Seneste nyt

Biden sætter navn på første ministre

 • Biden sætter navn på første ministre

  USA's kommende præsident, Joe Biden, vil nominere Antony Blinken som sin kommende udenrigsminister. Det bekræfter hans overgangshold i en meddelelse.

  Den jurauddannede Blinken, der har været rådgiver for tidligere præsident Barack Obama, har i årevis været en af Joe Bidens fortrolige.

  Tidligere udenrigsminister John Kerry vil blive udpeget som Bidens særlige "klima-zar" eller klima-udsending, fremgår det af meddelelsen. Kerry får også plads i det nationale sikkerhedsråd, skriver nyhedsbureauet dpa.

  Biden vil desuden nominere den 60-årige cubansk-amerikanske jurist Alejandro Mayorkas som minister for indenlandsk sikkerhed. Mayorkas har også en fortid i Obama-administrationen, hvor han var viceminister på samme område.

  Og for første gang er der udsigt til, at en kvinde indtager stillingen som øverste chef for USA's efterretningstjenester, idet Biden har nomineret Avril Haines til posten. Hun var en af Obamas nære sikkerhedsrådgivere og var inden da den første kvinde, der var vicedirektør i efterretningstjenesten CIA.

  På billedet ses Linda Thomas-Greenfield, som skal være FN ambassadør, kommende præsident Joe Biden, Avril Haines, chef for USA's efterretningstjenester, Alejandro Mayorkas, der bliver minister for indenlandsk sikkerhed, Antony Blinken, kommende udenrigsminister, og John Kerry, som er udpeget som Bidens særlige "klima-zar". (Foto: Thos Robinson © Scanpix)

  Seneste Nyt

 • Irans øverste leder tweeter om "uundgåelig hævn" mod Trump efter drab på generalmajor sidste år

  Irans øverste leder Ali Khamenei har på Twitter skrevet et opslag, som lugter af, at han vil straffe Donald Trump for USA's drab på generalmajor Qassem Soleimani sidste år.

  I opslaget skriver Khamenei blandt andet, at "hævn er uundgåeligt", og at det kan ske når som helst. Samtidig har han postet et billede af en mand, der godt kunne ligne Donald Trump, der spiller golf.

  Det ser ud som om, at billedet er taget med en drone eller lignende.

  Generalmajor Qassem Soleimani var en af de mest populære personer i Iran. Han blev samtidig anset som en af de mest drabelige fjender af USA.

  USA's drab på Soleimani blev sidste år af flere beskrevet som en hændelse, der kan betyde en dramatisk eskalering af konflikten i Mellemøsten.

  Iran har flere gange ytret ønske om hævn.

 • Danskeropgør i thailandsk semifinale - Axelsen også videre

  Den danske badmintonstjerne Anders Antonsen skal i semifinalen i World Tour-turneringen Thailand Open møde en velkendt modstander. Det bliver nemlig Hans-Kristian Vittinghus, der kommer til at stå på den anden side af nettet.

  Danskeren gik fredag videre ved at slå Lee Cheuk Yiu fra Hongkong i tre sæt med cifrene 20-22, 21-12, 21-19 i en om muligt lige så dramatisk kamp.

  Også Viktor Axelsen er videre fra kvartfinalen. Han slog Daren Liew fra Malaysia sikkert i to sæt.

  Axelsen vandt i mere overbevisende stil end sine landsmænd med cifrene 21-16, 21-15 og skal i semifinalen møde Chou Tien Chen fra Taiwan.

  I næste uge spilles sæsonfinalen også i Bangkok. Her kommer Anders Antonsen og Viktor Axelsen til at repræsentere Danmark i herresingle.

 • Udskyder indkaldelsen af værnepligtige til 1. marts

  Forsvaret udskyder indkaldelsesdatoen for de værnepligtige i Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet.

  Den nye mødedato er 1. marts. Udskyldelsen gælder for de værnepligtige, der skulle begynde 25. januar eller 1. februar.

  Udskydelsen er på baggrund af sundhedsmyndighedernes anbefalinger for at hindre smittespredning af covid-19.

  Forsvaret oplyser dog, at man vil fastholde indkaldelsen til Hesteskadronen ved Gardehusarregimentet den 1. februar, og desuden vil værnepligtige i Beredskabsstyrelsen møde som planlagt.

  Det oplyses, at man får løn fra den tid, som man oprigtigt var indkaldt til.

 • Markant fald i vaccineskepsis glæder Brostrøm

  Omkring 180.000 har modtaget første dosis af vaccinen i Danmark, mens over 9.000 har modtaget anden dosis og nu er fuldt vaccineret.

  Sådan lyder status fra Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

  Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, er skuffet over, at vi får færre vacciner fra BioNTech/Pfizer end forventet, så man har været nødt til at justere vaccine-planen.

  Han glæder sig dog over, at andelen af vaccineskepsis herhjemme er faldet markant.

  - Vi er nu oppe på, at hele 83 procent er fortalere for vaccinationen. Det gør mig optimistisk for den videre indsats.

  Du kan læse mere om den faldende vaccinemodstand her.

 • 9.264 er nu færdigvaccineret mod corona

  180.555 danskere har indtil videre fået første vaccinestik mod corona - dermed er 1.586 blevet vaccineret det seneste døgn - tallet et opgjort i morges.

  Dagens vaccinetal svarer til, at 3,07 procent af befolkningen er vaccineret.

  9.264 personer er færdigvaccinerede. Gårsdagens tal lød på 6.808.

 • Britisk variant udgør syv procent af alle analyserede positive test

  Antallet af smittetilfælde med den britiske variant af covid-19 i Danmark er steget til 464 fra 383 onsdag, som var seneste opgørelse. Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

  Der er et vist efterslæb på tallene for den britiske variant, fordi det tager op mod en uge at analysere de positive prøver for, præcis hvilken variant de stammer fra.

  Derfor løber tallene kun til og med søndag 17. januar.

  Det reelle antal smittetilfælde vurderes også at være højere end de 464, fordi Statens Serum Institut (S) indtil for nylig kun har kunnet analysere en andel af de positive prøver.

  Den udgør 7 procent af analyserede positive prøver i uge 2 mod 4,1 procent i uge 1 og 2,4 procent i uge 53.

 • 773 nye smittede med corona - 32 er døde

  For anden dag i træk - og tredje gange på fire dage - er der registreret under 800 nye coronatilfælde. I alt er der registreret 773 nye smittetilfælde.

  Det viser tal for Statens Serum Institut.

  32 personer er døde. I alt har 1.941 danskere mistet livet til sygdommen.

  Dagens smittetal er baseret på 115.927 prøver. Det svarer til, at 0,67 procent af de testede har været smittet med covid-19.

  Der er nu 745 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er det samme antal som i går. Af de indlagte er 130 på intensiv afdeling, og 87 er i respirator.

 • Zidane ramt af coronavirus

  Zinedine Zidane og Real Madrid røg onsdag ud af den spanske pokalturnering Copa del Rey. (arkiv) (Foto: Jorge Zapata © Scanpix)

  Det går ikke godt for Real Madrid-cheftræner Zinedine Zidane hverken på eller udenfor banen for tiden.

  Midt i en stime af halvsløje resultater er franskmanden nemlig blevet konstateret smittet med coronavirus.

  Det skriver Real Madrid ifølge Ritzau på sin hjemmeside i en kortfattet besked. Det fremgår ikke, om Zidane oplever symptomer, eller hvor lang tid han forventes at sidde ude.

  Real Madrid har kun vundet en enkelt af sine seneste fem kampe. Holdet ramte onsdag bunden, da det i Copa del Rey mod Alcoyano fra tredjebedste række endte med et nederlag på 1-2.

  Inden de mange ærgerlige resultater havde storklubben ellers vundet seks kampe i træk.

 • 155 mistede livet i trafikken sidste år, og det er lavere end normalt

  155 personer mistede sidste år livet i trafikken, hvilket ligger under det normale niveau.

  Det oplyser Vejdirektoratet i sine foreløbige ulykkestal for 2020.

  I gennemsnit er 187 personer blevet dræbt fra januar til december i de sidste fem år.

  2.759 kom til skade i trafikken i 2020. I de forgangne fem år har tallet gennemsnitligt ligget på 3.178.

  Vejdirektoratet oplyser, at opgørelsen er foreløbige, da man stadig behandler sidste års tal.

 • Endnu en borger har tippet myndighederne om testsjusk i Dubai

  Endnu en borger har rettet henvendelse om tvivlsomme test i Dubai.

  Det oplyser transportminister Benny Engelbrecht (S) til Ekstra Bladet, der siger, at "det gør ikke sagen mindre alvorlig".

  - De oplysninger, som indgår, virker meget præcise og meget valide. Det er også noget, som vi mener kan efterprøves. Derfor vil vi have det undersøgt nærmere, siger ministeren til Ekstra Bladet.

 • Danmark fastholdes i højeste risikoniveau

  Hele landet holdes fortsat på risikoniveau 5. Det er det højeste niveau i myndighedernes varslingssystem for coronavirus. Det fremgår af en ny risikovurdering for uge 3, skriver Ritzau.

  Det vurderes, at epidemikurven er knækket mellem uge 1 og 2, men den nye virusvariant B117 spreder sig.

  - På baggrund af usikkerheden om udviklingen i B117-varianten i den kommende tid og indvirkningen på den samlede smitteudbredelse vurderes risikoniveauet til 5 nationalt og for alle regioner, lyder det i vurderingen.

  Varslingssystemet giver risikovurderinger fra 1 til 5. Det udarbejdes af Indsatsgruppen for covid-19 Håndtering. Gruppen består af repræsentanter fra blandt andet Sundheds- og Ældreministeriet, Sundhedsstyrelsen og Rigspolitiet.

  I risikovurderingen konkluderes det, at der ses faldende smitte med coronavirus. Antallet af daglige nye indlæggelser er faldet i alle regioner. Smitten falder også i alle aldersgrupper.

 • Vendsyssel FF ramt af corona: To spillere er for nyligt hjemvendt fra Dubai

  To fodboldspillere fra den nordjyske 1. divisionsklub Vendsyssel FF er tidligere i januar vendt hjem til Danmark fra en rejse til Dubai.

  Mindst ni personer fra holdtruppen er lige nu konstateret smittet med covid-19, bekræfter klubben overfor DR.

  Det drejer sig om seks spillere samt tre medarbejdere i truppen.

  Det er ikke bekræftet, at de to spillere, der har været i Dubai, er blevet smittet med coronavirus – eller har bragt smitten videre ind i truppen.

  Spillerne har overfor klubbens schweiziske ejere beklaget forløbet og undskyldt, fortæller talsmanden for ejerne i Schweiz, Jérôme Champagne, til DR.

  - Alle begår fejl. De to spillere har undskyldt overfor deres holdkammerater og til medarbejderne i klubben.

 • Antonsen er semifinaleklar i Thailand efter gyser

  Den danske badmintonstjerne Anders Antonsen er godt i gang med at revanchere en kedelig start på 2021.

  Fredag spillede han sig i semifinalen i World Tour-turneringen Thailand Open, da han efter en meget jævnbyrdig kamp besejrede inderen Sameer Verma med 21-13, 19-21, 22-20, skriver Ritzau.

  Til sidst måtte danskeren afværge en matchbold, før han kunne vinde den medrivende kamp, som varede cirka 80 minutter.

  Dermed er han nået markant længere end i sidste uge, hvor verdenseliten spillede en anden udgave af turneringen med samme navn. Her røg han overraskende ud allerede i første runde.

  Senere fredag skal også Hans-Kristian Vittinghus og Viktor Axelsen forsøge at spille sig i semifinalen. Førstnævnte kan i tilfælde af en sejr over Lee Cheuk Yiu fra Hongkong blive Antonsens semifinalemodstander.

 • Kofod efter samtale med kinesisk kollega: 'Meget nyttig og produktiv samtale'

  Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) talte i dag med Kinas udenrigsminister, Wang Yi. Det er første gang i over to år, at en dansk og en kinesisk udenrigsminister har en samtale.

  - Jeg har haft en meget nyttig og produktiv samtale med den kinesiske udenrigsminister Wang Yi. Med den rolle Kina har i verden i dag, er det vigtigt at opretholde den bilaterale politiske dialog mellem Kina og Danmark, siger han i en pressemeddelelse.

  På dagsordenen var blandt andet menneskerettigheder og forretningsmæssige forbindelse mellem de to lande, ligesom der er dialog om et muligt besøg i Kina fra Kofod.

 • Rio de Janeiro aflyser corona-udskudt karneval

  Det var håbet, at det legendariske karneval i den brasilianske storby Rio de Janeiro kunne blive afholdt i juli i stedet for februar.

  Det ser dog ikke ud til at være muligt på grund af smitten i landet og en langsom start på vaccineringen af befolkningen, skriver Ritzau.

  – Det giver for mig at se ingen mening at tro på nuværende tidspunkt, at vi har forholdene til at organisere karnevalet i juli, skriver byens borgmester, Eduardo Paes, på Twitter ifølge nyhedsbureauet dpa.

 • Russisk politi blokerer for demonstrationer for Navalnyj

  Rusland vil ikke give tilladelse til, at tilhængere af den fængslede oppositionsleder Aleksej Navalnyj kan demonstrere i morgen for kravet om hans løsladelse.

  For bag kravet står provokatører, hedder det.

  - Forsøget på at afholde offentlige møder, der ikke er sanktioneret, og fulgt op af provokerende handlinger fra deltagerne vil blive opfattet som en trussel mod den offentlige orden og vil øjeblikkeligt blive standset, lyder det i en erklæring fra politiet i Moskva, skriver Ritzau ifølge nyhedsbureauet AFP.

  Kira Jarmysj, der er talskvinden for Aleksej Navalnyj, er blevet fængslet i ni dage, meddeles det på hendes Twitter- profil.

 • Dansk mand er anklaget for gigantisk skovbrand i USA: Advokaten kræver sagen afvist

  Danskeren har forklaret politiet, at branden opstod, da han ville brænde affald af. (Foto: handout © Scanpix)

  En dansk mand, der er anklaget for at have startet en stor naturbrand i USA, kræver sagen afvist på grund af sin mentale tilstand.

  Det oplyser hans advokat, Jane Fischer-Byrialsen, ifølge nyhedsbureauet AP.

  Advokaten forklarer, at danskeren har siddet bag tremmer i flere end 900 dage, hvor han har afvist at tage medicin, der ellers kunne hjælpe hans psykiske tilstand, og derfor ikke er i stand til at fuldføre en retssag.

  Den danske mand blev anholdt den 30. juni i 2018 i forbindelse med efterforskningen af branden, der ødelagde et område på omkring 40.000 hektarer i Sangre de Cristo-bjergene i Colorado.

  Manden nægter sig skyldig.

 • Coronarelaterede dødsfald i Tyskland rammer 50.000

  Tallet for coronarelaterede dødsfald i Tyskland har ramt en trist milepæl.

  I det seneste døgn har man registreret 859 dødsfald, hvilket bringer det samlede tal over 50.000, nærmere bestemt 50.642.

  Det skriver nyhedsbureauet AP, der har oplysningen fra Robert Koch Instituttet.

  Tyskerne er lige nu omfattet af skrappe restriktioner, og ifølge AP har det afspejlet sig i et faldende smittetryk de seneste dage.

 • Borgerservice: Kommer ikke til at hjælpe danskere hjem fra Dubai

  Myndighederne kommer som udgangspunkt ikke til at hjælpe de danskere, der er strandet i Dubai, efter at et flyveforbud fra De Forenede Arabiske Emirater blev indført natten til fredag.

  Det siger Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice, til Ritzau.

  - Så længe der er fly ud af Dubai, så kan man komme væk og mod Danmark. Så kommer vi ikke til at hjælpe i den forstand, at det er os, der skal have dem hjem. Man må tale med sit rejsebureau, sit flyselskab, sit forsikringsselskab til at få støtte til at finde en anden rute til Danmark, siger han.

  Flyveforbuddet er indført på grund af et "konkret og alvorligt" tip fra en borger i forhold til coronatest ved afgange fra Dubai, fortæller transportminister Benny Engelbrecht (S).

  Der er i øjeblikket 85 danskere og cirka 800 fastboende i Dubai.

 • Over en million har fået kørekortet på telefonen

  Over en million brugere har hentet den nye kørekort-app til deres telefon.

  Det oplyser Digitaliseringsstyrelsen i en pressemeddelelse ifølge Ritzau.

  Kørekort-appen blev tilgængelig 24. november sidste år.

  Den nye app er det første id-kort i Danmark, der er blevet digitalt.

  I 2021 vil man også kunne få sit sygesikringsbevis - det gule sundhedskort - som en app.

 • 52 minkavlere vil starte produktion op igen

  Minkavlen var dømt til at dø i Danmark. Men nu planlægger foreløbig 52 minkavlere at starte deres produktion af mink op igen, når det nuværende forbud udløber den 31. december 2021 i år.

  Gruppen, der kalder sig Dansk Mink, vil hente dyr hjem fra udlandet for at starte produktionen op igen.

  - Der er gode dyr rundt omkring i verden, som er købt i Danmark. Netop fordi danske avlere har præsteret at lave så fantastisk et produkt, at vi er verdensomspændende i avlsdyr, siger Louise Simonsen, talsperson for Dansk Mink.

  Hovedparten af de 52 avlere har minkfarme i Nord- og Vestjylland.

 • Verdens mest omtalte forskning i 2020 var dansk

  Firmaet Altmetric har netop udgivet deres årlige liste over de 100 mest omtalte videnskabelige studier. På de to øverste pladser findes to studier, hvor det ene blev anført af en dansker, og det andet blev lavet af et rent dansk forskerhold.

  Det skriver Videnskab.dk.

  Listen er baseret på, hvor ofte studierne omtales på internettet i form af citationer i andre studier, men også i blandt andet nyhedsartikler, tweets, Wikipedia-opslag og blogindlæg.

  Helt i top er et studie om coronavirussens oprindelse med den danske forsker Kristian G. Andersen, der er professor ved Scripps Research Institute i Californien, i spidsen. Det konkluderede, at virussen er et resultat af naturlig udvikling og ikke bærer tegn på at være designet i et laboratorium, som ellers var en hyppig påstand.

  Det næstmest omtalte studie er det store danske mundbindsstudie, som endte i en mediestorm, allerede inden det blev publiceret. Studiet kom dog ikke med afgørende nyt.

 • Republikanere vil have Biden til at svare hårdt igen på kinesiske sanktioner

  Førende republikanere i USA vil have landets nye præsident, Joe Biden, til at sætte hårdt mod hårdt over for Kina.

  Styret i Beijing har indført sanktioner mod Donald Trumps nu forhenværende udenrigsminister, Mike Pompeo, og 27 andre tidligere embedsmænd.

  Den nye regering i USA med Demokraterne i spidsen siger, at den vil fastholde Trumps hårde linje over for Kina.

  Pompeo beskyldte i sidste uge Kina for at begå folkemord på de kinesiske uighurer, da han stadig var udenrigsminister.

  Mens store dele af USA onsdag fejrede Biden som ny præsident, meddelte Kina, at det har indført sanktioner mod Pompeo og en række af hans kolleger.

  Det var en klar understregning af det fjendtlige forhold, som i lang tid er blevet bygget op mellem de to lande.

 • Forskere har fundet kæmpe dinosaurfossil i Argentina

  (Foto: JOSE LUIS CARBALLIDO)

  Palæontologer i Argentina har fundet et kæmpe dinosaurfossil.

  Fossilerne menes at være omkring 98 millioner år gamle.

  Se billederne her:

  Det vides ikke, hvilken dinosaur fossilet stammer fra. (Foto: JOSE LUIS CARBALLIDO)
  Billederne blev udgivet i onsdags. (Foto: JOSE LUIS CARBALLIDO)

  I øvrigt skrev vores Viden-redaktion om, hvordan en dansk forsker sammen med britiske kolleger har nærstuderet dinosaurernes numsehul.

 • Google truer med at lukke søgemaskine i Australien

  Google vil lukke for sin populære søgemaskine i Australien, hvis ikke den australske regering dropper planer om at indføre en ny omstridt lov, som de er på nippet til at vedtage, skriver Ritzau.

  Loven vil tvinge Google og Facebook til at betale medievirksomheder for retten til at bruge deres indhold. Truslen er en eskalering af kampen mellem techgiganterne og mediekæmper som News Corp - en kamp, der bliver fulgt nøje over hele verden.

  Google har tidligere advaret om, at dets 19 millioner brugere i Australien står over for markant ringere søgemuligheder og oplevelser på YouTube, som Google ejer, hvis den nye lov bliver ført ud i livet.

  Googles udmelding bliver kritiseret på det kraftigste af Australiens premierminister, Scott Morrison, der understreger, at Australien laver sine egne regler for, "hvad man må" i landet.

 • 157 nye smittede fundet i lyntest

  Der blev i går registreret 157 nye coronasmittede ved lyntest. Der blev foretaget 30.968 test, hvilket er det højeste tal i januar.

  Det oplyser private udbydere til Ritzau.

  Det giver en positivprocent på 0,51.

  Andelen af positive test er den hidtil laveste i den periode på halvanden måned, hvor lyntest har været en del af den danske teststrategi.

 • Susanne Bier skal instruere serie om amerikanske præsidentfruer

  Den danske filminstruktør Susanne Bier skal instruere dramaserie om amerikanske præsidentfruer.

  Det skriver underholdningsmediet Variety ifølge Ritzau.

  Dramaserien har fået titlen "The First Lady". Det er allerede offentliggjort, at den amerikanske skuespiller Viola Davis skal spille Michelle Obama, som var førstedame fra 2009-2017.

  Det er også kommet frem, at skuespilleren Michelle Pfeiffer skal spille Betty Ford, der var førstedame i 1974-1977, hvor Gerald Ford var præsident i USA.

  Det er uvist, hvornår serien får premiere.

 • 'Konkret' og alvorligt tip fra en borger førte til flyvestop fra Dubai

  Det er på baggrund af en borgerhenvendelse, at Danmark har indført et flyvestop til og fra De Forenede Arabiske Emirater.

  Det fortæller transportminister Benny Engelbrecht (S).

  - Der har været en konkret og alvorlig borgerhenvendelse i forhold til, hvordan man udfører test ved adgangene i Dubai, og derfor er vi nødt til at være helt sikre på, at der ikke er problemer med det.

  - Det kan ikke nytte noget, at vi har danskere eller andre, der flyver fra Dubai, som måtte være positive eller inficerede med covid-19 eller måske en mutation som den sydafrikanske, siger han.

 • Danmarks største havmøllepark står klar i Østersøen

  Efter flere års tilløb begynder der snart at kunne sendes strøm ud til danske hjem fra havvindmølleparken Kriegers Flak i Østersøen, skriver Ritzau.

  Det sker, som resultat af at energiselskabet Vattenfall, der står for etablering og driften af Kriegers Flak, har etableret en del af parken og nu også fået de nødvendige tilladelser af Energistyrelsen.

  Den første strøm fra Kriegers Flak ventes at blive leveret til det danske elnet i slutningen af januar eller i starten af februar i år. Herefter bliver vindmøllerne løbende koblet til elnettet, indtil hele parken er tilsluttet. Hele parken skal være fuldt tilsluttet senest ved udgangen af 2021.

  På sigt vil parken kunne levere, hvad der svarer til det årlige elforbrug i cirka 600.000 husstande. Det er cirka 50 procent mere strøm end den hidtil største havvindmøllepark i Danmark, Horns Rev 3.

 • Minearbejdere fanget i 12 døgn: Kommer først op om mindst to uger

  Redningsarbejdere står klar i Qixia i Shandong-provinsen. (Foto: ALY SONG © Scanpix)

  Redningsarbejdere tror, at det som minimum kommer til at tage to uger mere at frigøre en gruppe kinesiske minearbejdere, der allerede har været fanget under jorden i 12 dage i den østlige provins Shandong.

  Det siger Gong Haitao, der leder pr-afdelingen hos de lokale myndigheder, ifølge statsmediet CCTV, skriver Ritzau.

  De i alt 22 guldminearbejdere blev fanget 10. januar i Hushan-minen nær byen Qixia, da en eksplosion blokerede udgangen.

  Siden har redningsmandskab arbejdet desperat for at få dem ud. Men redningsaktionen bliver besværliggjort af, at en kæmpe blokade forsinker arbejdet med at bore sig ned til minearbejderne.

  - Forhindringerne er bare for store, hvilket betyder, at vi har brug for mindst 15 dage eller endnu mere for at nå minearbejderne, siger Gong Haitao.

 • Tusindvis af små virksomheder frygter momsbetaling

  1. marts venter en stor regning for tusindvis af små danske virksomheder, når der er frist for at betale moms for hele 2020. En regning, der for mange bliver nærmest umulig at betale, vurderer flere organisationer.

  - De fleste af mine medlemmer har enkeltmandsvirksomheder, så derfor hæfter de selv for gælden, så i værste fald skal man også gå fra hus og hjem, hvis deres virksomhed går konkurs, fortæller Birgitte Feldborg, der er formand for foreningen Danske Soloselvstændige, som har cirka 5.100 medlemmer.

  Foreningen for Danske Soloselvstændige skal senere i dag mødes med folketingets Skatteudvalg for at drøfte problemet med den store momsregning.

 • Dagens vejr: Husk regntøjet her til morgen - men måske kigger solen frem senere

  Ann Blom har taget dette flotte billede i Lundeborg på den østlige kyst på Fyn.

  Dagen starter med regn mange steder i landet, men i løbet af formiddagen klarer det op, og vi får mulighed for lidt eller nogen sol.

  Regnen vender dog retur til det meste af Jylland fra middag og et par timer frem. Temperaturen ligger mellem 3 og 7 grader, lokalt måske lidt varmere.

  Vinden er jævn til hård og kommer fra sydlig retning.

  Langs kysterne vil den være af kulingstyrke. I aften- og nattetimerne trækker regnbyger ind over Nordjylland, mens resten af landet forbliver tørt.

  Temperaturen falder til mellem 0 og 4 graders varme.

 • Topsundhedsrådgiver Fauci kalder det en 'befriende' følelse ikke længere at arbejde under Trump

  80-årige Fauci har sagt ja til også at være sundhedsrådgiver for Joe Biden. (Foto: ALEX WONG © Scanpix)

  Den amerikanske topsundhedsrådgiver Anthony Fauci er lettet over, at der er kommet en ny præsident.

  Det fortæller han på et pressemøde ifølge The Guardian.

  Forholdet mellem Donald Trump og Fauci var på mange måder tumultarisk. Ifølge Fauci selv var han ikke i stand til at tale frit under Trump-administrationen, og der var nogle ting, der blev sagt for eksempel om midlet hydroxyklorokin, som "ikke var baseret på videnskabelige fakta", siger han.

  - Det er en befriende følelse, at man kan stå her og snakke om ting, man ved noget om, hvad der er beviseligt, og hvad videnskaben siger, siger Fauci.

 • Modstanden mod coronavacciner svinder ind: 9 ud af 10 vil have stikket

  Skepsissen mod coronavaccinerne svinder ind.

  Antallet af danskere, der vil sige ja til at få vaccinen, er steget fra 76 procent i december til 87 procent nu.

  Desuden af andelen af skeptikere faldet fra 11 til fem procent.

  Det viser nye tal fra den seneste uge fra HOPE-projektet under Aarhus Universitet, der undersøger danskernes adfærd og holdninger under coronakrisen.

  - Den øgede villighed hos danskerne til at få vaccinen er steget mere, end jeg havde forventet, siger Michael Bang Petersen, professor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet og leder af projektet.

 • Godt nyt fra Uefa om EM i Danmark: 'Lige nu anser vi København for være et af de sikre spillesteder'

  Uefa anser København som et af de "sikre spillesteder". (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

  Uefa står fast på, at der vil blive spillet EM i fodbold i København til sommer til trods for pandemien.

  Med mindre de danske myndigheder forbyder det, siger Martin Kallen, Uefas chef for slutrunden, til TV3 Sport.

  Slutrunden skiller sig ud ved, at den efter planen skal holdes i 12 værtsbyer i 12 forskellige lande.

  - Det gælder om at tænke positivt, og det har såvel København som Danmark gjort.

  - Lige nu anser vi København for at være et af de sikre spillesteder på baggrund af den danske regerings håndtering af covid-19, hvorimod vi er bekymret for London og Glasgow, selv om der lige nu spilles fodbold i begge byer.

 • Ny James Bond-film er udskudt. Igen.

  James Bond-fans må vente til oktober. (Foto: Mladen Antonov © Scanpix)

  Hvis man havde set frem til snart at kunne se Daniel Craig i høj pistolføring iført en figursyet smoking, skal man tilføje en ny portion tålmodighed til martinien.

  Den 25. film i rækken om den britiske agent er blevet udskudt igen, oplyser producenternefilmens hjemmeside. Denne gang til oktober.

  Det er tredje gang, at filmen, som har fået navnet "No Time To Die", er blevet udskudt. Oprindeligt skulle den have haft premiere i foråret sidste år.

  I den kortfattede nyhed på hjemmesiden melder producenterne ikke, hvad der ligger bag udsættelsen. Men årsagen til de tidligere udsættelser skyldtes coronapandemien.

 • Biden vil beholde FBI-direktør, som ellers fik Trumps vrede at føle

  Præsident Joe Biden har bedt Christopher Wray om at blive som direktør for USA's forbundspoliti, FBI.

  Det melder Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet Reuters, skriver Ritzau.

  Wray blev udpeget af den tidligere republikanske præsident Donald Trump, men han mødte Trumps vrede, da han ikke ville bakke op om Trumps påstande om valgsvindel.

  Biden siger, at han har tillid til det arbejde, som Wray udfører.

 • Braithwaite-scoring i Barcelonas pokal-avancement

  Martin Braithwaite var med fra start og scorede, da FC Barcelona med noget besvær besejrede Cornella fra den tredjebedste række med 2-0 i den spanske pokalturnering, Copa del Rey.

  Barcelona sparede en række profiler, og det gav altså plads til Braithwaite, der undervejs i kampen kunne se både Miralem Pjanic og Ousmane Dembele brænde et straffespark.

  Da Cornella heller ikke fik scoret, røg kampen i forlænget spilletid. Her gjorde Dembele skaden god igen ved at bringe Barcelona på 1-0, mens Braithwaite i sidste minut af den forlængede spilletid lukkede kampen til 2-0.

  Med sejren er Barcelona videre til ottendedelsfinalerne.

 • Danmark stopper midlertidigt flyvninger fra De Forenede Arabiske Emirater efter mistanke om sjusk med test

  Danmark stopper midlertidigt flyvninger fra De Forenede Arabiske Emirater - det skyldes mistanke om sjusk med test i Dubai.

  Det oplyser Transport- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

  - Vi har tidligere set mutationer komme ind via Dubai, og vi kan vi ikke sidde sådan en mistanke overhørig. Derfor vil alle passagerflyvninger fra De Forenede Arabiske Emirater blive indstillet i fem dage, indtil det har været muligt at undersøge sagen til bunds og sikre, at den negative test, der bliver krævet, rent faktisk er en reel test, som er foretaget ordentligt, udtaler transportminister Benny Engelbrecht.

  Flyveforbuddet gælder fra i nat og foreløbig i fem dage, indtil de danske myndigheder har vished for, at "der ikke bliver sjusket med de test, der bliver lavet og at der ikke kan købes falske test".

 • Fire 10-taller til det danske landshold – Jacobsen stod i spidsen for næsten perfekt landskamp

  Der var nok at glæde sig over for de danske håndboldherrer, da Danmark besejrede Qatar med 32-23 i den første kamp i mellemrunden og spillede sig endnu tættere på kvartfinalen ved VM i Egypten.

  Og der var masser af spillere, der bød ind i storsejren, hvor DR Sportens håndboldekspert, Lars Krogh Jeppsen, delte hele fire 10-taller ud efter kampen til Mikkel Hansen, Mathias Gidsel, Simon Hald og landstræner Nikolaj Jacobsen.

  - Nærmest perfekt landskamp fra det danske hold mod den stærkeste modstander hidtil, hvor der aldrig var tvivl om resultatet, siger Krogh om den danske præstation.

  Kairo 20210121 Danmarks Mathias Gidsel utsedd till matchens spelare under matchen i gruppspelet i handbolls-vm mellan Danmark och Qatar i Kairo, Egypten. Foto; Jonas Ekströmer/TT kod 10030. (Foto: 10030 Jonas Ekströmer/TT/Scanpix 2021) (Foto: 10030 Jonas Ekströmer/TT © Scanpix)
 • Virusforsker: Tidligere coronasmittede bør tage imod vaccinen alligevel

  Læserne på dr.dk har her til aften haft mulighed for at stille spørgsmål om vaccinerne til chefer og virusforsker Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut.

  Et af spørgsmålene gik på, om det er nødvendigt med vaccinen, hvis man er tidligere coronasmittet. Spørgeren havde været syg henover jul og nytår. Til det svarede Anders Fomsgaard:

  - Du er formentlig immun, men da vaccinen virker på en lidt anden måde end en smitsom virus - og derfor giver en bedre rettet immunitet, ville jeg tage vaccinen alligevel.

  Det er frivilligt, om man vil lade sig vaccinere.

 • Statsministeren: Det er alt for tidligt at tale om europæisk vaccinepas

  Flere EU-lande, heriblandt Grækenland, presser på for, at EU skal indføre et fælles vaccinepas, så man eksempelvis kan rejse frit, hvis man er blevet vaccineret mod covid-19.

  Men ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) er det alt for tidligt at diskutere det, når det stadigvæk kun er et fåtal af EU-borgerne, der har fået vaccinen.

  - Mit eget temperament er nok til, at vi skal bruge alle vores kræfter på at få vaccineret vores befolkninger, før vi for alvor begynder at tage hul på den diskussion, sagde hun efter et EU-topmøde om coronasituationen.

  Her understregede hun, at hun er "frustreret" over de forsinkelser, der er på leveringerne af vaccinedoserne.

  - Som tingene står nu, skal vi bruge al vores energi på at få sikret flere vacciner.

 • Astralis leverer stærkt comeback i tæt duel: Én sejr fra stor millionfinale

  Det danske Counter-Strike-hold Astralis måtte levere et flot comeback for at slå G2 torsdag ved den store Blast Premier Global Final.

  Danskerne tabte et tæt første map, men endte med efter en dramatisk afslutning at snuppe de to sidste maps og dermed sejren på 2-1.

  Det sender dem i slutkampen i den øvre halvdel af turneringen, som betyder, at holdet er sikret to chancer for at nå den endelige finale.

  Vinder man lørdagens kamp mod enten Team Liquid eller Vitality, er finalepladsen i hus, men tabes den, kan holdet spille sig i finalen mod selvsamme overmand ved at slå vinderen af nedre turneringshalvdel.

  Der er 3,7 millioner kroner til vinderen af turneringen.

  Astralis-spillerne er kun én sejr fra stor finale ved Blast Premier Global Final. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
 • 400 borgere skal afprøve coronatest i hjemmet

  Aarhus Universitetshospital har igangsat en undersøgelse af, om podninger for coronavirus i hjemmet er lige så effektive og sikre som en test fra testcentrene.

  Det skriver TV2 Østjylland.

  400 forsøgspersoner har fået et podningssæt med hjem som en del af forsøget. Det består af en vatpind, en testplade og en kemisk væske, der blandes med testen for at få et svar.

  - Hvis hjemme-coronatesten viser sig at være pålidelig, vil det blive langt nemmere at isolere flere positive og på den måde stoppe smittespredningen, siger afdelingslæge Sanne Jespersen fra Aarhus Universitetshospital.

  Forsøgspersonerne er forinden blevet PCR-testet, så resultaterne kan sammenlignes.

 • Danmark indleder mellemrunden med sejr over Qatar og kongekasse af Hansen

  Det endte med en komfortabel 32-23-sejr over Qatar i Danmarks første kamp i mellemrunden ved VM i Egypten. Det lykkedes Qatar at følge med til 6-6, men herefter kiggede de danske håndboldherrer sig ikke tilbage.

  Der var mange store præstationer blandt de danske spillere, men kampen vil nok primært huskes for Mikkel Hansens drøn, som de danske spillere gik til pause på. Det mål kan du se nedenfor.

  Danmark ligger med sejren på førstepladsen i mellemrundens gruppe to, inden de to sidste kampe. Danmark kan med en første- eller andenplads sikre en billet til kvartfinalerne.

 • Præsident Biden venter, at USA runder 500.000 corona-dødsfald i februar

  USA's nye præsident, Joe Biden, siger, at antallet coronarelaterede dødsfald i USA "formentlig" vil være over 500.000 i "næste måned", altså i februar.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Det er ikke mere end et par dage siden, at USA oversteg 400.000 registrerede døde med coronavirus.

  - Det vil fortsat blive værre, før det bliver bedre, siger Joe Biden.

 • Statsministeren: Langsomme vaccine-leverancer kan forlænge nedlukningen af Danmark

  Statsminister Mette Frederiksen (S) forventer "en ketchup-effekt" i slutningen af foråret og i forsommeren, hvor Danmark vil modtage mange vaccinedoser. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

  Hvis ikke der bliver sat fart på leverancerne af de coronavacciner, Danmark har bestilt, kan nedlukningen af samfundet meget vel blive forlænget.

  - Der er en risiko for, at vi bliver tvunget til at lukke mere af samfundsaktiviteten ned længere, end vi havde håbet på. Men der er lige så alvorlige konsekvenser for enkelte menneskers liv, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

  Selvom der mangler vacciner nu, er forventningen dog stadig, at alle, der ønsker der, kan være færdigvaccineret i slutningen af juni.

  - Som tingene står i dag, kommer Danmark ikke til at mangle vacciner, når vi når hen i april, maj og juni. Udfordringen er, at vi mangler vacciner nu og her, siger statsministeren.

 • Hækkerup overrasket over manglende støtte til nye coronatiltag

  Justitsminister Nick Hækkerup (S) er overrasket over, at de øvrige partier i Folketinget ikke vil støtte to forslag om skrappere coronatiltag.

  - De øvrige partier deler åbenbart ikke vores bekymring for smittens udvikling og ville derfor ikke være med. Tilsyneladende fordi de ikke mener, at situationen er så bekymrende, som vi mener, siger han til Jyllands-Posten.

  Selv om det ifølge justitsministeren "ser overordentligt svært ud for de to forslag", ønsker han at holde et nyt møde. Han håber, at det bliver muligt at indgå et kompromis.

 • Publikumsfavoritter i vild fest: Congo fejrer første VM-sejr med sang og dans

  VM-debutanterne fra DR Congo har været et festligt indslag ved dette års VM i håndbold, selvom spillerne ikke selv har haft meget at fejre.

  Indtil i dag.

  Det lykkedes nemlig Congo at besejre Angola med 32-31 i President Cup, hvor holdene, der ikke kom videre fra den indledende runde, dyster om de sekundære placeringer.

  Sejren var Congos første i historien ved et VM, og det blev i sandhed fejret på behørig vis.

 • Holland indfører udgangsforbud om natten fra på lørdag

  Holland indfører et natligt udgangsforbud fra klokken 21 til 04.30, der træder i kraft på lørdag.

  Et flertal i parlamentet har netop godkendt regeringens forslag i et forsøg på at mindske spredningen af coronavirus, og udgangsforbuddet vil gælde til ihvertfald 9. februar.

  Forbuddet betyder, at kun personer med samfundskritiske job og for eksempel hundeluftere må forlade hjemmet i det tidsrum.

  Personer, der bryder reglerne, risikerer en bøde på 95 euro - svarende til godt 700 kroner.

  Det er første gang siden Anden Verdenskrig, at landet indfører et natligt udgangsforbud, skriver Reuters.

Mere fra dr.dk