøde i 2015 på samme tid som en påstået EU-konference arrangereret af DF's europæiske søsterparti, Meld.

  Det fortæller Wolfgang Herzig, som var hos EU's revisorer DG Finance på det tidspunkt, hvor revisorerne behandlede Melds økonomiske aktiviteter og dermed også dagsordenen for mødet i Skagen i 2015.

  Det centrale spørgsmål i sagen er, om der rent faktisk blev holdt en EU-konference i Skagen. Det mener anklagemyndigheden ikke og påstår derfor, at EU-midlerne udelukkende gik til afholdelsen af DF's sommergruppemøde, hvilket er i strid med EU-reglerne.

  Tirsdag afviser vidnet altså ved Retten på Frederiksberg, at DG Finance var informeret om, at begge arrangementer foregik på samme tid i Skagen.

  - Hvis det finder sted i forbindelse med et nationalt partipolitisk arrangement, er det så relevant at vide, spørger anklager Rasmus Maar i retten.

  - Ja, det er det. Det er helt afgørende og vigtigt, når man skal se på, om der skal gives støtte.

  Morten Messerschmidt nægter sig skyldig og hævder, at der rent faktisk blev afholdt en EU-konference i Skagen.

 24. Kina svarer igen efter journalistanholdelse: BBC har indtaget offerrolle og britisk politi har også været voldeligt

  BBC har indtaget en ondskabsfuld offerrolle.

  I hvert fald hvis man spørger det kinesiske udenrigsministerium.

  Kina langer i dag hårdt ud efter Storbritanniens reaktion på anholdelsen af en britisk BBC-journalist under kinesiske protester.

  På et pressemøde tilføjet ministeriets talsmand, Zhao Lijian, at "briterne skal stoppe med at være hykleriske og dobbeltmoralske".

  Det skyldes, at også britisk politi ifølge ham selv har været voldeligt over for protester i forbindelse med kritik af coronanedlukninger.

  BBC meddelte søndag aften, at en af mediets korrespondenter i Kina, Ed Lawrence, var blevet overfaldet og tilbageholdt af politiet i Shanghai.

  Det skete, da han forsøgte at dække de protester, der de seneste dage er opstået i flere kinesiske byer. Protesterne var oprindeligt rettet mod de fortsatte og strenge kinesiske coronarestriktioner.

 25. Hørsholm Kommune forventer at overskride budget med 78 millioner kroner

  Livremmen skal spændes ind i Hørsholm Kommune resten af året.

  På grund af højere udgifter forbundet med coronapandemien og inflationen har kommunen nemlig ikke kunnet holde sig inden for budgettet.

  Blandt andet vil Hørsholm derfor stoppe for alle unødvendige driftsudgifter og ansættelser resten af året.

  - Jeg håber, at vi kommer ned på i hvert fald 60 millioner kroner i underskud, siger den konservative borgmester i Hørsholm, Morten Slotved.

  Hvert år laver regeringen og Kommunernes Landsforening en økonomiaftale om, hvor mange penge kommunerne må bruge på blandt andet daginstitutioner og ældrepleje.

  Normalt skal kommunerne betale en bøde, hvis de overskrider aftalen. Men Morten Slotved håber, at kommunen bliver kompenseret for inflationen af regeringen.

 26. Will Smith forstår udmærket, hvis folk ikke vil se hans nye film efter lussing

  Siden Oscar-showet er det eneste, vi for alvor har talt om, når det gælder skuespiller Will Smith, den lussing, han langede komiker Chris Rock.

  Og Will Smith forstår udmærket godt, hvis folk tøver med at se ham på det store lærred igen.

  - Jeg respekterer det fuldstændig, hvis der er nogen, som ikke er klar, fortæller han i et interview med tv-stationen Fox 5, forud for udgivelsen af filmen 'Emancipation', hvor Smith er hovedrolleindehaver.

  'Emancipation', der er en historisk thriller om en mand, der flygter fra slaveri, blev optaget, inden Will Smith gav Chris Rock en lussing på scenen i marts.

  - Min største bekymring er filmholdet, og om mine handlinger straffer dem, fortæller Smith i interviewet.

  54-årige Will Smith har forbud mod at deltage i Oscar-uddelingen i ti år, efter han slog Rock på scenen. Han kan dog stadig godt blive nomineret og vinde en statuette.

  'Emancipation' er Will Smiths første film, efter han stak komiker Chris Rock en lussing. Den amerikanske Hollywood-stjerne har undskyldt til Chris Rock, Oscar-akademiet og offentligheden for at have slået komikeren som følge af en joke om Smiths hustru Jada Pinkett Smiths udseende. (Foto: © Brian snyder, Ritzau Scanpix)
 27. VM-chef indrømmer dødsfald: Hundredvis har mistet livet under stadionbyggerier

  Chefen for Qatars VM-komité, Hassan al-Thawadi, har aldrig for alvor fortalt, hvor mange migrantarbejdere, der er døde under stadionbyggerierne til verdensmesterskabet.

  Indtil nu.

  I et interview med britiske talkshow-vært Piers Morgan fortæller Hassan Al-Thawadi nemlig nu, at mellem 400 og 500 migrantarbejdere har mistet livet.

  - Beregningerne er mellem 400 og 500 døde. Det præcise antal er noget, der diskuteres. Et dødsfald er et for meget. Så enkelt er det, siger al-Thawadi.

  I interviewet fortæller han dog også, at forholdene for migrantarbejdere i landet er blevet bedre, men at der fortsat er nødt til at ske forbedringer i Qatar.

  - Sikkerheden på stadionerne er blevet forbedret, og flere fagforeninger er opstået. Der skulle foretages forbedringer. Det vidste vi, før vi søgte om VM, siger al-Thawadi.

  - Forbedringerne er ikke på grund af VM, men noget vi skulle gøre på grund af vores værdier. VM blev bare en katalysator, der fremskyndede processen.

  Menneskerettighedsorganisationers tal for døde ikke-qatarer er nogle lidt andre end dem, Hassan al-Thawadi beretter om.

  Organisationen Human Rights Watch rapporterer nemlig, at 15.021 fra andre lande er døde i Qatar mellem 2010 og 2019.

  Hvor mange af dem, der kan sættes i forbindelse til stadionbyggerier eller VM generelt, er dog ikke oplyst.

 28. Knap 30.000 underskrifter på to døgn: Russiske mødre vil have deres sønner hjem

  Aktivistgruppen 'Feministisk modstand mod krig' bestående af russiske mødre har i anledning af søndagens mors dag i Rusland startet en underskriftsindsamling med et krav om, at den russiske præsident, Vladimir Putin, trækker tropperne hjem fra Ukraine.

  Her to dage efter har gruppen i skrivende stund indsamlet næsten 30.000 underskrifter.

  Målet var at ramme mindst 5.000 underskrifter, fordi det ville øge chancen for presseomtale på lokale nyhedssider.

  Ifølge gruppen bag underskriftsindsamlingen bliver de russiske soldater sendt til krigen i Ukraine alene for at dø, ligesom de bliver sendt afsted uden udstyr.

  Derfor er mødrene "dybt bekymrede" for situationen i Ukraine.

 29. Kampen om riget, magten og æren sikrede Sidse Babett Knudsen prestigefuldt pris

  Kampen om magten var hårdere end nogensinde, da Birgitte Nyborg vendte tilbage til skærmen - næsten ti år efter at det hidtil sidste afsnit af DR-dramaet 'Borgen' blev sendt.

  Og det er ikke kun herhjemme Danmarks første fiktive kvindelige statsminister Birgitte Nyborg er et navn.

  I går aftes blev kvinden bag, skuespiller Sidse Babett Knudsen, hædret med en af de prestigefulde Rose d’Or-priser for sin hovedrolle.

  Sidse Babett Knudsen modtog guldrosen - en Rose d’Or - i kategorien 'Performance of the Year' – eller 'Årets Præstation' på dansk. Hun fik guldrosen for – som det hed – sin definerende rolle i 'Borgen'.

  - Karakteren, som jeg har spillet, har været hos mig i 14 år og har sovet i et stykke tid. Jeg var lidt bange for at tage hende ud af sin dvale, da vi besluttede at lave sidste sæson. Tusind tak til Borgen-fans, der holdt ved og så med igen, sagde Sidse Babett Knudsen, da hun fik overrakt prisen i går.

  Rose d’Or har siden 1961 været en flagskibsbegivenhed for det europæiske TV-samarbejde, European Broadcasting Union, og den internationale TV-industri.

  Uddelingen af guldroser - Rose d'Or - begyndte tilbage i 1961, da prisen blev skabt af schweizisk TV i byen Montreux. Siden da har Rose d’Or været en flagskibsbegivenhed for det europæiske TV-samarbejde, European Broadcasting Union, og den internationale TV-industri lige siden. Sidse Babett Knudsen modtog i går en pris for sin rolle som Birgitte Nyborg i 'Borgen'. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)
 30. Enhedslisten er skuffet og uforstående overfor S-afvisning af børnetilskud

  Enhedslisten er mildest talt dybt skuffet over, at Socialdemokratiet ikke vil støtte sit eget lovforslag om at forlænge det midlertidige børnetilskud til udsatte børnefamilier.

  - Det synes jeg er skuffende og fuldstændig uforståeligt. Der er indgået en aftale, som der var et flertal for før folketingsvalget. Det flertal er der også efter folketingsvalget, siger Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund, til Ritzau.

  Det midlertidige børnetilskud står til at udløbe ved årsskiftet. Det ophører fra 1. januar og udbetales med forsinkelse til og med februar, hvis det ikke bliver forlænget.

  Fungerende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har dog gjort det klart, at Socialdemokratiet vil afvise lovforslaget om at forlænge tilskuddet, når det skal førstebehandles i dag.

  Socialdemokratiets begrundelse er, at regeringen efter valget den 1. november er trådt tilbage og udelukkende skal stå for de mest basale ting, så landet kan løbe rundt.

 31. Protesterne i Shanghai er stort set forsvundet: 'Folk er begyndt at blive enormt bange'

  Billedet viser en person blive tilbageholdt af politiet i går i Shanghai. (Foto: © Matthew Walsh, Ritzau Scanpix)

  I weekenden var der usædvanlige protester i Kina og især i Shanghai, men nu ser det ud til, at styret har formået at få stoppet det meste.

  Det fortæller DR's Kina-korrespondent, Philip Róin, som befinder sig i Shanghai.

  - Politiet er til stede overalt i byen og især på de steder, hvor protesterne er startet og på centrale pladser, fortæller han.

  Styret har sendt vogne rundt i byen, som jammer folks telefoner, så de ikke kan komme på sociale medier og fortælle om deres utilfredshed. Unge mennesker bliver stoppet på gaden og bliver bedt om at slette billeder og videoer. Og de sociale medier er der ikke adgang til, forklarer Philip Róin. Politiet har ifølge ham 'en meget aggressiv og brutal tilgang'.

  - Det er mit klare indtryk, at store dele af Kina stadig ikke ved, hvad der foregår, og nu kommer der denne her eftercensur, hvor myndighederne kommer efter alle dem, som har været i nærheden af protesterne, og myndighederne gør det strafbart overhovedet at nævne det, siger Philip Róin.

  - Folk er begyndt at blive enormt bange, siger han.

 32. Tirsdag starter med regn men slutter tør

  Det regner mange steder i landet, kun de nordlige egne og Bornholm kan klare tørvejr.

  Det forbliver skyet, og temperaturen kommer dagen igennem ikke til at flytte sig markant, mellem 4 og 6 grader.

  Vinden er aftaget en smule og er i dag let til frisk fra øst, let drejende til sydøst.

  Langs østvendte kyster stadig vindstød af kuling-styrke i dag.

  I nat kan temperaturen komme ned omkring to grader, så lokalt kan der være frost.

  Der er stadig vindstød af kuling-styrke langs de østvendte kyster, som her ved Snekkersten. (Foto: © Bettina Pedersen)
 33. Har du feriepenge til gode? 3,7 milliarder kroner venter på at blive udbetalt

  Årsskiftet nærmer sig, og det gør deadline for afholdelse af optjent ferie også.

  Derfor opfordrer ATP, der administrerer feriepengeordningen, til, at man får tjekket, om man har penge til gode.

  For der er 741.000 danskere, der har feriekroner stående på kontoen, som løber op i 3,7 milliarder kroner.

  - Forventningen er, at der vil blive bestilt en del feriepenge i forbindelse med julen, men erfaringen er, at langt fra alle feriepenge bliver bestilt, siger Anne Kristine Axelsson, koncerndirektør i ATP.

  - Derfor opfordrer vi kraftigt til, at man tjekker, om man skulle have feriepenge til gode, siger hun.

  Hvis man har afholdt ferie i ferieåret 2021-2022, men ikke har bestilt sine feriepenge, kan man bestille dem indtil den 30. september 2023. Herefter bliver feriepengene overført til en feriefond.

 34. Verdens hurtigste mand uden VM- og OL-guld stopper karrieren

  97 gange i karrieren løb Asafa Powell 100 meter på mindre end ti sekunder. (Foto: © Lucy Nicholson, Scanpix Denmark)

  Supersprinteren Asafa Powell stopper karrieren i en alder af 40 år.

  Det skriver han selv på Twitter, hvor han samtidig takker alle de folk, der har heppet på ham gennem årene.

  Den jamaicanske sprinter er tidligere verdensrekordholder i 100 meter løb, mens han samtidig kan prale af at være den mand i verden, der har løbet hurtigst på samme distance uden nogensinde at have vundet OL- eller VM-guld i disciplinen.

  OL-guld vandt Powell til gengæld, da han i 2016 var en del af Jamaicas stafethold på 4x100 meter.

 35. Selv om der er krig, skal julen fejres: 'Vi kan ikke lade Putin stjæle julen'

  • En arbejder opsætter dekorative lys i den ukrainske hovedstad 15. november. (Foto: © GLEB GARANICH, Ritzau Scanpix)
  • Sneen er allerede begyndt at falde i Kyiv, der før Ruslands invasion havde 2,8 millioner indbyggere, og byen er ved at forberede sig på en hård vinter. (Foto: © GLEB GARANICH, Ritzau Scanpix)
  • Jule- og nytårsfejringen plejer at være en stor begivenhed i den ukrainske hovedstad, Kyiv. Billedet her er fra Sofiapladsen i det centrale Kyiv 20. december 2020, godt et år inden Rusland invaderede Ukraine.
  1 / 3

  Intet skal stå i vejen for julestemningen. Heller ikke en krig.

  Derfor har den ukrainske borgmester i hovedstaden Kyiv, Vitalij Klitsjko, besluttet, at der skal hænges julelys op og igen dufte af gran.

  - Ingen kommer til at aflyse nytår og jul, og nytårsstemningen skal være her, siger Vitalij Klitsjko til det ukrainske nyhedsbureau RBC-Ukraine.

  - Vi kan ikke lade Putin stjæle julen.

  Selv om træerne sættes op, så bliver det en mere amputeret juleudsmykning, for træerne bliver hverken pyntet med guirlander og julelys, siger Serhij Kovalenko, administrerende direktør for Yasno, som leverer strøm til Kyiv.

  De resterende julelys, som er sat op i hovedstaden, bliver heller ikke tændt.

  Borgmester Vitalij Klitsjko understreger, at juletræerne bliver sat op for at minde børnene om julen.

  - Jeg ønsker ikke at frarøve børnene julemanden, siger han.

 36. Sydkoreansk kvinde udleveret til New Zealand: Børnelig blev fundet i kufferter

  Skruer vi tiden tilbage til august måned fik en familie fra New Zealand sig en grum oplevelse, da de åbnede nogle kufferter, de have købt på en auktion.

  I kufferterne lå ligdele.

  I aftes blev en 42-årig kvinde, som er mistænkt for drabene, udleveret fra sydkoreanske myndigheder til New Zealand.

  Politiet formoder, at de legemlige rester tilhører hendes to børn.

  Udleveringen sker, efter at en domstol i Seoul fredag gav grønt lys til, at kvinden kunne overgives til newzealandsk politi.

  - Vi håber, at sandheden i sagen, som har fået opmærksomhed fra hele verden, kommer til at blive afsløret gennem en streng og retfærdig juridisk proces i New Zealand, siger en embedsmand fra Sydkorea til Reuters.

  Den drabsmistænkte 42-årige blev fotograferet med ansigtet dækket, da hun forlod politistationen i den sydkoreanske by Ulsan i midten af september. (Foto: © Bae Byung-Soo/Ritzau Scanpix)
 37. S stemmer imod eget lovforslag om børnetilskud til udsatte

  Som det ser ud nu, ophører det midlertidige børnetilskud fra 1. januar, og fungerende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kan ikke garantere, at det kan fortsætte næste år.

  I hvert fald vil Socialdemokratiet ikke stemme for et lovforslag om at forlænge det midlertidige børnetilskud, når det skal førstebehandles senere i dag.

  Den socialdemokratiske etpartiregering trådte tilbage efter folketingsvalget 1. november, og ifølge Hummelgaard står den fungerende regering derfor kun for det basale.

  - Når vi ikke nåede at lovgive om det, og det nu bortfalder, så vil det alt andet lige været op til en diskussion i det nye folketing, hvad man vil, siger han til Ritzau.

  Det er Enhedslisten, som har genfremsat lovforslaget, som Socialdemokratiet egentlig selv havde fremsat før valget.

  Lovforslaget blev fremsat samme dag, som Mette Frederiksen (S) udskrev valget den 5. oktober og nåede derfor ikke at blive stemt igennem.

  Det midlertidige børnetilskud ophører fra 1. januar og udbetales med forsinkelse til og med februar.

Mere fra dr.dk