Seneste Nyt

SE BILLEDERNE Med to års forsinkelse besøgte Dronning Margrethe Tønder

 • Dronning Margrethe besøgte i dag Tønder. Her er hun oppe i toppen af det 25 meter høje Marsk Tower i Skærbæk, landsdelens nye vartegn, som designet af arkitekter fra Bjarke Ingels Group, i Skærbæk. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix © Ritzau Scanpix)
 • Dronning Margrethe blev modtaget af Tønders borgmester Jørgen Popp Petersen, der i øvrigt repræsenterer det tyske mindretals parti Slesvigsk Parti, samt de to 12-årige blomsterpiger Frida og Maya. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix © Ritzau Scanpix)
 • Dronning kørte i karet gennem Tønders gader. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix © Ritzau Scanpix)
 • Dronning Margrethe blev eskorteret af Gardehusarregimentets Hesteskadron. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix © Ritzau Scanpix)
 • Undervejs besøgte dronning Margrethe Højer Mølle. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix © Ritzau Scanpix)
 • Dronning Margrethe besøgte også Højer Designefterskole, hvor hun blev budt velkommen af forstander Kirsten B. Hansen. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix © Ritzau Scanpix)
 • Dronningen var i højt humør under besøget. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix © Ritzau Scanpix)
1 / 7

Dronning Margrethe besøgte i dag Tønder Kommune. Besøget var en del af den udskudte fejring af af 100-året for Genforeningen 1920. Dengang blev Sønderjylland efter en folkeafstemning igen en del af Danmark efter at have tilhørt Tyskland siden nederlaget i krigen i 1864.

Besøget i Tønder Kommune er det sidste af flere besøg i Sønderjylland, der markerer 100-året for Genforeningen.

Nyheder

 1. Hummelgaard anklager Støjberg for 'bevidst' splittelse af danskerne: 'Desperat', mener Danmarksdemokrat

  Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ved Socialdemokratiets årsmøde 2022 i september. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

  Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er gået i direkte offensiv mod Inger Støjberg fra Danmarksdemokraterne.

  Hun har ifølge socialdemokraten ingen "reelle løsninger" og dyrker "bevidst" splittelsen i samfundet.

  Det siger Peter Hummelgaard i et længere interview med Berlingske.

  - Tiden er kommet til at udfordre Inger Støjberg – for selvom vi i høj grad har den samme grundanalyse, er der mange ting, jeg slår mig rigtig meget på i det, hun siger og står for, siger Peter Hummelgaard til Berlingske.

  Han mener, at Inger Støjberg med sin retorik forsøger at optegne en splittelse i befolkningen, som ikke har hold i virkeligheden.

  - Splittelse er altid farligt for et samfund, men for mig er det helt klart den risiko, man løber, når man bevidst dyrker splittelsen som et politisk instrument for at nære sig af den. Og jeg må sige, at det klinger ekstra hult, når man ikke har nogle reelle bud på at løse landets problemer.

  Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Inger Støjberg, men indtil videre er det Danmarksdemokraternes gruppeformand, Peter Skaarup, der har reageret på beskæftigelsesministerens udtalelser.

  Han kalder Peter Hummelgaards udtalelser for en "desperat skræmmekampagne".

  Han mener ikke, at Danmarksdemokraterne forsøger at splitte befolkningen, men at de tværtimod forsøger at bygge bro mellem by og land.

  - Vores ønske er, at de danskere, der i dag føler, at deres problemer ikke bliver taget alvorligt på Christiansborg, får en stemme, skriver han til Berlingske.

  - Det var egentlig også noget, Socialdemokratiet gik op i indtil for nylig, men nu kan jeg så konstatere, at man går mere op i at angribe os frem for at kæmpe sammen mod centraliseringen. Det, synes jeg, er en skam, udtaler Peter Skaarup.

 2. Stor fanballade forud for Europa League-kamp i Herning

  Forud for opgøret mellem FC Midtjylland og Feyenoord har der været ballade på tribunerne i Herning, hvor de hollandske fans er hoppet over et hegn og ind til den tribune, hvor FC Midtjyllands fans står.

  Nogle af de hollandske fans strøg også ind på banen, fortæller DR Sportens fodboldkommentator Jens Ole Sørensen.

  - Lige pludselig blev stemningen meget fortættet. Jeg så en masse sortklædte mennesker løbe ned langs sidelinjen, inden de får møvet sig op på den modsatte tribune. Der er massevis af sikkerhedsfolk efter, men der er også en masse uro, og der er også en masse håndgemæng, siger han.

  Feyenoord havde ikke udefans med til deres seneste udekamp i Europa League, fordi de var blevet straffet for fanballade af Uefa efter sidste års finale i Conference League.

  Trods urolighederne før opgøret, så kom der ro på tribunerne til kampstart. Kampen begyndte som planlagt klokken 21, selvom der ifølge TV2 fortsat er hollandske fans på en af de tribuner, som ikke var tiltænkt udeholdet.

  • Der opstod ballade på tribunen. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)
  • Og pludselig var der også folk på banen. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)
  1 / 2
 3. Mikkel Hansen sprudler i Champions League, da Aalborg udraderer ungarsk storklub

  Aalborg Håndbold og Mikkel Hansen tog en vigtig udebanesejr torsdag aften mod Pick Szeged i Champions League. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix © Ritzau Scanpix)

  Store kampe kræver ofte, at de store stjerner træder i karakter, og få kender deres besøgstid som danske Mikkel Hansen.

  Håndboldspilleren bag det vel nok mest kendte pandebånd i dansk idræt sprudlede med 12 scoringer, da Aalborg Håndbold torsdag aften tog en vigtig udebanesejr på 41-29 over Pick Szeged i Champions League-gruppespillet.

  Szeged er et ungarsk storhold, men det var ingenlunde til at se. Mod nordjyderne var de hele tiden ét, to, tre skridt bagud og havde især svært ved at styre førnævnte Hansen, ligesom Mads Hoxer på højreback fik vist, hvorfor mærkatet "stortalent" synes velfortjent.

  Aalborg Håndbold gik til pause foran med to, 17-15. I anden halvleg lykkedes det dog at få gang i kontrafasen og trække fra, mens ungarernes moral tidligt led et afgørende knæk.

  Sejren betyder, at Aalborg nu har seks point efter fire kampe i CL-gruppespillet.

 4. Britiske kendisser sagsøger avis for krænkelser af privatlivets fred

  Den britiske prins Harry er en af de kendisser, som sagsøger den britiske tabloidavis Daily Mail. (Foto: Dylan Martinez © Ritzau Scanpix)

  En række store britiske personligheder har besluttet sig for at lægge sag an mod tabloidavisen Daily Mail.

  Det har et advokatfirma, der repræsenterer nogle af sagsøgerne, oplyst til nyhedsbureauet Reuters.

  Anklagerne mod avisens forlægger lyder på "grove krænkelser af privatlivets fred".

  Avisen skal ifølge anklagerne blandt andet have placeret lytteapparater i folks biler og hjem, forsøgt at aflytte private telefonopkald, betalt politiembedsmænd for følsomme oplysninger og efterlignet kendisser for at indhente deres lægejournaler.

  Blandt sagsøgerne finder man prins Harry, musikeren Elton John og skuespillerne Elizabeth Hurley og Sadie Frost. De er en del af en gruppe af personer, der nu lægger sag an. Blandt dem er også Elton Johns mand, David Furnish.

 5. Venstre lancerer ny grøn plan i morgen

  Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, vil i morgen præsentere partiets ambitioner for en grøn 2030-plan.

  Det sker på et pressemøde med blandt andre politisk ordfører Sophie Løhde (V) og finansordfører Troels Lund Poulsen (V) ved partiformandens side.

  Pressemødet foregår klokken 10.15 i Venstres gruppeværelse.

  Søndag kom Venstre med en række forslag til at fremme den grønne omstilling. Blandt andet ønsker partiet at gøre det nemmere for boligejere at renovere mere klimavenligt.

 6. Russisk Putin-kritiker efterforskes for landsforræderi

  Putin-kritikeren Vladimir Kara-Murza har to gange anklaget den russiske efterretningstjeneste for at forgifte ham. Moskva nægter at være involveret. (Foto: ALEXANDER NEMENOV © Ritzau Scanpix)

  Aktivisten Vladimir Kara-Murza, der er en af Rusland mest kendte kritikere af den russiske præsident, Vladimir Putin, er blevet anklaget og efterforskes for landsforædderi.

  Det oplyser hans advokat ifølge Reuters.

  Kara-Murza har flere gange ytret foragt for styret i Rusland og krigen i Ukraine. Det er tre af hans offentlige taler, hvor han blandt andet skulle have sagt, at Putin bomber ukrainske hjem, hospitaler og skoler, som har ført til anklagerne, skriver Reuters.

  I april blev Kara-Murza arresteret og er i øjeblikket varetægtsfængslet. Han er ifølge Reuters mistænkt for at sprede falske oplysninger i forbindelse med krigen i Ukraine.

 7. Danmarksdemokraterne genopliver ideen om et udrejsecenter på Lindholm

  Lindholm har tidligere været brugt til virusforskning og vaccinefremstilling. (© Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering)

  Planerne om et udrejsecenter for udviste kriminelle på øen Lindholm i Stege Bugt var egentligt droppet.

  Da Socialdemokratiet i 2019 dannede regering, skød de projektet til side, og efterfølgende har både Dansk Folkeparti og senest Danmarksdemokraterne meldt ud, at de ikke længere anser det som en realistisk ide.

  Men nu har Danmarksdemokraterne ombestemt sig.

  Til partilederdebatten i aftes bragte Inger Støjberg nemlig Lindholm på banen igen som en mulig placering. Og i dag bakker partiets gruppeformand, Peter Skaarup, op.

  - Det vigtigste for os er at få sikret et tredje udrejsecenter. Det kan være på Lindholm, det kan også være på en anden øde ø. Det vigtigste er, at de udviste bliver isoleret.

  Også Venstre og Konservative er fortsat fortalere for at placere et udrejsecenter på Lindholm.

 8. Særlig gruppe holder øje med udenlandsk indblanding til valget

  I udlandet har der været flere eksempler på forsøg på at påvirke demokratiske valg.

  Blandt andet derfor er Danmark rustet med en taskforce af flere forskellige myndigheder, der kan holde øje med, at alt går retteligt til, skriver Jyllands-Posten.

  Politiets Efterretningstjeneste (PET), Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Udenrigsministeriet, Justitsministeriet og Forsvarsministeriet sidder med i gruppen, der skruer op for indsatsen, når der er valg i Danmark.

  Chefen for kontraspionage hos PET, Anders Henriksen, siger til Jyllands-Posten, at de ikke endnu har afdækket "koordineret og systematisk fremmed statslig påvirkningsvirksomhed i forbindelse med valg i Danmark", selvom han kender "flere udenlandske eksempler".

  Han tilføjer, at PET heller ikke forventer en koordineret påvirkningskampagne mod valget, når det afholdes 1. november.

 9. Danish Crowns fyringsrunde bliver mindre end forventet på begge slagterier

  Tre uger efter at slagterikoncernen Danish Crown annoncerede, at man blev nødt til at fyre 350 medarbejdere, står det nu klart, at fyringsrunden bliver væsentligt mindre på begge berørte slagterier.

  Det skriver Danish Crown i en pressemeddelelse.

  Tidligere kunne vi berette om, at der på slagteriet i Sæby blev reddet 160 stillinger, så tallet er bragt ned til 121.

  Og nu skriver Danish Crown i en pressemeddelelse, at der på slagteriet i Ringsted afskediges 25 og ikke 75 som først vurderet.

  På slagteriet i Ringsted har man blandt andet lavet frivillige fratrædelsesordninger. Andre medarbejdere er flyttet til andre funktioner på slagteriet.

  Danish Crown har i alt 8.000 medarbejdere i Danmark, skriver Ritzau.

 10. Indonesisk politi sigter seks efter stadiontragedie

  • Der bliver lagt blomster foran Knajuruhan Stadium, hvor fodboldtragedien udspillede sig. (Foto: Mast irham © Ritzau Scanpix)
  • Knajuruhan Stadium er fodboldklubben Arema FC's hjemmebane. Præsident for klubben, Gilang Widya Pramana, har udtalt, at han påtager sig det fulde ansvar. (Foto: Mast irham © Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Seks personer er blevet sigtet, efter der udbrød et dødeligt kaos ved en fodboldkamp i byen Malang på øen Java i Indonesien.

  Det skriver Reuters.

  Mere end 131 personer omkom, efter tilskuere havde invaderet banen efter slutfløjt i oprør over kampens resultat. Her affyrede politiet tåregas, men det skabte panik blandt tilskuerne. Flere mistede livet som følge af iltmangel, mens andre blev trampet ihjel.

  De er sigtet for "kriminel uagtsomhed", der forårsager døden, skriver Reuters. Det kan give op til fem års fængsel.

  De sigtede tæller blandt andet politifolk. Politidirektøren afviser ikke, at der kommer flere sigtelser.

 11. Dansk politi får stor narkofangst: Fem personer er varetægtsfængslet

  Knap 100 kilo amfetamin blev fjernet fra gadebilledet, da Københavns Politi onsdag slog til på den københavnske vestegn.

  Foruden de mange kilo amfetamin er der fundet ti kilo af et endnu ukendt stof.

  Beslaglæggelsen skete, da politiet onsdag anholdt tre hollændere og to danskere.

  De fem personer er her til eftermiddag blevet varetægtsfængslet i fire uger.

  De er sigtet for indsmuglingen af den store mængde narkotika, der er kørt fra Holland over Tyskland, skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse.

  Politikredsen oplyser videre, at en af de anholdte danskere tilhører rockermiljøet.

  De to danskere er begge sigtet for at have modtaget og besiddet henholdsvis 34 og 41 kilogram amfetamin "med henblik på videreoverdragelse", som det hedder.

 12. Lionel Messi spiller sit sidste VM

  Den argentinske fodboldspiller Lionel Messi kommer til at spille sit sidste VM, når bolden ruller i Qatar senere på året.

  Det fortæller han til argentinsk ESPN.

  - Jeg tæller dagene indtil VM-slutrunden. Sandheden er, at jeg er en smule nervøs, for jeg vil virkelig gerne have, at vi vinder denne gang. Det kan jeg godt mærke på nerverne, fortæller Lionel Messi.

  Den 35-årige argentiner er anfører på landsholdet, og han har spillet 164 kampe og lavet 90 mål i den celesteblå nationaldragt, siden han debuterede i en venskabskamp mod Ungarn tilbage i 2005.

  Siden da har Lionel Messi deltaget ved fire VM-slutrunder. Ved årets VM er Argentina i gruppe med Saudi-Arabien, Mexico og Polen ved årets VM.

 13. Valutafond vil nedjustere prognosen for global økonomi i 2023

  Kristalina Georgieva under sin tale på Georgetown University i Washington D.C. (Foto: OLIVIER DOULIERY © Ritzau Scanpix)

  Den Internationale Valutafond vil i næste uge nedjustere sin prognose for global vækst i 2023.

  Det har direktøren for Den Internationale Valutafond, Kristalina Georgieva, slået fast i en tale på Georgetown University i Washington D.C., skriver Reuters.

  Hun appellerer til verdens politiske ledere om at handle sammen på en koordineret måde for at undgå en "farlig" situation i den globale økonomi.

  - Vi oplever et grundlæggende skift i den globale økonomi. Fra en verden med relativ forudsigelighed til en verden med mere skrøbelighed. Større usikkerhed, højere økonomisk volatilitet, geopolitiske konfrontationer og hyppigere og mere ødelæggende naturkatastrofer, lyder det fra direktøren.

  Hun siger, at risikoen for en verdensomspændende recession tager til efter gentagne chok i den internationale økonomi. Her henviser hun til coronapandemien, Ruslands krig i Ukraine og forskellige klimakatastrofer.

 14. Retssag mod seks tiltalte i sag om udbyttesvindel er aflyst

  Efter en domstol i Dubai har sagt nej til at udlevere svindeltiltalte Sanjay Shah til Danmark, har retten i Glostrup besluttet at aflyse en anden del af udbyttesagen.

  Sagen mod seks andre tiltalte, henholdsvis tre briter og tre amerikanere, er udsat på ubestemt tid, da nogle af de tiltalte befinder sig i Dubai og ikke har erklæret sig parate til at komme til Danmark.

  Det skriver Politiken.

  I denne sag er der rejst tiltale om svindel for 1,1 milliarder kroner via en tysk bank.

  Selvom de tre amerikanere har indvilliget i at rejse til Danmark, kan sagen først gennemføres, hvis de tre briter bliver udleveret til Danmark.

  Det er dog usikkert, om det kan lade sig gøre efter sagen mod Sanjay Shah. Sanjay Shah har anket sin dom, men det står ikke klart, hvornår sagen behandles igen.

 15. Tre unge varetægtsfængslet i sag om drab i Vordingborg

  Tre personer er blevet varetægtsfængslet frem til 31. oktober for drabet på en 53-årig mand, der mandag blev fundet død i sit hjem i Vordingborg.

  Der er tale om to mænd på henholdsvis 18 og 22 år og en kvinde på 20 år, fortæller specialanklager Susanne Bluhm til Ritzau.

  Tre af de anholdte blev torsdag klokken 11 fremstillet i et grundlovsforhør ved Retten i Nykøbing Falster. De er sigtet for i fællesskab at have dræbt den 53-årige mand.

  Den fjerde anholdte - en 50-årig kvinde - er blevet løsladt.

  Siden fundet af manden har politiet efterforsket sagen. Blandt andet har hundepatruljer og droner undersøgt gerningsstedet, skriver Ritzau.

 16. Dansk forlag jubler over fransk nobelprismodtager

  Annie Ernaux efter hun modtog nobelprisen i litteratur tidligere i dag, den 6. oktober 2022. (Foto: JOHANNA GERON © Ritzau Scanpix)

  Selvom prismodtageren er fransk, vakte overrækkelsen af Nobels litteraturpris i dag også jubel på dansk jord.

  Der blev nemlig poppet champagne hos Gads Forlag, som har udgivet flere af den nye nobelprismodtager Annie Ernaux' bøger.

  Redaktionschef Julie Paludan-Müller siger ifølge Ritzau, at forlaget er gået i gang med at trykke flere af franskmandens bøger. Hun kalder den franske forfatter, hvis hovedværk er romanen 'Årene', for "fuldstændig kompromisløs".

  - Hun går ind i nogle smertepunker i sit eget liv, som har en enorm resonans, samtidig med at hun altid er politisk og samfundsbevidst og interesserer sig for køn og klasse, siger Julie Paludan-Müller.

  I morgen udkommer 'Skammen' af Annie Ernaux på dansk.

 17. Dolberg og Delaneys nye chef er fundet

  Jorge Sampaoli var landstræner for Argentina fra 2017 til 2018. (Foto: IVAN ALVARADO © Ritzau Scanpix)

  Onsdag trak fodboldklubben Sevilla med danskerne Kasper Dolberg og Thomas Delaney i truppen en streg i sandet, da spanierne fyrede cheftræner Julen Lopetegui.

  En aktuel 17. plads i La Liga og blot én sejr i ti kampe på tværs af alle turneringer var mere, end ledelsens tålmodighed kunne klare.

  Nu er afløseren så fundet, og valget er faldet på argentineren Jorge Sampaoli.

  62-årige Sampaoli har tidligere været cheftræner i Sevilla tilbage i 2016-2017-sæsonen, hvor klubben blev nummer fire i den hjemlige liga og nåede ottendedelsfinalen i Champions League.

  Siden har Jorge Sampaoli både været landstræner i Argentina og stået i spidsen for franske Marseille, som han forlod i sommer.

 18. Morten Breum skal optræde ved VM i Qatar

  Morten Breum er producer og DJ og blandt andet kendt for numrene 'Højere, vildere' og 'Look closer'. (Foto: iamcre8tions © Scanpix Denmark)

  Den danske DJ Morten Breum er hovednavn den 4. december ved en koncert i forbindelse med verdensmesterskaberne i fodbold i Qatar.

  Ifølge det qatarske medie Doha News afholder VM-arrangørerne en "fan festival", hvor der kan opleves VM-kampe, musik og mad, mens slutrunden forløber i november og december.

  Rækken af koncerter er sponsoreret af Qatars Supreme Committee, som blandt andre fodboldspilleren Nadia Nadim samarbejder med i forbindelse med sit ambassadørskab for slutrunden.

 19. Sikandar vil have Enhedslisten til at gå efter statsministerposten

  Der er allerede tre statsministerkandidater, der kæmper om nøglerne til statsministeriet denne valgkamp.

  Men nu vil Frie Grønnes formand, Sikandar Siddique, gerne have flere i spil.

  Han opfordrer nemlig både Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, og SF's formand, Pia Olsen Dyhr, til at gå efter posten.

  Opfordringen kommer, efter Mette Frederiksen (S) har meddelt, at hun går til valg på at danne en bred regering over midten med både røde og blå partier.

  - Frie Grønne ønsker en statsministerkandidat fra venstrefløjen, siger Sikandar Siddique.

  Og selvom opfordringen er til begge kvinder, så er der alligevel én, som Frie Grønne foretrækker.

  - Det er Enhedslisten, siger han.

  Sikandar gentager opfordringen nede i folketingssalen til Mai Villadsen. Men hun har dog ikke tænkt sig at tage imod opfordringen.

  - Enhedslisten ønsker sig da en valgkamp, hvor Enhedslisten får 90 mandater, men uden at skuffe for mange vælgere, ser jeg det næppe, svarer hun.

 20. Mette Frederiksen misser stort topmøde i Prag

  Her er fællesbilledet af de 43 stats- og regeringschefer i Prag. (Foto: MARTIN DIVISEK © Ritzau Scanpix)

  I dag bliver der afholdt et stort topmøde i den tjekkiske hovedstad, Prag, mellem EU-landene og 17 andre europæiske lande, heriblandt Storbritannien, Tyrkiet, Serbien og Ukraine.

  Her skal stats- og regeringscheferne blandt andet vende den alvorlige sikkerhedssituation, som Europa befinder sig i, efter Rusland indledte sin invasion af Ukraine.

  Men én leder deltager ikke, nemlig statsminister Mette Frederiksen (S). Hun deltager nemlig i Folketingets åbningsdebat i dag, og derfor kommer hun først fredag, hvor EU-landene forsætter med et uformelt topmøde.

  Det var den franske præsident, Emmanuel Macron, der i foråret fik ideen til det nye topmødeformat, som har fået navnet Det Europæiske Politiske Fællesskab.

  Der skal ikke vedtages nogen politiske beslutninger på mødet, og det er endnu uvist, hvordan formatet skal udvikle sig herfra. Forventningen er dog, at landene i dag vil aftale, hvor og hvornår de skal mødes igen.

 21. Røde Kors mangler varmt tøj til vinteren: De forventer, at efterspørgslen bliver stor

  Bladene drosler af træerne, og de stigende priser kan få mange til at ryste som et espeløv.

  Men med de kolde måneder for døren råber Røde Kors nu op.

  De mangler varmt tøj til vinteren.

  - Lige nu ser det ud til, at vi kommer til at skuffe mange mennesker, som håber at kunne købe deres vintertøj brugt og på den måde spare på udgifterne, siger chef for Røde Kors Genbrug, Tina Donnerborg.

  Forklaringen er, at meget vintertøj i foråret er blevet sendt til Ukraine, og en del tøj er også uddelt til de børn og voksne, der er flygtet til Danmark fra krigen.

  Tina Donnerborg forventer, at efterspørgslen bliver særligt stor i år på grund af de stigende priser på alt fra energi til fødevarer.

  Røde Kors opfordrer derfor folk til at kigge i gemmerne efter varmt tøj, man kan undvære.

 22. Syrien: USA angriber for første gang i område, som regimet kontrollerer

  Torsdag landede amerikanske kamphelikoptere i en landsby i det sydøstlige Syrien, oplyser syrisk stats-tv.

  Det er første gang, at USA gennemfører en landoperation i de dele af Syrien, som landets regering kontrollerer, skriver Reuters.

  Nyhedsbureauet citerer amerikanske sikkerhedskilder for, at målet for angrebet var et medlem af terrorgruppen Islamisk Stat.

  Syrisk stats-tv oplyser, at en person blev dræbt af de amerikanske soldater, mens andre blev taget til fange.

  Tre helikoptere deltog i operationen efter midnat, fortæller beboere i landsbyen Muluk Saray til Al-Jazeera. Indbyggerne fik besked om at blive i deres huse via højtalere. Der var ingen skudveksling under den timelange operation, fortæller de lokale kilder.

 23. Flere færger sænker farten for at spare brændstof

  Man kommer meget vel til at tilbringe lidt længere tid på havet, når man rejser mellem Aarhus og Sjællands Odde.

  Molslinjen A/S har nemlig meldt ud, de kommer til at sætte farten ned på deres hurtigfærger. Derudover bliver der også færre afgange at vælge imellem, fortæller selskabet til Ritzau.

  Årsagen er de stigende energipriser, og selskabets løsning skal være med til at spare på brændstoffet.

  Fra uge 43 dropper de den sidste dobbelttur mellem Aarhus og Sjællands Odde torsdag og fredag aften.

  Overfartstiden øges med fem minutter fra 75 til 80 minutter.

  Molslinjens rute mellem Esbjerg og Fanø får også færre afgange. Her øges rejsetiden med tre minutter, og priserne vil også stige fra midten af oktober, oplyser selskabet til Ritzau.

  Ture til og fra Bornholm står ikke til at blive ændret for nu.

 24. Massefyring på Danish Crown halveres

  Massefyringen på Danish Crowns slagteri i Sæby bliver ikke helt så slem som først frygtet.

  Oprindeligt blev det meldt ud, at 275 medarbejdere stod til at modtage en fyreseddel. Men nu er antallet bragt ned til 121.

  Det skyldes blandt andet, at slagterimedarbejderne af egen lomme betaler for et ekstra kvarters frokostpause.

  - Vi arbejder i hold af cirka seks personer, hvor en ad gangen holder pause, så linjerne kan køre hele tiden. Ved at forlænge pauserne, giver det ekstra tid til, at linjerne kører - og dermed øget produktion. Og den øgede produktion kræver flere medarbejdere, fortæller fabrikschef Jesper Sørensen.

 25. Jesper Jensen sætter navne på den danske EM-trup

  Jesper Jensen har to slutrundedebutanter i sin trup til det kommende EM. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix © Ritzau Scanpix)

  Landstræneren for det danske kvindelandshold i håndbold, Jesper Jensen, har sat navne på de 16 spillere som skal jagte medaljer for Danmark til den kommeden EM-slutrunde.

  Truppen består af mange gengangere fra den seneste VM-slutrunde, men Jesper Jensen har også fundet plads til slutrundedebutanterne Cecilie Brandt fra Ikast Håndbold og Elma Halilcevic fra Nykøbing-Falster Håndbold.

  Den danske EM-trup ser således ud:

  Målvogtere: Sandra Toft (Györ) og Althea Reinhardt (Odense Håndbold).

  Stregspillere: Rikke Iversen (Odense Håndbold), Sarah Iversen (Ikast Håndbold) og Kathrine Heindahl (Team Esbjerg).

  Fløjspillere: Cecilie Brandt (Ikast Håndbold), Trine Østergaard (SG BBM Bietigheim), Emma Friis (Ikast Håndbold) og Elma Halilcevic (Nykøbing-Falster Håndbold).

  Bagspillere: Anne Mette Hansen (Györ), Kristina Jørgensen (Metz), Mie Højlund (Odense Håndbold), Simone Petersen (Ikast Håndbold), Mia Rej Frahm, (Odense Håndbold), Louise Vinter Burgaard (Metz) og Mette Tranborg (Team Esbjerg).

  EM begynder den 4. november, og du kan følge de danske kampe i LIGA på P4 og på dr.dk.

 26. Fransk forfatter får Nobelprisen i litteratur

  Annie Ernaux er især kendt for "Årene". Bogen kombinerer på elegant vis Annie Ernauxs egen historie med den større franske og internationale samfundshistorie, og den kunne med rette kaldes et stykke 'sociologisk autofiktion', skriver P1-programmet 'Skønlitteratur'. (Foto: CATI CLADERA © Ritzau Scanpix)

  Årets Nobelpris i litteratur tildeles den franske forfatter Annie Ernaux.

  Det oplyser det litterære selskab Det Svenske Akademi ifølge Ritzau.

  Prisen gives, fordi Ernaux "konsekvent og fra forskellige vinkler udforsker et liv præget af stærke forskelle med hensyn til køn, sprog og klasse", lyder det fra akademiet.

  82-årige Annie Ernaux er især kendt for "Årene", som betragtes som et moderne mesterværk i fransk litteratur.

  Den er ligesom flere af hendes bøger blevet filmatiseret.

  Hun er den 17. kvinde, der får litteraturprisen siden 1901, hvor den første gang blev uddelt.

  I denne episode af 'Skønlitteratur' på P1 kan du blive klogere på 'fransk litteraturs superstar'. Lyt med her.

 27. Vidne til masseskyderi i Thailand: 'Folk troede, det var fyrværkeri'

  Chokerede lokale samles ude foran daginstitutionen, hvor mere end 34 blev dræbt. Yderligere 12 personer er angiveligt såret. (Foto: Sakdipat Boonsom © Ritzau Scanpix)

  Mindst 34 personer blev dræbt, da en tidligere politimand ifølge thailandsk politi gik til angreb med kniv og skød folk i en daginstitution.

  Mindst 22 af ofrene er børn, skriver Reuters.

  Skyderiet skete i byen Uthai Sawan i Nong Bua Lamphu-provinsen, der ligger i det nordøstlige Thailand.

  - Gerningsmanden kom omkring frokosttid og skød fire til fem ansatte, siger en lokal embedsmand Jidapa Boonsom til nyhedsbureauet Reuters.

  - Først troede folk, at det var fyrværkeri.

  - Det var chokerende. Vi var meget bange og løb i skjul, da vi opdagede, at det var skud. Så mange børn blev dræbt. Jeg har aldrig set noget lignende, siger hun.

  Efter angrebet flygtede gerningsmanden, og han tog derefter angiveligt hjem til sig selv, hvor han dræbte sin kone og sit barn for dereftrer at tage sit eget liv.

  Hans motiv er endnu ikke kendt.

 28. Sofie Carsten Nielsen til Socialdemokratiet: 'Her har I vores håndsrækning'

  Sofie Carsten Nielsen under åbningsdebatten i Folketinget i København. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Da den radikale leder Sofie Carsten Nielsen gik på talerstolen ved Folketingets åbningsdebat, talte hun blandt andet til Mette Frederiksen og co. fra Socialdemokratiet.

  Det var som bekendt Radikales krav om at udskrive valg, der i går fik statsministeren til at trykke på valgknappen.

  - Vi har nogle skår at klinke. Vi har en historie på godt og ondt, men vi er også på mange stræk enige om, hvad de store udfordringer er, siger hun.

  - Her har i vores håndsrækning.

  Om Socialdemokratiet tager imod håndsrækningen, må vi vente og se. I går afviste Mette Frederiksen en regering, der alene bestod af De Radikale og Socialdemokratiet, fordi partierne var for langt fra hinanden i udlændingepolitikken.

  Du kan følge Folketingets åbningsdebat live i vores liveblog og på DRTV.

 29. Svenske myndigheder har undersøgt gasledninger nord for Bornholm: 'Vi har lavet beslaglæggelser'

  De svenske afspærringer i området nord for Bornholm ved gasledningerne Nord Stream 1 og 2 bliver nu ophævet.

  Det skriver Sveriges anklagemyndighed i en pressemeddelelse.

  Svenske myndigheder har nemlig nu afsluttet undersøgelserne af gerningsstedet.

  - Vi kan konstatere, at der er sket sprængninger på Nord Stream 1 og 2 i svensk økonomisk zone, som har medført omfattende skader på gasledningerne.

  Ifølge myndighederne er mistanken om 'grov sabotage' forstærket efter undersøgelserne.

  - Vi har beslaglagt fund på gerningsstedet og disse skal nu undersøges, lyder det fra kammeranklager Mats Ljungvist. Han leder efterforskningen i Sverige.

  Han kan dog ikke oplyse yderligere om beslaglæggelserne i sagen, fordi efterforskningen er hemmelighedsstemplet.

  I pressemeddelelsen skriver den svenske anklagemyndighed, at samarbejdet med den svenske efterretningstjeneste Säpo, kystvagten og det svenske forsvar fungerer godt.

  - Det er en alvorlig hændelse, og derfor er det vigtigt, at alle involverede myndigheder varetager deres opgaver på bedst mulig vis, siger Mats Ljungvist.

  DR har i dag også fortalt, at danske myndigheder har været under vandet for at undersøge det område i dansk økonomisk zone, hvor Nord Stream 2 er blevet sprængt.

 30. Thailands premierminister sender kondolencer til ofre for masseskyderi

  Thailands premierminister, Prayut chan-o-cha, kalder masseskyderiet i en daginstitution i den nordøstlige del af Thailand for en 'chokerende hændelse'.

  Det fremgår af et opslag på hans Facebook-profil, som Reuters har oversat.

  Ifølge de seneste meldinger fra politiet blev mindst 34 dræbt, heriblandt 22 børn, skriver Reuters.

  Den mistænkte gerningsmand dræbte angiveligt folk med knivstik og skud, siger det lokale politi ifølge flere medier.

  Premierministeren sender kondolencer og sin dybeste medfølelse til ofrenes familier og beder myndighederne om at gøre deres bedste for at behandle de sårede. Der er meldinger om mindst 12 sårede.

  Politiet jagtede manden kort efter skyderiet, men ifølge Reuters nåede den mistænkte at køre hjem til sig selv, hvor han angiveligt skød og dræbte sin kone og barn.

  Ifølge Reuters havde han været politimand, men var blevet fyret. Han havde tidligere i dag været i retten, hvor han var tiltalt i en narkorelateret sag.

  Skyderiet skete i byen Uthai Sawan i den nordøstlige del af landet.
 31. EU vedtager nye sanktioner mod Rusland - rammer blandt andet russisk stål

  EU-landene har vedtaget endnu en sanktionspakke mod Rusland, oplyser EU-rådet i en pressemeddelelse. Pakken udvider blandt andet sanktioner mod russisk stål og olie.

  Sanktionerne kommer efter Ruslands annektering af fire provinser i den østlige del af Ukraine.

  - Den nye sanktionspakke mod Rusland er et bevis på vores beslutsomhed for at stoppe Putins krigsmaskine og vores svar på hans seneste optrapning af hans falske ”folkeafstemning” og ulovlige annektering af Ukrainsk territorie, siger Josep Borrell, der er EU’s udenrigschef pressemeddelelsen.

  Pakken indeholder også flere nye sanktioner mod personer og virksomheder, og håbet er, at den kan lægge pres på den russiske regering og økonomi.

  Pakken er den 8., som EU indfører over for Rusland.

 32. Politisk analytiker: Alle vil have åbningsdebat til at handle om Mette Frederiksen

  De blå partier bruger dagens åbningsdebat på at genoplive diskussionen om minksagen.

  Venstre-formand Jakob Ellemann–Jensen sagde fra talerstolen, at der bør laves en uvildig advokatvurdering af statsminister Mette Frederiksens (S) og andre ministres rolle i minksagen.

  Ifølge DR's politiske analytiker Rikke Gjøl Mansø er det ikke tilfældigt, at de blå partier bruger så meget tid på at tale om Mette Frederiksens ansvar i sagen.

  - Der er den opsigtsvækkende situation i den her valgkamp, at de to blokke er enige om, hvad de gerne vil have valgkampen til at handle om, nemlig Mette Frederiksen.

  - Hos Socialdemokratiet er analysen, at hun er deres bedste kort for at genvinde magten, fordi hun har været den her krise-statsminister, der i tre år har siddet for bordenden og styret Danmark gennem kriser.

  - Omvendt ser vi i blå blok, at de også mener, det skal handle om Mette Frederiksen. For de mener, de vil kunne vinde stemmer på at kritisere hende for minkskandalen, der kostede milliarder, hvor der blev udstukket en ulovlig ordre, og som Mette Frederiksen er blevet kritiseret for i hårde vendinger af minkkommissionen, siger hun.

  Følg åbningsdebatten minut for minut i vores liveblog her.

  Også Dansk Folkeparti ville vide, om Mette Frederiksen havde begået fejl i minksagen. Se mere i videoen nedenfor.

 33. Skud og røg fra eksplosioner: Fyns politi holder øvelser om skoleskyderi og gidselsituation

  Fyns Politi holder flere øvelser i dag, og derfor skal borgere ikke blive nervøse, hvis de hører skud og ser røg fra eksplosioner.

  Det meddeler politikredsen i en pressemeddelelse.

  Den første øvelse begyndte klokken 10.15 på Sprogø ved Storebæltsbroen.

  Klokken 17 er der to andre øvelser på henholdsvis Odense Tekniske Gymnasium på Munkebjergvej og TV2, Kvægtorvet, Rugaardsvej i Odense.

  Her medvirker foruden betjentene også ambulancer og lægeambulancer.

  På TV2 øver myndighederne en gidselsituation. På Odense Tekniske Gymnaisium øver man et skyderi på skolen med flere dræbte, og derfor medvirker over 100 af skolens elever.

  - Det er vigtigt at understrege, at der selvfølgelig bliver anvendt løse skud og løst sprængstof. Der indgår desuden personer forklædt som gerningsmænd, de kan være både maskerede og bevæbnede, skriver politiet.

  Øvelserne ventes at være færdige klokken 20 i aften.

Mere fra dr.dk