Regeringen vil sende danske kriminalteknikere til Ukraine: 'De danske politifolk er i verdenseliten'

Danske politifolk kan hjælpe med at opklare alt fra voldtægtssager til bortførelser, mener tidligere drabsefterforsker.

Tidligere har retsmedicinere har flere lande også arbejdet ved massegrave fundet i Ukraine. Det danske bidrag, der nu er blevet tilbudt, handler om et hold af kriminalteknikere. (Foto: © JUAN BARRETO, Ritzau Scanpix)

Siden krigen i Ukraine sidste år brød ud, har Danmark sendt krudt og kugler for milliarder til landet.

Men nu kan der også være hjælp på vej, som går på to ben og har kufferten pakket med udstyr til opklaring af forbrydelser og en helt særlig ekspertviden.

Danmark vil nemlig sende et hold kriminalteknikere til Ukraine for at hjælpe Den Internationale Straffedomstol med at efterforske krigsforbrydelser i landet.

Sådan lyder tilbuddet i hvert fald fra den danske regering, fortæller justitsminister Peter Hummelgaard (S).

- Vi vil gøre, alt hvad vi kan for at støtte op om ukrainernes kamp for både frihed og retfærdighed. Og her er et vigtigt element, at vi får opklaret, efterforsket og retsforfulgt de folk, der står bag krigsforbrydelser i Ukraine.

Domstolen beskylder den russiske præsident for at være ansvarlig for krigsforbrydelser begået i Ukraine. Blandt ved at flytte ukrainske børn fra det område, de bor i.

Og netop dét kan være blandt de ting, som danske eksperter skal være med til at undersøge, siger Peter Hummelgaard.

'Vi har nogle knaldgode folk'

Det er endnu ikke besluttet, hvor mange det danske hold af kriminalteknikere skal bestå af. Samtidig er det heller ikke blevet besluttet, hvornår de skal sendes afsted.

Det skal der først træffes en endelig beslutning om, efter den danske justitsminister mødes med 42 ministerkollegaer i London på mandag.

Og når det sker, vil de danske teknikere kunne give et stort bidrag, vurderer Arne Woythal.

Han har mere end 40 års erfaring fra det danske politi, hvor han blandt andet arbejdede som drabsefterforsker i 25 år. Her arbejdede han i en lang række sager tæt sammen med det danske politis kriminalteknikere.

I sin tid hos det danske politi har Arne Woythal blandt andet arbejdet i Rejseholdets drabssektion og hos Københavns Vestegns Politi i afdelingen for personfarlig kriminalitet. (© (Privatfoto))

- Da jeg hørte om planerne, tænkte jeg, at det var en rigtig god idé. Det er et virkelig godt bidrag, for i Danmark har vi nogle knaldgode folk med meget af byde på, som virkelig kan gøre en forskel.

- Der findes også dygtige folk andre steder i verden, men de danske kriminalteknikere er blandt verdenseliten, siger Arne Woythal.

Ifølge ham er det særligt uddannelsen og den løbende træning af de danske kriminalteknikere, der bringer dem i en liga for sig.

Kan efterforske alt fra voldtægt til påsatte brande

I sin tid ved politiet brugte Arne Woythal de sidste år af sin karriere på at være international instruktør for Rigspolitiet.

Det betød, at han i alt nåede forbi 26 forskellige lande på fire kontinenter, hvor han fulgte politiarbejdet og lærte udenlandske kollegaer op i de danske metoder til opklaring af alvorlige sager.

- Hos det danske politi uddanner vi folk med en lang række specialer. Det er for eksempel indsamling af dokumentation, blodstænkanalyser og ballistik (undersøgelser af skud, red.) – alt det ville kunne bruges i Ukraine.

Herudover er der også en række konkrete forbrydelser, som de danske kriminalteknikere kan være med til at efterforske, fortæller Arne Woythal.

- Det kan være spor efter forskellige forbrydelser som voldtægt, drab og påsatte brande. Men det kan også være vidneafhøringer, for det er vigtigt at sikre øjenvidneberetninger.

Herudover kan det danske politis folk også være med til at indsamle videomateriale optaget af civile, som det seneste år har budt på mange eksempler på.

- Særligt i krigens start så vi, at der blev begået drab på civilie i små forstæder. Her kunne kriminalteknikernes kompetencer sagtens bruges ved at sikre videomateriale.

Samme metode som i Danmark

I sin tid med udsendinger for det danske politi har Arne Woythal blandt andet arbejdet i Afghanistan, Kosovo, Libanon og flere afrikanske lande.

Men særligt årene, hvor han arbejdede i Irak, har gjort indtryk og tydeliggjort, hvilke forhold man arbejder under, når man efterforsker i verdens brændpunkter.

- Det, som var udfordringen i Irak, var, at du arbejdede i et ekstremt farligt miljø. Sådan kunne man også forestille sig, at det ville være i Ukraine. Der kan være folk, som ønsker dig ondt, når du arbejder sådan et sted, og derfor skal der god beskyttelse til, forklarer han.

Men selvom arbejdsforholdene er helt anderledes end herhjemme, så er det kriminaltekniske arbejdet stort set det samme som på et dansk gerningssted, fortæller den gamle efterforsker.

- Selve gerningsstedanalysen er egentlig den samme, som hvis du finder et lig i Danmark. Her starter du også med at lede efter spor, som kan enten udelukke eller pege på en forbrydelse.

Dna fra børn kan være afgørende

En rapport fra FN's Menneskerettighedsråd fastslog tidligere på ugen, at Rusland har forbrudt sig imod menneskerettighederne på en række områder, siden de invaderede Ukraine sidste år.

Én af krigsforbrydelserne er blandt andet Ruslands deportationer af ukrainske børn, som er blevet taget fra besatte områder i det østlige Ukraine og placeret på institutioner, i genopdragelseslejre lejre eller hos familier i Rusland.

Ifølge Arne Woythal starter dét arbejde med et helt grundlæggende kriminalteknisk arbejde, som de danske politifolk vil kunne udføre.

- De danske kriminalteknikere kan være med til at ransage huse, hvor det påstås, at der har boet børn, som er blevet fjernet. Her kan de være med til at finde dna fra børnene – for eksempel på dukker eller legetøjsbiler.

- Hvis man kan indsamle en række dna-beviser og fastslår, at der har boet børn i huset, så er det en meget værdifuld information, som skal bruges senere hen, når sagen skal opklares og senere retsforfølges.