Salling Group og leverandør skal betale en million kroner i erstatning til keramiker

Salling Group og leverandøren skal desuden dække sagsomkostninger på knap 600.000 kroner.

Dagens dom i Højesteret betyder, at Salling Group og leverandør Ronald A/S skal betale en million kroner og sagsomkostninger til keramiker Anne Black. (© Katinka Hustad/Ritzau Scanpix)

Salling Group og leverandøren Ronald A/S skal sammen betale en million kroner til keramikeren Anne Black for at have krænket hendes ophavsret.

Det er Højesteret i dag kommet frem til, skriver Ritzau.

Sagen går helt tilbage til 2016, hvor Netto solgte en hængekrukke, en vase og en lågkrukke, der blev produceret af Ronald A/S.

Det fik keramikeren til at beskylde Salling Group, som står bag Netto-kæden, for at kopiere hendes produkter - og i første omgang endte sagen i Sø- og Handelsretten.

Her blev Salling Group og leverandøren Ronald A/S dømt skyldig i at bryde ophavsretten, fordi man havde produceret og solgt "meget nærgående efterligninger af de tilsvarende produkter fra Anne Black ApS".

Det resulterede i en bøde på 1,5 millioner kroner.

Den dog blev dog anket, og derfor var det Østre Landsret som i sommeren 2020 skulle afsige dom i sagen.

Her blev bødens størrelse ændret til 300.000 kroner, mens Salling Group og Ronald A/S stadig blev kendt skyldige i at have krænket ophavsretten.

Originale Anne Black-produkter og Anne Black-lignende produkter fra Netto. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix Denmark)

Har fået stor opmærksomhed

Sagen har fået meget bevågenhed, fordi store organisationer er gået ind i sagen på hver sin side af striden. Dansk Erhverv har støttet op omkring Salling Group, mens Dansk Industri har stillet sig på keramikerens hold.

Hos Salling Group ønskede man at blive frifundet i Højesteretten.

Ifølge Ritzau sagde koncernens advokat i sagen, Claus Barrett Christiansen, at der ikke var beviser for, at Salling Group skulle have kendt til keramikerens produkter.

Advokaten mente ikke, at produktet var kreativt nok og viste blandt andet en vase med riller i frem i retten.

- Vi sætter spørgsmålstegn ved, at det er et kreativt valg at dreje en vase, så der opstår drejeriller, sagde han ifølge Ritzau i retten.

- Man kan sammenligne det med jeans med høj talje. Det er ikke et kreativt valg. Det er en trend, som ikke kan beskyttes.

Dagens dom i Højesteret betyder, at Salling Group og Ronald A/S også skal dække sagsomkostningerne for i alt 588.484 kroner til Anne Black.