Seneste Nyt

Region Hovedstaden vil bruge 15 millioner til at nedsætte ventetiden på screening for brystkræft

Politikerne i Region Hovedstaden vil have kortere ventetider for screening for brystkræft.

Derfor afsætter de 15 millioner kroner om året, skriver regionen i en pressemeddelelse.

I en periode har regionen prioriteret at undersøge kvinder med konkret mistanke om brystkræft, men nu skal de mange kvinder, som venter på en screening, komme hurtigere til, lyder det.

- Det har i situationen været den rigtige prioritering, men det ændrer ikke på, at tusindvis af kvinder har måttet vente alt for længe på en screening, og det har helt sikkert været med til at skabe en del bekymring og utryghed, siger formand for regionsrådet Lars Gaardhøj (S).

Kvinder mellem 50 og 69 år har efter sundhedsloven ret til en screening for brystkræft hvert andet år i bopælsregionen.

I Region Hovedstaden gik der i en periode op til to år og otte måneder mellem indkaldelserne til screening, mens der aktuelt går cirka to år og fire måneder mellem screeningerne. Det skyldes blandt andet merarbejde og flere medarbejdere til området i regionen de sidste måneder, skriver regionen.

Nyheder

 1. Jacob Bruun Larsen blev matchvinder med sit første Premier League-mål

  Jacob Bruun Larsen jubler efter sit mål til 2-1. (Foto: © Peter Cziborra, Ritzau Scanpix)

  Den danske offensivspiller Jacob Bruun Larsen scorede tirsdag aften sit første mål i Premier League.

  Det var endda et meget flot mål, og så var det matchvindermålet, der sikrede hans klub, Burnley, en udesejr på 2-1 mod Luton i den bedste engelske fodboldrække.

  Luton havde et minut forinden udlignet til 1-1, da Bruun Larsen trak ind mod feltet fra højre side af banen, og fra en position lige uden for feltet krøllede han bolden ind i modsatte målhjørne med sit venstreben.

  Bruun Larsen var blevet skiftet ind efter 75 minutter og blev den helt store helt ved at sikre Burnley sæsonens første ligasejr.

  Holdet har nu fire point ligesom Luton. Burnley ligger lige under stregen på grund af den svageste målscore.

  /ritzau/

 2. SAS er reddet, mens småsparerne står tilbage som kampens helt store tabere.

 3. GOG rejste sig med sejr over Skanderborg AGF efter stort nederlag i weekenden

  GOGs Nicolai Pedersen blev delt topscorer med syv mål. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

  De danske mestre fra GOG har fået en fremragende start på Champions League, mens det har været svingende i den hjemlige liga.

  I aften fik fynboerne dog en tiltrængt sejr, da de besejrede Skanderborg AGF med 32-27.

  Lørdag tabte GOG med hele ti mål til Aalborg, men den lussing var ikke til at se, da Nicolai Pedersen førte an med syv scoringer og sikrede sejren, der aldrig var i fare.

  De to point bragte fynboerne op på en femteplads i tabellen.

  I tirsdag aftens resterende kampe vandt Bjerringbro/Silkeborg med 35-33 over Ribe Esbjerg, Fredericia besejrede Ringsted med 33-36, mens Nordsjælland vandt bundopgøret med Sønderjyske med 32-30.

 4. Mindst 20 er omkommet, efter bus kørte ud over motorvejsbro nær Venedig

  • Ulykken skete kort før klokken 20. (Foto: © MARCO SABADIN, Ritzau Scanpix)
  • Vognen kørte af vejen og faldt med tæt på en jernbanelinje i bydelen Mestre, som er forbundet med Venedig af en bro, rapporterer italienske nyhedsbureauer ifølge Reuters. (Foto: © MARCO SABADIN, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Mindst 20 personer er omkommet, efter en bus er faldet ned fra en motorvejsbro nær Venedig.

  Det siger Venedigs borgmester, Luigi Brugnaro til den italienske avis La Repubblica.

  - En kæmpe tragedie ramte vores samfund i aften. Jeg erklærede straks byen for at være i sorg, til minde om de talrige ofre, der var på den faldne bus. En apokalyptisk scene, der er ingen ord, skriver han på X, det tidligere Twitter ifølge avisen.

  Bussen fløj cirka 10 meter og brød efterfølgende i brand. Der er endnu ikke meldinger om, hvordan og hvorfor ulykken skete.

  Italiens premierminister Giorgia Melone udtrykker sine dybeste kondolencer på både egne og regeringens vegne, skriver La Repubblica.

 5. Statsminister Mette Frederiksen har lagt mærke til en tendens, hvor flere taler åbent om det fede i ikke at gå på arbejde.

 6. Sammenslutning vil rejse milliarder til at beskytte verdens koralrev

  Det er ikke kun herhjemme, at havmiljøet i den grad har brug for en hjælpende hånd.

  Derfor er sammenslutningen Det Internationale Koralrevsinitiativ tirsdag blevet enige om at rejse et beløb svarende til 85 milliarder kroner, der skal gå til at beskytte og genetablere koralrev verden over.

  Det Internationale Koralrevsinitiativ består blandt andet af 45 nationer, som tilsammen råder over 75 procent af verdens koralrev.

  Med projektet ønsker sammenslutningen blandt andet, at mængden af beskyttede koralrev skal fordobles samt at sikre koralrev verden over bedre beskyttelse mod forurening og destruktivt overfiskeri.

  Koralrev verden over lider desuden også under de stigende havtemperaturer, som får korallerne til at udskille de farverige alger, der forsyner korallerne med næringstoffer og giver dem deres eksotiske udseende.

  Når det sker, mister korallerne sine farver, hvilket kaldes "blegning".

 7. Politiet dropper alle anklager mod tidligere Hummel-direktør

  Alle anklager mod tidligere Hummel-direktør Søren Schriver, som for næsten syv år siden blev bortvist efter mistanke om svindel, er frafaldet.

  Det fremgår af en pressemeddelelse fra Søren Schriver og hans advokat Mikkel Nielsen ifølge Ritzau.

  - Det er naturligvis forstemmende, at min klient har måtte vente i syv år på, at anklagemyndigheden nu når til den konklusion, at der ikke er hold i sagen, lyder det fra advokaten i pressemeddelelsen.

  Efter Søren Schriver i 2017 blev bortvist fra sin stilling gennem 20 år, blev han politianmeldt. Ifølge anmeldelsen havde han forsøgt at få en tyrkisk samarbejdspartner til at betale ham penge uden om Hummel.

  Siden truede han selv med at stævne Hummel for uberettiget fyring. En sag, han siden opgav.

  I 2021 blev der rejst tiltale mod den forhenværende direktør. Men sagen kom aldrig for retten, skriver Ritzau.

 8. Miljøministeren støtter EU-ønske om forlængelse af Roundup-brug

  Landbruget skal også de næste 10 år have mulighed for at bruge sprøjtemidler med glyphosat som eksempelvis Roundup.

  Det er regeringens indstilling, når miljøminister Magnus Heunicke (S) i morgen mødes med Folketingets Europa-udvalg om sagen. Det skriver både Ritzau og Altinget.

  På mødet skal han have mandat til at forhandle i EU.

  EU-kommissionen foreslog i september, at tilladelsen til brugen af glyposat forlænges. Og det er det forslag, Heunicke skal forhandle om i EU.

  Forud for mødet i Folketingets Europa-udvalg er både Enhedslisten og SF imod en forlængelse, skriver Ritzau.

  Glyphosat har i mange år været mistænkt for at gøre skade på miljøet og biodiversiteten.

 9. Afstemning i Repræsentanternes Hus: Republikansk leder risikerer at blive væltet

  Hvis Kevin McCarthy bliver væltet, så er det første gang nogensinde at formanden for Huset bliver væltet. (Foto: © SHAWN THEW, Ritzau Scanpix)

  Medlemmer af Repræsentanternes Hus har netop besluttet, at der skal stemmes om, hvorvidt den republikanske formand, Kevin McCarthy, skal fjernes fra sin post.

  Det er republikaneren Matt Gaetz, der har fremsat forslaget om at fjerne McCarthy fra posten som formand. Det kræver to afstemninger.

  I den første afstemning – der netop har fundet sted – skulle medlemmerne beslutte om de overhovedet vil stemme om at afsætte Kevin McCarthy.

  Resultatet blev 208 stemmer mod en ny afstemning og 218 for – 11 af dem var republikanerne selv.

  Og det betyder altså, at der er flertal for at gå videre med afstemningen om, hvorvidt McCarthy skal fjernes fra sin post.

  Det er første gang i mere end 100 år at medlemmer af Repræsentanternes Hus stemmer om at fjerne en formand fra sin post, og hvis Kevin McCarthy bliver væltet, så er det første gang nogensinde at formanden for Huset bliver væltet.

  Nu er de gået videre til en debat, hvor der tales både for og imod McCarthy, hvorefter den endelige afstemning skal finde sted.

 10. Quick-Step-rytter vil ikke fusionere med Jumbo

  Tre Valli Varesine-sejren var en af de største sejre i van Wilders karriere. (Arkivfoto) (Foto: © Rene Weiss, Rene Weiss/picture-alliance/dpa/AP Images)

  Belgiske Ilan van Wilder (Soudal Quick-Step) vandt tirsdag en-dagsløbet Tre Valli Varesine foran ryttere som Tadej Pogacar og Primoz Roglic.

  En imponerende bedrift, når man tænker på al den virak, der har været omkring van Wilders hold Quick-Step og Jonas Vingegaards Jumbo-Visma.

  Rygterne siger, at de to storhold fusionerer til næste sæson, men står det til tirsdagens løbsvinder, går den plan i vasken.

  - Denne sejr er til vores ansatte og mine holdkammerater for at vise, at vi slet ikke er enige i det her lort, og vi ønsker at fortsætte som Quick-Step.

  - Det er vi stærke nok til, og jeg håber, det bliver, som det er nu, siger Ilan van Wilder ifølge cyclingnews.com.

  Fusionen er ikke officiel endnu, men Quick-Step-chefen, Patrick Lefevre, har bekræftet, at der har været forhandlinger mellem holdene.

 11. Holger Rune mister sin placering på tennis-verdensranglisten til stærktspillende italiener

  Jannik Sinner slog overraskende Carlos Alcaraz i semifinalen ved China Open. (Foto: © ANDY WONG, Associated Press)

  Holger Rune har ikke vundet mange tenniskampe på det seneste, og det går nu udover hans placering på verdensranglisten.

  Italienske Jannik Sinner vandt nemlig tirsdag semifinalen ved China Open over verdens nummer 1 Carlos Alcaraz, og dermed skraber 22-årige italiener nok point sammen til at tage Runes fjerdeplads.

  Danskeren falder faktisk helt ned på sjettepladsen, næste gang verdensranglisten opdateres, da Stefanos Tsitsipas også overhaler Rune.

  Jannik Sinner vandt over Alcaraz i to sæt (7-6, 6-1) og møder Daniil Medvedev i finalen ved China Open.

 12. Et par gange om året udøver Nina Kjeldahl aktiv dødshjælp som læge i Belgien.

 13. 11 procent af Danmarks samlede areal har været berørt af skybrud i dag, oplyser DMI.

 14. Andreas Mogensen skal på rumvandring

  Andreas Mogensen bliver snart den første dansker i historien til at "gå" sig en tur i rummet.

  Det oplyser Det Europæiske Rumfartsagentur, ESA, i en pressemeddelelse.

  På torsdag i næste uge klokken 16:00 dansk tid vil Andreas Mogensen iklædt rumddragt forlade Den Internationale Rumstation og foretage en rumvandring for at installere et nyt kamera på ydersiden af rumstationen.

  Gåturen kommer efter planen til at tage seks timer, og undervejs vil Andreas Mogensen blive ledsaget af den amerikanske astronaut Loral O' Hara.

  DR sender hele rumvandringen live. Du kan følge med på DR.dk og DRTV, og allerede nu kan du stille spørgsmål til vores eksperter på rummission@dr.dk

 15. Skud sårer mand alvorligt ved indkøbscenter i Malmø

  I Malmø i Sydsverige er en 25-årig mand blevet alvorligt såret af skud uden for indkøbscenteret Mobilia. Det skriver SVT.

  Politiet har endnu ikke anholdt nogen i forbindelse med skyderiet, som bliver efterforsket som et drabsforsøg.

  SVT skriver, at skudepisoden fandt sted på indkøbscenterets parkeringsplads, og at det fortsat er åbent.

 16. Hunter Biden er anklaget for brud på våbenloven, i dag mødte han op i retten og erklærede sig ikke skyldig.

 17. Biskoppen i Lolland-Falsters Stift, Marianne Gaarden, er uenig med menighedsråd og provst om nedrivning af præstegård.

 18. Efter flere års krise er det nu lykkedes det konkurstruede flyselskab at rejse kapital nok til at holde sig på vingerne.

 19. 350 aarhusianere har fået lækket personlige oplysninger på grund af menneskelig fejl

  En menneskelig fejl har betydet, at 350 borgere i Aarhus Kommune har fået lækket deres personoplysninger fra Socialforvaltningen.

  Det oplyser afdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse ved Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

  Helt konkret drejer det sig om, at en forkert fil er blevet vedhæftet i beskeder til 274 personer, som i stedet for en standardbesked fra Socialforvaltningen har modtaget personoplysninger om de 350 berørte borgere.

  Oplysningerne omfatter navn, adresse og cpr-nummer samt information om, at personerne har fået oprettet en sag i Socialforvaltningen i marts 2022.

  Kontorchef i magistratsafdelingens stab for digitalisering Cecilie Mortensen kalder det dybt beklageligt i meddelelsen.

  - Det undskylder vi for. Både over for de borgere, der har fået lækket deres persondata, og de borgere, der har modtaget dem, siger hun.

 20. Mette Frederiksen om dårlige målinger: Ikke noget problem

  Det er ikke prangende opbakning, som SVM-regeringen har fra vælgerne i den seneste meningsmåling fra Epinion.

  Her står SVM-regeringen samlet til opbakning fra 36,4 procent af vælgerne, hvis der var valg i morgen. Ved valget fik partierne samlet 50,4 procent af stemmerne.

  Men den dalende opbakning ryster ikke statsminister Mette Frederiksen.

  - Det er ikke et problem, siger hun i P1-programmet 'Krydsild'.

  Hun mener, at det er helt naturligt, at meningsmålingerne daler efter et valg, når partierne begynder at indgå kompromiser og forhandle politik.

  - Nogle gange vil vi træffe beslutninger, folk vil være glade for, og nogle gange det modsatte, siger hun.

  Socialdemokratiet står i målingen til at få 20,4 procent af stemmerne, hvis der blev udskrevet valg i morgen. Ved valget i november fik partiet 27,5 procent.

 21. Uefas eksekutivkomité har ved afstemning besluttet, at russiske U17-landshold igen må deltage i Uefa-kampe.

 22. Antallet af plejefamilier er faldende, men det skal ny kampagne lave om på.

 23. Hunter Biden erklærer sig ikke-skyldig i våbensag

  Det er første gang, at et barn af en siddende præsident i USA er blevet anklaget ved en domstol. (Foto: © Michael Reynolds, Ritzau Scanpix)

  I den amerikanske delstat Delaware har USA's præsident Joe Bidens søn, Hunter Biden, erklæret sig ikke-skyldg i en sag om køb af et våben.

  Han er anklaget for tre overtrædelser af våbenlovgivningen i delstaten. Det skriver NBC News.

  Det var det første retsmøde i sagen. Efter 30 minuters tid blev det afsluttet med, at Hunter Biden blev løsladt under forudsætning af, at han overholder en række betingelser, dommeren har sat op.

  Blandt andet at han holder sig fra stoffer og alkohol.

  Sagen drejer sig om et våben, han købte i 2018. Han er anklaget for at have givet urigtige oplysninger i forbindelse med købet.

 24. Vindfølsomme køretøjer forbydes på Storebæltsbroen og Øresundsbroen

  Det frarådes at køre over Øresundsbroen med vindfølsomme køretøjer.

  Det skyldes kraftig blæst, skriver Vejdirektoratet.

  Vejdirektoratet forventer, at vinden lægger sig omkring klokken 19.00, lyder det.

  Vindfølsomme køretøjer forbydes også på Storebæltsbroen grundet vejrforholdene. Her ventes forbuddet at være ophævet klokken 17.30.

 25. Landsret skal fastsætte straf for Field's-skyderi til december

  Til december skal Østre Landsret tage stilling til, hvilken straf der er rimelig i sagen om skyderiet i storcentret Field's i juli sidste år. Det skriver Ritzau.

  Københavns Byret kendte i juli en 23-årig mand skyldig i tre drab og flere drabsforsøg. Han blev dømt til anbringelse på den topsikrede psykiatriske institution Sikringsafdelingen i Slagelse.

  Han ankede dommen og ville have en mildere straf.

  Det er altså ikke skyldsspørgsmålet, landsretten skal forholde sig til, men alene hvilken straf gerningsmanden skal idømmes. Ankesagen behandles den 18. og 20. december.

 26. Flere end 1.000 anholdt i Indien i aktion mod børneægteskaber

  I det nordøstlige Indien har politiet gennemført en stor aktion for at stoppe børneægteskaber.

  Flere end 1.000 personer er blevet anholdt anklaget for enten at have giftet sig med piger under den tilladte alder for ægteskab eller for at medvirke til den type ægteskaber. Det skriver The Times of India.

  Det er anden gang i år, at politiet i Assam gennemfører sådan en aktion, og delstatens myndigheder har bebudet, at der er flere på vej.

  FN anslår, at der findes flere end 220 millioner barnebrude i Indien, hvor den lovlige alder for at kunne blive gift er 18 år.

 27. Arktisk ambassadør skulle være trukket i arbejdstøjet 1. september. Og nu sker der noget 'snart', lover Mette Frederiksen

  1. september skulle Tobias Elling Rehfeld efter planen tiltræde i rollen som ambassadør for Arktis, efter Udenrigsministeriet udnævnte ham tilbage i marts.

  Og efter sin åbningstale i Folketinget i dag lovede statsminister Mette Frederiksen (S), at der sker noget inden længe.

  Hvornår falder det med den arktiske ambassadør på plads?

  - Det skal det også snart, siger Mette Frederiksen med et stort smil.

  Selvom folkeskolen og Aula fyldte meget i statsministerens åbningstale, så fremhævede hun også Rigsfællesskabet.

  - Jeg er ikke bleg for at indrømme, at der har været et ulig magtforhold historisk. Det har ikke været betragtet som tre ligeværdige lande og folk, siger hun efter talen.

  Men det er regeringen i gang med at ændre på, lyder det.

  Den grønlandske regering har været stærkt utilfreds med, at det ikke er en grønlænder, som har fået posten.

  Du kan se klippet i toppen af artiklen.

 28. Fodboldkommentator Andreas Kraul giver sit bud på FC Københavns mest mindeværdige Champions League-kampe på hjemmebane.

 29. To mænd kendt skyldige i voldtægt af ung kvinde i en gyde og udvises

  To mænd på 36 og 27 år er i dag ved Retten i Herning kendt skyldige i voldtægt og forsøg på voldtægt.

  De idømmes fængsel i henholdsvis fire år og to et halvt år, oplyser Retten i Herning ifølge Ritzau. Begge personer, som er asylansøgere med syrisk baggrund, udvises af Danmark for bestandig.

  Den 36-årige er kendt skyldig i at have voldtaget en kvinde i en gyde i Herning i januar i år, mens den 27-årige holdt vagt.

  Efterfølgende forsøgte den 27-årige også at voldtage kvinden, mens den anden mand holdt vagt. Den 27-årige blev dog afbrudt, da der kom personer gående mod gerningsstedet.

  Ifølge Herning Folkeblad er offeret en 19-årig kvinde.

 30. Armenien vil tilslutte sig Den Internationale Straffedomstol: Frygter yderligere aggressioner fra Aserbajdsjan

  Armeniens parlament har tirsdag stemt for, at landet skal tilslutte sig Den Internationale Straffedomstol (ICC).

  Det er sket med 60 stemmer for og 22 imod, skriver AP.

  Ønsket om at tilslutte sig ICC skal ses i lyset af konflikten i regionen Nagorno-Karabakh, som det aserbajdsjanske militær den seneste tid har taget kontrol over.

  Nagorno-Karabakh ligger inde i Aserbajdsjan og er internationalt anerkendt som en del af Aserbajdsjan. Men beboerne er primært etniske armeniere, og gennem flere årtier har det fungeret som en selvstændig region, støttet af Armenien. Området har egen præsident, valuta og flag.

  Det militære indgreb har sendt mere end 100.000 etniske armenere på flugt fra regionen, da de frygter overgreb fra Aserbajdsjans side.

  Ifølge AP kæder en række armenske embedsmænd beslutningen direkte sammen med den seneste tids aggressioner fra Aserbajdsjan og frygten for flere.

 31. Vindfølsomme køretøjer forbydes at krydse Storebæltsbroen

  Opdatering: Tidligere forventede Sund&Bælt, at forbuddet ville ophøre klokken 16.30. Det er nu rykket til 17.30.

  Kørsel med vindfølsomme køretøjer forbydes over Storebæltsbroen.

  Det skriver Sund & Bælt, der driver broen, på X. Det samme gør Vejdirektoratet.

  Forbuddet skyldes kraftig blæst og forventes at ophøre klokken 17.30.

 32. Carlsberg opgiver for nuværende planer om at sælge russisk forretning.

 33. Det bliver afgørende, om SAS kan skaffe den nødvendige kapital, hvis selskabet også skal være på vingerne i fremtiden.

 34. Sydvestjylland blev ramt af det kraftigste skybrud registeret i oktober måned.

 35. Aarhus Universitetshospital udnævner ny hospitalsdirektør

  Aarhus Universitetshospital har fundet erstatningen for tidligere hospitalschef Poul Blaabjerg, der blev fyret, efter afsløringerne om for lange ventetider på mave- og tarmkirurgisk afdeling.

  Den nye mand i spidsen for hospitalet er Thomas Balle Kristensen. Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

  Han har været konstitueret i rollen siden 15. maj 2023. Thomas Balle Kristensen har 16 års erfaring som leder på forskellige hospitaler i Region Midtjylland, lyder det i meddelelsen.

  Kræftsagen fra den meget omtalte afdeling kostede også den tidligere lægefaglige direktør Claus Thomsen jobbet i maj.

  Senere sagde også regionsdirektør Pernille Blach Hansen og lægefaglig koncerndirektør Helene Probst deres stillinger i Region Midtjylland op. Helene Probst kædede sin fratrædelse sammen med kræftsagen.

 36. Statsministeren præsenterede de overordnede linjer i en kommende ændring af folkeskolen, som regeringen vil præsentere i næste uge.

 37. Pas på glat føre: Vand på vejene flere steder i Østjylland efter voldsomme skybrud

  Video: MORTEN DD, NATURHISTORISK MUSEUM, AARHUS // RANDI SCHMIDT, BRABRAND // MARIA BRINKS ARIANFAR, MOLS // OLIVER PANTHERA, AARHUS // HANS KNÆHUS, TORNSBJERGGÅRD, HUNDSLUND.

  Et kraftigt regnvejr har ramt Øst- og Midtjylland og har skabt oversvømmelser og trafikale problemer flere steder.

  Bilister skal passe på, når de kører i de ramte områder.

  Flere steder i og omkring Aarhus advarer Vejdirektoratet om vand på vejene. Det samme er gældende flere steder på Silkeborgmotorvejen.

  I Aarhus er der blandt andet konstateret oversvømmelser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og på Naturhistorisk Museum.

  - Vi er vilde med vildt vejr på Naturhistorisk, men naturligvis lidt mindre vilde, når kubikmeter efter kubikmeter vand strømmer ind på museet, skriver museet på Facebook.

  Mindst 18 steder i det jyske er der registreret skybrud, oplyser DMI.

  Også på Fyn advarer politiet om glat føre på grund af den kraftige regn.

  - Kraftig regn på Vestfyn. Kør forsigtigt - pas på aquaplaning. Sænk farten. Tænd lyset!, skriver politiet på X.

 38. Kasper Hjulmand har udtaget truppen til de kommende EM-kvalifikationskampe mod Kasakhstan og San Marino.

 39. Tre fysikere deler Nobelpris

  Årets Nobelpris i fysik går til tre fysikere - Pierre Agostini, Ferenc Krausz og Anne L'Huillier, meddeler det svenske videnskabsakademi.

  De får prisen for deres "eksperimentelle metoder som genererer attosekundpulser af lys for studier af elektrondynamik i materie”, lyder motiveringen ifølge Ritzau fra Det Kongelige Svenske Videnskabsakademi.

  I går fik de to forskere Katalin Karikó og Drew Weissman Nobelprisen i medicin eller fysiologi for at have bidraget til udviklingen af mRNA-vacciner mod coronavirus.

  De næste dage uddeles priserne Nobels fredspris og Sveriges Riksbanks pris for økonomi.

 40. En dræbt og flere såret efter skyderi i shoppingcenter i Bangkok

  Opdateret klokken 13.05 med antallet af døde, sårede og kommentar fra premierministeren.

  Rettelse: Tidligere fremgik det, at fire var dræbt. Det rettede Reuters siden til tre. Tirsdag eftermiddag er dødstallet yderligere nedjusteret til en person, mens fem sårede er i kritisk tilstand.

  En person har mistet livet, og flere er i kritisk tilstand efter et skyderi i et shoppingcenter i Thailands hovedstad Bangkok. En af de sårede er udlænding.

  Det fortæller det lokale beredskab ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  En 14-årig dreng er blevet anholdt mistænkt for at stå bag skyderiet, oplyser politiet på sociale medier, skriver Reuters.

  Thailands premierminister Srettha Thavisin skriver på det sociale medie X, at han er bekendt med skyderiet og har sat en politiefterforskning i gang.

  - Mest af alt er jeg bekymret for den offentlige sikkerhed, skriver han.

  Politiet fik tidligere i dag meldinger om skud, sårede og en mand bevæbnet med et håndvåben i shoppingcenteret Siam Paragon.

  Videoer på sociale medier viser folk, der løber ud af centeret, mens andre har søgt dækning i en restaurant.

  Hverken Reuters eller DR har kunnet verificere videoerne.

 41. Pia Kjærsgaard fik lov at ringe med klokken for første gang

  • Folketingets åbning er samtidig begyndelsen på et nyt folketingsår. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
  • Dronningen ankommer til åbningen på Christiansborg. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)
  • Traditionen tro deltager flere medlemmer af kongehuset også i åbningen af Folketinget. I år er det dronningen, kronprinsparret og prinsesse Benedikte. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)
  • Politikerne begyndte dagen med en gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke, og senere åbning i Folketingssalen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
  • - Det at være folkevalgt politiker er grundlæggende anderledes end alt andet i samfundet. Det kan være stressende, der kan ryge finker af panden, men kedeligt er det aldrig. Det er et privilegie, sagde Pia Kjærsgaard. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
  • - Folketingets talerstol er også et billede på den ganske særlig danske håndværkstradition. Skabt af og holdt sammen af mennesker med stærke fagligheder, sagde Mette Frederiksen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
  • Kronprinsparret og dronningen lytter til talerne. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
  • Her ses statsminister Mette Frederiksen (S) sammen med justitsminister Peter Hummelgaard (S). (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)
  • Senere i dag er der åbningsdebat i salen. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)
  • Lars Løkke Rasmussen (M) i samtale med blandt andre Nicolai Wammen (S) og Simon Kollerup (S). (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
  • Her ses blandt andre Liberal Alliances Ole Birk Olesen (2. th) og Danmarksdemokraternes Peter Skaarup (2. tv) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
  1 / 11

  Som det længst siddende medlem af Folketinget var det Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, der ringede med klokken, og Folketinget kunne åbne.

  Det er første tirsdag i oktober, og medlemmer af den kongelige familie havde sat sig på tilskuerrækken for at overvære åbningen, som traditionen foreskriver det.

  Mette Frederiksen (S) brugte åbningstalen på at varme op til regeringens kommende udspil om folkeskolen.

  - For ikke så længe siden blev jeg spurgt, hvad jeg ville være, hvis jeg ikke var statsminister. Og svaret var ikke generalsekretær i Nato.

  - Mit svar faldt prompte, for jeg var slet ikke i tvivl: Jeg vil gerne være skolelærer, sagde statsministeren.

  Du kan læse mere om åbningen og følge åbningsdebatten i vores liveblog og i TVA Live på DRTV.

 42. Regeringen vil præsentere oplæg til ny folkeskole i næste uge

  I næste uge vil regeringen præsentere et nyt oplæg til en ny folkeskole.

  Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) i sin åbningstale i Folketinget.

  - Her vil vi foreslå, at vi for hver gang der i dag findes 10 mål, at vi så fjerner de 9 af dem, siger Mette Frederiksen i sin tale.

  - Det svarer til, at vi dropper mere end 3.800 bindende og vejledende mål. Vi skal sætte folkeskolen fri.

 43. Voldsomt regnvejr skaber oversvømmelser og kaos i Østjylland

  Viby Torv i Aarhus

  Et voldsomt regnvejr har formiddagen igennem skabt problemer i Østjylland.

  Vandet vælter ind flere steder og oversvømmer veje.

  Aarhus Kommune opfordrer til, at billister kører tidligt hjemmefra, og hos Østjyllands Politi har regnen medført et hav af henvendelser.

  - Vi har fået rigtigt mange opkald fra borgere, som oplever meget vand på vejene. Der er biler, der har siddet fast, kloakdæksler der er poppet op på vejene, og så har vi fået meldinger om steder, hvor der er kommet vand ind i husene, siger pressemedarbejder Jakob Christiansen.

  Tirsdag morgen bød på flere færdselsuheld end normalt, men i takt med at regnen stilner af, bliver henvendelserne færre.

  Østjyllands Politi opfordrer dog fortsat billister til at køre efter forholdene og at undgå områder med for meget vand.

 44. Alene i september blev 12 mennesker dræbt på grund af bandekonflikten i Sverige.

 45. Svensk statsminister indkalder alle partier til møde om bandekonflikt

  Samtlige partier i Riksdagen er blevet inviteret til møde hos den svenske statsminister, Ulf Kristersson, i næste uge.

  Her vil de få et billede af situationen med den stadigt stigende bandekriminalitet fra politiet og andre myndigheder involveret i bekæmpelsen af de massive bandeproblemer.

  Det siger statsministeren i en pressemeddelelse.

  Mødet finder sted dels for at imødekomme kritik fra partierne om, at de ikke føler sig orienteret om den aktuelle bandekonflikt. Dels for at signalere, at partierne må stå sammen i en national krise, siger statsministeren.

  - Vi er i en national krisesituation, og der kan være grunde til at vise folket, at man samler sig om de her spørgsmål, fortsætter hun.

 46. Menneskerettighedsdomstol slår fast, at dansk mand blev krænket af fængselsbetjente

  En mand fra Aarhus fik krænket sine menneskerettigheder, da to fængselsbetjente benyttede peberspray mod ham, mens han var anbragt i en observationscelle.

  Det vurderer Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i dag.

  Det er Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3, som er forbuddet mod tortur, der ligger til grund for vurderingen.

  Krænkelsen sker i form af unødvendig magtudnyttelse og på grund af en ufyldestgørende undersøgelse af sagen efterfølgende, lyder det.

  Manden er sigtet for overtrædelse af loven om våben og eksplosivstoffer og sad varetægtsfængslet, da hændelsen fandt sted.

Mere fra dr.dk