Offentliggjort videomateriale giver indblik i voldsom anholdelse, der har sat gang i protester på tværs af USA

29-årige Tyre Nichols døde efter tre dage på hospitalet, efter han var blevet tildelt spark og slag af fem betjente, der nu er sigtet i sagen.

Betjentene både slog og sparkede Tyre Nichols under anholdelsen. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

Tyre Nichols råbte gentagende gange "Mor! Mor!", da fem betjente slog og sparkede den sorte mand den 7. januar i Memphis i den amerikanske delstat Tennessee.

Det viser videomateriale af den voldsomme anholdelse, der nu er blevet offentliggjort.

Tyre Nichols døde den 10. januar 2023. (Foto: © FACEBOOK/DEANDRE NICHOLS, Ritzau Scanpix)

Tyre Nichols døde på hospitalet tre dage senere.

De fem sorte betjente er sidenhen blevet fyret, og de er nu sigtede for at være skyld i den 29-åriges død.

Offentligheden var allerede blevet advaret om, at videoerne var voldsomme, af lederen af Memphis' politikorps, Cerelyn Davis, der har sagt, at der er tale om en "hensynsløs" og "umenneskelig" hændelse.

Der er udgivet i alt fire videoer. Både fra overvågning af anholdelsen, men også video fra betjentenes kropskameraer.

Politiet stoppede Nichols i hans bil efter mistanke om hensynsløs kørsel – at hans kørsel skulle være hensynsløs er endnu ikke underbygget, skriver BBC.

Det første klip, der stammer fra et kropskamera, viser betjente, der trækker Nichols ud af sin bil og råber, at han skal lægge sig på jorden.

- Jeg har ikke gjort noget, kan man høre den 29-årige råbe i videoen.

- Jeg prøver bare at komme hjem, siger han senere.

VIDEOEN INDHOLDER VOLDSOMME BILLEDER:

Siden bruger en betjent en strømpistol på Nichols, der løber væk fra stedet.

I en separat overvågningsvideo fra en telefonpæl viser betjente, der igen har fået fat på Nichols. Man ser betjente, der holder Tyre Nichols og slår ham på skift.

Den 29-årige bliver også tildelt flere slag med en politistav, og på et tidspunkt holder to betjente Nichols nede, hvor det lader til, at en tredje sparker ham i hovedet.

De trækker ham efterfølgende langs jorden og sætter ham op ad en patruljevogn. Efter over 20 minutter dukker en ambulance op, og redningspersonale tilser den 29-årige mand, der dør på hospitalet af sine kvæstelser efter tre dage.

Den tredje og fjerde video er også materiale fra betjentenes kropskameraer, der viser spark og slag.

Tyre Nichols bliver holdt nede og får sprayet peberspray i øjnene, mens de forsøger at få lagt ham i håndjern. Han råber gentagne gange "Mor!".

Videoerne viser også betjente, der fortæller detaljer om hændelsen, mens Nichols sidder sammensunket ved patruljevognen.

Betjentene tildelte Nichols både spark og slag under anholdelsen. (Foto: © City of Memphis HANDOUT)

Nogle betjente påstår i videoen, at Nichols slog ud efter dem eller rakte ud efter tjenestepistoler. Det fremgår dog ikke umiddelbart i videoerne.

Den nu afdødes mor, RowVaughn Wells, har ifølge BBC fortalt, at hendes søn kun var 70 meter fra sit hjem, da betjentene efter hendes udsagn "dræbte ham".

Den 29-årige efterlader sig en datter på fire år.

Demonstrationer landet over

Over hele USA er der demonstrationer, efter de amerikanske myndigheder har fremlagt videoerne.

Hundredvis af demonstranter spærrede fredag aften lokal tid en bro over Missisippi-floden i netop Memphis, hvor anholdelsen fandt sted.

Demonstranter i memphis råbte "Hænderne op, skyd ikke", mens de blokerede trafikken. (Foto: © Patrick Lantrip, Associated Press)

De fleste demonstrationer er ifølge AP ganske små og er forløbet fredeligt som for eksempel i Washington D.C., hvor demonstranter samlede sig i Lafayette Park nær Det Hvide Hus.

Amerikanske myndigheder havde ellers på forhånd frygtet voldelige protester.

Demonstranter råber ad betjente i Los Angeles. (Foto: © Frederic J. BROWN, Ritzau Scanpix)

I byer som Los Angeles i delstaten Californien og Portland i Oregon har der dog ifølge AP været meldinger om, at demonstranter har marcheret gennem byen og skabt trafikale problemer.

Det samme var tilfældet i New York City, hvor mange mennesker også var gået på gaden i protest. Her ledte det dog til flere anholdelser ifølge NBC News.

I nedenstående video ses en af anholdelserne på Times Square, hvor en mand er hoppet op på kølerhjelmen af et politikøretøj og forsøger at knuse forruden med sin fodsål.