Seneste Nyt

Rohingya-flygtninge sagsøger Facebook for 993 milliarder kroner

150 milliarder dollars.

Så meget sagsøger en gruppe rohingya-flygtninge Meta Platforms for, skriver nyhedsbureauet Reuters. Meta Platforms er moderselskabet bag Facebook, og beløbet svarer til astronomiske 993 milliarder kroner.

Rohingyaerne blev i 2017 udsat for folkedrab i Myanmar, og i det kollektive søgsmål, der er rejst i Californien, beskyldes Facebook for ikke at have grebet ind over for såkaldt hate-speech mod rohingyaerne, hvilket menes at have bidraget til volden mod det muslimske mindretal.

Facebook har tidligere medgivet, at platformen var "for langsom om at forhindre misinformation og had" i Myanmar, men har i skrivende stund ikke kommenteret på søgsmålet.

Cirka 700.000 rohingyaer flygtede i 2017 fra militæret i Myanmar til flygtningelejre i nabolandet Bangladesh, efter militæret slog ned på det muslimske mindretal. Ifølge rohingyaerne indebar det blandt andet massedrab og voldtægt. Mange rohingyaer befinder sig stadig i flygtningelejre og ønsker ikke at vende tilbage til Myanmar. (Foto: © TANBIRUL MIRAJ RIPON, Ritzau Scanpix)

FN-efterforskere nåede i 2018 frem til, at brugen af Facebook spillede en nøglerolle i at sprede hate speech, som drev volden i Myanmar, hvor mindst 6.700 rohingyaer - heraf 730 børn - blev dræbt i månederne, efter volden udbrød.

Nyheder

 1. Perus nationalforsamling stemmer for at fjerne præsidenten

  Med stemmerne 101 for, seks imod og 10, der undlod at stemme, har den peruanske nationalforsamling stemt for at fjerne præsident Pedro Castillo gennem en rigsretssag.

  Det skete samme dag, hvor præsidenten har forsøgt at opløse nationalforsamlingen, indsætte en undtagelsesregering og udskrive valg. Men fra flere sider er han efterfølgende blevet beskyldt for at begå et statskup.

  Den peruanske ombudsmand har ifølge Reuters undsagt præsidenten og betegnet hans handlinger som et forfatningsmæssigt kollaps, "der kun kan betegnes som et kup". Ombudsmanden opfordrer Castillo til at træde tilbage og overgive sig til myndighederne.

  Samtidig har både militær og politi advaret Castillo om at begå forforatningsbrud ved at opløse nationalforsamlingen.

  Den amerikanske ambassadør i Peru fastslår, at "USA afviser enhver forfatningsstridig handling begået af præsident Castillo for at forhindre nationalforsamlingen i udøve sit mandat".

 2. Tog i store dele af Sverige holder stille - det påvirker også tog i Danmark

  Store dele af togdriften i Sverige er i øjeblikket lagt ned. Det skyldes en fejl i telefonsystemet hos Trafikverket, skriver SVT. Der er ingen prognose for, hvornår de ramte togforbindelser kører igen.

  Blandt de ramte strækninger er også Stockholm - Malmø - København H. DSB oplyser, at der ikke kører nogen tog mellem Københavns Lufthavn og Malmø, og at der i stedet er indsat togbusser. Der er i øjeblikket kun er begrænset drift mellem lufthavnen og hovedbanegården.

  - Det er den telefoni, som vi bruger til at kommunikere mellem trafikcentralerne og togene, fortæller Bengt Olsson, pressechef hos Trafikverket, til SVT.

  Og derfor har Trafikverket som en sikkerhedsforanstaltning beordret alle tog i Sverige til at vende tilbage til stationerne.

  Pressechefen tilføjer, at det er for tidligt at fastslå, hvad fejlen skyldes, og Trafikverket opfordrer de rejsende til at finde alternative måder at komme frem på.

 3. Migrantarbejder mister livet i ulykke på VM-resort

  En ulykke med en gaffeltruck har kostet en migrantarbejder fra Filippinerne livet, mens VM-slutrunden er blevet afviklet.

  Det skriver mediet The Athletic onsdag.

  Migrantarbejderen var i gang med en reparationsopgave og gik langs gaffeltrucken, da han faldt ud over en rampe med hovedet først ned i et betonunderlag.

  En lægehelikopter ankom til stedet, men manden kunne ikke reddes, skriver The Athletic, der har fået dødsfaldet bekræftet af VM-arrangørerne.

  Ulykken skete i forbindelse med arbejde på et resort, som Saudi-Arabien benyttede, mens holdet stadig var aktuel i turneringen. Den skete dog på en offentlig vej.

  Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) vil ikke kommentere ulykken, inden en undersøgelse af forløbet af færdig, men er opmærksom på den.

  - Fifa er meget ked af denne tragedie, og vores tanker og medfølelse går til arbejderens familie, skriver forbundet ifølge The Athletic.

  Der hersker fortsat stor usikkerhed om antallet af døde migrantarbejdere i forbindelse med opførelsen af stadions og andre bygninger i forbindelse med VM.

  /Ritzau/

  Følg med i vores dækning af VM i livebloggen her.

 4. Sæt farten ned! Politiet melder om mange trafikuheld i snevejret

  Flere steder i landet har politiet i dag oplevet flere trafikuheld end normalt på grund det kolde og glatte føre. Det fortæller flere af vagtcheferne i landets politikredse til Ritzau.

  Hos Nordsjællands Politi fortæller Sebastian Føns om cirka 20 færdselsuheld - bare i løbet af formiddagsvagten.

  - Det må man sige er ekstraordinært mange, siger han og sammenligner med, at der normalt er mellem to og fire uheld i tilsvarende periode.

  - Så vi vil bare endnu en gang opfordre til at køre efter forholdene. Det vil sige, at man skal meget ned i hastighed. Også mere end man lige tror, siger Sebastian Føns.

  DMI forventer, at der i nat falder snebyger i de sydvest- og sydlige egne af landet, mens resten af landet får mest tørt og ret klart vejr. Temperaturen er nede på mellem 2 og 8 graders frost.

  Derfor advarer man om, at der i de nordlige og østlige egne er risiko for sneglatte veje, mens der over hele landet er risiko for frysende våde veje.

 5. Perus præsident opløser nationalforsamlingen og udskriver valg

  Perus præsident Pedro Castillo har i dag erklæret, at han opløser nationalforsamlingen og udskriver valg.

  Det sagde han ifølge Reuters i en tv-transmitteret tale - samme dag hvor nationalforsamlingen skulle diskutere om præsidenten skal stilles for en rigsret. Castillo har nu i stedet udpeget en 'undtagelsesregering'.

  Det er tredje gang, siden Castillo blev præsident i juli sidste år, at man har diskuteret, om han skal for en rigsret. Han blev i sidste uge indkaldt af nationalforsamlingen for at svare på beskyldninger om 'manglende moralsk kapacitet' til at lede landet.

  Han har afvist beskyldningerne som 'bagvaskelse'.

 6. Forsker: Putin skruer op og ned for temperaturen med snak om atomvåben

  Når Rusland har modgang i krigen med Ukraine, så begynder præsident Vladimir Putin at rasle med truslen om atomvåben.

  Det siger Flemming Splidsboel, der seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), til Ritzau, efter at den russiske præsident tidligere i dag udtalte, at truslen for atomkrig er stigende, og at Rusland er det land, der har de mest avancerede og moderne atomvåben.

  - Udtalelserne er en del af et generelt mønster. Nogle gange taler russerne atomtruslen op, og nogle gange nedtoner de den for at skrue op og ned for "temperaturen", hvis der er noget, de er utilfredse med, siger Flemming Splidsboel.

  - Det her kommer måske på bagkant af de seneste dages udvikling, hvor Ukraine har haft held til at ramme mål forholdsvis dybt inde på russisk territorium, lyder det.

 7. Elon Musk mistede kortvarigt titlen som verdens rigeste - men så steg kursen igen

  • Elon Musk mistede kortvarigt titlen som verdens rigeste i dag. (Foto: © Andrew Kelly, Ritzau Scanpix)
  • Franskmanden Bernard Arnault, der står i spidsen for luksusbrand-virksomheden LMVH, var kortvarigt verdens rigeste. (Foto: © Eric Piermont, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Onsdag eftermiddag var Elon Musk ganske kortvarigt ikke verdens rigeste mand.

  Det var i stedet franskmanden Bernard Arnault, som står i spidsen for LVHM, virksomheden bag luksusmærker som Louis Vuitton, Moët og Hennesy. Ifølge magasinet Forbes kunne han kalde sig verdens rigeste med en personlig formue på 185,3 milliarder dollar.

  Musks fald fra tronen hænger sammen med, at værdien af Teslas aktier er faldet meget i værdi i år, øjensynligt fordi investorerne er nervøse for, at Teslas topchef og hovedaktionær er for optaget af Twitter, som han også har købt.

  Men lidt senere på dagen rettede kursen på Tesla-aktien sig lidt, og det betød ifølge Forbes, at Elon Musk igen er den rigeste mand i verden. Hans personlige formue, som blandt andet består af hans aktier, er opgjort til 185,7 milliarder dollar (svarende til 1,311 billioner kroner).

  Musk har ifølge Forbes været verdens rigeste siden september 2021, hvor han overtog titlen fra Amazon-grundlæggeren, Jeff Bezos.

  Udover Tesla og Twitter står Musk også i spidsen for rumfartsvirksomheden SpaceX og Neuralink, en virksomhed, som arbejder med at forbinde computere med den menneskelige hjerne.

 8. Apple hiver produktionen af microchips hjem til USA

  I flere år har der været global mangel på microchips, og det har betydet forlængede ventetider for forbrugerne på alt fra biler til smartphones. Det er blandt andet coronanedlukninger i Asien, tørke i Taiwan og hamstring af mikrochips, der har skabt mangelsituationen.

  Det er også gået udover Apple, som nu tager konsekvensen og rykker produktionen af microchips hjem til USA, hvor man vil opføre en ny fabrik i Phoenix, Arizona. Det skal ske i samarbejde med den taiwanske producent Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), som i forvejen er en af Apples leverandører.

  - Vi ser frem til at udvide samarbejdet i de kommende år, siger Apples administrerende direktør, Tim Cook, ifølge finansmediet Bloomberg.

  Tilbage i august underskrev præsident Joe Biden et lovforslag, som Kongressen havde vedtaget måneden inden, der skal sikre amerikansk produktion og støtte til udvikling af mikrochips.

 9. Kø er aftagende på E20 Fynske Motorvej fra Odense i retning mod Middelfart

  Opdateret 18.50: Den havarerede lastbil ved 52 Odense SV er nu blevet hjulpet videre, så alle spor igen er farbare. Lige nu er der stadig tung kø fra 50 Odense SØ, men den er så småt aftagende.

  En havareret lastbil spærrer det højre spor ved 52 Odense SV, og det sætter en prop i eftermiddagens trafik.

  Køen starter kort før motorvejskryds Odense, og man kan blive op mod 50 minutter forsinket. Vejhjælp arbejder på stedet for at hjælpe lastbilen videre.

  Køen på motorvejen påvirker også flere af vejene ud af Odense.

  På Stenløsevej i retning mod rundkørslen ved Fynske Motorvej er der 10 minutters forsinkelse, og på Ring 2 Ørbækvej fra Odense i retning mod Fynske Motorvej står trafikken i øjeblikket helt stille.

 10. Putin gentager atomtrusler, men 'Rusland er ikke blevet vanvittig'

  Den russiske præsident, Vladimir Putin, siger nu ifølge Reuters, at risikoen for en atomkrig er stigende.

  Han siger samtidig, at Rusland vil forsvare sig med "alle forhåndenværende midler" - men understreger dog, at Rusland "ikke er blevet vanvittig", og at atomvåben udelukkende skal bruges til forsvar og afskrækkelse.

  - Vi har disse midler i en mere avanceret og moderne form end noget andet land med atomvåben - det er en åbenlys kendsgerning. Men vi kommer ikke til at løbe rundt og svinge med det her våben, som var det et barberblad.

  Den russiske præsidents udtalelser faldt i dag ved en tv-transmitteret tale i Ruslands menneskerettighedsråd. Her sagde han blandt andet også, at den såkaldte "militæroperation", som er det ord, der i Rusland officielt betegner invasionen i Ukraine, kan komme til at vare længe, men at der lige nu ikke er nogen mening i at mobilisere flere end de 300.000, som er blevet indkaldt.

  Ifølge Putin er 150.000 soldater nu udstationeret i Ukraine, hvoraf 77.000 indgår i kampenheder, mens resten udfører forsvarsfunktioner.

 11. Russisk ambassade afviser enhver forbindelse til formodet tysk terrorgruppe

  Den russiske ambassade i Berlin har ifølge Der Spiegel afvist enhver forbindelse til den formodede terrorgruppe, bestående af såkaldte 'Reichsbürger"-højreekstremister, som ville omstyrte det tyske demokrati og i stedet indsætte et nyt styre i et kup.

  Den tyske adelige Heinrich XIII skulle have stået i spidsen for det nye styre, og han skulle gennem sin russiskfødte samlever have taget kontakt til det officielle Rusland, men det afviser ambassaden altså.

  - De russiske diplomatiske og konsulære repræsentationer i Tyskland har ingen kontakter til repræsentanter for terroristiske grupper og andre illegale enheder, lyder det i en erklæring fra ambassaden, som de russiske nyhedsbureauer har citeret.

  25 formodede medlemmer og tilhængere af Reichsbürger-bevægelser er tidligere i dag blevet anholdt i en stor politikaktion over hele Tyskland mistænkt for at planlægge et statskup.

 12. Svindlere har narret to kvinder for millionbeløb på en uge

  Indenfor den seneste uge er to ældre kvinder i Køge blevet franarret pengesummer på i alt over en million kroner.

  Det skriver Midt- og Vestsjællands Politi i sin døgnrapport.

  En 78-årig kvinde anmeldte i sidste uge, at hun var blevet kontaktet af en kvinde, som udgav sig for at være fra Rigspolitiets it-afdeling.

  - Under påskud af, at der var mistænkelige transaktioner fra kvindens konto, blev hun overtalt til at overføre hele sin formue til flere forskellige konti i "sikkerhedsdepot", skriver politiet.

  I denne uge blev en 81-årig kvinde så kontaktet af en falsk bankmand fra Nordea, som ved at skabe forvirring om mærkelige transaktioner lykkedes med at overtale den 81-årige til at godkende overførsler med MitID.

  - Svindlerne er enormt dygtige. De taler meget, og de taler længe, og de får ofrene til at føle sig trygge i samtalen. Ofrene tror på, at det, svindlerne siger, er det rigtige. Ofrene tror, at de bliver ringet op fra en bank eller fra politiet, siger politiassistent Randi Mortensen ifølge Ritzau.

  Politiets Nationale Center for IT-Kriminalitet efterforsker nu sagerne for at få afklaret, hvor pengene er endt, skriver Ritzau.

 13. SF's udmelding bekymrer Enhedslisten: Frygter højredrejet regering

  Det var klogt af SF og Pia Olsen Dyhr at forlade forhandlingerne om en regering hen over den politiske midte med blandt andre Venstre, mener Enhedslistens Mai Villadsen.

  - Det er en rigtig klog beslutning af SF, at de ikke er med til at legitimere Socialdemokratiets højredrejning og ikke er med til at blåstemple en masse af de forringelser, vi risikerer at se det næste stykke tid.

  SF har begrundet partiets exit fra forhandlingerne med, at det, der tegner sig, simpelthen er for blåt. Og det bekymrer til gengæld Enhedslisten.

  - Det siger noget om, hvor højredrejet det her grundlag for regeringen kan blive. Pia Olsen Dyhr er ude at sige, at når det gælder klima og de fattigste familier, så kan det få en stor pris, og det er meget alvorligt i mine øjne, siger Mai Villadsen.

 14. Midtjysk by terroriseres af kraftige eksplosioner: Nu beder landbetjenten om hjælp

  Indbyggerne i den midtjyske by Nørre Snede må lægge øre til en række store eksplosioner fra kraftigt fyrværkeri.

  Blandt andet har hærværksmænd tilsyneladende proppet en krysantemum-bombe ind i en postkasse ved Nørre Snede Skole og sprængt den i stumper og stykker.

  Nu beder den lokale landbetjent om hjælp til at finde dem, der ligger inde med det farlige fyrværkeri. For han frygter, at det i sidste ende ikke kun er postkasser, der tager skade.

  Ifølge landbetjenten er fyrværkeriet, der bliver brugt, langt kraftigere - og dermed mere farligt - end gængs fyrværkeri.

  - Hvis tilskuere tror, det bare er almindeligt fyrværkeri, der bliver brugt, så står de måske i en afstand, som de selv føler, er sikker. Men det er de overhovedet ikke med det fyrværkeri, der er i omløb nu, siger Viggo Nielsen, landbetjent i Nørre Snede.

  Landbetjenten sammenligner de kraftige eksplosioner med dem, der kommer fra en håndgranat.

 15. Mette Frederiksen efter SF's exit: 'Det er ærgerligt'

  SF har for kort tid siden valgt at forlade forhandlingerne om en regering hen over den politiske midte. Det projekt, der tegner sig, er nemlig blevet for blåt, lyder det fra SF's Pia Olsen Dyhr.

  I weekenden forlod også De Konservative forhandlingerne, og de to beslutninger ærgrer Mette Frederiksen.

  - Det er ærgerligt, at først De konservative og nu SF har meldt sådan ud, for jeg har haft et ønske om, at begge partier kunne være med. Men nu forhandler vi videre med nogle andre partier.

  Om SF's udmelding i dag siger hun, at man ellers har haft et rigtig godt forløb.

  - Det er et parti, der er meget tæt på os, og som vi har haft et meget godt samarbejde med gennem de senere år, og det er jeg sikker på, vi også får fremover.

  - Det er selvfølgelig helt legitimt at sige, at det, der måske er ved at tegne sig, ikke er noget, SF kan se sig selv i. Sådan er politik jo. Men jeg er meget fortrøstningsfuld i forhold til vores videre samarbejde og videre færd, også med SF.

  SF har desuden meldt ud, at partiet heller ikke kommer til at støtte en kommende regering, men at man i stedet vil være et "konstruktivt oppositionsparti".

 16. Magasin kårer Ukraines præsident til 'Årets Person'

  Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj før møde med den danske udenrigsminister i Kyiv i Ukraine, torsdag den 1. september 2022. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

  Det amerikanske magasin Time giver prisen som Årets Person til Volodymyr Zelenskyj.

  Prisen er siden 1927 blevet givet til en person, der har gjort sig særligt bemærket i årets løb - på godt eller ondt.

  Siden krigen mellem Rusland og Ukraine brød ud i februar, har verdens øjne været rettet mod den ukrainske præsident og kampen for et frit Ukraine. Han er tidligere komiker og skuespiller og blev valgt til præsident i 2019.

  Valget af Årets Person 2022 har været det nemmeste i mands minde ifølge Times chefredaktør.

  - For at bevise, at mod kan være lige så smittende som frygt, for at få folk og nationer til at stå sammen i forsvaret af friheden, for at minde verden om demokratiets skrøbelighed - og fredens, forklarer chefredaktøren, Edward Felsenthal.

  Tidligere har blandt andre præsidenter som Barack Obama og Vladimir Putin, pave Francis, klimaaktivist Greta Thunberg og senest techmilliardær Elon Musk kunnet bryste sig af titlen.

  Her kan du se Zelenskyj på forsiden af Time Magazine:

  (Foto: © screenshot, Time Magazine/Twitter)
 17. Vaccinemodstandere mister forældreretten til sygt barn - nu kan barnet få hjerteoperation

  Forældrene til et sygt spædbarn har delvist mistet forældreretten, efter at de har nægtet, at barnet fik en blodtransfusion, hvis blodet kom fra personer, der er vaccineret mod covid-19.

  Det har en retsinstans i New Zealand bestemt, skriver nyhedsbureauet AP.

  Blodet skulle gives i forbindelse med en hjerteoperation.

  Den fire måneder gamle dreng kommer nu i myndighedernes varetægt, indtil han er kommet sig efter hjerteoperationen.

  Forældrene har stadig varetægt over barnet i forhold, der ikke handler om selve operationen.

  Ifølge domstolen blev der fremlagt beviser for, at blod fra mennesker, der er covidvaccineret, ikke resulterer i skadelige symptomer i forbindelse med blodtransfusioner, skriver AP.

 18. Gravid kvinde fik fly til at nødlande - og så flygtede 28 migranter

  28 migranter forsøgte at flygte fra et fly, der nødlandede i Barcelonas lufthavn El Prat, skriver Reuters.

  Flyet var på vej fra Marokko til Tyrkiet, men måtte nødlande, da en gravid kvinde på flyet havde foregivet, at hun var gået i fødsel, oplyser de spanske myndigheder.

  Politiet fangede 14 af dem - deriblandt den gravide kvinde.

  De 14 andre er ikke blevet fundet endnu.

  Fem af de tilbageholdte blev umiddelbart efter sendt tilbage med fly til Marokko.

  Den gravide kvinde blev sendt på hospitalet, men her konstaterede man, at hun ikke var i fødsel.

 19. Axelsen får god start på sæsonfinalen i badminton med storsejr

  Efter en blød start satte Viktor Axelsen tingene på plads, da han åbnede sæsonfinalen med en sikker sejr. (Foto: © Sakchai Lalit, Associated Press)

  Viktor Axelsen har haft et tæt på perfekt år, når det kommer til badminton.

  Derfor var den 28-årige dansker også kvalificeret til sæsonfinalen i Bangkok, og her fik den forsvarende vinder en god start med en sejr over Lu Guang Zu fra Kina.

  Den danske verdensetter vandt i to sæt, 21-13, 21-11, og fører dermed gruppen, som i alt består af fire spillere.

  I morgen møder Viktor Axelsen japanske Kodai Naraoka, inden inderen H.S. Prannoy venter på fredag.

  Viktor Axelsen har blot tabt to kampe i 2022 - semifinalenederlaget til indiske Lakshiya Sen i årets første turnering og nederlaget til træningsmakkeren Loh Kean Yew ved Denmark Open i oktober.

  Den danske herredouble bestående af Kim Astrup og Anders Skaarup Rasmussen har også været i aktion ved sæsonfinalen. De tabte i to sæt til den kinesiske duo Yu Chen Liu og Xuan Yi Ou.

 20. Enhedslisten og Konservative åbner for højere klimamål efter ny rapport

  Enhedslisten og Konservative er åbne for, at Danmark skal løfte sit ambitionsniveau i forhold til at reducere udledningen af drivhusgasser.

  Det siger partierne til Ritzau, efter at Klimarådet, som ser Folketingets klimapolitik efter i sømmene, i en ny rapport har konkluderet, at Danmarks klimamål i nogle tilfælde ikke lever op til Parisaftalen.

  Det nuværende klimamål hedder 70 procents reduktion af udledningen inden 2030 i forhold til i 1990. I parisaftalen er målet at begrænse den globale opvarmning til 1,5-2 grader i 2100 sammenlignet med niveauet før industrialiseringen.

  I grove træk konkluderer Klimarådet, at det danske klimamål lever kun op til Parisaftalen, hvis man er villig til midlertidigt at tillade temperaturstigninger over 1,5 i perioder, mod at det falder til under 1,5 inden år 2100. Her skal man også samtidig acceptere, at der er stor risiko for endnu højere temperaturer.

 21. Radikale efter nye forhandlinger: 'Vi er langt i at skabe et klima og en tillid, som jeg ikke har prøvet før'

  De Radikale kom for kort tid siden ud fra regeringsforhandlinger med Mette Frederiksen i Statsministeriet.

  På vej ud af Statsministeriet efter godt halvanden times forhandlinger sagde partileder Martin Lidegaard, at forhandlingerne "bevæger sig fremad", og at de i dag har talt om klima, uddannelse og børn.

  - Hvis jeg skal sige noget om, hvor langt vi er, så vil jeg sige, at vi er langt i at skabe et klima og en tillid, som jeg ikke har prøvet før, mellem meget forskellige partier. Det er noget, der ikke kommer dårligt tilbage, uanset hvor vi lander henne, lød det fra Martin Lidegaard.

  Han understreger, at det stadig er De Radikales mål at komme med i en kommende regering.

  - Det håber vi. Det er uændret, at vi meget gerne vil, men selvfølgelig ikke for enhver pris. Ambitionsniveauet skal være i orden. Både på det, der handler om den offentlige sektor, men også klima, uddannelse og børn.

 22. Dansk bordtennischef kalder nyt VM i Qatar for en 'brandærgerlig' beslutning

  Når verdens bedste bordtennisspillere skal dyste om VM-titlen i 2025, bliver det i en hal i Doha. (Foto: © Suhirrthavathy Thiruchelvam, © Suhirtthavathy Thiruchelvam)

  Mens VM-fodbolden ruller i Qatar, har ørkenstaten sikret sig et nyt verdensmesterskab.

  Det gælder VM i bordtennis, som i 2025 skal afvikles i Doha. Tirsdag vandt Qatars hovedstad afstemningen foran den spanske by Alicante med 53-39.

  Og det ærgrer Bordtennis Danmarks formand, Henrik Vendelbo, som var til stede ved afstemningen i Jordan.

  - Det er brandærgerligt, for det er federe, når turneringen er i Europa. Qatar har dog været en stor spiller under corona, hvor de har linet op med turneringer og økonomiske donationer til nationer, som nu synes, Qatar har gjort et godt arbejde, siger Henrik Vendelbo.

  Bordtennis Danmark har hverken tænkt i protester eller en boykot, for der er længe til 2025, forklarer formanden.

  - Vi er ikke klar til at åbne dørene alt for meget for Qatar, så det var en af grundene til, at vi stemte på Spanien.

  Inden Qatar skal være værter, afvikles VM i 2023 i Sydafrika.

 23. Flere trafikuheld i Nordsjælland - sneglatte veje mange steder

  I morgentimerne drillede snevejret bilisterne i Nordjylland, og nu skaber snevejret også problemer for trafikken i Nordsjælland.

  Her beretter politiet på Twitter om fem færdselsuheld inden for kort tid. Dog uden personskade.

  - Kør forsigtigt - og overvej, om du har de rette dæk på bilen, lyder det fra Nordsjællands Politi.

  DR P4 Trafik skriver også på Twitter, at der er sneglatte veje mange steder i Nordsjælland og Nordvestsjælland.

  Sneen skabte glatte veje i Vestsjælland:

 24. Ombudsmanden skal undersøge forhold for børn, der sidder fængslet med mødre

  Ombudsmandens har besluttet at lave et tilsynsbesøg hos Jyderup Fængsel. Her skal kontrolinstansen undersøge, hvordan forholdene er for de børn, der bor i fængslet med deres mødre.

  Det skriver Ombudsmanden i en pressemeddelelse.

  Tilsynet sker, efter at flere aktører har kritiseret forholdene for børn i fængslet, som er det eneste kvindefængsel i Danmark.

  Fængslet får kritik af ansatte og Fængselsforbundet, som over for Politiken har berettet, at der blandt andet er lange ventetider for at børn kan komme til lægen.

  Ifølge avisen oplyser Kriminalforsorgen, at der i oktober var tre børn under tre år i Jyderup fængsel. Den 22. november var der to, mens flere ifølge Politiken var på vej.

  I Danmark har kvinder ret til at have sit barn under tre år med sig i fængsel, hvis kvinden selv kan passe sit barn, og hvis myndighederne vurderer, at det er bedre for barnet end anbringelse.

 25. Klimaaktivister bag flere kunst-hærværker kaster maling på italiensk operahus

  • Politiet har anholdt fem personer for at stå bag hærværket på operaens facade. (Foto: © PIERO CRUCIATTI, Ritzau Scanpix)
  • Ultima Generazione, - den italienske del af den internationale gruppe for klimaaktivister The Last Generation - siger, at det er dem, der står bag malingkastet på La Scala. (Foto: © PIERO CRUCIATTI, Ritzau Scanpix)
  • Ultima Generazione har tidligere vandaliseret andre kunstværker - her en udstilling fra Andy Warhol i Milano. (Foto: © MOURAD BALTI TOUATI, Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  Klimaaktivister har kastet maling på operahuset La Scala i Milano, Italien.

  Det oplyser italiensk politi ifølge Reuters. Aktivisternes handling sker, mens operasæsonen netop er gået i gang.

  Gruppen Ultima Generazione, som er den italienske version af den internationale aktivistgruppe The Last Generation, har taget ansvar for malingkastet.

  Politiet har anholdt fem personer for hærværket, mens facaden er ved at blive skrubbet fri af maling.

  I løbet af den sidste måned har den italienske del af aktivistgruppen stået bag flere hærværker på kunstværker.

  I starten af november hældte medlemmer af gruppen suppe over et Vincent van Gogh maleri i Rom og kastet mel over malede sportsbiler i en udstilling fra popkunsteren Andy Warhol i Milano.

 26. Messerschmidts retssag afgøres den 21. december

  Der har været stor usikkerhed om, hvornår der falder dom i sagen mod Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt.

  Men efter DF-formandens forsvarer i dag sagde, at han alligevel ikke behøver at høre et udenlandsk vidne, er tidsplanen igen på skinner.

  - Vi forventer nu dom den 21. december, sagde retsformanden ved indledningen af dagens retsmøde.

  - Det kan pressen notere sig. Nærmere tidspunkt følger.

  I dag skal tidligere DF-medarbejder Karsten Lorentzen afgive forklaring som den sidste i sagen, og derefter skal Morten Messerschmidt genafhøres.

  Morten Messerschmidt er tiltalt for EU-svig for knap 100.000 kroner samt dokumentfalsk i forbindelse med en påstået EU-konference på DF's sommergruppemøde i Skagen i 2015.

  Han nægter sig skyldig.

 27. Tusindvis af handicappede må undvære gratis fysioterapi

  Op mod 17.000 handicappede patienter i hele Danmark kommer til at vente nogle uger med at gå til fysioterapi.

  Danske Fysioterapeuter har bedt deres medlemmer om at holde to ugers pause i december med de gratis behandlinger, fordi landspuljen fra staten til handicappedes behandling er brugt op.

  - Det er jo desværre her i den koldeste tid, hvor jeg er mest belastet. Så det er et stort problem for mig, siger Knud Erik Jensen fra Resen ved Struer, som lider af spastisk lammelse.

  Hos Struer Fysioterapi er medejer Morten Graversen ked af at afvise de handicappede patienter:

  - Vi har mange, som er så dårlige, at de slet ikke kan se sig igennem det.

  Danske Fysioterapeuter forhandler i disse dage videre med staten om en overenskomt for patienter til vederlagsfri behandling til næste år.

 28. 150 kvæstet, da to tog kolliderede på station i Barcelona

  To tog er kollideret her til morgen i Catalonien i det nordøstlige Spanien.

  Omkring 150 mennesker meldes kvæstet, oplyser lokale myndigheder ifølge nyhedsbureauet AP.

  Kollisionen skete på en station i Barcelona, hvor et passagertog bakkede ind i et andet tog.

  De to tog er blevet evakueret, og ingen personer er fanget i vognene.

  På Twitter oplyser myndighederne, at man er i gang med at undersøge årsagen til ulykken.

  Opdateret klokken 11.42 med nye tal om tilskadekomne.

 29. Snevejret giver problemer for trafikken

  Glatte ramper gør det svært at komme af motorvejen ved Hjørring. (Foto: © Trine Dam, DR)

  Flere nordjyske kommuner og Vejdirektoratet har sendt sneplove og saltspredere i aktion for at gør vejene farbare.

  Men flere steder i landsdelen er det fortsat svært at komme frem på grund af morgenens snevejr. Blandt andet er der køer på motorvejen ved Hjørring, hvor afkørslerne volder store problemer.

  Underlaget er spejlglat, så flere gange i løbet af morgenen er lastbiler gået i stå på vej op ad ramperne.

  Flere andre strækninger i Nordjylland er også plaget af glat føre, så Vejdirektoratet opfordrer bilister til at køre hjemmefra i god tid.

  Man kan følge udviklingen i trafikken på trafikinfo.dk og i radioen på DR P4.

 30. Jamaica indfører undtagelsestilstand for at komme bandevold til livs

  Jamaica har erklæret en omfattende undtagelsestilstand for at få bugt med den øgede bandevold i østaten.

  Det vil gælde for dele af hovedstaden Kingston og seks ud af landets 14 regioner, deriblandt det populære turistmål Montego Bay, skriver nyhedsbureauet AP.

  Undtagelsestilstanden giver politiet mulighed for at anholde folk og ransage bygninger uden kendelser fra domstolene.

  Tiltaget møder kritik fra oppositionen, som advarer mod magtovergreb fra politiets side.

  Premierminister Andrew Holness affvejer dog kritikken og siger i en tv-tale, at situationen er kritisk for befolkningen.

  – Folk må gemme sig under sengen, skjule deres døtre, de kan ikke gå i kirke, og de ser sønner, kærester og ægtemænd blive dræbt. Det er virkeligheden, siger Holness.

  1.421 er indtil videre blevet dræbt i år - sidste år på samme tidspunkt var antallet 1.375, oplyser politiet ifølge AP.

 31. 25 anholdt for terror under kæmpe politiaktion i Tyskland

  Mindst 25 personer er anholdt under en politiaktion i Tyskland. De anholdte er højreekstremister og mistænkt for at tilhøre en terrorgruppe.

  Det skriver Ritzau på baggrund af nyhedsbureauet dpa og de tyske aviser Bild, Zeit Online og Der Spiegel.

  Her lyder meldingen, at de havde planer om et statskup. Blandt de anholdte finder man blandt andet tidligere elitesoldater og et tidligere parlamentsmedlem fra det politiske parti AfD, skriver ARD.

  Mediet beretter, at omkring 50 personer anklages for at have dannet en terrororganisation, der havde som mål at afskaffe den tyske forbundsrepublik og erstatte den med et tysk rige som i 1871.

  Over 3.000 politibetjente deltog i aktionen tidligt i morges, hvor der blev foretaget razziaer i flere end 130 huse og lejligheder i mindst 11 af de tyske delstater.

 32. Kina lemper karantænekrav efter store protester

  Kinas Nationale Sundhedskommission har i dag besluttet at slække på nogle af de strenge karantænekrav, der har været over for kinesiske borgere i forhold til corona.

  Fremover kan kinesere med milde eller ingen symptomer på coronavirus gå i hjemmekarantæne. Det skriver Reuters og CNN.

  - De kan blive flyttet til hospitaler for behandling i ordentlig tid, hvis deres tilstand forværres, lyder det i en udtalelse fra sundhedskommissionen ifølge Reuters.

  Det står ikke klart, om det nye tiltag gælder alle kinesere med milde eller ingen symptomer. Men det bliver muligvis uddybet senere i dag, hvor kinesiske myndigheder forventes at holde et pressemøde.

  Tidligere er smittede ifølge CNN blevet isoleret under overvågning.

  De nye tiltag sker, efter der har været store protester i Kina over styret og landets nul-corona-politik.

  Ifølge CNN er den nye udmelding det stærkeste tegn på, at Kina er ved at gå væk fra sin omfattende coronapolitik.

Mere fra dr.dk