Seneste nyt

Pelé melder om godt mod efter operation for svulst

Overblik

 1. Pelé melder om godt mod efter operation for svulst

  Fodboldlegenden Pelé fik i lørdags fjernet en svulst i tyktarmen, og han har siden da været indlagt på et hospital i São Paulo.

  På Facebook skriver Pelé, at han er ved at komme sig efter operationen.

  - Jeg er ved at komme mig, og det går godt.

  Fodboldstjernen sender i opslaget samtidig en hilsen til hans ven, den brasilianske musiker Roberto Carlos, hvis søn netop er død af kræft.

  Den 80-årige brasilianer er en af fodboldens store ikoner.

  Han har tre gange været med til at vinde VM i fodbold - i 1958, 1962 og 1970. Han har i de senere år gennemgået en række problemer med helbredet.

  Screen dump fra Pelés opslag på Facebook. (Foto: Ida Meesenburg DR)
 2. Politisk aftale om 11 ugers øremærket barsel til mor og far er på plads

  Regeringen er tirsdag aften nået til enighed med en aftale om øremærket barsel. Aftalen er landet med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Venstre og Alternativet.

  Aftalen betyder, at der fra august 2022 vil være 11 ugers øremærket barsel til både mor og far.

  Indtil nu har de danske barselsregler øremærket 14 uger til mødre og to uger til fædre.

  Aftalen kommer, efter et EU-direktiv har pålagt alle medlemslande at sikre, at der minimum er to måneders barsel til hver forældre.

 3. Heunicke: Flere skal vaccineres, hvis Danmark skal holdes åbent

  Antallet af indlagte med corona i Danmark nærmer sig 200, mens kontakttallet nu er oppe på 1,2. Som vi nærmer os vinteren, er corona atter ved at tage fat i landet. Det er et billede, der er ret ens med resten af Europa.

  Og der er en simpel løsning på problemet. Folk, der ikke er vaccineret, skal vaccineres, ellers kan der blive lukket ned igen. Det forklarer sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

  - En kæmpe appel fra mig: Hvis vi skal holde Danmark åbent, så skal vi altså have flere til at få vaccinen, siger han.

  Han siger ligeledes, at man med al sandsynlighed vil blive smittet hen over vinteren, hvis man ikke er blevet vaccineret.

  Magnus Heunicke kommer i samme interview med en opfordring til, at borgere også bør influenzavaccineres.

  75,1 procent er færdigvaccinerede i Danmark, mens 76,2 procent har påbegyndt en vaccination imod coronavirus.

 4. Sundhedsministeren afviser flere kviktest i kommuner med høj smitte

  Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) afviser for nuværende at opskalere kviktest-kapaciteten i kommuner med høj coronasmitte.

  - Jeg vil ikke afvise. at det kan blive aktuelt på et senere tidspunkt, men her og nu opskalerer vi på PCR-kapaciteten, siger han til DR.

  Det har ellers været et ønske fra flere kommuner på Københavns Vestegn, at der blev genetableret kviktestcentre for at få bugt med den stigende coronasmitte.

  - Som det er nu, holder vi fast i PCR-testningen, fordi den dels er mere sikker, og dels kan vi følge med i, hvilke varianter der er i Danmark, siger Magnus Heunicke.

  - Det er vigtigt for os, når vi skal vurdere epidemien, at vi også ved præcis, hvad det er for en smitte, der florerer i befolkningen.

 5. Fabriksbrand udvikler giftig røg i østjyske Galten - beboere skal gå inden døre og lukke vinduerne

  Der udbrød kl. 14.00 brand i en fabrik på Frichsvej 35, 8464 Galten.

  Branden er endnu ikke under kontrol, og den udvikler kraftig røg som er sundhedsskadelig ved indånding.

  Det oplyser Sydøstjyllands Politi i en beredskabsmeddelelse.

  Beboerne i øst for branden, nærmere defineret øst for Østergårdsvej i Galten og med østlig begrænsing på Frøkjærvej i Skovby, skal gå inden døre og lukke døre og vinduer og evt. ventilation og søge information hos DR og TV2.

  Hvis man føler ubehag som følge af branden, skal man kontakte egen læge eller alternativt lægevagten. Der opfordres til, hvis det er muligt, at viderebringe denne meddelelse til andre personer i området.

  Politiet anmoder om, at alle holder sig på god afstand af brandstedet.

  Det forventes, at branden vil være under kontrol, og at varslingen kan ophæves klokken ca. 22.00.

 6. Færøerne kæmper med rekordsmitte

  Som følge af et stort smitteudbrud på Færøerne har man i denne uge indført restriktioner inden for skole- og fritidsområdet i lokalområder, skriver Ritzau.

  Det skyldes, at der søndag blev registreret 99 smittetilfælde, mens tallene i dagene før lå på henholdsvis 79 og 89 tilfælde. De 99 tilfælde er en ny rekord.

  Det er specielt de tre kommuner Klaksvik, Eystur og Fuglafjørður, der kæmper med smittespredningen. Det betyder, at man i områderne er begyndt at sende børn hjem fra enkelte skoler.

  Som følge af omstændighederne har Styrelsen for Patientsikkerhed i Danmark øget antallet af personale i Færøerne med henblik på en styrket smitteopsporing.

  Under hele coronapandemien har Færøerne haft 1.714 smittetilfælde i alt.

 7. Kofod finder nedtagning af kinakritiske valgplakater 'stærkt problematisk'

  Udenrigminister Jeppe Kofod (S) kalder det for 'stærkt problematisk', hvis lovlige valgplakater bliver fjernet uanset årsagen.

  Det udtaler han i en kommentar sendt til DR Nyheder i forbindelse med forlydender om, at en række valgplakater med et kinakritisk budskab er blevet fjernet foran Kinas ambassade i Gentofte.

  - Retten til lovligt at opsætte valgplakater er en fasttømret og vigtig del af optakten til danske valg og en direkte følge af den grundlovssikrede danske ytringsfrihed, som regeringen står fuldstændig vagt om. Det forventer jeg, at alle respekterer, og det vigtige principielle budskab vil jeg gerne slå klokkeklart fast, udtaler Jeppe Kofod.

  Det er den radikale kandidat til kommunalvalget Thomas Rohden, som også er formand for Dansk Kina-Kritisk Selskab, der har opsat plakaterne.

  Til Berlingske oplyser han, at han nu har politianmeldt den kinesiske ambassade for at stjæle og udøve hærværk på hans valgplakater.

  Konkret drejer hans kritik sig om en samarbejdsaftale mellem Region Hovedstaden og Jiangsu-provinsen Kina. Aftalen vil Thomas Rohden ud af.

 8. Nu kan PFOS-forsøg gå i gang – men forgiftet borger mener ikke, det går hurtigt nok

  Op mod 60 af de PFOS-forgiftede borgere fra Korsør kan fra næste uge se frem til at blive inviteret til et videnskabeligt forsøg, som skal undersøge, om kolesterolmedicin kan mindske mængden af det giftige stof i deres kroppe.

  Nu er alle tilladelser til forsøget nemlig faldet på plads, oplyser Region Sjælland tirsdag.

  Forsøgsdeltagerne bliver opdelt i to grupper via lodtrækning. Den ene gruppe får medicinen med start i efteråret 2021, mens den anden gruppe starter i foråret 2022.

  Og selvom det er glædeligt, at de første Korsør-borgere nu bliver inviteret til forsøget, ville Mie Rasmussen fra Korsør ønske, at hun var sikret at komme til fra start.

  Både hun og hendes mand har mere end 500 nanogram PFOS per milliliter blod i kroppen. Normalværdien er 21.

  - Jeg synes, at det er megafrustrerende, at vi kan risikere først at komme i gang med det her medicin til foråret.

  - De burde dele det sådan op, at alle os med over 400 nanogram kunne komme med i forsøget først, siger Mie Rasmussen.

 9. Trods sydeuropæisk pres vil EU ikke hjælpe med at bekæmpe stigende energipriser

  Stigende energipriser skaber stor bekymring i flere europæiske lande, som frygter, at borgere ikke har råd til at holde varmen til vinter.

  Derfor mødtes EU's energiministre i dag tirsdag for at drøfte udfordringen, men mødet endte uden nye tiltag.

  Det er især de sydeuropæiske lande, som har presset på for mere hjælp fra EU. Lande som Spanien, Frankrig, Grækenland og Tjekkiet har blandt andet foreslået fælles indkøb af gas for at mindske priserne.

  Men flere EU-lande, heriblandt Danmark, har ikke været begejstret for forslaget, og har direkte advaret mod et for stort indgreb.

  EU's energimarked skal ikke omlægges på grund af høje energipriser, som formentlig er et forbigående problem, lød opråbet fra blandt andet Danmark, Tyskland og Holland forud for mødet.

 10. Tidligere hofmarskal Søren Haslund-Christensen er død

  (ARKIV) På billedet ankommer Søren Haslund-Christensen og Marianne Haslund-Christensen (th.) til Castrum Doloris for særligt indbudte i Christiansborg Slotskirke i februar 2018. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

  Tidligere hofmarskal Søren Haslund-Christensen døde mandag efter længere tids sygdom i en alder af 88 år.

  Det bekræfter familien over for Berlingske.

  Søren Haslund-Christensen havde i mange år en fremtrædende karriere i forsvaret og dernæst ved hoffet.

  Han bestred stillingen som hofmarskal ved kongehuset fra 1989 til 2003.

  Her havde han både økonomisk ansvar og opgaver ved repræsentative begivenheder.

  Søren Haslund fik i 2011 konstateret Alzheimers og flyttede i 2016 på plejehjem, hvilket hans familie har fortalt åbent om.

 11. FN-rapport viser katastrofal klimaudvikling

  Lige nu er verden på vej mod en katastrofal temperaturstigning på mindst 2,7 grader frem mod 2100.

  Det viser en FN-rapport, som netop er udkommet forud for klimatopmødet COP26, der starter på søndag.

  Rapporten er baseret på de klimamål, som de lande, der indgik klimaaftalen i Paris i 2015, skal indlevere til FN.

  Målene fastsætter, hvor meget de enkelte lande vil reducere deres CO2-udslip frem mod 2030 for at overholde Parisaftalen.

  Men klimamålene er alt for vage. Lige nu skærer de kun 7,5 procent af drivhusgas-udledningerne i 2030 sammenlignet med de tidligere mål. Der er brug for 55 procent for at nå Paris-aftalens målsætning om at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader i 2100.

  - Målene er langtfra nok i forhold til, hvad der er påkrævet for at nå Paris-målene, siger Anne Olhoff, der er strategichef på det danske Unep DTU Partnership, som rapporten er lavet i samarbejde med.

 12. Over 150 anholdt i international aktion mod narko- og våbenhandel på det mørke net

  Flere end 150 mennesker er blevet anholdt i en international politiaktion mod narko- og våbenhandlere på det såkaldte'mørke' net. Det oplyser Europol ifølge Reuters.

  Mindst 234 kilo narkotika, 45 skydevåben samt kryptovaluta og kontanter til en værdi af 26,7 millioner euro, som svarer til mere end 198 millioner danske kroner, er blevet beslaglagt.

  På det mørke net kan man skjule, hvem man er, og hvad man laver ved hjælp af kryptering.

  Derfor er 'det mørke net' populært blandt kriminelle, som køber og sælger ulovlige ting.

  Blandt de anholdte er amerikanske, britiske, tyske og hollandske statsborgere. Alene i USA er 65 personer blevet anholdt.

  De anholdte i sagen er mistænkt for at udføre tusindvis af ulovlige transaktioner på det mørke net.

 13. Syvende dag i træk med et smittetal på over 1.000

  I det seneste døgn er der registreret 1.253 nye coronasmittede i Danmark.

  Dermed har det daglige smittetal været over 1.000 i de seneste syv dage.

  Samtidig er den daglige positivprocent, hvilket vil sige andelen af smittede i forhold til antal test, nu på 1,9.

  Tidligere i dag kunne sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyse på Twitter, at ugens kontakttal - med forbehold for usikkerhed - er beregnet til 1,2.

  Det betyder, at hver coronasmittet i gennemsnit giver smitten videre til 1,2 andre.

  Heunicke skriver samtidig, at kontakttallet flugter med andre nøgletal.

  Incidenstallet - antal smittede per 100.000 indbyggere - er steget fra 90 til 161 på en uge.

 14. Vidne i Rigsretten: 'Det er den sværeste og mærkeligste situation, jeg nogensinde har været i fagligt'

  Rigsretssagen mod Inger Støjberg fortsætter i dag, hvor ansatte i Udlændingestyrelsen for første gang afhøres.

  Margit Sander Rasmussen, chefkonsulent i Udlændingestyrelsen, fortæller, at hun fik at vide, at alle par skulle skilles ad uden undtagelser.

  Men, siger hun, det ville have været rigtigt at se nærmere på de enkelte par.

  Hun fortæller yderligere, at det var en meget svær situation at stå i.

  - Det er den sværeste og mærkeligste situation, jeg nogensinde har været i fagligt, siger hun.

 15. Nu istemmer Fredensborg og Frederiksberg ønske om at genindføre gratis kviktest

  Flere vestegnsborgmestre har efterspurgt, at man på grund af høj smitte genindfører gratis kviktest i Ishøj, Albertslund og Hvidovre.

  Men de er ikke de eneste kommuner, der har høje smittetal. Faktisk ligger både Frederiksberg og Fredensborg Kommune over Hvidovre, når man kigger incidenstallet - antal smittede per 100.000 indbyggere.

  Derfor følger borgmestrene i begge kommuner nu i fodsporene på vestegnsborgmestrene og ønsker, at kviktest igen bliver en del af testmulighederne i deres kommune.

  - Jeg mener så absolut, at der bør åbnes for kviktest på Frederiksberg, siger Simon Aggesen (K), borgmester i Frederiksberg Kommune.

  Region har tidligere erklæret sig klar til at hjælpe Ishøj, Albertslund og Hvidovre, hvis sundhedsmyndighederne giver grønt lys.

 16. Se optagelsen: Her triller lastbil i Limfjorden

  En lastbil med anhænger trillede tidligere på dagen ud over Hvalpsund-Sundsøre-færgen og endte således i Limfjorden.

  Ifølge overfartsleder på færgen Flemming Thomasen havde chaufføren glemt at trække håndbremsen.

  Se her på optagelsen, hvordan lastbilen tidligt i morges røg i vandet - heldigvis uden nogen personer opholdt sig i den.

 17. 1.253 nye smittede det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med ni

  Der er registreret 1.253 nye coronasmittede i Danmark i det seneste døgn.

  Det viser dagens opgørelse fra Statens Serum Institut.

  Antallet af positive tilfælde er fundet blandt 65.267 PCR-prøver. Dermed er positivprocenten på 1,9.

  Antallet af indlagte er samtidig steget med ni. Dermed er der nu 195 indlagte med corona på hospitalerne.

  22 af dem ligger på en intensiv afdeling, mens 11 har brug for hjælp fra en respirator.

  Der er registreret fire døde med coronavirus det seneste døgn.

 18. Kontakttallet er beregnet til 1,2

  Denne uges kontakttal er beregnet til 1,2, oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

  Kontakttallet er et udtryk for, hvor mange andre personer en coronasmittet i gennemsnit smitter - dermed vurderes coronaepidemien til at være i vækst.

  Kontakttallet bygger dog på usikre tal, skriver Heunicke, men det flugter ifølge ministeren med andre nøgletal.

  - Incidensen (antal smittede per 100.000 indbyggere, red.) er steget fra 90 til 161 på en uge. Skyldes delvist, at flere lader sig teste, men den gennemsnitlige daglige positivprocent (andel smittede i forhold til antallet af test, red.) er også steget fra 1,4 til 2,0, skriver han i sit tweet.

 19. Tyskland får en kvindelig parlamentsformand for første gang i 23 år

  Det tyske parlament, Forbundsdagen, har valgt socialdemokraten Bärbel Bas som ny formand.

  Den 53-årige socialdemokrat afløser den 79-årige CDU-politiker Wolfgang Schäuble, der har været formand siden 2017.

  Bärbel Bas har hidtil været næstformand for den socialdemokratiske gruppe i Forbundsdagen, som hun har været medlem af siden 2009.

  Posten som formand for Forbundsdagen er det næsthøjeste politiske embede i Tyskland - efter forbundspræsidenten, men før kansleren.

  Da det tidligere på måneden tegnede til, at alle tre poster ville blive besat af mænd, udløste det intern kritik i det socialdemokratiske parti, SPD. Derfor krævede en gruppe socialdemokratiske kvinder, at formandsposten blev besat af en kvinde.

  Det er tredje gang, den tyske forbundsdag har en kvindelig parlamentsformand – og første gang i 23 år.

 20. Tyrkisk statsborger, der er født og opvokset i Danmark, udvises efter dom om våbenbesiddelse

  En tyrkisk statsborger, der er dømt for våbenbesiddelse, og som er født og opvokset i Danmark, udvises for bestandig.

  Det har Højesteret slået fast.

  Manden er tidligere blevet straffet i landsretten med fængsel i tre år og tre måneder - og udvisning af Danmark med indrejseforbud for bestandig.

  Og Højesteret var altså enig og stadfæstede landsrettens dom.

  Manden er tidligere blevet betinget udvist af Danmark for tilsvarende kriminalitet.

  Undervejs i sagen er det kommet frem, at manden taler tyrkisk, og at han har været på ferie i Tyrkiet.

 21. To ledere fratræder efter massiv kritik af aarhusiansk skole

  Søndervangskolen i Aarhus skal have ny ledelse efter en periode med stort mediefokus og offentlig omtale af en række forhold på og omkring skolen.

  Det oplyser Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

  Det har blandt andet ført til en redegørelse i kommunens Børn- og Unge-udvalg, spørgsmål fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, ligesom kommunen har iværksat en ekstern undersøgelse af prøveafvikling og tilsyn med skolen.

  - Skolelederen har på baggrund af det pres, der har været, ønsket at indgå en fratrædelsesaftale, hvilket Aarhus Kommune har imødekommet, skriver kommunen.

  Skolelederen vil være fritstillet frem til fratrædelsen ved udgangen af februar 2022.

  Samtidig har skolens viceskoleleder valgt at fratræde sin stilling. Han vil også være fritstillet frem til sin fratrædelse.

 22. Kina lukker millionby ned efter seks coronatilfæde

  Coronatest i Lanzhou i sidste uge. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

  Seks positive coronatest på en dag. Mere skulle der ikke til, før storbyen Lanzhou i det vestlige Kina i dag blev sendt i lockdown. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

  Borgerne i Lanzhou må nu kun forlade deres hjem i nødstilfælde. Samtidig vil alle rejser ind og ud af byen med fire millioner indbyggere blive strengt kontrolleret, siger myndighederne.

  I forvejen er titusinder af kinesere underlagt nedlukning i den nordlige del af landet, efter at Kina den seneste tid har oplevet stigende smittetal.

  Det totale antal coronatilfælde i det kæmpestore land er stadig kun lidt over 100 den seneste uge. Men Kina følger en strategi, der går ud på, at covid-19 slet ikke skal slippe ind i landet igen.

 23. Australien kommer med nyt klimamål efter pres - men kulminerne lukker de ikke

  Premierminister Scott Morrison såede længe tvivl, om han ville dukke op til klimatopmødet i Glasgow. Nu har han lovet at deltage. (Foto: Lukas Coch © Ritzau Scanpix)

  Efter massiv kritik har Australien i dag lovet, at landet i 2050 ikke vil udlede flere drivhusgasser, end der optages.

  Løftet kommer kort inden det store klimatopmøde i Glasgow, hvor verdens ledere mødes for at forsøge at finde en løsning på klimakrisen.

  Australien - som producerer store mængder kul og gas - har længe haltet langt efter i international klimapolitik, hvor over 100 lande for længst har lovet at blive klimaneutrale i 2050.

  Det nye klimamål bliver dog også kun rost delvist.

  For trods løftet om klimaneutralitet har Australien sagt nej til at komme med et nyt mål for, hvor meget de vil udlede i 2030. Her holder de fast i en reduktion på 26 til 28 procent, som er langt under, hvad andre vestlige lande har lovet.

  - Vi vil ikke finde os i at blive belært af andre, som ikke forstår Australien. Den australske måde handler om, hvordan man gør det, ikke om man gør det. Det handler om at få det gjort, skriver Scott Morrison ifølge BBC i en kommentar.

 24. Efter kritik af vaccinehamstring i Vesten: Afrikanske lande køber op mod 110 millioner Moderna-doser

  En forsvindende lille del af befolkningerne i de afrikanske lande er fuldt vaccineret mod corona.

  Det billede håber Den Afrikanske Union nu at ændre på med en ny aftale med Moderna om at køb af op mod 110 millioner vaccinedoser, skriver Reuters.

  Aftalen er faldet på plads med assistance fra USA, der har accepteret af lade de afrikanske lande komme foran i vaccinekøen og købe 33 millioner doser, der egentlig var tiltænkt de amerikanske borgere.

  De mange millioner doser, der skal sendes afsted til Afrika, er dog langtfra nok til at sikre, at kontinentets 1,3 milliarder bliver vaccineret.

 25. Se videoen: Lastbil ligger i Limfjorden

  Hvis du nogensinde har spekuleret på, hvordan det ville se ud, hvis der lå en lastbil i Limfjorden, kan du se med her.

  Lastbilen trillede ud over Hvalpsund-Sundsøre-færgen, hvis kaldenavn er 'Mary', fordi chaufføren havde glemt at trække håndbremsen.

  Beredskabet har oplyst, at der ikke er sket personskade.

  Video: Øxenholt Foto

 26. Coronaen buldrer frem i Rusland og slår rekord for daglige dødstal

  Lave vaccinationstal driver smitten frem i Rusland. (Foto: Natalia Kolesnikova © Ritzau Scanpix)

  I Rusland har man slået en trist rekord.

  Siden i går har de russiske sundhedsmyndigheder registreret 1.106 coronarelaterede dødsfald, hvilket er det højeste siden coronapandemiens begyndelse.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Det er desuden sjette gang på otte dage, at rekorden for flest dødsfald er blevet slået.

  Fra begyndelsen af november strammer myndighederne restriktionerne i landet, som blandt andet betyder, at russerne i højere grad skal arbejde hjemmefra, og i Moskva vil det stort set kun være supermarkeder og apoteker, der holder åbent.

  Det er i høj grad en lav vaccinetilslutning, som driver smitten frem. Derfor har præsident Putin beordret, at folk får to dages betalt fri, hvis de lader sig vaccinere.

 27. Region er positiv over for borgmestres ønske om at genindføre gratis kviktest

  Borgmestrene i flere vestegnskommuner fortalte tidligere på dagen, at de ville bede Region Hovedstaden om at kunne få genindført gratis kviktest for at komme stigende coronasmitte til livs.

  Og såfremt det ønske også blåstemples af sundhedsmyndighederne, så står regionen klar til at hjælpe.

  - Vi ser et stigende smittetryk på Vestegnen, og derfor giver det god mening, at vi kommer til at teste noget mere, end vi gør lige nu. Lige nu har vi dog testmuligheder, der ikke bliver udnyttet fuldt ud, men kommer der et ønske om at oprette kviktestcentre, så går vi i gang med det, siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj.

 28. Uden fortilfælde: Myanmar sat uden for døren ved regionalt topmøde

  Brunei er vært for det virtuelle topmøde i Asean-samarbejdet. (Foto: LUONG THAI LINH © Ritzau Scanpix)

  Stats- og regeringschefer fra lande i Sydøstasien har indledt det årlige topmøde i Asean-samarbejdet.

  Mødet foregår virtuelt, men der mangler et ansigt på storskærmen med mødedeltagere.

  Asean har nemlig besluttet at udelukke Myanmars juntaleder, Min Aung Hlaing, fra mødet, fordi han ikke har igangsat en fredsproces, sådan som han lovede Asean i april.

  Udelukkelsen er uden fortilfælde i Asean, som ikke plejer at blande sig i medlemslandenes gøren og laden. Det skriver Al Jazeera.

  Myanmar havde fået tilbud om at stille med en "ikke-politisk" repræsentant, men det har landet afvist.

  Militæret tog magten i Myanmar ved et kup 1. februar og er blevet anklaget for omfattende krænkelser af menneskerettighederne.

 29. Bagmandspolitiet kalder sag mod fynsk milliardvirksomhed 'alvorlig og usædvanlig'

  Det er en "alvorlig og usædvanlig sag", som i dag er for Retten i Odense, hvor en fynsk milliardvirksomhed anklages for ulovlige leverancer af jetbrændstof til brug i Syrien.

  Sådan lyder det fra senioranklager Anders Rechendorff fra SØIK – også kaldet bagmandspolitiet.

  Sagen omhandler 172.000 ton jetbrændstof, som virksomheden Dan-Bunkering anklages for at have leveret midt under borgerkrigen i Syrien i strid med EU-sanktioner.

  - I dette tilfælde er der tale om meget store mængder af jetbrændstof, som ultimativt er leveret til Syrien, som på daværende tidspunkt og stadigvæk er i en meget kritisk situation, siger Anders Rechendorff.

  Også Dan-Bunkerings ejerselskab, Bunker Holding, og ejerselskabets administrerende direktør, Keld Demant, er tiltalt.

  - Der er sket noget i forløbet, så vi mener, at de har fået en viden, som gør, at de også skal tiltales. Men kun for nogle af leverancerne, siger senioranklageren.

  Alle de tiltalte nægter sig skyldige.

 30. Skandaleombrust britisk prins får tidsfrist til at svare på spørgsmål i misbrugssag

  Den britiske prins Andrew blev tidligere på året sagsøgt for angiveligt at have seksuelt misbrugt kvinden Virginia Giuffre, der på daværende tidspunkt var under 18 år gammel.

  Og nu står det fast, at han ikke kan smyge sig udenom at svare for sig under ed i sagen, der er blevet indgivet som et civilt søgsmål ved en amerikansk distriktsdomstol på Manhattan i New York.

  Det skriver Reuters.

  Den 61-årige prins har fået indtil den 14. juli næste år til at svare på spørgsmål i sagen.

  Giuffre, der i dag er 38 år gammel, beskylder prins Andrew for at have misbrugt hende seksuelt tre gange for cirka 20 år siden. Han afviser kategorisk alle anklager.

 31. Chaufføren glemte at trække håndbremsen, inden lastbilen røg i Limfjorden

  Her ses lastbilen. Foto: Frederik Bernhard Gatzwiller

  Det var en håndbremse, der ikke var trukket, der var årsag til, at en lastbil med anhænger i morges røg i Limfjorden.

  Det fortæller overfartsleder på Hvalpsund-Sundsøre-færgen Flemming Thomasen til DR.

  - Chaufføren sad inde hos mig og drak kaffe, som han plejer.

  - Så begyndte lastbilen at rulle, og han nåede ikke ud, inden den kørte ud over rampen. Så den ligger uden for molen nu, fortæller Flemming Thomasen.

  Ingen personer opholdt sig i lastbilen ved ulykken. Ifølge overfartslederen stikker taget af lastbilen lige akkurat op over vandoverfalden.

  Der er tilkaldt dykkere, så lastbilen kan blive bjærget, oplyser Nordjyllands Beredskab.

 32. Smitten i københavnsk sogn er ved at stikke af: Styrelse opfordrer alle til at blive testet

  Smittetrykket i Tingbjerg Sogn i København er lige nu så stort, at Styrelsen for Patientsikkerhed opfordrer alle beboere til at lade sig teste.

  Det skriver styrelsen på Twitter.

  - Der er i øjeblikket høj smitte i Tingbjerg Sogn i København. Sogneincidens tæt på 1.000 de sidste dage. Vi opfordrer derfor alle beboere i sognet til at lade sig teste, lyder det.

  Ifølge hjemmesiden sogn.dk bor der omkring 6.700 i Tingbjerg Sogn.

 33. Astronomer finder tegn på den første planet, der nogensinde er opdaget uden for vores galakse

  Her har astronomer lokaliseret det, der potentielt kan vise sig at være en hidtil ukendt planet uden for Mælkevejen. Kilde: Nasas Chandra X-Ray Observatory. (Foto: Chandra X-ray Observatory Center)

  28 millioner lysår væk - uden for vores galakse - har astronomer lokaliseret det, der potentielt kan være den første planet, der nogensinde er blevet opdaget uden for Mælkevejen.

  Det peger et nyt studie på, oplyser Nasa i en pressemeddelelse.

  Antydningen af planeten er blevet registreret i den såkaldte Messier 51-galakse, og fundet er baseret på data fra Nasas rumobservatorie, Chandra X-ray Observatory.

  Man har allerede fundet næsten 5.000 andre exoplaneter - altså planeter, der kredser omkring en anden stjerne end Solen, men de er allesammen fundet inden for Mælkevejens galakse.

 34. Lastbil ruller ud af færge og ligger nu i Limfjorden

  En lastbil er her til morgen rullet af en færge og ned i Limfjorden.

  Det bekræfter Nordjyllands Beredskab over for Ekstra Bladet.

  Der er tale om Hvalpsund-Sundsøre-færgen, hvis kaldenavn er 'Mary'. Den sejler mellem Vesthimmerland og Sundsøre, skriver Ekstra Bladet.

  Beredskabet oplyser, at der ikke er sket personskade.

 35. Nu starter retssagen: Dansk virksomhed anklaget for ulovligt at have leveret brændstof brugt i borgerkrigen i Syrien

  Har en dansk milliardvirksomhed fra Middelfart ulovligt leveret jetbrændstof til brug i Syrien fra 2015 til 2017 midt under krigen?

  Det skal Retten i Odense tage stilling til i en usædvanlig straffesag, der begynder her til formiddag.

  Anklagede i sagen er det fynske firma Dan-Bunkering, ejerselskabet Bunker Holding og Bunker Holdings administrerende direktør, Keld Demant.

  Straffesagens omdrejningspunkt er 172.000 ton jetbrændstof, som Bagmandspolitiet (SØIK) mener, Dan-Bunkering har leveret i strid med EU-sanktioner.

  Anklagemyndigheden kræver Keld Demant idømt fængsel. Han og de øvrige tiltalte nægter sig skyldige i anklagerne.

 36. Vestegnsborgmestre vil have gratis kviktest tilbage

  Borgmestrene i de københavnske vestegnskommuner, hvor smitten lige nu er høj, opfordrer Region Hovedstaden til at genindføre gratis kviktestcentre.

  Det fortæller Steen Christiansen, der er socialdemokratisk borgmester i Albertslund Kommune.

  - Vi har alle en interesse i, at incidenstallet bliver holdt nede, så vores borgere ikke bliver syge, og vi igen vil ende i en situation, hvor vi skal til at kigge på, hvordan vores hverdag fungerer i skolerne og dagtilbud, siger han.

  Borgmestrene i Hvidovre og Ishøj bakker desuden op.

  Ishøj, Glostrup og Albertslund og Brøndby er lige nu de fire kommuner med de højeste incidenstal.

  Flere steder, blandt andet i København, er det muligt at blive kviktestet. Det koster dog 175 kroner.

 37. Dagens vejr: Det starter gråt, men slutter med sol

  Solen venter med at bryde igennem til i sidst på formiddagen, men derfra er der også pæne muligheder for sol i det meste af landet. Her er det i Dyrehaven. (Foto: Niels Rahr)

  Det kan godt være, at himlen her til morgen minder lidt for meget om trist efterår, hvor det er overskyet, og der stadig hænger byger over os flere steder.

  Men der venter en pæn opgradering af vejrudsigten senere, hvor en opklaring fra vest vil give os sol i eftermiddag.

  Du får dog stadig brug for paraply eller regnjakke, da der stadig vil være enkelte byger i eftermiddag.

  Temperaturen ligger stadig mellem 10 og 13 grader, og vinden kommer fra sydvest. Langs den jyske vestkyst og på Bornholm kan der dog være op til hård vind.

 38. Efterlyst hiker gad ikke tage telefonen fra redningshold: Det var skjult nummer

  Efterlysningen af en hiker i den amerikanske delstat Colorado tidligere på måneden blev forlænget, fordi hikeren ikke gad at tage telefonen.

  Årsag? Det var skjult nummer.

  Ifølge The Guardian blev han meldt savnet klokken 20 den 18. oktober.

  Han forklarede myndighederne, at han mistede orienteringen, da mørket faldt på og endte med at vandre rundt det meste af natten, inden han fandt vej til sin bil, cirka 24 timer efter han drog afsted.

  Redningsaktionen endte med at vare over 32 timer, inden det gik op for hikeren, at han var en savnet mand, og at der måske var en naturlig årsag til de mange opkald.

 39. FN's Sikkerhedsråd holder hastemøde efter militærkup i Sudan

  FN's Sikkerhedsråd har indkaldt til et lukket hastemøde i dag for at drøfte den alvorlige situation i Sudan.

  Blodige demonstrationer fortsatte i nat, efter at militæret greb magten mandag.

  Borgere er gået på gaden for at fordømme kuppet og fængslingen af premierminister Abdalla Hamdok og flere af hans ministre.

  Situationen i Sudan har skabt bekymring i en række lande.

  Krisemødet finder sted efter anmodning fra Storbritannien, Estland, Frankrig, Irland, Norge og USA.

 40. Norsk politi opgiver håbet om at finde savnede i live efter bådtur

  Politiet i Norge opgiver at finde tre savnede personer i live, efter at de forsvandt på en bådtur på en elv ved byen Kvam søndag.

  Eftersøgningen er derfor blevet nedskaleret, og der bliver søgt efter de formodede døde.

  - Nu er der gået så lang tid, at det bliver mindre sandsynligt at finde dem i live. Vi har søgt i de omkringliggende områder uden at finde de savnede, og det er usandsynligt, at nogen af de tre bliver fundet i live, sagde politiets indsatsleder, Svein Valland Laupsa, i aftes ifølge det norske nyhedsbureau NTB ifølge Ritzau.

 41. Trumps søn sælger T-shirts efter dødsulykke: 'Våben dræber ikke mennesker. Alec Baldwin dræber mennesker'

  Donald Trump Jr.har også lagt memes på sin Instagram. (Arkivfoto) (Foto: Carlos Barria © Ritzau Scanpix)

  Donald Trump Jr., søn af USA's tidligere præsident Donald Trump, håner skuespilleren Alec Baldwin, efter at Baldwin ved et uheld skød og dræbte en filmfotograf på et filmset i sidste uge.

  På sin hjemmeside udbyder Donald Trump Jr. T-shirts for 27,99 dollar med slogans som "Våben dræber ikke mennesker. Alec Baldwin dræber mennesker".

  Det skriver mediet The Hill ifølge Ritzau.

  Alec Baldwin er fortaler for en skærpelse af våbenlovgivningen i USA, og under Donald Trumps fire år som præsident fra 2017 til 2021 gjorde skuespilleren ofte grin med Trump i satireshowet 'Saturday Night Live'.

 42. Endelig fik de hinanden: Japans prinsesse gift efter fire års forlovelse

  Prinsesse Mako ses her forlade hjemmet på vej til vielsen. (Foto: Kyodo © Ritzau Scanpix)

  Langt om længe fik de hinanden, den japanske prinsesse og hendes udkårne.

  Efter flere år undervejs er Japans prinsesse Mako nu blevet viet med sin ungdomskæreste, Kei Komuro, skriver Ritzau ifølge Reuters.

  Forlovelsen blev offentliggjort i 2017, og i første omgang var det planen, at brylluppet skulle være afholdt i 2018.

  Men så kom der historier frem om en økonomisk strid mellem Kei Komuros mor og hendes tidligere forlovede. Manden hævdede, at mor og søn ikke havde tilbagebetalt en gæld på 35.000 dollar - omkring 224.000 kroner.

  Brylluppet blev udskudt til 2020 og så udskudt endnu en gang. Den 1. oktober meddelte kongehuset, at brylluppet skulle holdes den 26. oktober.

 43. Nynazister i USA risikerer 25 år i fængsel for forsøg på at starte racekrig

  En distriktsdommer i delstaten Maryland har sagt god for, at to medlemmer af en nynazistisk gruppering kan blive dømt i henhold til amerikansk terrorlovgivning.

  Dermed risikerer mændene op til 25 år i fængsel, sådan som anklagerne i sagen anbefaler.

  - Ideen om, at de havde til hensigt at udskifte den amerikanske regering, er relevant for beslutningen, lyder det fra dommer Theodore Chuang ifølge AP.

  Mændene er anklaget for at have planlagt et voldeligt anslag ved en demonstration til fordel for våbenrettigheder i Richmond i Virginia i januar 2020, hvor de mødte bevæbnet op.

  Angiveligt var de to mænd, der har en fortid i USA's og Canadas militær, inspireret af en racistisk ideologi, der promoverer vold som middel til at omstyrte samfundsordenen.

  Mændenes forsvarere hævder omvendt, at de to mænd var ofre for en FBI-agents forgæves forsøgte på at lokke to traumatiserede veteraner til at planlægge vold.

 44. Facebook nyder godt af flere brugere og reklamer: Overskud stiger med 17 procent

  Facebook øgede i tredje kvartal sin omsætning med 35 procent til 186 milliarder kroner.

  Samtidig er overskuddet steget med 17 procent til 59 milliarder kroner, viser kvartalsregnskabet ifølge Ritzau.

  Fremgangen hos Facebook, der også står bag Instagram og WhatsApp, skyldes højere indtjening på reklamer, som er Facebooks primære indtægtskilde.

  Antallet af brugere, der er på Facebook på daglig basis, er det seneste år steget med seks procent til 1,93 milliarder.

 45. USA's præsident underskriver dekret om at ophæve rejserestriktioner

  Joe Biden har sat sin signatur på dekret, der blandt andet ophæver restriktioner for rejsende fra 33 lande, heriblandt Kina, Indien og en stor del af Europa.

  Det Hvide Hus oplyser ifølge Reuters, at restriktionerne ophæves fra 8. november.

  De har siden starten af 2020 været rettet mod statsborgere fra andre lande, som inden for de seneste 14 dage har været i Storbritannien, de 26 Schengen-lande i Europa samt Irland, Kina, Indien, Sydafrika, Iran og Brasilien.

  I stedet indføres der krav om vaccination for internationale rejsende til lufthavne i USA.

  Børn og unge under 18 år vil dog såvel som personer med særlige medicinske tilstande være undtaget kravet om vaccination.

  Personer fra omkring 50 lande med vaccinationsrater på under 10 procent, der ikke rejser som turister, vil også kunne blive undtaget kravet.

 46. Viborg flår tam AaB-defensiv fra hinanden i målfest

  Viborg FF overraskede mandag aften, da oprykkerne slog AaB på Aalborg Portland Park. Et velspillende udebanehold pressede aalborgenserne i bund og vandt 5-2.

  Trods et højt pres fra første fløjt blev det en straffesparkskendelse som hjalp midtjyderne i gang, hvor Jakob Bonde eksekverede.

  Younes Bakiz udbyggede føringen efter et sololøb på tværs af AaB’s forsvarslinje, men i overtiden af første halvleg reducerede Louka Prip på et hovedstød.

  Få minutter efter pausen udbyggede Justin Lonwijk føringen for Viborg, da han på det fjerde af gæsternes forsøg i situationen lykkedes med sin afslutning.

  Et kvarter senere sendte Clint Leemans et fremragende langskud ind bag Jacob Rinne og udbyggede føringen.

  Med 15 minutter igen reducerede indskiftede Milan Makaric for hjemmeholdet, men Viborgs Mads Lauritsen svarede hurtigt tilbage på en omstilling til resultatet 5-2.

  Dermed er oprykkerne ubesejret gennem fem superligakampe.

 47. Moderna: Vaccinen fungerer også på børn

  Moderna har testet deres coronavaccine på børn i alderen 6-11 år, og det har givet positive resultater, oplyser de i en meddelelse ifølge Ritzau.

  Vaccinen er blevet testet på 4.753 børn, og Moderna oplyser, at niveauet af antistoffer hos børnene var på niveau med, hvad der er set i forsøg på voksne. Dermed er beskyttelsen lige så god hos børn.

  Det næste skridt er dermed at ansøge hos lægemiddelmyndighederne i EU og i USA om at få vaccinen godkendt til den aldersgruppe. Det er Pfizer/BioNTech allerede i gang med med deres coronavaccine.

  En accept fra det Europæiske Lægemiddelagentur er dog ikke ensbetydende med, at vaccinerne vil blive benyttet i Danmark til den aldersgruppe. Det kræver, at Sundhedsstyrelsen vælger at anbefale det.

  Både Moderna og Pfizer/BioNTech er desuden i gang med at teste vaccinen på børn mellem seks måneder og seks år.

 48. USA sætter økonomisk støtte til Sudan på pause efter militær magtovertagelse

  USA har trykket på pauseknappen for den økonomiske støtte til Sudan, efter landets militær tidligere i dag afsatte den midlertidige civilregering og erklærede undtagelsestilstand.

  Det oplyser en talsmand for det amerikanske udenrigsministerium på et pressemøde her til aften.

  - Set i lyset af den seneste udvikling har USA valgt at pause bistand fra de 700 millioner dollars (4.485 millioner kroner. -red.) nødhjælp, der er bevilliget som økonomisk støtte til Sudan, lød det fra talsmand Ned Price, som opfordrede militæret til at genindsætte den civile overgangsregering.

  Han advarede samtidig om, at magtovertagelsen kan komme til at få konsekvenser for det diplomatiske forhold mellem USA og Sudan.

  Allerede i weekenden advarede USA's udsending til Sudan om, at en militær magtovertagelse ville sætte en stopper for den amerikanske støtte.

 49. Egyptens præsident afslutter fire år lang undtagelsestilstand

  Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi, afslutter nu den undtagelsestilstand, som Egypten har befundet sig i i over fire år.

  Det skriver præsidenten på Facebook ifølge Reuters.

  Undtagelsestilstanden, som er blevet forlænget 16 gange, senest i slutningen af juli, trådte første gang i kraft i april 2017, efter et terrorangreb på to kirker nord for Kairo dræbte 45 mennesker. Hver forlængelse har varet tre måneder.

  Undtagelsestilstanden har gjort, at de egyptiske myndigheder har haft udvidede beføjelser i kampen mod terror, heriblandt mulighed for at indføre udgangsforbud, tilbageholde mistænkte i længere perioder og foretage censur af medier "af sikkerhedshensyn".

 50. EMA godkender Moderna som booster-vaccine

  Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, har efter undersøgelse godkendt Moderna-vaccinen til afbenyttelse som booster-vaccine for personer, der er 18 år eller ældre. Det skriver de på deres hjemmeside.

  Deres undersøgelse viser, at hvis man giver det tredje stik seks til otte måneder efter det andet stik, så vil det beskytte folk bedre mod coronavirus. Undersøgelsen viser også, at bivirkningerne ved vaccinen er de samme som ved andet stik.

  Tidligere på måneden godkendte EMA også Pfizer som en boostervaccine.

  I Danmark er man begyndt at give det tredje stik til de mest udsatte grupper. 231.799 er blevet revaccineret, viser de seneste tal fra SSI.

 51. Whistleblower til høring: 'Facebook gør utvivlsomt had værre'

  Frances Haugen har fået stor international opmærksomhed den seneste måned. Hun lækkede nemlig interne dokumenter fra Facebook i september, der påviser nogle af de skadelige konsekvenser ved brugen af det sociale medie.

  Mandag var hun til høring i det engelske parlament, hvor hun gentog problemerne ved giganten Facebook, som hun også nævnte for den amerikanske kongres tidligere på måneden.

  - Facebook gør utvivlsomt had værre, siger France Haugen ifølge The Guardian.

  Et af det helt store problemer er techgigantens prioritering af sikkerhed i forhold til hadefulde beskeder. Eksempelvis siger Facebook, at man er dækket ind under mindst 50 forskellige sprog, men Frances Haugen forklarer, at sikkerhedssystemerne ikke magter særlig mange sprog.

  Det betyder, at når der er borgerkrig i Etiopien, så er der ikke en stopklods for hadefulde beskeder. Hun forklarer, at virksomheden har en strategi om skrue ned for platformen, når krisen sker i stedet for at være klar, før krisen sker.

  De interne dokumenter viser, at Facebook blev brugt af militser i Etiopien til at fremkalde vold, og at virksomheden var klar over det. Det skriver CNN.

Mere fra dr.dk