Seneste nyt

PET: Skærpet terrortrussel efter koranafbrændinger

Den seneste tids afbrændinger af koraner har betydet, at terrortruslen mod Danmark er skærpet. Det konstaterer PET i en mail til DR.

Ifølge PET er trusselsniveauet på niveau 4 ud af 5, og det har det været siden Center for Terroranalyse under PET udgav den seneste udgave af ”Vurdering af terrortruslen mod Danmark” i marts i år.

"Terrortruslen mod Danmark er fortsat i niveauet ”alvorlig”, som er niveau fire ud af fem. Der er derfor ikke tale om, at vi har ændret niveauet. Center for Terroranalyse vurderer dog, at den seneste tids koranafbrændinger har skærpet terrortruslen inden for niveauet," lyder det i en mail fra PET til DR.

Alvorlig er det næsthøjeste af de fem trusselsniveauer, som PET opererer med. Det højeste, niveau 5, dækker over "meget alvorlig".

Nyheder

 1. UEFA skrotter VAR-dommer til Champions League-opgør efter kontroversielt straffe

  Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA) har fjernet polske Tomasz Kwiatkowski som VAR-dommer til onsdagens opgør mellem Real Sociedad og RB Salzburg i Champions League.

  Det sker efter han tirsdag modsatte sig hoveddommeren i kampen mellem PSG og Newcastle og argumenterede for et straffespark til PSG dybt inde i overtiden.

  Selvom hoveddommeren ikke mente, at Newcastles Tino Livramento havde en ulovlig hånd på bolden i feltet, så var det altså VAR-dommerens vurdering, at situationen skulle takseres med et straffespark.

  Derfor kaldte han dommeren ud til et VAR-gennemsyn, og han valgte efterfølgende at ændre holdning.

  Det udnyttede PSG-stjernen Kylian Mbappé til at udligne til 1-1. Et mål, der indkasserede et enkelt point og forbedrede PSGs chancer for at gå videre i Champions League markant.

  PSG kan nu nemlig selv afgøre holdets videre skæbne i turneringen, hvor de ved et nederlag havde været afhængige af andre resultater i gruppen.

 2. Ny status over dansk økonomi: Danmark vil tjene godt på gas og mindre på medicin i 2024

  Dansk økonomi kommer til at befinde sig i slæbesporet næste år, dog uden økonomisk tilbagegang.

  Sådan lyder vurderingen fra den internationale økonomiske organisation, OECD, der onsdag har offentliggjort en ny prognose for medlemslandenes økonomiske udvikling de kommende år.

  OECD forventer et mindre fald, så væksten falder fra de forventede 1,3 procent i år til 1,2 procent næste år.

  - Højere finansieringsomkostninger og stigende lønninger vil påvirke aktivitet og investeringer, lyder det i analysen.

  OECD peger på gas fra det snart genåbnede Tyra-felt som en sællert for dansk eksport i 2024. Derudover regner organisationen med, at bidraget fra medicinalsektoren vil falde næste år.

  En status over dansk økonomi fra De Økonomiske Råd viste i oktober, at medicinalindustrien stod for hele den danske vækst i BNP. Uden Novo Nordisk og Lundbeck havde hele den danske økonomi været i nulvækst, lød konklusionen.

 3. Det er ofte en ommer, når der klages i børnehandicapsager. Tæt på halvdelen af klagerne fører til ændring eller ny behandling.

 4. Der var minus 15 grader ved Roskilde Lufthavn i nat, men hvor tit oplever vi egentlig så lave temperaturer i november?

 5. Dansk Sygeplejeråd: 229 stillinger nedlægges på Aalborg Universitetshospital og Regionshospitalet Nordjylland

  229 stillinger.

  Så mange nedlægges der på Aalborg Universitetshospital og på Regionshospital Nordjylland i Hjørring i en omfattende sparerunde ifølge Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland.

  Nedlæggelserne kommer både i form af stillingsnedlæggelser, fyringer og omplaceringer.

  Ifølge planerne er det 64 stillinger på regionshospitalet og 165 på Aalborg Universitetshospital, der nedlægges, fortæller DSR.

  - Det er helt uforståeligt, at der skal nedlægges så mange stillinger i en tid, hvor ventelisterne er lange, hvor arbejdspresset for de ansatte er urimeligt stort, siger kredsforkvinden for DSR i Nordjylland, Christina Windau Hay Lund.

  Region Nordjylland skal nemlig spare 280 millioner kroner på sundhedsområdet. En besparelse, der er udmøntet sådan, at alle afdelinger skal spare fire procent.

  Spareplanerne er nu meldt ud i mange afdelinger, men ikke alle, ligesom nogle medarbejdere er blevet varslet om ændringer i deres ansættelse i e-boks, fortæller fagforeningen.

  DR arbejder på en kommentar fra Region Nordjylland.

 6. Blodbank i Aarhus var næsten tom her til morgen, og det er de vant til

  En af dem, som havde taget plads i blodbanken, er Michael Winkel. Han kunne i dag fejre sin 25 donation. - Det koster ikke mig noget, og det er noget andre kan have gavn af. Så jeg har svært ved at se en grund til ikke at gøre det. Til højre i billedet står Charlotte Schmidt, sygeplejerske i blodbanken. (Foto: © Sille Hinsch)

  Hos blodbanken i Aarhus tørster deres nåle efter blod.

  De har nemlig dagligt udfordringer med at få fyldt deres kalender, særligt når det kommer til plasmadonationer. Det er et problem, fordi plasma udgør en vigtig funktion, siger Charlotte Schmidt, sygeplejerske hos blodbanken i Aarhus.

  - Bloddonorerne er vigtige. De sikrer, at vi har blodforsyning og sørger for den livsnødvendige medicin, der fremstilles af plasma.

  Målet for blodbanken er 48.000 tapninger årligt, men sidste år blev det til knap 32.000 og i år regner de med, at tallet bliver det samme.

 7. Forsvarsministeriet blåstempler skibe, som eksperter dumper. Bekymrende mener forsvarsordførere

 8. Den saudiarabiske stat køber 10 procent af Heathrow lufthavn

  Saudi-Arabiens kronprins Mohammed bin Salman har endnu engang haft læderet oppe.

  Den saudiarabiske statsfond, Public Investment Fund, har nemlig købt 10 procent af knudepunktet Heathrow lufthavn i London.

  Prisen? 1 milliard pund, svarende til 8,61 milliarder kroner.

  Sælgeren er den spanske infrastrukturkoncern Ferrovial, der sælger aktierne efter i 17 års ejerskab.

  Dermed kan kronprinsen med oliemilliarderne tilføje lufthavnen til investeringsfondens portefølje, som i dag rummer ejerskaber i blandt andet fodboldklubben Newcastle, taxitjenesten Uber, bilproducenten Lucid, amerikanske Meta og koncertarrangøren Live Nation.

 9. Tidlig julegave til pensionisterne: ATP-pensionen forhøjes med tre procent

  På grund af den seneste tids høje inflation hæver ATP den pension, der udbetales til 1,1 millioner danske pensionister.

  - ATP Livslang Pension løftes tre procent for alle pensionister i ATP's medlemskreds fra 1. januar 2024, og dermed vokser den til 16.500 kr. for et gennemsnitligt medlem på pension, skriver ATP.

  Sidst ATP hævede pensionsudbetalingen var for to år siden. Der var forhøjelsen på fire procent og gjaldt alle medlemmer. Men i denne omgang er det altså kun pensionisterne, der kan se frem til en tidlig julegave.

  ATP Livslang Pension er en lovpligtig pensionsordning, som næsten alle indbetaler til. Du kan selv tjekke, hvor meget, du har indbetalt til ATP her.

 10. Undersøisk vulkan i Japan sendte aske 200 meter op i luften

  En undersøisk vulkan spyede i sidste uge aske ud i havet omkring Niijima Island, som ligger 150 km syd for den japanske hovedstad Tokyo.

  Japans kystvagt fangede vulkanudbruddet på video og delte optagelsen tirsdag. Se udbruddet her:

  Ifølge kystvagten nåede udbruddet en højde på cirka 200 meter. Øen er vokset med 50 meter, siden kystvagten overvågede den tidligere på måneden.

  Den vulkanske ø Niijima Island blev dannet for ti år siden, og navnet kan oversættes til "ny ø".

 11. Eks-borgmester frygter at ødelægge brandet 'Thy' med et navneskifte

  10 stemte i går imod at gå videre med et forslag om, at Thisted Kommune skal skifte navn til Thy Kommune.

  Én af dem er den tidligere borgmester Ulla Vestergaard (S).

  - Vi kommer til at træffe trælse beslutninger ind imellem i kommunen, og vi er oprigtigt bekymrede for, om det bliver blandet sammen med vores Thy-brand, så vi får en negativ vinkel på det, siger hun.

  Kommunens borgmester, Niels Jørgen Pedersen (V), tilhører det flertal, der stemte for at gå videre med planerne:

  - Jeg synes, at det har den modsatte effekt. Vi skal hedde Thy for at styrke brandet.

  Navneskiftet skal i høring nu. Hvis alt går glat, skifter kommunen navn til Thy Kommune den 1. januar 2025.

 12. Hvis landsholdsspillere tror, at der er foregået matchfixing, er det vigtigt, at de anmelder det, lyder opfordringen fra formanden i Dansk Håndbold.

 13. Bustur til VM i kvindehåndbold skal få ukrainske flygtninge i job

  Omkring 50 ukrainske flygtninge fra Nordjylland vil være på lægterne til VM i kvindehåndbold. (Foto: © PRIVAT)

  Når VM i kvindehåndbold starter i Frederikshavn i aften, vil omkring 50 tilmeldte ukrainske flygtninge i Nordjylland være klar på lægterne.

  Her inviteres de til at se Ukraines kampe, men invitationen er også omfattet af en bustur til Skagen for at se på mulighederne for at bo og arbejde i byen.

  Det siger Frederikshavns borgmester, Birgit S. Hansen.

  Formand for Skagen Erhvervsforening, Allan Kastor Andersen håber, at tiltaget vil lokke noget arbejdskraft til byen.

  - Det er generelt i hele byen, vi mangler arbejdskraft, siger han.

  Tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at 75 procent af de ukrainske flygtninge var i arbejde i juli måned.

 14. FDM kårer 'Autobahn-cruiser' fra BMW som årets bil

  Vinderen af Årets Bil i Danmark 2024 er fundet. Tysk elbil fejer konkurrenterne af banen i et alsidigt felt af syv finalister, skriver FDM, der kårer vinderen sammen med foreningen for Danske Motorjournalister.

  Årets vinder er en 100 procent elektrisk BMW i5 i den dyrere ende af spektret. Den billigste BMW i5 Sedan koster ifølge FDM 583.000 kroner.

  i5'eren er BMWs ottende version af BMW 5-serien, der for første gang udkommer i en fuldelektrisk version.

  Det er 55. gang, FDM kårer årets bil.

  Screendump fra FDM.dk
 15. Klimademonstranter blokerede motorvejsafkørsel: Trafikken ruller igen

  Det er ikke kun frost og isglatte veje, der skaber problemer i morgentrafikken.

  Demonstranter fra klimaorganisationen Nødbremsen blokerede her til morgen en frakørsel på Amagermotorvejen ved Avedøre Holme.

  Det skabte kø på motorvejen, men efter at nogle billister kortvarigt måtte klodse bremsen i, så er demonstrationen nu opløst af politiet, og billisterne kan igen træde på speederen.

  Afkørslen er åbnet igen, skriver Vestegnens Politi på X.

 16. Nordjysk erhvervs- og gymnasieuddannelse ramt af hackerangreb

  Et hackerangreb har ramt Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser i Aars.

  En gruppe IT-kriminelle har haft held med at plante krypterede skadelige filer på den del af skolens it-systemer, der indeholder skolens undervisningsmaterialer, fortæller direktør Ulf Bender.

  - Vi er ikke helt sikre endnu, men vi tror, at det, der er sket, er, at hackeren er lykkedes med at placere noget software på en computer, og derigennem er kommet ind på vores netværk.

  Hackeranbrebet betyder, at skolens 1.200 elever og 300 ansatte vil opleve en anderledes undervisning de kommende dage.

  - Det betyder selvfølgelig rigtig meget for vores evne til at fortsætte undervisningen, siger Ulf Bender.

  Enkelte elever får aflyst undervisning på grund af hackerangrebet.

 17. Formodede narkokøbere fik besøg af politiet: 23 ransagninger i Tramadolsag

  23 personer fik i går besøg af betjente fra Midt- og Vestjyllands Politi, fordi de var blevet identificeret som købere af Tramadol-piller via en salgstelefon.

  En telefon, som politiet fandt i forbindelse med beslaglæggelsen af mere en 18.000 Tramadolpiller i august 2023.

  Tramadol er et kunstigt fremstillet opiod, der medicinsk bruges mod moderate til stærke smerter. Pillerne er receptpligtige og stærkt vanedannende.

  Ransagningerne er foregået på adresser i Holstebro, Struer og Aulum. Under ransagningerne har politiet sigtet flere købere for køb af Tramadol.

  På de fleste adresser blev der fundet mindre mængder af euforiserende stoffer herunder hash, skunk, kokain og Tramadolpiller. Derudover blev der på en adresse fundet 9.000 kroner og på en anden 84.900 kroner i kontanter, som politiet mistænker stammer fra salg af euforiserende stoffer.

  DR dækker for tiden de populære - og stærkt vanedannende - piller. Læs mere her.

 18. Det er blevet forsøgt at flytte seminaret, siger hospitalsdirektør.

 19. Risiko for sne- og isglatte veje i hele landet

  Der er risiko for rim-, sne- og isglatte veje i hele landet.

  Sådan lyder det Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

  - I dag får den sydøstlige del af landet mest skyet vejr og perioder med sne eller snebyger.

  - I resten af landet perioder med lidt eller nogen sol, dog med lokale snebyger, og i Nordjylland ud på dagen sne eller snebyger fra nord, skriver DMI.

  Temperaturerne ventes at indfinde sig et sted mellem frysepunktet og tre graders frost på skalaen.

  Linda Davidsen, vagthavende ved Vejdirektoratets Trafikcenter, fortæller, at det her til morgen er glat i stort set hele Danmark.

  - Der bliver saltet og ryddet på livet løs på statsvejene, siger hun til Ritzau.

  Som man kan se på dette kort fra Vejdirektoratet, advares der om sneglatte veje i hele landet.

  Screendump fra trafikinfo.dk
 20. Uheld på E45 giver kø i nordgående retning

  Et uheld på E20/E45 ved Kolding i nordgående retning skaber kø i morgentrafikken.

  Ifølge P4 Trafik spærrer tre biler venstre spor mellem afkørsel 63 Bramdrupdam og 62 Kolding Ø.

  Der er allerede lang kø fra 64 Kolding V, og bilister kan forvente en forlænget køretid på cirka 30 minutter i øjeblikket.

  Opdatering kl 08:09: Alle spor er åbne igen. Forvent cirka en times kø.

 21. Fuglelort på foderbræt er en farlig cocktail for mejser og musvitter

  I mange af landets haver kan forfrosne fugle smovse sig i en buffet af solsikkefrø, mejsekugler og rosiner. Det foregår ofte på et foderbræt.

  Men selv om tanken er god, kan det gøre mere skade end gavn.

  Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse, hvor de opfordrer danskerne til at udskifte det klassiske foderbræt i haven med en foderautomat.

  Brættet kommer nemlig til både at udgøre toilet og tallerken for de sulte fugle.

  - Havens fugle kan faktisk blive syge af det. Problemet er, at mange fugle bruger det samme bræt, som kan resultere i afføring i maden. Dette kan sprede sygdomme mellem fuglene, siger biolog Michael Carlsen fra Dyrenes Beskyttelse i meddelelsen.

  Også de fedtholdige mejsekugler viser sig at være en for kalorietæt fuglediæt.

  - Det svarer til junkfood for fugle, og så er de ovenikøbet pakket ind i et plastiknet, som er til fare for alle havens dyr, siger Michael Carlsen.

 22. Forskere vil skyde og skræmme sultne gæs ved Københavns Lufthavn

  Et stigende antal gæs udgør en risiko for flysikkerheden ved Københavns Lufthavn.

  De sultne gæs har nemlig slået sig ned på markerne ved Store Magleby på Amager, hvor de leder efter føde.

  Men fugle i og omkring en lufthavn udgør en øget risiko for såkaldte birdstrikes for fly ind og ud af Københavns Lufthavn.

  Sådan lyder det onsdag morgen i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet Technical Sciences, der i samarbejde med Københavns Lufthavn har undersøgt gæssenes adfærd i området.

  - Gennem radarobservationer kunne forskerne dokumentere, at de store flokke morgen og aften bevægede sig hen over start- og landingsbanerne mellem overnatningspladserne på Kalvebod Fælled og markerne til stor risiko for fly, der landede eller lettede, lyder det.

  Ifølge forskerne er der en række muligheder for at sænke risikoen for en kollision mellem fly og fugle: Fjern føden fra markerne, skræm gæssene væk eller intensivér jagten.

 23. Børn og unge risikerer at blive tabt mellem to stole, hvis ikke behandlingen for opioidmisbrug bliver strømlinet, mener fagfolk.

 24. Nedslidte fartøjer opfylder ikke forsvarsalliancens krav til krigsskibe.

 25. Saltspredere og sneplove gør klar til morgentrafikken: Så koldt var det i nat

  Er din cykels gear frosset fast her til morgen?

  Så er du højst sandsynligt ikke den eneste, for det har været en ekstraordinær kold novembernat.

  I Horsens målte DMI's vejrstation klokken 04:30 for eksempel minus 13,5 grader. Horsensianerne kan dog godt finde de uldne underbukser frem, hvis de skal ud på cyklen, for den seneste måling viser 12,7 frostgrader.

  Udenfor Roskilde Lufthavn er temperaturen klokken halv fire i nat målt helt ned til -14,5 grader.

  På Flyvestation Karup, der ofte er højdespringeren, når det gælder frostrekorder, er der i skrivende stund minus 11 grader.

  I de sydligere himmelstrøg i Gedser på Falster er man nu omkring frysepunktet med en temperatur på -0,2 grader. Der kan dog godt være blevet klapret tænder alligevel, da temperaturen i går aftes var nede på -5,5 grader.

 26. En ud af tre skandinaviske landsholdsspillere mistænker, at de har spillet en kamp, der var udsat for matchfixing, viser en ny rundspørge foretaget af DR, NRK og SVT.

 27. Vejdirektoratet om kold nat i Danmark: 'Alt hvad vi har af sneplove er ude at køre'

  Der er lige nu fuld gang i at forberede vejene til morgentrafikken på grund af både snefald og isglatte veje.

  Det fortæller Linda Davidsen, der er vagthavende i trafikcenteret hos Vejdirektoratet.

  - Alt hvad vi har af sneplove og saltspredere er ude at køre. Vi forventer en langsom morgen i trafikken, siger hun.

  Der er glat føre mange steder, lyder det fra Vejdirektoratet.

  - Der er glat både på Hirtshalsmotorvejen og Frederikshavnmotorvejen, og her ligger der også godt med sne. Kigger vi længere mod Syd fra E45 fra Aalborg ned mod Aarhus, er der glat føre på store dele af strækningen, siger Linda Davidsen.

  Der er også isgalt omkring Vejle og Skanderborg, på Fyn og store dele af Sjælland.

  På Sønderjyske Motorvej og omkring Kolding er der rigtig meget sne lige nu:

  - Det eneste sted, hvor vi ikke rigtig ser sne, er i Københavnsområdet. Der er dog godt med sne på alle de store motorveje, der går ind mod København, lyder det fra Vejdirektoratet.

 28. Mistænkelig genstand på evakueret Øresundstog var julegaver

  Opdateret kl. 02.43: Mistænkelig genstand ombord på evakueret tog var julegaver

  Kort før klokken 22 tirsdag aften blev et Øresundtog i Malmø evakueret af svensk politi.

  Evakueringen blev sat i værk, efter at der er fundet en mistænkelig genstand.

  Politiets nationale bombeenhed blevet tilkaldt for at undersøge toget nærmere, og bomberydderne kunne konstatere, at den mistænkelige genstand var en taske med ufarlige julegaver.

  Det skriver den svenske avis Expressen.

  Politiet nu i gang med at finde ejeren af tasken.

  Toget var på vej fra Danmark med retning mod Göteborg, da den mistænkelige genstand blev fundet.

  Hyllie station i Malmø var derfor også midlertidig lukket, men den blev kort efter åbent igen, politiet flyttede toget for at undersøge det.

 29. FN's generalsekretær: Vi har brug for en våbenhvile i Gaza nu

  FN's generalsekretær Antonio Guterres opfordrer til en varig våbenhvile i Gaza sammen med en betingelsesløs løsladelse af alle gidsler.

  - Vi har brug for en humanitær våbenhvile. Vi har en dramatisk humanitær situation. Samtidig ønsker vi, at alle gidsler bliver løsladt ubetinget og øjeblikkeligt. Men vi har brug for en humanitær våbenhvile i Gaza nu, siger han på en pressekonference i FN's hovedkvarter i New York.

  Antonio Guterres siger, at den midlertidige våbenhvile mellem Hamas og Israel har været et symbol på håb, men at den ikke har løst de centrale problemer.

  Der bor over to millioner civile palæstinensere i Gaza og tidligere på dagen advarede FN's fødevareprogram WFP mod en kommende hungersnød, hvis der ikke kommer mere nødhjælp ind.

  Den midlertidige våbenhvile, der oprindeligt var aftalt til at vare fire dage, blev forlænget med to dage og udløber efter planen onsdag.

 30. Det kolde vejr kan være livsfarligt at opholde sig i, hvis man ikke er klædt godt nok på, siger en overlæge.

 31. 99-årige Jimmy Carter tager afsked med sin kone

  I 77 år var USA's tidligere præsident Jimmy Carter gift med Rosalynn Carter, som døde den 19. november i en alder af 96 år.

  I dag tager han afsked med hende ved en mindehøjtidlighed, hvor også præsident Joe Biden og førstedame Jill Biden, tidligere præsident Bill Clinton og tidligere førstedame Hillary Clinton deltager. Det skriver CNN.

  Jimmy Carter har siden februar modtaget lindrende medicinsk behandling i sit hjem. Til CNN siger hans barnebarn Jason Carter, at selvom Jimmy Carter er stærkt svækket og ikke skal tale ved mindehøjtideligheden, så vil han for alt i verden ikke gå glip af den.

  Også de tidligere førstedamer Laura Bush, Michelle Obama og Melania Trump deltager i mindehøjtideligheden, som foregår i Atlanta i den amerikanske delstat Georgia.

  • Tidligere præsident, Jimmy Carter, er stærkt svækket, men insisterede på, at deltage i mindehøjtideligheden for sin kone gennem 77 år. (Foto: © Andrew Harnik, Associated Press)
  • Rosalynn Carter bliver bisat ved en privat ceremoni i Plains i Georgia onsdag. (Foto: © Andrew Harnik, Associated Press)
  • Countrystjernerne Trisha Yearwood og Garth Brooks sang John Lennons sang "Imagine" ved mindehøjtideligheden. (Foto: © BRYNN ANDERSON / POOL, Ritzau Scanpix)
  • Laura Bush og Michelle Obama var blandt de tidligere førstedamer, der deltog i mindehøjtideligheden. (Foto: © ANDREW CABALLERO-REYNOLDS, Ritzau Scanpix)
  1 / 4
 32. Det vælter med retssager og hårde fængselsdomme til nogle af Italiens mest magtfulde mænd.

 33. Sjælden natur er gået tabt, fordi Kolding Kommune ikke har registreret naturområder som beskyttet.

 34. Digitaliseringsforsker har undersøgt, hvad forskningen egentlig siger om børn og unges brug af skærme.

 35. Jacob Neestrup tror på, at FC København kan slå mægtige Bayern München i Champions League onsdag aften.

 36. 41 tunnelarbejdere reddet ud efter mere end to uger under jorden.

 37. Borgerne i Thisted Kommune skal høres om navneskifte til Thy Kommune

  I januar skal borgerne i Thisted Kommune høres, om kommunen skal skifte navn til Thy Kommune. Det har kommunalbestyrelsen vedtaget med stemmerne 17 for og 10 imod.

  Der bliver tale om en digital høring, og kommunalbestyrelsen træffer herefter en endelig beslutning i februar, når borgernes svar er i hus. Det skriver Ritzau.

  Kommunens borgmester, Niels Jørgen Pedersen (V), siger, at Thy er blevet et navn, der fylder mere og mere. Og derfor er tiden kommet til at skifte navn til Thy Kommune.

  Socialdemokratiet mener derimod, at man skal passe på brandet Thy og derfor ikke skifte navn på kommunen.

  Du kan læse mere om borgmesterens ønske om at omdøbe Thisted Kommune til Thy Kommune i artiklen her.

 38. Paven for syg til at tage til klimatopmøde

  Klimatopmødet COP28 i Dubai, der begynder om to dage, bliver uden deltagelse af pave Frans. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Vaktikanet oplyser, at den 86-årige pave har influenza og lungebetændelse.

  Det ville have været første gang, en pave deltog i klimatopmødet.

  Frans har tidligere sagt, at han ikke mener, at politikere verden over længere kan overse den menneskelige påvirkning af klimaet eller "bespotte videnskabelige fakta, mens planeten muligvis nærmer sig bristepunktet".

 39. Det bliver heller ikke dette efterår, at en ekspertgruppe kommer med anbefalinger til en CO2-afgift på landbruget.

 40. Mineulykke i Polen koster fire mennesker livet

  En af Polens største kulminer, Sobieski-minen, der ligger omkring 350 kilometer syd for hovedstaden Warszawa, er blevet ramt af en ulykke, hvor fire mennesker er omkommet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  En rørledning sprang, da nogle minearbejdere ville skylle den igennem med vand. Tre blev dræbt på stedet, og én døde kort tid senere.

  Polens statslige minekontor oplyser til det polske nyhedsbureau Pap, at flere personer er kommet til skade, men er ved bevidsthed, og at en redningsaktion er i gang.

 41. Der mangler penge, og hvis de ikke kommer, har Skoleskibet Danmark til næste år sejlet sit sidste togt.

 42. Saudi-Arabien bliver vært for verdensudstillingen Expo i 2030

  Organisationen bag verdensudstillingen Expo havde tre byer at vælge imellem, da værten til verdensudstillingen Expo i 2030 skulle vælges: Rom i Italien, Busan i Sydkorea og Riyadh i Saudi-Arabien.

  Da stemmerne fra de 182 medlemslande af Bureau International des Expositions var talt op, var vinderen Saudi-Arabiens hovedstad. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Udstillingen, som varer i månedsvis, tiltrækker millioner af besøgende fra nær og fjern.

  Valget af Riyadh mødes med kritik af en række menneskeretsorganisationer som Freedom House og MENA Rights Group.

  De mener, at det er forkert at belønne Saudi-Arabien med store internationale arrangementer, når menneskeretssituationen i landet, blandt andet med mange henrettelser, er dårlig.

  I 2034 skal Saudi-Arabien være vært for VM i fodbold.

 43. Efter flere uger med aflyste møder er vejen måske banet for en slutspurt i lønforhandlinger.

 44. Direktøren for Dansk Boldspil-Union er på besøg i Qatar for at se, hvordan det går med arbejdsforholdene på bagkant af VM.

 45. Nato bestiller nye overvågningsfly

  Det australske luftværn har allerede E-7A Wedgetail fly. (Foto: © afp, Scanpix Denmark)

  Nato har besluttet at købe seks nye overvågningsfly. De skal erstatte forsvarsalliancens aldrende AWACS-overvågningsfly, skriver NRK.

  På et pressemøde i Bruxelles siger generalsekretær Jens Stoltenberg, at der er tale om den største enkeltanskaffelse i Natos historie.

  De nye fly, som er bestilt hos den amerikanske flyproducent Boeing, er af typen E-7A Wedgetail. Efter planen skal de første fly være klar i 2030, siger Jens Stoltenberg.

  Nato købte de første AWACS-fly i 1978.

 46. Passagerernes talerør lukker til nytår

  Pendlere og andre, der bruger den offentlige transport, mister fremover deres talerør.

  Passagerpulsen, der som en del af Forbrugerrådet Tænk i næsten 10 år har varetaget passagernes interesser på tværs af metro, bus, tog, landsdele og trafikselskaber, mister nemlig deres bevilling.

  Det står klart efter Finansloven blev præsenteret i går.

  Og det kan få konsekvenser for den grønne omstilling, mener Anja Phillip, der er formand i Forbrugerrådet Tænk:

  - For her er den kollektive transport en del af svaret, og uden passagernes perspektiv får vi ikke et tilbud, som forbrugerne rent faktisk synes, lever op til deres ønsker og behov, siger hun.

 47. Utilfredsheden blandt de polske lastbilchauffører er stor. De mener, at de ukrainske vognmænd har en uretfærdige konkurrencefordel

 48. Alle 41 tunnelarbejdere reddet ud af tunnel i Indien

  De reddede tunnelarbejdere blev kørt væk i ambulancer. (Foto: © FRANCIS MASCARENHAS, Ritzau Scanpix)

  I 17 dage var 41 arbejdere fanget i en sammenstyrtet tunnel ved byen Uttarkashi i det nordlige Indien, men da der først kom hul igennem, gik det hurtigt. De er nu allesammen i sikkerhed.

  Redningen forgik gennem et rør med en diameter på 90 centimeter, hvor hver af de 41 mænd blev trukket fri på en båre, skriver BBC.

  Indiens premierminister, Narendra Modi, roser på det sociale medie X både redningsfolkene og de 41 arbejdere.

  - Den succesfulde redningsaktion af vores arbejdende brødre i Uttarkashi bevæger alle, skriver han.

Mere fra dr.dk