Regeringen og regioner indgår aftale om næste års økonomi

Finansminister Nicolai Wammen har haft et par travle dage. I går landede en aftale med kommunerne, og i dag faldt økonomien på plads med regionerne. (Foto: © Martin Sylvest)

Regeringen og Danske Regioner har indgået en aftale om regionernes økonomi for 2024.

Aftalen vil løfte sundhedsområdet med 1,35 milliarder kroner, skriver Finansministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen betyder samtidig, at regionerne skal finde besparelser til administration på 300 millioner kroner næste år.

Pengene skal gå til at finansiere en ekstraordinær ramme til løn- og arbejdsvilkår, så der kan fastholdes flere medarbejdere i den offentlige velfærd, skriver ministeriet.

Derudover er der prioriteret 232 millioner for 2024 og 2025 til et samlet tilbud for patienter med dobbeltdiagnose - en betegnelse for patienter, som er psykisk syge og har problemer med misbrug. Denne del blev forhandlet på plads i går.

Svære forhandlinger

Ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) så er Danmark stadig ramt af inflationen, så derfor har det været nogle svære forhandlinger.

Alligevel understreger han, at der er tale om "meget store investeringer i sundhedsvæsenet".

- Aftalen kommer oveni de fem milliarder kroner, som regeringen afsatte til den store sundhedspakke og kræftplan, der blev præsenteret for nylig, siger han i meddelelsen.

Formand for Danske Regioner, Anders Kühnau, havde håbet på flere penge og kalder det en stram aftale. (Foto: © Nils Meilvang, Nils Meilvang)

Regioner kalder det en "stram aftale"

Formand for Danske Regioner, Anders Kühnau, er dog mere afdæmpet i beskrivelsen af de økonomiske rammer for næste år.

Han kalder det en "stram aftale set i lyset af den inflation, der er i samfundet".

- Det var de penge, vi kunne få fra regeringen til vores sundhedsvæsen. Vi havde gerne set, at vi havde fået flere penge, men vi holder skindet på næsen med denne aftale.

- Men vi er glade for, at regeringen har lovet at investere mere i sundhedsvæsenet, for det er der brug, siger Anders Kühnau.

Kühnau erkender dog, at på grund af den stramme aftale, så kommer regionerne til at foretage nogle "svære prioriteringer" for næste år.

I går blev der indgået en aftale om kommunernes økonomi for næste år.