Seneste nyt

Politisk aftale på plads: 888 millioner kroner og naturparker skal forbedre biodiversiteten

 • Politisk aftale på plads: 888 millioner kroner og naturparker skal forbedre biodiversiteten

  Regeringen har fredag indgået aftale med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet om at sikre samlet 888 millioner kroner i 2021-2024, som skal bruges til at forbedre biodiversiteten i Danmark.

  Aftalen indebærer blandt andet etableringen af 13 naturnationalparker.

  Det oplyser Miljø- og Fødevareministerie på sin hjemmeside.

  - Det har længe været et ønske for regeringen – og ikke mindst for mange danskere – at naturen skulle have en hjælpende hånd, siger finansminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse.

  - Derfor er jeg glad for, at vi som en del af forhandlingerne om en grøn genstart er blevet enige om nye danske nationalparker og store områder med urørt skov.

  Seneste Nyt

 • Brug for nye parkeringsregler ladepladser til elbiler

  Der kommer flere og flere elbiler på vejene, og det er godt for miljøet. Men det kan være svært at finde et sted at lade elbilen op, klager bilejerne.

  Der er ladepladser nok, men ofte er ladepladserne til elbiler optaget af andre biler, der ikke er koblet til laderen.

  FDM og ladeoperatører kræver derfor nye parkeringsregler på ladepladserne til elbiler. Det er nødvendigt at ladeinfrastruktur er på plads, hvis danskerne skal vælge elbiler til, siger de.

  Ellers risikerer vi at bremse grøn omstilling, skriver FDM på Twitter.

 • Aarhus kommune råder vinterkåde til at tænke selv: Isen kan ikke bære

  Det er folks eget ansvar at holde sig væk fra søerne, for selvom vandet er frosset til, kan de slet ikke bære vægten af et menneske.

  Sådan lyder det her til morgen fra Aarhus kommune, efter at Østjyllands politi i går advarede mod at færdes på isen.

  Tilsvarende advarsler er kommet fra Midt- og Vestsjællands Politi, og Københavns Politi måtte i går sende betjente til Søerne i København for at advare folk.

  Fra Aarhus kommune lyder opfordringen til at passe på og tænke selv, for kommunen kommer ikke til at sætte advarselsskilte op.

  - Hvis man vil ud og gå på isen, så find en mark med noget is på, siger Kim Gulvad Svendsen, driftschef i teknik- og miljøforvaltningen.

  Isen er ikke specielt tyk på Fælledsøen i Fælledparken i København, men børn og voksne måtte alligevel derud i går. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix) (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)
 • EU-formand fordømmer anholdelse af russisk oppositionsleder: Det strider mod Ruslands internationale forpligtelser

  EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen er ikke tilfreds med, at de russiske myndigheder i går anholdt præsident Vladimir Putins hovedmodstander, Aleksej Navalnyj, da han vendte tilbage til Rusland. (Foto: SPUTNIK © Scanpix)

  Det er dybt problematisk, at den russiske oppositionsleder, Aleksej Navalnyj, i går blev anholdt, da vendte tilbage til sit hjemland efter et længere sygeophold i Tyskland som følge af et giftangreb.

  Det mener formanden for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen, der fordømmer tilbageholdelsen og kræver, at "de russiske myndigheder øjeblikkeligt løslader ham og sikrer hans sikkerhed".

  - Tilbageholdelse af politiske modstandere strider mod Ruslands internationale forpligtelser, lyder det i en udtalelse fra kommissionsformanden.

  - Vi forventer også fortsat, at der kommer en grundig og uafhængig undersøgelse af angrebet på Aleksej Navalnyjs liv, udtaler hun.

  EU-Kommissionen vil nu "følge udviklingen nøje".

 • Vaccination af nye grupper på pause i Nordjylland - har kun fået halvt så mange vacciner

  Region Nordjylland modtager i denne uge halvt så mange coronavacciner fra Pfizer/BioNTech som ventet.

  Derfor sætter regionen den videre udrulning af vaccinationsplanerne for nye grupper på pause. Den genoptages, når der er mere klarhed om de fremtidige leverancer af vacciner, oplyser regionen i en pressemeddelelse.

  - Det betyder, at de resterende vaccinedoser i Region Nordjylland indtil videre reserveres til de borgere og personale, der skal have deres andet stik og dermed bliver færdigvaccineret, hedder det.

  Pfizer oplyste fredag, at selskabet leverer færre vacciner denne uge, fordi det skal opgradere sin fabrik i Puurs, Belgien.

 • Tvivlsomt om det overhovedet bliver muligt at rejse til Australien i hele 2021

  Siden marts sidste år har Australien stort set været lukket land for turister for at holde coronasmitten under kontrol.

  Noget tyder på, at det ikke kommer til at ændre sig her i 2021, siger den australske sundhedsdirektør, Brenda Murphy.

  - Jeg tror, at vi vil fortsætte med strenge grænsebegrænsninger det meste af indeværende år. Selv om en stor del af befolkningen bliver vaccineret, ved vi ikke om det vil forhindre smitte, siger Murphy til ABC ifølge Ritzau.

  Over 28.700 personer er blevet registreret smittet i Australien. I alt er 909 personer døde med covid-19.

  I store dele af Australien er livet nogenlunde normalt som her i Sydney den 13. januar, så for mange rejseselskaber, flyselskaber og familier, der har pårørende i udlandet, er udmeldingen uventede triste nyheder. (Foto: Loren Elliott © Scanpix)
 • Biden vil stoppe omstridt olieledning mellem Canada og USA

  USA's kommende præsident, Joe Biden, vil stoppe den omstridte olieledning Keystone XL mellem Canada og USA, rapporterer tv-stationerne CBC og CTV.

  Olierørledningen skal føre olie, der fremstilles af tjæresand i den canadiske provins Alberta, til amerikanske raffinaderier i Texas. Olierørledningen skulle transportere 500.000 tønder olie i døgnet, men den er blevet voldsomt kritiseret af miljøaktivister.

  Den tidligere amerikanske præsident, Barack Obama, fik i den sidste del af sin embedsperiode, stoppet planerne om Keystone XL. Men under præsident Donald Trump blev beslutningen omstødt.

  Miljøorganisationer frygter, at olieprojektet ville medføre en markant øget risiko for lækager, som kan skade miljøet. (Foto: Terray Sylvester © Scanpix)
 • Tyskland kræver, at russerne sætter Aleksej Navalnyj på fri fod omgående

  De russiske myndigheder havde på forhånd advaret Navalnyj om, at han ville blive anholdt, når og hvis han vendte tilbage til Rusland. Det skyldes blandt andet, at han skulle have forbrudt sig mod betingelserne i en betinget dom for underslæb. (Foto: STAFF © Scanpix)

  Den russiske oppositionsleder, Aleksej Navalnyj, opholdt sig i Tyskland i flere måneder efter sit giftgasangreb.

  Derfor er Tysklands udenrigsminister, Heiko Mass, også ude for at forlange, at Aleksej Navalnyj bør sættes på fod øjeblikkeligt.

  Russeren ankom i går til Moskva fra Berlin og blev anholdt med det samme.

  - Rusland er bundet i henhold til dets egen forfatning og i henhold til internationale forpligtelser over for retsstatslige principper og over for beskyttelse af borgerrettigheder, siger Maas i en erklæring.

  Den tyske udenrigsminister fastslår, at Tyskland ligesom andre EU-lande forventer, at Rusland gør alt, hvad det kan for at få opklaret alle omstændigheder omkring giftangrebet på Navanlnyj, og at gerningsmændene stilles til ansvar.

 • Lyntest finder yderligere 142 coronasmittede

  Positivprocent fra lyntest er under 1 for fjerde dag i træk (Foto: Philip Davali © Scanpix)

  Der blev i går registreret 142 coronatilfælde blandt 20.679 personer, der lod sig lynteste.

  Det svarer til en positivprocent på 0,69.

  Det viser tal fra testudbyderne Falck, SOS International, Carelink og Copenhagen Medical.

  Det er fjerde dag i træk, at positivprocenten fra lyntest er under 1.

  Samtidig er 142 positive test det hidtil laveste antal, der er registreret i løbet af et døgn hos de private udbydere, siden det i midten af december blev muligt at få en lyntest på statens regning.

 • Væltet lastbil spærrer sønderjyske motorvej - en halv times kø

  Et uheld med en væltet lastbil gav problemer for morgentrafikanterne på E45 Sønderjyske Motorvej mod syd mellem 65A Kolding S og 65B Vonsild.

  Det oplyser P4 Trafik på Twitter.

  Det højre spor var spærret, men er nu genåbnet, og det betød op til en halv times forsinkelse for bilisterne.

 • Coronasmitte presser Australian Open

  Smittetallet fortsætter med at stige blandt indrejsende op til Australian Open i Melbourne.

  Således er yderligere fire personer blevet testet positive for coronavirus, heriblandt en tennisspiller. Det oplyser de australske myndigheder mandag lokal tid. I alt ni personer er blevet testet positive siden ankomsten til Australien.

  Over 70 tennisspillere, heriblandt Danmarks bedst rangerede herrespiller, Mikael Torpegaard, er nu sendt i 14 dages streng isolation uden mulighed for at træne.

  Turneringschef Craig Tiley afviste søndag lokal tid at udskyde turneringen, der begynder den 8. februar.

 • Samsung-arving skal i fængsel for bestikkelse af tidligere præsident

  - Det er meget beklageligt, at Samsung, landets førende selskab og en stolt global innovatør, gentagne gange er involveret i kriminalitet, hver gang der er et politisk magtskifte, står der i dommen. (Foto: Kim Hong-Ji © Scanpix)

  Vicebestyrelsesformanden for Samsung Electronics og arvingen til elektronikimperiet, Jay Y. Lee, er blevet idømt to og et halvt års fængsel i en meget omtalt bestikkelsessag.

  Det meddeler højesteretten i Seoul, som ligger et niveau under landets højesteret. Det skriver nyhedsbureauet Reuters Dommen kan få store konsekvenser for Lees lederrolle hos tech-giganten.

  Blandt andet vil han næppe få nogen rolle i større beslutninger hos Samsung Electronics.

  Han vil også få svært ved at styre arveprocessen, efter at hans far, den mangeårige bestyrelsesformand Lee Kun-hee, døde i oktober. 52-årige Lee blev i 2017 dømt for at have bestukket tidligere præsident i Sydkorea Park Geun-hye.

  Men dommen blev reduceret og suspenderet efter en appelsag. Herefter sendte landets højesteret sagen tilbage til Seouls højesteret, som nu har fældet dom over Lee.

 • Pølsevognen fylder 100 år

  Gennem generationer har pølsevognen fristet danskerne med varme pølser. For mange er den et fast holdepunkt i bybilledet. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

  Dagen i dag kan passende bruges på at gå forbi din lokale pølsevogn og sige tillykke og købe en ristet hotdog og en kold kakaomælk. Pølsevognen fylder nemlig 100 år.

  Det var handelsmanden Charles Svendsen Stevn, der gik på gaden med seks pølsevogne i København efter ihærdigt at have ansøgt stadekontoret flere gange gennem hele ti år.

  Og det startede et stykke danmarkshistorie, da det var første gang, at man i Danmark kunne købe varm mad direkte på gaden.

  Det er en madvogn med en helt særlig placering i dansk kultur, siger Bettina Buhl, der er madhistoriker og museumsinspektør på Det Grønne Museum i Auning.

  - Pølsevognen er noget, som vi danskere alle sammen kender, siger hun.

 • Aarhus Universitet opfordrer studerende til at droppe udvekslingsopholdet til foråret

  Det er ikke nogen god idé at tage et semester i udlandet, mens coronakrisen raser, mener Aarhus Universitet.

  Universitetet har som det eneste opfordret sine studerende, der skal afsted på udenlandske udvekslingophold til foråret, til at genoverveje planerne.

  Det skyldes regeringens seneste rejsevejledninger og usikkerheden omkring de muterede varianter af coronavirusset, siger Rikke Nielsen, International chef på Aarhus Universitet.

  Hun understreger, at universitetet kun kan komme med en anbefaling.

  Flere af landets universiteter, heriblandt KU og SDU, meddeler, at de er i tæt kontakt med de studerende, som skal afsted - men at man ikke vil komme med generelle anbefalinger.

 • Selvom mange er fyret under coronakrisen, har håndsprit og hjemmearbejdspladser betydet et helt nyt arbejdsmarked

  Diverse nødvendigheder til arbejds- og hjemmearbejdspladsen samt mere tid derhjemme har skabt flere tusinde jobs under coronakrisen, selvom beskæftigelsen er faldet med over 30.000.

  Mange virksomheder, der producerer de nye nødvendigheder, har fået så travlt, at der er opstået et selvstændigt coronaarbejdsmarked med op mod 15.000 arbejdspladser.

  Det anslår forhenværende overvismand og professor ved Århus Universitet, Torben M. Andersen, der har stået i spidsen for den ekspertgruppe, som har rådgivet regeringen under coronakrisen.

  Ifølge Torben M. Andersen er virksomhedernes evne til at omstille sig meget vigtig, når kriser skaber arbejdsløshed i det omfang, som coronakrisen for eksempel har gjort.

 • Mild regnvejrsdag med glatte veje

  Det sner flere steder i landet i morgentimerne. Her er det et billede fra Mors.

  Selvom de fleste vågner op til en lunere dag, end hvad weekenden har budt på, så er der fortsat risiko for glatte veje i hele landet. Især i Øst- og Nordjylland, hvor der er risiko for isslag.

  Dagen starter også diset og tåget, og det sner flere steder i landet i morgentimerne. Derfra skifter nedbøren karakter til slud og tøsne, og senere vil det falde som regn, i takt med en front bevæger sig ind fra vest.

  Enkelte solchancer sidst på dagen mod vest.

  Temperaturen ligger mellem 1 og 5 graders varme, og vinden er let til frisk fra syd og vestlig retning.

  I aften og nat falder temperaturen til mellem -2 og 3 graders varme. Derfor er der fortsat risiko for glatte veje i morgen tidlig.

 • Facebook vil udvide datacenter i Odense med kæmpebyggeri

  Facebook er klar til at udvide sit datacenter i Odense med to datahaller på i alt 95.000 kvadratmeter.

  Det vil fordoble Facebooks byggeri i Odense til samlet 200.000 kvadratmeter.

  Det skriver TV2 Fyn.

  Byggeplanerne fremgår af dagsordenen for det kommende møde i By- og Kulturudvalget i Odense Kommune.

  For at opføre byggeriet, der bliver op til 23 meter høj, skal to mindre fredskovarealer fældes, men Facebook har lovet at plante dobbelt så meget skov "et andet sted".

 • Turister ignorerer corona og valfarter til Dubai

  Mens store dele af verden er lukket ned i et forsøg på at inddæmme smitten med coronavirus, har Dubai åbnet sine døre på vid gab for turister.

  Millionbyen i De Forenede Arabiske Emirater slår sig på at være et solrigt, karantænefrit tilflugtssted - på trods af en kraftig stigning i antallet af smittetilfælde.

  Det skriver nyhedsbureauet AFP.

  Selv om der er strenge regler om at bære mundbind og holde afstand, ser livet i det turismeafhængige emirat meget ud som normalt med sine restauranter, hoteller og kæmpe indkøbscentre, der er åbne for kunder.

  Mens resten af verden lukker ned på grund af corona, har Dubai åbnet dørene og markedsfører sig selv som et solrigt og karantænefrit rejsemål. (Foto: KARIM sahib © Scanpix)
 • Mand boede i Chicagos lufthavn i tre måneder, før han blev opdaget

  En 36-årig californier er blevet sigtet for i tre måneder at have boet i Chicagos internationale O'Hare-lufthavn.

  Han blev opdaget af to ansatte fra United Airlines, som rettede henvendelse til manden og bad om at se hans id, skriver dpa.

  Manden har ifølge politiet forklaret, at han var for bange til at flyve på grund af coronavirus.

  Han skal i stedet have søgt tilflugt i en afdeling af lufthavnen, som kræver sikkerhedsgodkendelse.

  Denne weekend blev han imidlertid anholdt og sigtet for ulovlig indtrængen og tyveri.

 • 14-årig forsvundet pige fundet i god behold

  Den 14-årige Matilde, som ikke var vendt hjem efter en gåtur ved Sandager nord for Assens i går eftermiddags, er i nat fundet i god behold.

  Det skriver Fyns Politi på Twitter.

 • Kinas økonomi voksede i 2020 trods coronapandemi

  På trods af coronapandemien i hele verden, som startede i den kinesiske provins Wuhan, har Kina haft vækst i økonomien i 2020. Den er dog væsentligt lavere, end tidligere.

  Kinas bruttonationalprodukt (bnp) voksede således med 2,3 procent i 2020 i forhold til året før, viser tal fra landets statistiske bureau, skriver nyhedsbureauet AFP.

  Det er væsentligt lavere, end hvad kineserne er vant til, så coronakrisen ses tydeligt i den kinesiske vækst, siger Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri (DI).

  - En vækst på 2,3 procent er ikke særlig imponerende i kinesisk målestok. Over de seneste 20 år er kinesisk økonomi i gennemsnit vokset med ni procent om året, forklarer han.

 • Uligheden i sundhed starter allerede hos de helt små børn

  Allerede før babyen giver sit første skrig, er en stor del af barnets sundhed, sygdom og fremtidige muligheder lagt på skinner.

  Småbørn med kortuddannede forældre bliver indlagt over dobbelt så ofte som børn af forældre med en lang videregående uddannelse, viser tal, som Danske Regioner har trukket fra Danmarks Statistik.

  Især de helt små børn har lægers og sundhedspolitikernes opmærksomhed. Fordi det er her, at skruen stadig kan vendes.

  - I den alder handler det ikke om børnenes egen adfærd. Det har alt sammen noget at gøre med deres mor og far og vilkårene, som barnet vokser op under, siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V).

 • Twitter udelukker nyvalgt kongreskvinde for at fremme QAnon

  Twitter har låst kontoen tilhørende det republikanske kongresmedlem Marjorie Taylor Greene for at fremme konspirationsbevægelsen QAnon.

  Twitter suspenderede hendes konto, efter at den nyvalgte kongreskvinde fra Georgia havde skændtes med en statslig valgembedsmand over grundløse beskyldninger om valgsvindel.

  Greenes konto "er blevet midlertidigt udelukket for adskillige overtrædelser" af Twitters politik om politiske processers integritet, udtaler en repræsentant for det sociale medie i en e-mail.

  46-årige Greene, der blev valgt ind i Repræsentanternes Hus ved valget i november, beskylder Twitter for at undertrykke konservative politiske stemmer.

 • Athletic vinder den spanske Super Cup efter finalesejr mod Barcelona

  Athletic Bilbao sejrede søndag aften i finalen i den spanske Super Cup mod Barcelona.

  Der skulle forlænget spilletid til, før der blev fundet en vinder af opgøret, der endte 3-2 i Athletics favør.

  Martin Braithwaite blev indskiftet for Barcelona lige inden den ordinære spilletid var slut.

  Antoine Griezmann bragte Barcelona foran sidst i første halvleg, men Athletics Oscar de Marcos udlignede to minutter senere. I anden halvleg bragte Griezmann igen Barcelona på sejrskurs, men Asier Villalibre udlignede i kampens døende minutter.

  Derfor skulle der forlænget spilletid til. Der leverede Iñaki Williams et sandt drømmemål, der sikrede Athletic sejren.

  Athletic-spillerne jubler. (Foto: Marcelo Del Pozo © Scanpix)
 • Landstræner indkalder erstatning for coronaramt VM-spiller

  Landstræner Nikolaj Jacobsen har her til aften indkaldt TTH Holstebro-spilleren som erstatning for Emil Jakobsen, der stadig fastholdes i isolation, efter han er testet positiv for corona.

  Magnus Bramming lander ifølge planen i Kairo mandag. Fløjspilleren er testet inden afrejse fra Danmark, og skal ligeledes testes ved ankomst til Egypten. Herefter isoleres han indtil svaret af coronatesten er fastlagt. Hvis testen er negativ, kan Magnus Bramming tilstøde den danske VM-trup.

  Danmark spiller næste kamp ved VM på tirsdag, hvor Argentina venter med kampstart kl. 20.30 på DR 1.

 • Brasilien godkender to coronavacciner og giver første stik til sygeplejerske

  De brasilianske sundhedsmyndigheder har søndag godkendt to coronavacciner fra henholdsvis britisk-svenske AstraZeneca og kinesiske Sinovac.

  Kort efter godkendelsen blev den første vaccine givet til Monica Calazans - en 54-årig sygeplejerske fra Sao Paolo.

  Med godkendelsen kan Brasilien indlede massevaccination af befolkningen, der har været hårdt ramt under pandemien.

  Hidtil er der således registreret over 209.000 dødsfald blandt coronapatienter i det sydamerikanske land.

  Det er kun overgået af USA, der har registreret knap 400.000 dødsfald.

 • Fyns Politi efterlyser 14-årig

  Fyns Politi efterlyser en 14-årig pige, der senest er blevet set efter en gåtur søndag klokken 14.50. Politiet leder i området.

  Hun er cirka 155 centimeter høj og iført sort trøje, sorte adidadbukser med en hvid stribe, sorte kondisko og bærer briller. Hun var ikke iført en jakke, oplyser politiet.

  De opfordrer til, at man ringer 114, hvis man har set 14-årige Matilde.

 • Foreløbig er der roligt i amerikanske byer, hvor der er frygt for væbnet protest

  Hovedstæderne i USA's stater er i forhøjet beredskab.

  Forbundspolitiet FBI har advaret om, at der fra i dag og frem til Joe Bidens indsættelse som amerikansk præsident på onsdag 20. januar er planer om væbnede protester fra tilhængere af præsident Donald Trump i alle landets 50 stater.

  Bevæbnede demonstranter foran parlamentsbygningen Texas State Capitol i byen Austin. (Foto: Matthew Busch © Scanpix)

  Men indtil videre er det ikke mange, som er mødt op i hovedstæderne, hvor parlamentsbygningerne de fleste steder er beskyttet af barrikader og skærpet bevogtning.

  Der er foreløbig rapporter om væbnet protest i Ohio, Texas, Oregon og Michigan, oplyser New York Times.

  Men de fleste steder er der flere journalister end demonstranter konstaterer tv-stationen CNN.

  En lille gruppe demonstranter er mødt op i Salem i staten Oregon. (Foto: ALISHA JUCEVIC © Scanpix)
 • Danske håndboldherrer vinder kæmpestort over DR Congo ved VM

  Det danske hold vinder stort over DR Congo ved aftenens kamp. (Foto: Mohamed Abd El Ghany © Scanpix)

  Med endnu en storsejr fortsætter det danske håndboldlandshold med at indsamle selvtillid og gode oplevelser ved VM i Egypten.

  39-19 vandt danskerne over et som ventet fuldstændig overmatchet hold fra DR Congo, i en kamp der havde karakter af en let træningstime.

  At notere, at Danmark dermed er klar til mellemrunden, er egentlig overflødigt, for der har aldrig været tvivl om avancementet fra en særdeles blød indledende pulje.

  Kampen mod Argentina på tirsdag bliver en slags gruppefinale. Og det bliver med udhvilede profiler som Mikkel Hansen og Niklas Landin.

  Den erfarne duo fik nemlig lov at kukkelure på udskiftningsbænken i hele opgøret, mens spillere, der normalt står i anden række, brillerede på gulvet.

 • Coronaplagede Kap Verde taberdømmes mod Tyskland ved VM

  Coronapandemien har haft godt tag i håndboldherrernes igangværende VM i Egypten. Søndag kostede det en aflyst kamp.

  Grundet coronasmitte i truppen hos Kap Verde kan holdet ikke mønstre ti spillere på holdkortet til søndagens kamp mod Tyskland i gruppe A.

  Ti spillere inklusive målmand er kravet ifølge reglerne.

  Derfor bliver holdet taberdømt, meddeler Kap Verdes håndboldforbund på Facebook. Det Internationale Håndboldforbund (IHF) bekræfter det også på sin hjemmeside.

  Det afrikanske landshold blev allerede reduceret til 11 spillere ved ankomsten til VM, som man åbnede med et nederlag på syv mål til Ungarn med en decimeret trup.

  Efterfølgende har yderligere to spillere afleveret positive coronatest. Det koster nu en tabt kamp på skrivebordet.

  Det betyder, at Tyskland vinder kampen med 10-0 og holder fast i gruppens førsteplads.

 • Mette Frederiksen er bekymret for fokus på at lempe restriktionerne

  Mette Frederiksen er bekymret. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

  Statsminister Mette Frederiksen (S) er kommet til tasterne her til aften. På Facebook skriver hun, at hun på trods af faldende smittetal herhjemme er bekymret.

  - For til trods for faldende smittetal er den britiske mutation på vej frem. Og vi modtager ikke vacciner hurtigt nok til at vinde det kapløb. Derfor skal smittetallet længere ned.

  Ifølge Mette Frederiksen hjælper det ikke på situationen, at "at der igen er fokus på lempelse af besøgsrestriktioner på plejehjem".

  - Lur mig om ikke der i de kommende dage og uger vil komme pres på regeringen: “Åbn op”, vil der blive sagt.

  Mit svar er og vil være det enkle og nedslående: Vi risikerer at tabe kontrollen. Vi skal have smitten ned. Vi bliver nødt til at holde fast og kæmpe videre, skriver hun på Facebook.

 • Ny epidemilov skal behandles i Folketinget og kan pålægge hele grupper isolation: Hardcore, siger professor

  Regeringen er ved at få en helt ny beføjelse med den epidemilov, der tirsdag skal behandles for første gang i Folketinget.

  Som noget nyt vil det blive muligt at pålægge hele grupper eller forsamlinger af borgere at lade sig teste eller isolere, hvis de har opholdt sig et sted eller været til et arrangement, hvor der er konstateret smitte. En overtrædelse kan straffes med bøde. Det skriver Jyllands-Posten.

  Kristian Lauta, juraprofessor ved Københavns Universitet, efterlyser en større offentlig debat om den nye epidemilov, der skal træde i kraft allerede den 1. marts.

  - Der er foruroligende stille om denne lov, som generelt indeholder ret indgribende tiltag, og som nu også vil gøre det muligt at pålægge potentielt tusindvis af mennesker at isolere sig. Det er en rimelig hardcore bestemmelse, siger han til avisen.

 • EU-chef og Kofod kræver Putin-kritiker løsladt

  Kort efter oppositionsleder og Putin-kritiker Aleksej Navalnyj landede i Rusland, blev han tilbageholdt af russisk politi.

  Og det er "uacceptabel". Sådan lyder reaktionen søndag aften fra EU-præsident Charles Michel.

  - Jeg opfordrer de russiske myndigheder til at løslade ham omgående, skriver Charles Michel i en besked på Twitter.

  Aleksej Navalnyj har tilbragt de seneste mange måneder i Tyskland, hvor han blev behandlet efter et giftattentat i Rusland sidste år.

  Også den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), langer ud efter de russiske myndigheder.

  - Tilbageholdelsen af Navalnyj i Rusland er lige så forudsigelig, som den er uacceptabel. Jeg opfordrer til, at han bliver løsladt omgående, skriver han på Twitter.

 • Alle fem savnede er bekræftet døde efter hyttebrand i Norge

  Billedet her er taget af det norske politi den 16. januar 2021, hvor brandmænd arbejder omkring den nedbrændte hytte. (Foto: - © Scanpix)

  Søndag aften blev håbet endegyldigt slukket for pårørende til de savnede efter en voldsom hyttebrand i den norske kommune Andøy.

  Således blev de sidste to personer, der var savnet efter branden, fundet døde. Dermed har i alt fem personer mistet livet i branden - fire af dem under 16 år.

  - Det er med et tungt hjerte, at vi nu konstaterer, at denne brand har krævet fem menneskeliv. Politiet er lettet over, at vi har formået at finde dem, som var savnet, men dette er en tung dag for de pårørende og lokalsamfundet, oplyser politiet i en pressemeddelelse.

 • Putin-kritiker måtte hjem på trods af advarsel om anholdelse: 'Det er med livet som indsats'

  Navalny ankom til Moskva i aften dansk tid. (Foto: STAFF © Scanpix)

  Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj blev her til aften anholdt lige efter at være landet i Moskva.

  Han vendte hjem fra Tyskland, efter at være blevet behandlet for det giftattentat han blev udsat for sidste år, og som Rusland beskyldes for at stå bag.

  De russiske myndigheder havde på forhånd advaret om, at han ville blive anholdt, hvis han vendte tilbage.

  - Han ved godt, at det er med livet som indsats, at han kommer til Rusland, siger Jens Worning, der er udenrigskommentator ved Kristeligt Dagblad og direktør i Policy-group.

  - Når han alligevel kommer, handler det om, at der er parlamentsvalg i Rusland i år. Navalnyj og hans folk har ført en målrettet kampagne for at knuse magtens parti. Det har han øjnene fast rettet på, og derfor kommer han i dag.

 • Engelsk topbrag ender i målløs fuser

  Liverpool og Manchester United spillede søndag aften 0-0 i den engelske Premier League.

  Kampen var ellers Liverpools mulighed for at kravle til tops i ligatabellen, hvor netop Manchester United huserer.

  Manchester United var i kampen presset langt tilbage af Liverpool, og forsøgte sig primært på kontrastød mod Liverpools mål, men det blev aldrig for alvor farligt.

  Liverpool havde også svært ved at spille sig igennem Manchester Uniteds forsvar, og så endte det hele, som det begyndte - målløst 0-0.

  Med det uafgjorte resultat forbliver Manchester United øverst i tabellen foran Leicester på andenpladsen, mens Liverpool følger lige efter på tredjepladsen.

 • Oppositionsleder Aleksej Navalnyj anholdt efter hjemkomst til Moskva

  Den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj er anholdt af politiet i en lufthavn i Moskva.

  Det fremgår af direkte tv-billeder fra lufthavnen.

  Navalnyj blev først anholdt, da han nåede til paskontrollen. Her er han i bussen med sin kone, efter de var landet. (Foto: KIRILL Kudryavtsev © Scanpix)

  Aleksej Navalnyj landede for en lille time siden i Moskvas Sjeremetjevo-lufthavn.

  Det er første gang, Navalnyj er tilbage i Rusland, efter han i august 2020 blev udsat for et giftangreb under et besøg i Sibirien.

  Oppositionslederen har opholdt sig i Tyskland, hvor man konstaterede, at han var blevet forgiftet med nervegiften novitjok.

 • Mesut Özil bekræfter skifte til tyrkiske Fenerbahce

  Mesut Özil skal fremover tørne ud for den tyrkiske fodboldklub Fenerbahce.

  Det bekræfter 32-årige Özil i et interview med tyrkisk tv, og dermed forlader han Premier League-klubben Arsenal efter syv et halvt år.

  - Jeg er virkelig glad og meget spændt. Gud har givet mig chancen for at bære en Fenerbahce-trøje. Jeg vil bære den med stolthed og give alt for holdet, siger han til den tyrkiske tv-station NTV.

  Skiftet er ikke bekræftet af hverken Arsenal eller Fenerbahce, men der har i flere dage været meldinger om, at det skulle være tæt på. Ifølge det tyrkiske sportsmedie Fanatik vil Özil underskrive en kontrakt på tre et halvt år.

  Mesut Özil kom til Arsenal fra Real Madrid tilbage i 2013 og har spillet over 250 kampe for London-mandskabet.

 • Justitsminister foreslår ti dages coronakarantæne til rejsende efter ankomst til Danmark

  Justitsminister Nick Hækkerup (S) bakker op om SF og Konservatives krav til rejsende om at gå i selvisolation, når man kommer hjem fra udlandet. Det siger han til DR Nyheder.

  Derfor vil Nick Hækkerup tage fat i de andre partier i Folketinget for at høre, om der er en politisk vilje til at indføre krav om karantæne.

  - Vi ønsker, at hvis du har været ude at rejse og kommer hjem, så skal du gå i isolation i ti dage. Gør du ikke det, så skal der være mulighed for at give en bøde eller en anden straf.

  Han vil tage en snak med Folketingets øvrige partier i næste uge.

  Grunden til at flere partier snakker om et krav om isolation efter for eksempel en ferie er, at der findes flere covid-mutationer, som man meget nødigt vil have ind i Danmark, forklarer justitsministeren.

  Han vil se desuden se på, om flere negative PCR-test skal kunne fritage en fra isolationen.

 • Navalnyj er tilbage i Rusland for første gang siden giftangreb

  Den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj er netop landet i Moskvas Sjeremetjevo-lufthavn.

  Det er første gang, Navalnyj er tilbage i Rusland, efter han i august 2020 blev udsat for et giftangreb under et besøg i Sibirien.

  Oppositionslederen har opholdt sig i Tyskland, hvor man konstaterede, at han var blevet forgiftet med nervegiften novitjok.

  Flere blev anholdt i Vnukovo-lufthavnen. (Foto: Shamil Zhumatov © Scanpix)

  Flyet med Navalnyj skulle være landet i Vnukovo-lufthavnen i Moskva, men det blev omdirigeret kort før ankomst.

  Tidligere på eftermiddagen ryddede politiet en ankomsthal, hvor tilhængere af opppositionslederen havde forsamlet sig. Adskillige personer er arresteret, skriver Reuters.

  De russiske fængselsmyndigheder sagde tidligere på ugen, at Navalnyj ville blive anholdt så hurtigt som muligt, hvis han vendte hjem.

  Aleksej Navalnyj steg på et fly i Berlin tidligere i dag. (Foto: STAFF © Scanpix)
 • Rusland lukker lufthavn, hvor fly med oppositionlederen Navalnyj skulle lande

  Et fly med den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj er blevet omdirigeret, kort tid før det skulle lande i Moskva.

  Flyet skulle være landet i Vnukovo-lufthavnen, men nu står det i stedet til at lande i lufthavnen Sheremetyevo - en anden af Moskvas internationale lufthavne. Det oplyser Reuters.

  Politiet anholder her en tilhænger af Aleksej Navalnyj i Moskvas Vnukovo-lufthavn. (Foto: Yuri Kochetkov © Scanpix)

  Vnukovo-lufthavn blev lukket for nye ankomster, da flyet med Navalnyj nærmede sig.

  Forinden havde havde politiet ryddet en ankomsthal i lufhavnen, hvor tilhængere af opppositionslederen havde forsamlet sig. Adskillige personer er blevet anholdt, skriver Reuters.

  Det er første gang, Navalnyj er tilbage i Rusland, efter han i august 2020 blev udsat for et giftangreb under et besøg i Sibirien.

  Aleksej Navalnyj steg på et fly i Berlin tidligere i dag. (Foto: STAFF © Scanpix)
 • Politiet advarer, efter frost har fået folk til at gå ud på tynd og farlig is

  Nogle steder i landet har folk søndag vovet sig ud på tynd is, og det har fået politiet til at advare om risikoen, og i enkelte tilfælde er betjente rykket ud med en løftet pegefinger.

  I Lystrup har flere bevæget sig ud på søer og branddamme, og det har fået politiet til at advare børn og voksne, oplyser vagtchefen.

  I København er der en årelang tradition for, at frostens komme lokker folk ud på for eksempel Sortedamssøen.

  - Da det var på sit højeste, var der mellem 20 og 30 personer ude på søen, fortæller vagtchef Henrik Svejstrup i Københavns Politi om situationen søndag.

  Mens betjente på den ene side af søen var beskæftiget med at kalde folk ind på land, vandrede personer på den modsatte side ud på isen, beretter han.

  Søndag eftermiddag modtog Midt- og Vestsjællands Politi en bekymret anmeldelse om en person på isen på Roskilde Fjord, oplyser vagtchefen.

 • Den drabsdømte Beatles-producer Phil Spector er død

  Phil Spector døde som 81-årig. (Foto: Handout . © Scanpix)

  Den amerikanske musikproducer og sangskriver Phil Spector, der afsonede en 19 år lang fængselsstraf for drab, er død.

  Det oplyser en fængselsmyndighed ifølge nyhedsbureauet AFP. Phil Spector døde efter smitte med coronavirus. Han blev 81 år.

  Phil Spector sad i fængsel for drabet på Lana Clarkson, som blev fundet død i hans bolig i 2003. Først seks år senere blev han dog dømt.

  Inden da havde han produceret for blandt andet The Beatles og Tina Turner.

  Mellem 1961 og 1965 producerede Phil Spector 20 hits på top-40-listen.

 • Flere støtter til den russiske oppositionsleder anholdt i lufthavnen kort før hans ankomst til Moskva

  Den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj er søndag eftermiddag på vej i et fly fra Tyskland tilbage til Rusland.

  Kort efter Navalnyj lettede fra Berlin, foretog russisk politi anholdelser af adskillige Navalnyj-tilhængere i Moskvas Vnukovo-lufthavn, mens de stod og ventede på, at han skulle lande.

  Blandt de anholdte er oppositionspolitikeren Lubov Sobol, som blev ført væk af politifolk inde i terminalen.

  Det er første gang, at Navalnyj vender hjem, efter at han blev fløjet til Tyskland for at blive behandlet efter et giftangreb i august sidste år.

 • Japanerne brænder straffekast kort før tid og sender Qatar videre ved håndbold-VM

  Qatar er videre til mellemrunden ved VM i herrehåndbold i Egypten.

  Med en sejr på 31-29 mod et japansk hold, der hang på helt til kampens slutning, er Qatar videre fra gruppe C.

  Qatar var foran med fem i løbet af anden halvleg, men en stærk slutspurt fra japanerne bragte spænding i kampens døende minutter.

  Men så diskede Qatars målmand, Danijel Saric, op med en redning på straffekast i kampens slutfase, og så kunne Qatar sikre sig sejren.

  Gruppe C er i øvrigt den gruppe, som Danmark bliver parret med i mellemrunden, så Nikolaj Jacobsen kan allerede nu begynde at se frem til et møde med Qatar.

  Se Saric' straffekastredning i videoen her:

 • Politiet efterforsker mulig bilbombe som drabsforsøg: 'Det kan have været hensigten at slå vedkommende ihjel'

  Lørdag eftermiddag opdagede en mand, at der sad noget mærkeligt på hans bil, som stod parkeret i Gladsaxe.

  Straks efter rykkede Københavns Vestegns Politi ud, hvor betjente gik i gang med at evakuere hundredvis af beboere i området.

  Politiet har siden da undersøgt genstanden og kan ikke udelukke, at der er tale om sprængstof, der var tiltænkt at skade bilens ejer. Derfor efterforsker politiet det som et drabsforsøg.

  Det siger Peter Malmose, der er fungerende politiinspektør i Københavns Vestegns Politi.

  - Vi arbejder fortsat ud fra den antagelse, at der er tale om en genstand, der kunne have foretaget en eksplosion. Vi mistænker, at man vil gøre skade på vedkommende, der skal køre bilen. Det kan have været hensigten at slå vedkommende ihjel.

 • Balloner er landet ved igen efter jagt på stjernestøv

  To heliumballoner var søndag på en længere rejse i de højere luftlag over Sjælland.

  Studerende fra DTU Space sendte to rumsonder op i 20 kilometers højde for at foretage en række forsøg som en del af deres pensum.

  De to balloner bar blandt andet på udstyr, der i teorien kunne indsamle stjernestøv - det vil sige rester af små meteoritter, der er brændt op.

  - Stjernestøv daler egentlig ned på Jorden hele tiden, men det bliver bare forurenet i det, vi kalder den tykke del af atmosfæren.

  - Hvis man kan fange det i den tynde del af atmosfæren, så kan man måske lave noget forskning på det, siger underviser og projektleder René Fléron fra DTU Space.

 • Ældresagen: Lemp restriktionerne, når alle på et plejehjem er vaccineret

  Når alle ældre på et plejehjem er blevet færdigvaccineret, bør man lempe deres restriktioner.

  Sådan lyder det fra Ældresagen, der mener, at myndigheder og politikere snart bør se på anbefalinger og restriktioner for landets plejecentre, fortæller vicedirektør Michael Teit Nielsen.

  - Vores stærke håb er, at med stik nummer to og færdigvaccinering så kan de her svækkede plejehjemsbeboere langsomt nærme sig en tilværelse, som ligner den, de havde før marts 2020.

  Og det er ikke et usandsynligt ønske, siger professor ved Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard.

  - Det er et realistisk håb, at der bliver åbnet mere op på plejehjem. Men præcis hvor effektfuld vaccinen er, det skal vi nok have studeret lidt nærmere.

 • Der bliver skruet op for sikkerheden i Washington D.C inden præsidentindsættelsen

  Washington D.C. forbereder sig lige nu på en præsidentindsættelse som ingen anden før den.

  Efter rasende Trumpfans i sidste uge angreb Kongressen, er der skruet højere op for sikkerheden end til nogen anden præsidentindsættelse, når Joe Biden bliver præsident og skal holde sin første tale som præsident.

  Der er sat hegn og gitre op udenfor, og Kongressen er stærkt bevogtet af Nationalgarden, der skal forhindre, at der opstår uroligheder igen.

  DR's udlandsreporter Lasse Engelbrecht er gået en tur i det store afspærrede område omkring Kongressen, hvor ceremonien skal foregå på onsdag.

 • Danmark skifter én spiller til aftenens VM-kamp mod DR Congo

  Emil Nielsen sad ude i det første opgør mod Bahrain. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

  Målmanden Emil Nielsen er gledet ind i aftenens kamptrup mod DR Congo. Det betyder, at Kevin Møller tager plads på tribunen.

  Derudover er stregspilleren Benjamin Jakobsen og bagspilleren Nikolaj Læsø også uden for truppen. Det samme gør sig gældende for Emil Jakobsen, der fortsat er i isolation.

  Du kan se Danmarks opgør mod DR Congo på TV2, mens du også kan høre kampen direkte i LIGA på P3.

  Der er kampstart klokken 20.30.

 • Russisk oppositionsleder på vej hjem til Rusland efter giftangreb

  Den russiske oppositionsleder Navalny er for første gang siden giftangrebet på vej til Rusland. (Foto: Shamil Zhumatov © Scanpix)

  Oppositionsleder og regeringskritiker Aleksej Navalnyj er søndag eftermiddag gået om bord på et fly i Tyskland for at flyve tilbage til Rusland.

  Det er første gang, at Navalnyj vender hjem, efter at han blev fløjet til Tyskland for at blive behandlet efter et giftangreb i august sidste år, som han anklager den russiske sikkerhedstjeneste FBS for at stå bag.

  Navalnyj vil formentlig blive anholdt allerede i lufthavnen. Ifølge nyhedsbureauet dpa har de russiske myndigheder på forhånd antydet, at han vil blive tilbageholdt.

  Hvis Navalnyj anholdes og fængsles, ventes det at blive mødt med international kritik.

Mere fra dr.dk