Nu lukker russiske Gazprom for gassen til Ørsted

Salget af gas til Ørsted stopper, fordi Ørsted ikke vil betale i rubler i stedet for euro.

Gazprom stopper med at sælge gas til Danmark klokken 6 onsdag morgen. (Foto: SPASIYANA SERGIEVA © Ritzau Scanpix)

Fra i morgen kommer der ikke længere til at flyde gas fra russiske Gazprom til det danske energiselskab Ørsted.

Det har Ørsted meldt ud for kort tid siden, og Gazprom bekræfter oplysningen.

Beslutningen kommer dog ikke som nogen stor overraskelse, for det statsejede russiske selskab har krævet, at andre lande skulle til at betale for gassen i den russiske valuta, rubler, i stedet for i euro, som man tidligere har gjort.

Det afviste Ørsted i går at gøre, og derfor var det forventet, at Gazprom ville stoppe handlen og afvise at sælge gas til Danmark.

- Vi har set fuldstændig det samme med selskaber i Polen, Bulgarien, Finland og Holland, at når de melder ud, at de ikke vil betale i rubler, så har svaret fra Gazprom med det samme været, at så kommer der ikke noget gas, forklarer DR's erhvervskorrespondent, Jakob Ussing.

Rusland og Gazprom kan dog ikke lukke for gasledningerne til Danmark, for sådan en ledning er der slet ikke mellem Danmark og Rusland. Danmark køber i stedet gas på det europæiske gasmarked, og det regner Ørsted med stadig at kunne gøre.

Kort efter udmeldingen fra Ørsted forsikrede Energistyrelsen her i Danmark da også om, at Gazproms stop for gassalg ikke kommer til at ændre på Danmarks situation i forhold til gas.

- Vi har stadigvæk gas i Danmark, og vi regner ikke med, at den situation ændrer sig her og nu. Men Danmark har planer klar, hvis situationen bliver forværret, lød det fra Energistyrelsens direktør, Kristoffer Böttzauw, i en pressemeddelelse.

Kan ramme priserne

Når det ikke har den store betydning for gasforsyningerne her og nu skyldes det altså, at Danmark stadig kan købe gas på det europæiske marked.

Så vi skal altså ikke frygte, at der ikke længere kommer til at være gas i fyret derhjemme. Så langt så godt.

I hvert fald ikke, som situationen er nu, men:

- Hvis Putin pludselig lukker for gassen til hele Europa, så er det en anden situation, vi står i, siger Jakob Ussing.

I første omgang bliver det store spørgsmål nærmere, hvad det kommer til at betyde for priserne, fortæller DR's erhvervskorrespondent, Jakob Ussing.

For da der i går kom en lignende melding om, at Holland ikke længere kan købe gas hos Gazprom, fik det priserne på det europæiske marked til at stige, og det har de gjort igen i dag.

- Vi skal huske, at gaspriserne i forvejen er på et ekstremt højt niveau. Markedsprisen er fem gange højere end for et år siden, siger han.

Derfor kan især de mange, der varmer deres hjem op med et naturgasfyr, også se frem til endnu en dyr fornøjelse, når vi igen nærmer os fyringssæsonen næste vinter.

- Priserne er svære at spå om. Men det er helt sikkert, at den billige gas, som vi har kendt i mange år, den er ikke på vej tilbage. Det bliver endnu en dyr vinter, og måske endnu dyrere end den, vi lige har haft, siger Jakob Ussing.

Der er omkring 380.000 danske husstande, der i dag varmer boligen op med naturgas. Der bruges også naturgas i dele af fjernvarmesystemet, der varmer mange andre boliger op.

Danmark er en lille fisk

At danske Ørsted siger nej til russernes krav om at betale for gassen i rubler betyder ikke meget for russerne i det store hele. Det forklarer Trine Villumsen Berling, der forsker i sikkerhedspolitik på Dansk Institut for Internationale Studier.

For i det spil er Danmark en "ret lille fisk".

Men kravet om at betale i rubler er ifølge hende en slags finte fra Vladimir Putin, der gennem nogle lidt tekniske ting kan få pengene til igen at strømme ind i den russiske statskasse, hvis de europæiske gasselskaber siger ja til kravet.

For det gør ifølge hende, at nogle betalinger, der før var fastfrosset af vestlige sanktioner, ikke længere vil være det. Og dermed kan der komme penge i statskassen for den russiske gas.

- Det er et problem. For hvad laver den russiske statskasse lige nu? Den finansierer en krig i Ukraine, siger hun.

Og faktisk er det lykkedes Vladimir Putin at skabe splid om den europæiske energipolitik, vurderer hun. For nogle lande vil gerne gå med på finten for at købe gas af russerne.

Til gengæld vurderer hun, at det er en "kæmpe succes", at EU-landene i går blev enige om en ny pakke af sanktioner, der inden udgangen i år skal reducere EU-landenes import af olie fra Rusland med to tredjedele.

- Olien tjener Rusland også meget mere på end gassen. Vi kan forvente, at der stadig vil være splid på gasspørgsmålet, men på olien har vi set en stor succes i går aftes, siger hun.