Seneste Nyt

Rusland smider endnu en vestlig journalist ud af landet

For anden gang på få måneder har en vestlig journalist fået at vide, at vedkommende er uønsket i Rusland.

Først var det BBC-korrespondenten Sarah Rainsford, som efter mange år i Rusland i august ikke kunne få sit visum fornyet. Og nu har de russiske myndigheder givet hollandske Tom Vennink tre dage til at pakke sine ting og rejse.

Tom Vennink har været korrespondent i Rusland for avisen Volkskrant siden 2015. Han bliver smidt ud på grund af "administrative forseelser" i 2019 og 2020.

Tom Vennink siger til Reuters, at det helt klart vil intimidere andre udenlandske journalister i Rusland, når deres kollegaer bliver smidt ud landet uden gyldig grund.

Nyheder

 1. Dansk kvinde taber sag om adoption af børn fra rugemor

  En dansk kvinde har ikke fået overtrådt sin ret til et familie- og privatliv efter danske domstole afviste at lade hende stedbarnsadoptere tvillinger fra en rugemor.

  Det har et flertal på fire ud af syv dommere ved den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg i dag slået fast ifølge Ritzau.

  Kvinden mente, at den danske stat havde overtrådt hendes ret til et familie- og privaliv efter mennerettighedskonventionens artikel 8, efter hun i Danmark havde fået nej til at adoptere de tvillinger, som en ukrainsk rugemor fødte i 2013.

  Kvindens mand er børnenes biologiske far.

  Det springende punkt er, at den ukrainske kvinde modtog betaling for at være rugemor.

  Surrogati er i udgangspunktet lovligt i Danmark, men hvis der ydes en økonomisk kompensation til rugemoderen udover de faktuelle udgifter ved graviditeten, vil man efter danske regler afvise adoptionen.

  Domstolen fastslår dog, at børnenes ret til et privatliv er blevet overtrådt. Hver af de to tvillinger skal have en erstatning på 5.000 euro - svarende til omkring 37.000 kroner.

 2. Oxfords årlige ord er fundet: 'Vækker genklang hos alle, der føler sig lidt overvældede'

  "Goblin mode".

  Det er årets ord i Oxford English Dictionary, der er den største og mest kendte engelske ordbog, skriver The Guardian. Ordet blev annonceret i går.

  Udtrykket dækker ifølge Oxford University Press, der står bag ordbogen, over det at være "selvoptaget, lad, sløv eller grådig, typisk med en afstandtagen til sociale normer og forventninger". Og er nok blevet kendt af mange under coronapandemien.

  På dansk betyder ordet 'goblin' nisse eller trold - men ikke i den traditionelt nuttede version. De optræder ofte som små ondsindede væsener i fantasy, eksempelvis i Harry Potter.

  For første gang er årets ord blevet valgt af offentligheden. 93 procent stemte på "Goblin mode". Formanden for Oxford Languages, Casper Grathwohl, siger til The Guardian, at de var overraskede over folks engagement, og at ordet nok er valgt, fordi folk for tiden føler sig lidt overvældede.

  - Det er en lettelse at anerkende, at vi ikke altid er det idealiserede, kuraterede selvbillede, som vi bliver opmuntret til at præsentere på vores Instagram og TikTok-feeds, siger han.

  Ud over "goblin mode", kunne man også stemme på "metaverse", der er et virtuelt univers, og "#IStandWith", et hashtag, der bruges til at vise, hvem man holder med - det bliver eksempelvis brugt til at vise støtte til Ukraine.

 3. Al Jazeera vil have drab på palæstinensisk journalist efterforsket

  Tv-stationen Al Jazeera har i dag bedt Den Internationale Krigsforbryderdomstol (ICC) om at efterforske og rejse tiltale for drabet på den palæstinensisk-amerikanske journalist Shireen Abu Akleh.

  Den 11. maj i år blev hun dræbt af skud i ansigtet, mens hun dækkede en israelsk militærrazzia i byen Jenin på den nordlige Vestbred. Hun var ansat ved Al Jazeera i 25 år, og ifølge mediet bar den 51-årige journalist hjelm og skudsikker vest med ordet "presse", da hun blev ramt.

  Al Jazeera har tidligere beskyldt Israel for "med overlæg at gå efter at dræbe vores kollega".

  I forbindelse med anmodningen har tv-stationen overleveret dokumenter fra deres seks måneder lange efterforskning af sagen - herunder beviser fra øjenvidner og videooptagelser.

  Ifølge Rodny Dixon KC, advokat hos Al Jazeera, handler det ikke kun om drabet, men skal ses "i kontekst af et bredere angreb på Al Jazeera og journalister i Palæstina", skriver Al Jazeera selv.

  Når ICC har set anmodningen igennem, vil det blive besluttet, hvorvidt man vil efterforske det videre.

 4. Russisk statsbank ramt af det største cyberangreb nogensinde

  Den statsejede russiske bank VTB, som er landets andenstørste bank, er blevet ramt af det største cyberangreb i bankens historie.

  Det oplyser banken i dag ifølge Reuters.

  Angrebet har medført midlertidig bøvl med at tilgå bankens app på mobilen og hjemmesiden. Men alle kundernes data skulle være sikret, lyder det.

  - Bankens teknologiske infrastruktur er under et uventet hackerangreb fra udlandet, lyder det fra VTB i en udtalelse.

  - Det største angreb ikke bare i år, men i al den tid, banken har eksisteret.

  Flere hackerangreb har ramt Rusland, siden landet invaderede Ukraine i februar. Blandt tidligere ramte er banken Sberbank, flyselskabet Aeroflot og Kremls hjemmeside.

  Rusland er selv blevet beskyldt for at stå bag en del hackerangreb siden invasionens start.

 5. Nye EU-regler skal bekæmpe afskovning

  Virksomheder skal ikke længere have lov til at sælge produkter som palmeolie, kaffe, kvæg og soja i EU, hvis de er blevet produceret i områder, hvor der sker afskovning.

  Forhandlere fra Europa-Parlamentet og EU’s medlemslande er her til morgen blevet enige om en foreløbig aftale, som skal være med til at bekæmpe skovrydning rundt om i verden.

  Klodens skove er under et stort pres i disse år, og ifølge FN forsvandt mere end 420 millioner hektar skov – hvilket svarer til mere end alle EU-landene til sammen – mellem 1990 og 2020.

  Det har store konsekvenser for klimaet, naturen, biodiversiteten og de folk, der bor i skovområderne. Derfor er der ifølge EU-landene brug for at sætte ind over for afskovning.

  Et af kravene bliver, at virksomheder fremover skal kunne dokumentere, at de produkter, de importerer og sælger i EU, ikke har været med til at bidrage til afskovning, og at de er blevet produceret efter alle gældende regler. Hvis de alligevel har haft en skadelig effekt, kan virksomhederne risikere store bøder.

  Aftalen skal nu formelt godkendes af europaparlamentarikerne og medlemslandene.

 6. Tusindvis af indbyggere i Aarhus slipper for fjernvarmestigninger næste år

  Der er godt nyt til de 330.000 indbyggere i Aarhus-området, som får varme fra Kredsløb Fjernvarme A/S. Selskabet har nemlig lovet, at der ikke vil være nogen prisstigninger på varme i hele 2023.

  I stedet vil prisen for varme blive på det niveau, det har været på i 2022.

  Det skriver TV 2 Østjylland.

  At selskabet kan love det, skyldes to ting i følge Bjarne Munk Jensen, administerende direktør i Kredsløb Fjernvarme A/S.

  For det første at varmeværket har overskud på kontoen. For det andet har selskabet indgået en aftale med Ørsted om, at man i den kommende tid betaler for fjernvarme ud fra træpille-prisen, selvom Ørsted fortsat fyrer med dyrt kul.

 7. På vej mod historisk lavt antal tvangsauktioner

  Trods stigende energipriser og renter ser 2022 ud til at ende med et historisk lavt antal af boliger, der ender på tvangsauktion. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

  November bød på 115 tvangsauktioner. Samlet set har der indtil videre været 112 tvangsauktioner om måneden i gennemsnit i år.

  Også 2021 bød på et lavt antal af tvangsauktioner. Ellers skal vi tilbage til 2007 og dermed tiden før finanskrisen for at finde et tilsvarende lavt niveau.

  Antallet af tvangsauktioner giver et billede af, hvor mange boligejere der har svært ved at få økonomien til at hænge sammen.

  I årene under finanskrisen var der op mod 500 tvangsauktioner om måneden.

 8. Russisk guvernør: Endnu en luftbase i Rusland ramt af droneangreb

  Her til morgen er en luftbase i den russiske Kursk-region blevet ramt af et droneangreb, som har sat ild til et oliedepot.

  Det skriver den russiske guvernør i regionen, Roman Starovojt, på Telegram, ifølge Reuters. Ifølge ham er ingen personer blevet ramt af angrebet. Han nævner ikke, hvem der menes at stå bag angrebet.

  Dagens angreb er blot det seneste mod luftbaser inde i Rusland. I går oplyste den russiske forsvarsminister, at ukrainske droner angreb to luftbaser og dermed dræbte tre og sårede fire. Det er endnu ikke be- eller afkræftet, om angrebene kom fra Ukraine.

  Det har ikke været muligt for Reuters at verificere oplysningerne.

 9. Første tilladelse givet: Pilotprojekt skal lagre CO2 i gammelt Nordsø-oliefelt

  Energistyrelsen har for første gang givet tilladelse til, at der kan lagres CO2 i den den danske undergrund.

  Virksomhederne Ineos E&P og Wintershall Dea har som de første fået lov til at lave CO2-lagring med henblik på at teste og udvikle teknologien.

  Lagringen vil finde sted i det tidligere oliefelt Nini West i Nordsøen. Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

  - Pilotprojektet er et vigtigt skridt i forhold til at udvikle metoderne og teknologien til omkostningseffektiv samt miljø- og sikkerhedsmæssig forsvarlig CO2-lagring i Danmark, siger Henrik Sulsbrück, kontorchef i Energistyrelsen.

  Fordi det er et pilotprojekt, er mængden af CO2 og perioden, hvori den bliver lagret, begrænset. Konkret får selskaberne lov til at lagre 15.000 ton CO2 i en periode på fire måneder, der udløber i april næste år.

  Lagring af CO2 fungerer groft set sådan, at drivhusgassen bliver komprimeret og pumpet langt ned i undergrunden, hvor der tidligere har været oliefelter. Det er et af de store håb i kampen for at mindske temperaturstigninger.

  Et flertal i Folketinget har vedtaget en aftale og afsat penge til, at anlæg, som kan lagre CO2, efter planen skal stå klar i 2025. Det mener en ekspert dog er urealistisk.

 10. Vejsidebombe dræber flere i Afghanistan

  Midt i myldretiden her til morgen har en vejsidebombe i det nordlige Afghanistan dræbt mindst seks mennesker.

  Bomben detonerede i byen Mazar-e Sharif. Mindst syv personer er såret, oplyser Mohammad Asif Waziri, der er talsmand for Taliban, ifølge AP.

  Bomben var placeret i en vogn, der sprang i luften, mens en bus fyldt med statsligt ansatte kørte forbi. De ansatte arbejder på en gas- og petroleumsafdeling i byen Hiratan, der ligger ved grænsen til Uzbekistan.

  Ingen har endnu taget ansvar for angrebet, skriver AP.

 11. Byrådspolitikere vil sænke farten på motorvejen i Middelfart

  Politikerne i Middelfart vil sætte farten ned på de knap 18 kilometer af den Fynske Motorvej, der går gennem kommunen.

  Efter livlig debat vedtog et flertal i byrådet i aftes at gå videre med planerne. Det kræver dog, at en fremtidig trafikminister er med på idéen.

  Det drejer sig om motorvejen E20, hvor bilister nu må køre 130 kilometer i timen. Det vil politikerne sænke til 110 kilometer i timen.

  Når farten skal ned, så er det af hensyn til CO2-udledningen og støj.

  Formand for kommunens tekniske udvalg Regitze Thilma (V) stemte dog imod forslaget

  - Mange (billister, red.) har allerede sat hastigheden ned, så vi ser det her som noget symbolpolitik, siger hun.

 12. Manden, der skød Lady Gagas hundelufter, skal 21 år i fængsel

  En 20-årig mand, der i februar sidste år affyrede skud, der sårede popstjernen Lady Gagas hundelufter, skal 21 år i fængsel.

  Det blev bestemt på et retsmøde i går, hvor gerningsmanden ikke bestred anklageren i dommen, der hedder mordforsøg. Det skriver The New York Times.

  Angrebet skete i ledtog med to andre mænd i Hollywood. Hundelufter Ryan Fischer blev skudt i brystet. Hans lunge kollapsede, men han overlevede.

  Det lykkedes desuden gerningsmændene at stjæle to af Lady Gagas tre hunde. De franske bulldogs - Koji og Gustav - blev senere indleveret af en kvinde, efter at Gaga udlovede en dusør på 500.000 dollars, hvilket svarer til 3,5 millioner kroner.

 13. Svensk atletikstjerne vinder stor pris

  Armand Duplantis er en af atletikkens helt store stjerner. (Foto: © ALEKSANDRA SZMIGIEL, Ritzau Scanpix)

  Den svenske stangspringer Armand Duplantis vandt mandag aften prisen som årets bedste mandlige atletikudøver i verden.

  Prisen fik han efter en fantastisk sæson, hvor det er blevet til tre guldmedaljer: VM-guld indendørs, EM-guld udendørs og VM-guld udendørs.

  Samtidig har han forbedret sin egen verdensrekord, så den nu er på seks meter og 21 centimeter.

  Det er anden gang, at den svenske verdensrekordholder vinder prisen på herresiden. Det skete også i 2020.

  Hos kvinderne blev titlen givet til amerikanske Sydney McLaughlin, der to gange i denne sæson satte verdensrekord i 400 meter hækkeløb, mens hun også vandt VM-guld på samme distance og i 4x400 meter stafetløb.

 14. Uheld med fire biler skaber kø fra morgenstunden

  Et uheld har fra morgenstunden ødelagt det gode julehumør på Køge Bugt Motorvejen i nordgående retning.

  Fire biler er impliceret i et uheld, der er sket ud for tilkørsel 27 Greve N. De to spor fra højre er spærret.

  Midt- og Vestsjællands Politi skriver på Twitter, at der ikke er tegn på alvorlig personskade.

  Der er ryddet op efter uheldet, men der er fortsat massiv kø. Lige nu er der kø fra afkørsel 31b Køge N, og køen forsætter med at vokse. Vejene omkring motorvejen er også påvirket af uheldet.

 15. Redningsarbejdet fortsætter efter jordskred i Colombia

  Mindst 34 personer er nu fundet døde, efter at en bus blev begravet i et jordskred i det nordvestlige Colombia i går. Det oplyser landets katastrofemyndigheder ifølge Ritzau.

  Redningsarbejdere leder fortsat efter overlevende. Indtil nu er der fundet ni personer i live - herunder en syvårig pige, hvis mor døde i jordskreddet.

  Bussen var på vej fra den tredjestørste by Cali til landsbyen Condoto, da jordskreddet ramte. Det skete efter en periode med kraftig regn.

  Colombia har været præget af en kraftig regnsæson, som ifølge Ritzau har kostet flere end 216 personer livet og gjort flere hundredtusinder hjemløse.

  Landet vil fokusere på at plante mere skov for at undgå lignende ulykker i fremtiden. Det skriver miljøminister Susana Muhamad på Twitter ifølge Ritzau.

 16. Indonesien forbyder sex uden for ægteskabet

  Fremover kan det straffes med et år i fængsel, hvis man har sex uden for ægteskabet i Indonesien.

  Landets parlament har vedtaget en ny lov, der blandt andet forbyder sex uden for ægteskabet. Lovforslaget blev fremsat tidligere på måneden.

  Det skriver blandt andre CNN. Ifølge mediet gælder loven også udenlandske statsborgere, der bor i landet, og turister.

  Loven er en del af en række lovændringer, som ifølge kritikere underminerer borgernes frihedsrettigheder i verdens tredjestørste demokrati.

  Reklame for prævention og religiøs blasfemi bliver også fremhævet som ulovligt. Samtidig indeholder lovpakken også et forbud mod fornærmelser mod præsidenten og statslige institutioner, hvilket kan straffes med op til tre års fængsel, skriver nyhedsbureauet AP.

 17. I dag bliver endnu en grå dag, men i nat kan det blive hvidt

  I dag ser landskabet stadig gråt og halvgrønt ud, men udsigten kan blive markant anderledes onsdag morgen. (Foto: © Roland Olsen)

  Dagens vejrudsigt minder på mange måder om en genudsendelse af de foregående dage.

  Den bliver med hovedsageligt overskyet vejr, dog gode solchancer i Jylland, 1 til 4 grader, svag til jævn vind og perioder med byger.

  Men i aften og nat trækker der kraftige snebyger ned over landet, og DMI melder, at det lokalt kan give meget kraftigt snefald.

  Det vil sige mere end 15 centimeter sne på seks timer. Det gælder for Nordjylland, dele af Østjylland, størstedelen af Sjælland, Lolland-Falster og de østlige dele af Fyn.

 18. Salman Rushdie annoncerer ny bog fire måneder efter angreb

  Til februar rammer en ny bog fra den britisk-indiske forfatter Salman Rushdie hyldene.

  Bogen har den engelske titel 'Victory City', bekræfter Rushdie på Twitter.

  Det er knap fire måneder siden, at den 75-årige forfatter blev angrebet.

  Det skete den 9. august ved en forelæsning i den amerikanske delstat New York. Her blev Rushdie stukket med kniv adskillige gange, og efter det har han mistet synet på det ene øje.

  Salman Rushdie har siden 1988, hvor bogen 'De sataniske vers' udkom, haft en fatwa i form af en dødsdom hængende over hovedet, fordi dele af den muslimske verden fandt bogen - der startede protester verden over - stødende og blasfemisk.

  En fatwa er en religiøs rådgivende udtalelse inden for islam, der tilskynder, hvordan troende kan forholde sig til forskellige spørgsmål.

 19. Kinesisk statsmedie: Beijing er klar til livet igen

  I dag har Kinas hovedstad, Beijing, droppet kravet om, at man skal vise en negativ coronatest for at komme ind i supermarkeder eller på kontorer. Det skriver det kinesiske nyhedsmedie China Daily.

  Ifølge Ritzau skriver det kinesiske statsmedie i en overskrift, at "Beijing gør sig klar til livet igen".

  Der har i den seneste uges tid været meldinger om, at Kina slækker på de stramme corona-restriktioner, som har skabt voldsomme protester i landet. Her har demonstranter blandt andet krævet, at Kinas præsident, Xi Jinping, trådte af.

  Protesterne anses for at være det største udtryk for utilfredshed blandt befolkningen, siden Xi Jinping kom til magten i 2012.

  I går blev kravet om negativ test ved brug af offentlig transport desuden droppet i hovedstaden.

 20. Rusland forbyder LGBT+-'propaganda' i film og medier

  Rusland strammer endnu engang grebet om LGBT+-personers rettigheder i Rusland.

  I aftes underskrev præsident Vladimir Putin en lov, der forbyder det, der i loven bliver omtalt 'propaganda' om 'ikke-traditionelle seksuelle relationer'. Det gælder i medier, film og på sociale medier.

  Det skriver New York Times ifølge Ritzau. Loven blev enstemmigt vedtaget den 24. november, og er nu altså blevet underskrevet af den russiske præsident.

  Deling af information, der 'kan medvirke til, at børn ønsker at skifte køn', blev i går forbudt.

 21. Politiet tømte fly efter bombetrussel i København

  I går aftes evakuerede politiet et fly, der var landet i Københavns Lufthavn, efter en bombetrussel.

  - Vi har modtaget en bombetrussel imod et fly. Den modtog vi klokken 21.47, siger vagtchef hos Københavns Politi Espen Godiksen til Ritzau kort efter midnat.

  - Flyet er landet i Københavns Lufthavn kort efter. Det blev tømt for passagerer, som alle sammen havde det godt. De håndteres nu et særligt indrettet sted til det i lufthavnen.

  Københavns Politi oplyser til Ritzau, at der ikke er fundet noget sprængstoffer på flyet.

  Flyet kom fra Warszawa i Polen. Det nærmere indhold af truslen kommer politiet ikke nærmere ind på.

  Der er ikke foretaget nogen anholdelser. Ifølge politiet fortsætter efterforskningen på "fuldt blus".

 22. Politiet er til stede i Københavns Lufthavn: Indtil videre intet mistænkeligt fundet

  Københavns Politi har tømt et fly for passagerer i Københavns Lufthavn.

  Det sker i forbindelse med en trussel mod et fly, skriver politiet på Twitter klokken 22.56.

  Indtil videre har de ikke fundet noget mistænkeligt, lydet det.

  Til Ekstra Bladet siger vagtchef ved Københavns Politi, at det er småt med informationer på nuværende tidspunkt.

  - Vi er i gang med at undersøge et mistænkelig forhold. Mere kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt, oplyser Esben Godiksen, vagtchef ved Københavns Politi.

  Lise Agerley Kürstein, der er pressechef i Københavns Lufthavn, bekræfter til Ekstra Bladet, at politiet er i gang med at undersøge et fly.

  - Jeg ved, at der er landet et fly fra Warszawa, og at der er en politiforretning i gang. Vi ved ikke, hvad der er. Det kan være en genstand eller person.

  Hun siger til Ekstra Bladet, at der ikke er sket personskade under hændelsen.

  Tidligere forklarede vagtchef hos politiet Espen Godiksen til B.T., at politiet "er til stede med tilpas styrke".

 23. Nasas rumkapsel Orion med nye optagelser på vej retur til Jorden

  Nasas rumkapsel Orion er nu på vej retur til Jorden på sin tre uger lange testflyvning.

  Orion har passeret Månen, som nye optagelser øverst i artiklen viser. Optagelserne viser også Jorden set ved siden af Månen.

  Orion er bemandet af testdukker og forventes at lande i havet ud for den californiske by San Diego på søndag.

  Orion er en del af Artemis l-missionen. Nasa planlægger to kommende Artemis-missioner: Artemis ll, som skal være bemandet af astronauter, og Artemis lll, som efter planen skal lande med astronauter på månen.

  Sidste søndag slog Orion rekord som det rumfartøj beregnet til mennesker, der har bevæget sig længst væk fra Jorden.

 24. Togstrejker kan skabe trafikkaos i Storbritannien i julen

  I Storbritannien har sporarbejdere fra fagforbundet RMT varslet strejker, der kan komme til at skabe kaos i togtrafikken i landet over julen.

  Det sker, fordi der efter længere tids forhandlinger mellem RMT, der repræsenterer de ansatte, samt togoperatørerne og driftsselskabet Network Rail, stadig ikke er landet en aftale om arbejdernes lønforhold. Det skriver Reuters.

  Strejken er sat til at vare fra den 24.-27. december.

  - Jeg er sikker på, at de rejsende kommer til at være virkelig skuffede, irriterede og vrede, siger RMT's generalsekretær, Mick Lynch.

  RMT har modtaget et tilbud fra arbejdsgiverne, som Mick Lynch mener er "ekstremt ødelæggende". Forbundets medlemmer skal stemme om tilbuddet, men RMT råder til at stemme nej.

 25. Gamle dopingprøver fælder 73 OL-deltagere

  Vægtløftningskonkurrencerne ved OL i London var hårdt plaget af doping. I mændenes 94-kiloklasse blev alle medaljevindere senere diskvalificeret for brug af anabolske steroider. I midten ses Ilya Ilyin fra Kasakhstan flankeret af russiske Alexandr Ivanov og moldoveren Anatoli Ciricu. (Foto: © Yuri Cortez/AFP/Ritzau Scanpix)

  I de senere år har Det Internationale Testagentur (ITA) med nye metoder genanalyseret i alt 2.727 dopingprøver fra OL i London i 2012.

  73 af dem var positive, og det betyder, at 31 medaljetagere i fire sportsgrene har måttet aflevere deres medaljer tilbage. Det oplyser ITA i en pressemeddelelse.

  - Resultatet viser klart, at i kampen mod doping skal alle til rådighed stående midler tages i brug for at beskytte retfærdigheden og atleterne, siger ITA-direktør Benjamin Cohen.

  - Nogle gange er tid et sådant værktøj, der gør det muligt at tage ny videnskab og nye metoder i brug ved prøver, der er taget for mange år siden, påpeger han.

  Vægtløftere står for 36 af de 73 positive prøver, der er blevet opdaget med forsinkelse. Atletikudøvere følger efter med 28 dopingsnydere.

  /ritzau/

 26. Congo opjusterer markant i dødstal efter massakre

  Dødstallet efter en massakre i landsbyen Kishishe i Den Demokratiske Republik Congo er blevet kraftigt opjusteret.

  Massakren skete i torsdags i sidste uge - lørdag blev der indledt en tre dage lang landesorg, og her lød det, at omkring 100 havde mistet livet.

  Nu er dødstallet steget til omkring 300, oplyser Congos industriminister, ifølge AFP.

  Regeringen anklager oprørsgruppen M23 for at stå bag, men det afviser militsen.

  Voldelige sammenstød mellem regeringsstyrker og oprørsmilitser er blusset op i den nordlige del af landet de seneste måneder.

 27. Børneforsker Per Schultz Jørgensen er død - han blev 89 år

  Per Schultz Jørgensen var gennem mange år en fremtrædende stemme i den offentlige debat om børns udvikling, dannelse og familien. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Ritzau Scanpix)

  Per Schultz Jørgensen, professor og tidligere formand for Børnerådet, er død i en alder af 89 år.

  Det skriver hans søn på Facebook.

  - Han sov fredeligt ind tidligt i morges på Gentofte Hospital, hvor han de seneste dage har været indlagt efter måneders kamp med lungekræften, skriver sønnen Kresten Schultz Jørgensen.

  Per Schultz Jørgensen var uddannet skolelærer, psykolog og dr. phil.

  Han var igennem mange år en fremtrædende stemme i den offentlige debat om børns udvikling, dannelse og familien.

  Som børneforsker kæmpede han en utrættelig kamp for at påvirke politikerne til at afskaffe forældres ret til at slå deres børn. Det, der hed revselsesretten.

  Det lykkedes i 1997.

  Han skrev også flere bøger om børne- og familielivet.

 28. Sydafrikas præsident Ramaphosa fredes af sit eget parti efter skandale

  Det sydafrikanske parti, ANC, vil ikke stemme imod sin egen leder, Cyril Ramaphosa, der også er landets præsident, når Ramaphosa i morgen er på dagsordenen i Sydafrikas parlament, Nationalforsamlingen.

  Det siger generalsekretær for ANC, Paul Mashatile, efter et krisemøde i partiet i dag.

  - Hvis Nationalforsamlingen går videre med dette i morgen, vil ANC ikke støtte et sådan forslag, siger Paul Mashatile ifølge Al-Jazeera og flere andre medier.

  Sydafrikas præsident er blevet centrum i et voldsomt, politisk stormvejr, efter et indbrud på hans farm har ledt til anklager om korruption.

  En ekspertgruppe nedsat af landets parlament konkluderer i en rapport, at Ramaphosa muligvis har forbrudt sig mod forfatningen. Ramaphosa har nu indledt en juridisk sag som modsvar på rapporten.

  I morgen skal sagen debatteres i nationalforsamlingen, men ANC, der sidder på 230 ud af 400 sæder i parlamentet, vil altså ikke støtte et eventuelt forslag om at fjerne Cyril Ramaphosa som præsident.

 29. Rusland: Ukrainske droner bag angreb på militærbaser

  Ifølge Ruslands forsvarsministerium var det resultatet af et ukrainsk droneangreb, da der i dag var eksplosionerto militære baser dybt inde i russisk territorium. Det skriver nyhedsbureauet AP.

  Ifølge ministeriet blev tre personer dræbt og fire såre på en russisk militærbase nær byen Rjazan. Rusland siger, at man lykkedes med at nedskyde de ukrainske angrebsdroner, hvorefter vragdelene forårsagede skader på personale og materiale på basen nær Rjazan.

  To russiske fly skal også være blevet lettere beskadiget, lyder det fra russerne.

  DR kan hverken be- eller afkræfte oplysningerne.

 30. Putin har krydset broen til Krim

  Den russiske præsident, Vladimir Putin, har krydset broen til halvøen Krim.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters og det russiske statsejede nyhedsbureau Tass.

  Broen, der er blevet kaldt "Putins bro", blev bombet i oktober. Putin sad ifølge Reuters bag rattet i en Mercedes og kommenterede broens tilstand på russisk stats-tv.

  - Den venstre side af broen, som jeg forstår det, er i funktionsdygtig stand, men ikke desto mindre skal den færdiggøres. Den led stadig lidt, vi skal bringe den til en ideel tilstand, sagde han blandt andet ifølge Reuters.

  Rusland har beskyldt Ukraine for at stå bag angrebet på broen, men Ukraine har ikke påtaget sig skylden.

  • Vladimir Putin krydsede også dele af broen til fods for at inspicere skaderne efter bombeangrebet. (Foto: © Mikhail Metzel, Ritzau Scanpix)
  • Broen er et prestigeprojekt for den russiske præsident og forbinder Rusland med den russisk annekterede Krim-halvø. (Foto: © Mikhail Metzel, Ritzau Scanpix)
  • Ukraine har sagt, at de en dag vil generobre Krim, som siden 2014 har været besat af russiske styrker. (Foto: © SPUTNIK, Ritzau Scanpix)
  1 / 3
 31. Tysk politi evakuerer julemarkeder i Düsseldorf

  Politiet har lukket alle julemarkeder i byen Düsseldorf.

  Ifølge det tyske medie Bild blev julemarkederne evakueret, efter at politiet modtog en trussel om, at en person ville køre en lastbil ind i et julemarked.

  Politiet har lukket den gamle bydel, hvor et julemarked var åbent, og lukkede også andre julemarkeder i byen.

  12 mennesker blev dræbt i 2016, efter en mand i en stjålen lastbil kørte ind i et travlt julemarked i Tysklands hovedstad, Berlin.

 32. FC Midtjylland sælger Evander til amerikansk klub

  Evander nåede 167 kampe for FC Midtjylland. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

  Fodboldklubben FC Midtjylland er blevet en profil fattigere.

  Brasilianeren Evander skifter efter 4,5 år på heden til den amerikanske klub Portland Timbers.

  - Klubben har givet mig mulighed for at spille store kampe i Europa, vinde pokaler, score mål og levere flotte præstationer sammen med mine holdkammerater. Jeg er yderst taknemmelig og sætter pris på al den glæde, alle i klubben har givet mig, siger Evander på FCM's hjemmeside.

  Midtbanespilleren nåede i 167 kampe at score 50 mål for klubben. Derudover har Evander været med til at spille Champions League og Europa League med den midtjyske klub.

  - Evander har via sine markante præstationer fortjent det her skifte. Det er en rigtig god case for begge parter, fordi vi har fået den pris, vi mener, han er værd, mens det ligeledes er et spændende skridt for Evander at komme til MLS, siger sportschef Svend Graversen til klubbens hjemmside.

  Klubben har ikke meldt ud, hvor mange penge, man har fået for Evander.

 33. Støjberg ærgrer sig over V-udmelding: Ellemann afsværger den borgerlige familie

  Det var ikke mange af partiformændene på Christiansborg, som havde en kommentar umiddelbart efter Jakob Ellemann-Jensens udtalelse om en mulig regering mellem Venstre og Socialdemokratiet.

  To, som dog havde, var Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt og Danmarkdemokraternes Inger Støjberg.

  Ifølge DF's formand var det en meget pragmatisk udmelding fra Ellemanns side.

  - Der er jo et rødt flertal. Men kan man gøre noget fra Venstres side for at undgå, at det er Alternativet og Enhedslisten, der spiller fandango de næste fire år, så synes jeg da, det lyder meget fornuftigt.

  Støjberg var derimod knap så begejstret.

  - Det lyder som om, at Jakob Ellemann nu afsværger den borgerlige familie. Det må vi så tage bestik af, siger Støjberg.

  Men Ellemanns udmelding kom dog ikke helt bag på Støjberg, der erkender, at der har været "noget flirteri gennem nogen tid".

  - Jeg har det som, ægtemanden kommer hjem og siger 'det er rigtig nok, jeg er flyttet hjem hos elskerinden for at se, om det kan fungere'.

 34. Aalborgs borgmester erkender bilagsrod: 'Dybt kritisabelt'

  Situationen er "dybt beklagelig og kritisabel".

  Sådan lyder det fra borgmester i Aalborg, Thomas Kastrup-Larsen (S), efter at det er kommet frem, at kommunens eventchef ikke har haft styr på bilagene efter besøg på lokale restauranter og værtshuse.

  Det var nyhedsmediet Nordjyske, der afslørede eventchef Søren Thorsts forbrugsmønster, og derefter bad kommunen revisionsfirmaet Deloitte om at gå økonomien i eventafdelingen igennem.

  Søren Thorst har nu fået en advarsel og skal også betale penge tilbage for to tilfælde, hvor udgifterne ved repræsentationsmøder har været højere end rimeligt. Det drejer sig om godt 5.000 kroner.

  - Jeg tager naturligvis afstand fra, at dokumentationen har været mangelfuld, hvilket bare ikke er godt nok, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen.

  Kommunen oplyser, at Søren Thorst tager advarslen til efterretning, men at han ikke har yderligere kommentarer, skriver Nordjyske.

 35. Mindst 27 døde i jordskred i Colombia

  En bus blev begravet, da et jordskred ramte i det nordvestlige Colombia i går.

  Det fortæller den colombianske præsident, Gustavo Petro, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  - Med sorg må jeg meddele, at indtil videre har 27 mennesker, inklusiv tre mindreårige, mistet livet i tragedien i Pueblo Rico, Risaralda, skriver præsidenten på Twitter.

  Risaralda-områdets guvernør, Victor Manuel Tamayo, har tidligere sagt, at fem personer var blevet reddet i live fra bussen.

  Colombia har været hårdt ramt af voldsomme regnskyl som følge af vejrfænomenet La Niña. Mange har mistet livet, mens flere end 538.000 menneskers tilværelse har været påvirket af den udsædvanligt store mængde nedbør, som regeringen har erklæret en national katastrofe.

Mere fra dr.dk