Seneste nyt
20. jan kl. 14:54

Politichef undsiger advokatundersøgelse i minksag

Politiinspektør Uffe Stormly går nu i rette med den advokatundersøgelse, der i efteråret kom frem om politiets brug af actioncard, da alle mink skulle aflives.

Det kom frem under afhøringen af politichefen i Retten på Frederiksberg, hvor Minkkommissionen gransker forløbet.

Actioncardene blev brugt til at kontakte avlere uden for zonerne.

Advokatundersøgelsen konkluderer, at der er lavet fejl, fordi actioncardet "hverken er blevet kvalitetssikret, legalitetssikret eller godkendt af rette vedkommende."

Det er ifølge Uffe Stormly ikke rigtigt.

Leder af den juridiske sektion Birgitte Buch har stået for at sikre legaliteten, og Uffe Stormly har selv godkendt det på et operationelt plan, forklarede politiinspektøren.

Seneste nyt

 1. I dag kl. 17:02

  Dronningen fejrer 50 år på tronen med en tur i rutsjebanen i Tivoli

  • Dronningen sad forrest i vognen sammen med Tivolis direktør Susanne Mørch. Foto: Tivoli
  • Dronningen i den gamle rutsjebane i Tivoli. Foto: Keld Navntoft /tivoli (Foto: KELD NAVNTOFT © Keld Navntoft)
  • Dronningen fik også en tur i Den Flyvende Kuffert. Foto: Claus Bech (Foto: Claus bech © fotograf@clausbech.dk)
  1 / 3

  I år har hele Danmarks Daisy siddet på tronen i intet mindre end 50 år.

  Det fejrede hun i dag i Tivoli i København med et tætpakket program. Hun var både inviteret ind for at se en balletforestilling på Pantomimeteatret, fik lov at plante et træ til minde om jubilæet, og så spillede Tivoli-Garden deres helt nye march, som de har komponeret til ære for majestæten.

  Men selvom programmet var stramt, blev der heldigvis også tid til en tur i rutsjebanen. Noget den 82-årige dronning i den grad så ud til at nyde.

  Ved siden af sig i vognen havde hun Tivolis direktør, Susanne Mørch, og den lyderøde hat på regentens hoved blev i øvrigt på magisk vis siddende under hele turen.

  Dronningen nåede under fejringen også en tur i Den Flyvende Kuffert, og til slut fik hun et stykke jubilæumskage på Plænen sammen med de hundredvis af fremmødte.

  Herunder kan du se et lille klip af dronningens tur i rutsjebanen:

 2. 44 min. siden

  Lyon vinder Champions League for ottende gang

  (Foto: Alessandro di Marco © Ritzau Scanpix)

  Den franske fodboldklub Olympique Lyon har generobret Champions League-tronen.

  Lørdag aften stjal de nemlig trofæet tilbage fra sidste års mestre, FC Barcelona, der i finalen blev besejret med 3-1 i kvindernes udgave af Europas største klubturnering.

  Finalen blev spillet på fodboldklubben Juventus' hjemmebane, Allianz Stadium, i Torino.

  Med otte Champions League-titler er Lyon fortsat den klub, der har vundet turneringen flest gange. Senest vandt de turneringen i 2020.

  Det var Amandine Henry, der sendte franskmændene på sejrskurs i lørdagens finale, da hun scorede til 1-0 på et flot langskudsmål efter kun seks minutters spil. Norske Ada Hegerberg ville også bidrage og efter 23 minutter fordoblede hun føringen ved at heade bolden i mål. 10 minutter senere fik Hegerberg igen en central rolle, da hun sørgede for oplægget til Catarna Macarios 3-0-scoring.

  Barcelonas Ballon d'Or-vinder, Alexia Putellas, gav dog ikke op og reducerede til 1-3 kort inden pausen. Men det nyttede ikke noget. For de spanske mestre formåede ikke at score i anden halvleg, selvom de dominerede skudstatistikken. Derfor vandt Lyon Champions League-trofæet i overbevisende stil.

 3. 48 min. siden

  Morgan Freeman er på Putins liste over uønskede gæster

  Den 84-årige skuespiller Morgan Freeman er blevet ramt af russiske sanktioner. (Foto: Carlo Allegri © Scanpix Denmark)

  Ikke at skuespilleren Morgan Freeman sandsynligvis har planer om en lille smuttur til Rusland i nærmeste fremtid. Men hvis han nu havde, så har Putin i hvert fald sat en kæp i hjulpet på dem.

  Rusland offentliggjorde nemlig tidligere i dag en liste med 963 prominente amerikanere, der ikke længere er velkomne i Rusland, op på den liste står blandt andre Morgan Freeman.

  Det skriver nyhedsbureauerne AFP og Reuters.

  Skuespilleren, der blandet andet er kendt fra filmene "Driving Miss Daisy" og "En verden udenfor", optog i 2017 en video, hvor han blandt andet besylder russerne for at sprede propaganda og for at stå bag cyberangreb mod USA.

  Foruden Freeman er også USA's præsident, Joe Biden, Facebooks stifter, Mark Zuckerberg, USA's udenrigsminister, Antony Blinken og CIA-chefen William Burns blevet ramt af det russiske indrejseforbud.

  Listen er sandsynligvis et svar på de sanktioner, Vesten har indført efter Rusland indvarede Ukraine.

  Rusland påstår dog, at sanktionerne "har til formål at begrænse USA, der prøver at indføre en nykolonialistisk verdensorden på resten af planeten."

 4. I dag kl. 20:27

  Naturens eget folkemøde tiltrækker 30.000 gæster

  Danskerne har under de seneste to års coronanedlukning ikke kun savnet at gå til koncert og i teatret.

  De har angiveligt også savnet at mødes ude i virkeligheden og tale om naturen og klimaet. Det tyder antallet af fremmødte ved årets Naturmøde i Hirtshals i hvert fald på.

  I omegnen af 30.000 danskere har nemlig lagt vejen forbi naturens eget folkemøde i i løbet af de sidste tre dage. Og det er lige så mange som i 2019, skriver Naturmødet i en pressemeddelese.

  - Vi har været meget spændte på, om interessen for det fysiske Naturmøde ville være intakt. Heldigvis kan vi konstatere, at folk i den grad har savnet at mødes og tale sammen ansigt til ansigt, udtaler chef for Naturmødet, Leif Lund Jakobsen.

  Årets Naturmødets syv scener bød på i alt 143 debatter om alt fra biodiversitet, bynatur, og havmiljø til klima, landbrug og nationalparker.

 5. I dag kl. 19:37

  Herlufsholm slår stillingen som ny rektor op

  Overgreb på sovende elever, "fødselsdagstæsk" og voldsritualer var alt sammen noget af det, TV 2 for nyligt kunne afdække i en ny dokumentar om kostskolen Herlufsholm.

  Og nu fremgår det af et stillingsoplag på den ældgamle kostskoles hjemmeside, at man leder efter skolens nye rektor.

  Det sker efter, at den tidligere rektor Mikkel Kjellberg, blev fyret af Herlufsholms bestyrelse som en konsekvens af afsløringerne.

  I stillingsopslaget kan man blandt andet læse, at skolen søger en rektor med et "holistisk menneskesyn" som kan skabe "en kultur funderet på positive sociale fællesskaber".

  - Rektor skal for skolens elever sikre trygge og kompetente rammer, der giver dem den bedste uddannelse og dannelse i forhold til de udfordringer, som fremtidens samfund byder på, skriver skolen.

  Siden Kjellberg gik af den 7. maj har skolens vicerektor fungeret som rektor.

 6. I dag kl. 19:13

  Viborg sikrer Europa-playoff efter sejr over nedrykkere

  Sidste års oprykkere fra Viborg FF formåede lørdag aften at holde fast i syvendepladsen i Superligaen.

  I sidste runde af nedrykningsspillet slog midtjyderne bundholdet, Sønderjyske, med 2-0 på udebane i en chancerig og underholdende kamp.

  Som nedrykningsspillets nummer et skal Viborg spille en playoffkamp om en plads i næste sæsons Conference League. Modstanderen findes søndag, når sidste runde i mesterskabsspillet afvikles.

  Viborg endte med at have seks point ned til forfølgerne fra OB, der på samme tid tabte 1-2 til Vejle.

  Du kan se højdepunkter fra kampen mellem OB og Vejle her:

  Vejle sluttede trods sejren under nedrykningsstregen bag AGF, der lørdag spillede 2-2 mod FC Nordsjælland. Dermed rykker traditionsklubben ned i 1. division sammen med Sønderjyske.

  Du kan se højdepunkter fra kampen mellem AGF og FC Nordsjælland her:

  Inden lørdagens opgør havde Vejle matematisk set mulighed for overlevelse, men det ville blandt andet kræve, at Vejle skulle indhente en målforskel på 18.

  I toppen af 1. division er tre hold i spil til at tage de to oprykningsbilletter.

  AC Horsens og Lyngby har på første- og andenpladsen de bedste kort på hånden. FC Helsingør har på tredjepladsen fire point op til Lyngby. Der resterer to runder i oprykningsspillet.

 7. I dag kl. 18:10

  Australien får ny premierminister

  Den australske oppositionleder Anthony Albanese (i midten) bliver landets nye premierminister. (Foto: JAIMI JOY © Ritzau Scanpix)

  Efter næsten ti år med konservative politikere på posten som Australiens premierminister, går landet nu ind i en ny æra.

  Det står klart efter lørdagens valg, hvor centrumvenstrepartiet Labor med 65 procent af stemmerne optalt står til at blive størst. Den nye mand på premierministerposten bliver derfor den 59-årige oppositionsleder Anthony Albanese.

  Det skriver nyhedsbureauet AFP.

  Albanese har især slået sig op på kampen mod klimaforandringer, hvilket han også gjorde i sin sejrstale.

  - Vi kan udnytte muligheden for, at Australien kan blive en supermagt inden for vedvarende energi, sagde han ifølge AFP.

  Som det ser ud nu, står Labor til at få 71 pladser i Australiens parlament, hvilket ikke helt er nok til et flertal. Partiet ser dermed ud til at skulle danne en koalitionsregering.

 8. I dag kl. 17:48

  Udenrigsministeriet yder bistand til dødsdømt dansker i Nigeria

  Danmarks Udenrigsministerium står til rådighed for den 56-årige dansker Peter Nielsen, som i går blev dømt til døden i Nigeria for drabet på sin kone og deres barn.

  Det fortæller direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice Erik Brøgger Rasmussen.

  - Vi yder det, der hedder normal konsulær bistand. Vi blander os ikke i selve retssagen, men vi kan sørge for, at det foregår inden for det regelsæt og den lovgivning, der er i Nigeria, og påpege, hvis det ikke foregår ordentligt.

  - Og så kan vi formidle kontakten mellem den, der sidder i fængsel, og så familien i Danmark. Vi kan også besøge i fængslet, og det gør vi, fortæller han.

  Peter Nielsens forsvarer oplyser til TV 2, at danskeren nægter sig skyldig. Det er endnu uvist, om han vil anke dommen eller forsøge at blive udleveret til Danmark. Der er ingen garanti for, at sidstnævnte kan lade sig gøre. Det afhænger af Nigerias velvilje, forklarer Erik Brøgger Rasmussen.

 9. I dag kl. 17:41

  Odense brager videre til DM-finalen efter sikker sejr over midtjyder

  (Foto: Ernst van norde © Ritzau Scanpix)

  Odense Håndbold leverede storspillet, da det gjaldt i semifinalerne i landets bedste række for kvinder, Bambusa Kvindeligaen.

  Fynboerne har nemlig sikret en plads i DM-finalen, efter de lørdag slog Herning-Ikast med 29-23 i den tredje og afgørende semifinale. Dermed får Odense mulighed for at genvinde titlen fra sidste år.

  Det var især i første halvleg, at Odense grundlagde sejren. Her kunne de nemlig gå til pause foran 16-9. Anden halvleg var mere tæt, som de midtjyske gæster formåede at vinde med ét mål. Dermed kunne fynboerne juble over sejren på 29-23.

  De forsvarende mestre skal møde Team Esbjerg i finalen, der ligesom semifinalerne afvikles over minimum to og maksimalt tre kampe. Den første finale spilles tirsdag. Herning-Ikast skal kæmpe om bronzemedaljer mod Viborg HK.

 10. I dag kl. 17:07

  Magnussen brillerer i spansk kvalifikation

  (Foto: Hasan Bratic © Hasan Bratic/picture-alliance/dpa/AP Images)

  Den danske Formel 1-kører Kevin Magnussen fik lørdag så god fart i sin Haas-bil, at han kom igennem alle tre kvalifikationsrunder og sluttede som nummer otte forud for Spaniens grandprix.

  Dermed har danskeren sikret sig et godt udgangspunkt inden søndagens race i Barcelona.

  Også holdkammeraten Mick Schumacher havde en god lørdag i raceren, da han kom igennem til sidste kvalifikationsrunde og blev nummer 10.

  Ferraris Charles Leclerc, der fører VM-stillingen, starter som nummer et, mens den forsvarende verdensmester Max Verstappen var næsthurtigst. Leclercs holdkammerat, hjemmebanefavotitten Carlos Sainz, slutter som nummer tre.

 11. I dag kl. 16:40

  Dansk badmintondouble taber tæt semifinale i Thailand

  (Foto: Diego azubel © Ritzau Scanpix)

  Semifinalen blev endestationen for badmintonspillerne Kim Astrup og Anders Skaarup ved Thailand Open.

  Fredag slog den danske herredouble de trefoldige verdensmestre fra Indonesien, men lørdag måtte de se sig slået af de tredjeseedede japanere Takuro Hoki og Yugo Kobayashi i tre sæt.

  Danskerne vandt første sæt i semifinalen med 23-21, men efterfølgende tabte Astrup og Skaarup to sæt med cifrene 18-21, 18-21.

  I finalen skal den japanske duo møde indonesiske Fajar Alfian og Muhammad Rian Ardianto.

  Der er ingen danskere i søndagens finaler i Thailand Open.

 12. I dag kl. 15:47

  Radikale opfordrer eget EU-parlamentsmedlem til at trække sig

  Radikale Venstres hovedbestyrelsen trækker støtten til den ene af partiets to EU-Parlamentsmedlemmer, Karen Melchior. (Foto: Jonas Olufson © Ritzau Scanpix)

  De Radikale opfordrer partiets eget medlem, Karen Melchior, til at trække sig fra sit mandat i EU-parlamentet.

  Det bekræfter partiet, efter at Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af et brev til Melchior fra Radikales hovedbestyrelse, hvoraf det fremgår, at de ikke vil indstille hende til næste EU-Parlamentsvalg.

  - Afsæt for situationen er en række alvorlige brud på Radikale Venstres samværspolitik, samt at vi ikke kan opnå sikkerhed for et tilfredsstillende arbejdsmiljø på Karen Melchiors kontor i Europa-Parlamentet, udtaler Mikkel Irminger Sarbo, landsformand for Radikale Venstre, i et skriftligt svar til DR.

  Opfordringen kommer efter et opsigtsvækkende forløb, hvor det sidste år kom frem, at flere af Karen Melchiors ansatte har sagt op på grund af et hårdt arbejdsmiljø. Derudover har hun for nylig været sygemeldt, samtidig med at hun aniveligt er fortsat med at stemme i EU-Parlamentet. Noget der har fået ledelsen i Radikale til at kritisere hende.

  Foruden Karen Melchior sidder også Morten Helveg Petersen i EU-Parlamentet for Radikale Venstre.

 13. I dag kl. 15:47

  HB Køge genvinder det danske mesterskab efter ydmygende Fortuna-nederlag

  Fodboldholdet HB Køge har igen i år vundet den bedste række for kvinder, Gjensidige Kvindeligaen.

  Det står klart, efter duellanterne fra Fortuna Hjørring blev afklapset med 0-4 mod FC Nordsjælland på udebane lørdag.

  Da HB Køge fører med ni point inden de to sidste runder, kan nordjyderne ikke nå at hente de nu dobbelte danske mestre.

  Fortuna var klare favoritter før lørdagens kamp, men allerede efter fire minutters spil satte Karen Linnebjerg Knudsen tvivl ved nordjydernes mesterskabschancer, da hun scorede til 1-0.

  Nordjyderne kunne dog ikke svare igen, og i stedet fordoblede amerikaneren Mariah Lee hjemmeholdets føring efter 69 minutter. Ydmygelsen blev dog total med godt ti minutter tilbage af kampen, hvor nordsjællænderne scorede yderligere to mål til slutstillingen 4-0.

  Fortuna Hjørring kan trøste sig med, at de er sikker på sølvmedaljerne og en plads i Champions League næste sæson.

 14. I dag kl. 14:57

  Biden og Blinken får indrejseforbud til Rusland

  Hvis den amerikanske præsident Joe Biden, den amerikanske udenrigsminister Anthony Blinken eller CIA-chefen William Burns har planer om at rejse til Rusland inden for den kommende fremtid, må de droppe dem igen.

  De er nemlig blandt 963 navne på en liste over personer med indrejseforbud i landet, som det russiske udenrigsministerium har offentliggjort i dag.

  Det skriver Ritzau, der citerer det russiske nyhedsbureau Interfax.

  Rejseforbuddene er blot af symbolsk karakter, da det ikke har ligget i kortene, at repræsentanter for hverken den amerikanske regering eller efterretningstjeneste skal på besøg i Rusland lige foreløbig.

 15. I dag kl. 14:46

  Ukrainsk ambassadør med opråb til EU: 'Polen har brug for økonomisk støtte'

  Knap 3,5 millioner ukrainere er flygtet ind i nabolandet Polen, der - ligesom Danmark - har tilbudt gratis sundhedshjælp, uddannelse og andre sociale ydelser til de mange flygtninge.

  Nu kommer den ukrainske ambassadør i Polen, Andrii Deshchytsia, så med en bøn til EU om at sende økonomisk støtte, inden Polens store gæstfrihed går ud over den polske befolkning.

  - Jeg er bekymret, fordi jeg ikke ved, hvor grænsen for det polske folks gæstfrihed går, fortæller ambassadøren til nyhedsbureauet AP.

  Lige nu bor cirka 80 procent af de flygtende ukrainere i Polen hos polske familier. Og det bekymrer ambassadør Andrii Deshchytsia.

  - Indtil videre har det været en varm velkomst, men hvor længe vil de have dem boende? Jeg og mine landsmænd kan godt forstå, at der trods alt er grænser, siger han.

 16. I dag kl. 13:39

  Biden giver grønt lys for 280 milliarder kroners hjælpepakke til Ukraine

  Selvom Joe Biden i øjeblikket er i Sydkorea for at drøfte andre udenrigspolitiske emner, fandt den amerikanske præsident for kort tid siden fyldepennen frem for at underskrive en hjælpepakke, der skal sikre Ukraines økonomiske fremtid frem til slutningen af september.

  Det skriver nyhedsbureauet AP.

  I hjælpepakken er der blandt andet afsat cirka 140 milliarder kroner til militær hjælp, cirka 56 milliarder kroner i generel økonomisk støtte, cirka 35 milliarder kroner til at begrænse fødevarekrisen og over 7 milliarder kroner til at hjælpe flygtninge.

  Fordi den amerikanske præsident befinder sig på den anden side af jorden, måtte en repræsentant fra regeringen hoppe på et passagerfly til Seoul med dokumentet, så Joe Biden kunne sætte sin underskrift på så hurtigt som muligt.

  Ukraines præsident Zelenskyj har tidligere på ugen udtryk sin taknemmelighed for USA's økonomiske støtte på Twitter.

 17. I dag kl. 13:37

  Danmarks ishockeyherrer slår Frankrig og øjner knald eller fald-kamp om VM-kvartfinale

  (Foto: MARTIN MEISSNER © Associated Press)

  Danmarks ishockeyherrer levede lørdag op til favoritværdigheden mod Frankrig ved VM i Finland.

  Danskerne vandt opgøret 3-0, og dermed har de samtidig slået franskmændene i kampen om den sidste billet til kvartfinalerne. Alt tyder på, at der venter Danmark en afgørende duel for en plads i kvartfinalen, når de på tirsdag møder gruppens femteplads, Slovakiet.

  Med i alt ni point indtager Danmark fjerdepladsen i gruppe A, der udløser den sidste billet til kvartfinalerne. Men med en sejr i det indbyrdes opgør på tirsdag, kan Slovakiet med al sandsynlighed matche danskernes pointantal og stjæle billetten.

  Slovakiet møder undertippede Italien senere lørdag, mens Danmark møder gruppens tophold, Canada, inden tirsdagens vigtige kamp. Netop Canada, Schweiz og Tyskland sidder lige nu på de tre øvrige billetter til kvartfinalen i Danmarks gruppe.

  Den tidligere NHL-spiller Peter Regin sendte danskerne på sejrskurs i lørdagens kamp til sidst i første periode efter en 2 mod 1-situation. Frederik Storm lavede en tværpasning til Regin, der sendte et trækskud op i nærmeste hjørne bag den franske keeper.

  Danskerne fortsatte med at sidde på spillet i starten af anden periode, og det danske momentum blev forstærket af en fransk udvisning. Det betalte sig af i det efterfølgende powerplay, da forward Joachim Blichfeld skød pucken gennem forsvaret og mellem den franske keepers ben.

  I tredje periode kom franskmændene bedre fra start, men det var Julian Jacobsen der scorede periodens eneste mål til slutstillingen 3-0, efter Frankrig havde trukket målmanden i de sidste minutter.

 18. I dag kl. 13:16

  Kulturminister vil gøre op med skæv kønsbalance i radioen

  Som en stor kulturinstitution er DR med til at skævvride kønsfordelingen på et musikmarked, der i forvejen ikke har ligestilling.

  Sådan lyder det fra kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til Ritzau, efter hun tidligere på dagen har præsenteret en medieaftale, der vil have DR og TV2 til "at skabe større mangfoldighed og diversitet."

  - Der er en massiv overvægt af mandlige musikkunstnere, der bliver afspillet i radioen, og det skal vi have et indblik i, siger hun til Ritzau.

  Ifølge ministeren skal medierne ikke tvinges til at skabe en lige kønsfordeling af eksempelvis musikkunstnere i radioen eller på tv.

  I stedet skal der indsamles tal på fordelingen, så man kan "have en debat på et oplyst grundlag."

 19. I dag kl. 13:00

  Nordkorea registrerer mindst 200.000 nye 'febertilfælde'

  Siden Nordkorea for lidt over en uge siden officielt registrerede sit første coronaudbrud, er smitten fortsat med at vokse støt i det isolerede land.

  Således har landets myndighder lørdag rapporteret om mere end 200.000 nye patienter med symptomer på "feber".

  Med de nye smittetal når landets samlede antal af patienter med symptomer på feber op på over 2,4 millioner.

  Det skriver det koreanske nyhedsbureau KCNA med henvisning til data fra de nordkoreanske sundhedsmyndigheder ifølge Reuters.

  Ifølge KCNA er der registreret 66 dødsfald.

  Det fremgår ikke hvor mange, der er blevet testet positive for corona.

 20. I dag kl. 12:18

  Tivoli fejrer dronningens 50-årige regentjubilæum

  • I anledning af dronningens 50-års regentjubilæum fejres hun i dag i Tivoli i København. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)
  • Dronning Margrethe blev taget imod med blomster, da hun ankom til Tivoli. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)
  • Balletopvisning for dronningen i Tivoli i anledning af hendes 50. jubilæum som regent af Danmark. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)
  • Jubilæet skal fejres med fælles kagespisning, plantning af træ og en nykomponeret march til Dronningen fremført af Tivoli-Garden. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  Dronning Margrethe er netop ankommet til Tivoli i København, hvor der er lagt op til den helt store fejring i anledning af hendes 50. år som regent af Danmark.

  Der er blandt andet lagt op til, at dronningen skal deltage i aktiviteter som fælles kagespisning og plantning af træ, og så skal hun høre en nykomponeret march, skrevet i anledning af jubilæet, fremført af Tivoli-Garden.

  Derudover vises der en udstilling med udvalgte kostumer og skitser, som Dronningen har skabt gennem de sidste 20 år til forestillinger i Tivoli.

  Dronningens rigtige jubilæumsdato var den 14. januar, hvor der da også var planlagt en stor fejring, men den måtte udsættes grundet coronapandemien.

 21. I dag kl. 11:50

  Bekymrede jordemødre på Bornholms Hospital: ligger 30 procent under normeringen

  Arbejdspresset er for stort på Bornholms Hospital, fordi hospitalet kun har 70 procent af de jordemødre, det er normeret til at have.

  Det mener fire jordemødre på hospitalet, der har skrevet et bekymringsbrev til hospitalets ledelse.

  - Vores vision om det bedste og mindste fødested i Danmark kuldsejler. Den ro og nærvær samt kontinuitet, som vi tidligere har promoveret os på, kan vi ikke længere se og mærke, står der blandt andet i brevet.

  Hospitalsdirektør Annemarie Hellebek anerkender jordmødrenes store arbejdspres. Men det er svært at tiltrække jordemødre til et udkantsområde som Bornholm i en tid med jordemoder-mangel i hele Region Hovedstaden.

  - Men vi gør alt, hvad vi kan, for at skaffe medarbejdere, siger hun.

 22. I dag kl. 11:26

  Chefredaktør på 24syv: Ikke at forlænge sendetilladelsen er en 'mediepolitisk tragedie'

  Det er en "mediepolitisk tragedie", at regeringen ikke vil forlænge radiostationen 24syvs sendetilladelse.

  Det skriver programdirektør og ansvarshavende chefredaktør på 24syv Simon Andersen på Facebook, efter det med den nye aftale står klart, at radiostationen får sløjfet sin DAB-sendetilladelse og statsstøtte, når sendetilladelsen udløber i 2024.

  - Det er en mediepolitisk tragedie, at regeringen ikke blot vil tage livet af 24syv, men også aflive FM4, hele Per Stig Møllers oprindelige og geniale tanke om, at der skal være et alternativ til DRs taleradio.

  Sådan skriver han på Facebook med reference til den tidligere konservative kulturminister, Per Stig Møller, der var manden bag udbuddet af en ny taleradio på FM4.

 23. I dag kl. 11:01

  24syv får ikke forlænget sendetilladelsen

  Radiostationen 24syv får ikke forlænget sin sendetilladelse, når den udløber i 2024.

  Det fremgår af regeringens nye medieaftale, som netop er blevet offentliggjort på et pressemøde.

  Af aftalen fremgår det, at 24syvs DAB-sendetilladelse ikke vil blive genudbudt.

  - Parterne er enige om, at programtilladelsen til at sende landsdækkende public service-radio i DAB-nettet ikke genudbydes, når den nuværende programtilladelse udløber 31. marts 2024, står der i aftaleteksten.

  Radiostationen, der tidligere har heddet Radio Loud, gik i luften for omkring to år siden og har siden kæmpet med at lokke lyttere til.

 24. I dag kl. 10:35

  Ny medieaftale pålægger streamingtjenester at betale 'kulturbidrag'

  Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen præsenterer ny medieaftale i Kulturministeriet i København lørdag den 21. maj 2022. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

  En ny medieaftale er faldet på plads og betyder blandt andet, at streamingtjenester som Netflix skal betale et såkaldt "kulturbidrag" på seks procent af tjenesternes omsætning i Danmark.

  Det står klart, efter kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) netop har præsenteret medieaftalen på et kort pressemøde i Kulturministeriet.

  - Medieforbruget i Danmark er forandret. Internationale streamingtjenester fylder mere og mere, og derfor er det helt nødvendigt, at de også er med til at bidrage til vores kulturelle fællesskab, lyder det fra ministeren.

  Andre tiltag i den nye medieaftale tæller en styrket mediestøtte til lokale og regionale medier, en bevilling til DR på over 100 millioner kroner over årene i aftaleperioden og et nyt lydunivers i DR til børn og unge.

  Aftalen er blevet indgået mellem regeringen og en række partier. Dog ikke Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, der forlod forhandlingsbordet i går, blandt andet fordi partierne ikke ønskede at indføre en streamingafgift.

 25. I dag kl. 10:15

  Biden mødes med Sydkoreas præsident for at drøfte styrket samarbejde

  Den amerikanske præsident, Joe Biden, mødtes med den nyvalgte sydkoreanske præsident Yoon Suk Yeol i morges dansk tid. Jung Yeon-je/Pool via REUTERS (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

  Den amerikanske præsident, Joe Biden, er her til morgen dansk tid mødtes med den nyvalgte præsident i Sydkorea, Yoon Suk Yeol.

  Her drøftede de to statsledere blandt andet, hvordan de sammen kan håndtere Nordkoreas atomtrusler. Det skriver nyhedsbureauet AP.

  De to lande vil blandt andet overveje at skrue op for militære øvelser i området omkring Koreahalvøen som reaktion på Nordkoreas fortsatte trussel om atomkrig.

  Desuden drøftede de to præsidenter at skrue op for samarbejdet omkring teknologi og handel.

  - Vores to nationer arbejder på at håndtere nutidens muligheder og udfordringer, sagde Joe Biden blandt andet under mødet.

  Den amerikanske præsident lagde også vægt på, at de to lande har en fælles historie, der strækker sig over 70 år, og at deres alliance skulle mod nye højder.

 26. I dag kl. 09:42

  Australiens premierminister afgiver sin stemme til landets parlamentsvalg

  I dag går australierne til stemmeurnerne for at vælge landets næste parlament - og med det også en ny regering og premierminister.

  Og landets premierminister, Scott Morrison, der står i spidsen for landets konservative regeringskoalition, har også selv været afsted.

  Lørdag afgav han således sin stemme på en folkeskole i Lilli Pilli i Sydney.

  • Australiens premierminister Scott Morrison ankommer sammen med sin hustru og sine to døtre til en lokal skole for at afgive sin stemme. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)
  • Scott Morrisons konservative regeringskoalition håber at blive genvalgt til en fjerde treårig periode ved magten. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Det australske valg kommer efter flere år med kæmpe skovbrande og naturkatastrofer, hvis alvor flere forskere tilskriver klimaforandringer.

  Klimaet er dog ikke det eneste, der er på valgplakaten. Også stigende priser og inflation fylder ifølge BBC hos de australske vælgere.

 27. I dag kl. 08:50

  Britisk forsvarsministerium: Sanktioner er sandsynligvis årsag til russernes mangel på nye droner

  Siden krigen i Ukraine brød ud, har russerne mistet militære køretøjer og luftfartøjer i hobetal.

  Nu mener det britiske forsvarsministerium, at russerne også i høj grad mangler ubemandede såkaldte rekognosceringsdroner, som de kan bruge til at udpege ukrainske bombemål.

  Det skriver Reuters.

  Manglen skyldes højst sandsynligt de mange sanktioner, der er blevet pålagt Rusland fra EU og resten af vesten, lyder det.

  Og hvis tabet af russiske luftfartøjer fortsætter, kommer Ruslands evne til at udpege strategiske mål i Ukraine under yderligere pres, slår det britiske forsvarsministerium fast.

 28. I dag kl. 08:19

  Påskeøen åbnes op for besøgende efter to års turiststop

  Påskeøen, der er kendt for sine over tusind hoveder skåret i sten, genåbner 1. august for turister. (Foto: MARION GIRALDO © Ritzau Scanpix)

  Den er en af verdens mest isolerede øer.

  3.200 kilometer ud for Chiles kyst, midt ude i Stillehavet, ligger Påskeøen med sine massive stenstatuetter, der blev udhugget af øens lokalbefolkning for flere hundrede år siden.

  Før coronapandemien havde Påskeøen cirka 100.000 turister om året, men siden begyndelsen af 2020 har det tal ligget på et stabilt 0.

  Men nu åbner Chiles regering op for turister på øen igen fra den 1. august. Det skriver Ritzau.

  Forud for genåbningen har der været intense forhandlinger med øens lokalbefolkning, der har været stærkt imod at tillade turister på øen under coronapandemien.

 29. I dag kl. 08:00

  Danskers dødsdom i Nigeria er blevet en 'celeber sag' i det afrikanske land

  Den 56-årige dansker Peter Nielsen blev i går idømt dødsstraf i Nigeria for drabet på sin kone og deres barn.

  Og ifølge Sine Plambech, der er seniorforsker ved DIIS, så tiltrækker sagen sig stor opmærksomhed i det afrikanske land.

  - Det er en celeber sag, fordi den dræbte er en sangerinde, der var populær og på vej til at blive endnu mere populær, fortæller hun.

  - Og så er han jo en hvid, dansk mand, og der er også et barn, der er blevet dræbt. Så det her har fyldt meget i nigerianske medier.

  Peter Nielsens forsvarer oplyser til TV 2, at danskeren nægter sig skyldig.

 30. I dag kl. 07:51

  Kulturministeren holder doorstep om ny medieaftale klokken 10.30

  Kulturminister Ane Halsboe (S) forventer at kunne præsentere en ny medieaftale her til formiddag på et kort pressemøde i Kulturministeriet cirka klokken 10.30.

  Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

  Du kan følge med i pressemødet på DRTV og dr.dk.

 31. I dag kl. 07:41

  Nu er der helt lukket for russisk naturgas i Finland

  Nu flyder der ikke længere russisk naturgas igennem gasledningen til nabolandet Finland. Det bekræfter det finske gasselskab Gasum her til morgen.

  - Tilførslen af naturgas til Finland med Gasums leveringskontrakt er nu lukket, udtaler selskabet til Reuters.

  - Fra i dag og igennem hele sommersæsonen kommer Gasum til at levere naturgas til sine kunder fra andre kilder - blandt andet igennem Balticconnector-ledningen.

  Balticconnector-ledningen forbinder Finland med Estlands gasforsyning.

  Gasum udtaler desuden, at de var helt klar på, at der ville blive lukket for naturgas fra Rusland i stykke tid i forvejen, og at de derfor havde planlagt alternativer.

 32. I dag kl. 07:06

  Tidligere amerikansk marinesoldat fangeudvekslet med Rusland: ´Blod og afføring overalt’

  Trevor Reed tilbragte over to år i russernes varetægt, indtil han blev løsladt som del af en fangeudveksling med den russiske narkosmugler Konstantin Jarosjenko. REUTERS/Tatyana Makeyeva/File Photo (Foto: TATYANA MAKEYEVA © Ritzau Scanpix)

  I over to år sad 30-årige amerikanske Trevor Reed fanget i Rusland efter at være blevet idømt en fængselsdom på ni år for at bringe to russiske betjentes liv i fare på et besøg i landet.

  - Der var blod på alle væggene fra fanger, der havde taget deres eget liv eller dræbt andre fanger, siger 30-årig Trevor Reed til amerikanske CNN.

  - Toilettet var bare et hul i jorden, og der var lort over det hele, siger han.

  Derudover tilbragte Trevor Reed en del af afsoningstiden på et psykiatrisk hospital. Ifølge ham selv var det, fordi han blev ved med at appellere sin straf – noget, der irriterede russerne.

  Trevor Reed blev fangeudvekslet med den russiske narkosmugler Konstantin Jarosjenko og kom tilbage til USA den 28. april. Det har ikke været muligt for DR at verificere hans skildringer.

 33. I dag kl. 06:22

  Zelenskyj vil beslaglægge russiske aktiver og bruge dem til at genopbygge Ukraine

  Russiske midler og ejendomme skal beslaglægges - og pengene herfra skal sendes til Ukraine.

  Sådan lyder den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyjs, bud på, hvordan landet skal kompenseres for de skader, Rusland har forårsaget under krigen.

  - Det ville være fair. På den måde ville Rusland mærke byrden fra hvert eneste missil, hver bombe og hver granat, som de har affyret mod os, siger Zelenskyj ifølge Ritzau.

  Hel konkret foreslår han en formel aftale mellem Ukraine og dets allierede, hvori lande skal beslaglægge og bruge russiske midler og aktiver til at genopbygge Ukraine.

  EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, sagde torsdag, at EU allerede er i gang med at undersøge, om man kan bruge russiske oligarkers indefrosne aktiver til genopbygningen af Ukraine.

 34. I går kl. 23:05

  Pollensæsonen er blevet længere og værre de sidste ti år

  Nys, kløe og lidt problemer med vejrtrækningen. En stor del af den danske befolkning har de samme problemer i denne periode, og det kan være, at du føler problemerne længere end normalt.

  Det er der nemlig en god grund til. Den udfordrende pollensæson er nemlig længere, end den tidligere har været. Det viser nye tal fra Astma-Allergi Danmarks pollenkalender ifølge Politiken.

  De sidste ti år er pollensæsonen blevet længere og værre, end den tidligere har været. Og det gælder ikke bare for græs eller birk. Det gælder for alle typer af pollen.

  Eksempelvis for hassel begynder sæsonen 25 dage før og varer 21 dage længere, end tallene viste fra perioden 1985-2009. Der er 66 procent mere hasselpollen, mens der er 82 procent mere ellepollen.

  Udviklingen betyder formentligt, at flere reagerer på deres allergi.

  - Det går kun den forkerte vej for pollenallergikerne. Vi ved ikke, præcis hvorfor folk får pollenallergi, men ved, at det er arveligt, og at man for at blive allergisk skal udsættes for det, man er disponeret for. Så jo mere pollen og jo længere, jo flere vil få symptomer, siger Lene Heise Garvey, næstformand i Dansk Selskab for Allergologi.

 35. I går kl. 22:24

  Se billederne: Kvinde protesterer på rød løber i Cannes med det ukrainske flag malet på kroppen

  Sikkerhedsfolk måtte stoppe kvinden, der løb ind på den røde løber til filmfestivalen i Cannes. (Foto: VALERY Hache © Ritzau Scanpix)

  "Stop med at voldtage os!"

  Det var teksten, der stod skrevet på kvindens krop, da hun i dag løb delvist nøgen ind på den røde løber ved filmfestivalen i Cannes.

  Udover teksten havde hun også malet det ukrainske flag på sin krop. Hun havde også malet rødt på sine lår, der skal ses som blod efter en voldtægt.

  Hun kom råbende ind på den røde løber blandt filmstjernerne, før hun blev fanget af sikkerhedsfolk, der placerede en jakke over hende.

  Kvinden er ukendt. Se billederne fra episoden her:

  • Filmstjernerne på den røde løber i Cannes blev overrasket, da en kvinde pludselig løb ind blandt dem. (Foto: Patricia de melo Moreira © Ritzau Scanpix)
  • Sikkerhedsfolk var hurtigt over hende og tildækkede kvinden med en jakke. (Foto: VALERY Hache © Ritzau Scanpix)
  • Hun havde malet rødt på sig, der skulle ligne, at hun var blevet udsat for voldtægt. (Foto: Antonin Thuillier © Ritzau Scanpix)
  • "Stop med at voldtage os!" Det var teksten, hun havde malet på sin krop sammen med det ukrainske flag. (Foto: VALERY Hache © Ritzau Scanpix)
  • Det er uvist, hvem kvinden var, og hvorfor hun valgte at bruge den røde løber i Cannes til at protestere. (Foto: VALERY Hache © Ritzau Scanpix)
  1 / 5
 36. I går kl. 21:18

  Rusland påstår, at stålværk i Mariupol er 'blevet fuldstændigt befriet'

  Ifølge det russiske forsvarsministerium har de sidste ukrainske soldater, der havde forskanset sig på Azovstal-værket, overgivet sig.

  Området er 'blevet fuldstændigt befriet', lyder det fra ministeriet, skriver Reuters. Angiveligt har 531 ukrainske soldater overgivet sig.

  Ukraine har ikke bekræftet udmeldingen fra russerne, men den ukrainske præsident er her til aften citeret for at sige, at de sidste ukrainske styrker på stålværket i havnebyen Mariupol har fået besked på, at de må forlade værket og forsøge at redde deres liv.

  Ukraine meddelte i mandags, at soldaternes kampmission på stålværket var overstået, og de første soldater blev evakueret til russisk kontrollerede områder.

  Soldaterne bliver hyldet, fordi de i over 80 dage holdt stand på værket i den ellers belejrede havneby.

  Russerne derimod ser det som en sejr, at man reelt har kontrol over den strategisk vigtige by ved Sortehavet.

  Mange af soldaternes skæbne er nu uvis.Ifølge Røde Kors er der noteret 'hundredvis' af krigsfanger fra Azovstal-værket, skriver Ritzau.

  Denis Pusjilin, der er separatistleder for den selvudråbte republik Donetsk i det østlige Ukraine, har tidligere ifølge Ritzau sagt, at de ukrainske styrker skal for en domstol.

 37. I går kl. 21:02

  To tornadoer i det vestlige Tyskland kvæster 40 personer

  To tornadoer har ramt det vestlige Tyskland, og de har sat et stort aftryk. Blandt andet er der 40 personer, som er kvæstet i byen Paderborn. Det skriver tyske Bildzeitung ifølge Ritzau.

  Ti personer af de 40 er alvorligt sårede.

  Politiet i Paderborn opfordrer borgere til at blive hjemme. Den offentlige transport er hårdt ramt.

  Byen Lippstadt er også blandt de mærkede byer, hvor en tornador ruskede i husene. Det oplyser tornadoekspert Andreas Friedrich fra den tyske vejrtjeneste Deutschen Wetterdienstesmelder til Bildzeitung.

  Lippstadt er cirka en times kørsel fra Dortmund.

  Se en privat optagelse fra Lippstadt her:

 38. I går kl. 20:24

  Tennisforbund reagerer på russisk udelukkelse: Ingen ranglistepoint ved Wimbledon

  Den prestigefyldte grand slam-turnering løber fra den 27. juni til og med den 10. juli. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

  Der bliver ingen point til verdensranglisten til mandlige deltagere ved årets Wimbledon.

  Det meddeler Det Internationale Tennisforbund (ATP) på sin hjemmeside fredag.

  Beslutningen skyldes Wimbledons udelukkelse af russiske og belarusiske spillere, som ATP erklærede sig meget uenig i, da beslutningen blev offentliggjort i april.

  Ifølge nyhedsbureauet AFP underminerer Wimbledon med sin beslutning principperne og integriteten bag ATP's verdensrangliste.

  - Det er også et brud på vores aftale om ranglisten. Hvis ikke forholdene ændrer sig, er det med stor fortrydelse og modvilje, at vi ikke ser andre udveje, end at fjerne ATP-point fra Wimbledon i 2022, skriver ATP på sin hjemmeside.

  /ritzau/

  OPDATERING: Kvindernes forbund, WTA, har siden fulgt trop og fjerner også pointene ved det forestående Wimbledon.

 39. I går kl. 20:14

  Dansker dømt til hængning for dobbeltdrab i Nigeria - men få dødsdomme føres ud i livet

  En 56-årig dansk mand er i Nigeria blevet idømt dødsstraf ved hængning for drabet på sin nigerianske kone og deres datter.

  Ifølge DR Nyheders Afrika-korrespondent, Søren Bendixen, er dødsdomme ikke noget sjældent syn i det afrikanske land. Det er til gengæld eksekveringen af de mange dødsdomme, som gennem tiden er blevet dømt, fortæller han.

  - Hvert eneste år er der folk, der bliver dømt til døden i Nigeria. Det, der til gengæld er lidt særligt, er, at det ikke er noget, man udfører særligt ofte, man skal faktisk flere år tilbage for at støde på sager, hvor folk rent faktisk er blevet hængt, som det er traditionen i Nigeria.

  Ifølge Søren Bendixen vurderes der lige nu til at sidde omkring 3.000 fanger, der venter på at få deres dødsdomme eksekveret i Nigeria:

  - Det betyder, at det nok ikke er specielt sandsynligt, at den her sag vil resultere i, at man rent faktisk udfører den dødsstraf, som nu er givet, siger han og tilføjer, at den dømte tilsyneladende også har mulighed for at appellere dommen til en højere domstol.

  - Og det vil man højst sandsynligt gøre. Man kan sige, at der er jo ikke særligt meget at tabe ved at forsøge at få omgjort den her straf.

  Udenrigsministeriet vil ikke kommentere på den konkrete sag, men fortæller til DR Nyheder, at man har ydet konsulær bistand til den danske statsborger, som er dømt i sagen, siden varetægtsfængslingen begyndte, og at den bistand vil fortsætte - også under eventuelle ankesager.

 40. I går kl. 19:38

  WHO indkalder til hastemøde om verdensomspændende udbrud af abekopper

  Sverige, Tyskland, Belgien, Frankrig, Italien, Spanien, Portugal og Storbritannien.

  I disse otte europæiske lande er der indtil videre konstateret mere end 100 tilfælde af virussen abekopper, og et sådan udbrud er meget sjældent og udsædvanligt.

  Derfor indkalder Verdenssundhedsorganisationen (WHO) nu til et hastemøde om situationen, skriver Ritzau.

  Tidligere i dag sagde WHO's europæiske chef, Hans Kluge, at han er bekymret for, at virussen kan sprede sig yderligere i løbet af sommeren, når folk samles til fester og festivaler.

  Ifølge WHO er udbrudet blandt andet usædvanligt, fordi de smittede ikke har rejst i central- og vestafrikanske lande, hvor abekoppeudbrud normalt ses.

  Og så peger WHO også på, at spredningen i Europa og andre lande kan tyde på, at smitten har været til stede i noget tid.

  USA, Canada og Australien har også konstateret flere tilfælde.

  Abekopper opstår ofte efter rejser til Afrika. Sygdommen viser sig typisk i form af feber, kulderystelser og et udslæt med blærer, som kan give sår, når de heler.

  Sygdommen er ikke farlig for mennesker og varer ifølge Sundhedsstyrelsen normalt to til fire uger og går i de fleste tilfælde over af sig selv.

 41. I går kl. 18:56

  Holger Rune kæmper forgæves mod verdens nummer 11

  Holger Rune slog godt tilbage i semifinalen, men formåede ikke at spille sig i finalen i Lyon. (Foto: Patrick Cannaux/DPPI / ipa-agenc © Ritzau Scanpix)

  Den danske tennisstjerne Holger Rune er ude af ATP-turneringen i Lyon.

  I fredagens semifinale tabte den unge dansker til briten Cameron Norrie med cifrene 6-2, 5-7, 6-4 i den franske grusturnering.

  Dermed formår danskeren ikke at spille sig i sin anden ATP-finale på tre uger.

  På maj måneds første dag gik 19-årige Rune hele vejen i München, der ligesom turneringen i Lyon er en ATP 250-turnering.

  Holger Rune, der er nummer 40 på verdensranglisten, kan nu se frem til grand slam-turneringen French Open, hvor han møder verdens nummer 15, canadieren Denis Shapovalov.

  French Open spilles i Paris fra på søndag og to uger frem.

 42. I går kl. 18:43

  To af Bidens sikkerhedsfolk er sendt hjem fra Sydkorea efter anklager om overfald og druk

  Den amerikanske præsident, Joe Biden, er ankommet til Sydkorea, hvor han de næste dage besøger landet samt Japan.

  Men turen bliver uden to af sine folk fra Secret Service, da to agenter er blevt sendt hjem på orlov.

  De var rejst forud for præsidenten for at planlægge besøget, og den ene er ifølge Reuters under mistanke for at have været beruset og have overfaldet en lokal dagen før præsidentens ankomst.

  Reuters citerer det lokale politi for, at det mulige overfald skulle være sket på grund af et skænderi om en taxa, men de oplysninger er ikke bekræftet af amerikanerne.

  - Secret Service kender til en hændelse uden for arbejdstiden, hvor to ansatte er involveret, og som muligvis har at gøre med overtrædelse af retningslinjerne, siger Anthony Guglielmi, talsperson fra Secret Service.

 43. I går kl. 18:42

  Dansker dømt til døden ved hængning i Nigeria

  En dansk mand er blevet dømt til døden i Nigeria. Det skal foregå ved hængning. Det bekræfter Udenrigsministeriet.

  - Vi har i dag modtaget meddelelse om, at en dansk statsborger er idømt dødsstraf i Nigeria, oplyser Udenrigsministeriet i en mail til DR Nyheder.

  - Danmark og øvrige EU-lande tager i alle fora stærkt afstand fra alle former for dødsstraf og arbejder konstant for afskaffelse af dødsstraf og indførelse af moratorium for eksekvering af dødsstraf. Vi vil igen i stærke vendinger gøre nigerianske myndigheder opmærksom på Danmarks afstandtagen til dødsstraf.

  Udenrigsministeriet skriver desuden, at Nigeria ikke har eksekveret dødsstraf i flere år.

  - Danmark har gjort de nigerianske myndigheder bekendt med Danmarks og EU’s holdning til dødsstraf, og vi har noteret os, at Nigeria ikke har eksekveret dødsstraf i flere år.

  Udenrigsministeriet har siden varetægtsfængslingen af danskeren ydet konsulær bistand i sagen.

 44. I går kl. 18:17

  Se billederne: Dronning Margrethe og prinsesse Beatrix markerer 500-året for hollandsk indvandring i Dragør

  Dronning Margrethe og den hollandske prinsesse Beatrix var i dag på besøg i Dragør Kommune. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

  2021 var 500-året for, at Christian den anden indgik en aftale, hvor 184 hollandske bønder fik brugs- og ejendomsret til hele Amager og Saltholm.

  Specielt Store Magleby i Dragør Kommune fik et hollandsk præg.

  Det blev fejret i dag, da området fik royalt besøg af dronning Margrethe og den tidligere hollandske dronning, der i dag hedder prinsesse Beatrix i den særlige anledning.

  Programmet stod på besøg på Amagermuseet, en demonstration af traditionel fastelavnsridning samt et besøg på Seerupgaard.

  Det var planen, at den særlige dag skulle fejres sidste år, men der kom coronapandemien i vejen for det.

  I morgen er det dronning Margrethes tur til at blive fejret.

  Tivoli fejrer nemlig dronningens 50-års regentjubilæum. Oprindeligt skulle hun være fejret i januar, men det blev også aflyst på grund af coronapandemien.

  • Dronning Margrethe og den hollandske prinsesse Beatrix var i dag på besøg i Dragør Kommune i anledningen af 500-årsjubilæet af den hollandske indvandring til Dragør. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)
  • Som en del af arrangementet viste Foreningen Vennekredsen den traditionelle ’fastelavnsridning’. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)
  • Rytterne begynder opvisningen med at synge den danske nationalsang, hvorefter de i galop demonstrerer tre runder med tøndeslagning for til slut at udråbe et ’længe leve’ for de to kongehuse. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)
  • Dragør Kommunes borgmester, Kenneth Gøtterup, var der også for at tage imod dronningen og prinsesse Beatrix. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)
  • Mange lokale var også mødt frem til arrangementet med både danske og hollandske flag, og de fik også muligheden for at hilse på de royale. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)
  • Arrangementet skulle oprindeligt være afholdt sidste år, men på grund af coronapandemien blev det udsat til i år. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)
  • Dronningen og prinsesse Beatrix besøgte også gård Seerupgaard. Familien Seerup Hansen er af gammel hollandsk slægt og trækker tråde til nutidens økologiske landbrug. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)
  1 / 7
 45. I går kl. 17:38

  Efter massiv kritik: Schröder trækker sig fra bestyrelsen af russisk olieselskab

  Gerhard Schröder var tysk kansler i perioden 1998-2005. (Foto: ANNEGRET HILSE © Ritzau Scanpix)

  Den tyske eks-kansler Gerhard Schröder er lige nu ikke særlig populær i Tyskland. Hans nære forhold til den russiske præsident, Vladimir Putin, samt hans bestyrelsespost i det russiske olieselskab Rosneft har skabt røre i Schröders hjemland.

  Men nu har han valgt at trække sig fra bestyrelsen i olieselskabet. Det oplyser selskabet selv i en udtalelse, hvor de også oplyser, at Nord Stream 2's direktør, Matthias Warnig, trækker sig.

  - Vi har forståelse for deres beslutninger, og vi takker dem for deres fortsatte støtte, står der i udtalelsen ifølge BBC.

  I går fik Schröder frataget nogle af sine officielle goder i Tyskland på grund af sit forhold til Rusland. Som tidligere kansler har han blandt andet haft et kontor, der var finansieret af skatteyderne.

 46. I går kl. 17:18

  Franskmand tager tredje etapesejr i Giro d'Italia efter hektisk afslutning

  Arnaud Demare lagde yderligere til i kampen om den lilla pointtrøje, hvor han har 117 point flere end Mark Cavendish på andenpladsen. (Foto: Luca Bettini © Ritzau Scanpix)

  Det var lige ved og næsten for en håndfuld håbefulde udbrydere på 13. etape af Giro d'Italia.

  Først på den sidste af de 150 kilometer fra Sanremo til Cuneo i den nordvestlige del af Italien blev sidste udbryder hentet, og FDJ-franskmanden Arnaud Demare kunne spurte sig til tredje etapesejr i årets udgave af det italienske løb.

  Umiddelbart bag ham sprintede Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) og Mark Cavendish (Quick-Step) sig i mål på de efterfølgende placeringer.

  Etapen bød ikke på nogen forskydninger i toppen af klassementet, hvis man ser bort fra Romain Bardets (DSM) afsked med løbet.

  Franskmanden, der lå nummer fire inden etapen, stod undervejs af på grund af sygdom.

  Førertrøjen sidder fortsat på Treks Juan Pedro Lopez, der har 12 sekunder ned til Richard Carapaz (Ineos) og João Almeida (UAE Emirates).

  /ritzau

 47. I går kl. 17:17

  Frankrig får sin kun anden kvindelige udenrigsminister

  Catherine Colonna har en diplomatisk baggrund og har haft stillinger i Bruxelles og Washington, skriver Reuters. Hun har også været Frankrigs ambassadør i Italien og senest i Storbritannien. (arkivfoto9 (Foto: Philippe Wojazer © Ritzau Scanpix)

  Den franske præsident, Emmanuel Macron, har udnævnt nye ministre i sin regering, og det betyder, at landet for anden gang i historien får en kvinde på udenrigsministerposten.

  Det er den tidligere ambassadør Catherine Colonna, som kommer med på Macrons ministerhold. Hun har også været talsperson for den daværende franske præsident Jacques Chirac.

  Sebastien Lecornu, der hidtil har været minister for oversøiske territorier, er ny forsvarsminister, skriver Ritzau.

  Præsidenten, der i april blev genvalgt, har valgt at lade en række ministre blive på deres poster.

  Bruno Le Maire bliver på posten som finansminister. En anden genganger fra den tidligere regering bliver indenrigsminister Gérald Darmanin.

  Også justitsminister Eric Dupond-Moretti bliver i sit embede, meddeler Élysée-palæet.

 48. I går kl. 16:19

  Signalfejl betyder, at der kører færre tog mellem København og Roskilde resten af døgnet

  En signalfejl ved Glostrup volder Banedanmark så mange problemer, at fejlen ikke kan rettes lige foreløbig.

  Ifølge DSB betyder det, at der kører færre tog mellem Københavns Hovedbanegård og Roskilde.

  Det betyder længere rejsetid med kun et tog i timen mellem København H og Roskilde, og ændringerne kommer til at vare resten af døgnet, skriver DSB på sin hjemmeside.

  Der er følgende ændringer:

  - Togene til/fra Holbæk er aflyst.

  - Togene til/fra Kalundborg standser ekstra i Vipperød, Tølløse, Hvalsø og Lejre.

  - Der vil også køre tog mellem Høje Taastrup og Roskilde i minuttal '31 fra Høje Taastrup og minuttal '16 fra Roskilde, første gang henholdsvis klokken 16.31 og 17.16.

  - Passagerer til/fra Valby og Høje Taastrup kan med fordel benytte S-tog.

  Passagerer opfordres til at tjekke Rejseplanen inden afrejse.

 49. I går kl. 16:06

  Bus er kørt i grøften på Fyn - kran skal hjælpe passagerer ud

  Fredag eftermiddag er der sket et færdselsuheld på Rugårdsvej mellem Hindevad og Morud på Fyn, hvor en bus er kørt i grøften.

  TV2 Fyn skriver, at der er mellem 35 og 40 passagerer i bussen, der skal hjælpes ud.

  Politiet har lukket vejen helt for at sende en kran ud, der skal hjælpe med at få passagererne ud af bussen. Det oplyser politiet til P4 Fyn Trafik.

  TV2 skriver, at ingen passagerer skulle være kommet til skade, men dørene kan ikke åbnes i bussen, og derfor kræver det lidt ekstra at evakuere passagererne.

 50. I går kl. 15:40

  Badminton Danmark ophæver kontrakten med direktør: 'Vil i ny strategisk retning'

  Badminton Danmark stopper samarbejdet med direktør Bo Jensen.

  Det oplyser forbundet i en pressemeddelelse.

  Badminton Danmark ønsker at gå i en "ny strategisk retning", lyder det. Det accepterer Bo Jensen, som dog gerne havde fortsat i stillingen.

  - Jeg har været rigtig glad for min tid i Badminton Danmark, og jeg er stolt over de mål, jeg har nået sammen med mine medarbejdere og samarbejdspartnere.

  - Jeg havde gerne fortsat arbejdet med at indfri en række andre målsætninger for Badminton Danmark, men jeg accepterer og respekterer hovedbestyrelsens beslutning, det er nu engang den præmis, man er ansat under som topleder, siger Bo Jensen.

  /ritzau/

Mere fra dr.dk