Ritt Bjerregaard er død i en alder af 81 år

Ritt Bjerregaard døde lørdag i en alder af 81 år, fortæller pårørende til nyhedsbureauet Ritzau. (Foto: © Linda Kastrup, Ritzau Scanpix)

Ritt Bjerregaard, der blandt andet har været EU-kommissær, minister og overborgmester i København for Socialdemokratiet, er død.

Hun blev 81 år. Det oplyser hendes pårørende til Ritzau.

Hun sov lørdag stille ind i sit hjem på Østerbro i København omgivet af sine nærmeste. Hun kæmpede i sine sidste år med en kræftsygdom, der havde sat sig i tarmene.

Hun efterlader sig sin mangeårige ægtefælle, historikeren og forfatteren Søren Mørch.

"En stærk og tydelig stemme"

Ritt Bjerregaard blev første gang valgt ind i Folketinget som helt ung tilbage i 1971, og siden bestred hun flere ministerposter og stillinger i EU.

Frem til 2010 var hun overborgmester i København.

Hendes pårørende beskriver hende som "en stærk og tydelig stemme i den politiske debat og engageret deltager i kulturlivet", hvilket danskerne da også har været vidner til igennem årtier.

Ritt Bjerregaard var "berygtet" for de mange politiske opgør, hun tog. Med partitoppen i Socialdemokratiet, med pressen og med den mandsdominerede og cigarrygende omverden, som hun mødte i Folketinget.

Kun to år efter sin indtræden i Folketinget blev hun med sine 32 år dengang den yngste kvinde nogensinde til at indtage et ministerium, da hun blev undervisningsminister.

I sin tid som undervisningsminister fik hun blandt andet gennemført en stor folkeskolereform.

Ritt Bjerregaard som undervisningsminister i 1973. (Foto: © Erik Holmberg, Scanpix Denmark)

Ritt, der har været landskendt kun på sit fornavn, har lagt øre til megen kritik og været hovedperson i flere skandalesager.

Det gælder for eksempel sagen om dyre overnatninger på Hotel Ritz i Paris. Den gav hende tilnavnet "champagnesocialist" og kostede hende jobbet.

Derfor er det sigende, at hun forblev en fremtrædende figur i partiet og i 1979 blev belønnet med socialministerposten.

I 1994 gik turen til Bruxelles, hvor Bjerregaard blev miljøkommissær i EU. Det blev til fire år på posten med et liv i EU's korridorer.

I 2000 fik hun ministercomeback som fødevareminister, hvor hun blandt andet indførte smileyordningen.

I 2005 sluttede en lang folketingskarriere. Året efter blev hun overborgmester i København. Hun sad kun i én periode og forlod aktiv politik 1. januar 2010.

På Twitter skriver Socialdemokratiets næstformand Mogens Jensen, at det er "en stor socialdemokrat og én af de største forkæmpere for kvinders ligestilling", der er gået bort.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt skriver på Twitter, at "en af de store ege i den danske skov er faldet. Ikke alt var vi enige om. Men umulig ikke at respektere."

/Ritzau/

Her på DRTV kan du se en dokumentar om Ritt Bjerregaard, og du kan også høre eller genhøre episoden "Ritts regering" fra december sidste år, da hun medvirkede i DR's nyheds-podcast "Genstart". Hør den her.

Ritt
Ritts regering