Seneste nyt

To procent har antistoffer mod corona

 • To procent har antistoffer mod corona

  Blodbankerne har i ugerne 41 og 42 testet godt 11.000 bloddonorer for antistoffer mod coronavirus, og det viser sig, at 2 procent af bloddonorerne har dannet antistoffer.

  Tallet er 3,5 i Region Hovedstaden og 0,6 procent i Region Nordjylland.

  Antistoffer er især fundet hos yngre donorer og ikke så ofte hos de ældre donorer.

  Tallene er meget tæt på hvad Statens Serum Institut fandt ved deres repræsentative undersøgelse af 6.330 danskere på 12 år eller ældre i uge 34 til 36. De to undersøgelser har brugt samme testmetode.

  Blodbankerne undersøgte også bloddonorer i april, og tallene ligger overraskende tæt på hinanden, siger professor Christian Erikstrup fra Aarhus Universitet, som konkluderer, at en meget lille del af befolkningen på nuværende tidspunkt har antistoffer.

 • Covid-19 er mere dødelig end influenza, viser dansk studie

  Covid-19 er mere dødelig end influenza. Det viser et nyt studie, som en gruppe forskere fra Rigshospitalet og Københavns Universitet står bag, skriver Berlingske.

  Forskerne har undersøgt, hvor stor en andel af personer, som er testet positive for covid-19, der er døde inden for 30 dage. Det har de blandt andet sammenlignet med influenza.

  Resultaterne viser, at andelen af døde blandt personer, der er testet positive, er tre-fem gange højere ved covid-19 end ved influenza, lyder det.

 • 'Vi bør kigge på regler for swingerklubber,' siger ordfører

  De danske swingerklubber kan fortsat åbne dørene til voksenhygge, så længe gæsterne bærer mundbind til, fra og mellem klubbens aktiviteter. Her gælder nemlig samme regler som i fitnesscentre, og det undrer kulturordfører i Socialdemokratiet, Kasper Sand Kjær.

  Det er ifølge ham ikke ønskværdigt, at politikerne skal ned og lave specifikke retningslinjer for hver eneste kategori af fritidsaktiviteter, der findes.

  - Men jeg må indrømme, jeg synes da, at det lyder voldsomt, at swingerklubberne har samme regler som fitnessklubberne. Hvis det er rigtigt, synes jeg da, at det er noget, vi skal kigge på, siger Kasper Sand Kjær.

 • Juletræet er tændt i Betlehem

  Normalt samles både lokale og tilrejsende pilgrimme for at se juletræet blive tændt på Krybbepladsen ved Fødselskirken i Betlehem.

  Men i år var der kun en mindre gruppe journalister og fotografer til stede.

  Palæstinensernes premierminister, Mohammad Shtayyeh, tændte lysene i træet med fjernbetjening fra sit kontor i Ramallah.

  I Betlehem er der indført natligt udgangsforbud i 14 dage for at bremse coronaudbruddet.

  Vestbredden, hvor Betlehem ligger, har bekræftet knap 72.000 tilfælde af coronasmitte og 678 coronarelaterede dødsfald

  Fødselskirken er bygget på det sted i Betlehem, hvor kristne mener, at Jesus er født.

  Hvert år tændes et juletræ ved Fødselskirken i Betlehem. Kirken er bygget på det sted, hvor kristne mener, at Jesus blev født. (Foto: Abed Al Hashlamoun © Scanpix)
 • Epidemiolog anbefaler at brede københavnertiltag ud til hele landet

  Mandag træder en række nye coronatiltag i kraft i 17 kommuner i hovedstadsområdet.

  Men ifølge Viggo Andreasen, som er ph.d. i matematik og fysik med speciale i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet, bør tiltagene bredes længere ud. Det siger han til Ritzau.

  - Lige nu fokuserer vi på hovedstadsområdet, og det er efter min epidemifaglige vurdering lidt en misforståelse. Det er rigtigt, at vi her ser den store vækst, men det er der også andre steder. Vi er i en situation, hvor lidt større udbrud kan forekomme hvor som helst.

  Restriktionerne i hovedstadsområdet omfatter mere hjemmearbejde, mere digital undervisning på ungdomsuddannelserne og højst ti personer til idrætsaktiviteter.

 • Ordførere indkaldt til møde med Heunicke søndag

  Søndag klokken 10 er sundhedsordførerne fra Folketingets partier indkaldt til møde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

  Det bekræfter SF's Kirsten Normann Andersen og DF's Liselott Blixt til DR Nyheder.

  De skal orienteres om coronasituationen, men har ikke fået noget mere konkret at vide, hvad der skal tales om.

  Tidligere lørdag skrev statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook, at man overvejede at skærpe restriktionerne yderligere.

 • Stadigvæk ingen brexit-aftale: EU og Storbritannien prøver igen i morgen

  Der er fortsat tre områder, heriblandt fiskeri, hvor EU-landene og Storbritannien står meget langt fra hinanden i de højspændte forhandlinger om en ny frihandels- og samarbejdsaftale.

  Men selvom "disse uoverensstemmelser er alvorlige", vil parterne alligevel gøre endnu et forsøg på at lande en aftale, som skal forme noget af deres nye forhold efter brexit.

  Det sagde Ursula von der Leyen, formand for Europa-Kommissionen, efter at hun havde talt i telefon med den britiske premierminister, Boris Johnson.

  - Begge parter understregede, at det er muligt, at der ikke kommer nogen aftale, hvis ikke disse spørgsmål bliver løst, sagde hun.

  Forhandlerne mødes i morgen i Bruxelles, og von der Leyen og Johnson har aftalt at gøre status mandag aften. EU's chefforhandler, Michel Barnier, skriver på Twitter, at "vi må se, om der er en vej frem".

 • Kevin Magnussen bliver nummer 16 i kvalifikationen

  Den danske racerkører Kevin Magnussen skal starte fra 16. startposition, når der søndag køres Formel 1-grandprix i Bahrain.

  Magnussen blev noteret for tiden 54,705 sekunder ved Formel 1-kvalifikationen til sæsonens næstsidste løb. Magnussen var blandt de fem kørere, der blev elimineret i den første del af kvalifikationen: Magnussen, Latifi, Aitken, Räikkönen og Fittipaldi.

  I den anden ende af feltet endte Mercedes-køreren Valtteri Bottas som kvalifikationens hurtigste mand. Han starter dermed fra pole position i søndagens grandprix.

  Kevin Magnussen starter fra 16. startposition ved søndagens Formel 1-grandprix. (Foto: HAMAD I MOHAMMED © Scanpix)
 • 25 ud af 222 republikanske kongresmedlemmer anerkender Bidens valgsejr

  Af de 222 republikanere i den amerikanske kongres, anerkender blot 25, at Joe Biden har vundet præsidentvalget.

  Det skriver Washington Post på baggrund af en rundspørge.

  To af republikanerne siger, at Donald Trump vandt valget, mens de resterende 90 procent ikke vil sige, hvem der vandt.

  Demokraten Joe Biden endte med 306 valgmænd mod Donald Trumps 232, og Biden bliver således indsat som præsident 20. januar.

  Donald Trump har gentagende gange påstået, at der er begået valgsvindel, men har endnu ikke haft held i nogle af de retssager, hans støtter har startet i flere stater.

 • Det kan blive svært at skaffe pædagoger nok til minimumsnormeringer, siger KL

  I 2024 skal der være minimum en pædagog per tre vuggestuebørn og en pædagog per seks børnehavebørn. Det er regeringen og dens støttepartier i dag blevet enige om.

  Men det kan blive svært at leve op til for kommunerne, for færre og færre vælger at uddanne sig til pædagog.

  - Det er et godt signal, at man sender penge til området. Det kan forhåbentlig give nogle unge et skub mod uddannelsen, siger formand for Kommunernes Landsforening Jacob Bundsgaard (S) til Ritzau.

  Han understreger, at der nu skal arbejdes målrettet på at få flere til at vælge den karrierevej.

 • Demonstrant: Ghettoloven skubber mig ud af samfundet

  Et par hundrede demonstranter protesterer i dag mod ghettoloven i Aarhus og i København.

  Ibrahim El-Hassan er en af dem og har taget turen fra sit hjem i Vollsmose i Odense til København, hvor demonstranterne går fakkeltog fra Boligministeriet til Christiansborg.

  - På trods af at jeg er født og opvokset i Danmark, bliver jeg kategoriseret som ikke-vestlig efterkommer. Det giver ikke mig et større tilhørsforhold. Det skubber mig faktisk ud af samfundet, siger han.

  Ibrahim El-Hassan står selv til at skulle flytte, da hans bolig skal rives ned som følge af ghettoloven.

 • Brand i Paris' gader efter sammenstød mellem politi og demonstranter

  Demonstrationer mod en omstridt sikkerhedslov har ført til sammenstød mellem politi og demonstranter i Paris. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

  Flere steder er biler sat i brand, og politiet har affyret tåregas mod demonstranter, der kastede fyrværkeri mod betjente.

  Inden da havde tusindvis af mennesker gået fredeligt gennem den franske hovedstad.

  Den nye sikkerhedslov forbyder blandt andet borgere at offentliggøre videooptagelser af betjentes ansigter. Den kommer samtidig med, at en video af politifolk, der tæsker en sort mand og råber racistiske ord, er kommet frem. Fire betjente er sigtet i sagen.

  Der er ild i gaderne flere steder i Paris efter en demonstration mod ny sikkerhedslov førte til sammenstød mellem demonstranter og politi. (Foto: GONZALO FUENTES © Scanpix)
 • Mette Frederiksen: 'Vi overvejer kraftigt at skærpe restriktioner'

  Der skal styr på smittetallene inden jul, og derfor overvejer statsminister Mette Frederiksen (S), om der skal skrappere restriktioner til. Det skriver hun på Facebook.

  - Vi bliver nødt til at tænke: Skal vi ses? Og ikke kun hvordan skal vi ses? Jeg ved godt, det er svært i denne juletid - men det er meget afgørende.

  - Derudover: Vi overvejer kraftigt, om der er behov for at skærpe restriktionerne endnu mere. Vi skal have bedre styr på smitten inden jul. Det håber jeg på alles opbakning til, skriver hun.

 • Kriminelle udgiver sig for at være politiet

  Fyns Politi advarer om, at kriminelle ringer til fynske borgere og udgiver sig for at være politiet.

  Bliver man ringet op af telefonnummer 6614 1448, er det ikke politiet.

  De kriminelle forsøger at lokke oplysninger ud af folk, så de kan begå økonomisk kriminalitet.

 • Speciallæge forventer flere restriktioner efter nyt højt smittetal: 'Det er alvorligt'

  Smittetallene i den her uge er så høje, at vi højst sandsynligt vil se nye restriktioner den kommende tid.

  Det vurderer Christian Wejse, der er speciallæge i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet, efter der på lidt over er døgn bekræftet 2.115 nye smittetilfælde.

  - Uge 49 kommer nok over 10.000 smittede, og det er virkelig alvorligt. Vi er ude i en fordobling af de tal, vi havde i oktober.

  - Jeg tror godt, vi kan forvente, at man kommer til at se yderligere tiltag, siger han til Ritzau.

  Fra på mandag gælder nye coronarestriktioner for 17 hovedstadskommuner, men det er så milde tiltag, at Christian Wejse forventer, at der er brug for mere.

 • Tre unge tiltalt for hærværk og voldsomt overfald i to jyske byer

  Tre unge er tiltalt for omfattende hærværk begået i Kolding og Aabenraa samt for to voldelige overfald i august 2019 og i januar og april i år.

  De tre - en pige og to drenge på henholdsvis 17, 17 og 16 år på gerningstidspunktet, satte ild til parasoller, knuste butiks- og bilruer og raserede et busskur.

  På en privat adresse i Kolding sparkede de døren ind, slog og sparkede beboeren og tvang vedkommende til at udlevere narkotika

  Den ene er også tiltalt for at true med at skyde folk på gågaden i Kolding.

  Sagen kommer for retten senere på måneden.

 • Krigsretssag mod partisanleder fra borgerkrig i Liberia

  For første gang er der indledt en krigsretssag mod en aktør den blodige krig i Liberia, hvor omkring 250.000 blev dræbt mellem 1989 og 2003.

  Krigsretssagen mod partisanlederen Aliey Kosiah er indledt i Bellinzona i Schweiz.

  En tegning af den 45-årige partisanleder Alieu Kosiah. (Foto: JP Kalonji/Civitas Maxima © Scanpix)

  Han er tiltalt for drab, voldtægter og andre forbrydelser. Han har siddet fængslet i godt seks år i den schweiziske hovedstad Bern, og nægter sig skyldig.

  Retssagen føres i Schweiz, fordi landet anerkender princippet om et universelt retssystem. Personer, som anklages i henhold til folkeretten eller internationale love, skal retsforfølges i Schweiz - uanset hvor lovbruddene er blevet begået.

 • 2.115 personer er registreret smittet med coronavirus

  2.115 personer er bekræftet smittet med corona, viser dagens opgørelse fra Statens Serum Institut. Yderligere 11 personer er døde.

  Tallet dækker for mere end et døgn. Smittetallet i går var 1.603, selv om tallet på grund af 'teknisk vedligehold på servere' kun var opgjort for 18 timer, oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke.

  93.809 personer er testet det seneste døgn. 279 personer er indlagt, det er 14 færre end i går. 39 personer er indagt på intensiv mod 40 i går, mens 25 personer - to færre - er i respirator.

  Den såkaldte positivprocent, antal smittede i forhold til testede, er 2,25 procent. Den har været over 2 procent siden tirsdag.

  Grafen viser tallet for personer, der testet den pågældende dag, og den er derfor ikke påvirket af serverproblemerne.

 • Kollegieformand ønsker råd om mundbind

  Beboerrådsformanden på Rebæk Søpark Kollegiet, Karoline Rosenquist Stuhr, har længe efterlyst coronaretningslinjer for kollegier, og hun er glad for, at de i dag er kommet fra Sundhedsstyrelsen.

  Men hun havde gerne set, at der havde været et krav eller en anbefaling om at bruge mundbind.

  Ifølge retningslinjerne skal der være fire kvadratmeter til hver person i et rum.

  - Så må vi være fem mennesker i vores køkken, men vi er 17, der deler det. Så skal vi lave mad ad fire omgange eller hvad? Det giver ikke rigtig mening, siger hun.

 • Flugtbilist anholdt efter ulykke i Brabrand

  Politiet har anholdt en formodet flugtbilist fra et færdselsuheld i Brabrand i Aarhus, hvor en cyklist i aftes under en biljagt, skriver Østjyllands Politi på Twitter.

  Den anholdte fremstilles i grundlovsforhør i Retten i Aarhus i morgen klokken 9.

  Påkørslen skete på Edwin Rahrs Vej ved Åby Ringvej i det vestlige Aarhus, da bilisten forsøgte at flygte fra politiet.

  Cyklisten slap med livet i behold og blev bragt til skadestuen.

 • Blå partier kritiserer velfærdsaftale

  Partier fra blå blok kritiserer den velfærdsaftale, som regeringen netop har præsenteret på et pressemøde.

  - Jeg må forstå at flere penge = velfærd. Havde gamle Else fået det bedre af, at der stod tre om hende i stedet for to? Nej vel. Ledelse og god kultur samt at omsorg er det vigtigste, skriver han på Twitter.

  Også Dansk Folkeparti kritiserer aftalen.

  - Kun cirka 10 flere ansatte pr kommune på ældreområdet med aftalen... Tror Pernille Skipper med flere oversælger ældreaftale, skriver Kristian Thulesen Dahl på Twitter.

  Ud over flere ansatte på plejehjemmene indeholder dagens aftale en fremrykning af aftalen om minimumsnormeringer, så der allerede fra 2024 bliver krav om flere voksne i børnehaver og vuggestuer.

 • FCK-spillere smittet med coronavirus

  De tre FC København-spillere Viktor Fischer, Pierre Bengtsson og Andreas Bjelland er blevet testet positive for Covid-19.

  Spillerne er derfor isolerede og kan ikke deltage i de kampe de to kommende uger.

  Det skriver hovedstadsklubben på sin hjemmeside.

  FC København skriver, at de tre spillere forventes at være blevet smittet i privat regi og ikke i klubben.

  FC København møder i morgen AC Horsens på hjemmebane.

 • Dansk landstræner ikke nervøs før fysiske montenegrinere

  Søndag aften skal Danmarks kvindelandshold igen på gulvet i Boxen, når anden runde af EM-slutrunden venter. Danskerne åbnede EM fredag med en sejr på 30-23 over Slovenien, og nu venter så Montenegro, der spiller mere fysisk.

  Det afskrækker dog ikke Danmarks landstræner, Jesper Jensen.

  - Vi er ikke så nervøse for de fysiske kampe. Vi står skarpt lige nu, så det handler om at være smarte, og det må ikke gå ud over holdets præstation, siger Jensen på et pressemøde.

  - Vores offensiv er blevet så stabil, at vi producerer mange chancer. Vores kontrafase var ikke så velsmurt i går, men der er grund til at være positiv, og mange ting kan der blive skruet på.

  Danmark og Montenegro mødes klokken 20.30 søndag aften.

 • Flertal i USA's ene kammer stemmer for legalisering af hash

  For første gang har Repræsentanternes Hus i USA fredag stemt for en legalisering af hash, så den føderale lovgivning kan komme på linje med de delstater, som har tilladt stoffet, skriver Reuters.

  Repræsentanternes Hus, som er det ene af Kongressens to kamre, kontrolleres af demokraterne. Lovforslaget blev vedtaget med 228 stemmer mod 164.

  Det forventes ikke, at forslaget får opbakning i Senatet, som kontrolleres af Republikanerne

  Lovforslaget lægger op til, at hash skal fjernes fra listen over ulovlige narkotiske stoffer. På listen står hash nævnt side om side med heroin og kokain som et farligt narkotisk stof.

 • BUPL: Det er et historisk vendepunkt

  Pædagogernes fagforbund BUPL kalder dagens velfærdsaftale for en historisk sejr for børn, pædagoger og forældre.

  - Minimumsnormeringer er et kæmpe fremskridt for børnene. Men det er stadig kun et minimum og en bund. Nu skal der bygges ovenpå, siger BUPL-formand Elisa Rimpler.

  Hun hæfter sig ved, at aftalen også har fokus på at øge fagligheden. I dag har kun tre af fem medarbejdere i daginstitutionerne en pædagoguddannelse.

  FOA mener, at forliget ikke bare lapper og vedligeholder, men faktisk genopretter velfærden.

  - Det er et reelt kvalitetsløft og endnu en bevægelse i den retning, der blev sat med finansloven sidste år, siger formand Mona Striib.

 • Minimumsnormeringer fremrykkes og flere ansatte i ældrepleje

  Regeringen har indgået en delaftale af finansloven med støttepartierne SF, Enhedslisten, Radikale og Alternativet, der fremrykker minimumsnormeringer fra 2025 til 2024 og afsætter flere penge til ældreplejen og ungdomsuddannelserne.

  Velfærdsaftalen er præsenteret af finansminister Nicolai Wammmen, og han henviste til sagen om den demente Else, da han oplyste, at der afsættes flere penge til 1.000 ansatte i ældreplejen.

  På grund af coronakrisen er der ikke så mange penge at dele ud af i finansloven, sagde ministeren ved fremlæggelsen.

 • Venstre: Corona-køer skal bekæmpes med private aktører

  Der er for lang ventetid, når man skal testes for corona. Både i forhold til at få en tid, men også når man efterfølgende afventer svar på testen.

  Det mener Venstre, der vil have private aktører på banen.

  - Udviklingen for smitte i hovedstadsområdet er alvorlig, så vi er nødt til at gøre noget. Julen nærmer sig, en vaccine nærmer sig, og vi skal ikke nu sætte alt det over styr, som folk har bygget op siden foråret, siger formand for Venstre, Jacob Ellemann-Jensen.

  - Dette her noget, der kan sættes i gang med timers varsel. Der står leverandører og private laboratorier klar, der gerne vil hjælpe til. Det eneste, der skal ske, er at enes om, hvordan det skal ske i praksis.

 • To fængslede statsborgere i udlandet fører til undersøgelse af svensk diplomati

  Baggrunden er to sager, den svensk-kinesiske forlægger og boghandler Gui Minhai, som sidder fængslet i Kina, og den svensk-eritreiske journalist Davit Isaak, der i 18 år har siddet fængslet uden dom i Eritrea.

  Hele udenrigskomiteen i Riksdagen støtter forslaget om undersøgelsen, som er fremsat af det konservative parti Moderaterna.

  - Vi skal se på, hvad der er blevet gjort i sagerne, hvad man kan lære af det, og hvad som kunne være gjort bedre, siger partiets udenrigsordfører, HansWallmark til Sveriges Radio.

 • 50 tons tung møllevinge er endt i grøften

  Trafikanterne mellem Skjern og Ringkøbing bliver mødt af noget af et syn her til formiddag, da en transport med en 50 tons tung møllevinge er kørt i grøften på Ringkøbingvej tæt på Lemvej.

  Bilister kan passere med forsigtighed, mens det forventes, at arbejdet med den 74 meter lange blokvog er afsluttet ved middagstid.

 • Tidligere justitsminister Ole Espersen er død

  Tidligere justitsminister cand. jur Ole Espersen er død, 85 år, oplyser Bornholms Tidende.

  (ARKIV) Fhv. justitsminister Ole Espersen (S) holder grundlovstale tirsdag d. 5 juni 2007 på Christiania. Tidligere justitsminister Ole Espersen er død - 85 år. Det skriver Ritzau, lørdag den 5. december 2020.. (Foto: Lars Helsinghof Bæk/Ritzau Scanpix) (Foto: Lars Helsinghof Bæk © Scanpix)

  Han kom i Folketinget for Socialdemokratiet i 1973, og i 1981 blev han udnævnt til udenrigsminister i Anker Jørgensens regering.

  Politiets Efterretningstjeneste frarådede at udnævne Ole Espersen som justitsminister, fordi han havde mødt sovjetiske diplomater.

  Ole Espersen sad i Folketinget til 1994 og var i en periode Socialdemokratiets politiske ordfører. Han var desuden formand for Radiorådet og dommer i Arbejdsretten.

  Han interesserede sig især for menneskerettighedsspørgsmål og asylpolitik.

 • Fifa kigger nærmere på offsideregel

  Der er travlt under og efter fodboldkampe i disse tider, hvor der siden VAR-systemets ankomst kan tegnes streger og diskuteres armhulelængder.

  Hos Fifa bliver offsidereglen også diskuteret, lyder det fra det internationale fodboldforbunds præsident, Gianni Infantino, der ønsker at forbedre reglen.

  - Offsidereglen har udviklet sig hen over de seneste 100 år, og nu diskuterer vi den igen. Vi kigger på, om vi kan forbedre offsidereglen. Ikke på grund af VAR, men fordi vi vil fremme offensiv fodbold, siger Infantino ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  - Spørgsmålet er, om man skulle give større fordel til den angribende spiller, og ville det hjælpe, hvis der ikke længere var marginale offsides?, siger Gianni Infantino.

  Infantino afviser samtidig, at det kommer på tale at afskaffe VAR.

 • Kraftigt snefald aflyser skiløb i St. Moritz

  Skiområdet St. Moritz i Schweiz har fået en stor mængde sne, og det kombineret med kraftig vind har fået arrangørerne til at aflyse kvindernes Super-G-løb i den alpin World Cup.

  Et medlem af det franske skihold fjerner sne fra en bil i St. Moritz. (Foto: Jean-Christophe Bott © Scanpix)
 • 40-50 personer var samlet i klub i Brabrand

  Sent i aftes blev 16 personer sigtet for at overtræde forsamlingsforbuddet i Brabrand ved Aarhus, oplyser Østjyllands Politi.

  Politiet havde fået en melding om, at et stort antal biler var parkeret uden for en klub på Sintrupvej. Da en patrulje kom frem, viste der sig, at cirka 40-50 mennesker var samlet i klubben.

  Mange flygtede fra stedet, mens de resterende blev sigtet.

 • Regeringen indgår velfærdsaftale med støttepartier

  Regeringen har indgået en velfærdsaftale med SF, EL, R og AL, som præsenteres klokken 12, oplyser Finansministeriet. Der er tale om en delaftale af finansloven.

  Indholdet kendes ikke endnu.

 • Biden: Ingen bliver tvunget til at tage vaccine

  USA's kommende præsident, Joe Biden, gør det klart, at amerikanerne ikke bliver tvunget til at tage vaccine mod covid-19, når den bliver tilgængelig i landet.

  - Som præsident vil jeg gøre alt, hvad jeg kan for at opmuntre folk til at gøre det rigtige, og når de gør det, vise, at det gør en forskel, siger han.

  Måinger viser, at kun 60 procent af amerikanerne ønsker en vaccine mod coronavirus, og kommende præsident, Joe Biden, understreger, at ingen bliver tvunget til at lade sig vaccinerel. (Foto: LEAH MILLIS © Scanpix)

  Målinger fra PEW-forskningscenter siger, at kun 60 procent af amerikanerne for øjeblikket er indstillet på at tage vaccinen, skriver Reuters.

 • Herlev lukker ned for foreningsliv

  Herlev Kommune lukker for alle kommunale idrætsanlæg og alle holdaktiviteter i fritidstilbud frem til 2. januar.

  Kommunen har det højeste antal smittede med coronavirus per 100.000 indbyggere de seneste syv døgn i hele landet.

  Også Vordingborg Kommune opfordrer foreningslivet til at indstille deres aktiviteter resten af året, efter at man har set en stigning i antallet af smittede med coronavirus den seneste uge.

 • DMI: Gråt og regnvejr - kun sol på Bornholm

  Dagen byder på regn i vest og tørvejr i øst, oplyser DMI.

  Vil man se solen i dag, skal man befinde sig op Bornholm.

 • Op på jernhesten: 520 millioner kroner skal bruges på cykelstier

  Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre har indgået aftale om en såkaldt grøn omstilling af vejtransporten.

  Det betyder blandt andet 520 millioner kroner, der skal bruges på cyklismen. Det oplyser Transport- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

  Størstedelen af pengene skal gå til anlæg af cykelstier langs statsvejene, men der afsættes også 150 millioner kroner til 24 helt konkrete projekter, der kræver kommunal medfinansiering.

 • Corona-anbefalinger til kollegier og bofællesskaber er klar

  Sundhedsstyrelsen har udarbejdet nye retningslinjer for, hvordan smittespredning med coronavirus kan begrænses de steder, hvor flere bor tæt sammen. Det gælder for eksempel kollegier, bofællesskaber og boligforeninger.

  Der er fokus på afstand og ekstra rengøring.

  Opfordringen er at holde mindst en meters afstand, at lave afstandsmarkeringer på gulvet i for eksempel køkkenet, og at sikre, at hver person har fire kvadratmeter til rådighed i et rum.

  Studerende på landets kollegier har i længere tid efterlyst flere retningslinjer for, hvordan de kan overholde anbefalinger og restriktioner.

  Bliver en person konstateret smittet, skal vedkommende gå i selvisolation på sit værelse.

 • Rekordmange kvinder stiller op til valg i ørkenstat

  Kvinder fik for 15 år siden for første gang ret til at stemme og stille op til valg i oliestaten Kuwait, hvor der lørdag igen er parlamentsvalg.

  Her stiller rekordmange kvinder op til en af de 50 pladser i parlamentet.

  33 kvinder er på valglisten, hvilket er mere end dobbelt så mange som ved valget i 2016. Her stillede 15 kvinder op. En enkelt blev valgt ind.

  I alt stiller 342 kandidater op ved dagens valg, hvor en stor del aflvalgkampen er blevet ført via de sociale medier på grund af coronavirus.

 • Eks-forstander anmeldt for at ydmyge barn på kostskole

  Politiet har modtaget nye anmeldelser mod den forhenværende forstander på Havregården Kostkole i Smidtstrup, Morten Ulrik Jørgensen.

  En af dem kommer fra Socialtilsyn Hovedstaden, der ifølge en aktindsigt har kendskab til, at et barn i underbukser er blevet ført op foran de andre elever og ydmyget offentligt.

 • Johnson og EU-formand skal kæmpe sig ud af brexitdødvande

  EU's og Storbritanniens forhandlere har i London forhandlet på fuld tryk for at nå frem til en handelsaftale. Men nu er samtalerne sat på pause, og lørdag må toplederne i spil.

  Her skal kommissionsformand Ursula von der Leyen og premierminister Boris Johnson nemlig forsøge at finde en vej frem.

  Storbritannien forlod EU 31. januar i år.

  31. december 2020 udløber overgangsperioden, hvorunder briterne fortsat er tilknyttet det indre marked.

  1. januar 2021 begynder et nyt forhold mellem EU og Storbritannien - med eller uden en handelsaftale.

 • Vaccineringen begynder i Moskva

  Lørdag indleder Moskva massevaccination mod covid-19. I første omgang med fokus på folk i højrisiko-job.

  Tusindvis af personer i Moskva begyndte fredag at registrere sig til at få et skud af Sputnik V - en russisk fremstillet vaccine mod covid-19.

  Sputnik V er en af to vacciner mod coronavirusset, som er udviklet og godkendt i Rusland, selv om vaccinerne endnu ikke har været gennem alle de normale kliniske faser for et nyt lægemiddel.

 • Trump vil trække størstedel af sine 700 soldater i Somalia ud af landet, hvor de har trænet lokale styrker til kamp mod terrorister

  Størstedelen af de omkring 700 amerikanske i Somalia bliver trukket ud af landet.

  Det oplyser USA's forsvarsministerium ifølge AP.

  De amerikanske soldater har været udsendt til landet for at træne og rådgive lokale styrker, der kæmper mod terrorbevægelsen al-Shabab, der er en afrikansk gren af al-Qaeda.

  Tidligere på ugen fremhævede Mark Milley, USA's højest rangerende officer, al-Shabab som en trussel mod USA.

  - De har en vis rækkevidde, og hvis der ikke bliver holdt øje med dem, kan de udføre operationer ikke bare mod amerikanske interesser i regionen, men også i USA, sagde han og fremhævede Somalia som et farligt sted for amerikanere.

 • 'Det er Orlas eget valg at trække sig', lyder det fra De Konservatives gruppeformand efter Orla Østergaards udmelding

  - Det er Orlas eget valg at trække sig.

  Sådan skriver De Konservatives gruppeformand, Mai Mercado, på Twitter, efter at det mangeårige medlem af partiet Orla Østergaard i dag har meldt sig ud af partiet og nu fortsætter i Folketinget som løsgænger.

  Orla Østergaard har meldt sig ud på grund af partiets håndtering af en sag om grænseoverskridende adfærd overfor partifællen Birgitte Klintskov Jerkel.

  Sagen fik partiet til at fratage Orla Østergaard alle ordførerskaber.

  - Efter han selv sagde undskyld til Brigitte Jerkel, fik han også at vide, at der selvfølglig var en vej tilbage til arbejdet i folketingsgruppen for ham, skriver Mai Mercado.

 • Kina har plantet sit flag på månen 51 år efter USA

  (Foto: CNSA © Scanpix)

  Et kinesisk flag, der måler to meter i bredden og 90 centimeter i højden, er blevet plantet på månens overflade.

  Det viser billeder offenliggjort af Kinas rumagentur, CNSA.

  Billederne viser det store røde flag med sine fem stjerner stå ubevægeligt i månens vindstille atmosfære.

  Det er rumsonden Chang'e-5, der har sat flaget på månen, inden fartøjet fløj fra planten med prøver fra klipper i månelandskabet.

  Det kinesiske flag har tidligere kunnet ses på månen, men der har det været malet på rumfartøjers overflader og ikke plantet i overfladen.

  Det er 51 år siden, at USA som den første nation 1969 plantede nationernes stjerner og striber på planeten. Frem til 1972 satte USA yderligere fem flag i det golde og barske miljø.

 • Orla Østerby forlader De Konservative og bliver løsgænger efter sag om grænseoverskridende adfærd

  Gennem 21 år har Orla Østerby været medlem af De Konservative, men i dag er den æra forbi.

  Orla Østerby forlader nemlig partiet og bliver løsgænger i Folketinget. Det oplyser han i en pressemeddelelse til TV Midtvest.

  - Det gør jeg som en konsekvens af partiets håndtering af sagen, hvor jeg blev beskyldt for grænseoverskridende adfærd overfor en kollega.

  - Jeg har ikke yderligere kommentarer til udmeldelsen, skriver han til TV Midtvest.

  Orla Østerby fik frataget alle sine ordførerskaber i oktober, fordi 'partiet på ingen måde kan acceptere, at man fysisk og verbalt udsætter en anden for grænseoverskridende adfærd'. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

  Sagen kom frem i oktober, hvor Orla Østerby fik frataget alle sine ordførerskaber, fordi i 2017 han skal have udvist krænkende adfærd overfor partifællen Birgitte Klintskov Jerkel.

 • Amerikanere bliver anbefalet at bruge mundbind alle steder udenfor deres hjem

  Så snart man bevæger sig udenfor en dør i USA, bør man bære mundbind for at få bugt med den stigende smitte med coronavirus.

  Sådan lyder anbefalingen fra Center for Sygdomskontrol (CDC), skriver Washington Post.

  Ifølge CDC bør mundbindene være på både indendørs og udendørs - det eneste sted, de bør komme af, er når man er hjemme.

  Anbefalingen fra CDC kommer, efter at USA har registreret 217.664 smittetilfælde på et enkelt døgn, hvilket er det højeste antal under pandemien.

  Tidligere i dag lød det fra den nyvalgte præsident, Joe Biden, at han vil bede amerikanerne om at bære mundbind de første 100 dage af hans tid i Det Hvide Hus.

 • Det Kongelige Teater er glad for de nye spilleregler fra Folketinget

  Der er fuld tilfredshed at spore hos Det Kongelige Teater over den nye aftale for rammerne for nationalscenen.

  Sådan lyder det fra teaterchef Kasper Holten.

  - Jeg er rigtig glad. Det er fantastisk vigtigt, at vi kan se fremad, for jeg tror, at der bliver en rigtig stor appetit på kunstoplevelelser, når vi igen kan samles for fuld kraft. Og så glæder jeg mig over, at det er en bred politisk ordning. Jeg er en meget glad mand, siger han.

  Aftalen om Det Kongelige Teater gælder fra 2012 til 2024.

 • EU og Storbritannien afbryder brexit-forhandlinger

  EU og Storbritannien har her til aften afbrudt forhandlingerne om en ny frihandels- og samarbejdaftale, der skal danne grundlaget under det nye forhold efter brexit, som træder i kraft efter nytår.

  Ifølge en fælles udtalelse er uenighederne, når det kommer til blandt andet fiskeri og lige konkurrencevilkår fortsat for store til, at de kan lande en aftale på nuværende tidspunkt.

  Nu vil Michel Barnier, der forhandler på vegne af Danmark og de andre EU-lande, orientere kommissionsformand Ursula von der Leyen om tingenes tilstand, mens den britiske chefforhandler, David Frost, tilsvarende vil orientere den britiske premierminister, Boris Johnson.

  Von der Leyen og Johnson vil i morgen eftermiddag tale sammen om situationen.

  Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) følger forhandlingerne tæt. Han understreger dog, at uanset om der kommer en aftale eller ej, så "bliver intet som i gode, gamle dage."

  - Det tog er kørt, så selv med en god aftale, så kommer der tab og brexit-bøvl. Det må vi indstille os på, siger han.

 • Terrorsigtet blev visiteret nøgen med spredte baller hundredevis af gange og skal have 30.000 kroner i erstatning

  30.000 kroner skal Kriminalforsorgen betale i erstatning til en terrorsigtet, fordi det var ulovligt og i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention at visitere ham rutinemæssigt.

  Det har Vestre Landsret slået fast.

  Visitationerne fandt sted dagligt, hvor den sigtede mand skulle smide tøjet og lade sig visitere, hvor han som regel skulle sprede ballerne og sætte sig på hug.

  Manden var varetægtsfængslet fra den 9. juni frem 2016 frem til 22. maj 2017. I den periode blev hans celle ransaget 318 gange, og han blev visiteret nøgen 301 gange.

  Manden var sigtet og er også blevet dømt for lade sig hverve til terrorbevægelsen Islamisk Stat. Kriminalforsorgen begrundede de daglige visitationer med, at han var sigtet for terror.