Seneste Nyt

SAS og selskabets piloter har indgået en ny overenskomst efter to ugers strejke

SAS og selskabets strejkende piloter er nået til enighed om en ny aftale.

Det erfarer DR Nyheder.

Det sker efter flere dages maratonforhandlinger i Näringslivets Hus i Stockholm.

Ifølge DR Nyheders oplysninger løber aftalen frem til september 2027, og den giver blandt andet piloterne en øvre arbejdstid på 60 timer om ugen.

Aftalen indebærer også, ifølge DR Nyheders oplysninger, at de piloter, der blev fyret under coronakrisen, bliver genansat, som det har været et krav fra piloterne.

Endvidere erfarer DR Nyheder, at SAS Pilot Group får eksklusivret på overenskomsten for SAS-selskaber.

Siden 4. juli har omkring 900 piloter fra Danmark, Norge og Sverige strejket. I den periode er omkring halvdelen af SAS' daglige afgange blevet aflyst.

SAS oplyste i en pressemeddelelse i torsdags, at strejken har forårsaget mere end 2.550 aflysninger af flyvninger, ramt flere end 270.000 passagerer og kostet selskabet i omegnen af én milliard kroner.

Aftalen er dog ikke officielt præsenteret endnu, ligesom SAS endnu ikke har bekræftet, at aftalen er faldet endeligt på plads. Bestyrelsesformand i SAS, Carsten Dilling, siger dog til svenske Dagens Industri, at der er indgået en aftale.

- Vi har en aftale. Nu skal vi bare få de sidste underskrifter på plads, siger Carsten Dilling til mediet omkring klokken 21.

Nyheder

 1. DR's journalist i Ukraine: Man taler om en energimæssig katastrofe, som kan tage årtier at genoprette

  Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har indkaldt til krisemøde, efter at russiske styrker angiveligt har sprængt dæmningen Nova Kakhovka i Kherson i luften her til morgen. Dette er et arkivbillede. (Foto: © Maxar Technologies, Ritzau Scanpix)

  DR-journalist Anna Gaarslev, der lige nu befinder sig i Ukraine, fortæller, at det ser ud som om, at sprængningen har medført omfattende skader.

  - Det betyder, at de mennesker, der bor omkring floden, risikerer at blive oversvømmet. Derfor er man nu i gang med evakueringer, siger hun.

  Hun fortæller desuden, at dæmningen forsyner borgere på Krim med rent drikkevand.

  - Så man taler allerede nu om, at det her har vidtrækkende konsekvenser for drikkevands- og energiforsyningen i mange år.

  - Det kan blive rigtig slemt. For energiforsyningen og for menneskers mulighed for at bo, hvor de bor. Man taler om en energimæssig katastrofe, som kan tage årtier at genoprette.

  Følg dækningen af angrebet på dæmningen i vores liveblog.

 2. Atomagentur: Sprængning af ukrainsk dæmning udgør fare for atomkraftværk, men situationen er under kontrol

  Sprængningen af dæmningen Nova Kakhovka i Kherson i Ukraine udgør en fare for atomkraftværket Zaporizjzja, men situationen omkring værket er under kontrol.

  Det oplyser Ukraines statslige atomagentur ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  En lignende melding kommer fra Det Internationale Atomenergiagentur. De overvåger situationen omkring dæmningen og fortæller, at der ikke umiddelbart er en direkte risiko for sikkerheden ved Zaporizjzja-værket.

  Det oplyser agenturet ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

 3. Hvis du har kørt for stærkt, skal du ikke længere vente så længe på bøden

  I dag lanceres et nyt digitalt bødesagssystem, der skal lette presset på landets domstole.

  Det får betydning for sager, hvor du ikke modsiger dig bøden.

  Domstolene slipper for op mod 100.000 fysiske retssager om året og for det administrative arbejde, der følger med.

  - Bøderne vil komme hurtigere ud til borgerne. Det frigiver også en hel del tid fra behandlingen af de her forenklede bødesager til at kunne fokusere på andre opgaver, siger IT-direktør i Domstolsstyrelsen, Martin Wood.

  Men det er ikke kun domstolene, der får glæde af det nye system. Politiet slipper også for at køre en masse papir frem og tilbage til retten.

  - At vi digitaliserer så stor en andel af sagerne betyder faktisk også, at vi kan automatisere noget af sagsbehandlingen i Politiets Administrative Center, siger Jeppe James Olsen, enhedschef for bødeområdet i Holstebro.

 4. Ukraines præsident Zelenskyj holder krisemøde, efter dæmning er sprængt i luften

  Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj har indkaldt til krisemøde, efter at russiske styrker har sprængt dæmningen Nova Kakhovka i Kherson i luften her til morgen.

  Det oplyser Oleksij Danilov, sekretær for Ukraines Nationale Sikkerheds- og Forsvarsråd, på Twitter.

  Ifølge nyhedsbureauet Reuters hævder den sydukrainske militære kommandoenhed, at russiske styrker har sprængt dæmningen Nova Kakhovka i luften.

  - Omfanget af ødelæggelsen, hastigheden og mængden af vand, og de sandsynligt berørte områder, er ved at blive klarlagt, skriver kommandoenheden på Facebook ifølge Reuters.

  Reuters skriver, at det kan udløse store oversvømmelser i et stort område af det sydlige Ukraine.

 5. Dagen byder på tørvejr, sol og op mod 24 grader

  Der venter endnu en dag med solrigt vejr og kun få skyer først på dagen. Her er det ved Baaring Vig på Fyn. (Foto: © Kim Søndergaard, (C) DR Nyheder)

  Der er ikke den store forandring i vejrudsigterne for tiden, og den største ændring i dag er, at temperaturen lokalt kan nå højere op end i går.

  Prognoserne har et spænd mellem 16 og 24 grader, køligst langs Vestkysten, varmest i de østlige egne, navnlig hovedstadsområdet.

  Vinden er fortsat svag til let, i Jylland mest fra vest, i resten af landet fra skiftende retninger. Skyerne over Jylland ligger der i den første del af dagen, men forsvinder i løbet af formiddagen de fleste steder.

 6. Venstreorienteret filosof vil være USA's næste præsident

  Den progressive politiske aktivist og filosof 70-årige Cornel West meddelte i går, at han vil forsøge at blive USA' præsident i 2024.

  West stiller op for Folkets Parti - et lille venstreorienteret parti, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  - Jeg stiller op for sandhed og retfærdig som præsidentkandidat for Folkets Parti for at genintroducere USA for dets bedste jeg - kæmpe for at sætte en stopper for fattigdom, massefængsling, at stoppe krige og økologisk kollaps, garantere boliger, sundhedsydelser, uddannelse og en løn, man kan leve af til alle!, skriver han på Twitter.

  Cornel West har en meget lille chance for at ende som præsident. Men historikken viser, at kandidater uden for de to store partier, Demokraterne og Republikanerne, kan få stor indflydelse på et præsidentvalg, fordi de kan tage stemmer fra de store partiers kandidater.

  Mange analytikere mener for eksempel, at den demokratiske kandidat Al Gore ville have slået George W. Bush i 2000, hvis det ikke havde været for Ralph Nader fra Det Grønne Parti.

  Nader var på stemmesedlen i flere vigtige svingstater, hvor præsidentvalget blev afgjort af få hundrede stemmer.

 7. Microsoft skal betale millioner for krænkelse af børns privatliv

  Microsoft er anklaget for at overtræde en lov om børns privatliv på internettet ved at indsamle personlige oplysninger fra børn, der tilmeldte sig deres Xbox-gamingsystem.

  Det er sket uden at give forældrene besked eller indhente deres samtykke.

  Nu har den amerikanske virksomhed indgået forlig i sagen og skal betale 20 millioner dollar, svarende til omkring 140 millioner kroner, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Det er det amerikanske handelstilsyn, FTC, der har lagt sag an mod Microsoft.

  - Vores foreslåede kendelse gør det lettere for forældre at beskytte deres børns privatliv på Xbox og begrænser, hvilken information Microsoft kan indsamle og beholde om børn, siger Samuel Levine, direktør i FTC's afdeling for forbrugerbeskyttelse.

  - Denne sag bør også gøre det fuldstændig klart, at børns avatarer, biometriske data og sundhedsinformation ikke er undtaget fra loven.

  En talsperson fra Microsoft siger, at selskabet vil leve op til betingelserne i forliget, og at fremgangsmåden for at oprette en konto vil blive opdateret.

  Fra 2015 til 2020 har Microsoft beholdt data, de har indsamlet fra børn, når de oprettede en konto, selv om forældrene ikke har givet samtykke.

 8. Ukraine: Russiske styrker har sprængt stor dæmning i Kherson i luften

  Ifølge nyhedsbureauet Reuters hævder den sydukrainske militære kommandoenhed, at russiske styrker har sprængt dæmningen Nova Kakhovka i Kherson i luften.

  Ifølge Reuters kan det udløse store oversvømmelser i et stort område af det sydlige Ukraine.

  Den russisk-indsatte borgmester i byen Nova Kakhova afviser ifølge det statslige russiske nyhedsbureau RIA, at det skulle være sket, skriver Reuters.

  Den 30-meter høje og 3,2 kilometer lange dæmning blev bygget i 1956 som en del af et vandkraftværk.

 9. Mette Frederiksen mødte også CIA's direktør, og der er 'kun ros til den danske efterretningstjeneste'

  Statsminister Mette Frederiksen (S) fik eftersigende stor ros fra den amerikanske efterretningstjenestes leder i dag.

  Inden hendes møde med præsident Joe Biden i Det Hvide Hus, var hun nemlig forbi CIA's direktør.

  Og her fortæller hun, at der var meget ros at hente for den danske efterretningstjeneste.

  - Nu siger jeg det bare meget, meget direkte. Der er kæmpe ros til den danske efterretningstjeneste. Og beskeden er meget klar: At samarbejdet er tæt, og det er fortroligt, og der er ikke en finger at sætte på samarbejdet, siger Mette Frederiksen.

  Svaret falder på et spørgsmål om, om de har haft lejlighed til at tale om "FE-skandalen", som flere har sagt vil skade de danske efterretningstjenesters internationale samarbejder.

  - Jeg har ikke sagt det på noget tidspunkt i hele det her forløb. Men nu siger jeg det, fordi jeg har været her, og jeg har talt med dem i dag, siger hun.

 10. Brasilien lancerer plan, som skal stoppe skovrydning i Amazonas

  Brasiliens regering har løftet sløret for, hvordan den vil nå målet om at stoppe skovrydning i Amazonas.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Præsident Lula vil blandt andet styrke håndhævelsen af brud på miljølovgivningen, som beskytter verdens største tropiske regnskov.

  Under den tidligere præsident, Jair Bolsonaro, underskrev Brasilien en pagt med mere end 140 lande, som vil stoppe skovrydning globalt inden 2030.

  Landets nuværende præsident har ifølge Reuters gjort dette mål til midtpunktet i sin miljøpolitik.

 11. Biden: Danmark er en af vores bedste venner

  Inden Mette Frederiksen (S) og USA's præsident, Joe Biden, gik til møde i enerum, kom de med nogle korte udtalelser til pressen.

  - Danmark er en af vores bedste allierede og mest troværdige venner. Vi deler de samme værdier - hvilket er meget passende, nu, hvor du besøger os på jeres fejring af jeres grundlov. Og de værdier vil vi beskytte sammen ved blandt andet at stå op for den ukrainske befolkning, lød det fra den amerikanske præsident.

  Mette Frederiksen takkede Biden for USA's rolle i Nato-samarbejdet.

  - Vi vil fortsætte fra et dansk perspektiv med en stor støtte til Ukraine, sagde hun.

  Og så roste hun Biden for hans indsats på klimaområdet.

  - Jeg vil også gerne takke dig for dit lederskab i den grønne omstilling. Det er takket være dig og dit lederskab, at USA igen er med i klimakampen, sagde den danske statsminister.

 12. Tysk politiker sigtet for at bruge nazistisk udtryk

  En tysk politiker fra partiet Alternative für Deutschland er blevet sigtet for at bruge et nazistisk udtryk under en valgkamp i 2021.

  Det oplyser anklagemyndigheden i Halle i delstaten Sachsen-Anhalt ifølge Ritzau.

  Politikeren Björn Höcke skulle angiveligt have brugt ordene "Alles für Deutschland" under et arrangement i forbindelse med en valgkampagne i 2021. Det kan oversættes til "Alt for Tyskland."

  Og den går ikke, da mottoet i dag er forbudt at bruge i Tyskland, da det blev brugt af det tidligere nazipartis paramilitære underorganisation Sturmabteilung (SA), skriver Der Spiegel ifølge Ritzau.

  Björn Höcke nægter, at hans udtalelse er af straffemæssig karakter.

 13. Polsk minister kalder EU-Domstolen korrupt efter dom

  Den polske justitsminister, Zbigniew Ziobro, langer ud efter EU-Domstolen, efter den har dømt en polsk retsreform til at være i strid med EU-retten.

  Det skriver AFP ifølge Ritzau.

  - Dommen blev ikke skrevet af dommere, men af politikere, fordi den udgør en klar overtrædelse af de europæiske traktater, siger Ziobro.

  - EU's øverste domstol er korrupt. Domme bliver forfattet på jagtture og under festmiddage, hvor alkoholen flyder.

  Justitsministeren kommer dog ikke med nogle beviser for, at EU-Domstolen skulle være korrupt.

 14. Volbeat skifter guitarist: Henter dansk metalkoryfæ

  Det storsælgende danske rockband Volbeat har valgt at bryde med deres guitarist gennem ti år Rob Caggiano. Det oplyser bandet på deres Facebook.

  - Efter ti år har Volbeat og Rob Caggiano valgt at gå hver til sit, lyder det.

  I opslaget på Facebook kan bandet også fortælle, hvem der året ud skal håndtere guitararbejdet i bandet sammen med forsanger Michael Poulsen.

  Og det er ingen ringere end guitarist fra det enormt indflydelsesrige heavyband Invocater - Flemming C. Lund.

  Mens Invocator primært er kendt for deres albums i 90'erne, så har Flemming C. Lund holdt sine fingre beskæftiget i de danske metalband The Arcane Order og Temple of Scorn.

  Knap så voldsomt bliver det nok i Volbeat, der står bag stribevis af radiohits og Danmarks uofficielle håndboldhymne 'For Evigt'.

 15. Mike Pence klar til kamp om at blive republikansk præsidentkandidat

  USA's tidligere vicepræsident Mike Pence er nu parat til at kunne stille op til Republikanernes primærvalg og kæmpe om at blive partiets præsidentkandidat til valget i 2024.

  Han har nemlig afleveret de nødvendige dokumenter til USA's føderale valgkommission, så han kan stille op.

  Det var ventet, at Pence i løbet af ugen officielt ville meddele sit kandidatur. Inden for de næste dage forventer flere amerikanske medier også, at der vil komme en officiel video fra Pence.

  Mike Pence var vicepræsident under præsident Trump, men kom efter præsidentvalget i 2020 på dårlig fod med Trump. Pence var nemlig med til at godkende valgresultatet, der gjorde Biden til præsident - hvilket Trump stadigvæk fastholder var svindel.

  Efter stormen på Kongressen i 2021 har Pence flere gange kritiseret Trump for hans rolle under stormen.

 16. Ukraines viceforsvarsminister: Vi er i gang med flere 'offensive aktioner'

  Ukraine er i gang med en række "offensive aktioner".

  Det oplyser den ukrainske viceforsvarsminister Hanna Maljar på beskedtjenesten Telegram. Viceministeren nævner dog ikke noget om, hvorvidt det er startskuddet på den ukrainske modoffensiv, eller hvor det konkret drejer sig om.

  - Vi fortsætter det forsvar, vi startede den 24. februar 2022 (den dag, russerne invaderede, red.). Det indebærer også kontraoffensive handlinger. Derfor er vi i flere områder i gang med offensive aktioner, skriver hun.

  Særligt omkring Bakhmut fortsætter kampene, lyder det fra Hanna Maljar.

  Samtidig afviser hun også de russiske meldinger tidligere i dag om, at et større ukrainsk angreb i Donetsk er blevet slået tilbage.

  - Hvorfor siger russerne det? Fordi de vil aflede opmærksomheden fra et nederlag omkring Bakhmut, skriver hun.

 17. Dansk søskendepar på vandretur fundet i god behold

  To danskere, der forsvandt på en vandretur mellem Sverige og Norge, er fundet i god behold i Norge. Det meddeler politiet ifølge norske NRK.

  De danske vandrere er blevet fundet i god behold i en turisthytte på norsk jord, skriver politiet på Twitter.

  - De frivillige, som fandt danskerne vil også tage dem med. Politiet takker alle, som har været en del af indsatsen, lyder det.

  Et stort eftersøgningshold bestående af frivillige, redningshunde og politi har dagen i gennem ledt efter det danske søskendepar, der var på en tre dage lang vandretur fra fra Abisko i Sverige til Narvik i Norge mellem torsdag og søndag.

  Da de to danskere ikke mødte op som aftalt i Narvik søndag, begyndte myndighederne at lede efter dem.

 18. Redningshelikopter måtte vende om i redningsaktion af to danskere

  Redningsaktionen af to danskere vandrere, der er igangsat af norske og svenske myndigheder, har udfordringer.

  Ifølge NRK er et stort eftersøgningshold bestående af frivillige, redningshunde og politiet i gang med at lede efter danskerne. Også en redningshelikopter har været i spil, men den måtte vende om på grund af lavt skydække, skriver NRK.

  Generelt er redningsaktionen påvirket af det dårlige vejr i området, fortæller indsatsleder ved politistationen i Narvik Rune Pedersen til det norske medie.

  Det danske søskendepar er ikke mødt op i den norske by Narvik søndag som aftalt, og derfor er myndighederne begyndt at lede efter dem.

  Politiet vil i løbet af aftenen fortsætte redningsaktionen for fuld styrke. Afhængigt af vejret vil man også forsøge sig med endnu en redningshelikopter, der har specialudstyr til at søge efter de savnedes mobiltelefoner.

 19. EU-kommission opfordrer tech-giganter til at markere AI-genererede billeder

  Det satte gang i internettet, da et billede af paven i en lang hvid vinterfrakke dukkede op.

  Og står det til EU-kommissionen, så skal sådan et billede markeres med et mærke, der gør, at man ikke er i tvivl om, hvorvidt det, man ser eller læser, er genereret af kunstig intelligens - også inden EU's AI-regulering bliver til virkelighed med lov.

  - Dem, som har platforme, der potentielt kan udbrede AI-genereret misinformation, skal få styr på den teknologi, som kan genkende det indhold og klart markere det over for deres brugere, siger kommissionens vicepræsident for værdier og gennemsigtighed, Věra Jourová.

  Kommissionen vil have det til at gælde både videoer, billeder, tekst og lyd.

 20. Russiske radioer hacket: Falsk Putin fortalte, at Ukraine var gået ind i Rusland

  Indbyggerne i en række russiske regioner kunne tidligere i dag høre præsident Putin fortælle i radioen, at ukrainske tropper havde krydset den russiske grænse, og at der var erklæret undtagelsestilstand.

  - Ukrainske styrker, der er bevæbnet til tænderne af Nato og støttet af USA, har invaderet regionerne Rostov, Belgorod and Voronezj, lød det i meddelelsen.

  Men der var tale om en person, der udgav sig for at være præsidenten, og som via et hackerangreb kom igennem på flere radiostationer.

  Det siger talspersonen for den russiske regering, Dmitri Peskov, ifølge det statsejede nyhedsbureau RIA.

  - Alle budskaberne var falske, siger Peskov.

  Talen er også blevet delt på video på Twitter og beskedtjenesten Telegram.

  Det vides ikke, om personen handlede alene eller er del af en gruppe.

  Også i søndags var der hackere på spil. Ifølge The Guardian blev flere tv-stationer på Krim-halvøen hacket, så de viste et klip med ukrainske soldater, der tager fingeren op foran munden og tysser.

  Det var et klip, som den ukrainske regering har delt på Twitter i forhold til den ukrainske modoffensiv, som muligvis er i gang.

  - Planer er glade for stilhed. Der vil ikke komme nogen annoncering om, hvornår vi starter, står der i videoen, efter man har set de ukrainske soldater.

 21. Prins Harry overrasker dommer: Udebliver fra retsmøde

  Prins Harry mødte ikke op til et retsmøde ved High Court, hvilket svarer til landsretten, i London i dag. (Foto: © HANNAH MCKAY, Ritzau Scanpix)

  Prins Harry er mandag udeblevet fra et retsmøde ved High Court i London. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Den britiske prins har lagt sag an mod Mirror Group Newspapers (MGN), som udgiver aviserne Daily Mirror, Sunday Mirror og Sunday People.

  Han sagsøger MGN for ulovlig aflytning af telefonsvarerbeskeder og andre ulovlige forhold, som fandt sted mellem 1991 og 2011.

  Ifølge BBC har advokater fra MGN beskyldt prins Harry for at "spilde tiden", og også dommer Timothy Fancourt udtrykte overraskelse over prinsens fravær.

  Prins Harry forventes dog at indtage vidneskranken i morgen, tirsdag.

 22. EU-Domstolen slår fast: Polens omstridte reform af landets domstole er i strid med EU's regler

  Det var i strid med EU-retten, da den polske regering i 2019 gennemførte en reform af landets domstole, som blandt andet indskrænker dommernes uafhængighed.

  Det har EU-Domstolen her til eftermiddag fastslået i en dom.

  Ifølge dommen er der blandt andet problemer med det omstridte displinærkammer, som kan rejse sager mod polske dommere og straffe dem.

  Det er nemlig den polske regering, der bestemmer, hvem der sidder i kammeret, og ifølge EU-Domstolen opfylder dette hverken "uafhængighedskravet og kravet om upartiskhed", som ellers er ufravigelige principper i EU.

  Polens regering er flere gange blevet beskyldt for at se stort på de helt basale demokratiske spilleregler, ikke mindst retsstatsprincippet, som alle EU-landene ellers har skrevet under på, at de vil overholde. Og landet er allerede blevet ramt af millionstore tvangsbøder som følge af reformen.

  Det var Europa-Kommissionen, der havde anlagt søgsmålet, og polakkerne skal nu efterkomme dommen og ændre reformen. Ellers der blive anlagt en ny sag, som kan resultere i nye finansielle sanktioner mod det østeuropæiske land.

 23. To danskere forsvundet på vandretur mellem Sverige og Norge

  Norske og svenske myndigheder har igangsat en redningsaktion for at finde to danske vandrere, der skulle fra Abisko i Sverige til Narvik i Norge mellem torsdag og søndag.

  De dukkede ikke op i Narvik til aftalt tid i går. Det skriver det norske medie VG.

  Der er tale om et søskendepar - en mand i begyndelsen af 30'erne og en kvinde i slutningen af 20'erne.

  De beskrives som værende godt udstyret til deres tur, da de forlod Abisko, skriver Ritzau.

  Til VG siger operationsleder Lars Halvorsen, at de pårørende er underrettet.

  - Ingen har haft kontakt med dem siden torsdag, men det er ikke uventet, for de gik ind i et stort område uden dækning, siger han.

  - Hovedteorien er, at det er dårligt vejr og besværligt at komme frem. Forhåbentlig har de taget ophold i en hytte.

  Han fortæller, at både Røde Kors, Norsk Folkehjælp, politi og redningshelikoptere er med i eftersøgningen.

 24. Biden vil snakke F-16-fly til Ukraine med Mette Frederiksen

  Ukraine og F-16-fly er højt på listen over emner, som den amerikanske præsident, Joe Biden, vil tale med Mette Frederiksen (S) om, når hun kommer på besøg i Det Hvide Hus i dag.

  Det siger John Kirby, sikkerhedspolitisk talsmand i Det Hvide Hus, ifølge nyhedsbureauet AP.

  Joe Biden får ud over Mette Frederiksen også snart besøg af den britiske premierminister, Rishi Sunak.

  - Et af de emner, hvor vi vil høre deres syn på tingene, og hvor præsidenten gerne vil dele sit, er på Ukraines langsigtede sikkerhed, siger John Kirby ifølge AP.

  - Og det er der, hvor F-16-flyene på en måde kommer ind i diskussionen, lyder det videre.

  Sidste måned fortalte fungerende forsvarsminister, Troels Lund Poulsen (V), at Danmark snart skal i gang med at drøfte en konkret plan for at træne ukrainske piloter i at flyve F-16-kampfly.

 25. Pia Olsen Dyhr: Hvis regeringen skal 'genbekræftes', skal vi overlade det til vælgerne

  Lars Løkke Rasmussens kommentar om, at regeringens projekt skal "genbekræftes", hvis Mette Frederiksen ikke længere er statsminister, går ikke ubemærket hen i det politiske landskab.

  SF's Pia Olsen Dyhr antyder i hvert fald på Twitter, at hun mener, det bør udløse et valg, hvis det ender sådan.

  - Kan se, at Lars Løkke mener, at hvis statsministeren bliver Nato-generalsekretær, så skal regeringen genbekræftes... Den genbekræftelse mener jeg så, at vi skal overlade til vælgerne, skriver hun på Twitter og følger det op med hashtagget #klartilvalg.

  Pia Olsen Dyhr på Twitter.
 26. Krigsveteraner cykler fra Aalborg til Brøndby for at sætte fokus på deres vilkår

  I dag gik starten på årets Ride4Rehab, hvor 70 krigsveteraner spænder cykelhjelmen og cykler fra Nordjylland til Sjælland. Løbet skal sætte fokus på veteraners vilkår.

  Fælles for deltagerne er, at de alle har fysiske eller psykiske traumer fra krig.

  - Vi har det på samme måde alle sammen, så der er en intern forståelse. Det er mere befriende end at cykle med en almindelig cykelklub, fortæller krigsveteran Henrik Odder Nikolajsen fra Løgstør.

  En af gæsterytterne på dagens etape er fotograf og foredragsholder Daniel Rye, der blev holdt som gidsel i 13 måneder af Islamisk Stat.

  I alt skal veteranerne ud på godt 850 kilometer med start på Aalborg Kaserne, inden de slutter ved i Brøndby d. 12. juni.

  • - Det er det tætteste, som jeg kommer på nogen, der har oplevet det samme som mig, siger fotograf Daniel Rye, der blev holdt som gidsel i 13 måneder af Islamisk Stat frem til 2014. (Foto: © Christine Nøgaard, DR)
  • Cykelløbet skal gøre opmærksom på de fysisk og psykiske mén, som krigsveteraner lever med. (Foto: © Christine Nørgaard, DR)
  • De 70 krigsveteraner blev eskortereret fra Aalborg Kaserne af Militærpolitiet. (Foto: © Christine Nørgaard, DR)
  1 / 3
 27. Forsinkede rejsende vil ikke få kompensation efter flyvelederkaos

  Passagerer, der har været eller bliver ramt af forsinkelser i forbindelse med manglen på flyveledere i Københavns Lufthavn, kan i langt de fleste tilfælde ikke se frem til kompensation.

  Det vurderer Forbrugerrådet Tænk og Flyforsinkelser.dk, skriver Ritzau.

  Sidstnævnte er et selskab, der opkræver erstatning og kompensation fra flyselskaberne på forsinkede passagerers vegne.

  Grunden til, at der ikke kan gives kompensation, er, at der er tale om en særlig omstændighed.

  - Der er ikke krav på den ekstra kompensation, man normalt får ved forsinkelser eller aflysninger, hvis problemerne skyldes manglende flyveledere, siger Vagn Jelsøe, der er chefkonsulent i Forbrugerrådet Tænk.

  Hos Flyforsinkelser.dk oplever man et stigende antal henvendelser fra passagerer, der vil afsøge mulighederne for at kræve kompensation.

  - Vi forventer, at det fortsætter, så længe problemet er der, siger direktør Johan Fugmann.

 28. Forfatter og journalist Morten Sabroe er død

  Morten Sabroe er død i en alder af 76 år. Det skriver hans hustru på Facebook. (Foto: © Mathias Svold, Mathias Svold)

  Forfatter og journalist Morten Sabroe er død mandag morgen.

  Det skriver hans hustru, Do Windfeld Sabroe, på Facebook.

  Morten Sabroe blev 76 år.

  - Min elskede mand og bedste ven, journalist og forfatter, Morten Sabroe, døde fredfyldt tidligt i morges i vores hjem i Hundested, skriver hun.

  Ifølge Ritzau blev han uddannet bygningssnedker i 1967. Det blev dog journalistikken - og senere hen forfatterskabet - der blev hans kald i livet. Han blev færdiguddannet på Berlingske i 1971.

  Hans tekster blev bragt i dagblade som Weekendavisen, Jyllands-Posten og Politiken. Sabroe debuterede som forfatter med romanen 'Men ude i kulissen' i 1976, skriver litteratursiden.dk.

 29. SuperBrugsen reklamerede for alkohol til nyudklækkede studenter, og det var i strid med reglerne

  Det var i strid med reglerne, da seks SuperBrugsen-butikker forskellige steder i landet i maj rettede sin markedsføring af alkohol direkte mod nyudklækkede studenter.

  Det oplyser Alkoholreklamenævnet i en pressemeddelelse, som nu retter kritik af butikkerne.

  Markedsføringen skete på Facebook, hvor lokale butikker i Silkeborg, Esbjerg, Hinnerup, Aakirkeby, Nyborg og Højby ved Odense tilbød studenter uanset huefarve en gratis kasse øl, hvis de lagde vejen forbi butikken på deres vogntur.

  - Erhvervsdrivende må ikke markedsføre alkohol målrettet studenter, da de er omfattet af Alkoholreklamenævnets markedsføringsforbud, lyder det i pressemeddelelsen.

  Selvom SuperBrugsen modtager kritik, får de også ros med på vejen. De reagerede nemlig hurtigt på henvendelsen fra Alkoholreklamenævnet og slettede Facebook-opslagene, ligesom de har indskærpet reglerne over for deres medarbejdere, står der i pressemeddelelsen.

  Alkoholreklamenævnet vil i den kommende tid holde særligt øje med, om SuperBrugsens markedsføring af alkohol holder sig inden for retningslinjerne.

 30. Cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen er død

  Cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen er afgået ved døden efter længere tids sygdom. Han blev 53 år. (Foto: © søren bidstrup, Ritzau Scanpix)

  Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos, er død.

  Det oplyser Cepos i en pressemeddelelse.

  - Det er med stor sorg, at vi må meddele, at cheføkonom og vicedirektør Mads Lundby Hansen er afgået ved døden efter længere tids sygdom. Han sov ind natten til mandag, lyder det.

  Siden Cepos' etablering i 2005 har Mads Lundby Hansen været en del af den borgerlige-liberale tænketank.

  I mange år var han en markant offentlig stemme i den økonomipolitiske debat og medvirkede ofte i medierne. Senest var han aktiv i debatten om afskaffelsen af store bededag, og hvilken økonomisk effekt det ville have.

  - Mads Lundby Hansen har været en bærende kraft i Cepos siden tænketankens etablering i 2005. Cepos vil mindes Mads Lundby Hansen som en sand ildsjæl og idealist, og den bedste kollega, man kunne tænke sig, skriver Cepos i pressemeddelelsen.

  Mads Lundby Hansen blev 53 år og efterlader sig hustru og to børn.

 31. 19 personer omkommer i jordskred i Kina

  • Området har de seneste uger været heftigt ramt af regn. (Foto: © XINHUA / WANG XI)
  • Redningsarbejdere ledte søndag efter savnede. (Foto: © XINHUA / WANG XI)
  1 / 2

  Et jordskred, der løb gennem sovesale for minearbejdere i det sydlige Kina, har kostet mindst 19 personer livet.

  Det oplyser kinesiske myndigheder ifølge nyhedsbureauet AP.

  Ulykken skete i et bjergområde i Sichuan-provinsen, hvor det har regnet konstant i flere uger.

  Flere end 180 redningsarbejdere var blevet sat ind for at finde eventuelt savnede.

  Redningsaktionen stoppede søndag formiddag lokal tid.

Mere fra dr.dk