Seneste Nyt

Rusland kalder anholdelsen af mistænkte russiske spioner i Sverige for 'antirussisk hysteri'

Talsperson i det russiske udenrigsministerium, Maria Zakharova. (Foto: © Maxim Shemetov, Ritzau Scanpix)

Rusland er ikke blevet officielt underrettet, efter svensk politi har anholdt et russisk par i Stockholm, som de svenske efterretningsmyndigheder mener spionerer for Rusland.

Det siger Ruslands udenrigsministeriums talsperson, Maria Zakharova, ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax.

- Vi betragter dækningen i de svenske medier som en del af det generelle anti-russiske hysteri i Vesten, sagde Zakharova.

De to personer, der er i 60'erne, blev anholdt tirsdag morgen i deres hjem i en storstilet aktion, hvor en Säpo-agent blev firet ned på parrets balkon fra en Black Hawk-helikopter.

Flere steder i Nordeuropa - blandt andet i Norge, Sverige og Holland - har der været flere anholdelser af formodede russiske spioner siden Ruslands invasion af Ukraine i februar.

Nyheder

 1. Katastrofalt meget regn skaber krise i Colombia - og den kan fortsætte frem til midten af 2023

  Colombia har i år været plaget af så voldsomme regnskyl, at 216 mennesker er døde og 48 er savnede som konsekvens af vandmasserne ifølge regeringens statistikker.

  Oven i købet har mere end 538.000 menneskers tilværelse været påvirket af den udsædvanligt store mængde nedbør, som hænger sammen med vejrfænomenet La Niña, hvor lave havvandstemperatur i Stillehavet udløser store regnskyl i Colombia.

  Situationen er blevet erklæret en national katastrofe, og regeringen har afsat 3,1 milliarder kroner til at hjælpe dem, der er ramt, og igangsætte genopbygningsarbejdet, hvor det er nødvendigt.

  Men Det Nationale Råd for Kastroferisiko-styring forudser, at situationen kan blive endnu værre.

  - Det kan blive meget kompliceret, hvis regntiden fortsætter til marts - måske endda juni eller juli, siger rådets direktør Javier Pava ifølge Reuters.

  Præsident Gustavo Petro har udtalt, at regnmængderne, som er på det højeste niveau i de seneste 40 år, ødelægger afgrøderne og får fødevarepriserne til at stige. Derfor vil regeringen støtte landets 1,2 millioner mødre med omkring 100 dollar måneden (720 danske kroner), så de kan brødføde deres børn.

 2. Fransk dommer bliver den første kvinde til at dømme en VM-kamp

  Franske Stéphanie Frappart har flere gange under VM været fjerdedommer. Nu bliver hun hoveddommer, når Tyskland møder Costa Rica. (Foto: © HANNAH MCKAY, Ritzau Scanpix)

  Aldrig før har en kvinde dømt en kamp ved VM i herrefodbold.

  Men på torsdag bliver der skrevet historie.

  Her er franske Stéphanie Frappart udpeget som dommer i opgøret mellem Tyskland og Costa Rica.

  Det meddeler Fifa på Twitter.

  Stéphanie Frappart har allerede fået lov at snuse lidt til VM, da hun i kampen mellem Mexico og Polen var udpeget som fjerdedommer.

  Også linjerne vil blive passet af kvindelige dommere i form af brasilianske Neuza Back og mexicanske Karen Diaz Medina.

 3. Aalborg Zoo forebygger fugleinfluenza: Vaccinerer strudse og nanduer

  Myndighederne i Danmark har hævet trusselsniveauet for fugleinfluenza, og det får nu en nordjysk dyrepark til at handle.

  Aalborg Zoo har afskåret parkens fugle, hvor det er muligt, fra kontakt med vilde fugle, som bærer smitten.

  Hvor det ikke er muligt, har fuglene fået en vaccineindsprøjtning mod den dødelige sygdom. Det fortæller dyrelæge Trine Hammer Jensen til TV 2 Nord.

  - Jeg skal vaccinere vores nanduer i dag og vores strudse i næste uge, fortæller hun til regionalmediet.

  I sidste uge hævede Fødevarestyrelsen sin trusselsvurdering for spredning af fugleinfluenza fra middel til høj. Det anbefales at holde dyrene skærmet fra vilde fugle, som bærer smitten.

  Myndighederne i EU's medlemslande fandt i første halvdel af november meget smitsom fugleinfluenza i mere end 70 besætninger og i mere end 120 vilde fugle i Europa.

  Sygdommen er meget dødelig for fjerkræ. Kun i sjældne tilfælde bliver mennesker smittet.

 4. Amerikanernes købelyst er faldet, mens prisstigningerne fortsætter

  De amerikanske borgeres mod på at købe nye biler, huse eller andre store anskaffelser er faldet.

  Borgerne havde i november fået et mere dystert syn på udviklingen af amerikansk økonomi, viser et indeks over forbrugertilliden ifølge Ritzau.

  Indekset faldt i november til 100,2, hvilket er et fald på to procentpoint sammenlignet med oktober.

  Købelysten falder i en tid, hvor priserne på eksempelvis benzin og fødevarer har været stigende.

  I det hele taget er inflationen i USA på sit højeste niveau i årtier. Det har ifølge Ritzau fået den amerikanske centralbank til at tage aggressive skridt ved i flere omgange at hæve renterne for at køle økonomien ned.

 5. Greves borgmester udsat for angreb: Politiet øger sikkerheden

  Mandag eftermiddag var Greves borgmester, Pernille Beckmann (V), udsat for et angreb på sin bopæl.

  På sin Facebook-side fortæller borgmesteren, hvordan det, hun først antog at være et kanonslag, der blev kastet ind mod hendes og familiens hus, viste sig at være en flaske fyldt med papir og en brandbar væske, altså en molotovcocktail.

  - Jeg har derfor brugt en del af dagen på at drøfte med politiet, hvordan sikkerheden omkring mig og min familie kan øges, og det vil den blive, skriver Pernille Beckmann.

  Borgmesteren fortæller til TV2 Lorry, at hun selv og familien har det godt, men er chokerede efter hændelsen.

 6. Amerikansk mand iscenesatte sin egen død for at undgå rettergang - nu skal han i fængsel

  En tidligere soldat er blevet idømt 21 måneders fængsel i den amerikanske delstat Alabama for over for omverden at lade som om, at han var død.

  Det gjorde han for at undgå at skulle i retten i en sag fra 2017, hvor han stod tiltalt for at have begået overgreb og gjort en 14-årig pige gravid i sin hjemstat, Mississippi. Han var selv 40 år, skriver Reuters.

  Manden havde i juli 2018 roet en båd ud på havet fra kysten ved Orange Beach i Alabama. Her fandt eftersøgere en pistol og et afskedsbrev, og de ledte efter et lig i mere end en uge, inden de stoppede eftersøgningen.

  To år senere blev den forsvundne mand fundet på en campingplads i den lille by Antlers i Oklahoma, hvor han levede under et andet navn.

  Før han nu blev kendt skyldig i at fingere sin død, blev manden i juni i år dømt skyldig i overgrebene på den unge pige. Ved den lejlighed blev han idømt 85 års fængsel.

 7. Efter voldelig anholdelse af journalist: Kinesisk ambassadør kaldt til samtale i Storbritannien

  En voldelig anholdelse af en britisk BBC-journalist i Kina sætter gang i de diplomatiske kanaler.

  Kinas ambassadør i Storbritannien, Zheng Zeguang, er nemlig blevet kaldt til samtale i det britiske udenrigsministerium oven på episoden. Det skriver BBC.

  Den britiske udenrigsminister, James Cleverly, som i øjeblikket er ude at rejse og derfor ikke er fysisk tilstede ved samtalen, har kaldt anholdelsen for "dybt foruroligende".

  - Journalister skal kunne gøre deres arbejde uden at blive intimideret, siger han.

  Ed Lawrence hedder journalisten, der søndag var på gaden for at dække de protester, der har oprindeligt var rettet mod den kinesiske nul-corona-politik, og som siden har udartet sig til en direkte kritik af de kinesiske styre og præsident Xi Jinping.

  Videomateriale delt på sociale medier viser, at flere politibetjente tog fat i ham, skubbede ham mod jorden og fragtede ham væk i håndjern, skriver BBC. Han skulle også være blevet sparket og slået på af betjentene.

  Det britiske medie har beskrevet hændelsen som "ekstremt bekymrende".

  Ifølge det kinesiske udenrigsministerium identificerede Lawrence sig ikke som medlem af pressen.

 8. Kronprinsesse Mary og Ukraines førstedame til reception mod kvindevold på Buckingham Palace

  • Storbritanniens dronning Camilla har afholdt en konference om vold mod kvinder på Buckingham Palace i London. Blandt deltagerne var kronprinsesse Mary og Ukraines førstedame, Olena Zelenska. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)
  • Dronningegemalinde Camilla holdt en tale, hvor hun blandt andet adresserede partnervold og partnerdrab. (Foto: © Kin Cheung, Associated Press)
  1 / 2

  I disse uger sætter FN fokus på kønsbaseret vold. Og det blev markeret med en reception i det britiske kongehus på Buckingham Palace om indsatsen mod vold mod kvinder.

  En sag, der ligger den danske kronprinsesse Mary nært, og hun deltog da også i receptionen, som var stablet på benene af britiske dronningegemalinde Camilla og havde mere end 300 gæster.

  Heriblandt var også Ukraines førstedame, Olena Zelenska, samt flere andre royale ansigter som Belgiens dronning Mathilde og dronning Rania fra Jordan.

  Ifølge BBC brugte den ukrainske førstedame sin taletid på at advare mod den seksuelle vold, der foregår mod kvinder under krigen i Ukraine.

 9. Iran løslader tidligere landsholdsspiller før USA-kamp

  De iranske myndigheder meddeler i dag, at de har frigivet den tidligere landsholdsspiller i fodbold Voria Ghafouri, som i sidste uge blev anholdt for kritik af den iranske regering.

  Udmeldingen kommer få timer, før Iran møder USA ved VM i en kamp, som de iranske myndigheder forsøger at bruge til deres egen fordel, efter at styret i ugevis har været udfordret af landsdækkende protester.

  Det skriver nyhedsbureauet AP.

  Ifølge et statsstyret iransk medie blev Voria Ghafouri i første omgang arresteret for at "fornærme fodboldlandsholdet og føre propaganda mod regeringen".

  Voria Ghafouri har blandt andet sendt sympatierklæringer i retning af familien til den 22-årige Mahsa Amini, som i september døde i moralpolitiets varetægt. En begivenhed, der var med til at sætte gang i de nuværende demonstrationer.

  Voria Ghafouri blev løsladt mod kaution.

 10. Pape om forhandlinger: Vi er ikke kommet nærmere noget

  Der er diskussioner, men ingen fremdrift.

  Det er essensen af den konservative formand Søren Pape Poulsens to timer lange besøg hos Mette Frederiksen, når han fortæller om mødet.

  - Vi diskuterer meget konstruktivt de udfordringer, vores samfund har. Det, der er ekstremt vigtigt for os, uanset om vi skal i regering eller ej, er hvilken politik, der skal føres i Danmark.

  - Det vil vi gerne have indflydelse på, og derfor komme vi selvfølgelig med vores input til, hvad vi skal tage fat på. Og det er rigtig meget, og derfor synes vi ikke, at det er en nem øvelse, vi er i gang med nu, siger Søren Pape.

  Han nævner reformer indenfor arbejdsmarked, sundhed og uddannelse som områder, der skal gøres noget ved.

 11. Kina sender tre taikonauter på halvårlig mission

  Kina har sendt rumfartøjet Shenzhou 15 afsted med tre astronauter - eller taikonauter, som det hedder, når der er tale om kinesiske rumrejsende - ombord fra rumfartscenteret Jiuquan Satellitaffyringscenter, som ligger ude i Gobi-ørkenen.

  Afsendelsen skete klokken 16.08 dansk tid, og de tre taikonauter, Fei Junlong, Deng Qingming og Zhang Lu, skal opholde sig seks måneder i den kinesiske rumstation 'Det Himmelske Palads', hvor de efter en uges overlevering afløser tre andre kinesiske astronauter.

  Det er den sjette bemandede mission i år det kinesiske rumprogram, og det er den sidste i konstruktionsfasen af den kinesiske rumstation.

 12. G7-lande vil koordinere undersøgelser af krigsforbrydelser i Ukraine

  Verdens syv førende industrinationer - de såkaldte G7-lande - er i dag blevet enige om at ville koordinere undersøgelser af krigsforbrydelser begået i Ukraine.

  Det er blevet besluttet på et møde mellem landenes justitsministre i Berlin. Det skriver Reuters.

  En koordineret indsats og kommunikation skal fremskynde undersøgelserne og dermed rettergangen mod dem, der har begået forbrydelserne.

  - Den retslige undersøgelse af af grusomhederne begået i Ukraine vil tage årevis, måske endda årtier. Men vi vil være velforberedte og blive ved, så længe det skal til, siger Tysklands justitsminister, Marco Buschmann.

  Også specialanklagere fra den Internationale Krigsforbryderdomstol var til stede på mødet i den tyske hovedstad.

  Det samme var Ukraines justitsminister, Denys Maliuska.

  G7 består af Frankrig, Japan, Tyskland. Storbritannien, USA, Italien og Canada.

 13. Tre mediehuse skiller sig af med medarbejdere: 22 fratrædelser på Ekstra Bladet

  I dag har tre forskellige mediehuse sagt farvel med en lang række medarbejdere. Det er især gået udover Ekstra Bladet, der er en del af JP/Politikens Hus.

  22 medarbejdere forlader Ekstra Bladet per 1. januar 2023. Det er medarbejderne blevet orienteret om tidligere i dag, skriver fagmediet Journalisten.

  Blandt de 22 medarbejdere, der stopper på Ekstra Bladet, er 15 af dem ansat i redaktionssekretariatet.

  - Der er medarbejdere, der har været her i op til 40 år, som aldrig har oplevet noget lignende, siger Jimmy Willemoes, formand for medarbejderforeningen på Ekstra Bladet, til Journalisten.

  Der er omkring 100 fastansatte på formiddagsavisen.

  Politiken har i dag også sagt farvel til ti medarbejdere.

  Hos Berlingske Media er seks medarbejdere blevet opsagt, halvdelen i it-afdelingen og halvdelen i mediehusets ejendomdsafdeling.

  Det Nordjyske Mediehus har opsagt ni medarbejdere som en del af en spareplan.

  Artiklen er opdateret med oplysningen om Politikens afsked med 10 medarbejdere.

 14. FN støtter kinesere på gaden: Vigtigt at respektere retten til at demonstrere

  FN støtter op om de demonstranter, der går på gaden i Kina i protest mod landets strikse nul-corona-politik. Det siger en talsmand for FN's generalsekretær, Antonio Guteress.

  - Jeg har ikke nogle kommentarer til den konkrete corona-politik, men vi har naturligvis set nogle videoer fra demonstrationerne, siger Stephane Dujarric.

  - Vi tror på vigtigheden af folkets ret til i forsamling og forening at demonstrere fredeligt. Og vi opfordrer myndigheder til at håndhæve den ret, siger talsmanden.

  Demonstrationer bredte sig til mindst 13 storbyer rundt om i landet, og i lørdags var der anslået omkring 1.000 mennesker på gaden i Shanghai.

  Det lyder ikke af meget set med internationale briller, men i et kinesisk perspektiv var det uhørt fordi protesterne rettede sig direkte mod styret, mener iagttagere, som har kaldt demonstrationerne de mest opsigtsvækkende siden 1989.

 15. Paven beskyldt for racisme efter udtalelser om russiske soldater

  Et interview med pave Frans i det amerikanske, katolske magasin America er årsag til forargelse og fordømmelse i Rusland. Det skriver The Guardian.

  I interviewet giver paven nemlig soldater fra nogle af Ruslands etniske og religiøse mindretal skylden for hovedparten af de grusomheder, som de russiske soldater udøver i Ukraine.

  - Når jeg taler om Ukraine, taler jeg om grusomheder, for jeg har meget information om grusomheder begået af de invaderende soldater. Helt generelt er de mest grusomme måske de soldater, som kommer fra Rusland, men som ikke tilhører den russiske tradition, så som tjetjenere, folk fra Burjatia og den slags, siger paven blandt andet i interviewet.

  Burjatia er en russisk republik med knap en million indbyggere, og de er hovedsageligt buddhister. I Tjetjenien er de 1,4 million indbyggere primært muslimer.

  - Det her er ikke længere russofobi (angst for russere, red.), der er en perversion på et niveau, som jeg ikke kan sætte ord på. Vi er en stor familie med burjatianere, tjetjenere og andre repræsentanter for vores multinationale og mulitreligiøse land, siger Maria Zakharova, talsperson for det russiske udenrigsministerium, på Telegram.

  - Jeg er ekstremt skuffet over disse racistiske og uundskyldelige udtalelser, siger Alexandra Garmazhapova, som står i spidsen for krigsmodstander-bevægelsen Free Burjatia.

 16. Aktivister afbrød debat i folketingssalen om midlertidigt børnetilskud

  Da Folketinget i dag førstebehandlede Enhedslistens lovforslag om at forlænge det midlertidige børnetilskud gik det ikke stille for sig.

  Ikke nok med at debatten mellem de røde partier og Socialdemkratiet var intens, så brød en række unavngivne aktivister ud i sang fra tilskuerpladserne, da fungerende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard var på talerstolen.

  - Du siger, du er børnene statsminister, skam dig, sang aktivisterne.

  De blev efterfølgende eskorteret ud af salen, og Folketinget holdt en pause i debatten.

  Socialdemokratiet har i dag understreget, at partiet ikke vil stemme for lovforslaget så længe, der ikke er en regering, hvilket har medført hård kritik fra de røde partier, som var med i aftalen.

  Se videoen fra folketingssalen her:

 17. Tre mænd er dømt for røveri i politiuniformer

  Tre mænd er i dag blevet idømt op til halvandet års fængsel for at have begået et røveri i Ishøj, mens de var forklædt som politifolk.

  Det skriver Københavns Vestegns Politi i en pressemeddelelse.

  Mændene blev dømt for at have røvet en gruppe på fem østeuropæiske mænd og kvinder.

  De havde udstyret deres bil med blå blink og var iklædt politiuniforms-lignende beklædning, da de med en pistollignende genstand tvang gruppen af østeuropæere til at udlevere deres bil og et større kontantbeløb.

  - Røveriet her er særdeles groft – ikke mindst fordi gerningsmændene har været forklædt som politifolk. Straffene skal ses i det lys, siger anklager Mads Strandberg Pedersen.

  Mændene er også dømt for at være i besiddelse af en mindre mængde narko, dopingmidler og ulovlige våben.

  Tidligere er en fjerde mand i sagen idømt et år og otte måneder for røveriet og for at have påkørt et af ofrene for røveriet.

 18. Alle ansatte i regionerne får ret til en fuldtidskontrakt

  Alle ansatte i regionerne får nu mulighed for at få en fuldtidskontrakt, hvis de vil. Det har Danske Regioner besluttet, lyder det i en pressemeddelelse.

  Det har siden 2020 været en ret for al plejepersonale at blive ansat på fuld tid. Nu kommer det også til at gælde alle andre medarbejdere.

  Og det er afgørende, at folk tager imod det, siger Heino Knudsen, som er formand for løn- og praksisudvalget i Danske Regioner og regionsrådsformand for Region Sjælland.

  - Vi mangler medarbejdere i sundhedsvæsenet, og vi har brug for alle de medarbejdere, vi kan få. Også meget gerne flere, der arbejder på fuldtid, siger han til Ritzau.

  Ifølge Danske Regioner er 32 procent af alle medarbejdere i regionerne ansat på deltid.

  Med den nye rettighed ønsker regionerne at "gå forrest i arbejdet med at ændre arbejdsmarkedet fra en deltids- til en heltidskultur", lyder det i pressemeddelelsen.

 19. Thuelsen Dahl holder fast: 2015 var et almindeligt sommergruppemøde

  Den tidligere formand for Dansk Folkeparti Kristian Thuelsen Dahl har i dag været afhørt i Retten på Frederiksberg i sagen, hvor Morten Messerschmidt står tiltalt for dokumentfalsk og svig med EU-midler i forbindelse med et DF-sommergruppemøde i 2015.

  Ifølge daværende formand Thuelsen Dahl var der ikke noget særskilt EU-arrangement i forbindelse med sommergruppemødet.

  - Det, der fandt sted i 2015, havde meget mere karakter af et almindelig sommergruppemøde.

  - Det er op til dommerne at vurdere, om det var tilstrækkeligt med EU-indhold til at kunne kvalificere, at pengene blev brugt, siger Thulesen Dahl.

  Ifølge Morten Messserschmidt selv blev der afholdt et særskilt EU-arrangement en af dagene.

  Ifølge Thuelsen Dahl er det derimod tale om en samlet sum af EU-tematik på gruppemødet, der var grundlag for, at DF godkendte brugen af EU-midler.

 20. Fodboldklubben AaB indleder realitetsforhandlinger med mulig investor

  En investor kan være på vej ind i fodboldklubben AaB.

  Det oplyser den nordjyske klub på sin hjemmeside, hvor det også fremgår, at der er tale om en 'europæisk investor'.

  Klubben fortæller derudover, at der er enighed om, at navn og logo skal bevares, såfremt der findes en aftale mellem parterne.

  Samtidig er det tanken, at de nuværende aktionærer fortsat skal være en del af klubben, lyder det videre.

 21. Qatars VM-komité trækker i land med udmelding om døde migrantarbejdere

  Men nu trækker Qatars VM-komité i land med den udmelding.

  Kun tre personer har mistet livet i forbindelse med arbejdet, skriver en talsperson for VM-komitéen til DR Sporten.

  De 414 døde - et tal Hassan Al-Thawadi ikke selv nævner - indbefatter alle arbejdsrelaterede dødsfald i landet fra 2014 til 2020, lyder meldingen fra talspersonen.

  Hassan Al-Thawadis udmelding kom dog ikke efter et spørgsmål vedrørende arbejdsrelaterede dødsfald i hele landet - men derimod, hvor mange migrantarbejder har mistet livet i forbindelse med byggerierne op mod VM.

 22. Twitter vil ikke længere arbejde imod falske oplysninger om coronavirus

  Det vil ikke længere få konsekvenser at dele falsk information om coronavirus på Twitter.

  Fremover vil platformen nemlig ikke regulere falske oplysninger, som den ellers har gjort siden 2020.

  Dermed vil det blive tilladt at skrive udsagn om sygdommen, selv hvis det er videnskabeligt bevist, at ytringerne er forkerte. Det skriver CNN.

  Faktisk trådte det allerede i kraft den 23 november.

  Twitters corona-misinformationspolitik har haft konsekvenser for en del brugere, der har overtrådt retningslinjerne.

  Mellem januar 2020 og september 2022 har Twitter suspenderet mere end 11.000 brugere for at dele falske oplysninger om sygdommen. 100.000 opslag er blevet fjernet.

 23. Statsadvokaten anker dom mod første hjemtagne Syrien-mor

  Det bliver op til Vestre Landsret at afgøre, hvilken straf en 35-årig dansk mor skal have for at rejse til Syrien og fremme Islamisk Stat (IS).

  For Statsadvokaten i Viborg har anket den dom, som Retten i Esbjerg 18. november afsagde mod kvinden. Her blev hun idømt tre års fængsel. Men det er ikke nok, mener anklagemyndigheden.

  Hun er blandt de tre kvinder, som sidste år blev hentet hjem fra al-Roj-lejren i Syrien sammen med sine børn.

  - Vi anker straffens udmåling på fængsel i tre år, fordi vi gerne vil have landsrettens vurdering af, hvor lang straffen skal være for en medrejsende ægtefælle, der ved at holde hjemmet for sin mand fremmer en terrororganisations aktiviteter igennem en længere periode, oplyser statsadvokat Jakob Berger Nielsen i en pressemeddelelse.

  Kvinden, der er dansk statsborger, blev i oktober 2021 sammen med sine børn evakueret fra al-Roj-lejren i det nordøstlige Syrien. Kvinden blev ved evakueringen til Danmark den 7. oktober 2021 anholdt og har været varetægtsfængslet siden.

  Ankesagen er endnu ikke berammet.

 24. Briter udelukker Kina fra atomprojekt

  Det var egentlig meningen, at et kinesisk selskab skulle bygge et atomkraftværk på Englands østkyst.

  Men planerne har ændret sig, og byggeriet vil nu i stedet udelukkende blive opført sammen med den franske partner, EDF.

  Udmeldingen fra briterne kommer, på et tidspunkt hvor forholdet mellem Storbritannien og Kina er særdeles anspændt.

  Den britiske premierminister, Rishi Sunak, sagde i går, at Kina udgør en "systemisk udfordring" mod briternes interesser og værdier.

  Storbritannien har i dag også indkaldt Kinas ambassadør i London til samtale, skriver Evening Standard ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Natten til mandag dansk tid blev en journalist fra BBC overfaldet og anholdt i Kina i forbindelse med protester i landet.

  Atomkraftværket, som kinesiske GCN nu ikke længere er en del af, har navnet Sizewell C, og skal efter planen levere elektricitet fra 2035. Storbritannien planlægger at investere 700 millioner pund - svarende til seks milliarder kroner - i kraftværket. Franske EDF lægger samme beløb.

 25. Radikale tager det midlertidige børnetilskud med til dagens regeringsforhandlinger

  Står det til De Radikale, så bør det midlertidige børnetilskud forlænges til næste år, og derfor har de også taget det med til bordet til dagens regeringsforhandlinger i Statsministeriet.

  - Hvis vi ikke når at forhandle færdigt herinde, inden det kommer til afstemning, så ender vi nok på gult, altså hverken for eller imod, siger politisk leder Martin Lidegaard.

  Det midlertidige børnetilskud står til at udløbe ved årsskiftet. Det ophører fra 1. januar og udbetales med forsinkelse til og med februar, hvis det ikke bliver forlænget.

  Men ifølge Radikale kan man ikke både forhandle om en ny regering og vedtage ny lovgivning.

  - Vi går ind for indholdet i aftalen om børnetilskuddet, men det er noget rod at sidde og forhandle og samtidigt forholde sig til det nede i salen, siger Lidegaard.

  Fungerende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har gjort det klart, at Socialdemokratiet vil afvise lovforslaget om at forlænge tilskuddet, når det skal førstebehandles i dag klokken 13.00.

 26. Den tidligere konservative formand Torben Rechendorff er død

  Den tidligere konservative formand Torben Rechendorff er død i en alder af 85 år, oplyser familien til partiet. (Foto: © ERIK JEPSEN, Scanpix Danmark)

  Den tidligere konservative formand Torben Rechendorff er død som 85-årig, oplyser familien til partiet.

  Han var formand i en tumultarisk periode i 1993 til 1995.

  - Vores parti har meget at takke Torben Rechendorff for. Han har både været folketingsmedlem, minister, generalsekretær og formand for vores parti. Og det giver ham selvfølgelig en hel særlig plads i vores partihistorie, skriver formand Søren Pape Poulsen i et opslag på Facebook.

  I 1988 blev Rechendorff udpeget til kirkeminister, og året efter fik han også posten som kommunikationsminister.

  Så ramte Tamilsagen, og regeringen gik af. Der var brug for en ny formand, men partiet var delt. Derfor blev den vellidte Rechendorff formand midt i en krisetid.

  Med blot to år på posten endte han som spået som en overgangsfigur, indtil Hans Engell kunne tække sig sejrrigt ud af formandskampen med Henning Dyremose.

  Screendump fra Facebook-opslaget.
 27. Midtjyllands Lufthavn lukker midlertidigt

  Danish Air Transport (DAT) stopper 9. december med at flyve på ruten mellem Midtjyllands Lufthavn i Karup og København. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

  Alle medarbejdere i Midtjyllands Lufthavn i Karup bliver varslet afskediget fra den 9. december.

  For her ophører aftalen med flyselskabet DAT, og der er ikke lavet en aftale med et nyt selskab.

  Det skriver Viborg Kommune i en pressemeddelelse, da borgmester Ulrik Wilbek (V) er formand for bestyrelsen, der har varslet beslutningen.

  Ulrik Wilbek er ked af beslutningen.

  - Men som ansvarlig bestyrelse har vi ikke andre muligheder, når vi ikke har en ny aftale på plads på nuværende tidspunkt, siger han i pressemeddelelsen.

  Bestyrelsen håber stadig at finde en ny operatør til flyruten.

 28. Tyskland laver aftale med Qatar om at levere gas i 15 år

  Normalt er det asiatiske lande, som er de største aftagere af gas fra Qatar, men nu vil Tyskland også have leveret gas fra ørkenstaten.

  Tyskland har indgået en aftale med Qatar om, at tyskerne årligt skal modtage to millioner ton flydende naturgas. Aftalen træder i kraft i 2026 og skal løbe i mindst 15 år.

  Det oplyser Qatars energiminister, Saad Sherida al-Kaabi, der også er administrerende direktør i energiselskabet QatarEnergy.

  Aftalen er også bekræftet af den tyske økonomiminister, Robert Habeck.

  Det er krigen i Ukraine og det europæiske ønske om at blive fri af russisk gas, der har fået tyskerne til at se nye veje. Qatar har ellers været en ildeset partner for vestlige lande.

  Landet har fået hård kritik, fordi migrantarbejdere blandt andet har arbejdet under dybt kritisable forhold under bygning af nye VM-stadioner i Qatar.

 29. 29 lande kæmper med koleraudbrud

  For første gang i 15 år hærger kolera i Syrien.

  Mere end 37.000 personer formodes ifølge Læger uden Grænser at være ramt af sygdommen, og 43 personer har mistet livet.

  Desværre er det ikke et enkelstående tilfælde, for ifølge nødhjælpsorganisationen og Verdenssundsorganisationen (WHO) kæmper 29 lande i øjeblikket med koleraudbrud.

  Blandt andet Haiti og Libanon, skriver Læger uden Grænser i en pressemeddelelse.

  Kolera er en sygdom, som spredes, når vand bliver forurenet med bakterier fra afføring. Kolera giver diarré og opkast, og man bliver hurtigt dehydreret. Og bliver man alvorligt syg uden at få behandling i tide, kan man dø inden for få timer.

  - Vi ser, at der kommer flere, mere udbredte og voldsommere udbrud af kolera rundt om i verden. Det kommer på bagkant af coronapandemien, som har presset mange sundhedssystemer i knæ, siger læge Vibeke Brix fra Læger uden Grænser.

 30. Københavns Politi hopper på jernhesten: Borgerne vil se os mere på cykelstierne

  Træder du også i pedalerne, når du skal fra A til B, så kommer du muligvis til at støde på en politibetjent eller to på de københavnske cykelstier.

  Københavns Politi oplyser, at de fremadrettet i langt højere grad vil patruljere på cykel.

  - Det vil blandt andet være i myldretiden, hvor der er trængsel på cykelstierne, men også på andre tidspunkter af døgnet, fremgår det af en pressemeddelelse.

  Tiltaget er et supplement til den klassiske cykelindsatser, skriver Københavns Politi.

  - Hvor vi typisk står ved vejkryds med udfordringer og giver bøder og påbud til dem, der overtræder reglerne og skaber farlige eller uhensigtsmæssige situationer.

  Ud over den øgede tilstedeværelse på cykelstierne vil Københavns Politi også skrue op for informationen om færdselsreglerne for cyklister.

 31. Danmark har fået sin første ukrainsk-ortodokse menighed

  I kølvandet på krigen i Ukraine er landets første ukrainsk-ortodokse menighed opstået i Midt- og Vestjylland. Menigheden har fået lov til at holde gudstjenester i et gammelt kapel i Holstebro og i to kirker syd for Viborg.

  Ukrainerne har hidtil tilhørt den russisk-ortodokse kirke i Danmark, men efter Rusland invaderede Ukraine er der opstået et stort behov for at skille sig ud.

  Den danske folkekirke har hjulpet ukrainerne i gang, blandt andet med registrering af menigheden og oprettelse af bankkonto.

  Søren Dalsgaard, der er leder af migrant-samarbejdet i folkekirken, forventer, at der snart kommer andre ukrainsk-ortodokse menigheder rundt om i landet.

 32. Dødsdømte japanere vil have afskaffet hængning

  I over 20 år har de i ordets bogstaveligste forstand haft dommen hængende over deres hoveder.

  I 2000 blev tre japanske fanger dømt til døden, og det skulle ske ved hængning.

  De tre dødsdømte fanger har i dag lagt sag an mod den japanske regering, da de mener, hængning er en grusom metode, som bør afskaffes.

  Det oplyser deres advokat, Kyoji Mizutani, ifølge Ritzau.

  Fangerne, som ikke er stået frem med navn, kræver derudover 33 millioner yen - svarende til cirka 1,7 millioner kroner - som kompensation for det psykiske pres, de har været under, siden de fik deres straffe.

  Henrettelserne i Japan finder typisk sted længe efter dommen, og dødsdømte japanere kan vente i flere år på henrettelse og først blive informeret få timer inden.

  Over 100 personer sidder på dødsgangen, heriblandt flere seriemordere.

Mere fra dr.dk