Seneste Nyt

Oath Keepers-stifter får 18 års fængsel efter stormløb på Kongressen

Grundlæggeren af Oath Keepers Stewart Rhodes er tidligere soldat og uddannet fra det juridiske fakultet ved det prestigefyldte Yale Universitet. (Foto: © JIM URQUHART)

Stifteren af den højreradikale gruppe Oath Keepers, Stewart Rhodes, er blevet idømt 18 års fængsel for sin rolle i stormløbet på Kongressen.

Det er den hidtil hårdeste dom, der er blevet afgivet for angrebet på Kongressen. Da dommen blev læst op, sagde dommer Amit Mehta ifølge nyhedsbureauet AFP:

- Du udgør en vedvarende trussel og fare for dette land.

Forinden havde Rhodes selv erklæret, at han er "en politisk fange".

Gruppen Oath Keepers består blandt andet af tidligere soldater og politibetjente. De er kendt for at troppe op til amerikanske demonstrationer bevæbnet til tænderne.

Stewart Rhodes var anklaget for med magt at forsøge at forhindre Kongressen i at godkende Joe Bidens valgsejr.

Han blev kendt skyldig tilbage i november.

Nyheder

 1. Medlem af opposition knivdræbt under valgaften i Tyrkiet

  Et medlem af det nationalistiske IYI-parti i Tyrkiet blev i aftes angiveligt stukket ned foran en af partiets lokalafdelinger. Det oplyser partiet ifølge BBC.

  Det skete på valgaftenen, hvor præsident Recep Erdogan blev genvalgt til præsident, som IYI stod i opposition til.

  Den dræbte er Erhan Kurt, som også var valgtilforordnet i Gülyali-distriktet i Ordu.

  Han blev angiveligt dræbt, da han blev "stukket ned af unge, der fejrede valgresultatet, siger Seyit Tosun, der er vicepræsident i det andet oppositionsparti CHP.

  Præsident Erdogan er over længere tid blevet anklaget for hadtale mod sine modstandere og for at skabe splittelse i nationen, skriver BBC.

 2. Endnu en nat med missil- og droneangreb i Kyiv

  Der var eksplosioner i Kyiv i nat, da Rusland indledte sit 15. luftangreb på den ukrainske hovedstad i maj måned alene.

  Det skriver Reuters.

  - Endnu en svær aften for hovedstaden, skriver Kyivs borgmester, Vitalij Klytjko, på beskedtjenesten Telegram.

  Der er ikke meldinger om tilskadekomne eller større ødelæggelser.

  I forbindelse med angrebet hævder Kyivs militære administration at have skudt over 40 droner og missiler ned. Denne oplysning kan DR ikke verificere.

  Angrebet er ikke blevet kommenteret fra russisk side endnu.

  Angrebet finder sted dagen efter, at Kyiv ifølge ukrainske myndigheder blev udsat for det største droneangreb, siden Rusland invaderede landet.

 3. Zelenskyj efter massivt russisk drone-angreb: Kyiv vil gøre en ende på Moskvas despoti

  Ifølge den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj er Ukraine i dag blevet ramt af et af de værste russiske drone-angreb, siden krigen brød ud.

  54 af de iranske Shahed-droner blev sendt ind over Ukraine fra russiske side, og de fleste af dem blev ifølge præsidenten skudt ned af ukrainerne.

  Men enkelte droner slap igennem og forrettede ødelæggelser i Zhytomyr-regionen, fortæller præsidenten i sin daglige videotale.

  Han konstaterer, at 36 droner blev skudt ned i og omkring Kyiv - et massivt angreb på hovedstaden og det netop den dag, hvor ukrainerne fejrer 'Kyiv-dag', årsdagen for byens grundlæggelse for 1541 år siden.

  - Det er sådan, at Rusland fejrer vores gamle Kyiv, konstaterer den ukrainske præsident.

  - Rusland står overfor et nederlag, og det kan selv hundredevis af Shahed-droner ikke redde dem fra - de vil kun forstørre Ruslands skam, lød det fra Volodymyr Zelenskyj her til aften.

 4. Jødiske grupper og tyske politikere demonstrerer ved Roger Waters-koncert

  Under sloganet 'Franfurt forenet mod antisemitisme' bliver der demonstreret mod Roger Waters-koncerten i den tyske finansmetropol. (Foto: © ANDREAS ARNOLD, Andreas Arnold/picture-alliance/dpa/AP Images)

  Flere jødiske grupper, tyske politikere og en alliance af borgerrettighedsgrupper har her til aften været samlet ved en demonstration mod en Roger Waters-koncert i Frankfurt.

  De beskylder musikeren for antisemitisme.

  Myndighederne i Frankfurt havde i første omgang forsøgt at forhindre koncerten, men den beslutning udfordrede Waters ved retten og fik medhold.

  Koncerten finder sted i Frankfurts Festhalle, hvor mere end 3.000 jøder i november 1938 blev samlet, tævet og mishandlet, inden de blev sendt i koncentrationslejre.

  - Hans ord og billeder spreder jødehad og er del af en tendens: At sprede had mod Israel under dække af ytringsfrihed, siger Elio Adler, leder af gruppen Wertelinitiative, som støtter demonstrationerne, ifølge The Guardian.

  Politiet i Berlin efterforsker Waters for at have glorificeret, retfærdiggjort eller bifaldet nazistyret. Det sker på baggrund af, at billeder på sociale medier, som viser Waters, der affyrer en attrap-maskinpistold, mens han er iklædt en langt sort frakke og et rødt armbind.

 5. Putin lykønsker 'sin kære ven' Erdogan med valgsejren

  Den russiske præsident Vladimir Putin har ifølge Reuters lykønsket 'sin kære ven' Recep Tayyip Erdogan med sejren ved det tyrkiske præsidentvalg.

  - Valgsejren var et naturligt resultat af dit uselviske arbejde som leder af den tyrkiske republik, et klart bevis for det tyrkiske folks opbakning til dine anstrengelser for at styrke statens selvstændighed og at gennemføre en uafhængig udenrigspolitik.

  - Vi sætter i høj grad pris på dit personlige bidrag til at styrke de russisk-tyrkiske foirbindelser og et gensidigt fordelagtigt samarbejde på visse områder, siger Putin ifølge Kreml.

 6. Indisk embedsmand suspenderet: Fik vandreservoir tømt for at få fat i tabt smartphone

  Det er aldrig sjovt at miste sin mobiltelefon, når man prøver at tage en selfie, men det er måske at gå til yderligheder, hvis man kræver at få tømt et vandreservoir for at få den igen.

  Det var ikke desto mindre, hvad fødevareinspektør Rajesh Wishwas gjorde, da han i sidste uge tabte sin Samsung smartphone ved Kherkatta-dæmningen i den nordøstlige delstat Chhattisgarh. Det skriver avisen The Times of India.

  Først fik Wishwas lokale dykkere til at dykke for at at lede efter telefonen, men da det ikke gav gevinst, krævede han at få hele Paralkot-reservoiret tømt.

  Over de næste tre dage blev der pumpet mere end to millioner liter vand ud af reservoiret - vand, som ellers kunne være blevet brugt til kunstvanding af afgrøderne, når tørken rammer.

  Wishwas fik omsider sin telefon tilbage, men det viste sig, at den ikke kunne tænde igen efter turen i vandet. Han er siden blevet suspenderet fra sit job, efter at han blev kritiseret for sit voldsomme spild af de knappe ressourcer.

 7. Erdogans allierede er hurtigt ude med lykønskningerne efter valget

  Allerede inden Recep Tayyip Erdogan offentligt havde erklæret sig som vinder af præsidentvalget i Tyrkiet, begyndte lykønskningerne at tikke ind fra hans venner og allierede i udlandet.

  - Min kære bror Recep Tayyip Erdogan, hjerteligt tillykke med din sejr, lød det ifølge Der Spiegel fra Qatars emir Tamim bin Hamad Al Thani.

  Også fra Ungarns autoritære leder Viktor Orban var der en lykønskning til Erdogan 'med den ubestridelige sejr' - endnu inden at alle stemmerne var talt op.

  Taliban-styret i Afghanistan var også klar med et hurtigt tillykke til den tyrkiske præsident.

  Ifølge mediet Tolonews håber Mullah Mohammed Hassan Akhund på en fortsættelse af 'de venlige forbindelser' til Tyrkiet.

 8. 41-årig fængslet i fire uger for voldtægt ved karneval

  En 41-årig mand fra Aalborg-området blev ved et grundlovsforhør søndag varetægtsfængslet fire uger, sigtet for voldtægt og blufærdighedskrænkelser ved Aalborg Karneval.

  Han nægter sig skyldig og har kæret fængslingsafgørelsen til landsretten, oplyser anklager Majbrit Bak fra Nordjyllands Politi til Nordjyske.

  Den 41-årige er sigtet for at voldtage en kvinde, der var så beruset, at hun ikke kunne modsætte sig overgrebet, der ifølge sigtelsen er voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje.

  Ifølge sigtelsen har manden også videofilmet overgrebet på kvinden, og det er blufærdighedskrænkelse.

  Den 41-årige har ifølge sigtelsen også krænket to andre personer ved at filme dem, mens de havde samleje i forbindelse med karnevallet.

 9. Leicester og Leeds rykker ud af Premier League

  Tre fodboldklubber kæmpede søndag om en og samme plads i sidste spillerunde i den engelske Premier League.

  Kun et af holdene Leeds, Leicester og Everton ville overleve i den bedste engelske fodboldrække, og efter slutfløjtet står det klart, at det bliver sidstnævnte, der får endnu en sæson i det gode selskab, mens de andre klubber rykker ned.

  Også Southampton må en tur ned i den næstbedste række, Championship, efter en rodet sæson.

  Everton havde inden den afgørende spillerunde to point flere end både Leeds og Leicester, og med en sejr på 1-0 over Bournemouth er det altså de blå fra Liverpool, der sikrer overlevelse.

  Leicester, der havde den danske målmand Daniel Iversen med fra start, gjorde ellers sit for at blive i rækken, da West Ham blev besejret 2-1 på hjemmebane.

  Derfor skulle de håbe på, at Bournemouth kunne slå tilbage og udligne mod Everton, da det ville sende Leicester over stregen med en bedre målscore, men sådan gik det ikke.

  Leeds' chancer for overlevelse forduftede hurtigt på hjemmebane mod Tottenham, hvor gæsterne kom foran efter få minutter og vandt 4-1.

 10. Slovensk cykelstjerne vinder Giro d'Italia

  Der var selvfølgelig tid til et glas bobler på søndagens afsluttende etape. (Foto: © FABIO FERRARI, Associated Press)

  Det var ren paradekørsel på sidste etape af årets Giro d'Italia, hvor det smukke og antikke centrum af Rom dannede ramme om afslutningen.

  Slovenske Primoz Roglic skulle blot holde sig på cyklen og krydse målstregen for at tage den lyserøde førertrøje og dermed den samlede sejr i årets Giro.

  Det lykkedes, og dermed er Jumbo-Vismas kaptajn vinder af Giroen for første gang.

  Mark Cavendish fra Astana snuppede etapesejren i en massespurt. Han er dermed aldrig stillet til start i en udgave af Giroen uden at komme derfra med en etapesejr.

  Briten meddelte tidligere på ugen, at denne sæson bliver hans sidste som professionel cykelrytter.

  Årets Giro har stået i sygdommens tegn.

  Flere af løbets helt store stjerner heriblandt danske Mads Pedersen, der udgik med sygdom, og Remco Evenepoel, der udgik med corona, forlod løbet i utide.

  Med positive danske briller lykkedes det Mads Pedersen fra Trek og Magnus Cort fra EF at skrive sig ind i den eksklusive klub over ryttere, der har vundet etaper i alle tre grand tours.

  Det skete på henholdsvis 6. og 10. etape af løbet. Før var Jesper Skibby eneste dansker i den klub.

  Giroens øvrige trøjer ud over den lyserøde førertrøje gik til Thibaut Pinot i bjergtrøjen, Jonathan Milan i den lilla pointtrøje og Joao Almeida, der tog ungdomstrøjen.

  /ritzau/

 11. Per Clausen vil kæmpe for PFAS-forbud som Enhedslistens spidskandidat til EP-valget

  Per Clausen er netop blevet valgt som Enhedslistens spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget, der skal afholdes i juni 2024.

  Valget af den erfarne nordjyske politiker var ikke uventet, da han vandt gårsdagens urafstemning med næsten dobbelt så mange stemmer som nummer to, Frederikke Hellemann.

  Den nye spidskandidat glæder sig over støtten fra de delegerede, og han vil især kæmpe for et forbud mod PFAS-stoffer i Bruxelles.

  - En af de allervigtigste ting bliver hele spørgsmålet om de farlige kemikalier, vi har i vores samfund, som jeg desværre har kæmpet imod i årevis, siger Per Clausen.

  Han har siden 2013 været medlem af byrådet i Aalborg Kommune, men Per Clausen har også erfaring fra Folketinget, hvor han fra 2005 til 2015 repræsenterede Enhedslisten.

  Per Clausen mener, at det er meget kritisabelt, at der endnu ikke er fundet en løsning på problemerne med de fluorholdige stoffer.

  - Kampen mod kemikalierne kommer til at foregå i EU de kommende år, hvor vi kommer til at kæmpe mod de kæmpestore kemikoncerner, der har haft alt for stor indflydelse.

  Han håber på, at partiet kan få et genvalg, så partiet igen kan sikre sig politisk indflydelse.

 12. Protest, happening eller uheld? Vandet i Venedigs kanaler er blevet selvlysende

  Der er grønt vand i Venedigs kanaler.

  Der ventede indbyggerne og turisterne i den italienske by Venedig et noget anderledes syn, da de stod op i morges. Vandet i Venedigs trafikale hovedåre, Canal Grande, var pludselig blevet selvlysende grønt.

  De lokale myndigheder har taget vandprøver, og politiet er nu i gang med efterforske årsagen til det grønne vand.

  Således er man i gang med at gennemgå optagelser fra de offentlige overvågningskameraer i byen.

  I de italienske medier er der spekulationer i, at det grønne vand er en en aktion foretaget af klima- og miljøaktivister.

  Ikke mindst fordi der i denne weekend bliver afholdt Vogalonga Regattaen, en 30 kilometer lang motionsroning, i Venedig, så der er i forvejen stort fokus på de venetianske vandveje.

  Der er dog ikke nogen, der har taget ansvaret for en eventuel grøn protest, så det kan også være et utilsigtet udslip.

  Tilbage i 1968 farvede den argentinske kunstner Nicolas Garcia Uriburu vandet selvlysende grønt for at gøre opmærksom på den tids miljøproblemer.

 13. McCarthy forventer bred republikansk opbakning til ny aftale om kæmpegæld

  Den republikanske leder af Repræsentanternes Hus i USA, Kevin McCarthy, forventer meget bred opbakning blandt sine partifæller til den foreløbige aftale om at hæve gældsloftet, som han har indgået med præsident Joe Bidens regering.

  McCarthy siger til Fox News, at over 95 procent af de republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus glæder sig over aftalen.

  - Måske er det ikke, hvad alle ville have, men det her er et skridt i den rigtige retning, som ingen havde troet på, at vi kunne opnå i dag, siger McCarthy.

  Han skal dog ikke forvente, at det republikanske medlem af Repræsentanternes Hus for Texas, Chip Roy, er klar til at bakke op om aftalen. Roy skriver på Twitter, at han vil forsøge af stoppe afftalen.

  McCarthy mødes senere i dag med Joe Biden for at få detaljerne i aftalen på plads. Den vil efter planen blive fremlagt til afstemning i Repræsentanternes Hus på onsdag.

  Det såkaldte gældsloft sætter en øvre grænse for, hvor mange penge den amerikanske stat må låne for at kunne betale sine regninger.

  Det nuværende amerikanske gældsloft er på 31.400 milliarder dollar, men gælden vokser konstant, fordi staten bruger flere penge, end den opkræver i skatter.

 14. Oppositionsleder stemte i Ankara: Tyrkiet skal af med sit autoritære regime

  Tyrkiets oppositionskandidat Kilicdaroglu afgav tidligere i dag sin stemme i Ankara. (Foto: © Ugur Yildirim, Associated Press)

  Den tyrkiske oppositionsleder, Kemal Kilicdaroglu, har tidligere i dag i Ankara afgivet sin stemme ved valget. Han opfordrer vælgerne til at komme af med Tyrkiets "autoritære regime".

  - For at komme af med det her autoritære regime beder jeg alle mine borgere om at afgive deres stemmer, siger Kilicdaroglu, siger han ifølge AFP.

  På samme tid stemte Erdogan i Istanbul. Her bad han vælgerne om at møde op "uden selvtilfredshed" i denne anden og afgørende valgrunde.

  Du kan følge valget i Tyrkiet aftenen igennem her på dr.dk.

 15. Kinas første store passagerfly har taget jomfrurejsen

  • Kinas første egenproducerede passagerfly har søndag været på vingerne for første gang. (Foto: © Str, Ritzau Scanpix)
  • Det er produceret af den statsejede kinesiske flyproducent Comac. (Foto: © Str, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  I dag har Kinas første egenproducerede passagerfly været på vingerne. Med 130 passagerer ombord gemnemførte flyet søndag dets jomfrutur. Rejsen gik fra Shanghai, og to timer efter landede flyet i Beijing.

  Det kalder kinesiske myndigheder for "en milepæl" i kinesisk luftfart, skriver Ritzau.

  Kinas præsident, Xi Jinping, har hyldet projektet som "en triumf for Kinas innovation".

  Flyet, som er af typen C919, er udviklet og bygget af den statsejede kinesiske flyproducent Comac.

  Den første prøveflyvning var i 2017. Siden da har Comac arbejdet på at få hjemlige så vel som internationale godkendelse på plads, inden flyet kunne sendes afsted.

  Selskabet China Eastern Airlines har bestilt fem fly fra Comac og modtog det første i december.

 16. Hollandsk politi anholder over 1.500 klimaaktivister på motorvej ved Haag

  • Klimaaktivisterne lod sig ikke slå ud af politiets vandkanoner. EPA/Sem van der Wal. (Foto: © SEM VAN DER WAL, Ritzau Scanpix)
  • Flere end 1.500 aktivister blev anholdt i forbindelse med demonstrationen. EPA/Sem van der Wal (Foto: © SEM VAN DER WAL, Ritzau Scanpix)
  • Politiet siger, at de ad flere omgange gave aktivisterne mulighed for at forlade motorvejen, inden de tændte for vandkanonerne. EPA/Sem van der Wal. (Foto: © SEM VAN DER WAL, Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  Flere end 1.500 klimaaktivister blev i går anholdt af hollandsk politi i Haag.

  Det skete i forbindelse med en stor demonstration planlagt af aktivistgruppen Extinction Rebellion, skriver The Guardian.

  Aktivisterne blokerede en motorvej, men blev efter flere opfordringer om at forlade den mødt af vandkanoner fra politiet. Det fik dem dog ikke til at smutte - flere havde tværtimod forberedt sig og taget paraplyer med eller badetøj på.

  I alt blev 1.579 personer anholdt. Af dem vil 30 blive stillet for en dommer, oplyser politiet.

  Blandt de mange anholdte demonstranter var blandt andet den hollandske skuespiller Carice van Houten, som er kendt fra serien "Game of Thrones".

  Det er syvende gang, at aktivistgruppen har afholdt demonstrationer på netop den sektion af motorvejen, der ligger nær Hollands parlament og flere ministerier, skriver The Guardian.

 17. Sydkoreansk mand, der åbnede nødudgang i fly under landing, risikerer ti års fængsel

  Den 33-årige sydkoreanske mand, der fredag åbnede nødudgangen på et fly, mens det var ved at gøre klar til landing, risikerer at blive fængslet i ti år.

  Brud på loven om luftfartssikkerhed kan nemlig give op til ti års fængsel i Sydkorea, skriver nyhedsbureauet AP.

  12 passagerer kom let til skade. Ni af dem blev sendt på hospitalet, de fleste på grund af åndedrætsproblemer.

  Politiet har op til 20 dage til at beslutte, om manden skal tiltales. Hvis han bliver det, og hvis han bliver dømt, kan han blive sendt i fængsel i op til ti år, fremgår det ifølge AP af en lov fra Sydkoreas Transportministerium.

  Den 33-årige mand forklarede ifølge nyhedsbureauet politiet, at han var stresset, fordi han for nyligt havde mistet sit job, og at han havde brug for at komme hurtigt ud af flyet, fordi han følte sig kvalt inden landing.

 18. Bilist støder sammen med stor gruppe cyklister i Sverige - to kommet alvorligt til skade

  En gruppe på omkring 20 motionscyklister er blevet påkørt af en bil i byen Nora, der ligger vest for Stockholm.

  To af dem er kommet alvorligt til skade og er sendt til hospitalet. Det oplyser politiet til Expressen. De blev i første omgang beskrevet som hårdt kvæstede, men har det efter omstændighederne godt, lyder meldingen nu.

  - De er kørt væk med ambulance, men var vågne og kontaktbare, siger Ola Olsson, som er vagthavende ved Bergslagens Politi.

  Derudover er fem kommet lettere til skade. Seks ambulancer og en lægehelikopter ankom ifølge SVT til ulykkesstedet.

  Hændelsen efterforskes som et færdselsuheld. Der er i første omgang ingen mistanke om, at der skulle være tale om en forbrydelse, skriver Expressen

  - Der kom omkring 20 motionscyklister i en klynge. Det ser ud til, at en af dem vaklede, kom for langt ud på vejen, mødte en bil og stødte sammen med den, siger beredskabsleder Greger Aronsson.

  Chaufføren blev efter ulykken på stedet efter ulykken og blev beskrevet som chokeret.

  Opdateret klokken 13.10 med nye oplysninger, heribladt at det efterforkes som en ulykke.

 19. Dansk racertalent triumferer i Formel 2-løb

  Frederik Vesti vandt søndag Formel 2-grandprix'et i Monaco. (Foto: © IMAGO/JULIEN DELFOSSE, Ritzau Scanpix)

  Den unge danske racerkører Frederik Vesti har sat sig et mål om, at han vil gennem nåleøjet og komme ind i Formel 1.

  Og i søndagens Formel 2-grandprix, der er niveauet under Formel 1, gjorde han da også sit for, at den mission lykkes.

  21-årige Frederik Vesti, der kører for Mercedes' akademihold, triumferede nemlig søndag formiddag på bybanen i Monaco efter også at have vundet kvalifikationen fredag.

  Danskeren blev i front hele løbet igennem og kunne til sidst knytte næven og køre først og målstregen.

  - Sådan drenge! Tusind tak til alle, lød det blandt andet fra en glad Vesti i sin radio, efter at han havde krydset målstregen som den første.

  Søndagens sejr betyder, at Frederik Vesti klatrer op som nummer ét i løbsserien. Danskeren har 89 point, mens hans nærmeste konkurrent Theo Pourchaire har 84 point. Japaneren Ayumu Iwasa er nummer tre med 69 point.

  Foruden de 13 grandprix'er består Formel 2-sæsonen også af 13 sprintløb, som finder sted dagen før hvert grandprix. I lørdagens sprint blev Frederik Vesti nummer ni i sprintløbet i Monaco.

  I næste uge fortsætter løbsserien i Barcelona.

 20. Forbrugerne kan i dag tjene penge på deres elforbrug

  Det kan betale sig at fylde vaskemaskinen eller opvaskemaskinen og trykke på startknappen mellem klokken 13 og 15 i dag.

  I hvert fald for dem, der bor i den vestlige del af Danmark. Her vil elpriserne være så lave, at de rammer minus 97 øre per kilowatt-time. Det fremgår af tale fra elbørsen Nord Pool, skriver Ritzau.

  Det betyder i praksis, at forbrugere i princippet kan tjene penge på at bruge strøm. Det gælder, hvis man har en elaftale, hvor man bliver afregnet i elprisen time for time. Det fortæller Kristian Rune Poulsen, der er energianalytiker hos brancheorganisationen Green Power Denmark.

  - Så er der to - måske tre timer - her i eftermiddag, hvor man kan få penge for at bruge strøm. Det er ikke mange penge, men det er meget godt set i lyset af energikrisen, at man kan få penge tilbage, siger han.

  Ifølge analytikeren kan man få omkring 50 øre per kilowatt-time, man bruger i de timer. Elafgiften og transporttariffer skal nemlig trækkes fra.

  De fleste vil nok kun kunne nå at bruge et par kilowattimer, mener Kristian Rune Poulsen.

  - Så det er ikke mange penge, man tjener, og det vil hurtigt blive overgået af de penge, man bruger på strøm i resten af døgnet, siger han.

  Har man til gengæld en elbil, man kan nå at lade op, er det i omegnen af 15-20 kroner, der kan indkasseres, vurderer Kristian Rune Poulsen.

 21. Hvem skal overtage for Mai Villadsen? Det er der delte holdninger til i Enhedslistens bagland

  Det er ikke et punkt på Enhedlistens årsmøde, der disse dage finder sted i Valby, men et spørgsmål, der rumsterer i krogene blandt partiets medlemmer.

  Hvad skal der ske med rollen politisk ordfører?

  Mai Villadsen kan på grund af Enhedslistens rotationsprincip ikke genopstille ved næste folketingsvalg, og så afslørede hun for nylig, at hun venter en baby engang til efteråret.

  Martin Mørch fra Skive mener slet ikke, at partiet skal have en afløser, når Mai Villadsen går på barsel.

  - Før i tiden havde vi ikke en egentlig politisk ordfører, der havde vi et sagsområde. Det synes jeg var et godt princip, siger han.

  Han får opbakning fra sin partikammerat Hans Henrik Nielsen, som også gerne så, at medlemmerne repræsenterede forskellige områder.

  Blandt andre adspurgte bliver folketingsmedlemmer som Victoria Velásquez, Peder Hvelplund og Pelle Dragsted nævnt.

  Det er folketingsgruppen, der udpeger den politiske ordfører, og grundet partiets rotationsprincip kan hverken Søren Søndergaard eller Søren Egge Rasmussen stille op ved næste folketingsvalg.

 22. Nattens droneangreb i Kyiv er 'det største siden Ruslands invasion'

  Natten til i dag svævede russiske droner over Kyiv og lancerede det største droneangreb i hovedstaden, siden Rusland invaderede landet.

  Sådan lyder det fra Ukrainske myndigheder ifølge Reuters.

  Ukraines luftforsvar lykkedes med at skyde 52 ud af 54 droner ned, fremgår det. Denne oplysning kan DR ikke verificere.

  Det ukrainske forsvar siger desuden, at det var det største samlede angreb med de såkaldte iranske Kamikaze-droner.

  En 41-årig mand døde i angrebet, oplyser Kyivs borgmester, Vitalij Klytjko.

  Angrebet skete natten til i dag, hvor Kyiv - som det sker hver sidste søndag i maj - fejrer byens grundlæggelse.

 23. Tusindvis af serbere igen på gaden i Beograd i protest efter masseskyderi

  • Tusinder af mennesker på gaden i Beograd. (Foto: © MARKO DJURICA, Ritzau Scanpix)
  • De protesterede mod den vold, de mener har fundet vej ind i det serbiske samfund. (Foto: © Marko Djurica, Ritzau Scanpix)
  • Tidligere har der i Serbien været store demonstrationer efter to masseskyderier, hvor 18 personer mistede livet tidligere i år. (Foto: © Darko Vojinovic, Associated Press)
  • Det er den fjerde demonstration i år. (Foto: © Pedja Milosavljevic, Ritzau Scanpix)
  • De mange demonstranter trodsede det våde vejr. (Foto: © Pedja Milosavljevic, Ritzau Scanpix)
  • De ønsker et forbud mod voldeligt indhold i fjernsynet. (Foto: © Pedja Milosavljevic, Ritzau Scanpix)
  • Med både råb og blæs i fløjter gav de udtryk for deres utilfredshed. (Foto: © MARKO DJURICA, Ritzau Scanpix)
  1 / 7

  Regn og vind i Beograd stoppede i går ikke flere tusinde serbere fra at gå på gaden for at protestere mod regeringen.

  Det skriver Reuters.

  Gårsdagens protester var ingen undtagelse.

  Her fortsatte utilfredsheden mod, at myndighederne har tilladt, at vold har trængt ind i det serbiske samfund gennem medierne.

 24. Mand anholdt efter at have påkørt flere mennesker i Sverige

  En mand i 20’erne er blevet anholdt, efter han kørte ind i flere personer med sin bil på en parkeringsplads i Härryda, der ligger øst for Göteborg.

  Det skriver de svenske medier Aftonbladet og SVT.

  Svensk politi modtog kort før midnat lørdag aften besked om, at en person forsøgte at køre ind i folk på parkeringspladsen, og at flere var blevet ramt.

  To personer måtte modtage behandling fra ambulancefolk, da de nåede frem til parkeringspladsen.

  Svensk politi anholdt føreren af bilen senere på natten og beslaglagde hans bil.

  Svenske medier skriver, at motivet til hændelsen er uklar, men at bilens ejer blev slået, inden han startede bilen og kørte ind i folk.

 25. Nyt gældsloft skal gennem Kongressen: 'USA er rykket et godt stykke fra den finansielle kilppeafsats'

  Efter måneders tovtrækkeri er Demokraterne og Republikanerne i USA blevet enige om en principaftale for et nyt gældsloft.

  Men det er vigtigt at understrege, at den enighed kun findes på papiret - nu skal den stå sin prøve i Kongressens to kamre, siger Mads Dalgaard Madsen, som er tidligere indenrigspolitisk rådgiver på den danske ambassade i Washington D.C.

  - Vi har ikke engang lovteksten endnu, og den skal igennem Kongressens to kamre. På onsdag er det Repræsentanternes Hus – der må vi se, om de kan få en bred midte til at stemme det igennem, siger han.

  Bagefter rykker afstemningen til Senatet.

  I månedsvis har ikke kun USA, men også verdenssamfundet holdt vejret, siger Mads Dalgaard Madsen.

  - Nu træder USA et godt stykke væk fra den finansielle klippeafsats, som de har stået over for i mange måneder, siger han.

  - Der er rigtigt mange investorer og centralbanker rundt omkring i verden, der har kunnet ånde lettet op, da de så, at der var en form for kompromis. Det vil betyde, at vi undgår de meget store økonomiske konsekvenser, der ville være, hvis USA ramte det her gældsloft, siger Mads Dalgaard Madsen.

 26. Lægemiddelindustrien og kosmetikbranchen skal betale for den forurening, deres produkter forvolder

  Står det til EU-Kommissionen skal kosmetikbranchen og lægemiddelindustrien betale for den sæbe og medicin, der havner i vandmiljøet.

  Forslaget behandles i øjeblikket, og det falder ikke i god jord i flere dele af brancherne i Danmark, fordi de er utilfredse med at skulle stå med ansvaret alene, skriver Ritzau.

  - De stoffer, der tales om, kan komme mange andre steder fra. Koffein er et godt eksempel på et såkaldt mikroforurenende stof, som EU-Kommissionen gerne vil rense ud af spildevandet. Men alle ved jo, at koffein ikke kun kommer fra kosmetik, siger Helle Fabiansen, der er administrerende direktør i Kosmetik- og Hygiejneindustrien.

  Hos vandselskabernes brancheforening, Danva, er de positive over for EU-Kommissionens udspil.

  - Det her handler om at finde penge til bedre rensning af spildevandet. Og at det bliver producenterne, som reelt forurener, der skal betale i stedet for staten eller vandforbrugerne, siger chefkonsulent Susanne Vanggård.

  Ifølge EU-Kommissionen stammer 92 procent af de miljøfarlige stoffer i Europas byspildevand fra medicin- og kosmetikprodukter.

 27. Flere alvorlige anmeldelser ved karnevalsfest i Aalborg

  Selvom karnevallet og de efterfølgende festligheder i Aalborg overordnet er forløbet roligt, har der været en række alvorlige anmeldelser.

  Inden midnat blev en voldtægt anmeldt. Politiet fik desuden en anmeldelse om anden seksuel omgang end samleje. I den sidste sag har politiet anholdt en person, fortæller vagtchef ved Nordjyllands Politi Poul Fastergaard.

  - Det er rigtigt ærgerligt, at en god dag skal beskæmmes af sådan nogle grove sager. Men samlet set har det været et rigtigt godt karneval, som er afholdt i god ro og orden, siger han.

  Derudover har der været en anmeldelse om drugging. Og mange er blevet sigtet for besiddelse af euforiserende stoffer, mens ni personer er anholdt for overtrædelser af ordensbekendtgørelsen - herunder vold mod tjenestemand, skrev politiet i en pressemeddelelse kort før midnat.

  Til morgen understreger vagtchef Poul Fastergaard, at natten er forløbet forholdsvist roligt.

 28. Regeringen søsætter ny magtudredning: Erfaren forskningsleder skal stå i spidsen

  Professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Michael Bang Petersen kommer til at stå i spidsen for den nye magtudredning, som et enigt Folketing sidste år besluttede sig for at få udført.

  Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

  Michael Bang Petersen er nok bredest kendt som leder af Hope-projektet, der havde til formål at kortlægge befolkningens adfærd under coronaepidemien.

  Sidste gang, der blev lavet en udredning af magtrelationerne i det danske folkestyre, var i 2003.

  Siden da har den teknologiske udvikling på mange måder ændret rammerne for demokratiet og den demokratiske samtale, hvorfor der nu skal foretages en ny magtudredning, som er mere tidssvarende.

  - Der er sket meget med den demokratiske samtale siden de sociale mediers ankomst. De vestlige demokratiers styreform er under angreb af kræfter, der spreder propaganda og misinformation.

  - De problemer gør det vigtigt, at vi tør se fordomsfrit på magten og demokratiets tilstand, så det danske demokrati også kan stå stærkt i fremtiden, siger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.

  Der afsættes 41 millioner kroner til forskningsprojektet, som forventes at strække sig over de næste fem år.

 29. Danmark køber droner fra kinesisk firma trods advarsler fra USA og PET

  I Danmark flyver der droner rundt fra det kinesiske firma DJI, der er blevet anklaget for at dele data med Kinas regering og er sortlistet af USA.

  Flere danske styrelser har nemlig indkøbt og bruger stadig droner fra firmaet. Nogle er indkøbt i år, skriver Jyllands-Posten.

  Avisen har talt med Landbrugsstyrelsen, som oplyser, at den har købt i alt 17 DJI-producerede droner. Søfartsstyrelsen har fire, Miljøstyrelsen har mindst én, og Fiskeristyrelsen købte sidste år tre af dronerne.

  Det sker, selvom Politiets Efterretningstjeneste (PET) i en sikkerhedsvurdering for Rigspolitiet har advaret danske myndigheder om at tage kinesiske overvågningsteknologi i brug.

  PET skriver desuden til Jyllands-Posten, at der generelt er "en risiko for spionage forbundet med brugen af visse former for teknologi med kinesiske komponenter".

  Kun Fiskeristyrelsen har villet kommentere sagen. Her lyder det, at dronerne er købt i henhold til en generel indkøbspolitik.

 30. Søndag med skyer og tørt vejr

  Fra morgenstunden kommer pinsesolen ikke til at danse fuldkomment hen over den danske himmel, da dagen mange steder vil begynde med ret skyet vejr.

  Dog vil det holde tørt også resten af dagen, hvor vi for alvor kan få pinsesolen at se, og temperaturerne vil lægge på mellem 13 og 18 grader.

  Det skriver DMI.

  I nat bliver det tørt og klart vejr med temperaturer mellem 5 og 10 grader.

  I løbet af dagen vil der være en svag til jævn vind. Ved kysterne vil det dog blæse en lidt mere frisk eller hård vind.

Mere fra dr.dk