Seneste nyt
24. jun kl. 10:24

Ny aftale sender økonomisk håndsrækning til pressede danskere

Repræsentanter fra regeringen og aftalepartierne præsenterer aftale om kompensation til husholdninger i Finansministeriet. (Foto: Emil Helms)

En ny skattereform er netop blevet vedtaget og indeholder flere skattefrie checks.

Blandt andet skal der samlet udbetales en ekstra økonomisk støtte på 5.000 kroner til de pensionister, som allerede modtager ældrecheck.

- Det er en række initiativer for at støtte op om de mennesker, der er hårdt ramt af inflationen netop nu, sagde finansminister Nicolai Wammen (S) på dagens pressemøde.

Samtidig skæres der i el-afgiften i sidste kvartal i 2022 og i 2023. Den midlertidigt lavere el-afgift forventes samlet set at koste staten indtægter for lige under en halv milliard kroner.

Partierne bag aftalen er Socialdemokratiet, Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Konservative.

Seneste nyt

 1. 32 min. siden

  To personer er kørt på hospitalet efter skyderi i shoppingcenter i Malmø - en person pågrebet

  Sidst på eftermiddagen har der været et skyderi i Emporia, der er et shoppingcenter i Malmø. Det svenske politi skriver, at en person er blevet pågrebet i forbindelse med skyderiet.

  Region Skåne skriver, at to personer er kommet til skade i forbindelse med skyderiet, og blandt dem er en kvinde kommet alvorligt til skade.

  SOS Alarm, der driver den svenske alarmcentral, bekræfter over for det svenske medie SVT, at to personer er blevet kørt til hospitalet med ambulance efter skyderiet.

  Det er endnu uvist, om flere skulle være kommet til skade, og hvad status er på de to personer, der er kommet til skade.

  Politiet skriver på hjemmesiden, at de i øjeblikket vurderer, at hændelsen har tilknytning til det kriminelle miljø.

 2. 52 min. siden

  Mountainbike-rytteren Sebastian Carstensen Fini napper EM-sølv

  Sebastian Fini Carstensen vandt fredag EM-sølv for anden gang i sin karriere. (Foto: GEORGIOS KEFALAS © Ritzau Scanpix)

  Sebastian Carstensen Fini er Europas næstbedste på en mountainbike.

  Fredag nappede danskeren sølv i EM-finalen i München, der blev vundet af en suveræn Thomas Pidcock fra Storbritannien.

  - Det er en kæmpeforløsning at vinde sølv til EM. Jeg gjorde det sidste år, og det er bare endnu et bevis på, at jeg har et højt niveau.

  - Det betyder sindssygt meget, og jeg tager det med videre til VM i næste uge, hvor jeg er fuld af motivation.

  Den 27-årige københavner var 1 time og 18 minutter om at køre de 34,9 kilometer og var dermed 11 sekunder langsommere end Pidcock på førstepladsen. Flilippo Colombo fra Schweiz tog sig af bronzemedaljen.

 3. 54 min. siden

  Forsvarsadvokater i 'Operation Greed' har kostet over 50 millioner kroner

  50.318.081 kroner.

  Så mange penge er der blevet udbetalt i salærer til både nuværende og fratrådte forsvarsadvokater i den såkaldte Operation Greed-sag.

  Det oplyser Københavns Byret i dag til Ritzau.

  De høje advokatsalærer er endnu et tegn på en historisk svindelsag, hvor der blev svindlet for cirka 800 millioner kroner.

  I går blev 16 personer idømt samlet mere end 61 års fængsel og fik bøder for samlet 875 millioner kroner. Hovedparten af de tiltalte har styret en virksomhed, hvor de via falske virksomheder i ind- og udland har udstedt falske fakturaer til rigtige virksomheder i Danmark

  Sagen har "omfattet et sagsmateriale af et helt ekstraordinært stort omfang", bemærker byretten selv i en pressemeddelelse.

  Første retsmøde i sagen fandt sted i december 2018, og det blev til i alt 153 retsmøder, før der endelig faldt dom i går.

 4. I dag kl. 18:14

  Livstidsdom til medlem af torturgruppen 'The Beatles'

  Den britiske statsborger El Shaffe Elsheikh har fået en fængselsdom på livstid. Det skriver det britiske medie BBC.

  Han var en af Islamisk Stats fire torturbødler i gruppen, der er blevet kendt som "The Beatles".

  Han var en del af den gruppe, som holdt danske Daniel Rye som fange.

  Det menes, at El Shaffe Elsheikhs handlinger har resulteret i fire drab på amerikanske gidsler.

 5. I dag kl. 17:43

  Skyderi i indkøbscenter i Malmø

  Skyderiet i indkøbscenteret har tvunget folk ud af Emporia. (Foto: 50090 Johan Nilsson/TT © Ritzau Scanpix)

  Her til eftermiddag har der været et skyderi i indkøbscenteret Emporia, der ligger i Malmø. Det bekræfter det svenske politi på deres hjemmeside ifølge Expessen.

  - Der har været et skyderi i indkøbscenteret Emporia i Malmø. Politiet er til stede med et stort antal ressourcer, og området er afspærret, skriver politiet.

  Det er endnu ikke nogle meldinger om, hvorvidt personer skulle være kommet til skade i forbindelse med skyderiet.

  Politiets pressetalsperson har også udtalt sig til Expressen.

  - Der er ingen igangværende hændelse lige nu, men der har været et skyderi. Vi er på stedet med et stort antal ressourcer, siger Jimmy Modin til det svenske medie.

  Opdateres.

 6. I dag kl. 17:27

  Belgisk stjernesprinter vinder fjerde etape af PostNord Danmark Rundt

  Jasper Philipsen fra Alpecin-Deceuninck vandt på den næstsidste etape af Danmark Rundt. (Foto: Belga © LUC CLAESSEN/Belga)

  I et kort øjeblik lignede det, at danske Magnus Cort ville nappe etapesejren efter et listigt angreb kort før mål, men fjerde etape af PostNord Danmark Rundt sluttede med en massespurt.

  Her var belgiske Jasper Philipsen den hurtigste rytter. Alpecin-rytteren tog til Danmark i god form efter to etapesejre i Tour de France.

  Toppen af klassementet er uændret, hvor amerikanske Magnus Sheffield fører løbet inden den sidste etape lørdag middag. Franske Christophe Laporte er toer, mens Mattias Skjelmose indtager tredjepladsen.

  Lørdag skal rytterne ud på den sidste etape af PostNord Danmark Rundt, når der er mål i Vejle. Du kan se femte etape fra klokken 12.15 på DR1.

 7. I dag kl. 17:21

  81-årig dansk kvinde anholdt for narkosmugling i Polen

  En 81-årig kvinde fra Danmark er blevet anholdt i Warszawas Frederic Chopin-lufthavn for at være i besiddelse af hele fem kilo heroin.

  Det bekræfter Udenrigsministeriet over for Ekstra Bladet.

  - Udenrigsministeriet kan bekræfte, at en dansk statsborger er tilbageholdt i Polen, og Udenrigsministeriet yder konsulær bistand. Udenrigsministeriet kan ikke bidrage med yderligere oplysninger pga. tavshedspligt i personsager, skriver de.

  Ifølge nyhedsbureauet AP blev kvindens kuffert undersøgt, fordi hendes adfærd og rejseplan vakte undren.

  Kvinden rejste fra Malawi og Kenya med stop i Doha og Warszawa mod Canada.

  I kufferten fandt toldbetjente de fem kilo heroin gemt under en falsk bund. Ifølge AP anslår polske myndigheder, at stofferne har en værdi på 515.000 dollar, svarende til godt 3,8 millioner kroner.

 8. I dag kl. 17:15

  Manglende vind i Danmark udskyder sejlsportens svar på Formel 1

  Fredagens SailGP-sejladser i København kom aldrig i gang på grund af manglende vind. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

  SailGP, der er sejlsportens svar på Formel 1, vendte fredag tilbage til Danmark, men bådene kom aldrig i aktion.

  Manglede vind i København betød således, at arrangørerne måtte opgive at sætte gang i det første af tre planlagte heats fredag eftermiddag.

  Det skriver SailGP på sin hjemmeside.

  I stedet er planen nu at gennemføre tre heats lørdag eftermiddag, hvor der gerne skulle komme mere gang i vinden, og afgøre grandprixet ud fra dem.

  Normalt består et grandprix af fem heats og et finaleheat.

  /ritzau/

 9. I dag kl. 17:14

  Lars Løkke stiller igen op i Sjællands Storkreds

  Når et kommende folketingsvalg bliver udskrevet, bliver tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen igen at finde på stemmesedlen i Sjællands Storkreds.

  Det skriver Sjællandske Medier.

  Løkkes nye parti, Moderaterne, offentliggør ellers først i morgen, hvor deres 41 kandidater stiller op i landet. Men i dag løftede partiformanden sløret for, at han igen stiller op i samme valgkreds, hvor han siden 2012 har været opstillet for Venstre.

  Det sagde han efter en debat på Folkemøde Møn, hvor han samtidig afviste at ville indgå i en regering med Inger Støjberg.

  I den seneste meningsmåling fra Epinion foretaget for DR står Moderaterne til at få 3,1 procent af stemmerne, hvis der var folketingsvalg i morgen. Det kan omsættes til fem mandater.

 10. I dag kl. 17:01

  Møde giver forsigtig optimisme om Chromebooks i Helsingør Kommune

  I går var borgmester i Helsingør Kommune Benedikte Kiær (K) langt fra tilfreds med, at Datatilsynet ikke ville tillade folkeskoler i kommunen at bruge Chromebooks i undervisningen.

  Fredag formiddag har der været afholdt møde mellem Helsingør Kommune, Datatilsynet, Kommunernes Landsforening, Styrelsen for IT og Læring og advokatfirmaet Bech-Bruun.

  Og der er nu grund til forsigtig optimisme. Det oplyser Helsingør Kommune i en pressemeddelelse.

  Her står der blandt andet, at der er blevet drøftet mulige løsninger, og at parterne blev enige om, at der kan arbejdes omkring en løsning, som betyder, at eleverne i Helsingør Kommune snart kan bruge Chromebooks igen.

  Lærere og pædagoger må fortsat benytte dem på arbejdet.

  Datatilsynet oplyste i går, at Helsingør Kommune ikke har leveret tilfredsstillende dokumentation for, at børns data ikke bliver brugt forkert.

 11. I dag kl. 16:41

  Danske Gymnasier: Vi skal have nye værktøjer mod eksamenssnyd

  Et it-system, der forhindrer gymnasieelever i at snyde til eksamen, skal sløjfes.

  Sådan lød det tidligere i dag fra Børne- og Undervisningsministeriet, der vil droppe it-systemet Den Digitale Prøvevagt.

  I foreningen Danske Gymnasier er man enig i beslutningen om at droppe systemet, da det har fået alvorlig kritik af Datatilsynet for behandlingen af elevernes personoplysninger.

  Dog er der stadig behov for værktøjer til at forhindre eksamenssnyd siger Danske Gymnasiers formand, Henrik Nevers.

  - Set fra vores side er der ingen tvivl om, at der selvfølgelig skal være styr på datasikkerheden. På den anden side må vi også sige, at vi står med det reelle problem, at det er muligt at snyde, siger han til Ritzau.

  Den Digitale Prøvevagt skal installeres på elevernes computere, og derfor kunne deres personoplysninger komme i fare.

  Derfor foreslår Henrik Nevers blandt andet, at eleverne kan bruge computere fra skolerne til eksamen.

 12. I dag kl. 16:21

  Britisk cykelrytter smadrer timerekorden med knap 500 meter

  Briten Dan Bigham slog timerekorden i cykling. Han cyklede 55 kilometer og 548 meter i Schweiz. (Foto: John Walton © PA Wire/PA Images)

  Dan Bigham blev fredag indehaver af en legendarisk rekord.

  Den britiske cykelrytter slog timerekorden, da han tilbagelagde omkring 55,548 kilometer på en time i Schweiz. Han slår dermed Victor Campenaerts' rekord fra 2019 på 55,089 kilometer.

  - Det føltes virkelig godt. I de sidste fem minutter blev jeg bekymret for at styrte eller punktere, for du har ikke tid til at komme tilbage, siger Dan Bigham i et interview efterfølgende.

  Til dagligt er Dan Bigham performance ingeniør for World Tour-holdet Ineos Grenadiers og arbejdede sidste år for det danske banelandshold, men er også selv ferm på en cykel. I starten af august deltog den 30-årige brite i Commonwealth Games, hvor han vandt sølv i holdforfølgelse.

  I 1968 var den danske cykelrytter Ole Ritter indehaver af rekorden, som lød på 48,653 kilometer. Den blev slået i 1972 af den belgiske stjerne Eddy Merckx' 49,431 kilometer.

 13. I dag kl. 16:10

  'Sæt klimaet på stand-by', mener landboformand om krav om braklægning af marker

  Det huer ikke formanden for Vestjysk Landboforening, at landmænd stadig skal sørge for, at en del af deres marker står hen uden afgrøder næste år.

  Det frustrerer Søren Christensen, der er formand for Vestjysk Landboforening

  - På et eller andet tidspunkt er vi nødt til at gøre noget. Med den situation vi står i, tror jeg ikke, fødevarer lige bliver billigere. Så spørgsmålet er, om vi skal hjælpe hinanden og så prøve at sætte klimaet lidt på stand-by, siger han.

  Både regeringen og blå blok var ellers klar til at udskyde kravet.

 14. I dag kl. 15:52

  Den finske statsminister har taget en narkotest

  Den finske statsminister, Sanna Marin, har taget en narkotest. (Foto: MATIAS HONKAMAA © Ritzau Scanpix)

  Den finske statsminister, Sanna Marin, er endt i et politisk stormvejr på grund af en video af hende og nogle venner, der fester og danser.

  På videoen kan man ifølge finske medier høre en eller flere personer, der siger noget, der kan tolkes som en reference til kokain, og det har fået medlem af det finske Centerpartiet Mikko Kärnä, der ellers støtter regeringen, til at opfordre Sanna Marin til at fremvise en negativ narkotest.

  Den test er nu taget. Det oplyser Sanna Marin på et pressemøde.

  - Jeg har taget en narkotest i dag, hvis resultater vil foreligge om cirka en uge, siger hun ifølge Ritzau.

 15. I dag kl. 15:50

  Whistleblower kritiserer undersøgelse af kulturen i Nyborg Kommune

  Et brev fra en whistleblower kaster en skarp og harsk kritik over den netop afsluttede undersøgelse af kulturen i Nyborg Kommune.

  Det anonyme brev skrevet på vegne af en gruppe medarbejdere er sendt til partierne i Nyborg Byråd samt flere medier - blandt andet DR Fyn.

  I brevet kritiseres en række forhold og omstændigheder omkring undersøgelsen, der er foretaget af det kommunale konsulentfirma Komponent.

  Undersøgelsen blev iværksat, efter en anonym medarbejder beskrev kulturen i kommunen som "syg" og "rådden" ovenpå en sag om krænkelser ved en julefrokost.

  Komponent konkluderede i undersøgelsen, at der "ikke er, eller har været, tale om en generel krænkelseskultur i Nyborg Kommune", men der var på flere områder plads til forbedringer i kommunens arbejdsgange.

  Men den konklusion er whistlebloweren langt fra enig i.

  DR Fyn har været i kontakt med gruppeformændene i byrådet, der bekræfter at have modtaget brevet.

 16. I dag kl. 15:25

  Første kvinde i Danmark smittet med abekopper

  Den første kvinde i Danmark testet positiv for abekopper.

  Det oplyser Statens Serum Institut (SSI).

  Hovedparten af de hidtidige smittetilfælde har været blandt mænd, der har sex med andre mænd. Men ifølge SSI er det ikke overraskende, at der nu er fundet et smittetilfælde hos en kvinde.

  Det ændrer dog ikke sundhedsmyndighedernes fokus på den primære risikogruppe.

  - Det er fortsat her, vi skal have fokus på forebyggelse. Men tilfældet viser, at abekopper principielt kan ramme alle grupper i samfundet, udtaler direktør Henrik Ullum.

  Der er tale om et isoleret tilfælde af smitte hos en kvinde, som Styrelsen for Patientsikkerhed er ved at smitteopspore.

  Internationalt er der også set smittetilfælde blandt kvinder. Ifølge WHO er, eller har der været, 176 kvinder smittet med abekopper i udbruddet 2022. Det svarer til cirka 1,1 procent kvinder, skriver SSI.

 17. I dag kl. 15:06

  Mindst 13 dræbt i Syrien efter angreb med tungt artilleri

  Uroen tager til i det nordlige Syrien, hvor der er kampe mellem prosyriske og protyrkiske grupper. Senest er 13 blevet dræbt og 30 såret under kampe med tungt artilleri fredag. Det skriver AFP.

  En korrespondent for AFP siger ifølge Ritzau, at et angreb var rettet mod en markedsplads i den oprørskontrollerede grænseby Al-Bab. Her blev mindst ni dræbt.

  Den syriske observationsstyrke Sohr og nødhjælpsorganisationen Hvide Hjelme bekræfter, at der har været flere angreb, hvor kurdiskledede syriske demokratiske styrker kæmper mod protyrkiske styrker.

  Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har truet med en ny militær operation rettet mod en kurdisk milits på den syriske side af grænsen.

  Tyrkiet har tidligere gennemført tre store militæroperationer på den syriske side af grænsen.

 18. I dag kl. 15:05

  Venstre vil give 3.000 kroner i skattelettelse til fuldtidsansatte

  3.000 kr.

  Så meget vil Venstre give i skattelettelser til alle fundtidsansatte. Det fremgår af et nyt skatteudspil, som Venstre i dag fremlagde på partiets sommergruppemøde i Helsingør.

  Det skal ifølge Venstre give et incitament til at gå fra deltid til fuldtid og kan give mere arbejdskraft, som der er mangel på.

  Og på dagens pressemøde blev Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, spurgt til, om en skattelettelse på 250 kroner om måneden er nok til at få flere til at gå fra deltid til fuldtid.

  - Jeg tror på, at en skattelettelse til en husstand, hvor der er to voksne, på 6000 kroner om året, er noget, der kan mærkes. Hvis man ikke tror det, får man for høj en løn, sagde han.

 19. I dag kl. 14:24

  Jonas Vingegaard har haft brug for at slappe af efter Tour-triumfen: 'Har ligget på sofaen'

  Jonas Vingegaard trådte godt og grundigt til i pedalerne i årets Tour de France, og han endte også med at vinde hele løbet.

  Og efter løbets afslutning blev den unge danske cykelrytter fejret på bedste manér på Rådhuspladsen, i Tivoli og hjemme i Glyngøre.

  En vild juli måned har det været, og i tiden efter verdens største cykelløb har Jonas Vingegaard også haft brug for at slappe af. Det fortæller han i et interview ved starten af fjerde etape af cykelløbet PostNord Danmark Rundt.

  - Jeg har ligget på sofaen og nydt tiden. Jeg har slappet af og fået restitueret godt og egentlig bare ikke lavet så meget, siger Jonas Vingegaard til DR Sporten.

  Og det har der da også været brug for, fortæller han.

  - Det er mest mentalt, at man er bombet oven på et Tour de France. Det er meget at skulle være i medierne og med fans hver dag, så man bliver træt. Selvfølgelig er det mega fedt, men man bliver også træt, siger Jonas Vingegaard.

  Du kan følge fjerde etape af PostNord Danmark Rundt på dr.dk og DR1.

 20. I dag kl. 13:57

  Ellemann-Jensen er åben for Støjberg som minister: 'Vi har respekt for vælgernes dom'

  Jakob Ellemann-Jensen er åben for at have Inger Støjberg med i regeringen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen (V), er klar på at samarbejde med Inger Støjberg og endda gøre hende til minister.

  Det fortæller han på et pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde i Helsingør.

  - Vi stemte Inger Støjberg ud af Folketinget, for man kan ikke sidde i Folketinget og afsone en fængselsdom. Men vi sagde også, at hvis hun kommer i Folketinget igen, vil vi have respekt for vælgernes dom. Andet vil være udemokratisk. Og hvis man kan vælges til Folketinget, kan man også være minister, siger partifomanden.

  Inger Støjberg fik en dom på 60 dages fængsel for blandt andet at lyve for Folketinget.

  Jakob Ellemann-Jensen sagde samtidig på pressemødet, at han godt kan se sig selv i en regering med De Konservatives partileder, Søren Pape Poulsen, som statsminister, og det samme den anden vej.

 21. I dag kl. 13:40

  Advarsel om 'ekstremt omfattende og langvarig regn' i Bayern

  Tyske meteorologer advarer nu om ekstrem regn i delstaten Bayern og andre sydlige områder af landet.

  Vejrtjenesten DWD advarer om "ekstremt omfattende og langvarig regn" langs de nedre dele af Alperne.

  - Der kan falde så meget som 140 millimeter i en periode på 48 timer, hedder det.

  Regnen kommer efter to måneder med tørke og næsten ingen nedbør i store dele af Central- og Sydeuropa.

 22. I dag kl. 13:21

  Nye bøger skal forbedre børns sprog

  En undersøgelse foretaget af Indenrigs- og Boligministeriets Benchmarkingenhed konkluderede tidligere i år, at hvert femte barn herhjemme har sproglige vanskeligheder, har svært ved at forstå dansk og fange hvordan bogstaver lyder.

  Derfor skal bøger som Mimbo Jimbo, Alfons Åberg, Pippi Langstrømpe og Cirkeline nu ind i vuggestuer, børnehaver og SFO'er for at hjælpe børn med deres sprog.

  I et nyt forskningsprojekt fra Slots- og Kulturstyrelsen, der hedder BOGglad har kommuner mulighed for at søge midler til indkøb af bøger til vuggestuer, dagplejer, børnehaver, SFO'er og klubber.

  Bøgerne er såkaldte læringsbøger, hvor børn og pædagog taler om det, der foregår på siderne.

 23. I dag kl. 13:08

  Trods fødevaremangel: Landmænd skal holde marker fri for afgrøder

  De danske landmænd slipper ikke for at holde deres marker fri for afgrøder allerede næste år.

  EU-kommisionen har ellers givet mulighed for at udsætte et krav om braklægning til 2024 på grund af den fødevaremangel, der er opstået i kølvandet på krigen i Ukraine. Og fødevareminister Rasmus Prehn (S) var klar til at gribe den mulighed.

  Men forligskredsen bag landbrugsaftalen bakker ikke op. Derfor skal de danske landmænd allerede fra årsskiftet braklægge fire procent af deres opdyrkede areal, mens en tredjedel af arealet skal have en ny afgrøde hvert år.

  - Jeg kan ærgre mig over det her, men det er ikke sådan, jeg ligger vågen om natten. For heldigvis er der andre løsninger på det her problem, siger fødevareminister Rasmus Prehn.

 24. I dag kl. 12:29

  Kriminelle drev falsk politistation i Indien i otte måneder

  Uniformerne og politiskiltene var falske, men våbnene var deres egne.

  Flere medlemmer af en kriminel bande i det østlige Indien er blevet anholdt, efter at de gennem flere måneder har udgivet sig for at være politibetjente på en falsk politistation for at presse penge ud af almindelige borgere.

  Banden i byen Banka tjente penge på politistationen i en periode på omkring otte måneder, inden det lokale politi fik færten af deres aktiviteter, oplyser embedsmanden D.C. Srivastava til nyhedsbureauet AFP.

  På den falske politistation, som lå nogle få hundrede meter fra byens rigtige politistation, tog svindlerne imod penge fra personer, der anmeldte tyverier, eller som søgte efter boliger i et af delstatens boligprogrammer.

  Svindelnummeret blev afsløret onsdag, da en ægte politimand så to mænd i politiuniformer med forkerte pistoler.

 25. I dag kl. 12:18

  Dokumentarist Lars Engels er død

  Lars Engels optog mange af sine dokumentarfilm på Vesterbro i København. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Scanpix Nordfoto)

  Dokumentarfilminstruktøren Lars Engels, der står bag flere film om samfundets sociale skyggesider, er død.

  Det oplyser familien i en dødsannonce i Politiken.

  Lars Engels blev 80 år gammel og lavede blandt andet film om prostitution og narkomani. Han er kendt for film som "Pigerne på Halmtorvet", "Dømt til behandling" og "Piger i Vestre Fængsel".

  Lars Engels var oprindeligt uddannet kemilærer, inden han i 1976 blev uddannet fra Den Danske Filmskole.

  Samme år blev han ansat i DR, hvor han indtil 2005 nåede at instruere omkring 60 dokumentarfilm.

 26. I dag kl. 12:16

  Regeringen vil sløjfe overvågning af eksamenssnyd

  For at komme snyd til livs, når gymnasieelever skulle til prøver, indførte regeringen i 2019 Den Digitale Prøvevagt, der blev udviklet til at kigge eleverne over skulderen.

  Men nu vil regeringen droppe den digitale overvågning igen.

  Programmet er udviklet af Undervisningsministeriet og fungerer på den måde, at eleverne installerer den på deres computere op til en eksamen, hvor programmet så følger med i aktiviteten på computeren under eksamen.

  I en pressemeddelelse fra Børne- og Undervisningsministeriet udtaler Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at systemet ikke lever op forventningerne og gør eleverne usikre.

  - Vi bør finde andre veje til at bekæmpe snyd, lyder det.

  Programmet har været på pause, efter det i sin generalprøve i 2019 fik alvorlig kritik af Datatilsynet for behandlingen af elevernes personoplysninger. Også landets elevorganisationer protesterede.

  Prøvevagten har kostet 4,9 millioner kroner at udvikle.

 27. I dag kl. 11:38

  Apple: Opdatér din iPhone og iPad

  Apple vil gerne have dig til at opdatere styresystemet på din iPhone og iPad med det samme, efter de har fundet sikkerhedshuller. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Hvis du er en af dem, der har en iPhone i lommen eller en iPad i stuen, så kan det være en god ide at opdatere deres styresystem inde i 'indstillinger' med det samme.

  Apple advarer nemlig mod to sikkerhedshuller i deres telefoner og tablets, der gør det muligt for andre at tage kontrol over din enhed, skriver Ritzau.

  Begge problemer skulle være løst i den udgave af styresystemet iOS med versionsnummeret 15.6.1, som er tilgængelig nu.

 28. I dag kl. 11:22

  Nordkorea afviser 'absurd' forslag om atomnedrustning

  'Topmålet af absurditet'.

  Sådan kalder Kim Yo-jong, der er søster til den nordkoreanske leder Kim Jong-un, et forslag fra Sydkorea om økonomisk hjælp i bytte for atomnedrustning.

  Det skriver BBC.

  Sydkoreas præsident, Yoon Suk-yeol, gentog onsdag forslaget, som han første gang fremlagde i maj, og det fik Kim Yo-jong til fredag at udtale, at Yoon Suk-yeol skulle "holde sin mund" og kaldte ham "ubegavet og barnlig".

  Kim Yo-jong er en af Kim Jong-uns tætteste allierede, og hun står blandt andet for en stor del af landets propaganda.

  Det sydkoreanske præsidentkontor siger, at de beklager Kim Yo-jongs "uhøflige" kommentar, men at forslaget stadig står ved magt.

 29. I dag kl. 11:03

  Kinesisk-canadisk finansmand skal 13 år i kinesisk fængsel

  I 2017 blev finansmanden Xiao Jianhua bortført fra et hotel i Hongkong og bragt til Kina. Nu skal han overnatte de næste 13 år i kinesisk fængsel for økonomisk kriminalitet.

  Folkets Domstol Nummer 1 i Shanghai har ifølge en erklæring fundet Xiao Jianhua skyldig i "illegalt at have tilranet sig offentlige midler samt illegal brug af midler", skriver Nyhedsbureauet Reuters.

  Xiao vurderes at have været en af Kinas rigeste personer og har angiveligt haft nære forbindelser til medlemmer af den ledende inderkreds i det regerende kommunistparti.

  Han er blevet beskyldt for at være flygtet fra Kina i 2014 for at undgå korruptionsanklager, skriver Ritzau.

 30. I dag kl. 10:45

  Supermodel tilbage på forsiden efter indgreb gik galt

  I 90’erne var Linda Evangelista en de helt store supermodeller, der siden prydede flere hundrede forsider på forskellige modemagasiner.

  Men efter en fedtreducerende kuldebehandling gik galt, har modellen ikke været at finde i modebladene. For Evangelista fik en sjælden bivirkning, hvor fedtcellerne formerede sig efter behandlingen, i stedet for at blive nedbrudt.

  Hun har tidligere sagt, at hun blev "brutalt vansiret" af indgrebene, og den tidligere topmodel har holdt sig stort set ude af medierne siden.

  Men nu er Linda Evangelista tilbage på forsiden af Vogue, hvor hun poserer med et tørklæde om hovedet og med hat for at skjule, at tape og elastikker trækker hendes ansigt, kæbe og nakke for at skjule skaderne fra skønhedsbehandlingen, skriver BBC, hvor du kan se billeder.

  - Det er ikke min rigtige kæbe og nakke, og jeg kan ikke gå rundt med tape og elastikker alle vegne. Jeg prøver at elske mig selv, som jeg er, siger den tidligere supermodel til Vogue.

  Linda Evangelista i 2009. (Foto: Charles platiau © Scanpix Denmark)
 31. I dag kl. 10:37

  DMI: Risiko for skybrud på Sjælland og øerne

  Det kan give både bulder og brag og masser af regn i dag.

  Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, har udsendt varsel om tordenbyger og lokale skybrud på Sjælland, Lolland, Falster, Møn og Bornholm.

  DMI oplyser, at vejrmodellerne stadig er noget uenige om, hvor megen regn der kommer, og hvor det rammer, men med varm og fugtig luft over den østlige del af landet er potentialet for skybrud til stede.

  Kriteriet for skybrud er mere end 15 mm regn på 30 minutter.

 32. I dag kl. 10:30

  René Holten roer sig i finalen ved EM

  René Holten Poulsen har endnu engang kvalificeret sig til en stor international finale. (Foto: KELD NAVNTOFT © Ritzau Scanpix)

  Den danske kajakroer René Holten Poulsen var fredag formiddag på vandet ved EM i München, da han roede semifinale på mændenes 1000 meter.

  En tredjeplads var krævet, hvis danskeren skulle i finalen, og det var lige akkurat, hvad René Holten formåede.

  I tiden 3 minutter og 38,059 sekunder kom kajakroeren i mål. 2,3 sekunder efter førstepladsen og 0,7 sekunder foran fjerdepladsen.

  Dermed er der en plads med René Holtens navn på, når finalen finder sted lørdag klokken 13.00.

 33. I dag kl. 10:17

  Kraftvarmeværk i Aalborg har erstattet russisk kul med kul fra kontroversiel mine i Colombia

  En lastbil transporterer kul fra Cerrejon-minen i Colombia, der går for at være en af Sydamerikas mest kontroversielle miner. (Foto: STRINGER/COLOMBIA © Scanpix Denmark)

  Efter Ruslands invasion af Ukraine skrottede Aalborg Kommune russisk kul.

  I stedet skulle Nordjyllandsværket, der leverer varme til 110.000 borgere, fyre med kul fra Colombia.

  Men det er heller ikke uskyldigt.

  Ifølge Danwatch har Nordjyllandsværket købt kul fra Cerrejón-minen, der er en af Sydamerikas mest kontroversielle kulminer.

  Kulminen kritiseres især for sit enorme vandforbrug og systematisk krænkelse af miljø og menneskerettigheder.

  Rådmand for klima og miljø Per Clausen (Ø) erkender, at kommunen ikke har gjort sit forarbejde godt nok.

  - Jeg er meget ked af, at vi er kommet i den situation, hvor vi for at løse et problem har skabt os et nyt, siger han til DR Nyheder.

 34. I dag kl. 10:14

  God start for de danske firer-kajakker ved EM

  Kvindernes firer-kajak består af Frederikke Matthiesen, Sara Milthers, Pernille Knudsen og Bolette Iversen. Matthiesen er dog ikke repræsenteret på dette arkivfoto. (Foto: KELD NAVNTOFT © Ritzau Scanpix)

  Kvinder er i finalen, mændene er i semfinalen.

  Det er konklusionen, efter der fredag morgen var indledende heats for firer-kajakkerne på 500 meter ved EM i München.

  Kvinderne kom i mål på 1 minut og 36,279 sekunder, hvilket rakte til en tredjeplads, som akkurat var nok til at sikre finalenpladsen.

  Mændene havde også fart på. Men tiden 1 minut og 23,810 sekunder rakte desværre kun til en sjetteplads. Der er dog stadig mulighed for et finaleræs, når de fire danskere skal padle semifinale lørdag klokken 9.30.

  Kvinderne skal på vandet igen søndag klokken 14.26, hvor finalen finder sted.

 35. I dag kl. 10:07

  Morten Marinus trækker sig fra Dansk Folkeparti: Tak for dansen

  Den nordjyske politiker Morten Marinus trækker sig fra Dansk Folkeparti. Han trak sig tidligere på ugen som folketingskandidat for partiet.

  - Efter at have været medlem af Dansk Folkeparti det meste af mit voksenliv er denne beslutning ikke nem.

  - Jeg har efter meget lange og grundige overvejelser besluttet at forlade DF's dansegulv og sige tak for dansen, skriver han på Facebook.

  Morten Marinus har været aktiv i både kommunal- og regionalpolitik samt siddet i Folketinget for Dansk Folkeparti fra 2011-2019.

 36. I dag kl. 09:37

  Fem har mistet livet efter kraftig storm i Østrig

  Ødelæggelser nær Lake St. Andraeri det sydlige Østrig, hvor en voldsom storm ramte i går. (Foto: GEORG BACHHIESL © Ritzau Scanpix)

  Kraftige storme har den seneste uge hærget det centrale og sydlige Europa, og i Østrig er fem personer, herunder to børn, nu meldt omkomne.

  Det oplyser de østrigske myndigheder ifølge nyhedsbureauet AP.

  Det voldsomme vejr har tidligere på ugen også kostet menneskeliv i Italien og på den franske ø Korsika, hvor man har målt vindstød på op mod 224 kilometer i timen.

  Mindst 12 personer er døde under storme i det sydlige Europa den seneste uge, skriver BBC. De fleste af dødsfaldene skyldes faldne træer.

 37. I dag kl. 08:45

  Kornpriserne falder efter himmelflugt

  Den russiske invasion af Ukraine har givet store konsekvenser i resten af verden - blandt andet i form af høje kornpriser.

  Det har skabt en global fødevarekrise og har kastet mange millioner mennesker ud i akut sult.

  Men nu er priserne på korn midt i et nedadgående gennembrud, som kan vise sig at blive afgørende, skriver Jyllands-Posten.

  Avisen skriver, at gennembruddet kommer efter en periode med en lind strøm af nyheder om flotte høstudbytter og øget eksport fra Ukraine.

  For cirka en måned siden blev Rusland og Ukraine enige om en aftale, der gør det muligt at få fragtet korn ud af Ukraine på trods af krigen.

 38. I dag kl. 08:30

  Nedrivning efter storbrand i Vanløse er begyndt

  Nedrivningsarbejdet efter branden den 25. marts er begyndt i dag. Her ses ejendommen her til morgen d. 19. august 2022. (© (C) DR Nyheder)

  Her til morgen er nedrivningen af resten af den beboelsesejendom i Vanløse, der brændte i marts i år, begyndt.

  Branden endte med at koste 130 familier deres hjem i det, brandvæsnet kalder den største danske brand i en beboelsesejendom siden 2. Verdenskrig.

  Undersøgelser har vist, at branden i ejendommen endte med at få så store konsekvenser, fordi der blandt andet manglede brandhæmmende adskillelser i taget.

  Til september skal ejerforeningen beslutte, om ejendommen skal genopføres, eller om beboerne skal have en kontant erstatning for de nedbrændte boliger.

 39. I dag kl. 08:23

  SAS aflyser 1700 afgange i efteråret på grund af strejke

  Spøgelset fra sommerens strejke spøger stadig i SAS, der på grund af eftervirkningerne af pilotstrejken må afvise flere tusinde afgange.

  Ifølge branchemediet check-in.dk har SAS aflyst 1700 afgange mellem september og oktober måned, skriver Ritzau.

  300 af afgangene er fra Københavns Lufthavn.

  Til check-in.dk siger Alexandra Lindgren Kaoukji, der er SAS’ pressechef, at det skyldes mangel på personale.

  - Vi ser ikke en reduceret efterspørgsel – tværtimod. Men personalemæssigt har strejken haft betydning for vores bemanding i de kommende måneder, da der er et ferieefterslæb, siger hun til check-in.dk, skriver Ritzau.

  SAS når med de seneste aflysninger op på mere end 9000 i denne sommersæson.

 40. I dag kl. 08:12

  Muligt gennembrud i at destruere PFAS

  Det er ualmindeligt svært at opløse eller nedbryde de flourholdige stoffer PFAS, der er mistænkt for at blandt andet at give leverskader, nedsat fertilitet, svagere immunforsvar, og for at være kræftfremkaldende.

  PFAS bliver blandt andet brugt i både make-up og medicinalindustrien og til at gøre alt fra regntøj til pizzabakker vand- og fedtafvisende.

  PFAS-kemikalierne er svære at nedbryde, fordi de består af nogle meget stærke kul- og fluor-bindinger. Men nu har forskere ved Northwestern University i USA gjort det umulige og nedbrudt PFAS ved hjælp af lav temperatur og billige produkter, skriver BBC.

  Helt konkret har forskerholdet brugt et almindeligt kemikalie kaldet natriumhydroxid, som bruges i produktionen af husholdningsprodukter som sæbe eller smertestillende medicin.

 41. I dag kl. 08:00

  Syge skuespillere tilbudt bonus for at stå på scenen

  The show must go on!

  Det har flere skuespillere på det københavnske teater Aveny-T måttet sande.

  I mindst tre tilfælde blev syge skuespillere tilbudt 5.000 kroner af den tidligere teaterdirektør, Jon Stephensen, for at gennemføre en forestilling.

  Det skriver Zetland, der har talt med 12 tidligere ansatte på teatret. En af dem er skuespilleren Coco Hjardemaal, der under en forestilling i december 2018 besvimede på scenen.

  Få dage efter blev hun via en sms, Zetland har set, tilbudt 5.000 kroner for at gennemføre en forestilling.

  Jon Stephensen erkender at have tilbudt pengene til skuespillere i tre tilfælde som "præstationsbonusser" og tilføjer, at det var forkert.

 42. I dag kl. 07:47

  Spionchef: Putin er i gang med at tabe informationskrigen

  Rusland har ikke haft succes med at vinde terræn i cyberspace under informationskrigen i forbindelse med krigen i Ukraine.

  Det siger Jeremy Fleming, chef for den britiske efterretningstjeneste GCHQ.

  - Indtil videre har præsident Putin på tydelig vis tabt informationskrigen i Ukraine og i Vesten, lyder det fra Jeremy Fleming i en kronik i The Economist.

  Her skriver han, at Ruslands online-strategi umiddelbart er kommet til kort "helt som dets landinvasion".

  Men spionchefen kommer samtidig med en advarsel.

  - Selv om det er værd at fejre, så bør vi ikke undervurdere, hvordan russisk desinformation udspiller sig andetsteds i verden, lyder det.

 43. I dag kl. 07:36

  Holger Rune sejrer igen og er i kvartfinalen med græsk doublemakker

  Til ATP 1000-turneringen i Cincinnati spiller Holger Rune double med Stefanos Tsitsipas. De to mødtes i single ved Grand Slam-turneringen French Open tidligere på året, hvor Rune trak sig sejrrigt ud. (Foto: Dylan Martinez © Ritzau Scanpix)

  Det går strygende for makkerparret Holger Rune og Stefanos Tsitsipas ved ATP 1000-turneringen i Cincinnati. Natten til fredag spillede duoen sig nemlig i kvartfinalen i doubleturneringen.

  Det skete i en kamp mod kroaterne Mate Pavic og Nikola Mektic, som blev besejret i tre sæt med cifrene 6-7, 6,3, 10-7.

  Et godt resultat for kun 19-årige Rune, der røg ud af singleturneringen i første runde. Danskerens makker, Tsitsipas, der er nummer syv på verdensranglisten, er stadig med i den turnering.

  Her er grækeren også i kvartfinalen og står overfor John Isner.

 44. I dag kl. 06:31

  Fredag bliver tør, men med flere byger mod øst

  Ugens hverdage rundes af med omgang tørvejr i det meste af landet, hvor der dog er en stor undtagelse for Bornholm og Sjælland og de omkringliggende øer.

  Her vil flere byger trække op i løbet af dagen, og de kan være ret kraftige og bringe torden med sig.

  Ellers kan vi forvente nogen eller en del sol i resten af landet med temperaturer, der ligger mellem 20 og 26 grader - varmest på Bornholm.

  Vinden er svag til let fra skiftende retninger.

  Efter regn kommer sol. Her er et billede fra Haderslev. (Foto: Viggo Hjort Kohberg)
 45. I dag kl. 06:18

  To fly kolliderede i luften over Californien

  Ulykken skete i luften over Watsonville Municipal Airport i Californien. Her ses en hangar i lufthavnen efter ulykken. (Foto: CITY OF WATSONVILLE / HANDOUT © Ritzau Scanpix)

  I nat dansk tid har to mindre fly ramt hinanden i luften, da de begge forsøgte at lande i en lufthavn i byen Watsonville ved Californiens kyst i USA.

  Ifølge den amerikanske luftfartsmyndighed (FAA) er der tale om et Cessna 340-fly med to personer om bord og et Cessna 152-fly med én person om bord, skriver Ritzau.

  Amerikanske NBC News skriver, at en talsperson for Watsonville har bekræftet, at der er flere omkomne, men at det endnu ikke er klart hvor mange.

  Det vides heller ikke endnu, hvad der fik de to fly til at flyve ind i hinanden, men det skal nu undersøges.

 46. I dag kl. 00:00

  Video: Klimaaktivister limer sig fast til antik statue i Vatikanet

  Italienske klimaaktivister fra gruppen Ultima Generazione (sidste generation, red.) limede sig tidligere i dag fast til en antik statue på Vatikanmuseet.

  Det skriver nyhedsbureauet AP.

  Aktivisterne limede sig fast til statuen Laokoon-gruppen, som ifølge AP menes at være udskåret for over 2.000 år siden.

  Aktivisterne kræver, at den italienske regering øger sin brug af sol- og vindenergi.

  Med sig havde de et banner, hvorpå der stod skrevet "Sidste generation. Ingen gas. Ingen kul."

  De tre aktivister blev fjernet af vagter, hvorefter de blev bragt til en politistation.

  For knap to måneder sigen udførte aktivistgruppen en lignende protest. Her limede to aktivister sig fast til et renæssancemaleri på et museum i Firenze.

 47. I går kl. 23:18

  Ordførere vil rejse til Taiwan efter folketingsvalget

  Politikere fra seks danske partier melder sig klar til at rejse til Taiwan, når et kommende folketingsvalg er ovre.

  Det fortæller de til Politiken.

  Ordførere fra seks forskellige partier er klar til at støtte en rejsedelegation med danske politikere til Taiwan.

  Det drejer sig om udenrigsordførerne for Venstre, Konservative, Enhedslisten og Radikale. Derudover også Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard og Danmarksdemokraternes politiske ordfører, Peter Skaarup.

  Ifølge Venstres Michael Aastrup Jensen vil en rejse til Taiwan handle om at sende et signal til Kina.

  - Det, Taiwan har brug for nu, er vores opbakning. Det er vi nødt til at holde fast i – at selvfølgelig skal Taiwan ikke isoleres på den måde, som Kina ønsker det, siger han til Politiken.

  Folketingsmedlemmernes udmelding kommer, efter Kina har lanceret militærøvelser i forbindelse med besøg fra flere amerikanske politikere.

 48. I går kl. 23:03

  Venedig giver bøder til 'idiotiske' turister, der surfede i kanal

  To udenlandske turister har fået bøder for at tage sig en lidt utraditionel tur igennem Venedigs største kanal, Canal Grande.

  Det skriver Reuters.

  De to turister strøg i fuld fart gennem kanalen på motoriserede surfbræt. Det fik Venedigs borgmester, Luigi Brugnaro, til at kaldte dem "idioter", efter en video af de to surfere kom frem på nettet.

  Ifølge borgmesterens kontor var det lokale politi ikke længere om at finde synderne. Herefter fik de en bøde på 1.500 euro, svarende til godt 11.000 kroner.

  Desuden fik de konfiskeret deres surfbræt, der ifølge borgmesterkontoret har en værdi på omkring 185.000 kroner.

  Hændelsen fik byens borgmester til at tilbyde en gratis middag til dem, der kunne hjælpe med at finde frem til surferparret, så de kunne blive straffet.

 49. I går kl. 22:42

  Viborg FF tabte fodboldduel til engelsk sværvægter

  Viborg kæmpede flot, men endte med at tabe med 1-3 til West Ham i playoffkampen i Conference League. (Foto: John Sibley)

  Trods flot spil i store perioder drager Viborg hjem fra London med et 1-3-nederlag til West Ham i den første af to kampe om at komme i Conference Leagues gruppespil.

  Niveauforskellen var ikke synderligt tydelig i selve spillet, men kom i stedet til udtryk i forhold til holdenes kynisme.

  For mens hjemmeholdet kendte sin besøgelsestid, fik Viborg aldrig nok valuta for det gode spil og de chancer, som holdet skabte.

  Til gengæld gjorde gæsternes sikre boldomgang, at West Ham havde problemer med at finde rytmen, og det betød, at London-klubben kun i få momenter fandt Premier League-tempoet frem.

  Den individuelle klasseforskel gjorde dog, at West Ham slog Viborg med 3-1, og derfor står træner Jacob Friis' og co. foran en svær opgave næste torsdag, hvor billetten til gruppespillet skal uddeles.

  /ritzau/

 50. I går kl. 22:01

  Russisk Starbucks-kopi slår dørene op

  Det nye logo for "Stars Coffee" ligner til forveksling det mere velkendte Starbucks-logo. Ifølge Reuters er kvinden på logoet udstyret med en traditionel russisk hovedbeklædning i stedet for en krone. (Foto: Maxim Shemetov © Ritzau Scanpix)

  Kaffetørstige russere blev muligvis skuffede, da Starbucks lukkede sine 130 russiske butikker i foråret efter den russiske invasion af Ukraine.

  Men de kan ånde lettet op, for i morgen får de en nærmest identisk kæde, der kan slukke kaffetørsten.

  Den nye kaffekæde, "Stars Coffee", havde i dag sin lancering i Moskva, inden de første butikker åbner i morgen.

  Det skriver Reuters.

  Se video fra lanceringen af den første "Stars Coffee" i Moskva i dag.

  Det er ikke kun det nye navn, der minder om den amerikanske original. Også den nye kædes logo er som en kopi af det verdenskendte Starbucks-logo.

  Dog er ligheden i de to logoer tilfældig ifølge stifterne af den russiske kaffekæde.

  - Hvis du sammenligner - ud over cirklen - finder du ikke noget til fælles.

  Tidligere på året meldte McDonald's ud, at de lukkede deres restauranter i Rusland. Men også den kæde blev genfødt i Rusland.

Mere fra dr.dk