Seneste Nyt

Pjaskvåd januar har sat regn-rekord

Hvis du synes, at januar har været usædvanligt grå og regnfuld, så har du fuldstændig ret.

Januar anno 2023 har nemlig været den mest regnfulde af sin slags i den tid, hvor DMI har målt regnmængder.

Det skriver DMI på Twitter.

DMI har lavet deres opgørelse for januar måned her til aften klokken 18. Opgørelsen viste, at der er faldet hele 123,5 millimeter nedbør. Det betyder, at den gamle rekord fra 2007 på 123 millimeter lige præcis er blevet slået.

Ifølge DMI faldt regnen primært i den første halvdel af måneden, hvor det ovenikøbet også var usædvanligt varmt.

(© (Screendump fra Twitter))

Nyheder

 1. Zelenskyj på årsdagen for Butjas befrielse: 'Vi vil aldrig glemme'

  Det er i dag ét år siden, at ukrainske styrker befriede byen Butja fra russisk militær. I den anledning er der i dag blevet afholdt en ceremoni.

  Her indtog den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, talerstolen for at sætte ord på, hvordan Butja er blevet et symbol på russiske grusomheder siden invasionen af Ukraine.

  Det skriver Reuters.

  - Vi vil aldrig glemme, sagde Zelenskyj og lovede at straffe de mennesker, der står bag de mange drab i byen.

  - Menneskelig værdighed vil ikke lade det blive glemt. På gaderne i Butja har verden set russisk ondskab. Ondskaben er afsløret.

  Under ceremonien overrakte Zelenskyj medaljer til soldater, politi, læger, lærere og nødtjenester i Butja samt til familiemedlemmerne til to soldater, der blev dræbt under forsvaret af Kyiv-regionen mod Rusland.

  Under ceremonien blev Zelenskyj ledsaget af Moldovas præsident samt Kroatiens, Slovakiets og Sloveniens premierministre.

  • Volodymyr Zelenskyj i selskab med Moldovas præsident samt Kroatiens, Slovakiets og Sloveniens premierministre i forbindelse med årsdagen for Butjas befrielse. (Foto: © ANDRII NESTERENKO, Ritzau Scanpix)
  • Her overrækker Zelenskyj en æresmedalje. (Foto: © sergei supinsky, Ritzau Scanpix)
  • I baggrunden ses et mindesmærke for befrielsen af Butja. (Foto: © sergei supinsky, Ritzau Scanpix)
  • I forbindelse med ceremonien overrakte Zelenskyj medaljer til soldater, politi, læger, lærere og nødtjenester i Butja. (Foto: © sergei supinsky, Ritzau Scanpix)
  • Efter ceremonien gik Zelenskyj gennem Butjas gader med byens indbyggere. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
  1 / 5
 2. Tre døde i alvorlige sneskred i Norge

  Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at der var tale om jordskred. Det er rettet til sneskred.

  Der er sket sneskred tre forskellige steder i Troms i det nordlige Norge.

  I Lyngen Kommune er en person bekræftet omkommet og en alvorligt skadet, da en gruppe på fem italienske turister blev fanget i sneskred ifølge det norske medie VG.

  Brandvæsenet oplyser, at to er døde ved sneskred i Karlsøy Kommune, ifølge VG.

  I Kåfjord Kommune skal en stald med tæt på 100 dyr være blevet taget med i skredet.

  Politiet betegner alle hændelser som alvorlige og fraråder alle at færdes i bjergene, som forholdene er nu.

  - Vi arbejder nu på at få et overblik over hændelserne og vender tilbage med mere information, så snart vi ved mere, skriver politiet.

 3. To direktører er færdige i Fredericia Kommune

  Endnu engang skifter Fredericia Kommune ud på direktørposterne i kommunen. I dag har et flertal i Fredericia Byråd nemlig godkendt to direktørers fratrædelsesaftaler på et ekstraordinært byrådsmøde.

  Det oplyser den socialdemokratiske borgmester, Steen Wrist, til DR.

  Det er direktør for Børn, Unge og Kultur Michael Maaløe og kommunaldirektør Camilla Nowak, kommunen siger farvel til, og det kommer til at koste kommunen knap fem millioner kroner.

  - Det er mange penge, men vi tror også på i flertallet, at det er nødvendigt at træffe de beslutninger, siger borgmesteren.

  Beslutningerne kommer efter nogle år med stor udskiftning på chefposterne i kommunen. Camilla Nowak trådte i første omgang til som konstitueret kommunaldirektør, da byrådet valgte at afskedige den tidligere kommunaldirektør i 2021. Senere blev hun ansat i stillingen.

  Direktør for Beskæftigelse og Velfærd Mette Heidmann har sagt ja til at være konstitueret som kommunaldirektør, indtil stillingen er besat.

 4. Virksomhed tilbagekalder jelly-slik

  Har du forberedt fredagsslikken til i aften, så er det en god ide at kigge efter, om Nikkoh Jelly Sticks sneg sig ned i indkøbskurven, da du handlede ind.

  Virksomheden Dankonfekt ApS tilbagekalder produktet på grund af fare for kvælning.

  Det skriver Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside.

  Slikket er blevet solgt i dagligvare- og specialbutikker i hele landet.

  Produktet indeholder nogle tilsætningsstoffer, der gør, at slikket kan svulme op i svælget, hvilken kan medføre kvælningsfare for små børn, hvis de spiser det.

  Ligger Nikkoh Jelly Sticks i slikskuffen derhjemme, råder Fødevarestyrelsen til at smide det i skraldespanden eller levere slikket tilbage til butikken.

  Flere varianter af det såkaldte jelly-slik er blevet tilbagekaldt de seneste uger.

  Her ses slikket, som Fødevarestyrelsen advarer mod. (Foto: © Fødevarestyrelsen)
 5. Østrigs kansler på besøg hos Mette Frederiksen for at tale om migration til EU

  • Statsminister Mette Frederiksen med Østrigs kansler, Karl Nehammer, i Statsministeriet på Christiansborg, fredag den 31. marts 2023. Mødet har taget afsæt i migration til Europa, herunder stigningen i antallet af migranter og flygtninge, der søger mod EU. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)
  • Danmark har længe fået kritik for forslaget om at oprette et modtagecenter i Rwanda, men netop et modtagecenter var på dagsordenen under mødet mellem Mette Frederiksen og Karl Nehammer. - Et modtagecenter kan være en af de metoder, vi gerne vil kigge mere ned i i fællesskab, sagde statsministeren til doorsteppet. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Den danske statsminister, Mette Frederiksen, har i dag haft besøg af sin østrigske kollega, kansler Karl Nehammer.

  På programmet var især diskussioner om initiativer på migrations- og asylområdet.

  - Det, vi har diskuteret i dag, er, at vi både har behov for yderligere initiativer på den korte bane, det handler om beskyttelse af ydre grænser og visumregler, også i lande tæt på os, siger Mette Frederiksen ved et doorstep med den østrigske kansler ifølge Ritzau.

  - Det handler om hjemsendelser af afviste asylansøgere. Vi har også i dag talt om, at det langsigtede perspektiv er mindst lige så vigtigt, siger hun.

  Både Danmark og Østrig har presset på for at få dæmpet migrationen til EU, skriver Ritzau.

 6. Statsministeren forsvarer regeringens plan om seniorpension: Vi ønsker at køre ordningerne sammen

  De seneste dage har flere fagforeninger og partier på Christiansborg kritiseret regeringens plan om at sløjfe seniorpensionsordningen for i stedet lave en ny ordning for tidlig tilbagetrækning.

  Og nu forsvarer statsminister Mette Frederiksen (S) regeringens plan på området.

  Det sker på et pressemøde, hvor statsministeren bliver spurgt, hvorfor hun vil forringe seniorpensionsordningen.

  - Det, der ligger i regeringsgrundlaget er, at vi gerne vil se de to ordninger mere under ét. Der er forskel på både ydelserne i dag, hvordan man kommer ind i dem, og hvor lang tid man kan være der. Så vores tanke har været at se, om vi kan køre de to ordninger mere sammen, siger hun.

  Kritikken er kommet, fordi en rapport har vist, at dem, der føler sig mest nedslidt, er dem, der har fået tilkendt seniorpension.

  Mette Frederiksen siger, at regeringen agter at kigge på hele spørgsmålet om tilbagetrækning.

  - Arbejdet på det her område er ikke gået i gang endnu, siger hun.

 7. Drabsdømte Oscar Pistorius bliver nægtet prøveløsladelse

  Den sydafrikanske løber og paralympiske mester Oscar Pistorius er blevet nægtet prøveløsladelse for drabet på sin kæreste i 2013.

  Det oplyser en advokat for offerets familie ifølge Ritzau.

  - Vi er blevet informeret om, at på nuværende tidspunkt er det blevet afvist, og det vil blive genovervejet om et års tid, siger advokat Tania Koen.

  Oscar Pistorius skød og dræbte sin kæreste for godt 10 år siden, for hvilket han afsoner en fængselsdom på 13 år og fem måneder.

  Før sin dom var han kendt som en af de største paralympiske atleter og har vundet OL-guld tre gange.

 8. USA's justitsministerium sagsøger togselskab efter ulykke i Ohio

  Togselskabet Norfolk Southern Corporation er blevet sagsøgt af det amerikanske justitsministerium som følge af togulykken i byen East Palestine tæt ved grænsen mellem staterne Ohio og Pennsylvania i USA.

  Det skriver en række medier – herunder CNN, Reuters og Politico.

  Søgsmålet er indgivet på vegne af den amerikanske miljøstyrelse, der søger erstatning for overtrædelser af den såkaldte "Clean Water Act", der er en amerikansk lov, som har til hensigt at beskytte vandkvaliteten i USA.

  Under togulykken i East Palestine blev flere af togets 150 togvogne afsporet, hvor nogle af dem fragtede det meget sundhedsskadelige og brandfarlige kemikalie vinylklorid, hvilket startede en eksplosionsbrand.

  Med søgsmålet vil justitsministeriet holde Norfolk Southern Corporation ansvarlig for at forurene vandløb og sikre, at selskabet betaler alle omkostningerne til miljøoprydningen af området.

 9. I aften starter et flere måneder langt sporarbejde hos Banedanmark og DSB

  En togtur kan være en behagelig måde at komme rundt i landet eller få klaret lidt arbejde på.

  Men hvis du tager turen mellem Odense og København de kommende måneder, kommer togturen muligvis til at vare lidt længere og til at være med flere skift.

  Banedanmark fornyer sporene fra i aften, den 31. marts, og frem til søndag den 6. august, skriver DSB på sin hjemmeside, og det kommer til at påvirke togdriften.

  Ændringerne rammer strækningen mellem København, Slagelse og Odense.

  Køreplanerne ændrer sig i takt med sporarbejdet, og du kan holde dig opdateret på DSB's hjemmeside og på Rejseplanen.

  Her kan du se de planlagte ændringer:

  (© Skærmbillede fra P4 Trafik)
 10. Aftale om loft over medicinpriser forlænges de næste to år

  Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Danske Regioner og Lægemiddelindustriforeningen har indgået aftaler om prislofter for sygehusmedicin og tilskudsberettiget apoteksmedicin.

  Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

  Aftalen er en forlængelse, der skal være med til at skabe forudsigelighed om medicinpriser og bremse stigende priser.

  Aftalen om sygehusmedicin løber frem til den 31. december 2024 og betyder, at prisloftet på sygehusmedicin reduceres med 2,2 procent den 1. februar 2024, mens det nuværende loft over priserne på tilskudsberettiget apoteksmedicin fastfryses frem til 30. september 2025, skriver parterme i pressemeddelelsen.

  - I en tid med høje stigninger i forbrugerpriserne er jeg meget tilfreds med, at vi med aftalerne holder priserne på apoteksmedicin i ro de næste to et halvt år og endda sænker listepriserne for sygehusmedicin, siger, indenrigs- og sundhedsminister, Sophie Løhde (V).

 11. 49-årig mand anholdt i drabssag fra Dragør Fort

  Endnu en person er anholdt i sagen om et drab på en 54-årig mand ved Dragør Fort den 22. januar.

  Der er tale om en 49-årige mand, som i dag bliver fremstillet i grundlovsforhør i Dommervagten i København.

  Manden nægter sig skyldig, skriver Ritzau.

  Ifølge politiet skete drabet, der foregik med kniv, i forening med tre andre sigtede.

 12. Chatbotten ChatGPT begrænses i Italien

  Hvis italienerne har brug for hjælp til at finde en lækker pastaret, få et nyt træningsprogram eller assistance til at analysere Dantes guddommelige komedie, så er der ingen hjælp at hente hos chatbotten ChatGPT.

  Italiens databeskyttelsesmyndigheder har midlertidigt begrænset OpenAI’s ChatGPT, fordi de mistænker den for at bryde Italiens regler for dataindsamling, skriver Reuters.

  De mener, at ChatGPT har fravær af ”ethvert juridisk grundlag, der retfærdiggør den massive indsamling og lagring af personlige data for at ”træne” de algoritmer, der ligger til grund for platformens drift”.

  Samtidig beskylder de italienske datamyndigheder ChatGPT for ikke at verificere brugernes alder, der kun må bruges af personer på 13 år eller ældre.

  Myndighederne har nu igangsat en undersøgelse af chatbotten.

  Siden ChatGPTs udgivelse sidst år, har der været fart på brugen af og udvikling af kunstig intelligens. Det har fået en række techfolk og eksperter på området til at underskrive et åbent brev, der har til hensigt at sætte udviklingen af kunstig intelligens på pause.

 13. Finanstilsynets direktør stopper i jobbet efter otte år

  Jesper Berg har i næsten otte år været direktør for Finanstilsynet, men nu er det slut.

  Finanstilsynet oplyser i en pressemeddelelse, at 63-årige Berg stopper som direktør i løbet af april.

  - Det har været en fantastisk oplevelse at være direktør for Finanstilsynets 400 medarbejdere i næsten 8 år. Men det er også et hårdt job, der stiller store krav og slider på en, siger Berg i pressemeddelelsen.

  - Den 6. april fylder jeg 64 år og jeg har heldigvis nogen, der vil passe på mig, og som jeg også gerne vil bruge mere tid sammen med.

  Finanstilsynets vicedirektør Kristian Vie Madsen vil fungere som direktør, indtil en ny er fundet.

 14. Danske forskere opdager fugle med nervegift i fjerene

  • En af de nye giftfugle er en rødnakket klokkefugl (Aleadryas rufinucha) (Foto: Knud Jønsson) (© Forskere ved Københavns Universitet)
  • Den giftigste af fuglene lever i Ny Guinea og hedder Pitohui. (Foto: © Foto: Knud Jønsson., Forskere ved Københavns Universitet)
  1 / 2

  Danske forskere står bag fundet af to nye arter af giftfugle, der er fundet på stillehavsøen Ny Guinea, skriver Københavns Universitet.

  Fuglearterne bærer rundt på en stærk nervegift, som genetiske forandringer har gjort dem i stand til at tåle.

  - Vi var selv ret overraskede over at finde gift i de her fugle. Særligt fordi de her to fuglearter er så almindelige i den her del af verden, siger biolog Knud Jønsson, der er en af forskerne bag fundet.

  Han slår fast, at der ikke blevet opdaget nye giftige fuglearter i mere end to årtier.

  Der er tale om fuglearterne gulnakket fløjter og rødnakket klokkefugl, og forskerne mener, at giften tjener som et form for forsvarsværk.

  Fuglene optager giften fra deres omgivelser, mener forskerne, men den endelige kilde til giften er dog ikke fastslået.

 15. Wimbledon åbner for tennisspillere fra Rusland og Belarus

  Russiske Daniil Medvedev spillede sin seneste kamp ved Wimbledon i 2021. (Foto: © adrian dennis, Scanpix Denmark)

  En af tennissportens største turneringer, Wimbledon, byder atter russiske og belarusiske spillere velkommen.

  Det skriver arrangørerne af den britiske grand slam-turnering, All England Club og Lawn Tennis Association, på sin hjemmeside.

  Spillere fra de to nationer var ellers forment adgang til Wimbledon sidste år som følge af Ruslands invasion af Ukraine, men i 2023 kan tennisstjerner som Aryna Sabalenka fra Belarus og Daniil Medvedev fra Rusland atter stille op ved mesterskaberne i London.

  Det skyldes blandt andet, at Wimbledon mødte stor modstand fra tennisverdenen, da man sidste år udelukkede russiske og belarusiske spillere, og det ville sigt kunne skade sporten, fremgår det af pressemeddelelsen.

  Ian Hewitt, formand for All England Club, understreger, at man fortsat fordømmer Ruslands invasion af Ukraine, og at situationen var "meget svær" at navigere i.

  - Vi er taknemmelige for regeringens støtte, da vi og vores andre tennisinteressenter har navigeret i denne komplekse sag og aftalt betingelser, som vi mener er brugbare, siger Ian Hewitt.

  Spillere fra Rusland og Belarus skal stille op som neutrale deltagere og må hverken tilkendegive sympati med Rusland i krigen mod Ukraine eller modtage støtte fra staten eller virksomheder fra Rusland eller Belarus.

  Wimbledon afvikles fra den 3.-16 juli.

 16. Minister møder minkavlere med nedslående besked om erstatning

  Regeringen når ikke at præsentere en model for udbetaling af erstatninger til minkavlerne i årets første kvartal trods et skriftligt og mundtligt løfte om, at det vil ske i "begyndelsen af 2023".

  - Jeg er også frustreret over, at det er gået så langsomt, som det er, lige siden at det blev en sag for efterhånden et par år siden, siger fødevareminister Jacob Jensen (V) på en generalforsamling for minkavlere i Herning, skriver Ritzau.

  I regeringsgrundlaget står der, at "regeringen vil i starten af 2023 præsentere en model, der giver minkavlerne deres erstatninger og acontoudbetalinger hurtigere".

  Regeringen er ikke parat. Det er ifølge ministeren juridisk "meget kompliceret".

  Der var ikke lovhjemmel, da statsminister Mette Frederiksen (S) den 4. november 2020 på et pressemøde sagde, at alle mink skulle aflives på grund af fare for coronamutationer.

  Omkring 150.000 mink blev aflivet ulovligt uden for risikozonerne, inden Fødevarestyrelsen i et brev skrev, at det ikke var et påbud, men en opfordring.

 17. Lukasjenko: Putins planer om taktiske atomvåben i Belarus er et forsvar mod Vesten

  Ruslands planer om at placere taktiske atomvåben i nabolandet Belarus sker for at beskytte sig mod vestlige trusler.

  Det siger Belarus' præsident, Aleksandr Lukasjenko, i en tale til befolkningen.

  Ifølge ham opbygger Vesten styrker i Polen, hvor landet har grænse til Belarus.

  - Mærk jer mine ord, jeg har aldrig svigtet jer. De forbereder at invadere Belarus, at ødelægge vores land, siger præsidenten ifølge Reuters.

  Rusland vil fortsat kontrollere atomvåbene, selvom de befinder sig i nabolandet.

  I forvejen har russerne 10 kampfly, der er i stand til at bære taktiske atomvåben, udstationeret i Belarus, fortalte præsident Putin 25. marts.

  I sin tale opfordrede Lukasjenko også til en øjeblikkelig våbenhvile i Ukraine. Og han sagde ifølge Reuters, at at Rusland ville være nødt til det bruge "det mest forfærdelige våben", hvis det følte sig truet til det.

 18. Stoltenberg: Finlands flag bliver hejst ved Natos hovedkvarter 'en af de næste dage'

  Her ses medlemslandenes flag foran Nato-hovedkvarteret i Bruxelles. Her hænger Finlands flag om nogle dage, siger generalsekretær Stoltenberg. (Foto: © Olivier Matthys, Associated Press)

  Der går ikke længe, før Finlands blå og hvide farver toner frem foran Nato-bygningen i Bruxelles, hvor forsvarsalliancens hovedkvarter ligger.

  Ifølge Nato's generalsekretær, Jens Stoltenberg, bliver Finlands flag hejst "en af de næste dage".

  - Alle 30 Nato-allierede har nu ratificeret tiltrædelsesprotokollen, siger Nato's generalsekretær

  I går stemte det tyrkiske parlament som det sidste af medlemslandene for en optagelse af Finland i Nato. I mandags gjorde det ungarske parlament det samme.

  Finland har allerede sagt, at man går med i Nato, selvom hverken Tyrkiet eller Ungarn har givet grønt lys til Sveriges optagelse.

  De to nordiske lande søgte ellers sammen, men svenskernes godkendelse lader vente på sig på grund knaster med Tyrkiet.

 19. Coop sælger ejendomme for en milliard til pensionsselskab

  Når en stor forretning står overfor kursskifte, så sker det, at millioner skifter hænder.

  Det er også tilfældet ved dagligvarekoncernen Coop, der nu sælger ejendomme for en milliard kroner til pensionsselskabet PensionDanmark, skriver parterne i en fælles pressemeddelelse.

  Pengene fra salget skal blandt andet bruges på den omtalte omstrukturering i koncernen, hvor blandt andet Kvickly, SuperBrugsen og Irma fremover skal samles i en kæde med navnet Coop.

  - Vores opsparing i mursten er vokset med et milliardbeløb gennem de seneste år, lyder det fra Kræn Østergård Nielsen, administrerende direktør i Coop.

  - Vi bruger en del af den opsparing til at gennemføre denne store transformation.

  Salget omfatter en række ejendomme i Brøndby, Albertslund og Hasselager ved Aarhus. Fremover skal Coop leje ejendommene af PensionDanmark.

 20. Michael Valgren er klar til comeback efter voldsomt styrt

  Michael Valgren vandt Amstel Gold Race i 2018. (Foto: © Marcel Van Hoorn, Ritzau Scanpix)

  Cykelrytteren Michael Valgren har ikke været i sadlen, siden han i et optaktsløb til Tour de France i 2022 styrtede voldsomt.

  Men nu sidder han der snart igen.

  Danskeren, som er på kontrakt hos EF, bekræfter over for TV 2 Sport, at han i næste uge er til start i franske Région Pays de la Loire Tour.

  - Det bliver skide spændende. Det kribler helt i benene, når jeg taler om det, siger Michael Valgren.

  Det var under etapeløbet Route d'Occitanie, at danskeren kørte ud over en skrænt. Hans hofte gik af led, hans knæ tog skade og han pådrog sig samtidig et bækkenbrud, men selv om træningen er gået godt, så nærmer det sig alvor.

  - En ting er, at træningen går godt, men en anden ting er at køre cykelløb, hvor man for alvor får gang i motoren, siger Michael Valgren.

  Endagsløbet Région Pays de la Loire Tour køres 4. april.

 21. Socialdemokratiets hovedbestyrelse vil have Christel Schaldemose som spidskandidat til europaparlamentsvalget

  Socialdemokratiets hovedbestyrelse ønsker, at det bliver partiets Christel Schaldemose som partiets spidskandidat til europaparlamentsvalget næste år.

  Det skriver hun selv på Facebook.

  - Jeg er enormt glad for og stolt over den opbakning, som hovedbestyrelsen har givet mig, og jeg vil gøre mit for at leve op til den tillid og det ansvar, udtaler hun.

  Først på partiets årsmøde til september kan hun dog formelt blive valgt.

  - Nu ser jeg frem til vores årsmøde i september, hvor partiets medlemmer skal beslutte den endelige opstillingsliste.

  Christel Schaldemose har været medlem af Europa-Parlamentet siden 2006. Hun er i dag partiets gruppeformand i Europa-Parlamentet.

 22. Guvernør: Vi vil ikke hjælpe med at udlevere Trump

  Beslutningen om at tiltale Donald Trump er både "uamerikansk" og et misbrug af det juridiske system.

  Sådan lyder meldingen fra Floridas guvernør, Ron DeSantis, som siger, at hans delstat ikke vil assistere i forbindelse med en eventuel anmodning om en udlevering af Donald Trump.

  Ekspræsidenten har nemlig adresse i Florida, men tiltales på Manhattan i delstaten New York, hvor han forventes at skulle møde op på tirsdag.

  DeSantis anses af bookmakere og iagttagere for at være Trumps største rival til posten som partiets præsidentkandidat i 2024, selv om han endnu ikke officielt har meddelt sit kandidatur.

 23. Tivoli betaler bøde, efter gæst fik metalbor i hovedet fra 60 meter høj forlystelse

  Rettelse: I en tidligere version af denne artikel stod det som om, at Tivoli havde indgået et forlig med gæsten. Dette er ikke korrekt. Tivoli har indvilget i at betale bøden, som anklagemyndigheden krævede af forlystelsesparken. Det oplyser gæsten til DR Nyheder.

  Et efterspil i kølvandet på en ulykke i Tivoli i 2019 har nu nået sin afslutning, idet forlystelsesparken har betalt en bøde, efter en gæst fik et metalbor i hovedet.

  Tivoli skulle ellers have været i retten, hvor anklageren krævede forlystelsesparken idømt en bøde på 140.000 samt en erstatning til gæsten. Det skriver B.T..

  - Det er korrekt, at der en var sag tilbage fra 2019, som beklageligvis ikke havde fundet sin afslutning. Vi har besluttet at betale. Vi har i øvrigt efterfølgende iværksat en række stramninger og ser med stor alvor på hændelsen, som vi gerne ville have været foruden, siger Tivolis pressechef, Torben Plank, til B.T..

  Ulykken fandt sted i juni 2019, da et 12 centimeter langt bor landede i hovedet på gæsten fra omkring 60 meters højde.

  En håndværker tabte to bor fra sin lomme, mens han var ved at udføre noget arbejde i forlystelsen Det Gyldne Tårn, har lokalmediet KøbenhavnLIV, beskrevet.

 24. Piraterne har forladt danskejet tankskib i Guineabugten: Har taget dele af besætningen med sig

  Her ses et billede af skibet Monjasa Reformer, som blev angrebet af pirater i lørdags. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

  Piraterne har forladt det danskejede tankskib, som blev angrebet i Guineabugten den 25. marts.

  Det oplyser det danske olie- og shippingselskab Monjasa i en pressemeddelelse.

  Skibet sejler under liberisk flag og besætningen er ikke dansk.

  En del af skibets besætningsmedlemmer er blevet befriet og har det ifølge Monjasa godt, men piraterne har samtidig "taget dele af besætningen med sig", lyder det.

  - Vores tanker går til besætningsmedlemmerne, der fortsat er savnet, og deres familier i denne stressende periode, skriver selskabet i pressemeddelelsen.

  Angrebet fandt sted vest for Pointe-Noire i Congo.

  Kommunikationssignalerne fra skibet forsvandt lørdag den 25. marts, og på det tidspunkt var der 16 besætningsmedlemmer på skibet.

  Den 30. marts blev skibet fundet af den franske flåde nær Sao Tomé og Principe, der ligger ud for Gabons kyst, nord for Pointe-Noire.

 25. I dag lukker coronatestcentrene: Rammer krisen igen, skal selvtest være våbnet

  En tur i coronatestcenter var hverdag for mange, da coronapandemien var på sit højeste.

  Men i dag er den sidste dag, hvor man kan komme ind i de offentlige testcentre og få foretaget en PCR-test for coronavirus på statens regning.

  Fra april kan man kun blive testet på det offentliges regning, hvis en læge vurderer, at det er nødvendigt.

  Men rammer krisen hårdt igen, vil selvtest blive våbnet, siger Statens Serum Institut (SSI).

  - Planen er ikke, at vi vil opsætte egentlige testcentre senere, selvom der skulle blive behov for et større antal test, siger Anne-Marie Vangsted, faglig direktør i SSI, til Ritzau.

  - Planen er, at vi vil opsætte et selvtestsystem.

  Systemet skal i så fald fungere ved, at borgere med symptomer får udleveret et testkit, registrerer sig med MitID på en app, tester sig selv derhjemme, afleverer testen og modtager testsvaret.

  Det er muligt at købe selvtest fra private udbydere.

 26. Endnu en dag med grå skyer og regn

  Vi kan få op til 6-7 millimeter vand i dag. Her er det grå himmel ved Hirtshals. Foto: Birger Josephsen (Foto: © Picasa)

  Morgenen har været særdeles regnvåd og især på sjællandske egne.

  Det bliver da også endnu en dag uden plads til, at solen får mulighed for at bryde gennem skyerne, og i perioder i løbet af dagen vil det også regne i det meste af landet.

  I eftermiddag trækker et nyt regnvejr op fra syd, og det giver vand i aften- og nattetimerne.

  Temperaturen ligger mellem 4 og 10 grader, længst mod syd dog op til 12 grader, mens det i Vendsyssel kun bliver omkring 1-3 grader.

  Vinden er svag til jævn fra sydvest.

 27. Magnussen langsomst under kaotisk træning i Melbourne

  Kevin Magnussen kom ikke flyvende fra start under træningen til det australske Formel 1 grand prix.

  Af alle racernes hurtigste omgangstider satte den 30-årige dansker den langsomste. Det blev således til en tid på 1 minut og 21,147 sekunder.

  Den hurtigste omgang blev sat af Aston Martins Fernando Alonso på 1 minut og 18,887 sekunder.

  Magnussen fik problemer efter banens nye DRS-zone og kørte en tur i sandet, inden han kom tilbage på banen. Også Sergio Perez måtte en tur i sandet.

  Forklaringen kom dog, antageligvis, kort efter, da det viste sig, at Albert Park banens GPS-system var brudt sammen.

  Magnussen og resten af feltet blev sat ned i fart og instrueret til at finde sig på plads i pitten, mens GPS-problemerne blev løst.

  Små ti minutter senere fik kørerne lov til at komme på banen igen.

  Lørdag er der kvalifikation, mens det officielle løb skydes i gang klokken søndag morgen dansk tid.

 28. Korrespondent om tiltale mod Trump: Mange detaljer i sagen får vi først i næste uge

  Alene en tiltale mod en forhenværende præsident er historisk, siger DR's korrespondent i USA Lillian Gjerulf Kretz.

  Hvad tiltalen handler om vides for eksempel ikke med sikkerhed.

  - Der er mange uklarheder, fordi tiltalen er forseglet. Måske kommer vi først til at kende omfanget og detaljegraden på tirsdag, forklarer hun.

  Den dag skal den tidligere præsident stilles for en dommer i New York, hvor han skal have taget fingeraftryk og have taget sit foto til politiets arkiv.

  Det er også her, han skal forklare, hvordan han forholder sig til tiltalen, om han vil erklære sig skyldig eller ikke skyldig.

  - Lige nu og her er der meget, vi ikke ved. I amerikanske medier forlyder det dog, at der kan være over 30 tilfælde af forretningssvindel om, hvordan betalinger for eksempel er blevet bogført i Trump-organisationen, og hvorvidt det kan dække over en anden forbrydelse; at det er blevet brugt som kampagnebidrag til en politisk kampagne i 2016.

  - Det kan være nogle af de anklagepunkter vi taler om i denne tiltale, siger Lillian Gjerulf Kretz.

  Du kan følge med i reaktionerne på tiltalen mod Trump i vores liveblog.

 29. Politiet søger vidner til skyderi på Frederiksberg i går aftes

  Sent i går blev der affyret skud ved Solbjerg Have 28 på Frederiksberg - og nu efterlyser politiet vidner i sagen.

  Det oplyser Henrik Svejstrup, der er vagtchef ved Københavns Politi til Ritzau.

  Ingen blev ramt af skud, siger vagtchefen.

  Politiet søger vidner, der har været i området omkring klokken 23.51 torsdag, som også er det tidspunkt, hvor politiet modtog en anmeldelse om skyderiet.

  Den formodede gerningsmand beskrives som en mand på 18 til 20 år, der er mellem 160 og 170 centimeter høj. Han skulle være løbet fra stedet.

  Vagtchefen fortæller, at den formodede gerningsmand beskrives som mellemøstlig af udseende og med et kort fuldskæg, og som ved gerningstidspunktet var iført en sort jakke med hætte, mørke jeans og hvide sko.

  Politiet kan kontaktes på telefon 1-1-4.

 30. Dødstallet stiger voldsomt efter hinduistisk tempel kollapsede

  • Bedende var samlet ved et tempel i Indore i det centrale Indien torsdag for at fejre den hinduistiske festival Ram Navami, da ulykken skete. (Foto: © Uncredited, Associated Press)
  • Folk er stimlet sammen omkring brønden, hvor flere personer er faldet ned i i forbindelse med kollapset. (Foto: © Uncredited, Associated Press)
  1 / 2

  35 personer har mistet livet, og mindst 16 andre er kommet til skade i et hinduistisk tempel, der i går kollapsede i Indore i det centrale Indien.

  Det oplyser lokale myndigheder ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  - Vi har reddet 18 mennesker, siger en lokal embedsmand ved navn Ilayaraja T.

  Det er uklart, hvordan ulykken kunne ske, og der er både meldinger om, at taget på templet kollapsede, og at det var gulvet, som kollapsede.

  Ulykken skete, da bedende var samlet i Indore for at fejre den hinduistiske festival Ram Navami.

  Redningsarbejdet er fortsat i gang, idet flere personer er faldet ned i en brønd ved templet. Mindst 75 redningsarbejdere og soldater arbejder arbejder på at få dem op, skriver Reuters.

 31. E-Boks har stadig tekniske problemer - borgere kan ikke logge ind

  Hvis du higer efter at finkæmme lønsedlen før fredagsbaren senere i dag, så må du væbne dig med tålmodighed.

  E-Boks er nemlig stadig nede.

  - Vi oplever i øjeblikket tekniske problemer, som kan medføre, at du ikke kan logge på, står der på hjemmesiden.

  De henviser til, at man i mellemtiden kan få vist post fra det offentlige på Borger.dk og Virk.dk.

  - Vi arbejder på en løsning og beklager ulejligheden, lyder det slutteligt.

 32. Fem personer er anholdt for deres rolle i dødelig brand på migrantcenter

  Fem personer er blevet anholdt for deres rolle i en af de mest dødelige i Mexico i årevis.

  Det oplyser mexicanske myndigheder ifølge Ritzau.

  Ifølge Mexicos sikkerhedsminister, Rosa Icela Rodriguez, efterforsker man otte personer, der kan være medvirkende til, at branden overhovedet kunne ske, og at disse tæller både statslige og føderale ansatte.

  Myndighederne mener, at migranterne selv startede branden, da de satte ild til en madras som en protest mod, at de skulle sendes tilbage til deres hjemland.

Mere fra dr.dk