Seneste nyt

Politisk aftale om 11 ugers øremærket barsel til mor og far er på plads

Overblik

 1. 26. okt kl. 18:26
  Politisk aftale om 11 ugers øremærket barsel til mor og far er på plads

  Regeringen er tirsdag aften nået til enighed med en aftale om øremærket barsel. Aftalen er landet med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Venstre og Alternativet.

  Aftalen betyder, at der fra august 2022 vil være 11 ugers øremærket barsel til både mor og far.

  Indtil nu har de danske barselsregler øremærket 14 uger til mødre og to uger til fædre.

  Aftalen kommer, efter et EU-direktiv har pålagt alle medlemslande at sikre, at der minimum er to måneders barsel til hver forældre.

 2. 42 min. siden

  Flere anmelder voldtægt: Minister mener, at det skyldes ny samtykkelovgivning

  Nye tal fra Rigspolitiet viser, at der efter knap et år med den nye samtykkelovgivning er sket en stigning i både antallet af anmeldelser og sigtelser for voldtægt. Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

  Fra den 1. januar til den 23. november i år er der allerede foretaget flere anmeldelser og rejst flere sigtelser, end der blev gjort hele sidste år.

  - Det indikerer, at den nye bestemmelse og det deraf affødte fokus på, hvornår der er tale om voldtægt, har medvirket til, at sagerne kommer frem i lyset, og at politiet på den baggrund kan rejse flere sager, siger justitsminister Nick Hækkerup.

  I perioden i år har politiet registreret 1.720 anmeldelser og rejst 1.315 sigtelser for voldtægt.

 3. I dag kl. 06:39

  IOC byder amerikansk boykot af Kina velkommen

  Den Internationale Olympiske Komité (IOC) respekterer USA's beslutning om en diplomatisk boykot af vinter-OL i Beijing i februar 2022.

  Det oplyser en talsperson for IOC mandag ifølge nyhedsbureauet AFP.

  Udmeldingen kommer, efter at USA tidligere på dagen meldte ud, at landet ikke vil sende officielle, politiske repræsentanter til legene i Kina.

  Ifølge IOC er det en "ren politisk beslutning, som hvert enkelt land selv må træffe, og som IOC i kraft af sin politiske neutralitet respekterer fuldt ud".

  Organisationen er dog glade for USA's beslutning om stadig at sende sine atleter afsted til vinter-OL.

  - Udmeldingen (fra USA, red.) gør det klart, at de olympiske lege og atleternes deltagelse er hævet over politik, og det byder vi velkommen, siger IOC-talspersonen ifølge AFP.

  Årsagen til USA's beslutning skal blandt andet findes i Kinas behandling af uighurerne i Xinjiang. Det forklarede Jen Psaki, der er talskvinde for præsident Joe Biden i Det Hvide Hus, mandag.

  /ritzau/

 4. I dag kl. 06:30

  Tirsdag bliver grå og kold

  Der kommer sne og byger med slud flere steder i Jylland i dag. Her er det ved Glenstrup Sø ved Hobro. (Foto: NIELS MARIUS ANDERSEN © PRIVATFOTO)

  Du har ikke mange chancer for at spotte solstråler i dag, fordi skyerne holder sig over landet.

  Nordjyderne og nordsjællænderne har dog enkelte muligheder i løbet af formiddagen, men ellers bliver dagen overskyet.

  Fra middag kommer der også perioder med enten sne eller slud i Jylland.

  Det afgørende bliver den lokale temperatur, der i dag svinger fra 0 til 3 graders varme.

  Der kommer stadig kold luft fra sydøst med en let til frisk styrke, langs kysterne dog op til en hård vind. Lave nattemperaturer betyder fortsat risiko for glatte veje i aften-, natte- og morgentimerne.

 5. I dag kl. 05:32

  To britiske politibetjente skal i fængsel for at dele billeder af døde kvinder

  To betjente fra Londons Metropolitan Police er blevet idømt to år og ni måneders fængsel hver.

  Det sker, efter at de under en retssag i den britiske hovedstad indrømmede at have delt billeder fra et gerningssted af to dræbte søstre på beskedtjenesten WhatsApp.

  Det skriver nyhedsbureauet AFP.

  De to betjente fik i juni sidste år til opgave et bevogte et gerningssted i en park i London, hvor to søstre var blevet fundet knivdræbt.

  Men i stedet for at sikre området tog betjentene i stedet billeder af de afdøde kvinder, som de senere delte med venner og kolleger i to WhatsApp-grupper.

 6. I dag kl. 05:13

  To mænd er ramt af skud i Herlev i nat

  To mænd er i nat blevet ramt af skud i Herlev. Det oplyser Vestegnens Politi.

  Ofrenes tilstand kendes ikke, og der er ingen meldinger om anholdte, skriver nyhedsbureauet.

  På Twitter skriver politiet, at betjente siden klokken 01.00 har været talstærkt til stede i området ved Hækmosen og Krebsdammen.

  Politiet oplyser, at endnu en skudepisode har fundet sted i københavnsområdet i nat.

  De to mænds tilstand kendes ikke, og politiet har ikke umiddelbart andre oplysninger i sagen. Der er heller ikke nogen meldinger om anholdte.

  Ring 4 ved Sortemosevej/Krebsdammen er ifølge politiet afspærret i begge retninger i forbindelse med efterforskningsarbejdet. Afspærringen forventes opretholdt i en times tid endnu.

  Det ventes, at efterforskningsarbejdet kommer til at fortsætte ud på formiddagen tirsdag, oplyser politiet.

 7. I går kl. 23:55

  USA's justitsministerium sagsøger Texas

  Det amerikanske justitsministerium har i dag sagsøgt delstaten Texas på grund af planer om at lave nye valgkredse, der diskriminerer stemmeberettigede sorte og latinoer.

  Det skriver Ritzau og ABC News.

  Texas er anklaget for at have overtrådt sektion to i den amerikanske valglovgivning, lød det fra den amerikanske justitsminister, Merrick Garland, på et pressemøde i dag. Ifølge valglovgivningen må man ikke hindre lige adgang til at stemme og deltage i den politiske proces på baggrund af race eller etnicitet.

 8. I går kl. 23:46

  Tæt på 50 mennesker dræbt i voldsplaget region i Sudan

  I weekenden har næsten 50 mennesker mistet livet i Sudans uroplagede Darfur-region.

  Det oplyser guvernøren for provinsen Vestdarfur, Khamis Abdallah ifølge nyhedsbureauet AFP. Det skriver Ritzau.

  - Volden blev udløst af et skænderi, som eskalerede til drab på seks personer lørdag, og søndag blev over 40 personer dræbt, siger guvernøren.

  Inklusive weekendens hændelser er omkring 100 mennesker blevet dræbt de seneste tre uger i Darfur-regionen.

  I november blev 50 personer ifølge FN dræbt i kampe mellem hyrder, og mere end 1000 boliger blev sat i brand. Der har været utallige af den slags sammenstød mellem civile og sikkerhedsstyrker siden et militærkup 25. oktober, hvor Sudans civile regering blev afsat.

 9. I går kl. 22:34

  FN holder Myanmars generaler og Taliban uden for døren

  Hverken Taliban i Afghanistan eller militærstyret i Myanmar kommer ind i varmen i FN lige med det samme. Begge havde bedt om at få lov til at sende nye ambassadører til FN.

  Men det afviste de 193 medlemslande, der i dag blev enige om at udskyde en beslutning i sagen. Det skriver Ritzau.

  Det betyder, at de nuværende FN-ambassadører for Myanmar og Afghanistan indtil videre bliver siddende. De er udpeget af - og loyale over for - de regeringer, som blev væltet med magt af Myanmars militære styre og af Taliban tidligere i år.

 10. I går kl. 21:56

  Ni smittetilfælde efter koncert - men ingen Omikron

  Styrelsen for Patientsikkerhed bekræfter, at der på nuværende tidspunkt er ni smittetilfælde efter Jung-koncerten i sidste uge, som 11.000 mennesker deltog i.

  På nuværende tidspunkt er der ingen Omikron-tilfælde, oplyser styrelsen, der samtidig opfordrer alle, der var til koncerten, til at tage en kviktest.

 11. I går kl. 21:53

  Danmark får maksimumpoint med videre til mellemrunden ved VM

  Danmark vinder sikkert 35-23 over Sydkorea ved VM i håndbold for kvinder efter en føring på 19-14 ved pausen.

  Det betyder, at Danmark nu har vundet samtlige tre kampe ved VM og dermed får maksimum point med videre til mellemrunden.

  Her skal Danmark møde Tjekkiet, Ungarn og Tyskland. Trods nederlaget er Sydkorea også videre til mellemrunden med to point.

  Se højdepunkter fra Danmarks sejr:

 12. I går kl. 21:39

  Frankrig lukker diskoteker og natklubber i fire uger på grund af corona

  Så er det slut med at gå på klub, hvis man er i Frankrig. I hvert fald de næste fire uger.

  Et stigende antal coronatilfælde lægger pres på landets hospitaler, og det får nu premierminister Jean Castex til at lukke ned for diskoteker og natklubber fra den kommende weekend og så fire uger frem.

  Mens nabolande som Tyskland og Østrig har lavet restriktioner mod uvaccinerede, opfordrer premierministeren til, at alle franskmænd skruer ned for det sociale liv.

  - Situationen kræver en individuel såvel som en kollektiv indsats, siger Jean Castex og peger på, at næsten ni ud af ti voksne franskmænd nu er vaccineret.

 13. I går kl. 20:58

  New York City kræver, at medarbejdere i den private sektor bliver vaccineret

  Antallet af smittede med Omikron-varianten stiger i New York City, og den har spredt sig til mindst en tredjedel af de amerikanske stater, skriver Reuters.

  Derfor har New York City's borgmester, Bill de Blasio, meddelt, at arbejdsgivere i den private sektor skal kræve, at deres medarbejdere bliver vaccineret mod corona.

  Ifølge borgmesteren er det afgørende, at arbejdsgiverne kan få dette mandat, hvis man vil stoppe spredningen af Omikron-varianten.

  Borgmesteren opfordrer alle ansatte i den private sektor til at blive vaccineret inden den 27. december.

 14. I går kl. 20:53

  Flere tusinder opfordres til test efter Jung-koncert

  Omkring 11.000 mennesker var torsdag i sidste uge til koncert med bandet Jung i Royal Arena. Er du en af dem, bør du hurtigst muligt blive testet for coronasmitte.

  Sådan lyder opfordringen fra booking-bureauet United Stage, der har sendt en mail ud til alle, der var til koncerten.

  Siden koncerten er der registreret flere smittetilfælde blandt deltagerne, der befandt sig på gulvet.

  - Vi har været i kontakt med smitteopsporingen, som opfordrer alle, også færdigvaccinerede eller tidligere smittede, til at blive testet hurtigst muligt, skriver bookingbureauet og Ticketmaster, der også står som afsender.

  I malien opfordres man desuden til at følge myndighedernes retningslinjer og blive testet på fjerde- og sjettedagen efter koncerten.

 15. I går kl. 19:56

  USA vil boykotte vinter-OL diplomatisk

  Når vinter-OL afholdes i den kinesiske hovedstad, Beijing, i februar 2022, bliver det uden officielle amerikanske besøgende. USA boykotter nemlig vinter-OL diplomatisk, siger talspersonen for Det Hvide Hus, Jen Psaki, på et pressemøde i dag. (Foto: Chip SOmodevilla © Ritzau Scanpix)

  USA boykotter vinter-OL i Beijing diplomatisk.

  Det oplyser talspersonen for Det Hvide Hus, Jen Psaki, på et pressemøde i dag.

  - Biden-administrationen vil ikke sende diplomatiske eller officielle repræsentanter til vinter-OL og -PL på grund af Kinas fortsatte folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden i Xinjiang, siger Jen Psaki ifølge CNN.

  Jen Psaki henviser til den kinesiske behandling af det religiøse mindretal, uighurerne, når hun taler om Xinjiang, som er uighurernes hjemstavn.

  Vinter-OL afholdes i den kinesiske hovedstad, Beijing, i februar 2022, og det bliver altså uden officielle amerikanske besøgende. Det betyder dog ikke, at de amerikanske sportsudøvere tager del i boykotten.

  I oktober fortalte Kulturministeriet DR, at man endnu ikke havde taget stilling til, om Danmark ville boykotte vinterlegene diplomatisk.

 16. I går kl. 19:34

  Minister om dansk nej til mindsteløn: EU skal ikke blande sig

  Det blev et meget principielt nej fra Danmark, da spørgsmålet om en EU-mindsteløn i dag blev diskuteret på et ministermøde i Bruxelles. Derfor stemte Danmark nej til medlemslandenes mandat til videre forhandlinger på området.

  Det fortæller social- og ældreminister Astrid Krag (S), der vikarierede for beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S), til Ritzau.

  - For os er det meget principielt. Vi har en meget velfungerende dansk model, hvor det er arbejdsmarkedets parter, der forholder sig til lønspørgsmål.

  - Den har vi ikke noget ønske om at få ødelagt. Vi mener ikke, at det er noget EU-skal blande sig i, siger hun.

  Trods det danske nej blev forhandlingsmandatet vedtaget af et stort flertal.

 17. I går kl. 19:31

  Congo spiller sig en plads i mellemrunden og bryder ud i vild jubel

  For første gang i nationens historie er Republikken Congo klar til mellemrunden ved VM i håndbold for kvinder.

  Det står klart, efter de mandag aften slog Tunesien overbevisende med 33-24. Det hele blev fejret med fantastiske jubelscener

  Også Tjekkiet er klar til mellemrunden efter en sejr på 24-23 over Slovakiet. Her skal de møde Danmark, Ungarn og Tyskland.

  Andetsteds sikrede Brasilien, at de fik maksimum point med over i mellemrunden, da de slog Paraguay med 33-19.

  Argentina får to point med over i mellemrunden. Det står klart, da de sikkert slog Kina med 36-24.

 18. I går kl. 19:18

  Soldater skal hjælpe med corona-vaccinationerne i hovedstaden

  Omkring 80 soldater fra Forsvaret og otte redningsspecialister fra Beredskabsstyrelsen skal hjælpe Region Hovedstaden med at skrue op for kapaciteten på regionens 11 vaccinationscentre.

  Det oplyser Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

  Allerede fra i morgen vil soldaterne og redningsspecialisterne møde ind til undervisning, så de kan blive klar til at vaccinere, observere de vaccinerede og hjælpe med det praktiske.

  - Det er fantastisk, at vi så nemt og hurtigt kan få aftaler i stand på tværs af sektorer. Det kan man kun blive imponeret og stolt af, siger Helene Bliddal Døssing, vicedirektør i Akutberedskabet, som har stået for aftalen med Beredskabsstyrelsen.

  Alt personale uddannes grundigt af sundhedsfaglige og arbejder under sundhedsfagligt tilsyn, oplyser regionen i meddelelsen.

 19. I går kl. 18:21

  Norges tidligere statsminister Kåre Willoch er død

  Kåre Willoch var statsminister i Norge mellem 1981-1986. Først for en ren Høyre-regering, siden i en regeringskoalition med Senterpartiet og Kristelig Folkeparti. (Foto: NTB © Ritzau Scanpix)

  Den tidligere statsminister og partileder af Høyre, Kåre Willoch, er gået bort. Han blev 93 år gammel.

  Kåre Willoch sov stille ind i sit hjem på Ullern, oplyser det konservative parti Høyre ifølge det norske nyhedsmedie VG.

  - Det er med stor sorg, at Høyre i dag modtog den sørgelige nyhed om Kåre Willochs død, siger Høyres leder, Erna Solberg, i en pressemeddelelse.

  Statsminister Jonas Gahr Støre siger til VG, at hans tanker går til Kåre Willochs familie, venner og partifæller i Høyre.

  Kåre Willoch var Norges statsminister fra 1981 til 1986, og konservativ parlamentarisk leder i elleve år før det. Han fik konstateret kræft i 2016.

 20. I går kl. 18:00

  Digital børnelokker idømt 1,5 års fængsel for grooming

  En 59-årig mand er idømt halvandet års fængsel for at krænke 51 piger seksuelt via det sociale medie Snapchat.

  Det skriver Københavns Vestegns Politi i en pressemeddelelse.

  Via falske profiler har manden udgivet sig for at være flere forskellige unge drenge og i ét tilfælde en pige. Pigerne, han har chattet med, er mellem 11 og 15 år gamle. Manden havde sendt dem nøgenbilleder af sig selv og prøvet at lokke dem til at sende billeder til ham.

  - Sagen er alvorlig, og rigtig mange piger skal leve med mandens krænkelser.

  - Vi ser endnu engang, at den kyniske børnelokker via internettet kan nå helt ind i børneværelset og manipulere børnene, skriver Københavns Vestegns Politi i pressemeddelelsen.

  Ud over fængselsdommen er manden også idømt forbud mod at kontakte børn under 18 år på internettet.

 21. I går kl. 17:42

  Den Blå Planet får en redningskrans fra finansloven

  Den Blå Planet får 11,5 millioner i ekstraordinært tilskud til næste år. Det står der i den nye finanslov. Ifølge akvariets direktør, Jon Diderichsen, betyder det, at akvariet, der var hårdt ramt af coronanedlukningen, er tættere på at overleve. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix Denmark)

  11,5 millioner kroner. Så meget får Den Blå Planet i et ekstraordinært tilskud næste år. Det står i den nye finanslov, der blev præsenteret tidligere i dag.

  Det betyder, at akvariet er tættere på overlevelse, siger administrerende direktør Jon Diderichsen til Ritzau.

  - Det er altafgørende for vores drift næste år. Vi er en kulturattraktion, der lever af rigtig mange internationale gæster. Normalt er mere end 60 procent af vores gæster internationale turister i København.

  Akvariet har været hårdt ramt af coronanedlukningen, der gik ud over mængden af besøgende turister.

  Der bor 21.000 dyr i Den Blå Planet, der under coronakrisen satte nogle dyr til salg på Den Blå Avis for at skaffe penge til driften.

 22. I går kl. 17:03

  Dansk landsholdskeeper skifter til norsk fodbold

  Lene Christensen har spillet 10 landskampe for Danmark. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

  Keeperen på det danske fodboldlandshold, Lene Christensen, skifter til norsk fodbold og Rosenborg.

  Det skriver Rosenborg på sin hjemmeside.

  21-årige Lene Christensen har spillet 10 landskampe for Danmark, og hun skifter nu tilværelsen i Kolding IF ud med Rosenborg. Den norske klub vandt sølv i den netop overståede sæson.

  - Jeg er utroligt stolt, glad og spændt over mit nye kapitel i Rosenborg. Jeg glæder mig til at udvikle mig i et nyt miljø og stå over for nye udfordringer i Norge.

  - Jeg kan ikke vente med at møde mine nye holdkammerater og komme i gang, skriver Lene Christensen på sin Instagram-profil om skiftet.

  Lene Christensen spillede 45 kampe i Kolding, før turen nu går til Norge, hvor hun skal spille med nummer 12 på ryggen, oplyser Rosenborg.

 23. I går kl. 16:52

  To flodheste er testet positive for corona i belgisk zoo

  • To flodheste i Antwerpens zoologiske have er testet positive for corona og er derfor i karantæne. (Foto: ANTWERP ZOO © Ritzau Scanpix)
  • Flodhestene Imani på 14 år og Hermien på 41 år har ingen symptomer, bortset fra løbende næser. (Foto: ANTWERP ZOO © Ritzau Scanpix)
  • Ingen af dyrepasserne i Antwerpens zoologiske have har for nylig haft sympotomer eller er testet positiv for corona. (Foto: ANTWERP ZOO © Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  Imani på 14 år og Hermien på 41 år har ingen symptomer, bortset fra løbende næser. Men de to flodheste i Antwerpens zoologiske have er testet positive for corona og er derfor i karantæne.

  - Så vidt jeg ved, er det første gang for denne art. På verdensplan er visrusset rapporteret primært hos aber og kattedyr, siger Francis Vercammen, som er dyrlæge i Antwerp zoologiske have.

  Haven er nu ved at undersøge årsagen til udbruddet. Ingen af dyrepasserne har for nylig haft sympotomer eller er testet positiv for corona.

 24. I går kl. 16:18

  Genk fyrer cheftræneren: Forfremmer Glen Riddersholm på foreløbig basis

  Glen Riddersholm har ikke været længe i den belgiske fodboldklub Genk, men allerede nu er han blevet forfremmet til cheftræner på foreløbig basis.

  Det sker efter, at klubben har fyret John van den Brom. Det oplyser Genk på klubbens hjemmeside.

  Klubben skriver, at Glen Riddersholm sammen med Domenico Oliveri vil stå i spidsen for klubbens førstehold og have det sportslige ansvar i klubben.

  Glen Riddersholm kom til Genk i begyndelsen af november i en rolle som en del af trænerstaben omkring førsteholdet. Oliveri har ligeledes været en del af førsteholdets trænerstab indtil nu.

  Det er skuffende resultater, der ligger til grund for fyringen af van den Brom, oplyser Genk. Klubben har blot vundet to af de seneste ti ligakampe og indtager en aktuel ottendeplads i den belgiske liga.

 25. I går kl. 16:08

  Myanmars afsatte leder Suu Kyi får straf nedsat med to år

  Myanmars afsatte leder idømmes to års fængsel i stedet for fire år. (Foto: FRANCK ROBICHON / POOL © Ritzau Scanpix)

  Den afsatte leder i Myanmar, Aung San Suu Kyi, blev tidligere i dag idømt fire års fængsel.

  Suu Kyi er dømt for at forbryde sig mod Myanmars corona-lovgivning. Dommen er nu reduceret med to år, efter hun er blevet benådet af Myanmars militærchef. Det skriver Reuters.

  Aung San Suu Kyi blev afsat under et militærkup i Myanmar i februar, hvor hun har siddet fænglet lige siden.

 26. I går kl. 15:34

  261 er nu bekræftet smittet med Omikron

  Der er nu fundet 261 tilfælde herhjemme, der er bekræftet smittet med den nye Omikron-variant, skriver Statens Serum Institut.

  Ved positive PCR-test laver Statens Serum Institut en såkaldt variant-PCR-test for at undersøge om den positive coronaprøve er et Omikron-tilfælde.

  Når en variant-PCR-test påvises som et Omikron-tilfælde, er testen nu så sikker, at tilfældet regnes med som en Omikron-smittet.

  Derfor opgøres de tidligere "mistænkte tilfælde" nu som påviste, skriver Statens Serum Institut.

 27. I går kl. 15:16

  Tømrermester glæder sig over farvel til håndværkerfradrag: ’Så kan vi følge med igen’

  - Byggebranchen skal køles lidt ned.

  Sådan sagde finansminister Nicolai Wammen (S) tidligere i dag, da regeringen og støttepartierne fremlagde næste års finanslov, hvor et af punkterne er et farvel til håndværkerfradraget.

  Det er en god idé, mener tømrermester Bjarne Nielsen, der er indehaver af BN Byggeservice i Maribo.

  - Først og fremmest vil det betyde, at vi kan følge med, og vi kan overholde nogle af de ting, vi får sagt ja til.

  - Jeg er ikke så bekymret for, om der skal komme arbejde nok. Det er jeg sikker på, at der nok skal komme de næste seks til syv år, siger han.

 28. I går kl. 15:03

  Vejen er banet for ny tysk regering: Alle tre kommende regeringspartier har stemt for aftale

  Onsdag stemmer det tyske parlament, Forbundsdagen, om socialdemokraten Olaf Scholz som ny kansler. (Foto: TOBIAS SCHWARZ © Ritzau Scanpix)

  Miljøpartiet De Grønnes over 120.000 medlemmer har stemt ja til den regeringsaftale, partitoppen har indgået med det socialdemokratiske parti, SPD, og det liberale parti, FDP.

  Dermed er vejen officielt banet for den nye tyske trepartiregering med socialdemokraten Olaf Scholz som kansler.

  I weekenden blev regeringsaftalen nemlig godkendt af 92,2 procent af de delegerede ved et en ekstraordinær partikongres i FDP og af 98,8 procent ved en partikongres i SPD.

  Hos De Grønne var opbakningen en smule lavere, nemlig på 86 procent. Det var også ventet efter en intern debat om, hvorvidt regeringsaftalen var ambitiøs nok på klimafronten.

  - Vi glæder os over den store opbakning, siger De Grønnes ene formand Annalena Baerbock ved fremlæggelsen af resultatet.

  Den 177 sider lange regeringsaftale udstikker en ny retning for Tyskland. De tre partier vil blandt andet sætte turbo på klimakampen, digitalisere den offentlige administration, hæve den lovbestemte mindsteløn og legalisere cannabis.

  Olaf Scholz skal rent formelt vælges af det tyske parlament, Forbundsdagen, ved en afstemning på onsdag, før han officielt overtager kanslerposten fra Angela Merkel.

 29. I går kl. 14:45

  Unge er glade for gratis tandlæge: ’Det var på tide’

  18-årige Visar Krasniqi kalder det et "rigtig godt initiativ". Foto: Niklas Møller Jørgensen.

  Det vækker glæde hos studerende i Aabenraa, at de 18-21-årige ikke længere skal have pungen frem, når de skal til tandlæge.

  - Man skal jo selvfølgelig passe sine tænder, men der er jo nogle ting, man ikke selv er herre over. Så det er et rigtig godt initiativ, lyder det fra 18-årige Visar Krasniqi, der går på Teknisk Gymnasium i byen.

  Og selvom 24-årige Cecilie Hansen, der studerer til socialrådgiver, ikke selv kan få glæde af tilbuddet, synes hun, at ordningen giver god mening.

  - Det var da på tide. Hvis vi har gratis læge, bør vi også have gratis tandlæge. Det er jo bevist, at det er en rigtig vigtig del af sundheden.

  Men hun ærgrer sig dog over, at tilbuddet ikke omfatter alle unge, der studerer.

 30. I går kl. 14:25

  Ekstra politi på gaderne skal bremse skyderier i de københavnske gader

  Efter tre dage med skudepisoder i København og Rødovre indsætter politiet nu betjente, der skal skabe tryghed i områderne, fortæller politiinspektør hos Københavns Politi Rasmus Bernt Skovsgaard til Ritzau.

  Københavns Politi opretter mobile politistationer omkring Nørrebro og Frederiksberg, hvor skudepisoderne fandt sted torsdag og lørdag. Rasmus Bernt Skovsgaard siger, at politiet vil være til stede i gaderne både til fods og i patruljebiler.

  - Vi har fuld forståelse for, at det rokker ved trygheden, når sådan noget sker. Det kan vi godt forstå. Derfor er der en ret intensiv indsats ude i nærmiljøerne, siger han til Ritzau.

  Torsdag eftermiddag blev en mand i 20'erne dræbt af skud omkring Nørrebrogade. Fredag blev en 17-årig bulgarsk dreng dræbt i en frisørsalon i Islev i Rødovre. En 15-årig dreng samt en 21-årig mand blev også såret i forbindelse med skudepisoden. Lørdag aften blev en 39-årig mand såret af skud på en vandpibecafé området omkring Frederiksberg, hans tilstand er stadig kritisk.

 31. I går kl. 14:22

  Der er nu fundet 253 mistænkte Omikron-tilfælde

  Der er nu fundet 253 mistænkte Omikron-tilfælde i Danmark.

  Det oplyser Statens Serum Institut i sin daglige opdatering.

  - Vi ser en bekymrende stigning i antal Omikron-smittede i Danmark, sagde Henrik Ullum, administrerende direktør i Statens Serum Institut (SSI), i går i en pressemeddelelse.

 32. I går kl. 14:14

  Nu er Omikron også fundet i Rusland og Kroatien

  Der går næsten ikke en dag uden, at et nyt land slutter sig til flokken.

  For der bliver hele tiden fundet nye tilfælde af Omikron-varianten. Så sent som i dag er tilfælde blevet bekræftet i Rusland, skriver nyhedsbureauet Ria og det statslige nyhedsbureau, Tass.

  Der er konkret tale om to personer, der begge har været i Sydafrika.

  Også i Kroatien har sundhedsmyndighederne bekræftet de første to identificerede tilfælde af Omikron.

  - Vi er ikke sikre på, hvad der er kilden til infektionen, da ingen af de to har rejst, siger Bernard Kaic, epidedmiolog ved statens sundhedsstyrelse.

  Han oplyser, at de to personer kan være blevet smittet ved et forretningsmøde, de begge har deltaget i.

 33. I går kl. 14:03

  Antallet af coronaindlæggelser stiger med 21: Smittetal er tårnhøjt efter fejl i weekendens tal

  Antallet af coronarelaterede indlæggelser er steget med 21 siden i går, hvilket bringer det samlede tal op på 468.

  Det oplyser Statens Serum Institut.

  Heraf er 65 indlagt på intensiv, hvoraf de 39 er i respirator.

  Der er det seneste døgn blevet registreret 7.146 nye coronasmitede i Danmark, men tallet er kunstigt højt, fordi der har været kø til at få analyseret prøver i weekenden

  - Grundet udsving i prøve-flowet og svartid i løbet af weekenden, og en generel underliggende stigning i smitten, er dagens smittetal meget høj i forhold til i går, skriver SSI.

  Der er registreret ti coronarelaterede dødsfald det seneste døgn.

 34. I går kl. 13:09

  Børn får bedre mulighed for senere skolestart, hvis der er brug for et ekstra år i børnehave

  Som en del af den finanslovsaftale, der faldt på plads i dag, har man aftalt at sætte penge af til, at børn får bedre mulighed for at starte senere i skole, hvis der er behov for det.

  Der afsættes 109 millioner kroner til det i 2023, der vokser til 200 millioner kroner årligt fra 2026.

  Partierne bag aftalen er enige om, at der skal være mulighed for at starte et år senere i skole, hvis et barn trivselsmæssigt, socialt og fagligt har brug for et år mere i børnehave.

  Det er børnehaven, pædagogerne, forældrene og skolelederen, der skal vurdere, om der er behov for senere skolestart. Men i sidste ende er det kommunalbestyrelsen, der træffer beslutningen.

 35. I går kl. 12:24

  Hackere truer med at offentliggøre stjålet data fra Vestas

  Vestas, der er blandt Danmarks allerstørste virksomheder, melder nu ud, at hackere har haft held med at stjæle data fra virksomheden.

  19. november blev Vestas ramt af et cybersikkerhedsangreb. Senere har DR afsløret, at der var tale om et ransomwareangreb, altså at hackernes formål var pengeafpresning.

  Nu oplyser selskabet så, at hackerne er lykkedes med at stjæle data, og at disse potentielt kan være blevet tilbudt til en tredjepart.

  - Desværre lykkedes det angriberne at stjæle data fra Vestas, og den data er blevet delt eksternt på ulovlig vis, lyder det fra Henrik Andersen, der er administrerende direktør i Vestas.

  DR Nyheder kan konstatere, at ransomwaregruppen Lockbit, som menes at have russisk ophav, på sin hjemmeside truer med at offentliggøre kompromitteret data fra Vestas.

  Tidsfristen lyder på lidt over et døgn.

  Vestas bekræfter over for DR, at det er gruppen Lockbit, der har angrebet virksomheden.

 36. I går kl. 11:50

  Tandpleje bliver gratis for unge mellem 18 og 21

  Som en del af finansloven for næste år bliver tandpleje gratis for unge mellem 18 og 21 år.

  Det har partierne bag aftalen - regeringen, SF, Enhedslisten, De Radikale, Alternativet og Kristendemokraterne - lige præsenteret i forbindelse med, at de er blevet enige om en ny finanslov.

  Til det bliver der afsat 40 millioner kroner i 2022, 170 millioner kroner i 2023, 260 millioner kroner i 2024 og 350 millioner kroner i 2025 og frem.

  Gratis tandpleje har været noget af det, Enhedslisten havde med til forhandlingerne om finansloven. Partiet havde ønsket, at den gratis tandpleje skulle gælde for 18-25-årige.

 37. I går kl. 11:43

  Ny finanslov sætter mere end 100 millioner kroner af til fødende årligt

  Forholdende på fødeafdelingerne på landets hospitaler har været blandt de større politiske diskussioner den seneste tid. Især på grund af historier om mangel på personale og for meget travlhed.

  Det vil man i finansloven for næste år gøre noget ved. Derfor bliver der næste år sat 100 millioner kroner af til området, som så skal vokse til 150 millioner kroner årligt i 2025.

  Hvordan pengene konkret skal bruges er dog ikke aftalt endnu.

  SF's Pia Olsen Dyhr kalder det "børnenes finanslov", blandt andet fordi der også bliver indført et loft over antallet af elever i klasserne i 0. til 2. klasse på 26 elever.

 38. I går kl. 11:38

  Håndværkerfradraget forsvinder 1. april

  Det går rigtig hurtigt i byggebranchen for tiden. Måske endda for hurtigt.

  I hvert fald mener finansminister Nicolai Wammen, at byggesektoren skal køles lidt ned. Det siger han i forbindelse med præsentationen af finansloven for næste år, som regernigen er blevet enige med SF, Enhedslisten, De Radikale, Alternativet og Kristendemokraterne om.

  For at køle det hele lidt ned bliver håndværkerdelen af den såkaldte boligjobordning - også kendt som håndværkerfradraget - afskaffet fra 1. april.

  Samtidig vælger man at udskyde renoveringsprojekter i den offentlige sektor for omkring to milliarder kroner.

 39. I går kl. 11:36

  Et flertal af EU-landene bakker op om EU-mindsteløn. Men Danmark er fortsat imod

  Der er brug for en lovbestemt EU-mindsteløn, lydet der fra et flertal af medlemslandenes regeringer, som her til formiddag har vedtaget et fælles mandat til de kommende forhandlinger med Europa-Parlamentet.

  Den danske regering er dog imod forslaget, og derfor stemte social- og ældreminister Astrid Krag (S), der repræsenterer regeringen ved dagens møde i Bruxelles, imod den fælles indstilling.

  I Danmark er det nemlig arbejdsmarkedets parter og ikke politikerne, der hovedsageligt fastsætter løn- og arbejdsvilkår. Derfor frygter et bredt flertal i Folketinget, at Danmark kan blive tvunget til at indføre en lovbestemt mindsteløn ad bagvejen.

  Direktivet gælder dog kun lande med mindsteløn, hvilket Danmark ikke har. Og man har fået forsikringer om, at det ikke vil betyde noget for den danske model.

  De afgørende forhandlinger mellem EU-landenes regering og Europa-Parlamentet går efter planen i gang i begyndelsen af det nye år.

 40. I går kl. 11:33

  Sydafrika opruster sine hospitaler: Omikron har sat skub i fjerde bølge

  De sydafrikanske hospitaler gør nu klar til at tage imod endnu flere patienter, efter smittetallene i den seneste tid er steget voldsomt.

  Det oplyser landets præsident, Cyril Ramaphosa, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Ifølge præsidenten bliver Sydafrikas fjerde bølge drevet frem af Omikron-varianten, som landets forskere identificerede for knap to uger siden. Fra mandag til fredag i i sidste uge steg antallet af dagligt smittede fra 2.300 til mere end 16.000.

  Omikron-varianten lader til at udgøre størstedelen af de nye smittetilfælde i størstedelen af Sydafrikas ni provinser, lyder det fra Cyril Ramaphosa, som samtidig opfordrer flere sydafrikanere til at tage imod vaccinen.

 41. I går kl. 11:27

  Omikron-ramt skole holder eleverne hjemme indtil torsdag

  I fredags blev det bekræftet, at en lærer på Aalestrup Skole i Vesthimmerlands Kommune er smittet med den nye Omikron-variant.

  Siden er tre elever blevet smittet - dog er det uvist, om det også er med den nye variant.

  Skolen vil holde lukket indtil torsdag, og fundet af varianten har stor betydning i lokalsamfundet, fortæller direktør i kommunens børne- og arbejdsmarkedsforvaltning, Morten Lund.

  - Det, der gør det svært, er, at vi er helt ude i tredje led. Nogle gange er det håndboldtrænere, som også skal lade sig isolere. Det betyder, at vi per automatik kommer til at lukke dele af vores samfund ned, hvis der kommer ret mange flere Omikron-tilfælde.

 42. I går kl. 11:18

  Ny tysk kansler indfrier sit første valgløfte: Halvdelen af hans ministre er kvinder

  Otte kvinder og otte mænd.

  Sådan lyder kønsfordelingen på det nye tyske ministerhold under den kommende kansler, socialdemokraten Olaf Scholz.

  - Det afspejler det samfund, vi lever i, hvor mænd og kvinder hver udgør halvdelen af befolkningen - og hvor kvinder derfor også skal have halvdelen af magten, siger Olaf Scholz under præsentationen af de nye socialdemokratiske minister her til formiddag.

  De to andre kommende regeringspartier, miljøpartiet De Grønne og det liberale parti FDP, præsenterede deres ministre i sidste uge.

  Olaf Scholz lovede i valgkampen en lige kønsfordeling i regeringen, hvis han blev kansler. Derfor stod det i sidste uge klart, at fire af hans syv socialdemokratiske ministre måtte være kvinder, hvis han skulle leve op til sit eget valgløfte.

  Olaf Scholz skal rent formelt vælges af det tyske parlament, Forbundsdagen, ved en afstemning på onsdag, før han officielt overtager kanslerposten fra Angela Merkel.

 43. I går kl. 11:07

  Tre LTF-medlemmer er dømt for drabsforsøg

  Tre mænd med tilknytning til den forbudte bande Loyal To Familia (LTF) er i dag ved Retten i Glostrup blevet kendt skyldige i drabsforsøg på en mand fra en rivaliserende bande, skriver Ritzau.

  De tre mænd sad i maj 2020 i en bil og ventede i seks timer på at slå en mand ihjel - blandt andet bevæbnet med en maskinpistol. Det skete over for Café Victoria i Hvidovre, hvor de ventede på, at manden, der boede et par etager over caféen, skulle dukke op i sin lejlighed.

  Det gjorde han dog aldrig. Og der blev aldrig skudt mod ham.

  De tre mænd er altså derfor dømt for at planlægge drabsforsøget, og ikke for reelt at føre det ud i livet.

 44. I går kl. 10:45

  Amnesty: Taliban løslader mænd dømt for hustruvold

  Taliban, den militante gruppe der sidder på magten i Afghanistan, har løsladt en række mænd, der er dømt for hustruvold. Samtidig har de lukket flere krisecentre for kvinder.

  Det viser en rapport fra menneskerettighedsgruppen Amnesty International.

  - Kvinder og piger, der har overlevet kønsbaseret vold, er reelt blevet ladt i stikken i Afghanistan. Deres støttenetværk er blevet skilt ad, og deres tilflugtssteder er mere eller mindre forsvundet, siger Amnesty Internationals generalsekretær, Agnès Callamard.

  En jurist, som Amnesty har talt med, siger, at hun var involveret i domme for hustruvold mod over 3.000 mænd i året op til Talibans magtovertagelse.

 45. I går kl. 09:31

  Sygeplejerskernes formand: Ny milliard kan fastholde sygeplejersker

  Det gør en forskel, at der nu er blevet afsat en milliard kroner ekstra til at fastholde og rekruttere personale i sundhedsvæsenet hen over denne vinter.

  Det mener formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.

  - Det er simpelthen nødvendigt. Sygehusvæsenet er i knæ. Og det er rigtig vigtigt, at man nu kan fastholde medarbejdere og sikre aktivitet på hospitalerne, ved at regionerne går ind og laver særskilte aftaler for de forskellige medarbejdergrupper, siger hun.

  Den ekstra milliard blev aftalt som en delaftale om næste års finanslov i går.

 46. I går kl. 09:23

  Præsident vinder valget i Gambia - men hans modstander vil ikke acceptere resultatet

  I Gambia har den siddende præsident, Adama Barrow, vundet præsidentvalget med omkring 53 procent af stemmerne.

  Det oplyser valgkommissionen i Gambia ifølge Ritzau.

  Hans nærmeste rival, Ousainou Darboe, fik omkring 28 procent af stemmerne.

  Sammen med to andre kandidater nægter Darboe dog at acceptere resultatet. Det begrunder de med "problemer ved valgstederne" uden at uddybe det nærmere eller fremlægge beviser på eventuelle uregelmæssigheder i form af stemmefusk, skriver Ritzau.

  Valget i lørdags var det første i 27 år uden deltagelse af den tidligere præsident Yahya Jammeh, der blev tvunget i eksil i Ækvatorial Guinea, efter at han i 2016 nægtede at acceptere et nederlag til Adama Barrow.

 47. I går kl. 08:43

  Finansloven er på plads - aftalen præsenteres på et pressemøde klokken 11.30

  Finansminister Nicolai Wammen (S) er klar til at præsentere en ny finanslovsaftale. Det sker på et pressemøde klokken 11.30 i Finansministeriet, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

  Aftalen præsenteres af regeringen sammen med SF, De Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne, som man altså må gå ud fra er de partier, der er med i aftalen om finansloven for næste år.

  De første dele af finansloven er faldet på plads over de seneste dage. Først med en aftale om klima og miljø i lørdags og siden med en aftale på sundhedsområdet i går. I dag præsenteres den samlede aftale så.

 48. I går kl. 08:42

  Soldater og beredskabsfolk skal coronateste i Midtjylland

  Fra i dag skal redningsspecialister fra Beredskabsstyrelsen og soldater fra Forsvaret hjælpe med at vaccinere og coronateste borgere i Region Midtjylland, skriver regionen i en pressemeddelelse.

  Forsvaret og Beredskabsstyrelsen støtter indsatsen med 36 mænd og kvinder dagligt.

  - Podepinde bliver redningsspecialisternes primære værktøj. Det vil først og fremmest være sundhedsfagligt personale, samt personale der er er i gang med en sundhedsvidenskabelig uddannelse, som sørger før vaccinationer.

  - Personalet bliver fordelt, så kompetencerne bliver brugt bedst muligt og på en måde, som også opleves så trygt som muligt for borgerne, lyder det i pressemeddelelsen fra regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

 49. I går kl. 07:52

  Vi har næsten halveret vores forbrug af plastikposer på fire år

  I 2017 brugte vi i Danmark 343 millioner plastikposer. Det er omkring 59 poser per person.

  Men det tal er faldet gevaldigt siden, og i år forventes det tal at lande på omkring 183 millioner poser, eller 32 poser hver.

  Dermed er Danmark også kommet under EU's målsætning om et forbrug på under 40 plastikbæreposer per person om året. Et mål, der skulle nås inden 2025.

 50. I går kl. 07:24

  I Wales får alle husstande lov til at plante et gratis træ

  Der skal plantes flere træer i Wales for at bekæmpe klimaforandringer.

  Derfor vil den walisiske regering nu give alle husstande i hele landet mulighed for at plante et træ helt gratis. Det skriver Ritzau.

  Med den nye ordning kan man vælge et træ, man kan få med hjem og plante helt gratis. Man kan også vælge, at myndighederne planter træet på ens vegne.

  - Vi er nødt til at plante mange flere træer, hvis vi skal nå vores klimamål inden udgangen af dette årti. Vi er nødt til at plante 86 millioner nye træer i Wales, siger viceklimaminister Lee Waters.

 51. I går kl. 07:08

  Nyhedsbureauer: Myanmars afsatte leder idømt fire års fængsel

  Aung San Suu Kyi blev afsat ved et militærkup i februar. (Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT © Ritzau Scanpix)

  Den afsatte leder i Myanmar, Aung San Suu Kyi, er blevet idømt fire års fængsel. Det oplyser unavngivne kilder i regeringen ifølge nyhedsbureauerne AFP, AP og Reuters.

  Hun er blevet idømt henholdsvis to års fængsel for at opildne til oprør mod militæret og to års fængsel for at bryde landets coronaregler.

  Også den afsatte præsident, Win Myint, er blevet idømt en fængselsstraf på fire år, skriver Reuters.

  Domsafsigelsen bliver formentlig blot den første af mange, da den 76-årige Aung San Suu Kyi i alt er tiltalt for 11 lovovertrædelser. Hun nægter sig skyldig i alle anklager.

  Hun og den daværende regering blev afsat under et militærkup i Myanmar i februar. Kuppet skete efter anklager fra militæret om, at Aung San Suu Kyi og hendes parti havde begået valgsvindel, da de vandt valget i november 2020. Anklagerne er blevet afvist af både internationale observatører og Myanmars egen valgkommission.

  Siden har hun og flere fremtrædende medlemmer af regeringen siddet fængslet.

Mere fra dr.dk