Seneste Nyt

Putin efter drone-eksplosion i Moskva: 'Ukraine prøver at skræmme os'

Rettelse: I en tidligere rubrik og i teksten fremgik det, at der var tale om et droneangreb. DR Nyheder kan endnu ikke med 100 procent sikkerhed sige, at der var tale om et angreb, da ingen har taget ansvaret for det. Derfor har vi rettet det til "drone-eksplosion".

Drone-eksplosionerne i Moskva tidligere i dag var et angreb rettet mod civile. Sådan lyder det fra Ruslands præsident, Vladimir Putin, i en række kommentarer til det statsejede nyhedsmedie Tass.

Tre droner forårsagede skader på adskillige bygninger, og to personer kom til skade, oplyste Moskvas borgmester tidligere i dag.

Rusland siger, at det var Ukraine, som stod bag et droneangreb.

- Det var rettet mod civile. De prøver at skræmme os og provokere os. Men vores luftforsvar virkede godt, og vi vil forbedre det yderligere i fremtiden, siger Putin.

Ukraine har afvist, at de stod bag. Men Putin advarer ukrainerne om, at "lederskabet i Ukraine presser Rusland til at svare".

Drone-eksplosionerne i Moskva kommer efter fem uger med næsten daglige missil- og droneangreb over især den ukrainske hovedstad, Kyiv. Også i dag blev byen ramt.

Nyheder

 1. Mand død i forbindelse med anholdelse på Køge-egnen

  En mand mistede i nat livet i forbindelse med en anholdelse på Køge-egnen, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

  Anholdelsen skete, efter politiet var rykket ud til en adresse på baggrund af en anmeldelse.

  - Vi modtager klokken 00.18 en anmeldelse om voldsomme husspektakler. Under anholdelsen af den mandlige part, bliver han pludselig livløs. Der bliver iværksat førstehjælp på stedet og tilkaldt en ambulance, men han afgår efterfølgende ved døden, fortæller politiinspektør Thomas Tarpgaard til Ritzau.

  Politiinspektøren vil ikke oplyse yderligere detaljer om sagen, da den nu er overgået til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP).

  DUP har blandt andet til opgave at undersøge sager, hvor en person kommer slemt til skade eller afgår ved døden i politiets varetægt eller som følge af politiets handlinger.

 2. Ved det seneste valg til Europa-Parlamentet fik Pernille Weiss over 80.000 stemmer.

 3. Søren Pape Poulsen er genvalgt som De Konservatives formand

  Søren Pape Poulsen har netop takket for sine medlemmers opbakning ved landsrådet, efter de har genvalgt ham som formand for De Konservative.

  - Tak for jeres tillid, den er jeg utrolig taknemlig for, siger Pape, der har været formand for partiet siden 2015.

  Han står med buket i favnen på den grønne scene i Herning, hvor partiet er samlet.

  Du kan følge med i landsrådet og desuden også Socialdemokratiets årsmøde i denne liveblog.

 4. Skatteminister forsvarer ekstra skattelettelser efter kritik fra bagland

  Skatteminister Jeppe Bruus (S) savner nuancer i debatten om velfærd eller skattelettelser.

  Det siger han, efter at flere baglandsstemmer i partiet har kritiseret regeringens planer om ekstra skattelettelser.

  - Der er behov for nogle nuancer i den her debat, fordi mens vi til næste år løfter kommunernes budgetter og bruger penge på velfærd, så er der stort set ingen penge til skattelettelser.

  Senest har kredsformand i Brønderslev Frits Sørensen truet med at forlade partiet, hvis flere skattelettelser bliver en realitet.

  Og den melding er skatteministeren træt af, men han understreger også, at det er den politik, partiet gik til valg på ved seneste folketingsvalg: at give skattelettelser for fire milliarder kroner, som i regeringsgrundlaget blev forhøjet med en milliard.

  Efter at råderummet er blevet opjusteret, har regeringen meldt ud, at der kommer ekstra skattelettelser.

  - Jeg håber da, han vil blive, men vi gik til valg på både at lave investeringer i velfærd og skattelettelser, siger Jeppe Bruus.

  Desuden peger ministeren på, at der er stor forskel på, hvordan økonomien ser ud i landets kommuner.

  - Der er nogle kommuner, hvor det er meget svært at få tingene til at hænge sammen, fordi der ikke er penge nok, så er der andre kommuner, for eksempel i København, hvor de faktisk selv giver skattelettelser til næste år, siger han.

  Læs mere om historien her

 5. Søren Pape har mødt kritik internt, og det adresserer han på partiets landsmøde

  Søren Pape har holdt sin tale for Konservatives medlemmer i Herning, og han lagde i den grad vægt på konservative grundlæggende værdier - herunder familien.

  Det meste af talen blev brugt på fællesskab i en større samfundsmæssig kontekst, men han vendte i begyndelsen af sin tale også blikket indad.

  Han sendte en besked til de interne kritikere og tvivlere, der har givet deres mening til kende den seneste tid.

  - Til skeptikerne - og det må man som Konservativ altid have lov til at være - jeg vil bede jer læne jer ind i tilliden, siger Pape.

  Du kan høre et klip fra talen her:

  Både Konservative og Sociademokratiet mødes i denne weekend. Du kan følge med i, hvad der foregår i livebloggen her.

 6. Kina indgår tættere samarbejde med Østtimor - blandt andet militært

  Båndet mellem Kina og den sydøstasiatiske østat Østtimor styrkes.

  De to landes ledere har således underskrevet nye strategiske aftaler. De handler blandt andet om militært samarbejde, skriver flere kinesiske statsmedier ifølge Ritzau.

  Østtimor ligger mellem Indonesien og Australien og huser omkring 1,3 millioner indbyggere.

  Kinas præsident, Xi Jinping, mødtes med Xanana Gusmão, som er premierminister i Østtimor, i den kinesiske by Hangzhou. Mødet fandt sted forud for åbningen af De Asiatiske Mesterskaber, Asian Games.

  - Begge sider vil øge gensidig støtte og styrke internationalt arbejde, sagde Xi Jinping.

 7. Partiets udlændinge- og integrationsordfører, Kasper Sand Kjær, svarer på spørgsmål klokken 17:30

 8. Burger King-restaurant var på afveje: Se billederne fra den sunkne motorvej i Sverige

  • En Burger King-restaurant ved siden af motorvejen er styrtet sammen. (Foto: © 9200 Adam Ihse/TT, Ritzau Scanpix)
  • Det ramte område er på omkring 500 meter i diameter, oplyser politiet til SVT. (Foto: © 9200 Adam Ihse/TT, Ritzau Scanpix)
  • Flere biler og en bus skulle været kørt i hullet, som opstod i nat. (Foto: © 9200 Adam Ihse/TT, Ritzau Scanpix)
  • Svenske myndigheder kan ikke bekræfte årsagen, men der har tidligere været meldinger om, at motorvejen er styrtet sammen på grund af vedvarende regn i området. (Foto: © 9200 Adam Ihse/TT, Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  Det står stadig ikke helt klart, hvad der førte til, at dele af en morotvej i nat er sunket sammen nord for Göteborg i Sverige.

  Det fortæller politiet til SVT.

  Det kan heller ikke udelukkes, at der kan komme flere jordskred i området, siger talsperson fra svensk politi, August Brandt.

  Vejen er spærret i begge retninger på ubestemt tid.

  Tre personer er kommet til skade i forbindelse med skredet, hvor blandt andet en bus i nat kørte ned i et stort hul i motorvejen.

  Flere byninger i området har også lidt skade. Heriblandt en Burger King-restaurant, som kan man se det på billederne ovenover.

 9. Han pegede legepistol mod politi og gardere i København. Nu er ung mand sigtet for trusler

  Det, der måske startede som en spøg, har fået alvorlige konsekvenser for en ung vestjysk mand.

  Han er blevet sigtet for at true politifolk og gardere, da han i København i aftes pegede sin legepistol mod dem.

  Det oplyser Københavns Politi til Ritzau.

  Den 21-årige mand havde været til udklædningsfest. Han havde taget sit kostume af, men beholdt den falske pistol i hånden, da han befandt sig i hjertet af byen.

  Foran Rosenborg Slot ved Kongens Have, hvor livgarderne hører til, valgte manden ifølge politiet at pege legepistolen mod dem.

  - Der var en kvinde, som overværede det, og som kontaktede politiet, og da patruljen kommer ud på stedet, peger han også pistolen i retning mod dem, fortæller vagtchef Henrik Svejstrup.

  Politiet blev først opmærksomme på, at pistolen ikke var en ægte vare, da de anholdt manden. Han er nu sigtet for trusler mod personer i offentlig tjeneste.

 10. Følg med her, når Mette Frederiksen holder landsmøde i Aalborg, og Søren Pape Poulsen holder landsråd i Herning.

 11. Ifølge den ukrainske premierminister er Ukraine stærkere og bedre forberedt denne vinter.

 12. Senatet i USA har nedsmeltning over ny dresscode: Er det okay at bære shorts?

  Tænker du på, hvad du hiver af bøjlen og smider på, inden du drøner på arbejde?

  Det behøver politikerne i Senatet i USA ikke længere, for de har droppet den dresscode, som har sat strenge krav til deres daglige klæder.

  Senatets leder, demokraten Chuck Schumer, har således besluttet, at senatorerne godt må have shorts på, og de må også godt lade slipset hænge derhjemme.

  Det har medført en heftig reaktion, for 46 ud af 49 republikanske senatorer har skrevet under på et brev, hvor de protester over de nye regler.

  - Jeg planlægger at ankomme i en bikini i morgen, spøgte den republikanske senator fra Maine, Susan Collins, da hun blev spurgt indtil de nye lempelser.

  Selvom senatorerne nu får større frihed, så eksisterer der fortsat en dresscode for personale og besøgende i Senatet.

  Du kan også høre om de nye tiltag i DR'podcasten "Stjerner og Striber".

  Den direkte årsag til ændringen er Pennsylvania-politikeren John Fetterman, der i valgkampen oftest optrådte i shorts og med hættetrøje - Og det kan han altså nu fortsætte med i Senatet. (Foto: © Francis Chung/POLITICO, Associated Press)
 13. Magnussen slår holdkammerat i japansk kvalifikation

  Kevin Magnussen i aktion på Suzuka-banen. (Foto: © Toru Hanai, Associated Press)

  Kevin Magnussen starter som nummer 15, når Japans Formel 1-grand prix skydes i gang søndag.

  Det står klart, efter den danske racerkører i lørdagens kvalifikation på Suzuka-banen formåede at køre sig videre til Q2, hvor Haas-raceren dog ikke havde fart nok til at følge med og sluttede sidst. Derfor endte det med en 15.-plads i kvalifikationen.

  Det var dog nok til at slå holdkammeraten hos Haas, da Nico Hülkenberg ikke kom videre fra Q1. Tyskeren starter som nummer 18 i søndagens løb.

  Max Verstappen starter i pole position, mens McLarens Piastri og Norris starter helholdsvis som nummer to og tre.

 14. Sydkoreansk oppositionsleder stopper sultestrejke efter 24 dage

  Oppositionslederen i Sydkorea, Lee Jae-myung, har droppet at sulte sig.

  Dermed slutter en 24 dage lang sultestrejke, der også har ført til hospitalsindlæggelse.

  Ifølge nyhedsbureauet Reuters stopper Lee Jae-myung strejken, efter et flertal i Sydkoreas parlament har stemt for at udstede en arrestordre mod ham for påstået svindel.

  Han begyndte at strejke i protest mod regeringens - ifølge ham - dårlige økonomiske politik og dens trusler mod pressefriheden.

  Nu er han altså stoppet og vil møde op til planlagt retsmøder i sagen om pligtbrud og bestikkelse, selvom han lige nu fortsat er indlagt.

  Han er blandt andet beskyldt for at have brudt med sine pligter, da han var borgmester i byen Seongnam.

 15. Efter 32 år på flugt er amerikansk drabsmand lagt i håndjern

  Amerikanske Greg Lawson har brugt de seneste 32 år på flugt fra ordensmagten, efter at han i 1991 blev dømt i forbindelse med drabet på en mand, han var vokset op sammen med.

  I en video på X, kan man se hans sidste øjeblikke, før det amerikanske forbundspoliti, FBI, tager ham i sin varetægt.

  - Hvordan har du det?, kan man høre den 63-årige mand sige til den betjent, der putter ham i håndjern.

  Betjenten svarer, at han skam har det fint.

  Lawson blev pågrebet i Mexico og derefter sendt på et fly mod Shreveport i delstaten Louisiana, hvor myndighederne stod klar til at lægge ham i håndjern.

  Ifølge The Guardian er det uklart, hvorfor de de to mænd endte i karambolage for 32 år siden. Det er ligeledes uvist, hvor meget fængselstid Lawson nu kan se frem til.

 16. Ny undersøgelse om forureningen i Grindsted trækker ud

  Den nye sundhedsundersøgelse i Grindsted, der skal afdække, om borgerne bliver mere syge end i andre byer, bliver et par måneder forsinket.

  Det er forureningen fra det tidligere Grindstedværket, som er årsag til, at Region Syddanmark laver sundhedsundersøgelser i byen.

  En tidligere registerbaseret undersøgelse i 2020 konkluderede ellers, at Grindstedborgerne ikke er mere syge end andre. DR kunne dog senere fortælle, at to forskere kraftigt protesterede mod den konklusion - særligt hvad angår nervesygdommen ALS.

  Det forventes nu, at den endelige rapport vil være klar omkring årsskiftet, siger formanden for forskergruppen, der står bag sundhedsundersøgelsen, Jesper Bo Nielsen.

 17. Saudiarabisk kronprins er 'ligeglad' med anklager om sportswashing

  Mohammed bin Salman, Saudi-Arabiens kronprins og de facto leder, giver ikke meget for anklagerne om, at han prøver at købe landet til et bedre omdømme gennem international sport.

  - Jeg er ligeglad. Jeg har én procent vækst i bnp fra sport, og jeg sigter efter yderligere 1,5 procent. Kald det, hvad du vil, siger Mohammed bin Salman i et interview med Fox News.

  Ifølge The Guardian har Saudi-Arabien siden begyndelsen af 2021 brugt 42 milliarder kroner på sportsaftaler.

  Investeringerne tæller blandt andet opkøbet af Premier League-klubben Newcastle.

  På hjemmebanen har kongeriget også købt en række stjernespillere som Cristiano Ronaldo, Karim Benzema og Neymar til klubber i den hjemlige liga.

  Af tal fra Fifa fremgår det, at de saudiarabiske klubber fra 1. juni til 1. september har brugt lige over seks milliarder kroner på at hente mandlig fodboldspillere.

  Saudi-Arabien har i de seneste år lavet massive investeringer i særligt europæisk sport. Om det er sportswashing eller ej, er Mohammed bin Salman, Saudi-Arabiens kronprins og de facto leder, ligeglad med (Arkivfoto). (Foto: © Saudi Royal Court/Reuters)
 18. Costa Ricas rekord er slået - 656 er allerede nu dræbt i år

  Året er langt fra slut, men den mellemamerikanske nation Costa Rica har allerede nu slået en sørgelig rekord.

  Indtil videre er 656 personer blevet dræbt i landet i år. Det viser officielle drabstal ifølge Reuters.

  Regeringen i Costa Rica forventer, at tallet kan nå at passere 900 inden årets udgang.

  Den hidtidige drabsrekord var 654 sidste år.

  Mest drabeligt har situationen udviklet sig i provinsen San José, hvor også hovedstaden af samme navn ligger. Her er antallet af drab allerede fordoblet siden sidste år.

  To tredjedele af ovenstående drab tilskriver landet som værende banderelateret i forbindelse med narkotikahandel i landet

  Costa Rica er ellers anset som en af de sikreste lande i Mellemamerika, hvor en del lande er præget af narko- og bandekriminalitet.

 19. Arrangørerne beder enhver, der har planer om at demonstrere, om ikke at føre deres planer ud i livet, mens løberne er i aktion.

 20. Op til Socialdemokratiets årsmøde er partiet blevet mødt af massiv kritik for at ville give ekstra skattelettelser. Nu svarer Kaare Dybvad Bek igen.

 21. Lørdag byder på byger, men også lidt sol

  Der er lidt til enhvers efterårssmag denne lørdag, når det kommer til vejret.

  Er du en af dem, der nyder en efterårsdag indendørs, kan du glæde dig over dagens våde vejr.

  Der kommer nemlig byger de fleste steder af landet i løbet af dagen - lokalt måske med hagl og torden.

  Der vil dog også komme lidt eller nogen sol ind imellem, skriver DMI i sin vejrudsigt for dagen.

  I det sydlige Jylland kan der måske komme skybrud.

  Dagens temperaturer vil ligge imellem 14 og 18 grader med en let til frisk vind fra sydvest og vest.

 22. 'Bosse og Bergur er bare bedst' - men nu hiver Løkke også erfarne diplomater ind i EP-valgkamp

  Hvis man skal tro Moderaternes politiske leder Lars Løkke Rasmussen, så er "Bosse og Bergur bare bedst".

  Derfor er Stine Bosse og hans søn, Bergur Løkke Rasmussen, også øverst på listen over partiets kandidater til Europa-Parlamentsvalget til næste år.

  I går blev listen lidt længere, da den tidligere Konservative-formand og nye medlem af Moderaterne, Lars Barfoed, også stiller op.

  Og her til morgen blev der sat navn på yderligere to kandidater - nemlig Klavs A. Holm og Laurs Nørlund, som begge har erfaring fra diplomatiet.

  Klavs A. Holm har arbejdet i udenrigstjenesten i over 43 år. Senest var han Danmarks ambassadør i Grækenland og Cypern. Han stoppede i det job og helt i udenrigstjenesten for få uger siden.

  62-årige Laurs Nørlund har blandt andet arbejdet som kabinetschef for tidligere EU-kommissær Ritt Bjerregaard (S).

 23. Græsk premierminister: Klimaforandringer er godt for turismen

  Juli og august måned stod på alt andet end afslapning i solen på flere græske ferieøer.

  Turister blev fanget i flammehav, og naturen blev på et splitsekund omdannet til pindebrænde, da temperaturerne passerede 40 grader.

  Men ifølge Grækenlands premierminister, Kyriakos Mitsotakis, bør man se på de muligheder, som de stigende temperaturer medfører.

  - Klimaforandringer er en mulighed for at udvide turistsæsonen, siger han i et interview med erhvervsmediet Bloomberg.

  Uanset hvad man gør, er klimaforandringerne ifølge Mitsotakis en realitet, hvorfor man først og fremmest skal arbejde på at tilpasse sig.

  - Det er meget klart, at vi skal fokusere på kortsigtet tilpasning, sagde premierministeren.

  Grækenland planlægger at fordoble sine budgetreserver for at dække naturkatastrofer, som er forbundet med klimaændringer. Pengene skal blandt andet komme fra luksushoteller, da myndighederne har planer om at øge en afgift på indkvarteringer.

  Stigende temperaturer fører gode muligheder med sig ifølge den græske premierminister, Kyriakos Mitsotakis. (Foto: © Achilleas Chiras, Ritzau Scanpix)
 24. Dansk miljøchef i FN: Vi kan ikke genanvende os ud af klimakrisen

  Det er ikke en løsning på klimakrisen blot at genanvende produkter som plastik eller papir.

  Der skal mere til, mener danske Inger Andersen, der er generaldirektør for FN's miljøprogram, Unep.

  - Der er forskellige tilkørsler til løsningernes motorvej. Men jeg tror, at alle anerkender, at status quo ikke er en mulighed, siger hun til Ritzau ved FN's Generalforsamling i New York.

  Kommentarerne falder to uger efter udgivelsen af det første udkast til en fremtidig international traktat om plastikforurening, som forventes færdig i slutningen af 2024.

  Det mest presserende er ifølge Inger Andersen at reducere forbruget af plastik i det hele taget.

  Det globale forbrug af netop plastik er i løbet af de sidste to årtier mere end fordoblet, skriver Ritzau.

 25. Diskussionen om skattelettelser har fyldt meget forud for Socialdemokratiets årsmøde. Emnet splitter lokale kredsformænd, viser en rundringning.

 26. Svensk bus kører i kæmpehul på motorvejen

  Flere bilister er kommet til skade efter at have kørt i et kæmpehul på cirka 100 meter i diameter på den svenske motorvej E6 lidt nord for Göteborg.

  Det skriver den svenske avis Expressen.

  Mindst tre personer meldes at være kommet til skade som følge af sammenstyrtningen, der skete i nat.

  - Vi fik anmeldelsen klokken 01.45. Det er et område på et par hundrede meter i alle retninger, der er berørt, siger Daniel Svensmark ved den svenske redningstjeneste ifølge Expressen.

  Både flere biler og en bus skulle været kørt i hullet, der formentligt er opstået på grund af vedvarende regn i området.

  - Vi har fire køretøjer, som vi ved er havnet i løbsområdet. Det skulle være en bus og tre mindre biler, siger Daniel Svensmark.

  Motorvejen er lukket i både nord- og sydgående retning.

 27. Spanien vinder første kamp efter kysseskandale

  Sveriges landshold udtrykte sympati med de spanske spillere ved at stille op til fotografering med et banner, hvor der står: "#Det er slut. Vores kamp er global" (Foto: © Jonathan Nackstrand, Ritzau Scanpix)

  Rettelse: I en tidligere version blev Göteborg omtalt som Sveriges hovedstad, hvilket Stockholm er. Vi beklager fejlen.

  Det spanske landshold vandt fredag aften 3-2 over Sverige i Nations League i Göteborg.

  Kampen var den første for de spanske landsholdsspillere, siden fodboldbossen Luis Rubiales placerede et uønsket kys på profilen Jennifer Hermosos mund under overrækkelsen af VM-trofæet.

  Kysset har antændt en hed debat om et forældet spansk kvindesyn og har blandt har resulteret i, at flere spillere nægter at trække i landsholdstrøjen, og at Luis Rubiales har måttet trække sig fra de prestigefyldte poster som formand for det spanske fodboldforbund og som vicepræsident for det europæiske fodboldforbund, Uefa.

  Opgøret mod sexisme blev da også markeret ved kampen i den Sverige.

  Her stillede både de svenske og spanske spillere op til fotografering med et banner, hvor der stod:

  "#det er slut, vores kamp er den globale kamp".

  Også på lægterne kunne opbakningen til de spanske kvinders kamp høres. De svenske tilskuere klappede højlydt af spillerne, da de gik på banen, og man kunne se flere bannere med opmuntrende budskaber til Jenni Hermoso, skriver den spanske sportsavis Marca.

  Jenni Hermoso var ikke selv udtaget til landskampen, og selve udtagelsen af landsholdet midt under en strejke har også skabt nye kontroverser mellem spillerne og forbundet.

 28. Ældre mand død efter kollision med krondyr

  En 71-årig mand har fredag aften mistet livet, efter at han påkørte et krondyr på Ny Lufthavnsvej i nærheden af den østjyske by Rønde.

  Det oplyser vagtchef ved Østjyllands Politi Jens Rønberg.

  Vagtchefen forklarer, at manden ramte krondyret og derefter kørte af vejen, hvad der formentlig har været årsagen til, at han mistede livet.

  De præcise detaljer omkring hændelsesforløbet er dog endnu ikke helt klarlagt.

  Mandens pårørende er blevet underrettet om hændelsen.

  /ritzau/

 29. Dansk speedwayprofil vinder EM for tredje gang

  Mikkel Michelsen (i den gule hjelm) vandt sendt fredag aften sin tredje EM-guldmedalje. (Foto: © Sportxpress, Ritzau Scanpix)

  For tredje gang i karrieren kan Mikkel Michelsen løfte trofæet og juble over titlen som europamester.

  Sent fredag aften har den danske speedwaykører nemlig vundet sit tredje EM, da han i den sidste afdeling af EM-serien i tjekkiske Pardubice blev nummer fire og holdt fast i sin samlede føring.

  Michelsen sikrede sig pladsen på EM-podiets øverste trin i heat nummer 11, som danskeren vandt efter formidabel kørsel.

  Leon Madsen, der inden afdelingen i Tjekkiet lå lige bag Mikkel Michelsen på andenpladsen, formåede dermed ikke at overhale sin danske konkurrent.

  Andenpladsen i den samlede stilling forsvarede Leon Madsen dog. Polske Janusz Kolodziej vandt bronze.

 30. Lars Barfoed stiller op til EU-Parlamentsvalget

  For en måned siden meldte Lars Barfoed sig ind i Moderaterne.

  Og nu fortæller den tidligere formand for Konservative, at han stiller op for sit nye parti til EU-Parlamentsvalget næste år.

  Han har dog betinget sig, at han bliver opstillet nederst på Moderaternes kandidatliste. De andre kandidater tæller blandt andet Stine Bosse og Bergur Løkke Rasmussen.

  - Det er også et signal om, at jeg ikke tænker, at det er oplagt, at jeg bliver valgt. Det er nok de første på listen. Men hvis jeg bliver det - og det vil jeg gerne - skal jeg nok give den hele armen, siger han til mediet.

  Moderaterne holder møde i morgen, hvor opstillingslisten vedtages.

 31. Emily Pedersen leverede fredag et flot hole-in-one ved Solheim Cup.

 32. Foreninger i opråb til minister: Sig nej til glyphosat

  Sprøjtemidlet glyphosat hører ikke til i fremtidens verden, og Danmark bør stemme nej til at godkende brugen af midlet i EU.

  Sådan lyder det i et brev, flere miljø- og klimaorganisationer har sendt til miljøminister Magnus Heunicke (S), skriver Ritzau.

  Opråbet kommer fra blandt andre Danmarks Naturfredningsforening, Økologisk Landsforening og Greenpeace, efter EU-Kommissionen har foreslået at tillade brugen af glyphosat, der er aktivstoffet i ukrudtsmidlet Roundup, i 10 år mere.

  Årsagen er ifølge EU-Kommissionen, at en stor undersøgelse har fundet, at der ikke er nogen alvorlige risici for mennesker og miljø ved at bruge midlet.

  I Danmark er der fra næste år et forbud mod at sprøjte med glyphosat på offentlige og private arealer, hvor der er en særlig risiko for grundvandet.

 33. Rundt i landet har gymnasier desuden afholdt deres første nationale klimahandledag.

 34. Vejle sikrede et vigtigt superligapoint i Lyngby

  Lyngby Stadion lagde fredag aften græs til et intenst opgør mellem Lyngby Boldklub og Vejle Boldklub, som endte i en pointdeling.

  Og det var en kamp som bølgede frem og tilbage fra første til sidste fløjt.

  1-0 blev det dog til Lyngby i starten af anden halvleg ved formstærke Andri Gudjohnsen, som bankede sit tredje mål i denne sæson ind bag en chanceløs Vejle-målmand.

  Kort efter fik Lyngby en scoring annulleret, hvilket blev dyrt for de kongeblå, da Vejle nogle minutter efter fik udlignet.

  Kristian Kirkegaard modtog tilfældigt bolden i feltet, og så kunne han score sit første mål i den bedste danske række.

  Vejle var i overtiden tæt på at stjæle alle tre point, men scoringen udeblev, hvorfor kampen endte 1-1.

  Med det uafgjorte resultat spiller Lyngby sig op på en øjeblikkelig femteplads, mens Vejle fortsat er Superligaens næstdårligst placerede hold.

  Du kan se kampens højdepunkter i videoen i toppen af artiklen.

 35. Minister indgår aftale med Sverige: Lange lastbiler må køre over Øresund

  De ekstralange lastbiler må også snart køre ekstralangt. De må i hvert fald krydse Øresund.

  Det skriver transportminister Thomas Danielsen (V) på det sociale medie X.

  Til oktober fremsætter transportministeren et lovforslag, der gør det muligt at køre med lastbiler, der er 34 meter lange, hvor den maksimale længde i dag er 25,25 meter.

  Det betyder mindre CO2-udledning, fordi bilerne kan læsses mere, og færre køretøjer på vejene, lyder det i en pressemeddelelse.

  Men i Sverige er det allerede lovligt at køre med langt læs.

  - Jeg kan godt forstå, at det virker lidt pudsigt, at den her aftale kommer nu, når det faktisk ikke er lovligt at køre med to trailere efter en lastbil i Danmark endnu, siger Thomas Danielsen (V) til Ritzau.

  - Men jeg har jo til sinds at fremsætte et lovforslag, som vil gøre det muligt.

 36. Efter måneders stilstand har der den seneste tid været meldinger om små, men vigtige fremskridt for Ukraine i krigen mod Rusland.

 37. Tidligere italiensk præsident er gået bort i en alder af 98 år

  Giorgio Napolitano var født og opvokset i den syditalienske by Napoli. (Foto: © Tiziana Fabi, Scanpix Denmark)

  Tidligere præsident i Italien Giorgio Napolitano er død, 98 år gammel.

  Det meddeler den italienske premierminister, Giorgia Meloni, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Giorgio Napolitano meldte sig ind i Det Italienske Kommunistparti (PCI) og var præsident fra 2006 til 2015, hvor han som 89-årig gik af halvvejs gennem præsidentperioden på grund af sin alder.

  - Jeg er på vej til at gå af. Jeg trækker mig, når forfatningen tillader det, meddelte han i sin nytårstale dengang.

  Den tidligere præsident hjalp Italien gennem en gældskrise i 2011.

 38. Lægemiddelproducenter bruger kunstig intelligens til at finde patienter

  Det tager mange år og mange millioner kroner at udvikle ny medicin.

  Men lægemiddelproducenterne Amgen, Bayer og Novartis har måske fundet en løsning.

  De bruger nemlig kunstig intelligens til at gennemgå milliarder af sygejournaler, receptdata og sygeforsikringskrav for hurtigt at finde mennesker til kliniske forsøg og reducere antallet af patienter, der er behov for til at teste et nyt lægemiddel.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  - Jeg tror ikke, det er udbredt endnu. Men jeg tror, vi er forbi eksperimentstadiet, siger Jeffrey Morgan, administrerende direktør hos Deloitte, der blandt andet rådgiver medicinalindustrien, til Reuters.

  Den amerikanske fødevare- og lægemiddelmyndighed, FDA, har modtaget 300 ansøgninger om at få lov til at indkorporere kunstig intelligens eller maskinlæring fra 2016-2022. Over 90 procent af dem er modtaget inden for de seneste to år.

 39. Manglen på viden om Grønland præger det danske system, fastslår ny rapport, der kommer med anbefalinger til at bekæmpe fordomme mod grønlændere i Danmark.

 40. Yderligere to politikredse lukker HA-klubhuse

  Nordjyllands Politi og Sydøstjyllands Politi melder sig ind i koret af politikredse, der lukker rockerklubhuse og lukker hver ét klubhus i deres område.

  Det skriver de to politikredse i pressemeddelelser.

  I Nordjylland er der tale om et Hells Angels klubhus i Nørresundby. I Sydøstjylland drejer det sig om den såkaldte bræstpilcafé Spilloppen i Kolding.

  Begge politikredse begrunder lukningerne med den verserende bandekonflikt mellem Hells Angels og den forbudte gruppe Loyal to Familia.

  Begge opholdsforbud gælder fra i aften til den 6. oktober klokken 19.

 41. Golfturneringen Solheim Cup, hvor Europa møder USA, spilles i denne weekend. Danske Emily Pedersen er med på det europæiske hold.

 42. Kristen organisation giver undskyldning til børn udsat for overgreb

  Ledelsen i den kristne organisation Luthersk Mission giver nu officielt en undskyldning til børn, der har været udsat for seksuelle ovegreb i deres tid på børnehjemmet Solgården i Tarm i årene 1949-1976.

  - Som den forening, der stiftede og stod bag børnehjemmet, vil vi derfor i dag give en uforbeholden undskyldning til de børn, der blev udsat for overgreb, og de børn og unge, der fortalte om det, men ikke blev troet på, står det i den skriftlige undskyldning.

 43. Rusland: Soldater i Nagorno-Karabakh er begyndt at aflevere våben

  Armenske styrker i regionen Nagorno-Karabakh er begyndt at aflevere våben og andet militært udstyr til russiske fredsbevarende styrker.

  Det oplyser det russiske forsvarsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Rusland har fredsbevarende styrker til stede i regionen, hvor der har været kampe tidligere i denne uge. De vil fortsat være der, siger ministeriet.

  Der har i flere dage været uro i Nagorno-Karabakh. Området ligger i Aserbajdsjan og er internationalt anerkendt som en del af Aserbajdsjan. Men beboerne er primært armeniere, og gennem flere årtier har det fungeret som en selvstændig region støttet af Armenien.

  Tidligere på dagen åbnede Aserbajdsjan op for at give amnesti til soldater, der lagde deres våben.

 44. Lørdag er et astronomisk vendepunkt, men vejret tager også en drejning.

 45. Østjyllands Politi lukker to rockerklubhuse efter bandekonflikt

  Østjyllands Politi lukker to klubhuse, efter en bandekonflikt mellem Hells Angels og den forbudte gruppe Loyal to Familia har verseret i København den seneste tid.

  Det skriver politikredsen i en pressemeddelelse.

  - Vi har fulgt situationen i København tæt, og derudover har vi løbende den seneste tid kigget på efterretninger og mulige konfliktscenarier i forhold til, hvilke grupperinger vi har i Østjylland, siger politiinspektør Anders Uhrskov.

  - Vi vil undgå, at konflikten udvikler sig, og at der kommer til at opstå uro omkring de tilholdssteder, som rockerklubben har i Østjylland.

  Det drejer sig om Hells Angels' to klubhuse i henholdsvis Lystrup og Randers.

  Foreløbigt gælder opholdsforbuddet i 14 dage. Overtrædelse kan blive straffet med op til to års fængsel.

 46. 197 anholdt i EU-støttet politiaktion i Spanien: Fem ton kokain og tre ton cannabis beslaglagt

  197 formodede medlemmer af kriminelle organisationer er blevet anholdt i Spanien.

  Spaniens politi har foretaget 29 efterforskninger med finansiel støtte fra EU, der har ført til anholdelser af mennesker fra 34 forskellige lande.

  I alt har det spanske politi lavet 114 husundersøgelser og beslaglagt 5 ton kokain, over 3 ton cannabis, 1,7 ton heroin og 53 kilo syntetiske stoffer.

  Derudover 28 skydevåben, 57 køretøjer, over 4 millioner euro i kontanter og ejendomme til en anslået værdi på omkring 12 millioner euro.

  Efterforskningerne, som var støttet af Europol, var rettet mod det kriminelle netværk, der ifølge Europol udgør en alvorlig trussel mod borgernes sikkerhed i EU-medlemslande.

 47. Danskerne køber i dag, hvad der svarer til 8 gram bælgfrugt om dagen. Kostråd anbefaler 100 gram.

Mere fra dr.dk