Seneste nyt

Redningsplan for SAS er faldet på plads

 • Redningsplan for SAS er faldet på plads

  Den plan, der skal redde SAS, er nu en realitet, oplyser flyselskabet i en meddelelse ifølge Ritzau.

  I alt beløber den sig til 8,6 milliarder kroner, og den har indeholdt en aktieemission, og kreditorer skulle nedskrive gæld mod at få aktier.

  Både den svenske og danske stat har del i redningsplanen og bidrager med milliarder, så de nu begge sidder på 21,8 procent af selskabet.

  Før kapitaludvidelsen gjaldt det 29 procent af ejerandelen af SAS.

 • Trump vil trække størstedel af sine 700 soldater i Somalia ud af landet, hvor de har trænet lokale styrker til kamp mod terrorister

  Størstedelen af de omkring 700 amerikanske i Somalia bliver trukket ud af landet.

  Det oplyser USA's forsvarsministerium ifølge AP.

  De amerikanske soldater har været udsendt til landet for at træne og rådgive lokale styrker, der kæmper mod terrorbevægelsen al-Shabab, der er en afrikansk gren af al-Qaeda.

  Tidligere på ugen fremhævede Mark Milley, USA's højest rangerende officer, al-Shabab som en trussel mod USA.

  - De har en vis rækkevidde, og hvis der ikke bliver holdt øje med dem, kan de udføre operationer ikke bare mod amerikanske interesser i regionen, men også i USA, sagde han og fremhævede Somalia som et farligt sted for amerikanere.

 • 'Det er Orlas eget valg at trække sig', lyder det fra De Konservatives gruppeformand efter Orla Østergaards udmelding

  - Det er Orlas eget valg at trække sig.

  Sådan skriver De Konservatives gruppeformand, Mai Mercado, på Twitter, efter at det mangeårige medlem af partiet Orla Østergaard i dag har meldt sig ud af partiet og nu fortsætter i Folketinget som løsgænger.

  Orla Østergaard har meldt sig ud på grund af partiets håndtering af en sag om grænseoverskridende adfærd overfor partifællen Birgitte Klintskov Jerkel.

  Sagen fik partiet til at fratage Orla Østergaard alle ordførerskaber.

  - Efter han selv sagde undskyld til Brigitte Jerkel, fik han også at vide, at der selvfølglig var en vej tilbage til arbejdet i folketingsgruppen for ham, skriver Mai Mercado.

 • Kina har plantet sit flag på månen 51 år efter USA

  (Foto: CNSA © Scanpix)

  Et kinesisk flag, der måler to meter i bredden og 90 centimeter i højden, er blevet plantet på månens overflade.

  Det viser billeder offenliggjort af Kinas rumagentur, CNSA.

  Billederne viser det store røde flag med sine fem stjerner stå ubevægeligt i månens vindstille atmosfære.

  Det er rumsonden Chang'e-5, der har sat flaget på månen, inden fartøjet fløj fra planten med prøver fra klipper i månelandskabet.

  Det kinesiske flag har tidligere kunnet ses på månen, men der har det været malet på rumfartøjers overflader og ikke plantet i overfladen.

  Det er 51 år siden, at USA som den første nation 1969 plantede nationernes stjerner og striber på planeten. Frem til 1972 satte USA yderligere fem flag i det golde og barske miljø.

 • Orla Østerby forlader De Konservative og bliver løsgænger efter sag om grænseoverskridende adfærd

  Gennem 21 år har Orla Østerby været medlem af De Konservative, men i dag er den æra forbi.

  Orla Østerby forlader nemlig partiet og bliver løsgænger i Folketinget. Det oplyser han i en pressemeddelelse til TV Midtvest.

  - Det gør jeg som en konsekvens af partiets håndtering af sagen, hvor jeg blev beskyldt for grænseoverskridende adfærd overfor en kollega.

  - Jeg har ikke yderligere kommentarer til udmeldelsen, skriver han til TV Midtvest.

  Orla Østerby fik frataget alle sine ordførerskaber i oktober, fordi 'partiet på ingen måde kan acceptere, at man fysisk og verbalt udsætter en anden for grænseoverskridende adfærd'. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

  Sagen kom frem i oktober, hvor Orla Østerby fik frataget alle sine ordførerskaber, fordi i 2017 han skal have udvist krænkende adfærd overfor partifællen Birgitte Klintskov Jerkel.

 • Amerikanere bliver anbefalet at bruge mundbind alle steder udenfor deres hjem

  Så snart man bevæger sig udenfor en dør i USA, bør man bære mundbind for at få bugt med den stigende smitte med coronavirus.

  Sådan lyder anbefalingen fra Center for Sygdomskontrol (CDC), skriver Washington Post.

  Ifølge CDC bør mundbindene være på både indendørs og udendørs - det eneste sted, de bør komme af, er når man er hjemme.

  Anbefalingen fra CDC kommer, efter at USA har registreret 217.664 smittetilfælde på et enkelt døgn, hvilket er det højeste antal under pandemien.

  Tidligere i dag lød det fra den nyvalgte præsident, Joe Biden, at han vil bede amerikanerne om at bære mundbind de første 100 dage af hans tid i Det Hvide Hus.

 • Det Kongelige Teater er glad for de nye spilleregler fra Folketinget

  Der er fuld tilfredshed at spore hos Det Kongelige Teater over den nye aftale for rammerne for nationalscenen.

  Sådan lyder det fra teaterchef Kasper Holten.

  - Jeg er rigtig glad. Det er fantastisk vigtigt, at vi kan se fremad, for jeg tror, at der bliver en rigtig stor appetit på kunstoplevelelser, når vi igen kan samles for fuld kraft. Og så glæder jeg mig over, at det er en bred politisk ordning. Jeg er en meget glad mand, siger han.

  Aftalen om Det Kongelige Teater gælder fra 2012 til 2024.

 • EU og Storbritannien afbryder brexit-forhandlinger

  EU og Storbritannien har her til aften afbrudt forhandlingerne om en ny frihandels- og samarbejdaftale, der skal danne grundlaget under det nye forhold efter brexit, som træder i kraft efter nytår.

  Ifølge en fælles udtalelse er uenighederne, når det kommer til blandt andet fiskeri og lige konkurrencevilkår fortsat for store til, at de kan lande en aftale på nuværende tidspunkt.

  Nu vil Michel Barnier, der forhandler på vegne af Danmark og de andre EU-lande, orientere kommissionsformand Ursula von der Leyen om tingenes tilstand, mens den britiske chefforhandler, David Frost, tilsvarende vil orientere den britiske premierminister, Boris Johnson.

  Von der Leyen og Johnson vil i morgen eftermiddag tale sammen om situationen.

  Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) følger forhandlingerne tæt. Han understreger dog, at uanset om der kommer en aftale eller ej, så "bliver intet som i gode, gamle dage."

  - Det tog er kørt, så selv med en god aftale, så kommer der tab og brexit-bøvl. Det må vi indstille os på, siger han.

 • Terrorsigtet blev visiteret nøgen med spredte baller hundredevis af gange og skal have 30.000 kroner i erstatning

  30.000 kroner skal Kriminalforsorgen betale i erstatning til en terrorsigtet, fordi det var ulovligt og i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention at visitere ham rutinemæssigt.

  Det har Vestre Landsret slået fast.

  Visitationerne fandt sted dagligt, hvor den sigtede mand skulle smide tøjet og lade sig visitere, hvor han som regel skulle sprede ballerne og sætte sig på hug.

  Manden var varetægtsfængslet fra den 9. juni frem 2016 frem til 22. maj 2017. I den periode blev hans celle ransaget 318 gange, og han blev visiteret nøgen 301 gange.

  Manden var sigtet og er også blevet dømt for lade sig hverve til terrorbevægelsen Islamisk Stat. Kriminalforsorgen begrundede de daglige visitationer med, at han var sigtet for terror.

 • Flere steder i hovedstaden er positivprocenten helt oppe på 4, og nu arbejder Heunickes indsatsgruppe på højtryk for at vurdere tiltag

  Smittetallene i København og i hovedstadsområdet i det hele taget bliver ved med at stige, og det er derfor, at risikovurderingen nu ligger på 4 for Region Hovedstaden.

  Og selvom der allerede bliver indført nye tiltag fra mandag, betyder det ikke nødvendigvis, at der ikke kommer nye ting på bordet.

  - På flere teststeder i og omkring hovedstaden nærmer positivprocenten sig 4. Dette er en alvorlig situation, skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

  Sundhedsministeren uddyber, at indsatsgruppen har været samlet to gange i dag, og at der arbejdes videre i weekenden for at vurdere, om der er tiltag, der bør indføres eller skærpes.

  - Hvis det er tilfældet, vil regeringen indkalde Folketingets partier og indrage de berørte kommuner mm., skriver Magnus Heunicke.

 • WHO's krisedirektør: Vacciner er ikke lig med, at krisen er aflyst

  Vacciner mod covid-19 vil ikke alene kunne udrydde virusset og stoppe pandemien, der hidtil har kostet over 1,5 millioner mennesker livet på verdensplan.

  Sådan lyder advarslen fredag aften fra Michael Ryan, der er krisedirektør i Verdenssundhedsorganisationen WHO.

  - Vacciner er ikke ensbetydende med nul covid-19, siger han på en virtuel konference i Geneve.

  - De kan ikke alene løse problemet. Vaccinerne vil ikke være til rådighed for alle i starten af næste år, tilføjer han.

  Derfor frygter han, at der er en fremherskende opfattelse af, at pandemien er ovre, når den første vaccine lander.

 • Politisk aftale skal få Det Kongelige Teater til at nå nye målgrupper

  Der er landet endnu en politisk aftale i dag. Denne gang er det for Det Kongelige Teater, som et bredt flertal er enige om.

  Aftalens fokus er:

  Den fireårige aftale binder Det Kongelige Teater til forsat at have fokus på kerneopgaverne: Ballet, opera og skuespil og derudover at "øge den generelle deltagelse i kulturlivet i Danmark" ved for eksempel at lave musicals.

  Det skal ifølge kulturminister Joy Mogensen få flere, der ikke er vant til at gå i teateret, ind i salene.

  - Vi har nu lavet en bred og ambitiøs aftale, der skal hjælpe Det Kongelige Teater med at nå nye befolkningsgrupper - også dem, der ikke bor i København. Også dem, der ikke er vant til at gå i teatret.

 • Fodboldklubben Napoli skifter navn på stadion for at ære den afdøde legende Maradona

  Napolis stadion omdøbes til ’Stadio Diego Armando Maradona’. Det har et samlet byråd i Napoli vedtaget i dag, skriver nyhedsbureauet AFP.

  Navneskiftet blev allerede foreslået den 25. november ovenpå nyheden om den argentinske fodboldlegende Diego Maradonas død, men nu er det endeligt vedtaget.

  Det var i den italienske fodboldklub Napoli, at Diego Armando Maradona for alvor skrev sit navn ind i historiebøgerne, da han førte Napoli til de to hidtil eneste mesterskaber i klubbens historie.

  Maradona førte ligeledes sit hjemland, Argentina, til guld ved verdensmesterskabet i 1986.

  Han døde 25. november og blev 60 år.

 • Det bliver dyrere at være dansker, lyder det fra Venstre efter ny bilaftale

  Regeringen og dens støttepartier er blevet enige om en aftale for fremtidens biler, der skønnes at medføre 775.000 el- og hybridbiler i 2030.

  Klimaordfører i Venstre, Tommy Ahlers, mener, at aftalen gør det dyrere at være dansker i fremtiden. Det siger han til TV2.

  Det bliver i gennemsnit 2.300 kroner dyrere at anskaffe og have en bil, der kører på benzin eller diesel.

  Klimaordfører Tommy Ahlers (V) havde håbet på, at aftalen i højere grad fokuserede på, at de nye tiltag ikke gjorde dyrere at være dansker i fremtiden.

  - Det sikrer den her aftale ikke, og det har vi sagt til regeringen, men de holdt stædigt fast på, at det godt må blive dyrere for danskerne, men at det ikke måtte koste noget for staten, siger han til TV2.

 • Smitteudbrud på hospital får Region Sjælland til at øge beredskabet og udskyde nogle planlagte operationer

  Et smitteudbrud på Sjællands Universitetshospital har fået Region Sjælland til at øge corona-beredskabet fra trin 0 til trin 1.

  Det betyder, at regionen begynder at aflyse nogle planlagte operationer på universitetshospitalets ortopædkirurgiske afdeling.

  Aflysningerne rammer ikke akutte patienter, og andre planlagte operationer, konsultationer og behandlinger fortsætter.

  Smitteudbruddet har ramt hæmatologisk afdeling, hvor 14 medarbejdere og 12 patienter er blevet smittet med coronavirus.

  - De smittede patienter overflyttes gradvist til et COVID-afsnit, efterhånden som sengepladserne etableres. Det er en del af vores beredskabsplan, at et afsnit på Ortopædkirurgisk Afdeling nu bliver til et COVID-afsnit, Jesper Gyllenborg, vicedirektør på Sjællands Universitetshospital, i en pressemeddelelse.

  I alt er der 44 personer indlagt med coronavirus i Region Sjælland.

 • Europol forudser salg af falske coronavacciner på nettets mørke afkroge

  Den Europæiske Politienhed Europol advarer mod risiko for salg af falske vacciner mod covid-19 på internettets mørke afkroge.

  Derfor opfordrer den EU's medlemslande til at være særligt opmærksomme over for kriminalitet i forbindelse med distribution og udvikling af coronavacciner. Det skriver Europol i en pressemeddelelse.

  Interessen for vacciner har været stor lige siden coronavirusset gjorde sit indtog i Europa i begyndelsen af 2020. Og det får Europol til at forvente, at en falsk version kan blive solgt på nettet, når der lander en EU-godkendt vaccine.

 • Tre personer skal i fængsel for at have lokket penge ud af ældre mennesker ved at udgive sig for at være deres børnebørn

  En 32-årig mand skal tre år og ni måneder i fængsel og udvises for bestandigt. En 24-årig kvinde skal halvandet år i fængsel, og en 25-årig mand skal ind og sidde i et år.

  Det har Retten på Frederiksberg afgjort.

  Straffen til de tre personer falder, efter at de er blevet dømt for en række bedragerier og bedrageriforsøg.

  De tre dømte har ringet ældre mennesker op og udgivet sig for at være deres børnebørn, eller at de ringede på vegne af et barnebarn i knibe. På den måde har de overtalt ofrene til at betale store summer i kontanter eller ved bankoverførsler.

  Der er blevet ringet op til mindst 657 ældre mennesker. I 11 tilfælde lykkedes det at få dem til at udbetale penge, og det har givet de dømte et udbytte på 911.000 kroner, skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse.

 • Smitten går igen den forkerte vej hos de 20-29-årige i Aalborg, og regionen vil derfor have dem forbi testcentre

  Coronasmitten er igen i stigning blandt de 20-29-årige i Aalborg Kommune.

  - Derfor opfordres særligt de unge til at lade sig teste tirsdag og onsdag i næste uge i tidsrummet kl. 9-17 ved Aalborg Kongres og Kulturcenter, hvor Region Nordjylland rykker ud med mobil test, skriver Region Nordjylland i en pressemeddelelse.

  Antallet af daglige nysmittede i kommunen er gået 9 til 25-28 de seneste dage, og i dag blev der konstateret 43 nye smittetilfælde i Aalborg.

  - Det har fået kommunen og regionen til hurtigt at handle, så udviklingen kan standses her op mod jul, skriver regionen.

  Der skal bæres mundbind, og sygesikringskortet skal medbringes, når man møder op til test.

 • Danmarkshistoriens største narkosag skudt i gang: Brugte kryptomobiler og hemmelige rum

  15 mænd er tiltalt i en enorm retssag - danmarkshistoriens største narkosag - der udspringer af den efterforskning, som politiet har døbt Operation Goldfinger.

  Fredag har Københavns Byret indledt sagen mod dem. Alle nægter sig skyldige.

  Det er netværk centreret omkring en albansk familie i Danmark, der over en årrække har stået for omfattende indsmugling af kokain til Danmark, mener anklagemyndigheden.

  Netværket har arbejdet professionelt og anvendt et stort antal krypterede mobiltelefoner og flere ombyggede biler med hemmelige rum til sine kriminelle aktiviteter, lyder påstanden fra anklagemyndigheden.

 • Markante afgifter på benzin- og dieselbiler skal bane vejen for 775.000 elbiler inden 2030

  Nye afgifter på benzin- og dieselbiler skal bane vejen for 750.000 elbiler inden 2030.

  Det er en af konklusionerne af den aftale på transportområdet, som regeringen netop har præsenteret.

  - Det her er en vigtig aftale om en grøn genstart af Danmark. Samtidig med at vi skal håndtere en coronakrise og andre udfordringer tænker vi grønt, og vi tænker langsigtet, siger finansminister Nicolai Wammen (S).

  Det er regeringen, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, der har indgået aftalen.

  Aftalen skal ifølge Finansministeriet reducere CO2-udledningen med en million ton i 2025 og en reduktion på 2,1 millioner ton i 2030.

 • Tre supermarkeder har solgt bakteriefyldte mundbind

  (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

  Tre danske supermarkeder har solgt mundbind, der har et for højt indhold af bakterier til at være godkendt i Danmark. Det skriver Ekstra Bladet.

  Det drejer sig om Meny, Føtex og SuperBrugsen. Meny og Føtex har stoppet salget af det testede produkt, mens SuperBrugsen har rettet henvendelse til deres producent.

  Det er analyseinstituttet Force Technology, der har stået for at teste mundbindene. Den viste, at bakterieindholdet var højere end det maksimale bakterieindhold for, at medicinsk udstyr må sælges i Danmark.

  Thomas W. Møller, enhedschef for Medicinsk Udstyr i Lægemiddelstyrelsen, skriver på Twitter, at de vil tjekke den konkrete sag.

  - Vi har ikke anledning til at tro, at der generelt skulle være problemer med CE-mærkede medicinske mundbind i detailhandlen, men der skal selvfølgelig være orden i sagerne, skriver han.

 • Børn i hovedstaden må vinke farvel til weekendens fodboldstævner

  COVID-19-restriktionerne i Hovedstaden har fået mange klubber til at lukke ned for fodboldaktiviteterne, og nu aflyser DBU København også weekendens planlagte børnestævner. DBU København har nemlig modtaget rigtigt mange afbud til weekendens børnestævner.

  Det sker efter regeringen har strammet grebet med flere restriktioner i 17 hovedstadskommuner, hvor de fra mandag den 7. december er underlagt et forsamlingsforbud på 10 personer i børne- og ungeidrætten.

 • Miljøstyrelsen æder sine egne ord om mink-aflivning, fordi 'det er faktuelt forkert at kalde det en ordre' og beklager i samme omgang

  Miljøstyrelsen stod 'i en presset situation, hvor det var bydende nødvendigt og af hastende karakter at finde kapacitet til nedgravning af mink'.

  Sådan skriver vicedirektør i Miljøstyrelsen, Anne-Marie Vægter Rasmussen, i en mail til Jyllands-Posten.

  - I den forbindelse er der i dispensationen efter skovloven anført, at der er givet en ordre til at nedslå alle mink. Det er en ukorrekt formulering, skriver hun.

  For selvom Miljøstyrelsen i en redegørelse selv har skrevet, at regeringen beordrede minkene aflivet, så mener styrelsen nu - ligesom Justitsministeriet - ikke, at det var tilfældet.

  - En udtalelse på et pressemøde kan ikke udgøre en ordre til borgerne. Det er derfor faktuelt forkert at kalde det en ordre. Det beklager vi meget, skriver Anne-Marie Vægter Rasmussen til Jyllands-Posten.

 • De Konservative er kritiske overfor finansiering af aftale om elbiler og har meldt sig ud af forhandlingerne

  Den politiske aftale, der skal få flere elbiler på de danske veje, og som ventes at blive præsenteret i eftermiddag, bliver ikke til sammen med De Konservative.

  Det oplyser partiets erhvervsordfører, Mona Juul, til Ritzau.

  Partiet har forladt de afsluttende forandlinger - primært på grund af et kritisk syn på finanseriengen af aftalen.

  Regeringen selv har spillet ud med med, at aftalen skal sikre, at der i 2030 er 500.000 elbiler på vejene, men er blevet presset til at øge antallet.

  Dansk Folkeparti er heller ikke lutter begejstrede for den aftale, der ligger på forhandlingsbordet i øjeblikket:

 • Syddansk Universitet omsadler til virtuel undervisning efter opfordring

  Syddansk Universitet (SDU) indfører nu også skærpede corona-tiltag, som blandt andet betyder, at mest mulig undervisning skal omlægges til virtuel undervisning.

  Ligesom man vil indføre virtuelle eksamener, hvis de fysiske eksamener ikke kan afvikles med god afstand, god hygiejne og rummelige lokaler.

  De nye retningslinier kommer, efter universitetet har været til møde med Uddannelses- og Forskningsstyrelsen i går.

  Her opfordrede Styrelsen til, at SDU og andre uddannelsesinstitutioner så vidt muligt følger de retningslinjer, der gælder for uddannelsesinstitutionerne i hovedstadskommunerne.

  De nye tiltag gælder i første omgang til den 2. januar.

 • Bangladesh rykker 100.000 flygtninge til oversvømmelsestruet ø

  Bangladesh har fredag transporteret flere end 1600 rohingya-flygtninge til den lavtliggende ø Bhashan Char. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

  Det er første led af en kontroversiel plan om at flytte i alt 100.000 fra det etnisk muslimsk mindretal i Myanmar til en ø i Den Bengalske Bugt, som ifølge kritikere er meget udsat for oversvømmelser og cykloner.

  I Amnesty International er chef for Sydøstasien Saad Hammadi meget bekymret over situationen.

  - Myndighederne burde omgående stoppe flytningen af flere rohingyaer til Bhashan Char og sende dem, der allerede er flyttet ud på øen, tilbage til fastlandet, siger han.

 • Statens it-projekter bliver ikke bedre af lang og dyr beslutningsfase

  Ministeriernes it-projekter kommer ikke bedre i mål, fordi ministerierne bruger lang tid eller mange penge i beslutningsfasen.

  Det konkluderer Statsrevisorerne i en ny beretning ifølge Ritzau. Det sker på baggrund af en kortlægning fra Rigsrevisionen.

  Det er medlemmer af Folketinget, som sammen med Rigsrevisionen er udpeget til at kontrollere det offentlige.

  - Vi ved nu, at der ikke entydigt kan anbefales en bestemt teknisk løsning, udviklingsmetode eller indkøbsform, når staten tager beslutninger om nye it-projekter, lyder det videre.

  Rigsrevisionen har set på i alt 96 projekter. De beløber sig samlet set til cirka 7,6 milliarder fordelt på 15 ministerier.

 • 1.603 personer er registreret smittet med coronavirus de sidste 18 timer

  1.603 personer er registreret smittet med coronavirus siden i går, oplyser sundhedsmyndighederne.

  Smittetallene er på grund af "teknisk vedligehold på servere i nat" kun fra 18 timer mod normalt 24 timer, skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

  Dagens smittetal er baseret på 77.419 prøver. Det svarer til, at 2,1 procent af de testede har været smittet med covid-19.

  Ni personer er døde.

  Der er nu 293 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er 26 mere end i går. Af de indlagte er 40 på intensiv afdeling og 27 er i respirator.

  Det er det højeste antal indlagte siden foråret.

 • Sundhedsstyrelsen: Ingen planer om yderligere restriktioner i hovedstadsområdet

  Selvom Region Hovedstaden er gået fra niveau 3 til 4 i myndighedernes varslingssystem, er der ikke planer om yderligere restriktioner i området.

  Det oplyser Sundhedsstyrelsen til Ritzau.

  Niveauerne er en del af det nationale varslingssystem, som regeringen præsenterede i oktober. Det viser, hvad risikoniveauet er lige nu, og hvilke tiltag der kan blive nødvendige, hvis smitten stiger.

  I tirsdags blev der meldt en række tiltag ud, som skal dæmpe smitten i hovedstadskommunerne, der lige nu er plaget af udbredt coronasmitte.

 • Anthony Fauci har sagt ja til at fortsætte som sundhedsrådgiver under Joe Biden

  En af Trump-regeringens førende sundhedsrådgivere, Anthony Fauci, har takket ja til et jobtilbud fra Joe Biden om at være hans øverste sundhedsrådgiver, når Biden indsættes som præsident.

  Det siger Fauci i et interview med det amerikanske medie NBC.

  Fauci er i løbet af coronakrisen blevet et kendt ansigt i USA og har stået ved siden af præsident Trump til mange corona-pressemøder.

  På det seneste er det blevet tydeligt, at de to har haft forskellige holdninger til, hvordan coronaen skulle bekæmpes. Og Trump har til vælgerarrangementer ikke afvist, at han ville fyre Fauci, inden han stopper som præsident.

 • Regeringen går med Østrig til domstol i kamp for grænsekontrol

  Den danske regering kaster sig med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfayes (S) ord ind i "et juridisk slagsmål om retten til grænsekontrol".

  Regeringen har besluttet at afgive indlæg i en sag, som en østrigsk ret har sendt til EU-Domstolen. Danmark støtter Østrig i sagen, der potentielt kan betyde, at midlertidig grænsekontrol ikke kan opretholdes, som det sker nu.

  - Jeg frygter selvfølgelig, at hvis Østrig taber sagen, så kan det også få konsekvenser for Danmarks muligheder for at fastholde grænsekontrollen, siger Mattias Tesfaye til Ritzau.

 • Frederiksen: Vi kan ikke danse rundt om juletræet, som vi plejer

  Statsminister Mette Frederiksen beder danskerne indstille sig på, at julen bliver alt andet end normal i år på grund af smittetallene.

  - Allerede nu skal alle indstille sig på, at vi ikke kommer til at holde en jul, som vi plejer, siger Mette Frederiksen.

  - Vi skal se færre mennesker, vi kan ikke danse rundt om juletræet, som vi plejer, og vi skal ikke mindst passe på vores ældre og sårbare.

 • Kina: Danmark skader sit image ved at invitere Hongkong-aktivist til landet

  Kina retter nu kritik mod danske politikere for at have skaffet den prodemokratiske politiker Ted Hui mulighed for at forlade Hongkong og rejse til Danmark.

  Det sker, efter at Hui i går meddelte, at han ikke vil vende tilbage til Hongkong, hvor han var løsladt mod kaution, men at han vil gå i eksil i Storbritannien.

  Ved at invitere Hui, har Danmark har krænket ”grundlæggende normer for internationale relationer”, mener Kinas udenrigsministerium.

  - Vi er imod enhver person, organisation eller land, der blander sig i Hongkongs affærer og juridiske system og som på nogen som helst måde huser kriminelle fra Hongkong, lød det fra talsperson Hua Chunying, som ikke nævnte nogle politikere ved navn.

 • Myndighederne hæver risikovurderingen for Region Hovedstaden fra 3 til 4

  Region Hovedstaden har siden 2. december som den første region befundet sig i niveau 4, hvilket er det næsthøjeste niveau. Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke i dag (S) på Twitter:

  Ifølge Indsatsgruppen for Covid-19 Håndtering betyder det, at der er udbredt samfundssmitte i alle regionens kommuner og stigende smitte på plejehjem

  Resten af landet er fortsat i niveau 3.

  Niveauerne er en del af det nationale varslingssystem, som regeringen præsenterede i oktober. Det viser, hvad risikoniveauet er lige nu, og hvilke tiltag der kan blive nødvendige, hvis smitten stiger.

 • Norge håber at kunne vaccinere fra tidligt næste år

  Tidligt i 2021 kan de første nordmænd blive corona-vaccineret.

  Sådan lyder meldingen fra den norske regering på et pressemøde ifølge VG og NRK.

  Norge får de samme antal doser som Danmark, Sverige og resten af Europa i forhold til indbyggertal.

  Personer i risikogrupper samt personale i sundhedssektoren vil blive de første, som får tilbudt vaccinen, oplyser Norges sundhedsminister Bent Høie.

  Norge får doser nok til at vaccinere 1,2 millioner borgere i første kvartal af 2021.

  - Til påske vil vi have en helt anden situation end i dag, siger Høie på pressemødet.

 • Coronaregning til OL-arrangører: Mindst 15 milliarder kroner

  Udsættelsen af de olympiske lege i Tokyo bliver en temmelig dyr affære for arrangørerne.

  Ifølge den japanske organisationskomité, Tokyo 2020, løber ekstraomkostningerne til legene op i minimum 2,4 milliarder dollar. Det svarer til lige under 15 milliarder danske kroner.

  En japansk avis opgjorde i sidste uge ekstraregningen til knap 12 milliarder kroner. Men det beløb var tilsyneladende for lavt sat.

  Regningen kan vokse yderligere, og Tokyo 2020 er ifølge nyhedsbureauet AFP klar til at frigive et beløb svarende til 1,5 milliarder kroner til at hjælpe med at dække kommende udgifter.

 • Danske volleyballmænd trækker sig fra EM-kvalifikation

  Det danske herrelandshold i volleyball trækker sig fra EM-kvalifikationen på grund af coronapandemien.

  Det oplyser Volleyball Danmark i en pressemeddelelse.

  Danmark skulle efter planen have spillet kvalifikationskampe i januar.

 • Akutberedskab efterlyser flere unge til massetest i hovedstadsområdet

  Som en del af myndighedernes corona-tiltag i hovedstadsområdet lyder en opfordring til unge mellem 15 og 25 år om at lade sig teste.

  Massetesten af de omkring 200.000 unge i de 17 hovedstadskommuner er i fuld gang, men de 20 mobile testenheder kunne godt bruge endnu flere unge fremmødte.

  Det siger Lars Falk Jensen, vicedirektør i akutberedskabet i Region Hovedstaden, til Ritzau:

  - Vi kunne godt ønske os endnu flere unge mennesker. Vi noterer os, at det ikke specielt er de unge, der kommer, men borgere i alle aldersgrupper.

  Testarbejdet foregår blandt andet ved uddannelsesinstitutioner og sportsklubber.

 • Nedlukningen i marts har ikke medført babyboom på sjællandske hospitaler

  Tilbage i marts da Danmark i første omgang blev lukket ned, gik flere rundt og gættede på, at de mange timer derhjemme med kæresten eller ægtefællen ville resultere i markant flere fødsler, når 2020 gik på hæld.

  Men tesen har vist sig ikke at holde stik. I hvert fald ikke på flere sjællandske hospitaler, som TV 2 Lorry har talt med.

  Både på Nordsjællands Hospital og på Rigshospitalet er meldingen, at antallet af fødsler i øjeblikket ligger på niveau med sidste år.

  Dog forventer Region Hovedstaden en stigning i fødsler i februar og marts på henholdsvis 9 og 5 procent.

 • ISS begærer Joe & The Juice konkurs i Norge

  Den danske juice og sandwichkæde Joe & The Juice er blevet begæret konkurs i Norge. Det skriver det norske finansmedie e24.

  Det er servicegiganten ISS, der står bag konkursbegæringen.

  - Joe & The Juice har et kundeforhold til ISS i par af deres butikker. Der har desværre opbygget sig en situation over tid, hvor Joe & The Juice skylder ISS et beløb, som ikke er blevet afregnet, skriver ISS's kommunikationsdirektør Ronny Pettersen i en email til e24.

  - Vi er i dialog med Joe & The Juice om sagen og har tro på, at sagen løser sig i løbet af kort tid.

  De sidste seks år har Joe & The Juice Norge ifølge e24 haft et samlet underskud på 49 millioner kroner.

  Joe & The Juice mener ikke, at der er grundlag for en konkursbegæring og skriver til DR, at der er tale om en tvist med ISS i størrelsesordenen af 40.000 NOK, hvor der pågår en dialog om udført arbejde.

  Artiklen er opdateret med oplysninger om, at det er ISS, der begærer Joe & The Juice i Norge konkurs.

 • Frankrig truer med veto mod 'dårlig brexit-aftale'

  Forhandlere fra EU og Storbritannien forsøger i disse timer at blive enige om den frihandel- og samarbejdsaftale, som skal danne noget at grundlaget under deres nye forhold efter brexit.

  Men selv hvis forhandlerne skulle blive enige om et aftaleudkast, skal både alle medlemslandene og den britiske regering sige god for det. Og den franske regering, der ligesom Danmark har store interesser på spil i forhold til især fiskeri, advarer nu om, at den vil nedlægge veto mod "en dårlig aftale".

  - Jeg håber fortsat, at vi kan få en aftale, men jeg vil også sige til vores fiskere, vores producenter og borgere, at vi ikke vil acceptere en dårlig aftale, siger europaminister Clément Beaune.

  Charles Michel, formand for Det Europæiske Råd, understreger ligeledes, at EU går efter en aftale, men "ikke for enhver pris". Og den skal være "tilfredsstillende" for alle, tilføjer han.

 • Kinesisk rumfartøj har forladt Månen

  Det kinesiske rumfartøj Chang'e-5, der i tirsdags landede på Månen, har nu forladt samme sted.

  Rumfartøjet har indsamlet prøver fra sten, som blandt andet skal gøre forskere klogere på Månens oprindelse.

  Nu skal Chang'e-5 i kredsløb og indlemmes i et modul, som efterfølgende har kurs mod Mongoliet i Øst- og Centralasien. Her skal rumfartøjet - hvis alt går vel - lande midt på måneden.

  Kinesisk tv viste forleden optagelser af, at Chang'e-5 indsamlede materiale fra Månens overflade:

 • Politisk aftale på plads: 888 millioner kroner og naturparker skal forbedre biodiversiteten

  Regeringen har fredag indgået aftale med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet om at sikre samlet 888 millioner kroner i 2021-2024, som skal bruges til at forbedre biodiversiteten i Danmark.

  Aftalen indebærer blandt andet etableringen af 13 naturnationalparker.

  Det oplyser Miljø- og Fødevareministerie på sin hjemmeside.

  - Det har længe været et ønske for regeringen – og ikke mindst for mange danskere – at naturen skulle have en hjælpende hånd, siger finansminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse.

  - Derfor er jeg glad for, at vi som en del af forhandlingerne om en grøn genstart er blevet enige om nye danske nationalparker og store områder med urørt skov.

 • De svenske myndigheder fremlægger vaccineplan: Moderna bliver hovedleverandør

  Statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren og Johan Carlson fra Folkhälsomyndigheten. (Foto: 10070 Jessica Gow/TT © Scanpix)

  Netop nu fortæller de svenske myndigheder på et pressemøde om landets vaccineplan.

  Det er besluttet, at man i Sverige anvender vaccinen fra Moderna, men landet har lavet aftaler med i alt seks forskellige vaccineleverandører, deriblandt Pfizer og Astrazeneca.

  Vaccinen bliver gratis for alle borgere.

  Borgere, der bor på plejehjem eller har hjemmehjælp, skal vaccineres først. Derefter borgere, som arbejder inden for ældrepleje og i hjemmehjælpen samt dem, der bor i deres husstand.

  Det anslås, at det dækker over i alt 570.000 personer.

  - Hold ud lidt endnu, lidt længere, tak, siger Sveriges statsminister Stefan Löfven på pressemødet ifølge Aftonbladet.

 • Frederiksen lukker i om ordre på pressemøde: Jeg har ikke mere at sige

  Statsminister Mette Frederiksen (S) vil under doorstep ikke forholde sig til, at Miljøstyrelsen opfattede det som en ordre, da statsministeren 4. november på et pressemøde sagde, at "alle mink skal aflives".

  - Jeg henholder mig til det arbejde, der er lavet i Justitsministeriet, og jeg har ikke mere at sige, siger Mette Frederiksen.

  Det viste sig, at der ikke var lovhjemmel til at kræve alle mink i Danmark aflivet.

  Sagen endte med at koste Mogens Jensen (S) posten som fødevareminister

 • Klar til kamp i aften: Sandra Toft skrives ind i EM-truppen

  Dansk Håndbold Forbund oplyser, at den danske landsholdsmålvogter Sandra Toft er med i truppen til Danmarks første EM-kamp mod Slovenien, der spilles i aften.

  Sandra Toft meldte sig selv klar til kamp i går, men i første omgang var hun altså ikke skrevet ind i truppen på 16 spillere, da hun har døjet med en skade i den ene hofte.

 • Trods corona-krise: Antallet af konkurser er det laveste i flere år

  På trods af coronakrisen ser antallet af konkurser i år ud til at blive blandt de laveste i flere år.

  Ifølge tal fra Danmarks Statistik har der i november været 180 konkurser hos aktive virksomheder. Det bringer det foreløbige antal konkurser for i år op på i alt 2.030 konkurser.

  Det er det laveste siden 2015. Det oplyser Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, til Ritzau.

  Under coronakrisen har der da også været flere tiltag, der har holdt hånden under danske virksomheder.

  Blandt andet hjælpepakker samt en udskydelse af betaling af a-skat og moms.

 • Mette Frederiksen mødes med arbejdsløse, der har mistet job på grund af corona-krisen

  Statsminister Mette Frederiksen (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) drikker morgenkaffen med en række personer, der har mistet jobs på grund af corona-krisen.

  (Foto: Emil Helms © Scanpix)

  Det er blandt andet folk fra hotel- og restaurationsbranchen, en der har arbejdet i SAS, og en der har arbejdet med eventplanlægning.

  Efter mødet, som finder sted på Glostrup Park Hotel, vil Mette Frederiksen på et såkaldt doorstep fortælle om ledighed under corona.

 • Italienerne får forbud mod at rejse på tværs af regionerne i juletiden

  Mange italienere kan ikke få lov til at rejse hjem til jul.

  En række nye corona-restriktioner er nemlig blevet præsenteret i kølvandet på, at Italien netop har annonceret sit højeste daglige corona-dødstal (993) siden pandemiens begyndelse.

  Det skriver BBC.

  Blandt restriktionerne er et forbud mod at rejse på tværs af regionerne fra den 21. december til 6. januar.

  Derudover må folk slet ikke forlade de byer, de bor i på selve juleaften, 2. juledag og 1. januar.

  De regionale myndigheder kritiserer regeringen for restriktionerne, som de ikke mener, at de er blevet taget med på råd om.

 • Tysk kodningsmaskine fra Anden Verdenskrig fundet på bunden af Østersøen

  (Foto: CN © Scanpix)

  Tyske dykkere gjorde for nylig et overraskende fund på bunden af Østersøen, da de ledte efter et forsvundet fiskenet.

  Enigma-maskinen på havets bund. (Foto: florian huber © Scanpix)

  Under eftersøgningen fandt de nemlig en sjælden Enigma-kodningsmaskine, som blev brugt af de tyske nazister under Anden Verdenskrig.

  Det skriver Reuters.

  Man formoder, at maskinen er blevet smidt over bord fra en synkende ubåd.

  Floridan Huber, i midten af billedet, fandt maskinen. (Foto: Uli Kunz; uli-kunz.com © Scanpix)

  Nazisterne brugte maskinerne til at sende og modtage hemmelige beskeder under Anden Verdenskrig, men britiske kryptografer fik knækket koderne, hvilket hjalp de allierede med at få kontrol over store maritime områder i Atlanterhavet.

  Historien om de britiske kryptografer bliver fortalt i Hollywood-filmen "The Imitation Game" fra 2014.

 • For høj hastighed i næsten hver anden ulykke

  Havarikommisionen for vejtrafikulykker har analyseret 270 alvorlige ulykker i rapporten 'Hvorfor sker trafikulykkerne?'.

  Et af svarene på rapportens titel er fart.

  I op mod halvdelen af de undersøgte ulykker medvirkede for høj hastighed til, at ulykkerne skete, eller at personskaderne blev alvorligere.