Seneste nyt

Scholz udpeges som vinder af den anden tyske kanslerdebat

Overblik

 1. Scholz udpeges som vinder af den anden tyske kanslerdebat

  Socialdemokraten Olaf Scholz tog tilsyneladende endnu et stik hjem på vejen mod det tyske valg til Bundesdagen, som afholdes om to uger, da de tre kanslerkandidater søndag aften mødtes til debat i hos de tyske tv-kanaler ARD og ZDF.

  Tre forskellige meningsmålinger blandt seerne foretaget umiddelbart efter debatten havde i hvert fald samstemmende Scholz som vinder. Det skriver Die Welt og Frankfurter Allgemeine, der referer målingerne.

  Hverken CDUs kanslerkandidat Armin Laschet eller De Grønnes Annalena Baerbock overbeviste seerne i samme grad som Scholz. Debatten, der blandt andet kredsede om pensionsalder og klimaudfordringen blev i lange passager et opgør mellem Scholz og Laschet, hvor sidstnævnte var stadig mere aggressiv.

  De tre kanslerkandidater mødes påny til en tredje afsluttende tv-debat på næste søndag.

 2. Udenlandske chauffører betaler sjældent p-bøder

  Udenlandske chauffører betaler alt for sjældent deres danske parkeringsbøder, mener brancheorganisationen Danske Vognmænd, DTL.

  Ud af omkring 5.000 ubetalte p-bøder til udenlandske chauffører er kun 521 endt i statskassen.

  Det får mildest talt ikke vognmændenes brancheforening, DTL, til at klappe i hænderne.

  - Det er et stort problem for følelsen af retssikkerhed, for ude i den anden ende sidder der nogle danske vognmænd, som oplever, at mens de betaler deres bøder, er de udenlandske chauffører fløjtende ligeglade, siger administrerende direktør Erik Østergaard.

  Færselsstyrelsen oplyser til DR, at man er tilfreds med samarbejdet med inkassoselskabet Euro Parking Collection og ser succesraten som tilfredsstillende.

 3. Kofoed efterlyser konsekvent handling mod Polen

  Det er lidt af en armlægning, der i øjeblikket foregår mellem Polen og EU.

  Derfor er der behov for, at EU-Kommissionen skrider til konsekvent handling. Sådan lyder det fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S), der i dag har diskuteret retsstatsprincipper med sine EU-kolleger i Luxembourg.

  Polens øverste domstol, forfatningsdomstolen, afgjorde for nylig, at EU-lov ikke altid står over den polske lovgivning. Men det stemmer ikke overens med EU's traktater.

  - Dommen sætter spørgsmålstegn ved nogle helt fundamentale principper for EU-samarbejdet og skaber tvivl om domstolenes uafhængighed, siger udenrigsministeren til Ritzau.

  Han tilføjer, at det ikke giver meget mening at tale om et meningsfuldt EU-samarbejde, hvis ikke medlemslandenes domstole er frie og uafhængige.

  - Der er brug for, at der bliver handlet konsekvent fra kommissionens side, siger han.

 4. Handelsbanken trækker sig fra Danmark for at fokusere forretningen: 'Vi vil fortsat hjælpe vores kunder'

  Handelsbanken vil fokusere på tre markeder, og her er Danmark fundet for let. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

  Baggrunden for frasalget er en beslutning om at fokusere forretningen.

  Fra at have fokus på seks markeder i dag vil banken indskærpe fokusset til det halve, nemlig Sverige, Norge og Storbritannien.

  - Der indledes nu en proces om frasalg af virksomhederne i Danmark og Finland, mens Holland bliver en del af Handelsbanken Capital Markets, skriver banken i meddelelsen.

  Handelsbanken har over 600 medarbejdere i Danmark.

  Ifølge Lars Moesgaard, administrerende direktør i Handelsbanken Danmark, kommer frasalget her og nu ikke til at ændre noget for kunderne.

  - Vi vil fortsat hjælpe vores kunder med igangværende og nye forretninger, og de vil møde de samme rådgivere og eksperter og få den samme tilgængelige og personlige rådgivning som hidtil, siger han.

 5. Handelsbanken vil ud af Danmark

  Den svenske bank Handelsbanken har i dag besluttet at stoppe aktiviteterne i Danmark og Finland. Der bliver nu indledt en proces for at sælge de to forretninger fra.

  Det skriver Handelsbanken i en selskabsmeddelelse.

  Bankens hovedmarkeder findes i Sverige og Norge samt Storbritannien, der tilsammen genererer 91 procent af bankens overskud.

  Handelsbanken har eksisteret siden 1871, da den første filial blev åbnet i Sverige. I 1992 startede banken sine aktiviteter i Danmark.

  Banken har over 600 medarbejdere i Danmark.

 6. Politiet i amerikanske Philadelphia vil sigte togpassagerer, der undlod at anmelde voldtægt

  Det kan nu komme til at få et retsligt efterspil for en gruppe passagerer, at de undlod at kontakte politiet, da en kvinde angiveligt blev voldtaget i et tog i sidste uge.

  Og det vel at mærke i mere end 40 minutter, hvor kvinden blev chikaneret og voldtaget.

  Politiet fortæller endvidere, at der var flere passagerer, der holdt deres mobiltelefoner i retning af overgrebet og formentlig har filmet det.

  Det var først, da en ansat ved Southeastern Pennsylvania Transportation Authority steg ombord på toget, at politiet blev kontaktet.

  Efterfølgende blev en 35-årig mand anholdt og sigtet for blandt andet voldtægt.

  Det er op til distriktsadvokaten i Delaware County i Pennsylvania at beslutte, om der skal rejses sigtelse mod passagererne, når politiet har afsluttet efterforskningen.

 7. 22 mister livet i voldsomme oversvømmelser i det nordlige Indien

  22 personer meldes at have mistet livet, efter voldsomme regnskyld har ramt delstaten Uttarakhand i det nordlige Indien.

  Det skriver nyhedsbureauet AP.

  Flere dage med kraftig regn har oversvømmet veje og ødelagt broer i delstaten.

  Videoen herunder viser, hvilke problemer vandmasserne har forårsaget, hvor folk i Vesthimalaya-delstaten måtte evakueres:

 8. Terrorsikring lukker for biler på Amalienborg Slotsplads

  Terrorsikringen består af såkaldte pullerter. (Foto: Emma Meinhardt / DR Nyheder)

  Man kan ikke længere køre sin bil over Amalienborg Slotsplads.

  De fire indgange til pladsen er blevet omkranset med pullerter, der spærrer for, at biler kan køre igennem.

  I 2019 besluttede Slots- og Kulturstyrelsen, at Amalienborg Slotsplads skulle terrorsikres. Det skete efter en anbefaling fra Politiets Efterretningstjeneste (PET).

  Sikringen består ifølge Slots- og Kulturstyrelsen af bronzebetrukne pullerter, hvor nogle kan sænkes, hvis der for eksempel er behov for, at gæster skal køres ind på slotspladsen.

  Pullerterne, altså de sænkbare pæle, er placeret ved de fire indgange til pladsen - 13 hvert sted.

 9. Mobbeforsker kritiserer Jeanette Ottesen for at gentage mobning i ny bog

  Jeanette Ottesen skriver til DR Nyheder, at hun har sagt det, der skal siges. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

  I sin nye biografi skriver svømmeren Jeanette Ottesen om at deltage i mobningen af kollegaen Lotte Friis.

  I bogen undskylder Jeanette Ottesen overfor Friis, men samtidig beskrives svømmeren som "et klassisk mobbeoffer".

  Det får undskyldningen til at fremstå som en gentagelse af mobningen, mener Helle Rabøl Hansen, der er mobbeforsker ved Danmarks Pædagogiske Institut.

  -Når man bruger det ord, så får man sagt ud til omverdenen, at mobbeofferet selv er skyld i og påkalder sig den mobbende opmærksomhed.

  Overfor DR Nyheder skriver hun, at hun har sagt det, der skal siges, og at hun forsøger at gøre op med et dårligt miljø.

 10. Smitten med coronavirus på plejehjem er faldet markant

  I sidste uge blev der registreret tre smittetilfælde, viser tal fra Statens Serum Institut.

  Der blev samtidig registreret tre dødsfald, hvor personerne var smittet med coronavirus. Det er mere end en halvering af antallet i september.

  I september begyndte man at give plejehjemsbeboere et tredje stik med en coronavaccine.

  Smitten på plejehjem toppede i december sidste år og januar i år, hvor der var flere uger med 400-500 smittetilfælde og omkring 100 dødsfald, skriver Ritzau.

 11. Boris Johnson vil have mere atomkraft i jagten på klimaneutralitet

  Den britiske premierminister, Boris Johnson, har en plan, en klimaplan.

  I dag fremlægges den britiske regerings 368 sider lange klimaudspil, der udstikker landets vej mod klimaneutralitet.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  - Storbritannien vil føre an på vejen mod at blive klimaneutral, lyder det fra Johnson i forordet til regeringens nye klimaudspil, skriver Ritzau.

  Udspillet består af en lang række løfter og hensigter, der skal være med til at styrke den grønne omstilling.

  Blandt målene er at stoppe brugen af fossilt brændstof i elsektoren senest i 2035.

  Strømmen i de britiske stikkontakter skal fremover komme fra blandt andet et nyt stort atomkraftværk, havvindmøller og hydrogen.

  Det varme vand skal fremover ikke komme fra gasvandvarmere, men grønnere alternativer.

  Den nye klimaplan kommer, 12 dage før stats- og regeringschefer mødes til klimatopmødet COP26.

 12. Ruslands regering klar til ny lockdown

  Flere end 1.000 coronarelaterede dødsfald på bare et døgn er blevet for meget for den russiske regering, der nu er klar til at indføre nye restriktioner.

  Derfor foreslår regeringen ny lockdown - eller de såkaldte ikke-arbejdsdage, som det kaldes, i perioden fra den 30.oktober til den 7. november.

  Coronatallene i Rusland er nærmest kun gået en vej de seneste måneder, men fra Kreml har man hidtil tøvet med at indføre en lockdown i hele landet og ladet det være op til de enkelte regioner at få nedbragt smitte - og dødstallene.

  Kun omkring 45 procent af den russiske befolkning er vaccineret eller tidligere smittet, og det seneste døgn er der registreret 1.015 dødsfald som følge af covid-19 - det hidtil højeste antal.

 13. 96-årig anklaget for medvirken til nazidrab: Hun kendte til det hele

  Retssagen finder sted i den nordtyske by Itzehoe. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

  Retssagen mod en 96-årig kvinde for medvirken til massedrab i en nazistisk koncentrationslejr startede i dag i Tyskland.

  Irmgard Furchner er tiltalt for at have været medskyldig i drabene på 11.412 personer i Stutthof-koncentrationslejren i det besatte Polen mellem 1943 og 1945.

  Kvinden arbejdede som sekretær for lederen af koncentrationslejren. Ifølge den offentlige anklager sikrede hun "en problemfri drift af lejren" og havde "viden om alle begivenheder og hændelser i Stutthof".

  Retssagen er indledt med knap tre ugers forsinkelse, efter at kvinden flygtede kort før det første planlagte retsmøde 30. september.

 14. SSI: Der er rigeligt med influenzavacciner i år

  Lige nu ligger der over 500.000 doser vacciner ude hos læger, apoteker og klinikker, som er klar til at blive brugt - og flere er på vej.

  Det skriver Statens Serum Institut, SSI, i en pressemeddelelse.

  SSI har i år indkøbt 2,5 millioner doser influenzavacciner, hvilket er rekordmange.

  - Så der burde ikke være et problem, hvis de enkelte praktiserende læger, apotekerne og de private vaccinationskliniker ikke har bestilt flere hjem, end de har brug for til at vaccinere målgrupperne, udtaler Lasse Vestergaard, afdelingslæge på Statens Serum Institut.

  Indtil videre er der sendt 1,3 millioner influenzavaccinedoser ud, mens resten vil blive sendt ud i de kommende uger.

  743.000 danskere i målgrupperne er allerede blevet vaccineret.

 15. 756 nye coronasmittede det seneste døgn

  756 personer er registreret smittet med coronavirus siden i går. To personer er døde.

  Der er nu 120 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er én færre end i går.

  Dagens smittetal fra Statens Serum Institut er baseret på 40.860 PCR-test.

  Det svarer til, at 1,85 procent af de testede har været smittet med covid-19.

 16. Kontakttallet er igen beregnet til 1 - men coronaepidemien ser ud til at være i vækst

  Én person med coronavirus smitter i gennemsnit én anden person.

  Det fremgår af det ugentlige tweet fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), som netop er blevet slået op på Twitter.

  Kontakttallet fortsætter dermed med at være stabilt, men Heunicke skriver samtidig, at andre tal indikerer en epidimi i vækst.

  - F.eks. incidens og positivprocent. Det er vigtigt, at alle bliver testet ved symptomer og tager imod vaccination og revaccination. 1,5 millioner danskere inviteres de kommende måneder til tredje stik, skriver Heunicke.

 17. Valutafond: Afghansk økonomi vil skrumpe med 30 procent

  Den Internationale Valutafond (IMF) vurderer, at Afghanistans økonomi i år vil skrumpe med omkring 30 procent.

  Det vil både føre til en stigning i antallet af afghanske flygtninge og potentielt sende mange ud i fattigdom, lyder det.

  - Et fald i levestandarden vil sende millioner ud i fattigdom og kan føre til en humanitær krise, skriver IMF i en opdatering om landets økonomi.

  Det økonomiske kollaps er en konsekvens af, at den militante gruppe Taliban i midten af august overtog magten i landet. Samtidig er meget nødhjælp blevet indstillet.

 18. Køreskoleelever venter på teoriprøve: 'Fuldstændig katastrofalt'

  De seneste par uger er det blevet endnu sværere at få tid til en køreprøve.

  1. oktober overtog Færdselsstyrelsen ansvaret for at afvikle køreprøver fra politiet, og håbet var, at det kunne være med til at afvikle den store pukkel af køreprøver.

  Men her to en halv uge senere er det faktisk kun blevet værre, lyder det fra Thomas Bøttern, der ejer Bøttern Køreskole i Aarhus.

  Han har i øjeblikket 60 elever, som ikke har fået en teoriprøve endnu, selv om de er færdige med teorien.

  - Så på et tidspunkt kan vi ikke tage flere elever ind, fordi vi har en hel boks af elever, som kun går og venter på en prøve, siger han.

 19. Dansk studie afviser, at omskæring af drenge beskytter mod kønssygdomme

  Flere studier foretaget i Afrika har peget på, at omskæring af mænd mindsker deres risiko for at blive smittet med hiv.

  Derfor er det blevet antaget, at det også gør sig gældende for omskæring udført tidligere i livet - og at det derfor kan være en god idé at omskære drenge allerede som spæd- eller småbørn.

  Men ifølge ny dansk forskning ser det ikke ud til at være tilfældet, skriver Videnskab.dk.

  Omskæring af drengebørn beskytter dem hverken mod hiv eller sexsygdomme senere hen i livet, lyder konklusionen i studiet.

  - I dag er der ingen evidens for, at omskæring beskytter drenge mod sexsygdomme, når de bliver seksuelt aktive, siger Morten Frisch, overlæge ved Statens Serum Institut, til mediet.

 20. Havn skrotter dieselmotorer til fordel for el - reducerer støj og gavner miljø

  Mindre forurening og mindre støj.

  Det er resultatet, når skibe i fremtiden lægger til i Skagen Havn og kan koble sig på strøm i stedet for at lade diselmotorerne være tændt.

  For i dag kan elkabler holde skibets motorer i gang, efter et nyt landstrømsanlæg netop er taget i brug.

  Det ser havnedirektør Willy Hansen en masse fordele ved.

  - Det betyder, at der er ro for besætningen og generelt mindre støj på havnen. Det er godt for miljøet og kunderne og dermed godt for havnen, siger han.

  Fiskeriindustrien har et mål om at reducere deres CO2-udledning med 70 procent inden 2030. Her regner de med, at landstrøm kan bidrage med fem procent.

  Der er dog ingen garanti for, at strømmen i elnettet er grøn - men det arbejder havnen på.

 21. Nordea hæver prisen for opsparinger over 100.000 kroner

  Nordea sænker renten til minus 0,7 procent for privatkunder for at have beløb over 100.000 kroner stående.

  Før var den minus 0,6 procent.

  Har man 250.000 kroner stående, koster det nu 1.050 kroner om året. Tidligere ville det have kostet 900 kroner.

  Beslutningen skyldes ifølge Nordea, at Nationalbanken for nylig satte sin rente ned. Den styrer delvist renten på bankkontoen, skriver Ritzau.

 22. 7.000 bilister fik fartbøder i landsdækkende kontrol

  Politiet havde i sidste uge ekstra fokus på for høj hastighed i trafikken - og det var der 7.000 bilister, der blev mindet om.

  De fik nemlig alle en bøde for at have kørt for stærkt på de danske veje, viser tal fra Rigspolitiet.

  Tallet var lavere end ved en lignende kontrol sidste år - men tallet er stadig for højt, mener Christian Berthelsen, der er politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

 23. Afrikas tre tropiske isgletsjere er smeltet inden for to årtier

  Mount Kenya, der er et af tre isfelter i Afrika, som eksperter forudser vil være smeltet inden for de næste 20 år. (Foto: BAZ RATNER © Ritzau Scanpix)

  Om bare to årtier vil Afrikas sagnomspundne gletsjere være fortid.

  Det er en af konklusionerne i en ny klimarapport, som er udarbejdet af Den Meteorologiske Verdensorganisation i samarbejde med en række agenturer fra Den Afrikanske Union.

  Og rapportens prognoser for kontinentets evne til at tilpasse sig ekstreme klimaforandringer er nedslående.

  Således forudser man i rapporten, at 118 millioner afrikanere vil blive ramt af enten tørke, oversvømmelser eller ekstrem varme. Samtidig vil kontinentets tre tropiske isfelter blive stærkt påvirket.

  Det gælder isgletsjerne på Kilimanjaro i Tanzania, Mount Kenya i Kenya og Rwenzoris i Uganda, der alle vil være smeltet i 2040'erne, hvis de nuværende temperaturstigninger fortsætter.

  Eksperter har længe advaret om, at Afrika - der som kontinent tegner sig for beskedne fire procent af verdens udledning af drivhusgasser – får svært ved at tilpasse sig klimaforandringerne.

 24. Premierminister står fast: Polsk forfatning står over EU-lov

  Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, forsvarer i en tale i EU-Parlamentet den polske forfatning.

  - Den polske forfatning er den højeste retsakt i Polen. Den står over enhver anden form for retskilde, siger han.

  Morawiecki er blevet inviteret til en debat i EU-Parlamentet, fordi den polske forfatningsdomstol i en afgørelse har sagt, at EU-lov ikke altid har forrang over Polens lovgivning.

  Afgørelsen fra den polske domstol har vakt røre i EU, fordi det i traktaterne er beskrevet, at EU-lov har forrang over national lov, skriver Ritzau.

 25. Narkobander hærger: Ecuador er nu i undtagelsestilstand

  Ecuadors præsident, Guillermo Lasso, har erklæret undtagelsestilstand i landet for at få bugt med narkobander.

  I en tv-tale til nationen i aftes lovede han også, at der ville komme mere militær og politi på gaderne for at sørge for lov og orden, skriver New York Times.

  - Der er kun en fjende: Narkohandlere, sagde Lasso og pegede på den stigende vold og kriminalitet i landet.

  Ecuador har især haft problemer med vold og drab i landets fængsler, hvor narkobander bekriger hinanden.

  Mellem januar og oktober i år har landet registreret næsten 1.900 drab. Til sammenligning blev der registreret 1.400 drab i hele 2020.

 26. Frikommuneforsøg giver socialrådgivere mindre papirarbejde - og bliver nu en del af lovforslag

  I Ikast-Brande Kommune får udsatte børn hurtigere og bedre hjælp, mens socialrådgiverne slipper for at skrive lange rapporter.

  Det er resultatet af et forsøg, hvor socialrådgivere i fire år har haft mulighed for at droppe de ellers obligatoriske børnefaglige undersøgelser, når det giver mening.

  Og erfaringerne tager regeringen nu med i et lovforslag til en ny "Barnets Lov".

  Signe Færch, der er næstformand i Socialrådgiverforeningen synes helst, at alle kommuner skal gøre som i Ikast-Brande, når det giver mening:

  - Det giver mulighed for at inddrage familierne meget bedre og få hjælpen i værk meget hurtigere, end man kan i det nuværende system. Så synes jeg også, at det er modigt fra politisk side, fordi det er at gå væk fra kontrol, dokumentation og bureaukrati, siger hun.

 27. Disney udskyder Indiana Jones og andre store film

  Du må vente endnu længere på flere store film, som Disney i øjeblikket arbejder på. Flere store titler er nemlig forsinkede, skriver mediet Variety.

  Blandt dem finder man den kommende 'Indiana Jones'-film, som har Mads Mikkelsen på rollelisten. Den skulle have haft premiere den 29. juli 2022, men den er blevet udskudt til den 30. juni 2023.

  Det skyldes blandt andet, at Harrison Ford, der har hovedrollen, tidligere på året kom til skade under optagelserne.

  Også film som 'Doctor Strange in the Multiverse og Madness', 'Thor: Love and Thunder' og 'Black Panther: Wakanda Forever' har fået udsat deres premierer til senere i 2022.

 28. NHL-spiller får 21 kampes karantæne for vaccinationsfusk

  Den canadiske ishockeyspiller Evander Kane kommer ikke til at spille de næste 21 NHL-kampe for San Jose Sharks, fordi han har forbrudt sig mod ligaens covid-19-regler. Det svarer til mere end en fjerdedel af ligaens grundspil.

  Evander Kane har således forfalsket et dokument, der viser, at han skulle være blevet vaccineret mod coronavirus. I en udtalelse udsendt af NHL's spillerforening siger Evander Kane undskyld.

  - Jeg begik en fejl, som jeg oprigtigt angrer, og det tager jeg ansvaret for. Under min karantæne vil jeg fortsætte med at opsøge hjælp, så jeg i fremtiden kan tage bedre beslutninger, siger han.

  San Jose Sharks erklærer sig ekstremt skuffede over spillerens opførsel og manglende respekt for ligaens sundheds- og sikkerhedsprotokoller. I karantæneperioden får han ingen løn. Han går glip af en indtægt på 1,68 millioner dollar, skriver AP. Det svarer til næsten 10,8 millioner kroner.

  Evander Kane ligger også i en skilsmissesag med sin kone, der har anklaget ham for at have begået overgreb på hende. Han skulle angiveligt også have satset penge på NHL-kampe, selv om det strider mod ligaens regler. De forhold er han ikke kendt skyldig i.

  I 2020/21-sæsonen var Evander Kane pointtopscorer for San Jose Sharks.

  /ritzau/TT

 29. Evakueret fra Afghanistan: 31-årig tiltales for at overtræde indrejseforbud

  En udvisningsdømt 31-årig mand rejste den 24. august ind i Danmark i forbindelse med de danske myndigheders evakuering fra Afghanistan.

  Det, selvom han har forbud mod at indrejse i Danmark.

  Derfor tiltales manden nu for at overtræde indrejseforbuddet, skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse.

  Manden har siddet varetægtsfængslet, siden han landede i Danmark, og er altså nu blevet tiltalt ved Københavns Byret for overtrædelse af indrejseforbuddet.

  Københavns Politi kræver manden udvist på ny med et nyt indrejseforbud gældende i mindst seks år.

 30. Kødkvæg i Odense har i årevis drukket PFOS-forgiftet vand

  I Odense er giftstoffet PFOS fundet i et vandløb og på en mark, hvor kvæg, der sælges som kød, har græsset.

  PFOS er kommet i søgelyset efter en sag fra Korsør, hvor mere end 100 borgere er blevet forgiftet efter at have spist oksekød fra kvæg, der græssede på en forurenet mark.

  Siden da har mange kommuner sat gang i undersøgelser af udbredelsen af PFOS, der blev forbudt i 2011.

  I Odense opdagede man giftstoffet, da man i juni tog vandprøver fra Krogagerrenden i Seden i forbindelse med et naturprojekt. Koncentrationerne af PFOS er dog langt fra lige så alvorlige som i Korsør.

 31. Politiet leder efter genstand på Sønderborgmotorvejen

  Politiet i Syd- og Sønderjylland leder tirsdag morgen efter en genstand ved motorvej E45.

  Derfor har der været spærret for trafik mellem afkørsel 73 og 72 i begge retninger.

  Politiet siger, at eftersøgningen skyldes en episode tidligere på morgenen, men man ønsker ikke at give flere detaljer.

  Der er nu igen blevet åbnet for trafik.

 32. Amatørdykker finder 900 år gammelt korsfarersværd i Israel

  • Yaakov Sharvit fra de israelske antikmyndigheder holder her det velbevarede korsfarer-sværd. (Foto: Ronen Zvulun)
  • Sværdet menes at have tilhørt en korsfarerridder, der rejste til Det Hellige Land. (Foto: Ronen Zvulun)
  • Sværdet er omkring en meter langt. (Foto: Ronen Zvulun)
  1 / 3

  En amatørdykker har fundet et korsfarersværd ud for Israels nordlige kyst.

  Sværdet menes at være 900 år gammelt og er cirka en meter langt.

  - Sværdet er i perfekt stand, det er et smukt og sjældent fund og har højst sandsynligt tilhørt en korsfarerridder, siger Nir Distelfeld fra Israels antikmyndigheder ifølge BBC.

 33. Grå og fugtig dag forude

  Har man planer om at spendere efterårsferiens andendag udendørs, må man hellere forberede sig på en skyfuld, fugtig oplevelse - og en meget våd aften.

  Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, melder nemlig om en grå og fugtig dag, der vil være præget af overskyet vejr og nedsat sigtbarhed.

  Fra klokken 20 og et døgn frem varsler DMI om kraftig regn, der vil ramme store dele af Jylland.

  Man skal især være opmærksom på, at vand kan samles i lavtliggende områder som kældre, vejbaner og viadukter. Derfor anbefales det at lukke vinduer og døre, lyder det fra DMI.

  DMI forventer kraftig regn på mellem 30 og 50 millimeter fra i aften og frem til i morgen aften

  Kilde: DMI
 34. 43 er dræbt i angreb mod landsby i voldsplaget del af Nigeria

  I det nordvestlige Nigeria har bevæbnede mænd endnu en gang udført en massakre og dræbt mindst 43 mennesker.

  Det er sket i et angreb rettet mod et lokalt marked, og dødstallet kan være væsentligt højere. Det skriver flere internationale medier.

  Kraftigt bevæbnede kriminelle bander har terroriseret den nordvestlige og centrale del af det store vestafrikanske land i flere år.

  En talsmand for politiet oplyser, at sikkerhedsfolk er i gang med at efterforske angrebet.

 35. Regeringen vil have OL og VM-fodbold på landsdækkende tv

  Flere skal have mulighed for at se med, når danske atleter henter OL-medaljer, eller når Joakim Mæhle får netmaskerne til at blafre på herrefodboldlandsholdet.

  Det mener kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen, der vil genindføre "sportslisten", der ellers blev afskaffet i 2019.

  Listen skal indeholde en række store sportsbegivenheder, hvor udgangspunktet er, at landsdækkende tv-kanaler får førsteret til at sikre sig rettighederne.

 36. Myanmars militærjunta frigiver hundredvis af fanger

  Folkemængder stimler sammen foran Myanmars Insein-fængsel i forbindelse med løsladelsen af hundredevis af demonstranter. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

  Som lovet er det militære styre i Myanmar, der tog magten i landet ved et kup i februar, gået i gang med at løslade hundredvis af politiske fanger fra landets berygtede Insein-fængsel.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters, der citerer flere lokale medier.

  Frigivelsen af fangerne kommer, efter det i går blev annonceret på landets stats-tv, at mere end 5.600 demonstranter ville blive løsladt i forbindelse med landets Thadinguyt-festival, der bliver afholdt senere på måneden.

  Løftet kommer samtidig, få dage efter at den sydøstasiatiske sammenslutning Asean besluttede at udelukke Min Aung Hlaing, Myanmars militære leder, fra et kommende topmøde.

  Aktivister i landet betegner derfor frigivelserne som et forsøg fra militærjuntaens side på at genopbygge sit internationale omdømme.

 37. Etiopiens regering indrømmer luftangreb mod Tigray-provinsen

  Etiopiens regering indrømmer, at den mandag har stået bag luftangreb mod hovedstaden i Tigray-provinsen, Mekelle.

  Det skriver BBC.

  I den etiopiske provins kæmper regeringsstyrker mod en tigrinsk oprørshær.

  Ifølge medier, der er kontrolleret af den tigrinske oprørshær, er tre personer omkommet i luftangrebet.

  Konflikten i provinsen har allerede drevet hundredetusinder på flugt og skabt fødevaremangel og hungersnød.

  Etiopien er en af de største modtagere af dansk udviklingsbistand, og Danmark har sammen med en række andre lande forsøgt at få Etiopiens premierminister til at forhandle sig til fred.

  Tigray er én af 10 regioner i Etiopien. (© DR Nyheder)
 38. Trump sagsøger det udvalg, der gransker stormløb mod Kongressen

  USA's tidligere præsident Donald Trump har sagsøgt det udvalg i Repræsentanternes Hus, der for tiden er i gang med at undersøge stormløbet mod den amerikanske Kongres 6. januar.

  Det sker i et forsøg på at forhindre flere fortrolige dokumenter om optøjerne i at blive udleveret til udvalget, skriver det amerikanske medie NPR.

  Trump og hans advokater mener, at de dokumenter, som udvalget gerne vil have fat i, er beskyttet af en særlig lovhjemmel, der sikrer retten til en vis grad af fortrolighed mellem en præsident og dennes rådgivere.

  Flere juridiske eksperter peger dog på, at det kun er siddende præsidenter, der kan påberåbe sig retten til at hemmeligholde samtaler med rådgivere.

 39. Sydkorea og Japan melder om affyring af ballistisk missil fra Nordkorea

  Nordkorea har affyret et ballistisk missil fra havnebyen Sinpo på landets østkyst.

  Det oplyser embedsmænd i Sydkorea og Japan natten til tirsdag dansk tid ifølge Reuters.

  Det forlyder, at missilet landede i havet.

  Ifølge det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap sker tirsdagens affyring samtidig med, at efterretningschefer fra USA, Sydkorea og Japan skal mødes i den sydkoreanske hovedstad, Seoul, for at diskutere spændingerne med Nordkorea. Det skriver Ritzau.

  Desuden er hundredvis af repræsentanter for internationale virksomheder og væbnede styrker samlet i den sydkoreanske hovedstad for at deltage i en våbenmesse.

 40. USA's særlige udsending i Afghanistan forlader sin post

  Zalmay Khalilzad, der i 2018 blev udnævnt af daværende præsident Donald Trump til at være den amerikanske regerings særlige udsending i Afghanistan, forlader sin post. Det oplyser han det til arabiske medie Al Jazeera, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Som USA's særlige udsending var han en nøgleperson i fredsforhandlingerne med Taliban. Og ifølge nyhedsbureauet AFP var han overbevist om, at det ville være muligt at skabe fred i Afghanistan. Det skriver Ritzau.

  I tiden efter Talibans magtovertagelse i Afghanistan i august er Zalmay Khalilzad blevet kritiseret for at have medvirket til en af de største diplomatiske fiaskoer for USA i nyere tid.

 41. Folketinget skal tage stilling til borgerforslag om syriske flygtninge

  50.000 underskrifter.

  Det var, hvad borgerforslaget 'Stop hjemsendelsen af syriske flygtninge til farlige og usikre forhold' rundede mandag aften. Det betyder, at borgerforslaget nu skal behandles i Folketinget.

  Borgerforslaget, som blev fremsat 22. april, vil have Folketinget til at ændre den lov, som på nuværende tidspunkt kan sende syriske flygtninge tilbage til Syrien. Det kan ske, hvis myndighederne vurderer, at beskyttelsesbehovet har ændret sig.

  - Danmark bør ikke tvinge flygtninge til et valg mellem at leve et uværdigt og traumatiserende liv på et udrejsecenter eller rejse tilbage til et land, hvor det styre, de flygtede fra, stadig er ved magten og stadig krænker den syriske civilbefolknings grundlæggende menneskerettigheder, står der i borgerforslaget.

  Loven, der giver mulighed for, at en asylansøgers beskyttelsesstatus kan gøres midlertidig, blev indført i 2015.

 42. Letland lukker ned i fire uger på grund af corona

  Den 21. oktober vil Letland gå i fire ugers corona-lockdown.

  Landet er et af de mindst vaccinerede lande i Europa, og nedlukningen kommer nu som forsøg på at bremse en stigning i smittetilfælde i det baltiske land. Det skriver Reuters.

  Nedlukningen vil vare frem til den 15. november.

 43. DMI varsler kraftig regn mellem onsdag og torsdag

  Er havegrillen og terrassemøblerne ikke sat i skuret endnu, kan det måske være en god idé lige at få klaret.

  Onsdagen bliver nemlig våd og blæsende i det meste af landet, og i Jylland varsler DMI om risiko for kraftig regn mellem onsdag aften og torsdag aften. Her forventes der at falde mellem 30 og 50 mm regn, oplyser DMI.

  En koldfront bevæger sig ind over Jylland vestfra og bliver liggende det meste af onsdagsdøgnet. Samtidig bliver det temmelig blæsende fra sydvest med jævn til hård vind i hele landet.

  Det er endnu usikkert, præcis hvor der vil falde mest regn, men det ser ud som om, at særligt Midtjylland vil blive ramt.

 44. AGF piller brodden af AaB i intenst opgør

  Det var AGF, der trak sig sejrrigt ud af mandagens kamp i Superligaen.

  AaB blev besejret 1-0.

  Frederik Brandhof blev kampens enlige målscorer, da han i første halvlegs tillægstid bragte hjemmeholdet foran. Brandhof flugtede til bolden, som Patrick Mortensen lagde perfekt til rette for den fremadstormende midtbanespiller.

  Kampen blev præget af forrygende stemning på et udsolgt Ceres Park, hvilket smittede af på spillet på grønsværen, hvor der blev gået til stålet i duellerne.

  Med sejren lægger AGF sig op på Superligaens syvendeplads, mens AaB fortsat er på tredjepladsen.

 45. Tyskland afslutter corona-undtagelsestilstand til november

  Den 25. november er det slut med den tyske undtagelsestilstand, der blev indført i begyndelsen af coronaspandemien sidste år. Dog vil krav om test, vacciner og særlig god hygiejne stadig være gældende.

  - Det betyder, at den undtagelsestilstand, som har været gældende i næsten 19 måneder siden den 28. marts 2020 vil være slut, sagde den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, mandag til den tyske avis Bild. Det skriver Reuters.

  - Vi rykker os fra undtagelsestilstand til at være ekstra opmærksomme, sagde sundhedsministeren.

  Den ekstraordinære undtagelsestilstand, som Tyskland har været i i knap 19 måneder, udløber af sig selv, med mindre det tyske parlament stemmer for at forlænge den.

 46. Ingen ved, hvorfor Tjekkiets præsident er indlagt - nu presser oppositionen

  Milos Zeman, der er præsident i Tjekkiet, er indlagt og for syg til at arbejde. Men det er ikke blevet oplyst, hvad han fejler, og der er derfor heller ikke nogen, som ved, hvornår han er tilbage igen.

  Det eneste, de andre politikere har fået oplyst fra hospitalets intensive afdeling, er, at han formentlig ikke er tilbage i de kommende uger. Det har skabt uro i parlamentet, hvor mange sår tvivl om, hvorvidt Milos Zeman overhovedet ved, hvad der foregår i landet, og hvilke beslutninger der bliver truffet. Det skriver Reuters.

  Derfor er der nu et ønske om at kigge nærmere på, hvordan man kan fjerne magten fra præsidenten i en kort eller længere periode.

  Det er særligt i oppositiones interesse lige nu, da der lige har været valg til premierministerposten i landet, som gik utrolig godt for dem. Fordi hvis Milos Zeman er uden magt, så kan oppositionen meget nemmere lave en regering.

  Præsidenten har været indlagt siden den 10. oktober.

 47. Biden-administrationen beder Højesteret blokere omstridt abortlov

  Den amerikanske højesteret skal nu tage stilling til den omdiskuterede og meget restriktive abortlovgivning, som i maj blev indført i Texas. Det sker, efter at den amerikanske præsident Joe Bidens administration i dag har bedt Højesteret blokere loven, skriver Reuters.

  I maj underskrev guvernøren i Texas en lov, der gør abort efter sjette uge forbudt i alle tilfælde – også dem, hvor kvinden har været udsat for incest eller voldtægt. Sjette uge er et tidspunkt, hvor mange kvinder endnu ikke ved, at de er gravide.

  Loven blev for nylig sat på pause, mens det bliver undersøgt, om den er ulovlig.

  Loven er en af de strammeste af sin slags, der er vedtaget på delstatsniveau i flere år, og den er blevet kritiseret for at undergrave kvinders forfatningsmæssige rettigheder i delstaten.

  Præsident Biden har tidligere lovet at bekæmpe Texas-forbuddet.

 48. International politioperation laver giga kokainfangst

  En fangst til en værdi af knap halvanden milliarder kroner.

  Man kan godt forstå, hvis det store smil er på hos alle parter, som var involveret i den internationale politioperation.

  De stoppede nemlig en 24 meter stor yacht fyldt med kokain. Helt præcist 5,2 tons kokain. Det oplyser myndigheder mandag ifølge AP.

  Operationen foregik ud for den portugisiske kyst, hvor man endte med at anholde tre personer, der havde planer om bringe kokainen videre til Europa gennem Den Iberiske Halvø. Det er den største fangst i Europa de seneste år og den største i 15 år i Portugal.

  Den internationale politioperation blev udført af det portugisiske og spanske politi, den amerikanske føderale politienhed inden for stoffer samt det britiske kriminalagentur.

  Se video fra fangsten her:

 49. Superstjerne udskyder alle sine koncerter - heriblandt to i Danmark

  The Weeknd spillede i Danmark to gange i 2017, hvor han var forbi både Roskilde Festival og Royal Arena. (Foto: Perry Knotts © Ritzau Scanpix)

  Den canadiske popstjerne The Weeknd har valgt at udskyde sin verdensturné med argumentet om, at han vil lave noget større og mere specielt for sine fans.

  To af koncerterne var sat til at ske i Royal Arena i København i september næste år, men nu får alle, der har købt billet, deres penge tilbage. De vil dog få mulighed for at købe billetter til de nye datoer før alle andre.

  - På grund af begrænsninger for arenaer og efterspørgsel på flere shows vil jeg lave noget større og specielt til jer, hvilket kræver stadioner, skriver The Weeknd på Instagram.

  Det vil være fjerde gang, at popstjernens optræden i Danmark får en ny dato. I stedet for at starte turnéen i januar starter den nu først næste sommer.

  The Weeknd er mest kendt for store hits som 'Blinding Lights', 'Starboy' og 'Can't Feel My Face'.

 50. Fogh Rasmussen: 'Amerika og den frie verden har mistet en stor statsmand'

  Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller havde som henholdsvis dansk statsminister og udenrigsminister et tæt samarbejde med Colin Powell i perioden fra 2001 til 2005, hvor han var udenrigsminister i USA.

  Derfor har de begge to også reageret på mandagens nyhed om, at Colin Powell er gået bort som følge af komplikationer med corona. Ifølge NBC News var Powell også diagnosticeret med leukæmi.

  - Med hans bortgang har Amerika og den frie verden mistet en stor statsmand, siger Anders Fogh Rasmussen i en pressemeddelelse.

  Samarbejdet var tæt mellem de to nationer i den periode på grund af Danmarks deltagelse i krigene i Afghanistan og i Irak, samt at Danmark også havde EU-formandskabet i 2002.

  - Man kunne lave aftaler med ham, og man kunne tale fortroligt med ham. Og man kunne regne med det, man havde aftalt med ham på tomandshånd, siger Per Stig Møller til TV2 News.

  Colin Powell kom faktisk på besøg i Danmark i 2004, hvor han blandt andet var på besøg på Frederiksberg Gymnasium og i Tivoli. Besøget blev blot planlagt et par dage før ankomsten. Se her hvorfor:

 51. To kampe uden fans: England straffes for tilskuerballade under EM-finalen

  Det engelske fodboldlandshold må undvære deres fans i de to første hjemmekampe i Nations League næste år. Det skriver The Guardian.

  Derudover får det engelske fodboldforbund en bøde på 100.000 euro.

  Straffen kommer på baggrund af den meget omdiskturede EM-finale på Wembley i juli, hvor et stort antal engelske fans brød ind på stadion til kampen, selvom de ikke havde billetter til at se den.

  Uefa skriver, at straffen bliver uddelt for 'manglende orden og disciplin både indenfor og omkring stadion'.

  - Selvom vi er skuffede over dommen, så anerkender vi udfaldet af Uefas beslutning, skriver det engelske fodboldforbund i en pressemeddelelse.

  Hjemmekampene, hvor England spiller uden fans, bliver i juni-måned næste år. Det er endnu uvist, hvem de skal møde.

Mere fra dr.dk