Seneste nyt
28. maj kl. 09:46

Se video: For første gang i 58 dage har DR-journalist forladt sin boligblok i Shanghai

I måneder har DR-journalist Philip Róin sammen med millioner af indbyggere i Shanghai siddet indespærret i sin lejlighed.

Men nu er myndighederne så småt begyndt at genåbne samfundet efter en lang og hård nedlukning på grund af coronapandemien. Og dén mulighed greb Philip Róin og forlod for første gang i 58 dage sin boligblok.

- Det ret fantastisk. Jeg sidder på en græsplæne og hiver i græsset, for at få en duft af nyslået plæne, fortæller Philip Róin fra Shanghai. Og han nåede også en tur forbi en lokal frisør.

- Jeg nåede at blive klippet og fik trimmet skægget med en neglesaks, så jeg er præsentabel til TV.

Friheden var dog begrænset, for senere på dagen kom en politibetjent forbi, og Philip Róin måtte vende tilbage til sin lejlighed.

De kinesiske myndigheder har meldt ud, at de fra 1. juni så småt genåbner butikker og restauranter i forbindelse med en "normalisering af samfundet".

Genåbningen er dog med så strenge krav, at det reelt set er umuligt.

- Medarbejderne skal sove i butikkerne, eller de skal have en privatchauffør, der kører dem fra hjemmet og til butikken.

I toppen af artiklen kan du se en kort reportage fra Philip Róins tur rundt i kvarteret.

Seneste nyt

 1. I dag kl. 00:09

  Ny supertid på 400 meter hæk: Olympisk mester forbedrer sin egen verdensrekord

  Den amerikanske hækkeløber Sydney McLaughlin har her til aften slået sin egen verdensrekord på 400 meter hæk for kvinder. Det gjorde hun ved de amerikanske mesterskaber i Eugene, Oregon, hvor den 22-årige hækkeløber var helt suveræn.

  Hun vandt i tiden 51,41, og det var mere end halvandet hurtigere end Britton Wilson på andenpladsen. McLaughlins tidligere verdensrekord lød på 51,46, og den satte hun, da hun vandt olympisk guld sidste år i Tokyo.

  Sydney McLaughlin har her til aften forbedret sin egen verdensrekord på 400 meter hæk. (Foto: Andy Lyons © Ritzau Scanpix)
 2. I går kl. 23:28

  Alle kan igen bruge NemID

  Nu kan alle borgere igen bruge deres NemID. Det fortæller selskabet den digitale id-løsning, Nets, i en pressemeddelelse.

  - Nets har til aften orienteret tjenesteudbydere af NemID om, at der i løbet af i dag er foretaget tekniske ændringer, som vil gøre, at driften af NemID nu normaliseres, skriver selskabet.

  En del brugere har haft problemer med NemID de seneste fem dage.

  Hvis man alligevel oplever at have problemer med at logge ind på enkelte sider, så er det ikke borgerens NemID, den er gal med, men i stedet den enkelte udbyder, som er årsagen.

  Det skyldes, at nogle udbydere er koblet op på en særlig service hos Nets, som fortsat vil opleve tekniske udfordringer indtil mandag.

 3. I går kl. 23:03

  Thunberg dukkede op på berømt engelsk festival: Klima - retfærdighed!

  Pludselig var Greta Thunberg på scenen ved Glastonbury Festival i Sydengland. (Foto: Dylan Martinez © Ritzau Scanpix)

  Midt i mellem alverdens store navne fra musikkens verden dukkede klimaaktivisten Greta Thunberg i dag op på Glastonbury Festival i Sydengland.

  Hun advarede om, at verden står overfor en 'total naturkatastrofe'- og opfordrede alle de tilstedeværende til at gøre modstand.

  - Lad jer ikke trække så meget som en tomme nærmere afgrunden. Nu står vi fast, lød opfordringen fra Thunberg, som fik publikum til råbe sammen med sig:

  - Klima - retfærdighed, klima - retfærdighed!

  Thunbergs optræden ved Glastonbury var en overraskelse, som ikke var annonceret på forhånd.

  Fredag var Ukraines præsident Volodomyr Zelenskyy også igennem via en videoforbindelse til festivalen, som han betegnede som 'verdens største koncentration af frihed' og opfordrede festivalgæsterne til at lægge pres på deres regeringer om at sørge for at skabe fred i Ukraine.

 4. I går kl. 22:03

  Isak gik på gaden efter skyderiet i Oslo: Pride har altid været en demonstration

  Oslo Pride blev aflyst efter terrorangrebet natten til lørdag, hvor to mennesker blev dræbt og 21 såret.

  Men selv om den officielle fejring af mangfoldighed og kærlighed blev aflyst, så var der stadig adskillige hundrede, måske mere end 1.000 nordmænd, der valgte at gennemføre en parade gennem Oslos gader. Det vurderer DR's udsendte medarbejder i Oslo.

  En af dem var den unge studerende Isak Bergstrøm, som ikke er så overrasket over, at det kunne gå så galt:

  - Vi vidste jo på en måde, at det lå lige under overfladen, at vi ikke var så trygge, som det ser ud som - særligt under Pride. Der skal så lidt til.

  Isak Bergstrøm mener, at det nu er ekstra vigtigt at gå på gaden og vise, at LGBT+-samfundet stadig tør færdes offentligt trods nattens tragiske angreb.

  - Det har altid været en demonstration, der er ingen ting, der har ændret sig.

  - Jo mere synlige vi er i dag, jo mere viser vi, at vi ikke forsvinder. Det kommer vi aldrig til, vi kommer aldrig til at stoppe med at være her.

 5. I går kl. 21:59

  Styrelse lægger op til at tage statstilskuddet fra Herlufsholm

  Styrelsen for Undervisning og Kvalitet lægger op til at pålægge Herlufsholm Skole og Kostskole at betale hele sit statstilskud siden 8. december 2021 tilbage.

  Det skriver styrelsen i et udkast til en partshøring, som er blevet sendt til skolen, og som skolen selv har offentliggjort på sin hjemmeside.

  Den mulige sanktion skyldes tilsyn med skolen, der ifølge styrelsen har vist store problemer med kulturen og elevernes trivsel på skolen - og at man rejser alvorlig kritik af skolen for ikke at sikre eleverne.

  Høringen er ikke en endegyldig afgørelse, og derfor er det ikke sikkert, at sagen ender sådan. Herlufsholm har indtil 8. august til at svare på høringsudkastet, og derefter bliver der truffet en afgørelse.

  Hele skolens bestyrelse har trukket sig efter styrelsens kritik - som bestyrelsen dog ikke er enig i.

 6. I går kl. 21:30

  Flere problemer for luftfarten: Lufthansa aflyser 3.000 afgange

  Det store tyske luftfartsselskab Lufthansa aflyser ifølge Ritzau nu mere end 3.000 afgange. Lufthansas lavprisselskab Eurowings forventes også at være nødt til at aflyse en række afgange.

  - Realistisk set vil vi uheldigvis næppe være i stand til at skabe forbedringer på kort sigt i denne sommer, siger Detlev Kayser, medlem af Lufthansas bestyrelse, til Die Welt.

  - Vi forventer, at situationen vender tilbage til det normale i 2023.

  Ligesom mange andre luftfartsselskaber og lufthavne er Lufthansa ramt af mangel på personale.

  Aflysningerne vil først og fremmest ramme tyske indenrigsflyvninger og flyvninger i Europa, hvor der er alternative transportløsninger.

 7. I går kl. 20:52

  Kronprins Haakon: I de her dage må vi tage os ekstra godt af hinanden

  Kronprins Haakon udtrykte sin medfølelse med ofrene for terrorangrebet i Oslo, da han i selskab med kronprinsessen og statsminister Jonas Gahr Støre lagde blomster ved gerningsstedet.

  Og så opfordrede prinsen nordmændene til at vise hinanden lidt ekstra omsorg i de her dage:

  - Selvfølgelig er det tragisk, det der er sket. Vores tanker går først og fremmest til dem, der direkte er ramt, deres familier og venner. I de her dage må vi forsøge at tage os ekstra godt af hinanden.

  - Og så ved vi, at der er mange dygtige mennesker, politiet og vore ledere, som gør, hvad de kan for, at sådan noget aldrig kommer til at ske igen.

 8. I går kl. 20:22

  Putin vil forsyne Belarus med missiler, der kan bruges til atomsprænghoveder

  Russisk tv har ifølge Reuters bragt indslag fra et møde mellem Aleksandr Lukasjenko, præsident i Belarus, og den russiske præsident, Vladimir Putin, i Sankt Petersborg, Putins fødeby.

  Her gav Lukasjenko udtryk for sin bekymring over den "aggressive", "konfrontationssøgende" og "frastødende" politik fra Polen og Litauen. Og han bad Putin om hjælp, så Belarus kan svare igen på Natos flyvninger med fly, der ifølge Lukasjenko bærer atomvåben nær ved den belarusiske grænse.

  - Minsk (Belarus' hovedstad, red.) må være klar til alt, selv brug af alvorlige våben for at forsvare vort fædreland fra Brest til Vladivostok, sagde Lukasjenko.

  Putin lovede, at de belarusiske Su-25 jagerfly vil blive opgraderet på russiske fabrikker. Og samtidig vil han forsyne Belarus med Iskander-M missilsystemer, som kan udstyres med atomsprænghoveder og nå mål på 500 kilometers afstand.

 9. I går kl. 20:16

  Herlufsholms bestyrelse træder tilbage

  Bestyrelsen på Herlufsholm Skole og Kostskole træder tilbage.

  Det skriver skolen i en pressemeddelelse. Også bestyrelsesformand Torben Lowzow har bedt om at blive fritaget for sit hverv.

  Ifølge pressemeddelelsen fra skolen sker det efter skolen har modtaget et udkast til en partshøring fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (Stuk), som retter en hård kritik mod bestyrelsen og varsler sanktioner mod skolen.

  I partshøringen, som skolen har offentliggjort på sin egen hjemmeside, skriver styrelsen, at skolens bestyrelse har ansvaret for, at der er grund til at udtale "alvorlig kritik" af bestyrelsen for ikke at sikre elevernes trivsel.

  En kritik, som bestyrelsen ikke selv er enig i, står der i pressemeddelelsen.

  Skolen går nu i gang med at sammensætte en ny bestyrelse.

 10. I går kl. 19:47

  NRK-journalist var øjenvidne til skyderiet: Jeg troede først, det var et luftgevær, men så blev glasset knust

  En 42-årig mand skød og dræbte i nat to mænd og sårede yderligere 21 personer, da han åbnede ild foran en bar i det centrale Oslo.

  NRK-journalisten, Olav Rønneberg, var selv på vej på værtshus samme sted og blev øjenvidne til det voldsomme skyderi.

  - Jeg så en mand komme til stedet med en taske. Han tog et våben op og begyndte at skyde, fortæller OIav Rønneberg til NRK.

  Det tog et øjeblik, før Olav Rønneberg forstod alvoren i situationen.

  - Jeg tænkte først, at det var et luftgevær. Så blev glasset på værtshuset ved siden af smadret, og jeg forstod, at jeg skulle se at komme i dækning, siger han.

  I videoen herover kan du se NRK’s interview med Olav Rønneberg.

 11. I går kl. 19:32

  SE BILLEDERNE: Museeet FLUGT blev indviet af dronningen og den tyske vicekansler

  • Dronning Margrethe blevr modtaget af museumsdirektør Claus Kjeld Jensen. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)
  • Tysklands vicekansler Robert Habeck (De Grønne) deltog også ved indvielsen. Tyskland og delstaten Slesvig-Holsten har bidraget med 11 millioner kroner til finansieringen af museet. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)
  • Bjarke Ingels Group har skabt arkitekturen til det nye museum. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)
  • Robert Habeck ser nærmere på udstillingen i det nye museum. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)
  • Dronning Margrethe bliver bliver vist rundt i udstillingen af museumsdirektør Claus Kjeld Jensen. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)
  • Jörg Baden var som barn flygtning i Oksbøl Lejren tilbage i 1945-47. I dag genså han lejren, som nu er blevet et museum for flygtningehistorier. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)
  1 / 6

  I dag er museet FLUGT i Oksbøl i Vestjylland blevet indviet. Museet er et internationalt museum, der fortæller flygtningenes historier.

  Det tager afsæt i historien om de tyske flygtninge, der kom til Danmark efter Anden Verdenskrig, men det fortæller også om de flygtninge, der er kommet hertil i nyere tid.

  FLUGT er tegnet af tegnestuen Bjarke Ingels Group.

 12. I går kl. 18:27

  NemID-nedbrud går udover coronaindsats i Region Hovedstaden

  Problemerne med NemID, som har plaget mange brugere i de forløbne fire dage, er også gået ud over folk, der enten vil testes eller vaccineres mod corona.

  Det skriver Region Hovedstaden på Twitter, som samtidig også opfordrer til, at man ikke kontakter 1813 for at få hjælp til at booke en tid eller få et svar på sin test:

  - Flere borgere har stadig problemer med at booke tid til test eller vaccination og se prøvesvar på grund af NemId-nedbrud. 1813 kan IKKE hjælpe med at booke tid eller oplyse om prøvesvar, skriver regionen og oplyser om, at man kan møde op til test uden bookning, hvis man har symptomer og er i risiko for et alvorligt forløb. Man kan også møde op til vaccination uden en bookning.

  (© RegionH@Twitter.com)
 13. I går kl. 18:20

  Strandhåndboldherrerne spiller sig i VM-finale

  De femdobbelte verdensmestre fra Brasilien kunne ikke stå distancen mod det danske herrelandshold i strandhåndbold. (Foto: Jozo Cabraja/Kollektiff)

  Det danske herrelandshold i strandhåndbold skal for første gang spille finale ved VM.

  Det står klart efter holdets 2-1-sejr lørdag eftermiddag over Brasilien. Danmark vandt efter afgørelse på shootout.

  Det var ellers brasilianerne, der startede opgøret bedst. De vandt første halvleg 21-16, mens den efterfølgende halvleg endte uafgjort. Derfor skulle anden halvleg afgøres ved Golden Goal. Her scorede danske Frederik Bech det afgørende mål.

  Semifinalen skulle afgøres i shootout, hvor markspilleren er alene i en kontra. Her vandt danskerne på en redning af Simon Jensen, der nu skal spille VM-finale.

  - Det har længe været et stort mål at nå en VM-finale, så vi er utroligt stolte og glade. De seneste par år har vi godt kunne se, at vi har nærmet os verdenstoppen. Men at gennemføre målet og så lige mod de forsvarende verdensmestre fra Brasilien, det er stort, siger Martin Hjortshøj, der er assistenttræner for herrelandsholdet, til DHF's hjemmeside.

  I søndagens finale venter nu Kroatien, der senere lørdag besejrede værtsnationen, Grækenland, i den anden semifinale.

  Tidligere lørdag måtte det danske kvindelandshold se sig slået i kvartfinalen af Holland. Også den kamp blev afgjort efter shootout.

 14. I går kl. 18:14

  SE BILLEDERNE: Campingpladsen er åbnet - Roskilde Festival er i gang

  • Et vigtigt ritual inden festivallen: Armbåndet bliver knyttet om håndledet. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)
  • Lejlivet på festivalpladsen er en chance for at være sammen med vennerne. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)
  • Der var mange festivalgæster, som ville ind og sikre sig den gode plet på lejrpladsen. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)
  • Der blev hurtigt etableret lejre på campingpladsen - nogle steder med identiske tshirts for at markere den fælles identitet. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)
  • Festivalgæsterne kommer i alle størrelser - og den størrelser, der er mindre end den medbragte soundbox. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)
  • Det er altid en kunst at få teltet op at stå - især hvis det er længe siden, at man sidste havde fat i pløkker, stænger og dug. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)
  • Det fantastiske øjeblik, hvor der er masser af plads at vælge mellem, når teltet skal slås op. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)
  1 / 7

  Roskilde Festival 2022 er i gang.

  I dag er campingpladsen blevet åbnet, og de første festivalgæster har erobret deres teltpladser, fået knappet de første dåsepils og etableret den gode lejrstemning.

  Så er der kun fire dage tilbage, inden det første band går på scenen. God festival!

 15. I går kl. 18:10

  Sprintstjerner vinder DM i 100 meter

  Mathilde Uldall Kramer vandt kvindernes 100 meter. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

  Mathilde Uldall Kramer er Danmarks hurtigste kvinde. Det står klart, efter hun lørdag vandt kvindernes 100 meter-finale ved DM-Ugen i Aalborg.

  Med en tid på 11 sekunder og 64 hundrededele henviste hun Astrid Glenner-Frandsen og Line Holm Jensen til henholdsvis anden- og tredjepladsen.

  Hos herrerne genvandt Kojo Musah det danske mesterskab i tiden 10 sekunder og 28 hundrededele.

  Det var Musahs hurtigste tid i år.

 16. I går kl. 17:50

  Det' hammer hammer fedt: Atlet kaster hammer helt ud af billedet

  De danske atleter kaster om sig med flotte resultater ved DM-Ugen i Aalborg.

  Og den danske hammerkaster Katrine Koch Jacobsen er bestemt ingen undtagelse.

  Ved lørdagens konkurrence i Aalborg sendte hun hammeren ud på hele 71 meter og seks centimeter, hvilket var mere end nok til at sikre hende DM-titlen.

  Hun kastede så langt, at hammeren forsvandt ud af tv-billedet.

  Liv Nedergaard kastede sig på andenpladsen med 59 meter og 61 centimeter, mens Iben Pusle Dahl sikrede sig bronze med et kast på 51 meter og 81 centimeter.

  Du kan følge DM-Ugen på DR1, DRTV eller i vores liveblog her.

 17. I går kl. 17:03

  Åh nej! Landsholdsløber bliver skadet kort før EM og VM

  Den danske stafetløber Emil Mader Kjær var godt på vej mod en finaleplads på 100 meter-distancen ved DM-ugen i Aalborg, da han pludselig måtte stoppe op med det, der unægteligt lignede en skade i baglåret.

  Skaden kommer kort før, at Emil Mader Kjær og resten af det danske stafethold på 4x100 meter skal deltage i både EM og VM.

  EM i atletik begynder 15. august, mens VM begynder en måned forinden.

  Du kan se Emil Mader Kjærs ærgerlige løb herunder.

 18. I går kl. 16:51

  Borgmester: Sjevderodonetsk er nu under russisk kontrol

  Den ukrainske by Sjevjerodonetsk er efter flere ugers heftige kampe faldet til russerne. Det siger byens borgmester ifølge Reuters.

  - Byen er nu totalt besat af Rusland. De prøver at indføre deres egen orden. Så vidt jeg ved har de udpeget en eller anden slags kommandant, siger borgmester Oleksandr Strjuk på nationalt tv.

  Ifølge borgmesteren er det ikke længere muligt at flygte fra byen mod den ukrainsk kontrollerede del af landet. Det er kun muligt at forlade Sjevjerodonetsk, hvis man rejser ud af byen mod den del, som kontrolleres af russiske separatister og den russiske hær.

 19. I går kl. 16:30

  Politi fyrede tåregas mod abortdemonstranter i Arizona

  Der var både grupper af abortmodstandere og -tilhængere, som demonstrerede, da politiet fyrede tåregas ind i mængden. (Foto: JOEL ANGEL JUAREZ/USA TODAY NETW © Ritzau Scanpix)

  Politiet i den amerikanske delstat Arizona valgte at fyre tåregas ind i mængden for at sprede deltagerne i en demonstration ved den lokale regeringsbygning i Phoenix, hvor tusindvis af aborttilhængere og abortmodstandere var samlet efter Højesterets beslutning om at fjerne kvinders forfatningssikrede ret til abort.

  Ifølge AP fyrede politiet gaspatroner ind i mængden, da en gruppe abortmodstandere begyndte at banke løs på glasdørene ind til senatsbygningen. Gassen spredte sig også til senatskammeret, så de lokale parlamentsmedlemmer måtte flygte og holde deres møde i et høringslokale i stedet for.

  Det republikanske flertal i Arizona havde allerede sat et femten uger langt abortforbud i kraft tilbage i marts, og nu er der udsigt til, at alle aborter bliver forbudt i staten.

 20. I går kl. 15:50

  Norges statsminister: 'Hele det norske fællesskab er blevet ramt'

  På et pressemøde udtrykker Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, sin sympati med LGBT-miljøet i Norge.

  For selvom det endnu er uvist, hvad gerningsmandens motiv var, så er det gået ud over det miljø, der skulle have fejret Pride-parade i Oslo i dag.

  - Da gerningsmanden begyndte at skyde, forandrede verden sig fra lykke, latter og kærlighed til had, kugler og drab, siger statsminister Jonas Gahr Støre.

  - Selvom vi ikke ved, om regnbuemiljøet var målet, så var regnbuemiljøet alligevel offer. Vi ved, at mange af jer er bange, fortvivlede og rasende. Vi deler den fortvivlelse. Vi står sammen. Hele det norske fællesskab er blevet ramt af skuddene i nat, siger han.

  Den 42-årige gerningsmand skød og dræbte to personer i nat, mens 21 blev såret. Han er i politiets varetægt og sigtes for drab, drabsforsøg og terrorhandlinger.

  Ifølge efterretningstjenesten, PST, er der tale om en ekstrem, islamistisk terrorhandling.

 21. I går kl. 15:40

  Emilie Sook er danmarksmester i judo efter sejr over OL-kæmper

  Emilie Sook kæmper i Brønshøj Judo Klub. (Foto: Søren Studsgaard)

  Den danske judokæmper Emilie Sook kan kalde sig danmarksmester i -70 kg-klassen efter en sejr på point i ordinær tid over Lærke Marie Olsen.

  Lærke Marie Olsen repræsenterede Danmark ved OL i Tokyo i 2020, men er siden gået en vægtklasse op.

  Emilie Sook missede seneste OL-kvalifikation, men har meldt ud, at hun ligesom Lærke Marie Olsen går efter at kvalificere sig til næste OL.

  Der er kun én kvalifikationsplads i hver vægtklasse.

  - Vi træner sammen og kender hinanden rigtig godt. Det er meget på dagen, hvem der vinder. Men jeg er selvfølgelig rigtig glad for, at det blev mig i dag, siger Emilie Sook efter sejren.

  Du kan følge DM-Ugen på DR1, DRTV eller i vores liveblog her.

 22. I går kl. 15:33

  Dansk sprinter er klar til VM med personlig rekord i Aalborg

  (Foto: Christian Jørn)

  Mette Graversgaard viste på ny, at hun i øjeblikket er i sit livs bedste løbeform, da hun ved DM-Ugen i Aalborg vandt det danske mesterskab i 100 meter hæk i tiden 12 sekunder og 84 hundrededele.

  Tiden er personlig rekord for Graversgaard, der samtidig klarede VM-kravet med den eminente sprint.

  Du kan se Graversgaard løb herunder.

 23. I går kl. 15:07

  Biden skriver under på første stramning af våbenloven i 28 år

  Præsident Joe Biden har underskrevet en lov, der begrænser adgangen til våben og er første større stramning af USA's våbenlove i 28 år.

  - Selv om denne lov ikke indeholder alt, jeg ønsker, så rummer den tiltag, som jeg længe har ønsket, og som vil redde liv, siger han i Det Hvide Hus.

  Lovforslaget omfatter blandt andet skrappere baggrundstjek af personer, som er dømt for vold i hjemmet, eller som i deres ungdom er dømt for forbrydelser af en vis karakter.

  Desuden er der føderal støtte til, at de enkelte delstater kan indføre love, der forhindrer personer i at købe våben, hvis de vurderes at være til fare for sig selv eller andre.

 24. I går kl. 14:43

  Efterretningstjeneste: Mistænkt for Oslo-skyderi har lang historik med vold og trusler

  Norsk politis efterretningstjeneste, PST, har kendt til den 42-årige gerningsmand bag skyderiet i Oslo i nat, siden 2015.

  - Gerningsmanden er kendt af PST og har en lang historik med vold og trusler. PST har haft kendskab til gerningsmanden tilbage i 2015 med bekymring om, at han blev radikaliseret og indgik i et ekstremt islamistisk netværk i Norge, siger fungerende PST-chef, Roger Berg, på et pressemøde.

  PST havde i maj i år samtaler med gerningsmanden, fordi han havde vist interesse for markeringer og ytringer, der opleves som krænkende af islam.

  - Det blev ikke vurderet i disse samtaler, at gerningspersonen havde intentioner om vold, siger Roger Berg.

 25. I går kl. 14:38

  Ringberg efter to dage med fire gange farvel i DF: Messerschmidt skal nærmest starte forfra

  På to dage har Dennis Flydtkjær, Søren Espersen, Peter Skaarup og Jens Henrik Thulesen Dahl forladt Dansk Folkeparti.

  Før dem har seks andre fra folketingsgruppen sagt farvel til partiet, og medlemsflugten har sendt partiet i frit fald.

  - Det ligner en situation, hvor Morten Messerschmidt nærmest skal starte helt forfra, siger Jens Ringberg, der er DR's politiske analytiker.

  - Det er karakteristisk, at de, der forlader partiet, henviser til samarbejdsklimaet, dårlig stemning og ingen tillid. Ingen har sagt, at de forlader partiet på grund af politisk uenighed. Det handler udelukkende om kemi, samarbejde og tillid, siger Jens Ringberg.

 26. I går kl. 14:25

  Norsk efterretningschef om skyderi i Oslo: 'Det var en ekstrem, islamistisk terroraktion'

  Det var en ekstrem, islamistisk terroraktion, da en mand i nat skød og dræbte to personer og sårede 21 i det centrale Oslo.

  - Der arbejdes på at afklare graden af ideologisk motivation og tilknytning til andre ekstremister eller tilhørende netværk, siger fungerende PST-chef, Roger Berg på et pressemøde.

  - Vi har særligt fokus fra vores side på at undgå eventuelt fremtidige handlinger, som kan følge efter denne forfærdeligt tragiske hændelse i Oslo i nat.

  Trusselsniveauet for terror bliver derfor nu hævet fra niveau 3, moderat, til niveau 5, ekstraordinært. Det er højeste trusselsniveau.

 27. I går kl. 13:58

  På halvanden time blev 150 bilister taget med for høj fart ved Roskilde Festival

  Inden for bare halvanden time har 150 bilister fået en bøde for at køre for stærkt på Holbækmotorvejen ved Roskilde.

  Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi, som havde advaret om, at den højst tilladte hastighed på en særlig strækning er sat ned til 80 kilometer i timen i anledningen af Roskiklde Festival.

  Farten er sat ned på Holbækmotorvejen for at undgå ulykker.

  Skiltningen er tydelig, lyder det fra politiet.

  Enkelte af fartsynderne kørte så stærkt, at de også står til et klip i kørekortet, oplyser politiet til Ritzau.

 28. I går kl. 13:22

  Danmark er semifinaleklar ved VM i strandhåndbold

  Det danske herrelandshold i strandhåndbold er klar til semifinalen ved VM efter en sejr på 2-1 over Uruguay i kvartfinalen efter afgørelse på shootout.

  Danmark vandt første halvleg 21-16, mens Uruguay vandt anden halvleg 21-10. Derefter skulle kvartfinalen afgøres i den såkaldte shootout, hvor markspilleren er alene i en kontra.

  Her vandt danskerne, der senere lørdag skal spille semifinale mod Brasilien. I den anden semifinale skal værtnationen fra Grækenland i aktion mod Kroatien.

  Også det danske kvindelandshold har været i aktion ved slutrunden. De spillede semifinale lørdag, hvor det blev til et 1-2-nederlag til Holland efter afgørelse på shootout.

  De danske strandhåndboldkvinder tabte første halvleg 24-26, mens de vandt anden halvleg med et enkelt point. Holdet skal spille placeringskampe senere i dag.

 29. I går kl. 13:21

  Naleraq i Grønland har fået ny formand

  Partiet Naleraq i Grønland har fået ny formand, efter at Hans Enoksen trak sig fra posten tidligere på ugen.

  Det er sket ved en ekstraordinær generalforsamling i dag, skriver Ritzau.

  Den nye formand er Pele Broberg, som er tidligere minister for udenrigsanliggender. Det skriver Sermitsiaq.AG.

  Broberg blev indstillet til formandsposten, og det samme gjorde Jens Napaattooq. Sidstnævnte takkede nej til indstillingen. Broberg blev dermed valgt uden modstander.

 30. I går kl. 13:13

  Ukraine: Raketter fra Hviderusland rammer landsby i den nordlige del af landet

  Tjernihiv-regionen i det nordlige Ukraine er i morges ramt af raketter fra Hviderusland.

  Det skriver det ukrainske militær i en meddelelse på Facebook ifølge Ritzau

  - 20 raketter, der blev affyret fra Hvideruslands territorium og fra luften, ramte landsbyen Desna, skriver hæren, som ikke har nogen meldinger om dræbte eller sårede.

  Ukraines militære efterretningstjeneste mener, at Rusland forsøger at involvere Hviderusland i krigen i Ukraine.

  - Dagens angreb er direkte forbundet med Kremls bestræbelser på at trække Hviderusland med ind i krigen i Ukraine som med-krigsførende, skriver tjenesten ifølge Ritzau i en meddelelse på Telegram.

  Det har ikke været muligt for DR Nyheder at bekræfte oplysningerne.

 31. I går kl. 12:41

  Passager i fly til Grønland død af narko i maven

  En 33-årig mand mistede i onsdags livet i forbindelse med en flyrejse fra København til Kangerlussuaq.

  Det skyldes efter alt at dømme, at han forsøgte at smugle narkotika til Grønland ved at skjule det i maven.

  Det oplyser Ritzau.

  Indpakningen, som manden havde slugt, var tilsyneladende ikke helt tæt, og derfor kunne stoffet trænge ud i mandens krop, lyder det fra Grønlands Politi.

  I april blev en jævnaldrende mand anholdt i København. Han havde slugt 47 små pakninger med hash og var også på vej til Grønland.

  I år har politiet indtil nu registreret 23 sager, hvor der var mistanke om smugleri af stof indvortes.

 32. I går kl. 12:08

  Politiet i hele Norge skal nu bære våben

  Alle politifolk i Norge skal nu midlertidigt bære våben. Det er besluttet efter nattens skyderi i Oslo.

  Norsk politi bærer ikke almindeligvis våben.

  - Hændelsen i Oslo er alvorlig og efterforskes som en terrorhandling. Baseret på information fra PST og Oslo politidistrikt har vi besluttet at indføre midlertidig bevæbning, siger politidirektør, Benedicte Bjørnland.

  Politidirektoratet følger situationen nøje, og der er et efterretningssamarbejde mellem politiet og PST, Norges efterretningstjeneste.

  Politidistrikterne vil løbende vurderer sikkerheden til lokale Pride-arrangementer weekenden igennem.

 33. I går kl. 12:05

  Friske varer kom ikke med færgen til Bornholm

  Færgen "Hammershus" sejler mellem Køge og Rønne. (© Bornholmslinjen)

  Seks containere med fødevareforsyninger til bornholmerne strandede i nat i Køge på grund af en fejl hos Bornholmslinjen.

  Det rammer de to dagligvarekæder Rema 1000 og Lidl, hvor kunderne i dag må kigge forgæves efter de friske varer.

  Ifølge Bornholmslinjen opstod fejlen, fordi rederiet var uopmærksom på en særlig farlig transport i nat, der blokerede for, at dagligvarerne kunne komme ombord på færgen Hammershus.

 34. I går kl. 11:59

  Mette Frederiksen om Oslo-skyderi: 'Grusomt angreb mens folk var i byen for at fejre noget af det fineste, vi har'

  Statsminister Mette Frederiksen (S) har tilbudt Norge hjælp i kølvandet på nattens skudangreb i Oslo.

  - Jeg udtrykte min dybe forfærdelse ved angrebet og tilbød vores hjælp, hvis der skulle blive brug for det, skriver hun i et opslag på Facebook.

  Hun kalder skyderiet for 'et grusomt angreb'.

  - Et grusomt angreb mens folk var i byen for at fejre noget af det fineste, vi har. Kærlighed, mangfoldighed og retten til at elske den, man vil, skriver hun.

  Gerningsmanden gik til angreb på flere barer, hvor mange homoseksuelle holder fest. To personer blev dræbt, mens 21 blev såret.

  Den mistænkte gerningsmand er anholdt og sigtet for blandt andet terror.

 35. I går kl. 11:44

  Massevis af danske mestre skal findes i Aalborg i dag

  Der er lagt op til den helt store sportsfest i Aalborg lørdag, hvor mange konkurrencer ved DM-ugen skal afgøres.

  Blandt andet skal der findes 16 danske mestre i atletik, Mændene og kvinderne løber 100 meter finale fra klokken 17.45.

  Derudover bliver der også dystet i mange forskellige svømmediscipliner og den spetakulære disciplin highdiving, hvor udspringerne hopper i Limfjorden efter at have lave vilde tricks i luften.

  Du kan se med direkte fra DM-ugen på DR1 fra klokken 14.30, mens der allerede fra klokken 13.45 er atletik på DRTV.

  Du kan se hele sendeplanen her.

 36. I går kl. 11:44

  Stor stjerne melder afbud til DM-ugen

  Ida Karstoft har sat mange danske rekorder i år. (Foto: Stian Lysberg Solum © Ritzau Scanpix)

  Ida Karstoft er en af de helt store stjerner i dansk atletik i øjeblikket, men den danske sprinter kommer ikke til start i kvindernes 100 meter finale senere i dag.

  Hun er nemlig blevet syg og har derfor meldt afbud.

  Ida Karstoft vandt tidligere i juni et løb i den præstigefyldte stævnerække Diamond League.

 37. I går kl. 11:42

  Dansk Folkepartis kulturordfører Dennis Flydtkjær forlader partiet

  Dansk Folkepartis kulturordfører, Dennis Flydtkjær, har meldt sig ud af partiet efter 22 år.

  - Jeg har taget mange svære beslutninger igennem min tid i politik, men dette er uden tvivl suverænt den sværeste. Jeg har i dag desværre valgt at melde mig ud af Dansk Folkeparti, begynder han en pressemeddelelse, sendt til TV MIDTVEST.

  - I de sidste par år er det politiske i partiet blevet overskygget af interne læk fra møder, interne skænderier og udhængning af partikollegaer i pressen. Det har fjernet fokus fra de politiske budskaber og arbejde.

  - Oven i det har jeg oplevet en dårlig organiseret hverdag på Christiansborg, hvor ressourcerne bruges på de få, mens andre har måttet klare sig selv, siger han.

  Dermed har DF nu seks folketingsmedlemmer tilbage efter flere andre medlemmer har sagt farvel til partiet den seneste tid. Alene de sidste to dage har foruden Flydtkjær også Søren Espersen, Peter Skaarup og Jens Henrik Thulesen Dahl forladt DF.

 38. I går kl. 11:25

  Kinas præsident Xi besøger Hong Kong

  Billedet her af Xi Jinping stammer fra et besøg i Hong Kong i 2017. (Foto: Anthony Wallace © Ritzau Scanpix)

  Xi Jinping, Kinas præsident, vil besøge Hong Kong for at markere 25-års jubilæet for overdragelsen af den tidligere britiske koloni til hovedlandet Kina.

  Besøget vil være det første kendte besøg uden for Kina for Xi Jinping siden udbruddet af covid-19 i januar 2022 og finder også sted i forbindelse med indsættelsen af byens nye leder John Lee.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  John Lee overtager ledelsen efter Carrie Lam, der ledede bystyret, da hundredtusindvis af borgere i 2019 gik på gaden i protest mod et kontroversielt lovforslag, der ville gøre det muligt at sende mistænkte personer til retsforfølgelse i Kina.

  Ved valget i december valgte mange hongkongere at blive hjemme, og valgdeltagelsen lå på blot 30,2 procent.

  Overdragelsen sker den 1. juli.

 39. I går kl. 11:03

  Norges konge er forfærdet over skyderi i Oslo: Nu må vi passe på hinanden

  Den norske kong Harald har sendt en udtalelse, hvor han forholder sig til skyderiet i Oslo:

  - Jeg og min familie er forfærdede over nattens skyderi og tragedie i centrum af Oslo. Vi føler med alle pårørende og berørte og sender varme tanker til alle, som nu er bange, urolige og i sorg.

  - Vi må alle stå sammen om at forsvare vores værdier; Frihed, mangfoldighed og respekt for hinanden. Vi må fortsætte med at sørge for, at alle mennesker skal føle sig trygge. Nu må vi passe godt på hinanden, udtaler kongen.

  En 42-årig mand er sigtet for drab og terror efter skyderiet i Oslo, der skete på barer, hvor især homoseksuelle ynder at komme.

  To personer mistede livet. Herudover blev 21 personer såret, skriver Ritzau.

 40. I går kl. 10:43

  Efterforskningsleder: Nærliggende at tro skyderi i Oslo var en hadforbrydelse

  Nattens skyderi på flere barer i Oslo kan meget vel være begået som en hadforbrydelse.

  Skyderiet skete på barer, som homoseksuelle gæster kommer på.

  Det siger den norske efterforskningsleder Christian Hatlo.

  Politiet undersøger også, om den mistænkte gerningsmand er psykisk syg, oplyser efterforskningslederen.

  Den 42-årige mand, som norsk politi har pågrebet, var i forvejen kendt af både politiet og PST, den norske efterretningstjeneste.

  - Vi bidrager nu med al relevant information, vi har, til Oslos politi, og arbejder med at afklare, om der kan være planlagt flere voldshandlinger. Foreløbigt har vi ikke indikationer på det, skriver PST på Twitter.

  Manden, der er født i Iran og norsk statsborger, er sigtet for drab, drabsforsøg og terror.

 41. I går kl. 10:37

  19-årig faldt af studentervogn og brækkede skulderen

  En 19-årig mand fra Bjerringbro fik en rigtig træls afslutning på studenterkørslen, da han faldt af en studentervogn.

  Ulykken skete med omkring 60 kilometer i timen, og derfor var den unge mand heldig at slippe fra faldet med overfladiske skrammer og en brækket skulder.

  Årsagen til uheldet skal formentlig findes ved bagsmækken, der udelukkende burde kunne åbnes udefra, men tilsyneladende gik op, så den 19-årige mistede balancen og faldt ned på vejen.

  Firmaet som stod for studenterkørslen, er chokeret over episoden, men vil først udtale sig offentligt, når man har fordøjet episoden.

 42. I går kl. 10:09

  Tidligere DF'er Hans Kristian Skibby vil også være med i Støjbergs parti

  Folketingsmedlem Hans Kristian Skibby skriver på Facebook, at han også vil være med i Inger Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne.

  Han forlod DF i februar og har siden været løsgænger.

  - Jeg tilslutter mig Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg og vil med stor glæde være med til at udforme det grundlæggende politiske arbejdsprogram for Inger Støjberg nye parti, skriver han i en opdatering.

  Han meldte sig som støttemedlem allerede i torsdags, skriver han.

 43. I går kl. 10:01

  Dansk Fjernvarme om bred energiaftale: Der mangler hjælp til boligejerne

  Hos Dansk Fjernvarme er man bekymret for, at politikerne ikke vil give fjernvarmeselskaberne 'de nødvendige værktøjer, der skal gøre ambitionerne til virkelighed', skriver foreningen i en pressemeddelelse.

  - Der mangler økonomisk hjælp til de boligejere, der ønsker at udskifte deres gasfyr med grøn fjernvarme. Der mangler sikkerhed for de store investeringer fjernvarmeselskaberne skal foretage, hvilket kunne have været afhjulpet med en ja-tak til fjernvarme ordning, sådan som flere partier ellers har foreslået.

  - Men det er dog glædeligt, at der med aftalen er politisk opbakning til at udfase den dyre, russiske naturgas i vores boligopvarmning, selvom tempoet godt kunne have været højere, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse.

 44. I går kl. 09:56

  18 migranter døde i forsøg på at krydse grænse til spansk enklave

  • Det lykkedes mere end hundrede migranter at krydse hegnet, oplyser spanske myndigheder til BBC. For andre endte forsøget fatalt. (Foto: Paqui Sanchez © Ritzau Scanpix)
  • (Foto: Fadel Senna © Ritzau Scanpix)
  • (Foto: Paqui Sanchez © Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  18 er døde og adskillige er såret efter, at en stor gruppe migranter i går forsøgte at få adgang til den spanske enklave Melilla.

  Flere af de døde er faldet ned fra toppen af et grænsehegn.

  Ifølge de spanske myndigheder forsøgte flere hundrede mennesker at krydse grænsen efter at have skåret hul i hegnet.

  Mellia og Ceuta, en anden spansk enklave, er i de senere år blevet et centralt punkt på vejen for migranter med oprindelse syd for Saharaørkenen, som forsøger at nå Europa.

 45. I går kl. 09:12

  Pride-paraden i Oslo aflyses efter skyderi

  Her er det billeder fra 2019-udgaven af Oslo Pride. (Foto: NTB Scanpix © Ritzau Scanpix)

  Alle arrangementer i forbindelse med Oslo Pride, som skulle have fundet sted i dag lørdag, er aflyst som følge af skyderiet i Oslo i nat.

  Det fortæller den norske tv-station NRK.

  - Oslo Pride har fået klare råd og anbefalinger fra politiet om, at paraden, Pride park og andre arrangementer i forbindelse med Oslo Pride aflyses, lyder det fra arrangørerne.

  - Varme tanker og kærlighed går til de pårørende, sårede og andre berørte. Vi skal snart være stolte og synlige igen, men akkurat i dag skal vi holde og dele pride-markeringer hjemmefra.

  To personer meldes dræbt i forbindelse med skyderiet, der fandt sted uden for London Pub, en natklub der hovedsageligt henvender sig til homoseksuelle.

 46. I går kl. 09:02

  Bred politisk aftale: Fra 2035 skal boliger ikke længere opvarmes af gas

  Det fremgår af en politisk aftale indgået mellem regeringen, Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet og Kristendemokraterne.

  Samtidig vil partierne gøre det nemmere og billigere for danske boligejere at komme af med deres olie- eller gasfyr.

  I stedet kan de skifte til fjernvarme eller en varmepumpe. Det skyldes et ønske om at blive uafhængig af gas fra Rusland, der har invaderet Ukraine.

  Aftalen er bred, grøn og ambitiøs og sikrer en meget, meget stor udbygning med hav- og landvind. På lidt længere sigt får vi helt lukket for gassen til opvarmning - og Danmark beholder den grønne førertrøje,siger klima- energi og forsyningsordfører for Radikale Venstre Rasmus Helveg Petersen i en pressemeddelelse.

  I dag er omkring 400.000 danske hjem afhængige af gas i radiatorerne og brusebadet om morgenen, hvoraf en vis del kommer fra Rusland.

  Aftalen udspringer af regeringens udspil kaldet "Danmark kan mere II".

 47. I går kl. 08:35

  Oslo-skyderi efterforskes som terror, oplyser politiet

  Skyderiet fandt sted lidt efter klokken et i nat. (Foto: JAVAD PARSA © Ritzau Scanpix)

  Nattens skyderi i Norges hovedstad Oslo, hvor to mennesker har mistet livet, efterforskers som terror.

  Det oplyser Oslos politi i en pressemeddelelse.

  Skyderiet skete uden for London Pub, en natklub der hovedsageligt henvender sig til homoseksuelle.

  Som følge af skyderiet har arrangørerne af Oslo Pride valgt at aflyse paraden, som skulle have fundet sted i dag.

  Politiet har pågrebet en peson i forbindelse med skyderiet.

 48. I går kl. 08:14

  Søren Espersen så ikke anden udvej end at forlade partiet

  Søren Espersen har været med helt fra begyndelsen i Dansk Folkeparti.

  Han har været næstformand i partiet, og han har været en af partiets mest velkendte stemmer.

  Efter 27 år siger han nu farvel til Dansk Folkeparti. Det meddelte han her til morgen på Twitter.

  Beslutningen har ikke været nem, og han har det med egne ord 'rigtig rigtig dårligt med, hvad der er sket i DF, hvor der gennem længere tid har været uro og interne stridigheder.

  - Men jeg så ikke nogen anden udvej, siger han til DR Nyheder.

  Han har tænkt over sit valg gennem 'flere måneder'.

  - Det er meget følelsesbetonet for mig, for jeg har været med i partiet fra starten og betragter det som ”mit” parti, siger Espersen.

  Han vil nu være løsgænger i Folketinget, men vil i løbet af sommeren tænke over, 'hvad han helst vil, som han udtrykker det.

  Flere af hans tidligere partifæller, som også har sagt farvel til DF, har valgt at blive en del af Inger Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne.

 49. I går kl. 08:00

  USA's abortklinikker er begyndt at lukke: 'Hjerteskærende' at skulle aflyse kvindernes tider

  Amerikanske abortklinikker i flere stater er allerede begyndt at lukke, efter omstridt Højesteretsafgørelse fra 1973 i går blev omstødt, skriver BBC.

  Det betyder, at klinikkerne nu må ringe rundt til kvinder for at aflyse deres aborttider.

  - Uanset hvor meget vi er forberedt på dårlig nyt, når den så endelig kommer, så rammer det hårdt. At skulle ringe til disse patienter for at fortælle dem, at Roe vs. Wade er blevet omstødt er hjerteskærende, siger sygeplejersken Ashli Hunt til BBC.

  Titusindvis af demonstranter både abortforkæmpere og abortmodstandere er gået på gaden rundt i hele nationen efter afgørelsen, som er kaldt for historisk og 'chokerende'.

  I Phoenix i staten Arizona måtte politiet for eksempel affyre tåregas, da abortfortalere gik på gaden og begyndte at hamre på døren til byens rådhus.

  I Los Angeles havde demonstranter kortvarigt blokeret trafikken på en motorvej.

  Du kan følge sagens udvikling i vores liveblog her.

 50. I går kl. 07:29

  Klimaministeriet inviterer til pressemøde om grøn energi

  Klimaministeriet inviterer til doorstep klokken 08.30, hvor det vil præsentere en bred politisk aftale i forlængelse af "Danmark Kan Mere ll".

  Aftalen indeholder blandt andet en delaftale om mere grøn strøm og en delaftale om mere grøn varme og udfasning af naturgas.

  Du kan følge historien her på dr.dk.

Mere fra dr.dk