Forfatteren Salman Rushdie på operationsbordet efter knivstik i halsen i New York

Forfatteren Salman Rushdie ligger på en scene i New York, efter en mand havde angrebet ham. (Foto: Joshua Goodman © Associated Press)

Den britiske-indiske forfatter Salman Rushdie er blevet angrebet på en scene, da han skulle holde et foredrag i den vestlige del af delstaten New York, rapporterer nyhedsbureauet AP, der havde en journalist på stedet.

Ifølge journalisten stormede en mand scenen ved uddannelsescenteret Chautauqua Institution og angreb Rushdie, da han blev introduceret.

Politiet i New York siger i en erklæring, at Rushdie blev stukket i halsen med en kniv.

- Rushdie fik tilsyneladende et knivstik i halsen og blev transporteret med helikopter til et nærliggende hospital. Hans tilstand kendes endnu ikke, oplyser politiet.

Ifølge lægen Rita Landman, der hjalp Rushdie efter angrebet, havde forfatteren pådraget sig flere stiksår, skriver BBC, der også citerer Rushdies agent, Andrew Wylie, for, at forfatteren skulle være på operationsbordet.

Rushdie skulle ifølge politichefen i byen Erie, Dan Spizarny, være indlagt på et hospital i byen, hvor betjente bevogter ham.

New Yorks guvernør, Kathy Hochul, oplyste på et pressemøde omkring klokken 19.00 dansk tid, at Rushdie fortsat var i live, skriver BBC.

Hun oplyser også, at det var en politibetjent, der greb ind og stoppede angriberen.

Intervieweren, der også stod på scenen, pådrog sig en mindre hovedskade, og gerningsmanden blev hurtigt overmandet.

Politiet oplyser, at gerningsmanden er i deres varetægt.

Salman Rushdie ligger skærmet og bliver taget af, efter han blev angrebet på scenen, da han skulle til at holde et foredrag i delstaten New York (Foto: Joshua Goodman © Associated Press)

Rushdie var til stede på læreanstalten fredag formiddag lokal tid for at deltage i en debat om USA, der giver asyl til forfattere og kunstnere i eksil og "som et hjem for frihed til kreativ udfoldelse", fremgår det af institutionens hjemmeside.

Video fra stedet viser turmult lige efter Rushdie blev angrebet på scenen. Credit: Charlie Savenor.

Journalist: Kender ikke til sikkerhedsforanstaltninger

Ifølge Anne Alling, der er journalist bosat i USA, så er flere begyndt at sætte spørgsmålstegn ved de sikkerhedsforanstaltninger, der var fra uddannelsescenterets side, siden gerningsmanden kunne nå Salman Rushdie.

- Præcis hvilke sikkerhedsforanstaltninger, der var ved det her, ved vi ikke. Lige nu stilles der spørgsmålstegn ved, om sikkerheden var i top, når det nu var Salman Rushdie, der skulle tale her, siger hun til TV Avisen.

Salman Rushdie på vej til hospitalet efter angrebet. (Foto: TWITTER @HORATIOGATES3 © Ritzau Scanpix)

Flere reagerer på knivstikkeriet

Kathy Hochul har bedt delstatens politi hjælpe "hvor det end er nødvendigt" med efterforskningen af knivstikkeriet.

- Vores tanker går til Salman og hans kære efter denne forfærdelige begivenhed, skriver hun i et tweet.

Screendump fra Twitter.

Også premierminister Boris Johnson skriver på Twitter:

- Sir Salman Rushdie blev stukket for at udøve en rettighed, vi aldrig må stoppe med at forsvare, skriver han.

I PEN America, der er en verdensomspændende forening af forfattere, er de også chokeret over angrebet.

- Vi kan ikke komme i tanke om nogen sammenlignelig hændelse med et offentligt voldeligt angreb på en litterær forfatter på amerikansk jord, lyder det i en erklæring.

Rushdie har tidligere været præsident for organisationen og har brugt "utrættelig energi" på at hjælpe andre, skriver organisationens administrerende direktør, Suzanne Nossel.

- Vi håber og tror inderligt, at hans essentielle stemme ikke kan og ikke vil blive bragt til tavshed, tilføjer hun.

Den populære forfatter Stephen King skriver på Twitter, at han håber, at Salman Rushdie er okay.

Screendump fra Twitter.

Rushdie har levet med dødstrusler i årevis

Rushdie er tidligere blevet ramt af en fatwa, en islamistisk dødsdom, og "De sataniske vers" har været forbudt i Iran siden 1988, da mange muslimer anser den for at være blasfemisk.

Irans afdøde leder Ayatollah Ruhollah Khomeini udstedte i 1989 en fatwa, eller edikt, der opfordrede til Rushdies død.

Det ændrede Salman Rushdies liv, og han har siden da konstant været omringet af sikkerhedsfolk.

I 1996 var forfatteren inviteret til København for at modtage EU's prestigefyldte litterære Aristeion-pris, der i dag hedder EU's litteraturpris.

Men frygten for angreb fik dengang daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussens (S) regering til i første omgang at nægte Salman Rushdie indrejse i Danmark, da man ikke kunne garantere for hans sikkerhed.

Den britiske forfatter Salman Rushdie får en snak med statsminister Poul Nyrup Rasmussen på dennes kontor i Statsministeriet onsdag. NORDFOTO 1996 (Foto: BJARKE ØRSTED © Scanpix Danmark)

Men efter en veritabel mediestorm ombestemte Nyrup sig til sidst, og Rushdie kunne omsider hente sin pris på Kunstmuseet Arken i Ishøj syd for København under et kæmpe politiopbud.

Og det var ikke den omdiskuterede forfatteres sidste besøg til Danmark. I 2018 lagde han vejen forbi den fynske festival Heartland.

Her deltog han i festivalens såkaldte Talk-program, hvor gæsterne kunne overvære interviews med blandt andre kunstnere.