Seneste Nyt

Ryk lige en balle, så der er plads til nu otte milliarder indbyggere på Jorden

Kig til højre. Kig til venstre. Hvis du ser et menneske, er det ikke helt usandsynligt. For vi bliver flere og flere her på planeten.

Helt præcis ventes vi at runde otte milliarder indbyggere omkring den 15. november i år.

Det globale befolkningstal fortsætter nemlig med et stige, omend i et lidt langsommere tempo end tidligere.

Det viser en ny FN-rapport, der er udgivet i anledning af World Population Day, skriver nyhedsbureauet dpa.

Også levetiden forventes at stige. I 2050 forventes den gennemsnitlige jordboer at blive 77,2 år (mod 72,8 år i 2019).

Ifølge prognosen vil der blive ved med at komme mennesker til. I 2030 vil vi runde 8,5 milliarder mennesker. 9,7 milliarder i 2050. Og så forventes vi at toppe i 2080'erne med omkring 10,4 milliarder, skriver nyhedsbureauet AFP.

Stigningen kommer især til at koncentrere sig i Den Demokratiske Republik Congo, Egypten, Etiopien, Filippinerne, Indien, Nigeria, Pakistan og Tanzania.

Nyheder

 1. Musk har åbnet døren for Trump og Kanye West - men ingen adgang for Alex Jones

  Den tidligere præsident Donald Trump er velkommen tilbage på Twitter efter en afstemning blandt brugerne. Rapperen Kanye West, der var blevet lagt på is efter antisemitiske udtalelser, er også tilbage. Og det samme er eks-kickbokseren og influenceren med de kontroversielle udtalelser Andrew Tate og den kontroversielle canadiske psykolog Jordan Peterson.

  Også den republikanske poitiker Marjorie Taylor Greene, som har været en af Trumps mest højlydte støtter i beskyldningerne om, at der var tale om svindel, da Joe Biden vandt præsidentvalget, kan igen sprede sine meninger på Twitter.

  Det er alt sammen sket med henvisning til retten til ytringsfrihed, efter at Elon Musk har overtaget Twitter. Men verdens rigeste mand har tilsyneladende også en grænse, som man ikke skal krydse.

  Således har han udelukket, at konspirationsteoretikeren og radioværten Alex Jones igen får adgang, efter både hans personlige profil og hans website, Infowars', profil blev lukket ned tilbage i september 2018 med henvisning til, at Jones havde overskredet platformens regler for krænkende overførsel.

  Musk forklarede ifølge The Guardian i en debat med Twitter-brugere, at han selv har mistet sit førstefødte spæde barn, og han ikke vil vise barmhjertighed overfor nogen, der har udnyttet børns død til at tjene penge, i politisk henseende eller til at blive berømt, sådan som Jones har gjort det i forbindelse med Sandy Hook-massakren.

 2. Høj lyd og advarsels-sms: Tyske myndigheder tester nyt varslingssystem

  Sønderjyder og folk på besøg i regionen kan få sig lidt en af en forskrækkelse tirsdag eftermiddag. Hvis du befinder du dig i Sønderjylland tirsdag klokken 16 og er koblet på en tysk telemast, kan du nemlig både høre en skarp advarselslyd og få en test-sms, som de tyske myndigheder udsender, advarer politiet i en pressemeddelelse.

  I Tyskland er man i gang med at udvikle og teste et nyt mobilbaseret varslingssystem, der kan sende advarsler til alle borgeres mobiltelefoner i et område gennem dets telemaster. Og hvis man er koblet på en tysk telemast, når varslingen udsendes, modtager man den tyske varsel.

  Den vil blive transmitteret til telefonen, også selvom man ikke har downloadet en app eller tilmeldt sig en tjeneste. Teknikken kaldes cell broadcast og svarer til, at telefonen modtager en radiotransmission.

  I Danmark er myndighederne også i gang med at udvikle et tilsvarende system med den samme teknologi, og det system skal også testes senere i år, meddeler politiet.

 3. To mænd forsvundet efter oversvømmelser i Albanien

  • Store dele af byen Skhoder med omkring 112.000 indbyggere stod over vand efter to dage med voldsomme regnskyl. (Foto: © GENT SHKULLAKU, Ritzau Scanpix)
  • Indbyggere i Skhoder på vej ned af en af byen gader, som står under vand. (Foto: © GENT SHKULLAKU, Ritzau Scanpix)
  • Vandmasserne har omringet hovedmoskén i Skhoder. (Foto: © GENT SHKULLAKU, Ritzau Scanpix)
  • Landsbybeboerne i Kuc nær Skhoder redder deres køer fra oversvømmelserne. (Foto: © GENT SHKULLAKU, Ritzau Scanpix)
  • Regnmasserne er gået hårdt ud over de små byer i omegnen af Skhoder. (Foto: © FLORION GOGA, Ritzau Scanpix)
  • Floden Buna er gået over sine bredder. (Foto: © FLORION GOGA, Ritzau Scanpix)
  1 / 6

  En far og hans søn meldes savnet, efter at den bil, som de befandt sig, endte i en flod, som var gået over sine bredder. Det skete i det nordlige Albanien, som de seneste dage har været ramt af voldsomme regnskyl.

  Det lykkedes en pige, som også befandt sig i bilen, at redde sig, mens hendes far og bror blev taget af strømmen, oplyser det albanske politi på Facebook ifølge Reuters.

  Regnmasserne kommer i øvrigt efter et år, hvor Albanien har været ramt af tørke, og det har blandt andet været et alvorligt problem, fordi Albanien er afhængig af vandkraft for at forsyne landet med strøm. Derfor har man været nødt til at importere energi udefra.

 4. Pan Idræt kritiserer droppet regnbue-armbind: Nemt at være frontkæmper, når det ikke koster noget

  Pan Idræts formand kritiserer DBU for at have droppet regnbuearmbindet.

  Idrætsorganisationen Pan Idræt, som repræsenterer LGBT+-miljøet, går nu i rette med DBU's beslutning om at droppe det regnbuefarvede One Love-anførerarmbind under VM.

  - Det er en virkelig forkert beslutning, DBU har truffet. Det er jo nemt at være frontkæmper, når det ikke koster noget, og i denne her omgang var vi så villige til at betale en bøde, men ikke den endelige regning.

  - Et gult kort er en billg pris for at slå et slag for menneskerettigheder, migrantarbejdere, kvinderettigheder og LGBTQ i det hele taget. jeg synes, at det er rigtig, rigtig ærgerligt, at den her beslutning er blevet truffet, siger Pan Idræts formand, Christian Bigom og tilføjer, at han har svært ved genkende DBU i forhold til det samarbejde, som Pan Idræt har med organisationen om mangfoldighed i fodbolden herhjemme.

  Danmark var en af syv deltagerlande, som havde planlagt at spille med One Love-armbindet, men som alle droppede det, da Fifa truede med, at det kunne få både sportslige og økonomiske konsekvenser.

  - Vi ønsker ikke, at vores spillere og vores sportslige præstationer skal lide under de markeringer, vi gerne vil lave.

  - Jeg er ekstremt skuffet over Fifa i den her sag. De har kendt til vores budskab i månedsvis, sagde DBU-direktør Jakob Jensen om beslutningen.

 5. Fifa tillader ikke belgisk budskab på VM-trøje

  Belgiens anfører, Eden Hazard, iført den omtalte trøje. (Foto: © Shutterstock, Copyright (c) 2022 Shutterstock. No use without permission.)

  Først fik Danmark ikke lov til at bære en træningstrøje med budskabet "Human Rights for all" ved VM, og nu har Belgien også fået afvist deres ønske om at bære en trøje med et symbolsk budskab.

  Fredag skulle belgierne have spillet mod Canada iført hvide udebanetrøjer med skriften "Love". Det siger direktør i det belgiske fodboldforbund Peter Bossaert.

  - Ordet kærlighed skal fjernes. Det er sørgeligt, men Fifa efterlader os ikke noget valg, siger Peter Bossaert ifølge Het Nieuwsblad.

  Danmark og en række andre lande droppede tidligere i dag, at anføreren skulle spille med et regnbuefarvet anførerbind om armen, da de frygtede sanktioner fra Fifa.

  Det møder kritik fra idrætsprofessor Hans Bonde, som mener, at DBU gemmer sig. Den historie kan du læse mere om her.

 6. WHO advarer: Millioner af ukrainere står over for 'livstruende' vinter

  I den østukrainske by Kherson er der stort set ingen strøm. En af de få bygninger med strøm er byens togstation - og her flokkes indbyggerne om at få opladet deres smartphones. (Foto: © GENYA SAVILOV, AFP or licensors)

  Den kommende vinter kan blive "livstruende" for millioner af ukrainere.

  Det siger Hans Kluge, europæisk chef i Verdenssundhedsorganisationen, WHO, under et besøg i dag i Ukraines hovedstad, Kyiv.

  WHO har registreret flere end 700 angreb på sundhedsfaciliteter, siden Rusland begyndte sin invasion af Ukraine.

  Angrebene betyder, at hundredvis af hospitaler og sundhedsfaciliteter ikke længere fungerer fuldt ud, fortæller Kluge.

  Desuden mangler flere ukrainske byer strøm, vand og varme efter de russiske bombardementer på el-værker og anden infrastruktur.

  - Vi forventer, at mellem to og tre millioner mere kommer til at forlade deres hjem i søgen efter varme og sikkerhed, siger han ifølge Ritzau.

 7. Belgien konfiskerer så meget kokain, at de mangler kapacitet til at brænde den

  Det vælter ind med kokain fra Latinamerika til Antwerpen-havnen i Belgien, og tolderne finder og konfiskerer så meget af det, at det kniber med at destruere det.

  Derfor er de belgiske myndigheder nu bekymret for, at bander vil forsøge at røve de depoter, hvor de forbudte stoffer bliver opbevaret, indtil de bliver brændt.

  - Der er et problem med forbrændingskapaciteten, siger Francis Adyns, talsperson for de belgiske toldmyndigheder ifølge The Guardian til nyhedsbureauet AFP, og fortæller, at man er i gang med at finde en løsning.

  Belgierne er nu godt på vej til at konfiskere mere end 100 ton kokain i år, og det vil slå sidste års rekord på 89,5 ton. Ifølge de lokale medier har bandemedlemmer brugt droner til at finde ud af, hvor de konfiskerede stoffer bliver opbevaret.

  Myndighederne forsøger at destruere stofferne så hurtigt som muligt, men hensynet til miljøet sætter nogle begrænsninger, siger Adyns til AFP.

 8. Dansk ultraløber vinder glohedt ørkenløb på 255 kilometer og sætter ny banerekord

  Kristina Schou Madsen løb de 255 kilometer på 31 timer, 5 minutter og 40 sekunder. (Foto: © Bjørn Sørensen, Bjørn Sørensen)

  Det var fedt, brutalt og kvalmende.

  Sådan beskriver den danske ultraløber Kristina Schou Madsen sin seneste bedrift. Tidligere i dag vandt den 36-årige koldingenser ekstremløbet Ultra Desert, som er et etapeløb på 255 kilometer fordelt over fem dage gennem Namibias ørken.

  - Jeg er ovenud stolt og tilfreds over min præstation. Jeg har slået banerekorden med næsten to timer, og det er meget mere, end jeg turde håbe på, siger Kristina Schou Madsen til DR Sporten.

  Hendes tid lyder på 31 timer, 5 minutter og 40 sekunder. Hun blev løbets bedste kvinde og kom samlet set i mål som nummer to - blot 30 minutter efter vinderen Jack Tunney.

  Tiden er samtidig ny rekord på kvindesiden - en titel, hun også nappede, da hun vandt løbet tilbage i 2018.

  I videoen herunder kan du se Kristina Schou Madsen krydse målstregen.

  Kristina Schou Madsen er skuffet over, at det ikke lykkedes hende at tage den samlede sejr. Men sygdom undervejs i løbet og en fejlslagen strategi satte hende tilbage placeringsmæssigt. Hun formåede dog at kæmpe sig tilbage takket være "et stærkt mindset".

  - Jeg var aldrig tæt på at give op, selvom jeg kastede op på tredjedagen, og der ikke var meget i overskudstanken. Jeg ville bare have den rekord, siger hun.

  For nu slapper Kristina Schou Madsen af med kaffe og cola, men allerede til februar venter næste udfordring i form af polarløbet Ice Ultra - 230 kilometers strabadser gennem Lapland i Sverige.

  - Der skal lige gå et par dage, før jeg tænker på det, men selvfølgelig bliver jeg klar. Når jeg kommer hjem til Danmark, begynder jeg træningen med sneskoene på, siger hun.

  Når Kristina Schou Madsen til februar løber i Sverige, løber hun fra, med og mod en barndom med fysisk og psykisk vold. Den historie kan du læse mere om her.

 9. Mere end hvert femte indlagte barn i psykiatrien bliver udsat for tvang

  Børn og unge, der er indlagt i psykiatrien, bliver i stigende grad udsat for tvang.

  Det konkluderer Sundhedsstyrelsen i en ny rapport.

  Mere end hver femte barn - 21,1 procent - oplever enten at blive tvangsfodret, tvangsfikseret, tvangsmedicineret, fastholdt eller på anden måde udsat for tvang.

  I 2015 var det 15,3 procent.

  Sundhedsstyrelsen kalder udviklingen "stærkt bekymrende" og skriver, at der er behov for "skærpet fokus" på at nedbringe tvang blandt børn og unge.

  Foreningen Bedre Psykatri kritiserer den øgede brug af tvang og kalder den et "enormt overgreb over for børnene".

  - Ofte bliver der brugt tvang, fordi der mangler personale på afdelingerne, vurderer generalsekretær i Bedre Psykatri Jane Alrø Sørensen, ifølge Ritzau.

  Det tager nemlig mere tid og er mere ressourcekrævende at tale med og overbevise børn og unge om, at de eksempelvis skal spise, konstaterer hun.

 10. Se billederne: De danske håndboldkvinder vender hjem med EM-sølvet

  Omgivet af familie og venner blev spillerne og staben fejret som følge af den første danske finaleplads ved en slutrunde i 18 år. (Foto: © Claus bech, fotograf@clausbech.dk)

  Med EM-sølvmedaljer i tasken landede Danmarks håndboldkvinder mandag aften i Kastrup Lufthavn.

  Gårsdagens skuffelse efter finalenederlaget til Norge er så småt fordampet, fortæller landsholdsspilleren Trine Østergaard.

  - Vi var gode til ude i omklædningsrummet at sige, at vi var stolte af den præstation, som vi har leveret, siger hun.

  - Det er den bedste præstation i 18 år, som et kvindelandshold har formået at lave, så det er vi rigtig stolte over.

  Ifølge landstræner Jesper Jensen er der ingen tvivl om, at slutrunden i Slovenien vil stå som en positiv oplevelse.

  - Vi har ramt semifinaler ved de tre seneste mesterskaber, så når du spørger mig lige nu, så tror jeg, at jeg vil være skuffet, hvis dansk kvindehåndbold ikke kvalificerer sig til OL i 2024, siger han.

  • De danske håndboldkvinder landede i Kastrup Lufthavns Terminal 3. (Foto: © Claus bech, fotograf@clausbech.dk)
  • Mie Højlund bydes velkommen på dansk grund. (Foto: © Claus bech, fotograf@clausbech.dk)
  • Familie og venner ventede med flag, sodavand og sandwiches. (Foto: © Claus bech, fotograf@clausbech.dk)
  • Landstræner Jesper Jensen mener, at Danmark har et enormt stærkt fundament for fremtiden. (Foto: © Claus bech, fotograf@clausbech.dk)
  • Direktør i Dansk Håndbold Forbund Henrik Jacobsen takkede spillerne og staben for deres indsats. (Foto: © Claus bech, fotograf@clausbech.dk)
  1 / 5
 11. 56 forhandlere politianmeldt for ulovligt salg af engangs-e-cigaretter

  Sikerhedsstyrelsen har i en større aktion politianmeldt 56 forhandlere af ulovlige engangs-e-cigaretter.

  Aktionen har også ført til 36 millioner kroner i bødeindstillinger, skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

  - Forhandlerne er med til at skade børn og unge ved at sælge disse ulovlige nikotinholdige varer. De skal også vide, at det kan koste dem meget dyrt, siger kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Lone Brose.

  Sikkerhedsstyrelsen har desuden fået lukket 280 profiler på Snapchat, Instagram, TikTok og Facebook, hvor de ulovlige e-cigaretter er blevet forsøgt solgt, skriver Ritzau.

 12. Dødstallet stiger - 162 dræbt i jordskælv i Indonesien

  • En mand i byen Cianjur peger på de ødelagte huse efter jordskælvet. (Foto: © ANTARA FOTO)
  • Flere hundrede er blevet såret i jordskælvet. De bliver behandlet på et hospital i Cianjur. (Foto: © TIMUR MATAHARI, AFP or licensors)
  1 / 2

  Dødstallet efter et jordskælv i Indonesien er nu steget til 162 personer.

  Det oplyser det lokale medie Kompas.com, som citerer guvernøren i Vestjava.

  Jordskælvet ramte med en styrke, der svarer til 5,6 på Richterskalaen, nær byen Cianjur, der ligger omkring 100 kilometer syd for hovedstaden Jakarta.

  Langt de fleste mennesker er døde i sammenstyrtede bygninger.

  Guvernøren oplyser desuden, at over 13.000 mennesker er blevet fordrevet, og over 2.200 hjem er blevet ødelagt i jordskælvet, skriver BBC.

  Tidligere meldte Indonesiens nationale kriseberedskab, at 52 var omkommet og 700 såret.

 13. Pas på - DMI advarer om voldsomt vejr på Sjælland

  Trafikanterne på store dele af Sjælland gør klogt i at lette foden fra speederen og holde god afstand til de forankørende.

  Der er nemlig meget begrænset udsyn i eftermiddag på grund af tæt rimtåge, og derfor er der en forhøjet risiko for trafikuheld.

  Danmarks Meteorologiske Institut har udsendt en såkaldt Kategori 1-varsel om voldsomt vejr. Varslet gælder i følgende områder: Nordvestsjælland, Midtsjælland, Sydvestsjælland, Lejre, Frederikssund og Næstved.

  DMI opfordrer derfor trafikanterne til at køre forsigtigt og regne med længere transporttid end normalt.

  En stor del af Sjælland er omfattet af varslet om tæt rimtåge. (© dmi)

  Oven i købet er der meldt om risiko for stedvis sne- rim- og isglatte veje i store dele af landet.

 14. Den østukrainske by Kherson er stadig uden strøm: Det har førsteprioritet

  Folk i Kherson fylder vand på flasker nær floden Dnipro. (Foto: © MURAD SEZER)

  Den østukrainske by Kherson er stadig uden strøm, oplyser præsident Zelenskyjs kontor ifølge ukrainsk tv.

  - Der er ingen elektricitet i Kherson. Vi arbejder på det, siger kontorchef Kyrylo Tymosjenko og tilføjer, at det har højeste prioritet, skriver CNN.

  Ukrainske styrker erobrede den strategisk vigtige by 11. november, efter at Rusland havde haft kontrol med byen siden begyndelsen af krigen i februar.

  Tymosjenko oplyser, at regeringen har oprettet et netværk af telte og bygninger, hvor byens indbyggere kan få adgang til vand og få opvarmet deres mad.

 15. Efter problemer med sne og glatte veje: Plusgrader har gjort en forskel

  Det er især Vestsjælland, der har været plaget af glatte veje i dag med flere uheld på E20-motorvejen i formiddags. (© DR)

  Ugen startede med en kold og snefyldt mandag morgen med glatte veje over hele landet.

  Men i løbet af dagen har temperaturer over frysepunktet gjort trafikken lidt mere sikker og ulykkerne færre, oplyser Vejdirektoratet ifølge Ritzau.

  - Plusgraderne har gjort en forskel, det må man sige. Og der ligger heller ikke noget snedække mere, siger vagthavende ved Vejdirektoratet Jakob Riis-Petersen.

  - Kombinationen af plusgrader og ingen nedbør har hjulpet på det, siger han.

  Ifølge Ritzau forventer Vejdirektoratet ikke nogen trafikale problemer i løbet af mandag eftermiddag på grund af frost.

  Det er dog alligevel værd at passe lidt på, når du bevæger dig ud på veje og cykelstier de kommende morgener.

  For selvom det følge DMI ser ud til, at temperaturen vil holde sig over frysepunktet i de kommende dage, kan der fortsat være glatte veje i natte- og morgentimerne.

 16. Kasakhstans præsident genvalgt med overbevisende sejr

  Kassym-Jomart Tokajev skal fortsat lede Kasakhstans befolkning. Det viser resultatet efter søndagens valg, oplyser den kasakhiske valgkommission ifølge Ritzau.

  Den 69-årige leder fik et overvældende flertal - 81,31 procent af stemmerne, viser valgkommissionens foreløbige optælling. Det endegyldige resultat ligger først klar senere på ugen, når brevstemmer fra udlandet også er optalt.

  Resultatet er dog ikke overraskende, da Tokajevs modkandidater har været nærmest ukendte for befolkningen, fordi ingen af de fremtrædende oppositionsfolk har fået lov til at stille op.

  Valget blev afholdt, knap et år efter at Kasakhstan blev ramt af voldsomme uroligheder, hvor præsidenten slog nådesløst ned på demonstranterne på gaden. 238 personer blev dræbt ved protesterne, der primært rettede sig mod høje leveomkostninger i landet.

  Tokajev har tidligere været kendt som en Putin-tro allieret, men har nu sat en kurs for Kasakhstan, der skal få landet væk fra russisk dominans.

 17. Norge underskriver milliardaftale om gas til Ukraine

  Norge vil hjælpe Ukraine med indkøb af gas for to milliarder norske kroner.

  Det svarer til mere end 1,4 milliarder danske kroner.

  Det oplyser den norske finansminister, Trygve Slagsvold Vedum, i en pressemeddelelse ifølge det norske medie VG.

  Norge har tidligere luftet ideen om at indgå en aftale om gasindkøb til Ukraine, men nu er der altså sat en underskrift på aftalen.

  - Nu kommer vinteren for alvor i Ukraine. Russerne har gjort energi til et våben i krigen og bruger angreb på kritisk infrastruktur som et virkemiddel for at knække Ukraine, siger finansministeren ifølge den norske avis VG.

  Støtten gives gennem Den Europæiske Genopbygnings- og Udviklingsbank, EBRD.

  - Det er vigtigt, at støtten bliver givet gennem en etableret og internationalt anerkendt organisation, som sikrer, at pengene bliver brugt effektivt og gennemsigtigt, siger den norske finansminister ifølge VG.

 18. Landstræneren regner med Pernille Harder til VM

  Pernille Harder blev skadet i en landskamp mod Schweiz. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

  Bare rolig.

  Chelsea-stjernen Pernille Harder skal nok nå at blive klar til VM næste sommer, selvom hun lige er blevet opereret for en skade.

  Det siger den danske landstræner Lars Søndergaard til Ritzau.

  - Jeg vil lade Chelsea om, hvad de skriver, for det er deres lægelige vurdering. Jeg regner med, at hun er klar til VM, men mere kan jeg egentlig ikke sige.

  - I og med der er et indgreb, kommer det selvfølgelig til at tage noget tid for hende at blive klar. De vil sikkert bygge det grundigt op, og derfor er der også noget uvished om, hvor lang tid hun er ude, siger han.

  VM i fodbold for kvinder begynder den 20. juli næste år.

 19. Afghansk tolk får dom på 12 år for knivdrab på hustru

  Den 33-årige afghanske tidligere tolk, der dræbte sin 27-årige kone med 26 knivstik, har nu fået sin dom.

  Dommen lyder på 12 års fængsel og udvisning af Danmark.

  Drabet fandt sted på Asylcenter Aaløkke i Løgumkloster, hvor familien, der også bestod af fem børn, kom til i 2021 i forbindelse med Talibans invasion af Kabul.

  Den afghanske mand nægter sig skyldig og forklarer, at han forinden havde drukket en halv flaske whisky og en øl.

  - Jeg var fuld, påvirket. Jeg kunne ikke styre mig, sagde den tiltalte i retten ifølge Ritzau.

  Der var ingen vidner på stedet, men et vidne har fortalt, at han talte i telefon med den 27-årige kvinde, da hun blev angrebet.

 20. Pernille Harder er blevet opereret

  Den danske fodboldstjerne Pernille Harder står foran en pause, der bliver længere end først antaget.

  Angriberen er nemlig blevet opereret, efter hun fik en muskelskade i landskampen mod Schweiz.

  Det skriver hun på Instagram.

  - Det er aldrig sjovt, når sådan noget sker. Men jeg er klar til arbejde hårdt, skriver Pernille Harder.

 21. Mindst 56 omkomne efter jordskælv i Indonesien

  Folk samles, efter de er blevet evakueret fra en bygning. (Foto: © AJENG DINAR ULFIANA, Ritzau Scanpix)

  Med en styrke, der svarer til 5,6 på Richterskalaen, har et jordskælv ramt Indonesiens hovedø, Java.

  Indtil videre er meldingen ifølge nyhedsbureauet AP, at der er mindst 56 personer døde og omkring 700 kvæstede.

  Det siger Indonesiens nationale kriseberedskab.

  Mere præcist ramte jordskælvet nær byen Cianjur, der ligger 100 kilometer for hovedstaden Jakarta.

  Det er særligt sammenstyrtede bygninger, der er skyld i dødsfaldene og kvæstelserne, lyder det fra chefen for Cianjurs administration, Herman Suherman, ifølge Ritzau.

  - De fleste af dem er kommet til skade efter at være blevet fanget i sammenstyrtede bygninger, siger Herman Suherman.

  Opdateret klokken 13.08 med opdateret dødstal.

 22. Det er nu muligt at logge på e-Boks igen

  E-boks kører igen efter et nedbrud her til morgen.

  Det oplyser selskabets pressetjeneste til DR Nyheder.

  Tidligere mandag morgen var det ikke muligt at logge ind og se sin digitale post på grund af en fejl hos driftsoperatøren, KMD, som driver serverne bag e-Boks' løsning.

  Men det er der altså nu kommet styr på. Nedbrudet varede ifølge e-Boks lidt over en time.

 23. Midtjysk mand i retten for at have hjulpet kvinder med sæd til insemination

  Senere i dag skal en mand fra Ikast-området forklare sig for en dommer ved Retten i Herning.

  Manden nægter sig skyldig i overtrædelse af vævsloven, som gør det ulovligt at donere sin sæd privat.

  I Danmark skal man have en tilladelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed, hvis man skal håndtere væv og celler - hermed også sædceller.

  Den tiltaltes forsvarer, advokat Tyge Trier, siger i en skriftlig udtalelse til DR, at sagen er principiel.

  - Sagen er principiel og en prøvesag om den medicinske vævslov kan anvendes på den kammerat eller ven, der kommer forbi og hjælper det barnløse par. Der findes ikke fortilfælde, og vi håber, at byretten kommer frem til, at en sådan privat hjælp mod barnløshed ikke skal straffes.

  Der forventes at falde dom senere i dag, og manden risikerer en bøde på 40.000 kroner.

 24. Ny rekord i beskæftigelsen trods stigende inflation

  Flere danskere er kommet i arbejde.

  Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 6.300 flere lønmodtagere i september, end der var i august.

  Det nye beskæftigelsestal på 2.971.900 er en ny rekord, hvilket sker, samtidig med at vi i Danmark oplever en historisk høj inflation.

  Og ifølge cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre er det en spektakulær situation.

  - Det er imponerende, at der stadig kommer flere i arbejde på trods af de massive udfordringer, der i øjeblikket rammer den danske økonomi, siger cheføkonomen ifølge Ritzau.

  Han regner dog med, at beskæftigelsen vil falde netop på grund af den historisk høje inflation.

  Også Søren Kristensen, cheføkonom hos Sydbank, er positivt overrasket over den stigende beskæftigelse. Alligevel advarer han imod, at det kan skabe overophedning af arbejdsmarkedet.

  - En overophedning af arbejdsmarkedet kan forværre og forlænge den efterfølgende nedtur, siger Søren Kristensen ifølge Ritzau.

 25. Taylor Swift vinder prestigefyldt musikpris

  Taylor Swift med sine statuetter for Årets Kunstner, Årets musikvideo, Bedste kvindelige popkunstner, Bedste popalbum, Bedste kvindelige country-artist og bedste country-album, som hun alle hev med hjem fra AMA. (Foto: © Aude Guerrucci, Ritzau Scanpix)

  Taylor Swift har nok ikke lyst til at "shake it off", som hun synger i et af sine hits, efter hun ved søndagens American Music Awards løb med titlen som 'Årets kunstner'.

  Prisuddelingen er den største i musikkens verden, og årets kunstner den i manges øjne mest prestigefyldte pris af dem alle.

  - Jeg kan ikke beskrive, hvor ubegribeligt det er for mig, at jeg stadig laver det her, og at I stadig går op i det, siger sangeren på scenen, efter hun er blevet tildelt prisen.

  De seneste tre år har Taylor Swift udgivet fire nye album og to genindspilninger af tidligere album.

  Det er fans, der bestemmer, hvem der skal vinde til American Music Awards.

  Beyoncé, Harry Styles, The Weeknd, Drake, Adele og Bad Bunny var Swifts mednominerede i kategorien.

 26. Sønderjyder inviteres til borgermøde om bombesprængninger

  Syd- og Sønderjyllands Politi inviterer i dag til borgermøde i forbindelse med den evakuering af omkring 500 borgere, der fandt sted tirsdag i sidste uge.

  Det var fundet af to bomber fra Anden Verdenskrig i Kær nord for Sønderborg, der fik myndighederne til at slå alarm og gå rundt dør-til-dør for at få borgere væk fra området.

  Bomberne blev destrueret, da alle var kommet i sikkerhed.

  På borgermødet vil myndighederne give en orientering om, hvilke overvejelser der lå bag indsatsen og udførelsen af opgaven.

  Borgermødet afholdes klokken 17.30-19.00 i Sønderborg Teater.

  De to bomber stammer fra et nedstyrtet britisk bombefly, der i 1943 styrtede ned på en mark i Kær nord for Sønderborg.

  Alle borgere i området skulle minimum være på 2.300 meters afstand fra bomberne. Hver bombe vejede 500 kilo. (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix)
 27. E-boks er nede

  Her til morgen er det ikke muligt at logge ind og se sin digitale post på e-Boks.

  Tjenesten er ramt af et nedbrud, oplyser e-Boks' pressetjeneste til DR Nyheder.

  Årsagen er en fejl hos driftsleverandøren KMD - altså den virksomhed, der driver serverne bag e-Boks' løsning.

  Det er uvist, hvornår det igen bliver muligt at logge ind og se sin digitale post, oplyser e-Boks.

 28. Glat føre skaber uheld og lange køer her til morgen

  Der har især været travlt på Vestsjælland efter flere glatføreuheld her til morgen.

  DR's reporter Camilla Faurholdt-Löfvall befinder sig ved E20-motorvejen mellem Sorø og Slagelse, hvor køen er 14-15 kilometer lang.

  Foruden ulykker på motorvejen, har der været mindre hændelser med biler, der snurrer rundt på vejen på grund af glat føre, og lastbiler, der har besvær med at komme op af ramper.

  Derfor er opfordringen fra Vejdirektoratet: Hold god afstand, kør efter forholdene, og forvent længere transporttider.

  Der er glat føre i hele landet, advarer Vejdirektoratet.

 29. Zaporizjzja-atomkraftværket skal inspiceres efter eksplosioner

  Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) planlægger at inspicere atomkraftværket Zaporizjzja i dag.

  Det skriver agenturet i en pressemeddelelse ifølge Ritzau.

  Flere eksplosioner ramte ved værket i weekenden, og det er derfor, det nu skal tjekkes.

  IAEA's generaldirektør, Rafael Grossi, kaldte eksplosionerne "fuldstændig uacceptable" og forlanger, at det "stopper øjeblikkeligt".

  Agenturets generaldirektør, Rafael Grossi, siger ifølge RItzau, at nedslagene var faretruende tæt på atomkraftværket.

  - Vi snakker om meter, ikke kilometer, siger han.

  Atomkraftværket stod for en femtedel af Ukraines elektricitet før Ruslands invasion i februar.

  Kort efter invasionen kom værket under russisk kontrol, og Rusland og Ukraine har beskyldt hinanden for at stå bag flere skudepisoder i området.

Mere fra dr.dk