Seneste nyt

Nyt dansk studie: Lyntest er bedre end først antaget

 • Nyt dansk studie: Lyntest er bedre end først antaget

  En PCR-test med en vatpind i munden og svar på mindst et døgn er stadig mere sikker end en lyntest med en vatpind i næsen og svar på 15 minutter.

  Men lyntesten er bedre end det, myndighederne tidligere meldt ud, viser en ny dansk undersøgelse fra Rigshospitalet, Region Hovedstadens Akutberedskab og Statens Serum Institut.

  Resultaterne er netop offentliggjort som 'pre-print' og er dermed stadig under peer-review, hvor uvildige forskere gennemgår studiet. Derfor er det væsentligt at tage forbehold for resultaterne og deres validitet.

  Undersøgelsen viser dog, at når PCR-testen finder 100 borgere med corona, finder lyntesten de 70 borgere. Dermed er det mere end de 56 procent, som Statens Serum Institut tidligere har vurderet.

  - PCR-testen er den bedste test, men vores undersøgelse viser, at hurtigtesten har vist sig at være et godt supplement, og bedre end vi havde regnet med, siger professor på Rigshospitalet Christian von Buchwald, som har været leder af undersøgelsen.

  Seneste Nyt

 • De ældre i Letland siger nej til AstraZeneca - nu står hundredvis i 30'erne i kø for at få vaccinen

  Folk i 30'erne står i kø i Riga for at blive vaccineret med AstraZeneca, der er blevet tilgængelig efter mange ældre har takket nej til vaccinen. (Foto: JANIS LAIZANS)

  Flere hundrede personer i 30'erne har fredag stået i kø i Letland for at blive vaccineret med AstraZenecas vaccine.

  Men da mange ældre takker nej til vaccinen, er der blevet vacciner til overs, som nu i stedet blive tilbudt til dem, der har lyst til at få den.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

 • Lempelse af rejserestriktioner giver 50 procent flere søgninger på rejseportal

  Danskerne er kommet i rejsehumør, efter at partierne i Folketinget i tirsdags blev enige om at lempe rejserestriktionerne i fire faser fra den 21. april.

  Således er søgninger efter internationale flyrejser via rejsesøgemaskinen Momondo steget med omkring 50 procent - og det er især de varmere himmelstrøg, som danskerne længes efter.

  Det skriver Momondo i en pressemeddelelse.

 • Enhedslisten tilfreds med samråd: Men det rejser en række nye spørgsmål, siger Rosa Lund

  Enhedslistens Rosa Lund siger efter samråd, at hun stoler på udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S), når de siger, at de ikke har set oplysninger om Syrienbørn, før de blev bragt i Ekstra Bladet.

  - Nu er vi kommet så langt, som vi kan i forhold til FE-oplysningerne.

  - Problemet er, at det rejser en række nye spørgsmål. Det er relevante oplysninger, og derfor rejser det spørgsmål om, hvorfor ministrene ikke er blevet forelagt oplysningerne. De burde have været forelagt ministrene og Folketinget, siger Rosa Lund.

 • Den gamle Samsøfærge sejler ind i den nye hurtigfærge

  Samsøs nye hurtigfærge Lilleøre, der her blev overdraget i februar, får udsat sin premiere efter en påsejling i dag.

  Den gamle Samsøfærge er sejlet ind i den spritnye hurtigfærge Lilleøre til 41 millioner kroner, der skulle have påbegyndt sin sejlads den 26. april.

  Kollisionen skete i havnen i Sælvig ved 13-tiden, fortæller rederidirektør Carsten Kruuse.

  - Da Prinsesse Isabella skal lægge til, snitter den lige akkurat den nye færge, og får en parkeringsskade i den bagerste del.

  Den nye færge skal nu undersøges grundigt for at sikre, at der ikke er sket strukturmæssige skader.

  Den nye færge får foreløbig udsat sin premieresejlads til 20. maj, så der bliver tid til at teste den og få den malet, oplyser Carsten Kruuse.

  - Vi skulle faktisk have lavet det sidste syn på mandag, så det er rigtigt bittert.

  Søfartsstyrelsen har accepteret, at Prinsesse Isabella kan fortsætte sin planmæssige sejlads.

 • Tre østjyske borgmestre: Nødvendigt med bedre vej til havn i Grenaa

  Tre østjyske borgmestre danner nu fælles front for at få en større vej til Grenaa og havnen.

  Det er borgmestrene på Djursland, Jan Petersen og Ole Bollesen, der sammen med Jacob Bundsgaard i Aarhus har et fælles opråb til deres partifælle transportminister Benny Engelbrecht (S).

  De opfordrer til at få vejen med i den infrastrukturplan, Folketinget skal forhandle.

  - For Østjylland har det store perspektiver, at vi fra Grenaa Havn har en direkte adgang til det sydlige Sverige via færgeruten til Halmstad, siger Jacob Bundsgaard.

  Jan Petersen mener, at det nuværende vejnet stiller Grenaa havn ringere end andre større havne, og foreslår en motorvejsløsning.

 • Angela Merkel har fået den omdiskuterede coronavaccine fra AstraZeneca

  Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, er blevet vaccineret mod coronasmitte med den omdiskuterede vaccine fra AstraZeneca.

  Det siger en talsmand torsdag ifølge nyhedsbureauet AFP og magasinet Bild.

  - Jeg glæder mig over, at jeg i dag har fået vaccinen fra AstraZeneca, siger Merkel i tweet, som talsmanden har slået op.

  Det er blevet hendes tur, fordi hun er over 60 år.

  De danske myndigheder har besluttet at stoppe med at bruge vaccinen fra AstraZeneca.

 • Udenrigsminister og forsvarsminister afviser at have oplysninger om risiko for bortførelser af Syrien-børn

  Både udenrigsminister Jeppe Kofod og forsvarsminister Trine Bramsen afviser på samråd, at de har fået oplysninger om risiko for bortførelser af Syrien-børn.

  Ifølge udenrigsministeren kendte han ikke til meldinger om, at IS forsøgte at udsmugle og radikalisere udenlandske børn fra lejrene i Syrien, som Ekstra Bladet berettede om i midten af marts.

  - Jeg kan også sige klart, at jeg ikke har modtaget oplysninger om, at IS har udsmuglet eller forsøgt at udsmugle danske børn fra lejrene, siger Jeppe Kofod.

  Forsvarsminister Trine Bramsen siger på samrådet, at Forsvarets Efterretningstjeneste heller ikke har oplysninger om, at IS har forsøgt at udsmugle børn med dansk tilknytning.

 • Om halvanden uge skruer Pfizer op for leverancerne med flere vaccine-doser hver uge

  For to dage siden blev det meldt ud, at vaccineproducenten Pfizer leverer flere coronavacciner til hele EU i andet kvartal end forventet.

  Den udmelding giver cirka 700.000 ekstra doser til Danmark, og nu har Pfizer også fortalt Statens Serum Institut, hvornår de ekstra doser kommer.

  En ny oversigt over leverancerne viser, at der allerede i uge 17 - om halvanden uge - bliver skruet op for tempoet, så der hver uge kommer lidt mere end 270.000 doser til Danmark. Lige nu kommer der lidt over 200.000.

  Og når vi rammer uge 22 bliver der sat ekstra fart på. Her kommer der cirka 388.000 doser hver eneste uge fra Pfizer, viser oversigten.

 • DJ og X Factor dommer Martin Jensen spiller fire timers koncert på taget af Aalborg kongrescenter

  Fra scenen, der er blevet bygget på taget 35 meter oppe i luften, har Martin Jensen udsigt ud over Aalborg og Limfjorden.

  Klokken 20 i aften kan du få en lidt anderledes koncertoplevelse hjemme fra din egen stue.

  Fra taget af Aalborg Kongres & Kultur Center spiller X Factor dommeren og DJ Martin Jensen en fire timer lang koncert.

  Selvom det kommer til at foregå uden live publikum, kommer det ikke til at gå stille for sig.

  Helikoptere, droner, fyrværkeri i luften samt 400 projektører vil akkompagnere musikken.

  - Det er en kæmpe fornøjelse at kunne få lov at lave et show af sådan en størrelse i coronatider, hvor alt andet ellers er lukket, siger Martin Jensen.

  Koncerten kan ses online – blandt andet på Martin Jensens egen Twitch-kanal.

 • To nye sogne står til at lukke efter for høje smittetal

  To yderligere sogne står nu overfor at måtte lukke for skoler, uddannelsesinstitutioner, sfo'er og kulturaktiviteter på grund af for høje smittetal.

  Det drejer sig om Ravnsbjerg Sogn i Aarhus og Hvirring Sogn i Hedensted Kommune, der nu begge er markeret som "nedlukket" i Statens Serum Instituts daglige opgørelse.

  Sognene lukker på grund af de nye regler om automatisk nedlukning, når smittetallene i et område bliver for høje.

  Ravnsbjerg sogn er med omkring 9.000 indbyggere det største af de to, og her ligger flere uddannelsesinstitutioner, der nu står overfor at lukke.

 • Festdag for lystfiskere: For første gang i et halvt år kan de få laks på snøren

  Det er en festdag for landets lystfiskere, for laksesæsonen åbner i dag i flere af landets åer.

  En af de absolut første til at fange en blank laks her til morgen var Allan Pedersen, der fik bid i Skjern Å.

  - Det er jo det største! Festdagen for lystfiskere er jo i dag, og vi har ventet på det et halvt år. Så at man i høj solskin og blandt gode kammerater kan lande sådan en fisk - det er virkelig en oplevelse, siger han.

  Alene ved Skjern å anslås det, at der i dag kommer 1.000 lystfiskere fra hele landet. Der må fanges i alt 465 laks i åen denne sæson.

  Laksesæsonen løber indtil den 15. oktober. Der er også laksepremiere i Storåen, Varde Å, Sneum Å, Kongeåen, Ribe Å, Brede Å og Vidåen.

  Allan Pedersens forårslaks måler 85 centimeter. (Foto: PRIVATFOTO)
 • 677 nye coronasmittede de seneste 22 timer

  677 personer er registreret smittet med coronavirus de seneste 22 timer. Tre personer er døde.

  Nøgletallene i dag inkluderer prøvesvar for 22 timer mod de normale 24 timer, oplyser Statens Serum Institut.

  Dagens smittetal er baseret på 183.827 pcr-test. Det svarer til, at 0,37 procent af de testede har været smittet med covid-19.

  Der er nu 185 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er seks færre end i går.

  Der er indtil videre vaccineret 1.022.477 personer, hvilket svarer til 17,5 procent af befolkningen.

  488.202 personer er færdigvaccinerede, hvilket er 8,4 procent af befolkningen.

 • Specialdesignet Land Rover skal transportere prins Philips kiste

  Rustvognen er en modificert Land Rover Defender. Prins Philip, som var tidligere militærmand, insisterede på den militærgrønne farve. (Foto: Steve Parsons © Scanpix)

  Når Storbritanniens prins Philip i morgen stedes til hvile, bliver det med et særpræg, som prinsen har insisteret på.

  I stedet for en karet eller en klassisk rustvogn bliver det nemlig en ombygget Land Rover, der skal transportere hans kiste til Saint George kapellet i Windsor Castle.

  Ifølge BBC brugte prinsen 16 år på at skabe den specialdesignede rustvogn i samarbejde med den britiske bilproducent.

  Prins Philip, der blev kendt som ’verdens mest bramfri prins’, døde i sidste uge i en alder af 99 år.

  • Køretøjet er specialdesignet for mange år siden med udgangspunkt i prins Philips mål. På toppen ses særlige greb, der skal forhindre kisten i at rykke sig. (Foto: pool © Scanpix)
  • Prinsen kørte i Land Rover-biler hele sit voksne sit liv. Her kører han Obama-parret og sin hustru, dronning Elizabeth, til indgangen ved Windsor Castle i 2016. (Foto: pool © Scanpix)
  1 / 2
 • Dronningen vinkede til de få fremmødte

  Dronning Margrethe trådte frem på Fredensborg Slot og vinkede. (Foto: Dr © dr)

  Normalt fejrer dronning Margrethe sin fødselsdag på Amalienborg, hvor hun vinker til masserne.

  I år er den del streget fra programmet på grund af coronasituationen.

  Helt uden bevægelse i håndleddet blev dagen dog ikke for dronningen, der i formiddags trådte ud på trappen foran Fredensborg Slot og vinkede til de få fremmødte.

 • Messerschmidts advokat håber på hurtig retssag i juni

  Morten Messerschmidt og hans advokat Peter Trudsø håber inden sommer at få en afgørelse i sagen, hvor DF-næstformanden er tiltalt for svindel med 98.835 EU-støttekroner.

  Torsdag har advokaten skrevet til Bagmandspolitiet (SØIK) og Retten i Lyngby, at de er klar til hovedforhandling i hele juni.

  - Vi håber meget, at retten og SØIK også er indstillet på en hurtig afgørelse af sagen. Indtil der er afsagt dom, kommer jeg ikke til at procedere sagen i hverken pressen eller på sociale medier, skriver Peter Trudsø til DR.

  Morten Messerschmidt nægter sig skyldig.

 • Nye anbefalinger: Hold to meters afstand når muligt og altid mindst en meter

  Afstand, afstand, afstand,

  Budskabet er efterhånden nok sivet ind hos de fleste. Vi skal holde afstand til hinanden.

  Men nu kan vi komme lidt nærmere hinanden uden at bryde sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

  Sundhedsstyrelsen har i dag opdateret de smitteforebyggende råd. De lyder nu, som de gjorde i begyndelsen af epidemien; nemlig altid at holde mindst en meters afstand til andre, og når det er muligt to meter.

  Ved sang, råb, fysisk anstrengelse og i andre situationer, hvor der er øget risiko for smittespredning, anbefales det fortsat at holde mindst to meters afstand, og folk i risiko for et hårdt covid-19-forløb bør også holde to meters afstand til andre, lyder det.

 • Nye anbefalinger på vej om, hvor mange vi må ses med

  Fra på onsdag må vi gå ud at spise indenfor på en restaurant med ni andre personer, men vi må fortsat vente lidt endnu på anbefalinger om, hvordan vi skal forholde os til at være sammen i det private.

  Sundhedsstyrelsen er nemlig først klar med anbefalinger om socialt samvær - og fester og fejring - til den 21. april.

  Lige nu er anbefalingerne, at man aflyser alle sociale arrangementer, og at man begrænser antallet af sociale kontakter til fem ud over dem, man bor med eller går i skole/på arbejde med.

  Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, håber, Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger til antallet af sociale kontakter vil være så højt som muligt.

  - De her anbefalinger er jo helt inde i kernen af det at være et liberalt menneske. Jeg håber, de vil gå til grænsen af det, de mener er forsvarligt. De skal mindst flugte med forsamlingsforbuddet, siger han.

 • Det Kongelige Teater dropper forestilling efter oplysninger om krænkelser fra koreograf

  Det Kongelige Teater aflyser balletten "Frankenstein", der skulle være spillet i foråret 2022.

  Det har teateret valgt, fordi der er kommet oplysninger frem om, at en gæstekoreograf har stået bag krænkende adfærd.

  Krænkelserne skulle være sket i 2018 og 2019 under nogle prøveforløb, og Det Kongelige Teater har nu valgt i dialog med medarbejdere på teatret at aflyse forestillingen.

  Teaterchef Kasper Holten kalder i en pressemeddelelse krænkende adfærd uacceptabelt på teatret.

  - Vi ønsker derfor indtil videre ikke at opføre den pågældende koreografs værker, og "Frankenstein" i foråret 2022 er derfor aflyst, lyder det.

 • Prominent Kina-kritiker og mediemogul får lang fængselsstraf i Hongkong

  Jimmy Lai i håndjern. Nu har han fået sin straf. (Foto: JEROME FAVRE © Scanpix)

  I Hongkong bliver der stadig slået hårdt ned på alle, der kritiserer det pro-kinesiske styre.

  I dag er Jimmy Lai blevet idømt en fængselsstraf på 12 måneder for sin rolle i de store demokratiprotester, der udspillede sig i 2019.

  73-årige Lai har skabt en stor medievirksomhed, der blandt andet udgiver avisen Apple Daily i Hongkong.

  Han er født i Kina, men kom tidligt i livet til Hongkong, og inden dommen slog han fast, at han ingenting fortryder.

  Han er dømt efter en ny sikkerhedslov indført af Kina, der kan medføre fængsel på livstid.

 • Nyt udbud er afgjort: Tre firmaer fortsætter med at levere lyntest i regionerne

  Der bliver ikke ændret på, hvilke firmaer der står for de såkaldte lyntest i de fem danske regioner.

  Lige nu har Falck opgaven i Region Nordjylland, Midtjylland og Sjælland, mens Carelink står for det i Region Syddanmark og Copenhagen Medical i Region Hovedstaden.

  Opgaven har været i et udbud, hvor det skulle afgøres, hvem der skal stå for den store opgave frem til august, og det er blevet afgjort, at de tre firmaer fortsætter.

  Der har tidligere været stor ballade om, hvem der skulle stå for opgaven, da man med kort varsel fyrede firmaet Medicals Nordic, fordi de ikke løste opgaven tilfredsstillende.

 • Pakistan frygter voldelige demonstrationer og blokerer for sociale medier

  Sociale medier som Facebook, Instagram, TikTok, Twitter og beskedtjenesten WhatsApp er i dag blevet blokeret i hele Pakistan.

  Det er myndighederne i landet, der har blokeret for medierne, fordi man frygter, at aktivister fra en radikal islamisk gruppe vil bruge dem til at opfordre til voldelige protester mod en skildring af profeten Muhammed i Frankrig sidste år.

  Den højreorienterede gruppe Tehreek-e-Labbaik Pakistan har de seneste dage protesteret ved at blokere veje og gader. De vil have regeringen til at udvise Frankrigs ambassadør senest på tirsdag. Mindst fem personer er døde under protesterne.

  Billedet her er fra i går, hvor pakistanske sikkerhedsstyrker fjerner en lejr, der var sat op af demonstranterne. (Foto: NADEEM KHAWAR © Scanpix)
 • 'En humanitær katastrofe': Læger uden Grænser kritiserer brasiliansk coronaindsats

  Coronasituationen er flere steder i Brasilien ude af kontrol.

  I landet med 211 millioner indbyggere er over 360.000 døde med coronavirus, og i sidste uge blev hvert fjerde smittetilfælde i verden registreret der.

  Læger uden Grænser kritiserer landets ledelse og præsident Jair Bolsonaro. Der er tale om 'en humanitær katastrofe', lyder det.

  Ifølge DR's korrespondent i Sydamerika, Kristian Almblad, har styringen efterladt en del tilbage at ønske.

  - Vi har set lige fra dag 1 fuldstændig forvirrende signaler, hvor borgmestre og guvernører lukker ned, mens den føderale regering og specielt Bolsonaro taler for at lukke op, siger han.

 • 8 døde i masseskyderi i USA

  Mindst otte personer har mistet livet under et masseskyderi i den amerikanske storby Indianapolis, lyder det fra det lokale politi.

  Ifølge politiet har gerningsmanden taget sit eget liv efter skudepisoden. Forinden var han begyndt at skyde omkring sig og har altså dræbt mindst otte personer, mens adskillige andre er indlagt på hospitalet.

  De dræbte er alle fundet nær en bygning, der tilhører fragtfirmaet FedEx.

  Politiet mener, at han handlede alene, og at der derfor ikke længere er nogen fare i området.

 • Svenskerne fortsætter med at bruge AstraZeneca-vaccinen til de ældre

  I Sverige har man ikke de samme forbehold overfor AstraZeneca-vaccinen, som vi har herhjemme, hvor den er sat på pause.

  De svenske myndigheder har vurderet, at vaccinen er sikker nok til at bruge, og man fortsætter derfor brugen af den til personer over 65 år.

  Det fortalte Johan Carlson, der er generaldirektør i den svenske sundhedsstyrelse på et pressemøde i dag.

  - Hverken vi eller nogen andre ser risici i det materiale, der eksisterer, og derfor gør vi ligesom resten af verden og fortsætter med at bruge den, lød det.

 • Parken får plads til 10.500 tilskuere fra på onsdag: 'Det betyder, at det ikke er en hel sæson til glemmebogen'

  Det vækker jubel i Parken, at der fra på onsdag igen må være tilskuere til kampene i Superligaen.

  Det kan de under den såkaldte Superliga-ordning, hvor stadion inddeles i sektioner, hvor der højst må være 500 mennesker med en meters afstand i hver. Det giver plads til 10.500 mennesker til FCK's hjemmekampe i parken.

  - Det er fuldstændig afgørende. Det betyder, at det ikke er en hel sæson til glemmebogen. Nu kan vi åbne og give fans, sponsorer og tilskuere indtrykket af, at der alligevel var en sæson, siger Lars Bo Jeppesen, der er direktør i Parken.

  I klippet her kan du se ham fortælle, hvordan det kommer til at foregå, når der skal tilskuere ind på stadion med restriktioner:

 • Politiet efterforsker sag om Fredericias tidligere borgmester

  Sydøstjyllands Politi indleder efterforskning af Fredericias tidligere socialdemokratiske borgmester Jacob Bjerregaard i en sag, der blandt andet handler om et køb af en byggegrund.

  Jacob Bjerregaard forlod borgmesterposten i december, mens Ekstra Bladet afdækkede sagen. Han er anmeldt for 'muligt misbrug af offentlig hverv, i forbindelse med at han og hans hustru i 2016 købte en byggegrund af Fredericia Kommune', skriver politiet.

  Derudover er han og kommunaldirektøren også anmeldt for at have overtrådt deres habilitet. Kommunaldirektøren er bortvist.

  Hør Genstart om sagen her.

  Rettelse: Kommunaldirektøren er bortvist og ikke hjemsendt, som der først stod.

 • Fadøl forude! De brune værtshuse og barer åbner også på onsdag

  Den fremrykkede genåbning er også godt nyt for alle landets værtshusrotter og drinks-glade typer.

  Når samfundet åbner yderligere op på onsdag den 21. april, gælder det nemlig også for barer og værtshuse. Det bekræfter Erhvervsministeriet overfor Ritzau.

  På lige fod med restauranter og caféer skal barer og værtshuse have sidste udskænkning klokken 22. Herefter har man en time til at tømme glasset, før stederne skal lukke klokken 23.

  Udendørs vil der ikke være krav om coronapas. Det skal man have med, hvis man vil sidde indendørs. Der skal man også bestille bord, skriver Erhvervsministeriet.

 • Hvad med festivalerne? Stadig intet nyt om det store forsamlingsforbud

  Der er to forsamlingsforbud. Det lille og det store.

  Det er det lille, som partierne i går blev enige om at afvikle med en udløbsdato den 11. juni, hvis ellers smittesituationen er under kontrol.

  Det store forsamlingsforbud sætter en grænse på 500 personer. Derfor står det stadig ikke klart, hvad der skal ske med forårets og sommerens store publikumsmagneter såsom festivaler og markeder.

  Den slags skal der først ses nærmere på i næste uge, fremgår det af aftaleteksten fra i går. Det sker, når ekspertgruppen efter planen rapporterer 'om afholdelse af store forsamlinger og arrangementer', står der.

 • Fem sigtede er varetægtsfængslet i sag om store mængder doping, narko og snyd med lønkompensation

  Fem personer er blevet varetægtsfængslet efter et grundlovsforhør i Svendborg i går, sigtet for blandt andet besiddelse af store mængder doping og for svindel med Corona-lønkompensation.

  Det fortæller specialanklager Lars Petersen her til morgen. Der var lukkede døre til grundlovsforhøret, som endte med at én blev løsladt og de andre fem fængslet indtil 10. maj.

  Sagen er en del af en koordineret indsats mellem flere politikredse, som foregik i onsdags. Ved aktionen blev 13 personer anholdt, og en lang række adresser blev ransaget, blandt andet et tilholdssted for rockere.

  Der blev ved aktionen beslaglagt store mængder doping, narkotika, kontanter, biler og tyvekoster.

 • Dronning Margrethe holder fødselsdag uden fejring på Amalienborg

  Dronning Margrethe mens alderen stadig sagde 80 år i 2020. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

  Dronning Margrethe fylder i dag 81 år.

  En dag, der normalt markeres med en kort visit på balkonen på Amalienborg Slot, men imod coronarestriktioner kæmper selv landets regent forgæves.

  Den del er - ligesom ved hendes fødselsdag sidste år - strøget af programmet, meddeler kongehuset på Instagram, hvor der også er lagt et frisk billede fødselaren op.

  Vil man alligevel gerne sende en hilsen, kan man gøre det på kongehuset.dk og de øvrige digitale platforme.

  Man kan også høre meget mere til dronningen på P1, hvor hun er gæst i programmet 'Klog på Sprog' fra klokken 11.

  Dronning Margrethe pryder forsiden på kongehusets hjemmeside. (© Kongehuset)
 • Venstre rammer bunden og står kun til 10,4 procent af stemmerne i ny meningsmåling

  Det går historisk dårligt for Venstre. I hvert fald hvis man ser på vælgertilslutningen.

  For i en ny meningsmåling, som Epinion har lavet for DR, står Jakob Ellemann-Jensens parti kun til 10,4 procent af stemmerne. Det er den laveste opbakning, Epinion nogensinde har målt til partiet.

  Ved valget i 2019 fik Venstre 23,4 procent af stemmerne. Partiet står altså til at blive mere end halveret, hvis altså der var valg i dag.

  Omvendt ser det ud for De Konservative, der har fået luft under vingerne og nu står til 15,5 procent mod kun 6,6 procent af stemmerne ved sidste valg.

 • Model for automatiske nedlukninger skal revurderes

  Lige nu bliver blandt andet skoler i hele kommuner eller sogne automatisk lukket ned, når smittetallene i området overstiger et vist niveau.

  Men den model har mødt kritik, fordi den ikke tager højde for, om der eksempelvis overhovedet er nogle smittede på de skoler eller institutioner, der lukkes.

  Og nu skal modelle tages op til overvejelse og vurderes i næste uge. Det har partierne besluttet i forbindelse med den nye aftale om fremrykket genåbning, der blev indgået i sent i går. Det skriver Ritzau.

  Man vil blandt andet lave en vurdering "i forhold til hvordan børn og unges læring og trivsel sikres i sogne og kommuner, der er nedlukkede", står der i aftalen.

 • Vejret i dag: Tør dag med en del sol i vente

  Løkken Strand. (Foto: Annette Morsing)

  Dagen bliver tør med en del sol, men efter middag vil der være flere skyer på himlen. Bornholm vil dog have en dag, hvor det er overskyet.

  Temperaturen stiger fra morgenens frostgrader og op til mellem 7 og 11 grader. Vinden er svag til frisk og kommer fortsat fra nord- og nordøstlig retning.

  Temperaturen falder i nat ned til mellem 0 og 4 graders varme.

 • Kritiseret model for automatisk nedlukning skal revurderes i næste uge

  Det har vakt opsigt, at blandt andet Gefion Gymnasium i København i går skulle lukke helt ned, selvom der ikke var registreret en eneste smittet elev.

  Årsagen var reglen om automatisk nedlukning, der betyder, at alle skoler, fritidsordninger og ungdomsuddannelser i et sogn skal lukke, så snart der registreres en vis grad af smitte.

  Den model vil partierne se nærmere på og revurdere i næste uge, fremgår det af aftaleteksten om den fremrykkede genåbning, som blev præsenteret ved midnat.

  I Berlingske udtrykte flere af regeringens egne eksperter i tirsdags også kritik af modellen i sin nuværende form.

 • Bivirkninger efter coronavaccine bliver anerkendt som arbejdsskade

  Det er ikke kun coronavirus, der kan ramme hårdt. Vaccinen, der skal beskytte mod covid-19, kan i sjældne tilfælde også sætte sine spor i modtageren.

  Og får man den i forbindelse med sit arbejde, så kan bivirkningerne anerkendes som en arbejdsskade. Det er hidtil sket i fire sager, skriver mediet A4 Arbejdsmiljø.

  Det er de første af deres slags. Får man bivirkningerne anerkendt, betyder det, at man kan modtage godtgørelse for varige mén og tab af erhvervsevne.

  I alt er der i øjeblikket 54 anmeldte sager, der endnu ikke er afgjort. Langt størstedelen kommer fra sygeplejersker og andre hospitalsansatte, mens en del kommer fra sosu-medarbejdere og pædagoger.

 • Brasiliens præsident vil stoppe fældningen af Amazonas - men have penge til gengæld

  Jair Bolsonaro har gentaget et gammelt løfte om at redde Amazonas ved at stoppe den ulovlige afskovning inden 2030.

  Men den brasilianske præsident mener også, at det er ret og rimeligt, at landet får en passende økonomisk kompensation for 'de miljømæssige ydelser, dets borgere giver til planeten'. Det skriver han i et brev til USA's præsident Joe Biden.

  I første omgang vil Brasilien gerne have en milliard dollar i forskud fra USA og andre partnerlande.

  Afskovningen i Amazonas nåede i 2020 sit højeste niveau i 12 år, da et område på godt 11.000 kvadratkilometer blev ødelagt. Det svarer til omkring en fjerdedel af Danmarks areal.

 • Enhedslisten vil stadig være partiet 'med håndspritten, der siger stop, stop'

  Mai Villadsen under møde i Folketingssalen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

  Der blev i går opnået enighed om at trykke på speederen i forhold til genåbningen af samfundet.

  Fint nok, lyder det fra Enhedslisten, der dog er klar til at træde på bremsen, siger partiets politiske ordfører, Mai Villadsen.

  - Der er ting i aftalen, der ikke stod på min dosmerseddel på vej ind i forhandlingslokalet. Men det lever vi med.

  - Heldigvis, så har vi det redskab, at vi mødes igen om to uger, så vi kan følge med i hvordan smitten udvikler sig

  - Vi vil stadig være partiet med håndspritten, der siger stop, stop, hvis det igen stikker af, siger hun.

 • Begrænset optimisme i brancheforeninger efter fremrykket genåbning

  Det er sund fornuft at åbne mere op, men bekymringerne er langt fra væk.

  Sådan lyder det fra hotel- og restaurationsbranchens organisation Horesta efter det politiske forlig om genåbning.

  - Vi kan fortsat kigge ind i en periode, hvor vi er underlagt så stramme restriktioner, at det bliver svært at trække vejret, siger administrerende direktør Katia K. Østergaard.

  Krav om coranapas ved indendørsservering bør ifølge Horesta fjernes, og forsamlingsloftet bør hæves yderligere.

  I Dansk Erhverv hæfter direktør Brian Mikkelsen ved, at den økonomiske støtte bør fortsætte, selvom om genåbningen er fremrykket.

  - Så længe driften er påvirket af restriktioner, så skal der være kompensation, siger han.

 • Venstres formand om genåbning: 'Vigtigt, for at mennesker kan leve deres liv'

  Jakob Ellemann- Jensen (V) taler med pressen ved sin ankomst, da Folketingets partier mødes til genåbningsforhandlinger i Justitsministeriet i København. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

  - Det er en balance. De meget alvorlige ting, vi er blevet stillet i udsigt, er heldigvis ikke blevet til noget. Vi fik at vide, at der ville være 870 indlagte i midten af april. Der er 191 indlagte i dag. Det betyder også, at vi må tage bestik af det, og åbne mere. Det har vi gjort.

  - Vi lemper på forsamlingsforbuddet. Det tror jeg er vigtigt, for at mennesker kan leve deres liv. Samtidig vil vi holde tæt øje med udviklingen og lukke ned lokalt, hvis der er brug for det, siger Jakob Ellemann-Jensen.

 • Forsamlingsloftet hæves gradvist: Fra på onsdag må man samle 50 personer udenfor

  Fra på onsdag den 21. april må man igen samle mere end fem personer til faster Ingas fødselsdag. Her hæves forsamlingsforbuddet fra fem til ti personer indendørs og 50 personer udendørs.

  Den 6. maj bliver festen endnu vildere, når forsamlingsloftet indendørs stiger til 25 og 75 udendørs.

  21. maj må man samles 50 personer indenfor, 100 udenfor.

  Og hvis man stadig har lyst til at være indendøre i højsommeren, må man 21. juni samles 100 personer. Udendørs afskaffes forsamlingsforbuddet den dag.

  Det er netop kommet frem efter folketingspolitikernes genåbningsforhandlinger her til aften.

 • Ny genåbningsaftale sender tilskuere tilbage på tribunerne 21. april

  Aftenens genåbningsaftale lover godt nyt til danske fodboldfans.

  Fra på onsdag den 21. april må de nemlig komme tilbage på tribunerne til fodboldkampe i flere ligaer.

  Tilskuerne skal bænkes med én meters afstand i klart adskilte sektioner, hvor der højst må sidde 500 i hver. Den såkaldte 'superligamodel'. Desuden skal man have coronapasset klar.

  Udover 3F Superligaen gælder genåbningen blandt andet fodboldkampe i 1. og 2. division samt A-landskampe.

 • Aftale om yderligere genåbning på plads: Restauranter må lukke dig indenfor allerede på onsdag

  Folketingets partiformænd har netop offentliggjort yderligere genåbningsplaner for Danmark efter mange timers forhandlinger.

  Det gælder blandt andet indendørsservering på restauranter og cafeer, som er blevet rykket frem til onsdag den 21. april. Det bliver stadig med krav om afstand og coronapas. Og så skal man nu også bestille bord.

  Hvis du i stedet sætter dig til rette på caféstolen udenfor, behøver du ikke vise coronapas alligevel.

  I de oprindelige genåbningsplaner måtte restauranter først lukke gæsterne indenfor den 6. maj, og coronapasset gjaldt også udendørsservering. Velbekomme!

 • Tusinder protesterer mod sløjfet huslejeloft i Berlin

  Mange samlede sig først i Neukölln og bevægede sig derfra. (Foto: FILIP SINGER © Scanpix)

  Tusindvis af mennesker demonstrerer torsdag aften i Berlin i protest mod, at en domstol har ophævet en lov om prisloft på huslejerne i den tyske hovedstad.

  De kræver, at der indføres en maksimumsgrænse for huslejer på landsplan, skriver Ritzau.

  Den nu ophævede lov blev vedtaget sidste år af delstatsregeringen i Berlin, der består af det socialdemokratiske SPD, De Grønne og venstrefløjspartiet Die Linke.

  Den indebar, at huslejerne for 1,5 millioner lejemål i Berlin skulle fastfryses på 2019-niveau frem til 2025.

 • Polen udviser tre russiske diplomater

  Polen har i dag valgt at udvise tre russiske diplomater, som er erklæret persona non grata.

  Det oplyser Polens udenrigsministerium i en pressemeddelelse.

  Her skriver ministeriet, at russerne har forbrudt sig mod betingelserne for deres diplomatiske status, og at de har foretaget handlinger "til skade for Polen". Det fremgår ikke præcis, hvilke handlinger der er tale om.

  Rusland forventes at svare igen med lignende tiltag.

  Polen udtrykte tidligere i dag solidaritet med USA, der valgte at udvise ti russiske diplomater og indføre nye sanktioner mod Rusland på grund af et omfattende hackerangreb og forsøg på valgindblanding.

 • Frem med pisken! Mads Mikkelsen skal spille over for Harrison Ford i Indiana Jones

  Mads Mikkelsen har spillet med i mange internationale film blandt andet James Bond. (Foto: tony Gentile © Scanpix)

  Der er gang i den for den danske skuespiller-darling Mads Mikkelsen.

  Han har landet en rolle i et af verdens største filmuniverser, nemlig femte 'Indiana Jones'-film. Det skriver det amerikanske medie Deadline, og Mads Mikkelsens manager, Ulrich Møller-Jørgensen, bekræfter det overfor DR Nyheder.

  Manageren vil ikke løfte sløret for, hvilken rolle den 55-årige skuespiller skal spille. Men sikkert er det, at Mads Mikkelsen skal spille over for superstjernerne Harrison Ford og Phoebe Waller-Bridge.

  Filmen forventes at ramme det store lærred i sommeren 2022.

  Annonceringen kommer, mens Mads Mikkelsen også står på rollelisten til storfilmen 'Fantastiske skabninger 3' i Harry Potter-universet, og mens hans kaminhylde måske kan se frem til flere hæderspriser for filmen 'Druk'.

 • Amerikanerne svinger kortet som aldrig før efter genåbning: Højeste niveau nogensinde

  Ifølge New York Times steg det amerikanske tøjsalg med 18 procent i marts, mens restauranter og barer kunne glæde sig over en stigning på 13 procent.  (Foto: SPENCER PLATT © Scanpix)

  Efter mange måneders nedlukning er USA så småt i gang med at åbne igen. Samtidig har mange millioner af amerikanere fået en check på 8.700 kr som følge af en gigantisk hjælpepakke.

  Og det kan ses på amerikanernes forbrug.

  Efter et fald på tre procent i februar steg det amerikanske detailforbrug med hele 9,8 procent i sidste måned, viser de nyeste tal fra de amerikanske myndigheder.

  - På den måde stiger detailsalget til det højeste niveau nogensinde, lyder det i en skriftlig udtalelse fra Søren Kristensen, cheføkonom hos Sydbank.

  - Alt andet havde også været en skuffelse, da amerikanerne har fået medvind af både checks fra Biden og en gradvis genåbning af den amerikanske økonomi.

 • Fodboldstjerne ramt af malaria

  Fodboldstjernen Pierre-Emerick Aubameyang har ikke spillet meget for sin klub, Arsenal, på det seneste.

  Og nu viser det sig, at der er en god grund.

  Angriberen er indlagt med malaria, skriver han torsdag på Instagram.

  Han skriver videre, at han er blevet ramt af sygdommen efter at have været samlet med det gabonesiske landshold. Aubameyang har været indlagt den seneste uge, men han skriver, at han er i bedring og forventer at være tilbage på banen snart.

 • Kæmpesommerhuse i Marielyst får lov til at blive stående

  Et snævert flertal i byrådet i Guldborgsund Kommune har torsdag aften besluttet, at 10 ulovlige kæmpesommerhuse i Marielyst Ferieby på Falster skal blive stående.

  Beslutningen kommer, efter at Planklagenævnet i januar afgjorde, at sommerhusene var opført i strid med lokalplanen. Derfor skulle kommunen enten lave lokalplanen om eller rive sommerhusene ned.

  Og her besluttede Venstre og Guldborgsundlisten, med borgmester John Brædder i spidsen, at der skal laves en ny lokalplan for området, så sommerhusene kan blive stående.

 • Kurdisk selvstyre åbner for at lade danske børn rejse hjem uden deres mødre

  Men de vil have noget til gengæld, siger Badran Jia Kurd, vicepræsident for selvstyret.

  Kravet er en plan vedrørende mødrene og mere direkte støtte fra Danmark, for at forbedre sikkerheden i lejrene og i fængsler, som flere IS-medlemmer med tilknytning til Danmark sidder i.

  - Vi mener som udgangspunkt, at de (den danske regering, red.) bør tage børnene med deres mødre. Hvis et barn skal skilles fra moren, så skal det være med morens tilladelse og underskrift, siger han.

 • Randers er pokalfinaleklar: Sender AGF ud i semifinalen

  Med 1-1 på eget græs mod AGF er Randers klar til pokalfinalen i fodbold.

  Randers havde en 2-0-sejr fra den første semifinale med til torsdagens opgør, og randrusianerne er derfor videre med en samlet sejr på 3-1.

  Patrick Mortensen gav ellers AGF en fin start på opgøret, da han scorede efter 24 minutter. Men Marvin Egho udlignede for Randers kort inden pausen.

  Dermed er Randers klar til pokalfinalen for tredje gang i klubbens historie. I finalen venter Sønderjyske, der tidligere torsdag slog FC Midtjylland i den anden semifinale.

Mere fra dr.dk