Seneste Nyt

Practio-læge: Over 10.000 har meldt sig til droppede vacciner

Over 10.000 danskere har allerede skrevet sig på venteliste til at få et stik med vaccinerne fra enten AstraZeneca eller Johnson & Johnson, som er taget ud af det officielle vaccineprogram.

Det fortæller Jonas Nielsen, læge og medstifter af virksomheden Practio, der vil tilbyde vaccinerne i det såkaldte tilvalgsprogram.

- Det går ret stærkt. Jeg kan se, at der kommer 15-20 nye tilmeldinger i minuttet i øjeblikket, siger han.

Firmaet, der i forvejen driver tre centre for covid-19-vaccination i England, vil oprette vaccinationscentre i de største danske byer. Man regner med at kunne give det første stik i København i næste uge.

Jonas Nielsen håber, at Practio om kort tid vil kunne give 10.000 vaccinationer om dagen.

Før man kan få et stik med en af de to "fravalgte" vaccinationer, skal en læge først ordinere den ved en video-konsultation.

Nyheder

 1. Politiet er til stede i Københavns Lufthavn: Indtil videre intet mistænkeligt fundet

  Københavns Politi har tømt et fly for passagerer i Københavns Lufthavn.

  Det sker i forbindelse med en trussel mod et fly, skriver politiet på Twitter klokken 22.56.

  Indtil videre har de ikke fundet noget mistænkeligt, lydet det.

  Til Ekstra Bladet siger vagtchef ved Københavns Politi, at det er småt med informationer på nuværende tidspunkt.

  - Vi er i gang med at undersøge et mistænkelig forhold. Mere kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt, oplyser Esben Godiksen, vagtchef ved Københavns Politi.

  Lise Agerley Kürstein, der er pressechef i Københavns Lufthavn, bekræfter til Ekstra Bladet, at politiet er i gang med at undersøge et fly.

  - Jeg ved, at der er landet et fly fra Warszawa, og at der er en politiforretning i gang. Vi ved ikke, hvad der er. Det kan være en genstand eller person.

  Hun siger til Ekstra Bladet, at der ikke er sket personskade under hændelsen.

  Tidligere forklarede vagtchef hos politiet Espen Godiksen til B.T., at politiet "er til stede med tilpas styrke".

 2. Nasas rumkapsel Orion med nye optagelser på vej retur til Jorden

  Nasas rumkapsel Orion er nu på vej retur til Jorden på sin tre uger lange testflyvning.

  Orion har passeret Månen, som nye optagelser øverst i artiklen viser. Optagelserne viser også Jorden set ved siden af Månen.

  Orion er bemandet af testdukker og forventes at lande i havet ud for den californiske by San Diego på søndag.

  Orion er en del af Artemis l-missionen. Nasa planlægger to kommende Artemis-missioner: Artemis ll, som skal være bemandet af astronauter, og Artemis lll, som efter planen skal lande med astronauter på månen.

  Sidste søndag slog Orion rekord som det rumfartøj beregnet til mennesker, der har bevæget sig længst væk fra Jorden.

 3. Togstrejker kan skabe trafikkaos i Storbritannien i julen

  I Storbritannien har sporarbejdere fra fagforbundet RMT varslet strejker, der kan komme til at skabe kaos i togtrafikken i landet over julen.

  Det sker, fordi der efter længere tids forhandlinger mellem RMT, der repræsenterer de ansatte, samt togoperatørerne og driftsselskabet Network Rail, stadig ikke er landet en aftale om arbejdernes lønforhold. Det skriver Reuters.

  Strejken er sat til at vare fra den 24.-27. december.

  - Jeg er sikker på, at de rejsende kommer til at være virkelig skuffede, irriterede og vrede, siger RMT's generalsekretær, Mick Lynch.

  RMT har modtaget et tilbud fra arbejdsgiverne, som Mick Lynch mener er "ekstremt ødelæggende". Forbundets medlemmer skal stemme om tilbuddet, men RMT råder til at stemme nej.

 4. Gamle dopingprøver fælder 73 OL-deltagere

  Vægtløftningskonkurrencerne ved OL i London var hårdt plaget af doping. I mændenes 94-kiloklasse blev alle medaljevindere senere diskvalificeret for brug af anabolske steroider. I midten ses Ilya Ilyin fra Kasakhstan flankeret af russiske Alexandr Ivanov og moldoveren Anatoli Ciricu. (Foto: © Yuri Cortez/AFP/Ritzau Scanpix)

  I de senere år har Det Internationale Testagentur (ITA) med nye metoder genanalyseret i alt 2.727 dopingprøver fra OL i London i 2012.

  73 af dem var positive, og det betyder, at 31 medaljetagere i fire sportsgrene har måttet aflevere deres medaljer tilbage. Det oplyser ITA i en pressemeddelelse.

  - Resultatet viser klart, at i kampen mod doping skal alle til rådighed stående midler tages i brug for at beskytte retfærdigheden og atleterne, siger ITA-direktør Benjamin Cohen.

  - Nogle gange er tid et sådant værktøj, der gør det muligt at tage ny videnskab og nye metoder i brug ved prøver, der er taget for mange år siden, påpeger han.

  Vægtløftere står for 36 af de 73 positive prøver, der er blevet opdaget med forsinkelse. Atletikudøvere følger efter med 28 dopingsnydere.

  /ritzau/

 5. Congo opjusterer markant i dødstal efter massakre

  Dødstallet efter en massakre i landsbyen Kishishe i Den Demokratiske Republik Congo er blevet kraftigt opjusteret.

  Massakren skete i torsdags i sidste uge - lørdag blev der indledt en tre dage lang landesorg, og her lød det, at omkring 100 havde mistet livet.

  Nu er dødstallet steget til omkring 300, oplyser Congos industriminister, ifølge AFP.

  Regeringen anklager oprørsgruppen M23 for at stå bag, men det afviser militsen.

  Voldelige sammenstød mellem regeringsstyrker og oprørsmilitser er blusset op i den nordlige del af landet de seneste måneder.

 6. Børneforsker Per Schultz Jørgensen er død - han blev 89 år

  Per Schultz Jørgensen var gennem mange år en fremtrædende stemme i den offentlige debat om børns udvikling, dannelse og familien. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Ritzau Scanpix)

  Per Schultz Jørgensen, professor og tidligere formand for Børnerådet, er død i en alder af 89 år.

  Det skriver hans søn på Facebook.

  - Han sov fredeligt ind tidligt i morges på Gentofte Hospital, hvor han de seneste dage har været indlagt efter måneders kamp med lungekræften, skriver sønnen Kresten Schultz Jørgensen.

  Per Schultz Jørgensen var uddannet skolelærer, psykolog og dr. phil.

  Han var igennem mange år en fremtrædende stemme i den offentlige debat om børns udvikling, dannelse og familien.

  Som børneforsker kæmpede han en utrættelig kamp for at påvirke politikerne til at afskaffe forældres ret til at slå deres børn. Det, der hed revselsesretten.

  Det lykkedes i 1997.

  Han skrev også flere bøger om børne- og familielivet.

 7. Sydafrikas præsident Ramaphosa fredes af sit eget parti efter skandale

  Det sydafrikanske parti, ANC, vil ikke stemme imod sin egen leder, Cyril Ramaphosa, der også er landets præsident, når Ramaphosa i morgen er på dagsordenen i Sydafrikas parlament, Nationalforsamlingen.

  Det siger generalsekretær for ANC, Paul Mashatile, efter et krisemøde i partiet i dag.

  - Hvis Nationalforsamlingen går videre med dette i morgen, vil ANC ikke støtte et sådan forslag, siger Paul Mashatile ifølge Al-Jazeera og flere andre medier.

  Sydafrikas præsident er blevet centrum i et voldsomt, politisk stormvejr, efter et indbrud på hans farm har ledt til anklager om korruption.

  En ekspertgruppe nedsat af landets parlament konkluderer i en rapport, at Ramaphosa muligvis har forbrudt sig mod forfatningen. Ramaphosa har nu indledt en juridisk sag som modsvar på rapporten.

  I morgen skal sagen debatteres i nationalforsamlingen, men ANC, der sidder på 230 ud af 400 sæder i parlamentet, vil altså ikke støtte et eventuelt forslag om at fjerne Cyril Ramaphosa som præsident.

 8. Rusland: Ukrainske droner bag angreb på militærbaser

  Ifølge Ruslands forsvarsministerium var det resultatet af et ukrainsk droneangreb, da der i dag var eksplosionerto militære baser dybt inde i russisk territorium. Det skriver nyhedsbureauet AP.

  Ifølge ministeriet blev tre personer dræbt og fire såre på en russisk militærbase nær byen Rjazan. Rusland siger, at man lykkedes med at nedskyde de ukrainske angrebsdroner, hvorefter vragdelene forårsagede skader på personale og materiale på basen nær Rjazan.

  To russiske fly skal også være blevet lettere beskadiget, lyder det fra russerne.

  DR kan hverken be- eller afkræfte oplysningerne.

 9. Putin har krydset broen til Krim

  Den russiske præsident, Vladimir Putin, har krydset broen til halvøen Krim.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters og det russiske statsejede nyhedsbureau Tass.

  Broen, der er blevet kaldt "Putins bro", blev bombet i oktober. Putin sad ifølge Reuters bag rattet i en Mercedes og kommenterede broens tilstand på russisk stats-tv.

  - Den venstre side af broen, som jeg forstår det, er i funktionsdygtig stand, men ikke desto mindre skal den færdiggøres. Den led stadig lidt, vi skal bringe den til en ideel tilstand, sagde han blandt andet ifølge Reuters.

  Rusland har beskyldt Ukraine for at stå bag angrebet på broen, men Ukraine har ikke påtaget sig skylden.

  • Vladimir Putin krydsede også dele af broen til fods for at inspicere skaderne efter bombeangrebet. (Foto: © Mikhail Metzel, Ritzau Scanpix)
  • Broen er et prestigeprojekt for den russiske præsident og forbinder Rusland med den russisk annekterede Krim-halvø. (Foto: © Mikhail Metzel, Ritzau Scanpix)
  • Ukraine har sagt, at de en dag vil generobre Krim, som siden 2014 har været besat af russiske styrker. (Foto: © SPUTNIK, Ritzau Scanpix)
  1 / 3
 10. Tysk politi evakuerer julemarkeder i Düsseldorf

  Politiet har lukket alle julemarkeder i byen Düsseldorf.

  Ifølge det tyske medie Bild blev julemarkederne evakueret, efter at politiet modtog en trussel om, at en person ville køre en lastbil ind i et julemarked.

  Politiet har lukket den gamle bydel, hvor et julemarked var åbent, og lukkede også andre julemarkeder i byen.

  12 mennesker blev dræbt i 2016, efter en mand i en stjålen lastbil kørte ind i et travlt julemarked i Tysklands hovedstad, Berlin.

 11. FC Midtjylland sælger Evander til amerikansk klub

  Evander nåede 167 kampe for FC Midtjylland. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

  Fodboldklubben FC Midtjylland er blevet en profil fattigere.

  Brasilianeren Evander skifter efter 4,5 år på heden til den amerikanske klub Portland Timbers.

  - Klubben har givet mig mulighed for at spille store kampe i Europa, vinde pokaler, score mål og levere flotte præstationer sammen med mine holdkammerater. Jeg er yderst taknemmelig og sætter pris på al den glæde, alle i klubben har givet mig, siger Evander på FCM's hjemmeside.

  Midtbanespilleren nåede i 167 kampe at score 50 mål for klubben. Derudover har Evander været med til at spille Champions League og Europa League med den midtjyske klub.

  - Evander har via sine markante præstationer fortjent det her skifte. Det er en rigtig god case for begge parter, fordi vi har fået den pris, vi mener, han er værd, mens det ligeledes er et spændende skridt for Evander at komme til MLS, siger sportschef Svend Graversen til klubbens hjemmside.

  Klubben har ikke meldt ud, hvor mange penge, man har fået for Evander.

 12. Støjberg ærgrer sig over V-udmelding: Ellemann afsværger den borgerlige familie

  Det var ikke mange af partiformændene på Christiansborg, som havde en kommentar umiddelbart efter Jakob Ellemann-Jensens udtalelse om en mulig regering mellem Venstre og Socialdemokratiet.

  To, som dog havde, var Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt og Danmarkdemokraternes Inger Støjberg.

  Ifølge DF's formand var det en meget pragmatisk udmelding fra Ellemanns side.

  - Der er jo et rødt flertal. Men kan man gøre noget fra Venstres side for at undgå, at det er Alternativet og Enhedslisten, der spiller fandango de næste fire år, så synes jeg da, det lyder meget fornuftigt.

  Støjberg var derimod knap så begejstret.

  - Det lyder som om, at Jakob Ellemann nu afsværger den borgerlige familie. Det må vi så tage bestik af, siger Støjberg.

  Men Ellemanns udmelding kom dog ikke helt bag på Støjberg, der erkender, at der har været "noget flirteri gennem nogen tid".

  - Jeg har det som, ægtemanden kommer hjem og siger 'det er rigtig nok, jeg er flyttet hjem hos elskerinden for at se, om det kan fungere'.

 13. Aalborgs borgmester erkender bilagsrod: 'Dybt kritisabelt'

  Situationen er "dybt beklagelig og kritisabel".

  Sådan lyder det fra borgmester i Aalborg, Thomas Kastrup-Larsen (S), efter at det er kommet frem, at kommunens eventchef ikke har haft styr på bilagene efter besøg på lokale restauranter og værtshuse.

  Det var nyhedsmediet Nordjyske, der afslørede eventchef Søren Thorsts forbrugsmønster, og derefter bad kommunen revisionsfirmaet Deloitte om at gå økonomien i eventafdelingen igennem.

  Søren Thorst har nu fået en advarsel og skal også betale penge tilbage for to tilfælde, hvor udgifterne ved repræsentationsmøder har været højere end rimeligt. Det drejer sig om godt 5.000 kroner.

  - Jeg tager naturligvis afstand fra, at dokumentationen har været mangelfuld, hvilket bare ikke er godt nok, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen.

  Kommunen oplyser, at Søren Thorst tager advarslen til efterretning, men at han ikke har yderligere kommentarer, skriver Nordjyske.

 14. Mindst 27 døde i jordskred i Colombia

  En bus blev begravet, da et jordskred ramte i det nordvestlige Colombia i går.

  Det fortæller den colombianske præsident, Gustavo Petro, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  - Med sorg må jeg meddele, at indtil videre har 27 mennesker, inklusiv tre mindreårige, mistet livet i tragedien i Pueblo Rico, Risaralda, skriver præsidenten på Twitter.

  Risaralda-områdets guvernør, Victor Manuel Tamayo, har tidligere sagt, at fem personer var blevet reddet i live fra bussen.

  Colombia har været hårdt ramt af voldsomme regnskyl som følge af vejrfænomenet La Niña. Mange har mistet livet, mens flere end 538.000 menneskers tilværelse har været påvirket af den udsædvanligt store mængde nedbør, som regeringen har erklæret en national katastrofe.

 15. 14-årig pige er død efter knivangreb ved skole i Tyskland

  En 14-årig pige har mistet livet efter et knivangreb nær en skole i det sydvestlige Tyskland.

  Det oplyser lokalt politi ifølge lokalmediet SWR.

  En anden pige på 13 år blev hårdt såret i angrebet, der skete i de tidlige morgentimer, da de to piger var på vej til en skole i byen Illerkirchberg.

  En mand, der mistænkes at stå bag angrebet, er ifølge det tyske medie Bild blevet anholdt.

  Der er ingen oplysninger om motivet bag angrebet, eller om ofrene kendte gerningsmanden.

 16. Forældrepar idømt seks års fængsel for misbrug af børn

  En 49-årig kvinde og en 54-årig mand er mandag blevet idømt seks års fængsel hver for at have udsat deres børn for seksuelt misbrug og vold i en ni år lang periode fra januar 2010.

  Det har et nævningeting i Københavns Byret bestemt, skriver Ritzau.

  Forældreparret er blevet dømt for seksuelt misbrug af det ene barn, der er en dreng, som blev udsat for overgreb igennem flere år, indtil han blev fjernet fra hjemmet som otteårig.

  Alle fire børn har ifølge Retsformanden oplevet nedværdigende behandling. Blandt andet har drengen, der også blev udsat for seksuelle overgreb, fået sat gaffatape på munden, hvis han larmede.

  Ud over fængsel skal forældreparret betale godtgørelse for tort til tre af børnene, herunder 150.000 kroner til førnævnte dreng.

  Forældrene har begge anket dommen på stedet med påstand om frifindelse, skriver Ritzau. Mandens forsvarer tilføjer, at straffen subsidiært bør formildes.

 17. Zelenskyj roser luftforsvar efter russisk angreb

  Tidligere i dag blev Ukraine ramt af russiske luftangreb over hele landet. Der var nedslag i flere større byer, og nok engang gik det ud over civil infrastruktur.

  I Odesa blev en rørledning ramt, hvorfor byen er uden vand. I hovedstadsregionen lyder meldingen fra guvernøren, at 40 procent er uden strøm, men at angrebet ikke har haft ”kritiske konskvenser.”

  Præsident Volodymyr Zelenskyj glæder sig over, at det ukrainske luftforsvar tilsyneladende virkede særdeles godt ved dagens angreb.

  - Luftforsvaret skød de fleste missiler ned, og energiarbejdere er allerede i gang med at få genoprettet elnettet, siger Zelenskyj på sin Telegram-konto.

  Dagens russiske angreb har kostet to personer livet i Zaporizjzja.

 18. Viktor Axelsen kåret som verdens bedste badmintonspiller

  Viktor Axelsen er for andet år i træk kåret til verdens bedste mandlige badmintonspiller. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix Denmark)

  2022 har været en lang dans på roser for den danske badmintonspiller Viktor Axelsen.

  Syv titler, inklusiv EM, VM og All England, er det blevet til, og det har nu kastet en fornem pris af sig.

  Det Internationale Badmintonforbund (BWF) har nemlig kåret Axelsen som den bedste mandlige badmintonspiller i 2022.

  Det skete mandag eftermiddag ved en gallamiddag forud for sæsonfinalen, der begynder i Bangkok i denne uge.

  – Det er selvfølgelig fedt at vinde sådan en pris. Efter så godt et år er jeg glad for at få den anerkendelse, for det har været et godt år for mig, og det giver mig blod på tanden til det kommende år. Og så er det en god start på sæsonfinalerne og giver en masse motivation, siger Viktor Axelsen i en pressemeddelelse fra Badminton Danmark.

  Det er andet år i træk, at Viktor Axelsen vinder prisen.

 19. 40 procent af Kyiv og omegn er uden strøm efter russiske luftangreb

  40 procent af Kyiv og omegn er uden strøm efter dagens russiske luftangreb.

  Det oplyser guvernøren i hovedstadsregionen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Guvernør Oleksiy Kuleba roser samtidig byens antiluftforsvar, og siger, at luftangrebene indtil videre ikke har ført til "kritiske konsekvenser".

 20. Red Hot Chili Peppers kommer til Danmark

  Red Hot Chili Peppers består af Anthony Kiedis, Michael Balzary (kendt som Flea), John Frusciante and Chad Smith. Her ses de til afsløringen af deres stjerne på the Hollywood Walk of Fame i Los Angeles. (Foto: © Mario Anzuoni, Ritzau Scanpix)

  Det californiske rockband Red Hot Chili Peppers gæster festivalen Tinderbox i Odense i 2023.

  Det afslører Tinderbox i en pressemeddelelse.

  Odenseanerne kan altså glæde sig til spille luftguitar til hits som 'Californication' og 'Scar Tissue', når de fire bandmedlemmer lukker Rød Scene på festivalen lørdag den 24. juni.

  Red Hot Chili Peppers, der kan fejre 40 års jubilæum i 2023, har udgivet to nye album i år og været på en stor verdensturné. Deres bedst sælgende album er 'Californication' fra 1999.

  På plakaten til næste års Tinderbox er også navne som Tobias Rahim, Jada og George Ezra.

 21. Ellemann er åben for at danne regering med Socialdemokratiet

  Venstre og Socialdemokratiet har "gang i noget, der er rigtigt".

  Sådan lyder det fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, til TV 2 News.

  Er du på vej i regering med Mette Frederiksen?

  - Måske. Det er i hvert fald værd at afsøge muligheden for det, siger Ellemann og tilføjer:

  - Det ser ud til, vi kan nå hinanden på nogle stræk.

  Ifølge Ellemann kan partierne nå hinanden på visse områder, og det er derfor, partiet fortsat er med i regeringsforhandlingerne, siger han til TV 2.

  - Jeg oplever en vilje, også fra socialdemokraternes side, til at strække sig ganske langt. Derfor bliver vi i lokalet.

  - Hvis vi laver en regering sammen, vil det være mere, end hvad vi gik til valg på. Ambitionerne fra vores side er hævet siden valgkampen.

  Han vil dog ikke endegyldigt bekræfte, at V og S kan danne regering.

  - Det er for tidligt at sige noget om endnu.

 22. Kommunal chef skal betale øl-penge tilbage

  Eventchef Søren Thorst fra Aalborg Kommune har fået en advarsel for sin flittige brug af det kommunale kreditkort på lokale restauranter og værtshuse.

  Det tæller blandt andet 32 besøg på pubben John Bull i Aalborg midtby over en periode på godt to år.

  Efter avisen Nordjyske Stiftstidendes afsløringer af eventchefens forbrugsmønster bad kommunen revisionsfirmaet Deloitte om at gå økonomien i eventafdelingen igennem.

  Og konklusionen lyder, at afdelingen ikke har overholdt de grundlæggende principper for dokumentation og godkendelse af udgifter på blandt andet repræsentationskontoen.

  Ifølge Nordjyske har eventchefen selv godkendt sine udgifter, noget som eksperter betegner som helt uhørt.

  Ud over advarslen skal Søren Thorst betale penge tilbage for to tilfælde, hvor udgifterne ved repræsentationsmøder har været højere end rimeligt. Det drejer sig om godt 5.000 kroner.

  Eventchefen ønsker ikke at kommentere sagen.

 23. Sensorer i cykelstier skal varsle om dårligt vejr

  Aarhus Kommune vil med et nyt initiativ varsle cyklister på sms om cykelstiernes tilstand, før de cyklende tager af sted om morgenen.

  Det skal få flere til at droppe bilen og hoppe på cyklen i stedet.

  En undersøgelse fra Vejdirektoratet viser nemlig, at vi cykler mindre i dag end for 20 år siden - den udvikling skal det aarhusianske initiativ være med til at vende.

  Kommunen vil som forsøg installere 40 sensorer i asfalten på seks cykelruter. De skal registrere stiernes temperatur og give cyklisterne besked.

 24. Minedriftsgiganten Glencore indgår forlig i korruptionssager: Skal betale 180 millioner dollar til Congo

  Møgsagerne fortsætter med at vælte op til overfladen hos den britisk-schweiziske minedrifts-gigant Glencore.

  Glencore har således indgået en række forlig i Den Demokratiske Republik Congo.

  Selskabet skal nu udbetale 180 millioner dollar til congolesiske myndigheder, efter at det tilbage i maj erklærede sig skyldig i korruption og bestikkelse i forbindelse med virksomhedsdrift i Congo samt i flere andre afrikanske nationer.

  Det svarer til næsten 1,3 milliarder danske kroner.

  Det skriver BBC.

  Og det er langt fra et enkeltstående tilfælde.

  Samlet set har Glencore i år måttet udbetale 1,6 millard dollar i bøder som følge af en serie af korruptions- og bestikkelsessager.

 25. Eksplosioner på to russiske militærbaser

  Tre er dræbt og seks såret på en russisk militærbase nær byen, Rjazan, dybt inde i Rusland, efter en brændstoftank er sprunget i luften. Det skriver russiske statsmedier ifølge BBC.

  Yderligere to personer meldes tilskadekommet på en flyvestation i Saratov-regionen, der ligeledes er langt krigens frontlinje. Flere medier skriver, at flyvestationen er base for russiske bombefly.

  Det er uvist, hvad der har forårsaget eksplosionerne, men flere steder spekuleres der i, hvorvidt Ukraine står bag. Ifølge Kremls talsmand, Dmitrij Peskov, er præsident Putin blevet informeret om hændelserne.

  Begge militærbaser er mere end 450 kilometer fra grænsen mellem Ukraine og Rusland.

 26. Sverige runder 60 skuddræbte i år efter ny skudepisode

  I går aftes blev en mand i 20'erne skudt og dræbt i Södertälje syd for Stockholm. Dermed er 60 personer blevet dræbt af skud i Sverige i år.

  Det skriver det svenske nyhedsbureau TT ifølge Ritzau.

  I 2020 blev 47 personer dræbt af skud i Sverige. Det var rekorden - indtil nu.

  Ud af de i alt 60 skuddrab i år har syv af dem fundet sted i byen Södertälje - tre af dem inden for én uge. Ifølge svenske myndigheder er byen ramt af en voldsspiral, og drabene er knyttet til opgør mellem bander.

  Desuden menes meget unge personer at være involveret i den grove vold, og adskillige teenagere er anholdt og mistænkt for drab eller for medvirken til drab, skriver Ritzau.

  Chefen for Sveriges rigspoliti, Anders Thornberg, sagde i sidste uge, at der er en særlig alvorlig situation i Sverige med hensyn til organiseret kriminalitet.

 27. To piger angrebet med kniv på vej til skole i tysk by

  To piger er blevet angrebet med kniv på vej til skole i den tyske by Illerkirchberg.

  Det oplyser tysk politi ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Ifølge det tyske medie Bild er de to piger, der er henholdsvist 13 og 14 år gamle, begge bragt til et nærliggende hospital med alvorlige skader.

  En mand, der mistænkes at stå bag angrebet, er ifølge Bild blevet anholdt.

  Der er ingen oplysninger om motivet bag angrebet, eller om ofrene kendte gerningsmanden.

 28. Amerikansk mand tilstår at have brændt kors for at skræmme naboer

  En mand fra Gulfport i Mississippi har tilstået at have sat ild til et kors i sin have for at skræmme sine afroamerikanske naboer på grund af deres hudfarve. Det siger det amerikanske justitsministerium ifølge The Guardian.

  Tilbage i december 2020 satte 24-årige Axel Cox et kors lavet af træ i sin have i, hældte motorolie over det og satte ild til det. Alt sammen så hans naboer kunne se det.

  Ifølge Justitsministeriet skulle han efter sigende også havet truet og talt nedsættende og racistisk til sine naboer.

  Han risikerer at blive idømt fængsel i op til ti år eller en bøde på op mod 250.000 dollars - svarende til cirka 1,7 millioner danske kroner. Eller begge dele.

  Afroamerikanske familier har ifølge The Guardian været udsat for hadforbrydelser i stigende grad.

 29. Jørn Dohrmann: Min underskrift er blevet forfalsket på Meld-blanket

  Morten Messerschmidts tidligere partifælle i Europa-Parlamentet, Jørn Dohrmann, siger, at hans underskrift er blevet forfalsket på et Meld-dokument.

  Jørn Dohrmann har her til formiddag vidnet i retssagen mod Morten Messerschmidt, der er tiltalt for svindel med knap 100.000 kroner, som EU har givet i støtte til det europæiske parti Meld, som Messerschmidt var præsident for i 2015.

  Jørn Dohrmann var på papiret også medlem af Meld. I retten blev der fremvist en indmeldelsesblanket til Meld, hvor Dohrmanns underskrift fremgår.

  Jørn Dohrmann medgiver, at det ligner hans underskrift. Men han afviste i retten, at han har skrevet under på blanketten.

  - Jeg kan jo se, at jeg var meldt ind i Meld. Hvem der har gjort det, og hvordan og hvorledes, det ved jeg ikke. Det kan jeg kun gætte på i dag. Men vi kan konstatere, at der er lavet et stykke papir, som jeg ikke har skrevet under på, siger Jørn Dohrmann til DR, da han kommer ud af retsbygningen.

  I retten viste Morten Messerschmidts forsvarer Schradieck en udskrift fra EU's antisvindelenhed Olaf, som har afhørt Dohrmann.

  Her forklarede han, at Messerschmidt opfordrede ham til at melde sig ind i Meld, og at han ville skaffe ham de nødvendige papirer.

  Dohrmann siger, at det kan han ikke huske, og siger igen, at han intet har haft med Meld og Feld at gøre.

  DR forsøger at få en kommentar fra Morten Messerschmidt, når retsdagen er slut.

 30. Sesame Street-stjerne Bob McGrath er død

  Bob McGrath, der var en fast del af den amerikanske børneserie Sesame Street i næsten fem årtier, døde søndag. Han blev 90 år.

  Det skriver hans familie på Facebook ifølge nyhedsbureauet AP.

  Udover at være musiker og børnebogsforfatter, var han måske bedst kendt som skuespiller og den venlige nabo Bob Johnson i serien Sesame Street. Han var med, da serien første gang blev sendt i 1969, og medvirkede i sit sidste afsnit i 2017.

  I går aftes skrev Sesame Workshop, den amerikanske nonprofitorganisation, der står bag Sesame Street, på Twitter, at man "sørger over Bob McGrath, et elsket medlem af Sesame Street-familien i over 50 år".

  Bob McGrath var en fast del af Sesame Street, hvor blandt andet også Cookie Monster kan ses. (© Henry Mcgee/Capital Pictures/Ritzau Scanpix)
 31. Nordkorea affyrer omtrent 130 artillerigranater nær grænsen til Sydkorea

  Nordkorea har som seneste led i en lang række våbenaffyringer og militærøvelser affyret i omegnen af 130 artillerigranater nær landets grænse til Sydkorea.

  Det oplyser sydkoreanske myndigheder ifølge Reuters.

  Sideløbende med affyringerne har Sydkorea og USA mandag afholdt en fælles militærøvelse i Cheorwon-amtet midt på den koreanske halvø nær grænsen til Nordkorea. Militærøvelsen forventes at fortsætte tirsdag.

 32. Trods nye sanktioner mod russisk olieeksport: Kina fortsætter sit energisamarbejde med Rusland

  Kina slår fast, at landet vil fortsætte sit energisamarbejde med Rusland på baggrund af "respekt og gensidig gavn".

  Sådan lyder det ifølge Ritzau fra det kinesiske udenrigsministerium i en erklæring.

  Udmeldingen kommer, samtidig med at flere vestlige sanktioner rettet mod den russiske olieeksport i dag træder i kraft.

  Blandt andet bliver der i dag indført et prisloft på russisk olie. Aftalen blev indgået i fredags af EU, G7 samt Australien og betyder, at parterne fremadrettet ikke må betale mere end 60 dollars - svarende til omkring 423 danske kroner - for en tønde russisk olie.

  For perspektiv var prisen på en tønde råolie i fredags 67 dollars.

  Kina og Indien er de to største købere af olie fra Rusland, der er verdens andenstørste olieeksportør, og den kinesiske udmelding er på den måde ikke overraskende.

 33. Byggeriet til verdens største radioteleskop er startet

  130.000. Så mange antenner skal være med til at udgøre verdens største radioteleskop - og byggeriet starter i dag.

  Projektet, der hedder The Square Kilometre Array (SKA), vil strække sig mellem Australien og Sydafrika og have hovedkvarter i Storbritannien, skriver BBC.

  Det består af 131.000 dipole antenner, der ligner små juletræer, og 200 parabol-antenner. Planen er, at teleskopet, når det er færdigt, vil kunne indsamle radiobølger fra et over 500.000 kvadratmeter stort område. Man håber desuden, at området med tiden kan fordobles til en million kvadratmeter - svarende til en kvadratkilometer.

  Teleskopet skal ifølge BBC kunne undersøge nogle af de største spørgsmål i astrofysik samt teste Einsteins relativitetsteori. Gennem de mange antenner burde det desuden være muligt at opfange de mindste kosmiske radiosignaler milliarder af lysår fra Jorden, herunder signaler fra de første hundrede millioner år efter Big Bang.

  Byggeriet forventes at være færdigt i 2028. Hvis man medregner udviklingen af konceptet, teknologien og at få de sidste detaljer på plads, har projektet allerede været undervejs i 30 år.

  Billedet, der er fra Australiens Department of Industry, Science and Resources, viser en kunstners fortolkning af, hvordan det store radioteleskop kan se ud. (© Handout/AFP/Ritzau Scanpix)
 34. Sag mod Messerschmidt trækker ud: Domfældelse udskudt til 2023

  Sagen mod Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, bliver først afsluttet i det nye år.

  Det har dommeren i sagen ved Retten på Frederiksberg netop meddelt.

  Det var ellers planen, at der skulle falde dom den 21. december.

  Men det trækker blandt andet ud med at skrive retsbøgerne fra de mange retsmøder, og derfor er det ikke længere realistisk at nå det inden jul.

  Morten Messerschmidt er tiltalt for EU-svig for knap 100.000 kroner samt dokumentfalsk i forbindelse med en påstået EU-konference på DF's sommergruppemøde i Skagen i 2015.

  Han nægter sig skyldig.

Mere fra dr.dk