Seneste nyt

Nu får danske soldater status som faglærte

Overblik

 1. Nu får danske soldater status som faglærte

  Fremover skal alle, der uddanner sig til konstabel i Forsvaret, have lettere ved at skifte våbentræning og ansigtssløring ud med en karriere på det civile arbejdsmarked.

  Derfor vil de fremover efter endt uddannelse få status som faglærte, oplyser Forsvaret.

  - Det her gavner den enkelte. For når man har en kompetencegivende erhvervsuddannelse, åbner det muligheder i livet, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S).

  Der sker ændringer af konstabel-uddannelsen, så den suppleres med en række faglige moduler rettet mod arbejdsmarkedet sideløbende med soldaternes øvrige tjeneste og uddannelse.

  En konstabel er at regne for en professionel soldat, og der er i dag ansat cirka 7.000 i Forsvaret, skriver Ritzau.

 2. Herrelandsholdet er fortsat i verdens top ti

  Joakim Mæhle efter VM-kvalifikationskampen mellem Danmark-Østrig i Parken, tirsdag den 12. oktober 2021.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

  Det danske fodboldlandshold for herrer er med deroppe, hvor det er rigtig sjovt på Fifas verdensrangliste. Efter de seneste to runder i VM-kvalifikationen, hvor VM-billetten også kom i hus, holder Danmark fast i 10. pladsen på listen.

  Danskerne henter dog inde på både Mexico og Portugal, som ligger lige foran på 9. og 8. pladsen. Målet er at komme op blandt de syv bedste før VM-lodtrækningen. Det vil nemlig give en plads i det øverste seedningslag, når grupper skal fordeles.

  Først og fremmest kræver det, at Danmark vinder mod både Færøerne og Skotland i november, og så skal lande som Mexico, Portugal og specielt Spanien også dumme sig med nederlag eller eventuelt en misset kvalifikation.

  Belgien ligger atter nummer et på verdensranglisten foran Brasilien og Frankrig.

 3. Biltræf overtrådte forsamlingsforbud: Dom får nu betydning for lignende sager

  Forsamlingsforbuddet blev overtrådt, da mange var samlet til biltræf i Holsted i juni sidste år under corona, hvor kun 50 måtte være forsamlet.

  Det har Vestre Landsret afsagt netop afsagt dom om.

  Landsretten stadfæstede byrettens dom, men ændrede bødestørrelserne til de tre mænd og en kvinde, der havde anket sagen.

  Kvinden fik ingen bøde i byretten, men i landsretten blev hun idømt en bøde på 2.500 kroner, og den straf blev også stadfæstet for de to af mændene.

  Den tredje mand fik forhøjet sin bøde til 5.000 kroner, oplyser forsvareren Allan Nejbjerg til DR Nyheder.

  Sagen i landsretten får betydning for bedømmelsen af et stort antal andre sager fra samme begivenhed, hvor 206 andre også blev sigtet.

 4. Nej til kæmpesommerhuse: ’Katastrofe, hvis området bliver til et stort party-land’

  Ikke flere kæmpesommerhuse, tak!

  Sådan lyder opråbet fra syv lokale grundejerforeninger i sommerhusområdet Mommark på Sydals.

  Her er 15 store sommerhuse opført i strid med den gældende lokalplan. Alligevel har Sønderborg Kommune besluttet at lade sommerhusene stå, mens en ny lokalplan er på trapperne for, at sommerhusene bliver lovlige.

  Vedtagelsen af en ny lokalplan kan måske også betyde, at der bliver givet tilladelse til at bygge yderligere otte kæmpesommerhuse i området.

  Nu frygter grundejerne for larm og masser af trafik, lyder det fra Poul Fedders, der er talsmand for alle syv grundejerforeninger i sommerhusområdet.

  - Vi kan se, at husene benyttes til fester. Vi har oplevet at kunne høre kæmpe bas klokken 22 om aftenen, når vi står på vores terrasse. Det vil være en katastrofe, hvis hele området bliver til et stort party-land, siger han.

 5. Politiet advarer om store mængder regnvand på motorveje

  (Arkivbillede) Regnvejr påvirker torsdag trafikken over hele landet. Specielt på motorvejene. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

  Det er vigtigt at være ekstra opmærksom, hvis du sætter dig ind i bilen i dag. Den store mængde nedbør over hele landet giver nemlig udfordringer.

  Fyns Politi advarer om masser af vand på den Fynske Motorvej, og derfor har man i en periode nedsat hastigheden til 60 km/t i østgående retning fra afkørsel 53 Blommenslyst.

  Vestegnens Politi kommer med en lignende opfordring om at køre roligt.

  - Vores indsatsleder melder om store mængder regnvand. Særligt på motorvejene giver det, formentlig på grund af hastigheden, problemer. Så kør efter forholdene og pas på hinanden, skriver vagtchefen på Twitter.

  DMI har meldt, at der kan komme lokale skybrud i løbet af dagen.

 6. Verdens største kendte skelet af en triceratops 'Big John' skal på auktion i dag

  Dinosaurskeletten "Big John* skal senere i dag under hammeren i Paris. (Foto: SARAH MEYSSONNIER © Ritzau Scanpix)

  Har du en solid mængde uudnyttet plads og en velpolstret pengepung? Og vil du gerne imponere dine palæontolog-venner, eller står du bare og mangler en god samtalestarter?

  Så er det nu, du skal slå til.

  Det største kendte skelet af en triceratops skal nemlig under hammeren i dag på auktionshuset Giquello i Paris.

  Dinosaurskelettet, der grundet sin størrelse har fået navnet "Big John", er omtrent otte meter langt samt to meter bredt omkring kraniet - og 66 millioner år gammelt.

  Ifølge auktionshuset er det vurderet til omkring 1,5 millioner euro eller knap 10 millioner kroner.

  • Kraniet på "Big John" måler omtrent to meter. (Foto: SARAH MEYSSONNIER © Ritzau Scanpix)
  • Triceratops-skelettet er det største kendte af sin slags. (Foto: SARAH MEYSSONNIER © Ritzau Scanpix)
  1 / 2
 7. Stor mangel på chauffører over hele landet

  Transportbranchen har en stor mangel på chauffører. Cirka 1500 taxachauffører, 1500 buschauffører og endnu flere lastbilchauffører. Det skriver Jyllands-Posten.

  Flere steder i landet kan det eksempelvis tage timer at få en taxa. Branchedirektør i Dansk Industri, Michael Svane, siger til Ritzau, at det blandt andet skyldes det høje aktivitetsniveau i dansk økonomi samt en stor afvandring af chauffører på grund af alder eller jobskifte.

  Han peger på, at man skal gøre det mere attraktivt at blive chauffør, hvis man vil have flere ind i branchen.

  - Den ene ting, der kan gøres, er at gøre det attraktivt og få fortalt, hvorfor det er godt at være chauffør, hvad end det er bus-, taxa- eller godschauffører, og hvad det indeholder at være chauffør.

  Venstres trafikordfører Kristian Phil Lorentzen har kaldt trafikminister Benny Engelbrecht (S) i samråd om sagen.

 8. Frederiksen i appel til verdens store økonomier: Vi skal gøre mere for at bekæmpe klimaforandringerne

  Hvis klimaforandringerne ikke skal spinne helt ud af kontrol, bliver verdens store økonomier nødt til at tage sig gevaldigt sammen og vise endnu mere lederskab, end de gør i dag.

  Samtidig skal de leve op til løftet om årligt at give de fattigste lande godt 641 milliarder kroner til både grøn energi og klimatilpasning.

  Det er budskabet fra statsminister Mette Frederiksen (S) og otte af hendes kollegaer, heriblandt lederne af Belgien, Costa Rica og Irland, inden FN’s klimatopmøde i Glasgow, der begynder i slutningen af måneden.

  Brevet er stilet til G20-landene, der blandt andet tæller USA, Kina, Storbritannien samt EU, som skal mødes i næste uge.

  - Vi bliver nødt til at sende et klart signal til dem, der står i klimakrisens frontlinje, om, at det internationale samfund står sammen med dem, lyder det i brevet.

 9. Verdens længste nedlukning slutter i dag

  Den australske storby Melbourne har samlet set været lukket ned i 262 dage siden marts sidste år. Det er verdens længste nedlukning. Men det slutter i dag, skriver Reuters.

  Det betyder, at restauranter og barer åbner i aften klokken 23:59 australsk tid. Der vil dog være et krav om, at man skal være fuldt vaccineret for at komme ind.

  Det er også stadig et krav, at borgerne skal bære maske indendørs, mens kapaciteten på serveringssteder vil være begrænset.

  Myndighederne havde lovet at stoppe nedlukningen lige så snart, at mindst 70 procent af befolkningen i staten Victoria, hvor Melbourne ligger, var blevet vaccineret. Man laver yderligere lempelser af restriktioner, når tallet rammer 80 procent.

  Verdens næstlængste nedlukning er i den argentinske hovedstad Buenos Aires.

 10. Den rekordhøje beskæftigelse udbygges: Yderligere 15.000 i job i august

  Der er godt gang i hjulene lige nu.

  Sådan har beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) tidligere beskrevet den nuværende situation på arbejdsmarkedet, hvor der er rekordmange i arbejde.

  Og udviklingen lader til at fortsætte. I august er antallet af lønmodtagere steget for syvende måned i træk, og dermed er den i forvejen rekordhøje beskæftigelse udbygget yderligere.

  I august måned kom endnu 15.000 borgere i arbejde, hvilket betyder, at der i alt var 2.869.000 lønmodtagere i Danmark.

  Peter Hummelgaards udmelding dengang var dog også akkompagneret af en advarsel om, at flere brancher mangler arbejdskraft til at besætte det stigende antal af stillinger. Og den advarsel gentages nu af cheføkonom i Sydbank Søren Kristensen, som også fremhæver en slagside ved den ellers positive udvikling.

  - Bagsiden af medaljen er dog, at dansk økonomi nu trues voldsomt af mangel på arbejdskraft, siger han til Ritzau.

 11. Video: Mindst tre døde og 30 sårede efter voldsom gaseksplosion på restaurant i Kina

  Mens 25 brandbiler og mere end 100 redningsfolk er i gang med oprydningsarbejdet i den kinesiske storby Shenyan, har man estimeret det foreløbige dødstal til mindst tre efter en voldsom gaseksplosion. Det skriver CNN.

  Samtidig er der flere end 33 sårede. Eksplosionen skete på en restaurant, og videoer fra borgere i nærheden af eksplosionen viser store ødelæggelser på bygninger og biler i nærheden af restauranten.

  Årsagen til den kæmpe gaseksplosion er stadig ukendt. Shenyang er med omkring seks millioner indbyggere den 14. største by i Kina.

  Se video af den voldsomme eksplosion her:

 12. Milliardoverskud i Nordea efter genåbning

  Det tredje kvartal i 2021 har været en stor succes for Nordea. Banken har nemlig tjent 7,4 milliarder kroner. Det er 1,2 milliarder mere end samme kvartal sidste år.

  Resultaterne fremgår af bankens regnskab, der blev offentliggjort torsdag morgen.

  - Nordiske lande er blevet genåbnet, hvilket har gjort, at millioner af mennesker har kunnet vende tilbage til et mere normalt liv. Vi er nu trådt ind i en ny fase af genopretningen, og som bank har vi gjort det fra en stærk position, siger Nordeas administrerende direktør, Frank Vang-Jensen, i en kommentar til regnskabet.

  Bankens samlede indtægter har også oplevet en stigning sammenlignet med sidste år. Fra 16 milliarder kroner til 17,4 milliarder.

 13. Taliban er klar til samarbejde med Rusland for at stoppe IS

  Et samarbejde mellem blandt andre Taliban, Rusland, Kina og Iran er i støbeskeen. Målet er at stoppe Islamisk Stat, der bliver betragtet som en trussel for sikkerheden. Det oplyser AFP ifølge Ritzau.

  Samarbejdet er kommet i stand efter et møde i Moskva, som den russiske præsident, Vladimir Putin, havde inviteret til. Han har udtrykt bekymring for sikkerheden. Man frygter angreb fra IS, mens smugling af narkotika over grænserne fra Afghanistan også er et problem.

  Sergej Lavrov, der er udenrigsminister i Rusland, benyttede også lejligheden til at komme med kritik mod USA for ikke at deltage i mødet og dermed holde sig ude af samarbejdet.

  Der var også et ønske på mødet for, at de vestlige lande, som har trukket sig ud af Afghanistan, heriblandt Danmark, skal finansiere genopbygningen af Afghanistan.

 14. Moskvas metrostationer bliver desinficeret mod coronavirus

  De seneste dage er metrostationerne i den russiske hovedstad, Moskva, blevet desinficeret mod coronavirus.

  Det viser billeder fra nyhedsbureaet AFP.

  Coronasmittetal og coronarelaterede dødsfald har slået rekorder de seneste uger, og i går døde flere end 1000 mennesker med corona i Rusland.

  Nu har den russiske regeringen foreslået nye restriktioner i form af såkaldte ikke-arbejdsdage fra 30.oktober til 7. november.

  Kun omkring 45 procent af den russiske befolkning er vaccineret eller tidligere smittet.

  Kirill KUDRYAVTSEV / AFP (Foto: KIRILL Kudryavtsev © Ritzau Scanpix)
  Kirill KUDRYAVTSEV / AFP (Foto: KIRILL Kudryavtsev © Ritzau Scanpix)
  KUDRYAVTSEV / AFP (Foto: KIRILL Kudryavtsev © Ritzau Scanpix)
 15. USA giver grønt lys til nye boostervacciner og tillader krydsvaccination

  Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har nu givet grønt lyst til, at coronavaccinerne fra Moderna og Johnson & Johnson kan gives som tredje stik - en såkaldt boostervaccine.

  Endvidere har FDA besluttet at tillade krydsvaccination, så amerikanske borgere nu kan få tredje stik med en anden vaccine, end de oprindeligt er vaccineret med.

  Det skriver Reuters.

  Indtil nu har det kun været vaccinen fra Pfizer/BioNTech, der har været brugt som boostervaccine i USA.

 16. Donald Trump løfter sløret for sit eget sociale medie 'Truth Social'

  Donald Trump har annonceret, at han åbner sit eget sociale medie "Truth Social". Efter planen åbnes mediet for de første brugere i løbet af november. (Foto: CHRIS DELMAS © Ritzau Scanpix)

  Hvad stiller man op, hvis man rigtig godt kan lide de sociale medier, men de sociale medier ikke er så vilde med en?

  Det spørgsmål lader den tidligere amerikanske præsident Donald Trump til at have stillet sig selv, og nu står svaret klart.

  Man starter selvfølgelig sit eget.

  Donald Trumps selskab Trump Media & Technology Group (TMTG) har således løftet sløret for et nyt socialt medie med navnet "Truth Social", der ifølge selskabets pressemeddelelse åbnes for de første brugere i løbet af november.

  Det er endnu småt med informationer omkring, hvad Truth Social præcist er for en størrelse. Men ifølge Donald Trump er hans sociale medie en aktivistisk kamp mod det, han kalder ”de tyranniske store tech-virksomheder”.

  Donald Trump har fået suspenderet sin konto på Twitter permanent. Det skete få dage efter, at tilhængere af ham stormede Kongressen i den amerikanske forbundshovedstad, Washington D.C. Han er desuden midlertidigt udelukket fra at bruge sin konto på Facebook.

 17. 200.000 containere strandet ved Los Angeles: Forsyningskæderne er pressede

  Store containerskibe må vente længe på at give containerne fast grund under fødderne. (Foto: PATRICK T. FALLON © Ritzau Scanpix)

  Har man været i god tid med julegaver, så kan de lige nu være strandet ud for Port of Los Angeles, Nordamerikas største containerhavn.

  Havnen oplever nemlig lige nu, at alle deres containerpladser er fulde og rekordmange skibe må tålmodigt vente på at kunne læsse deres last af, skriver amerikanske ABC News.

  På skibene er der anslået 200.000 containere fyldt med varer.

  Ifølge havnen selv er det de pressede forsyningskæder, der er problemet. Havnen har i virkeligheden mandskab nok til at bugsere containerne videre, men en mangel på lastbilchauffører gør det svært at få dem afsat.

  Se en video af den pressede navn hér:

 18. Cristiano Ronaldo header Manchester United til sejr mod Joakim Mæhles Atalanta

  Cristiano Ronaldo scorede Manchester Uniteds sejrsmål. (Foto: Phil noble © Ritzau Scanpix)

  Cristiano Ronaldo blev matchvinder, da Manchester United onsdag aften vandt 3-2 i Champions League over Joakim Mæhle og Atalanta.

  Atalanta så ellers ud til at være i total kontrol med en pauseføring på 2-0, men det fik United vendt rundt på i anden halvleg.

  Cristiano Ronaldo scorede sejrsmålet på et hovedstød med små ti minutter tilbage af kampen. Mæhle spillede hele kampen for Atalanta.

  Andreas Christensen var også på måltavlen, da han scorede Chelseas første mål i 4-0-sejren over Malmø.

  Bayern München vandt 4-0 over Benfica, mens Thomas Delaney fik fuld spilletid, da Sevilla og Lille spillede 0-0.

 19. Efterår for fuld hammer: Kraftig regn og blæst fortsætter

  Der er ingen grund til at pakke regntøjet væk.

  I dag er der nogle steder faldet 50 milimeter regn. Det svarer til den mænge regn, som der plejer at falde på tre uger.

  Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, har her til aften udsendt et varsel om vindstød af stormstyrke på Bornholm fra klokken 11 til 16. Det får blandt andet betydning for færgeafgangene, skriver Bornholmslinjen.

 20. Kun halvdelen kommer igennem til Livslinien

  Rådgiverne hos Livslinien får langt flere opkald, end de kan besvare.

  I 2020 modtog Livslinien 165.732 opkald. 14.328 af disse blev besvaret. Når man tager højde for, at mange ringer ind flere gange, fordi de ikke kommer igennem første gang, svarer det ifølge Livslinien til, at knap halvdelen kommer igennem.

  Han efterlyser samtidig en national handlingsplan for selvmordsforebyggelse.

  - Vi skal have løsninger, som mindsker behovet for at kontakte Livslinien. Der skal være hjælp, før man kommer så langt ud, at der er behov for at ringe til Livslinien, siger han.

  Det hjælper at få sat ord på de svære tanker, og du kan gøre det anonymt

  Du kan kontakte Livslinien på 70 201 201, chatte på livslinien.dk eller få netrådgivning på skrivdet.dk.

  Udover Livslinien kan du også få rådgivning hos Startlinjen, Psykiatrifonden, Sct. Nicolai Tjenesten og Børns Vilkår.

  Ellers kan du også:

  • Ringe 112 - eller 1813 i Region Hovedstaden

  • Ringe til din læge inden klokken 16, og derefter lægevagten

  • Henvende dig på en af landets 15 psykiatriske skadestuer

  • Kontakte en af regionernes selvmordsforebyggende klinikker

  • selvmordsforebyggelse.dk kan du læse mere om, hvor du kan få hjælp.

 21. Farvel, Columbus: Arkæologiske fund beviser, at vikingerne boede i Canada i 1021

  Det præcise årstal er fundet frem til ved at datere træstykker fra bosættelsen ved hjælp af en meget præcis daterings-metode. Som for eksempel dette fragment fra L’Anse aux Meadows-bosættelsen, set i et mikroskop. (Foto: PETRA DOEVE © Ritzau Scanpix)

  Gå hjem og vug, Columbus, for vikingerne krydsede allerede Atlanterhavet for 1.000 år siden.

  Ny forskning daterer vikingebosættelsen 'L’Anse aux Meadows' på den canadiske ø Newfoundland til år 1021, og det er altså flere hundrede år før Christoffer Columbus.

  I mange år har den italienske opdagelsesrejsende Christoffer Columbus ellers fået æren for at opdage Amerika i 1492 - hvis man altså ser bort fra de mennesker, der boede der i forvejen.

  Årstallet 1021 har forskerne fundet frem til ved at datere træstykker fra bosættelsen ved hjælp af en meget præcis daterings-metode, kulstof-14-metoden.

 22. Lægerne har problemer med, at folk med coronasymptomer ikke lader sig teste

  Man skulle tro, det var blevet en vane, men alligevel ringer folk med coronasymptomer til den lokale lægepraksis i stedet for at lade sig teste.

  - Det ser ud til, at mere end halvdelen af dem, der ringer ind, ikke er blevet testet, fordi de enten ikke har tænkt over det, eller også synes de, det var for uskyldigt til at blive testet, siger Anders Beich, der er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.

  Selvom corona sjældent rammer lige så hårdt for vaccinerede, så kan man altså sagtens blive syg og smitte andre.

  Anders Beich opfordrer derfor alle til at blive testet, så snart man får symptomer som feber, forkølelse, ondt i halsen eller hoste.

 23. Barcelona finder tilbage på sejrskurs mod ukrainere i Champions League

  Efter to kampe med to nederlag til følge fik Barcelona en sejr i tredje forsøg i denne sæsons Champions League i fodbold.

  Den spanske klub slog onsdag aften Dynamo Kiev med 1-0 på hjemmebane på Camp Nou.

  Gerard Pique scorede Barcelonas enlige mål, da han sneg sig med frem fra forsvaret efter 35 minutters spil.

  Med sejren holder Barcelona lidt snor i Benfica og Bayern München på anden- og førstepladsen i gruppen, inden de to hold mødes senere onsdag aften.

  I den anden af onsdagens tidlige kampe vandt Salzburg 3-1 mod Wolfsburg.

 24. Etiopien gennemfører to luftangreb mod Tigray-provinsen indenfor få timer

  Røg stiger op fra et af de steder, der i dag er blevet ramt i luftangreb. Her fra provenshovedstaden Mekelle. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

  Det etiopiske regering intensiverer konflikten og har i dag gennemført flere luftangreb mod Tigray-provinsen, to med få timers mellemrum.

  Det skriver Reuters.

  I går kom det frem, at Etiopiens regering indrømmede, at de stod bag et luftangreb mandag mod hovedstaden i Tigray-provinsen, Mekelle.

  Ifølge medier, der er kontrolleret af den tigrinske oprørshær, er ni personer blevet behandlet for skader ved de to angreb, men ingen meldes omkommet.

  I den etiopiske provins Tigray kæmper regeringsstyrker mod en tigrinsk oprørshær.

  Konflikten i provinsen har allerede drevet hundredtusinder på flugt og skabt fødevaremangel og hungersnød.

  Tigray er én af 10 regioner i Etiopien. (© DR Nyheder)
 25. Aalborg Håndbold nedlægger makedonere i Champions League

  Aalborg Håndbolds Martin Larsen jubler over en scoring. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

  Aalborg Håndbold hentede onsdag en 33-29-sejr i Champions League mod Vardar fra Nordmakedonien.

  Det danske mesterhold gik til pause med en tremålsføring, og i anden halvleg blev den føring forsvaret.

  Dermed fik Aalborg revanche for kampen for tre uger siden, hvor Vardar tilførte danskerne det hidtil eneste nederlag i denne sæsons Champions League.

  Aalborg har med sejren otte point efter fem kampe i toppen af gruppe A i Champions League. Det er et enkelt point mere end Kiel på andenpladsen, der onsdag spillede uafgjort 32-32 mod Pick Szeged fra Ungarn.

 26. Kina fyrer op under kulproduktionen under den værste energikrise i mange år

  De kinesiske kulminer har fået besked på at køre på fuld kraft, mens regeringen i Beijing med alle midler forsøger at lægge en dæmper på historisk høje priser på kul.

  Det skriver The Wall Street Journal.

  Mens vinteren nærmer sig, er Kina ramt af den værste energikrise i mange år, udløst af en kombination af økonomiens genopretning efter corona, transport-flaskehalse og lagre i bund.

  I kølvandet på FN's Klimpanels rapport i sommer om klodens tilstand meldte regeringen i Beijing ud, at Kina skal være CO2-neutralt i 2060 - men først efter at have nået toppen af CO2-udledningen i 2030.

  I den forbindelse blev Kina kritiseret for at fortsætte opførelsen af adskillige nye kulfyrede kraftværker.

 27. Grundstødt fragtskib ved Bornholm er drevet fri

  Fragtskibet Beaumaiden, der har været grundstødt vest for Bornholm, er drevet fri og sejler nu mod Rønne til nærmere undersøgelse.

  Det skriver Forsvaret på Twitter.

  Det 88 meter lange hollandske fragtskib sejler med gødning og stødte natten til mandag på grund ud for Sorthat-Muleby.

  Skibet var på vej fra Antwerpen i Belgien til Tallinn i Estland, da det stødte på grund.

  Efterfølgende oplyste Bornholms Politi, at der hverken var fare for last eller forurening.

 28. Gates-fonden vil sikre fattige lande adgang til lovende coronamedicin

  Hvis den amerikanske medicinalproducent Mercks antivirale corona-medicin opnår godkendelse, så står Gates-fonden klar til at investere massivt i dens udbredelse i lavindkomstlande.

  I en pressemeddelelse på Bill and Melinda Gates Foundations hjemmeside, skriver fonden, at man er klar til at bruge 120 millioner dollars, svarende til knap 770 millioner kroner, på formålet.

  - Hvis vi skal gøre en ende på denne pandemi, så er vi nødt til at sikre, at alle, uanset hvor de bor i verden, har adgang til livreddende sundhedsprodukter.

  - Den uretfærdige virkelighed er dog, at lavindkomstlande har været nødt til at vente på alt fra personlige værnemidler til vacciner. Det er uacceptabelt, udtaler medformand Melinda French Gates.

  Foreløbig data tyder ifølge fonden på, at den bredspektrede antivirale medicin molnupiravir kan halvere risikoen for alvorlige sygdom og død hos coronasmittede.

 29. Oversvømmelser og jordskred koster 77 mennesker livet i Nepal

  En lufthavnsansat trækker en trolley gennem en oversvømmet indenrigslufthavn, efter voldsomme regnmængder har ramt Biratnagar i det sydøstlige Nepal. (Foto: LILA BALLAV GHIMIRE © Ritzau Scanpix)

  Tre dages kraftig regn i Nepal har udløst jordskred og skabt oversvømmelser, og det har indtil videre kostet 77 mennesker livet.

  Det skriver Reuters, der citerer lokale myndigheder.

  Mange personer savnes fortsat, og myndighederne advarer også om kraftig regn i de kommende dage, der kan forværre situationen yderligere.

  Oversvømmelser og jordskred er især almindelige i Nepal i monsunperioden fra midten af juni til september.

 30. Dreng stjal showet til pavens audiens: Fik hvid kalot og blev pavens sidemakker

  En dreng vandrede rastløst rundt under pavens ugentlige audiens i Vatikanet. Og han så sig varm på pavens kalot. (Foto: REMO CASILLI © Ritzau Scanpix)

  En dreng stjal i den grad showet, da pave Frans i dag holdt sin ugentlige audiens i Vatikanet, hvor pilgrimme og andre besøgende normalt kan blive velsignet på normalt meget formel vis.

  Men i dag brød en ung dreng de traditionelle rammer.

  Han gik flere gange op til paven og gav ham hånden, mens han hoppede op og ned, og han havde ikke lyst til at sætte sig ned igen, siger Monsignor Leonardo Sapienza, protokolchefen i Vatikanet, til Reuters.

  Drengen fik i stedet en plads ved siden af paven, der fortsatte med programmet for audiensen.

  En insisterende pegen på pavens hvide kalot, som kaldes en zucchetto, gav også pote for drengen. Han fik tildelt en lignende hovedbeklædning af en af kirkens folk.

  Se noget af drengens flakken rundt i den tætbefolkede sal hér:

 31. Den Internationale Valutafond spår større vækst i Europa end hidtil

  Den økonomiske vækst i Europa kommer i år og næste år til at blive større end tidligere antaget.

  Det er vurderingen fra Den Internationale Valutafond (IMF), som onsdag har offentliggjort sin nyeste prognose for Europas økonomi.

  I april ventede man en vækst på 4,5 procent i 2021, men nu venter de en vækst på 5,5 procent.

  Også forventningen til næste års vækst er skruet op en my op, fra 2,9 til 4,1 procent.

  - En stadig mere modstandsdygtig genopretning griber fat i Europa støttet af gradvise stigninger i antal vaccinationer og mobilitet, skriver IMF i rapporten.

  De skriver, at støtteordninger til at håndtere covid-19 har banet vejen for opsvinget. De har nemlig hjulpet folk med at blive i job og taget hånd om det private sektor.

 32. Navalnyj vinder anset EU-menneskerettighedspris

  Aleksej Navalnyj. (Foto: TATYANA MAKEYEVA © Ritzau Scanpix)

  Den anerkendte Sakharov-pris går i år til den fængslede oppositionsleder, Aleksej Navalnyj.

  Det skriver Europa-Parlamentets største gruppe, EPP, på Twitter.

  Navalnyj, der er en ivrig kritiker af Ruslands præsident, Vladimir Putin, har siden januar siddet fængslet, efter han vendte tilbage til Rusland fra Tyskland. Her var han i månedlang behandling for et giftattentat, han hævder, Kreml står bag - noget præsidenten har afvist.

  Sakharov-prisen er EU's fornemmeste menneskerettigheds-pris og anerkender systemkritikere og dissidenter. Med prisen følger 50.000 euro.

  Den tager sit navn efter den sovjetiske systemkritiker, videnskabsmand og Nobelprismodtager Andrej Sakharov.

  Sidste år blev prisen tildelt oppositionsbevægelsen i Hviderusland, og tidligere vindere tæller blandt andet den saudiarabiske blogger Raif Badawi og den pakistanske aktivist Malala Yousafzai.

 33. Dansk racerkører sikrer sæde i IndyCar

  Den 20-årige racerkører Christian Lundgaard skal i 2022 køre i den amerikanske løbsserie Indycar.

  Det oplyser holdet Rahal Letterman Lanigan Racing (RLL) på sin hjemmeside.

  Danskeren, der i år kører Formel 2, har fået en kontrakt, der gælder flere år frem i tiden. Det præciseres ikke, hvor lang aftalen er.

  - Det her er selvfølgelig en helt ny udfordring for mig - særligt i forhold til at skulle køre på ovale baner, hvilket jeg aldrig har prøvet før.

  - Jeg bilder mig selv ind, at jeg er hurtig til at lære, så det bliver en fantastisk oplevelse at komme i gang, siger Christian Lundgaard til holdets hjemmeside.

  Christian Lundgaard fik debut i Indycar allerede i august i år, da han i Indianapolis kørte et enkelt løb for netop RLL.

  IndyCar kan beskrives som den amerikanske pendant til Formel 1.

  /ritzau/

 34. USA's regering vil vaccinere 28 millioner børn

  Børn i alderen 5 til 11 år vil snart kunne blive vaccineret hos deres lokale børnelæge, på apoteket eller muligvis på skolen.

  Sådan lyder Det Hvide Hus' plan for vaccination af i alt 28 millioner børn ifølge AP.

  Planens udrulning er dog under forudsætning af, at der gives grønt lys til at vaccinere yngre børn med Pfizers coronavaccine, hvilket forventes at ske inden for de næste uger.

  Det Hvide Hus oplyser, at 25.000 børnelæger har tilkendegivet, at de er klar til at vaccinere de yngre børn.

  Omkring 219 millioner amerikanere fra 12 år og op, omkring 66 procent af befolkningen, har fået mindst ét stik med en coronavaccine. 190 millioner borgere er blevet færdigvaccineret.

 35. 1.127 nye coronasmittede det seneste døgn

  1.127 personer er registreret smittet med coronavirus siden i går.

  Fire personer er døde med coronavirus, viser dagens tal fra Statens Serum Institut, SSI.

  Der er nu 126 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er seks flere end i går.

  Dagens smittetal fra Statens Serum Institut er baseret på 57.142 PCR-prøver.

  Det svarer til, at 1,97 procent af de testede har været smittet med coronavirus.

  Sundhedsminister Magnus Heunicke skriver på Facebook, at det var forventet, at smittetallene ville stige på grund af efterårsvejret, der har fået folk til at rykke indendørs.

  Samtidig er der tale om en mindre stigning i indlæggelsestallene takket være vaccineudrulningen og den store danske opbakning, skriver han.

  - Der er travlt på vores sygehuse, men hvad angår de indlagte, der er smittet med covid-19, er vi kun cirka på en ottendedel af, hvor vi var, da vi havde flest indlagte i begyndelsen af 2021.

 36. Miljøstyrelsen vil undersøge fisk fra vandløb for giftigt fluorstof

  I den kommende tid skal vævsprøver fra fisk fanget i omkring 50 vandløb undersøges for det giftige fluorstof PFAS.

  Det sker for at fastslå, om der er sket forurening fra tidligere og nuværende brandøvelsespladser i nærheden af vandløbene.

  Det skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at svaret på prøverne ventes i begyndelsen af 2022.

  PFAS er en gruppe af giftige stoffer, som også omfatter det sundhedsskadelige fluorstof PFOS.

  Dette stof blev tidligere fundet i Korsør, hvor over 100 mennesker har spist kød med stoffet fra græssende kvæg på en mark nær en lokal brandskole.

  Det har ført til, at Danske Regioner har udpeget 145 steder i hele landet, som skal undersøges nærmere.

 37. Flere hundrede skove kan være på vej i Danmark

  Vi kan måske se frem til flere hundrede nye skove i Danmark.

  Landbrugsstyrelsen har modtaget 381 ansøgninger fra landmænd, der ønsker at få tilskud til at omdanne deres marker til skov.

  Det skriver styrelsen i en pressemeddelse.

  Nu skal ansøgningerne vurderes. Bliver de godkendt, kan man se frem til omkring 2000 hektar ny skov - det svarer til godt 2800 fodboldbaner.

  Tilskuddene kommer fra en EU-finansieret pulje på 70 millioner kroner. Her kan landmændene få op til 28.000 kroner pr. hektar - alt afhængig af skovtype.

  Der er flere grunde tl at give penge til at plante skove, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Frank Josephsen Kargo. Blandt andet en CO2-reduktion, når skovene optager CO2.

  Ansøgninger skal dog leve op til en række krav, før de kan godkendes.

 38. Putin bliver væk fra FN-klimatopmøde i Skotland

  Ruslands præsident, Vladimir Putin, kommer ikke til at deltage ved FN's klimatopmøde COP26.

  Det oplyser en talsmand for præsidenten ifølge Reuters.

  Præsidenten har ikke selv kommenteret udmeldingen, men ifølge BBC har han tidligere udtalt, at han begrænser sin rejseaktivitet på grund af coronapandemien.

  Dermed skriver Putin sig ind i en række af verdensledere fra lande, der udleder store mængder CO2, som ikke deltager ved topmødet.

  I sidste uge kunne avisen The Times fortælle, at Kinas præsident, Xi Jinping, ikke har planer om at deltage ved COP26. Og ifølge avisen The Guardian skal man heller ikke regne med at se Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro.

  Ved COP26 er målet, at landene bliver enige om at sætte fart på handlingerne for at nå målene fra Parisaftalen, der blev indgået i 2015. 197 lande er med i aftalen.

  Topmødet afholdes i Glasgow i Skotland fra den 31. oktober til 12. november.

 39. Jeanette Ottesen beklager på Instagram: 'Min undskyldning i bogen ramte helt ved siden af'

  Efter Jeanette Ottesens nye selvbiografi "Fri" i går skabte stor debat, skriver hun nu undskyld på Instagram.

  - Jeg tager ansvar for, at min undskyldning i bogen ramte helt ved siden af, og at jeg igen har forurettet Lotte, skriver hun.

  Derudover forklarer hun sine tanker bag, og at der er ting, hun allerede har lært og taget til efterretning - selvom bogen egentlig først udkommer i morgen.

  Det sker, efter at det kom frem, at der i bogen er et afsnit, som beskriver, hvordan svømmekollegaen Lotte Friis er blevet mobbet. Det mener en ekspert er at fortsætte mobningen og gøre Lotte Friis ansvarlig for mobningen.

 40. Dronning Elizabeth aflyser besøg for at hvile sig

  Storbritanniens 95-årige dronning Elizabeth har aflyst sin forestående tur til Nordirdland efter lægefaglige råd.

  Hun skal i stedet bruge de kommende dage på at hvile sig.

  Det oplyser det britiske kongehus ifølge Ritzau.

  - Hendes Majestæt er ved godt mod og skuffet over, at hun ikke kan besøge Nordirland, hvor hun skulle have deltaget i en række arrangementer i dag og i morgen, lyder det fra kongehuset.

  Dronning Elizabeth, der overtog tronen i 1952 fra sin far, kong Georg 6., er verdens længst siddende monark. Da hun overtog, var hun kun 25 år.

 41. Flertal i EU-Parlamentet vil afskaffe asbest fuldstændig

  Der skal gøres mere for at beskytte arbejdere mod det kræftfremkaldende stof asbest.

  Sådan lyder opfordringen ifølge Ritzau fra et stort flertal i EU-Parlamentet, der har vedtaget en rapport om bekæmpelse af asbest i Europa.

  Opfordringen kommer på baggrund af, at EU-Kommissionen ønsker at renovere 35 millioner bygninger inden 2030.

  - Hvert år dør tusindvis af bygningsarbejdere, fordi de ikke har været beskyttet godt nok mod asbest, skriver Nikolaj Villumsen, EU-parlamentariker for Enhedslisten og ordfører bag rapporten, til Ritzau.

  Med vedtagelsen af rapporten beder parlamentarikerne EU-Kommissionen om at fremlægge en europæisk strategi for at fjerne al asbest i Europa, inden renoveringsarbejdet begynder.

  Asbest forårsager mellem 30.000 og 90.000 dødsfald årligt i EU - hovedsageligt af arbejdsrelateret kræft.

 42. To ældre kvinder snydt til at udlevere dankort og pinkoder

  I går modtog Østjyllands Politi henvendelser fra to kvinder, der var blevet narret til at udlevere både dankort og pinkode til en fremmed mand.

  Først fik den 84-årige kvinde besøg af en mand ved hendes hjem i Risskov ved 12-tiden. Det endte med, at hun udleverede både dankort og kode. Siden blev hun kontaktet af sin bank, fordi flere tusinde kroner var blevet hævet fra hendes konto.

  En time senere fik en 88-årig kvinde et opkald fra en såkaldt bankmand. En halv time senere havde hun udleveret dankort og kode til bankmandens medarbejder, der besøgte kvinden i i hendes hjem i Risskov.

  Politiet opfordrer til, at man er ekstra opmærksom ved opkald, og at man ikke udleverer kreditkort eller personlige oplysninger til fremmede.

  Børn og børnebørn bør samtidig tage en snak med ældre familiemedlemmer om at passe på, da det ofte er dem, svindlerne går efter, lyder meldingen.

 43. 99,9 procents enighed: Klimaforandringer er primært menneskeskabte

  Kender du nogle, der stadig er i tvivl om, hvorvidt klimaforandringerne nu også er menneskeskabte?

  Så bed dem eventuelt om at lytte en ekstra gang til videnskaben. Den er nemlig ikke i tvivl.

  En gennemgang af næsten 90.000 forskningsartikler viser, at mere end 99,9 procent af artiklerne er enige om, at klimaforandringerne hovedsageligt er menneskeskabte.

  De mange artikler er udgivet i videnskabelige tidsskrifter i perioden fra 2012 til 2020.

  Den nye gennemgang er en opfølgning på et meget omtalt studie fra 2013, som viste, at 97 procent af alle forskere var enige om, at klimaforandringerne primært var menneskeskabte.

  Det er forskere fra Cornell University i USA, der står bag gennemgangen, som er udgivet i tidsskriftet Environmental Research Letters.

 44. Tidligere tyske soldater anholdt: Anklaget for at ville danne lejesoldat-styrke

  To tidligere tyske soldater er mistænkt for at have forsøgt at danne en lejesoldat-styrke bestående af op mod 150 andre tidligere soldater og politibetjente. Det skriver det tyske magasin Der Spiegel.

  Det var ifølge anklagerne de anholdtes plan at sende lejesoldaterne på ulovlige kampmissioner i Yemen finansieret af Saudi-Arabien, der i årevis har kæmpet mod Houthi-oprørerne i landet.

  De to mænd har ifølge anklagerne kontaktet mindst syv personer for at høre, om de var interesserede i at deltage i den ulovlige styrke.

  Mændene ville angiveligt aflønne medlemmer af gruppen med 40.000 euro om måneden – svarende til cirka 300.000 kroner.

 45. Dødstallet efter voldsomme oversvømmelser i det nordlige Indien opjusteres til 46

  46 personer meldes nu at have mistet livet, og flere andre er savnet, efter at voldsomme regnskyl har ramt delstaten Uttarakhand i det nordlige Indien.

  Det skriver AP.

  I går var meldingen fra de lokale myndigheder, at 22 personer var omkommet som følge af de seneste dages ekstreme vejr, der har ført til massive oversvømmelser og jordskred.

 46. Aalborg Kommune undersøger sig selv efter kostskoleklager

  Er der sager mage til den fra Gravenshoved Kostskole?

  Det spørgsmål stiller Aalborg Kommune sig selv, efter en lang række tidligere elever fra skolen i sidste uge stod frem med beretninger om alt fra vold og ydmygelser til seksuelle overgreb.

  Derfor er Skoleforvaltningen nu gået i gang med at undersøge, om kommunen har drevet andre kostskoler i samme periode.

  Det fortæller skoledirektør, Jakob Ryttersgaard.

  - Hvis det viser sig, at vi har drevet andre kostskoler i samme tidsrum, så må vi tage stilling til, hvad vi vil bruge den viden til. Men sagerne fra Gravenshoved Kostskole er stadig kommunens primære fokus, siger han.

  Aalborg Kommune ejede Gravenshoved Kostskole fra 1964 og frem til 1992.

 47. Vejsidebomber dræber 14 personer i syrisk morgentrafik

  To eksplosioner forårsaget af vejsidebomber har kostet 14 personer livet og såret andre i Syriens hovedstad, Damaskus.

  Angrebet fandt sted under en bro i den centrale del af Damaskus under den travle morgentrafik, da en militærbus med tropper ombord passerede under broen.

  En tredje bombe blev også fundet og efterfølgende desarmeret.

  Det skriver AP og henviser til syrisk stats-tv.

  Indtil videre har ingen taget ansvar for angrebet.

 48. Særdeles våd onsdag i vente: DMI varsler kraftig regn

  Det bliver højst sandsynligt både en våd, blæsende og kold affære, hvis du planlægger at bruge en efterårsdag udenfor i dag. Især hvis du bor i Jylland eller på det nordvestlige Fyn.

  DMI har nemlig udsendt et varsel om kraftig regn for Midt- og Sydjylland samt det nordvestlige Fyn, hvor der flere steder ventes at falde op mellem 30 og 50 mm regn fra tirsdag aften og til sent onsdag aften.

  Regnvejret skyldes en koldfront, der bevæger sig ind over Jylland vestfra og bliver liggende det meste af onsdagen.

  Samtidig med regnvejret vil det også blive temmelig blæsende fra sydvest med jævn til hård vind i hele landet, oplyser DMI.

 49. Unge kommunalpolitikere chikaneres på grund af alder

  Skal du ikke lige konfirmeres først? Tag tilbage til folkeskolen. Du ligner et barn. Få dig noget livserfaring!

  Ovenstående er eksempler på nogle af de hånlige og chikanerende kommentarer, som flere unge kommunalpolitikere må lægge ører til.

  Det viser en rundspørge, DR har lavet blandt de 57 nuværende byrødder, der var under 25 år ved sidste kommunalvalg.

  22 af dem svarer, at de har haft ubehagelige oplevelser på grund af deres alder.

  Hos Dansk Ungdoms Fællesråd påpeger man, at unge i forvejen er underrepræsenteret i kommunalpolitik, og at de ubehagelige kommentarer kan føre til, at endnu færre unge fremover vælger at engagere sig i politik.

  - Når unge, som rent faktisk stiller op og bliver valgt, oplever de her ubehagelige ting, risikerer vi, at den her underrepræsentation bliver endnu større, siger formand Chris Borup Preuss.

 50. Den olympiske ild er ankommet til Beijing

  Den olympiske flamme overføres ved ceremonien til vinter-OL i Beijing 2022. (Foto: Wu Hong © Ritzau Scanpix)

  Den olympiske ild er ankommet til den kinesiske hovedstad tidligt onsdag morgen forud for vinter-OL i Beijing i 2022.

  Det oplyser Kinas statslige medier, skriver Ritzau.

  Det er ventet, at der senere onsdag vil blive afholdt en ceremoni i Beijings olympiske tårn. Derefter skal faklen med den olympiske ild udstilles flere steder i Kina, oplyser statsmedier.

  Faklen med den olympiske ild blev traditionen tro antændt ved en ceremoni i den græske by Olympia. Det skete mandag formiddag.

  Se den olympiske flamme blive overført her:

 51. Dronning Elizabeth afslår høfligt kåring som 'årets olding'

  Dronning Elizabeth havde tirsdag flere diplomater i audiens, og desuden var hun vært ved en reception på Windsor Castle for globale erhvervsledere. (Foto: Alastair Grant © Ritzau Scanpix)

  Dronning Elizabeth II er den længst levende og længst regerende monark i Storbritanniens historie, men hun frabeder sig at blive kaldt olding.

  Den 95-årige dronning har høfligt afslået at blive kåret som "Oldie of the Year" eller "Årets Olding" af et britisk magasin med den begrundelse, at hun ikke opfylder "det relevante kriterie".

  Det skriver AP.

  Prisen uddeles af magasinet "The Oldie", som er et humoristisk månedsmagasin målrettet ældre mennesker. Formålet med prisen er at hylde personer, der i en fremskreden alder har ydet et særligt bidrag til det offentlige liv.

  - Majestæten er af den overbevisning, at man er så gammel, som man føler sig. Derfor mener dronningen, at hun ikke opfylder det relevante kriterie for at kunne modtage prisen og håber, at I finder en mere værdig modtager.

  Sådan lyder det fra dronningens assisterende vicesekretær Tom Laing-Baker i et brev til magasinet.

Mere fra dr.dk