Seneste nyt

Sex and the City-stjerne er død kun 57 år gammel

Overblik

 1. 17. okt kl. 17:09
  Bill Clinton er udskrevet
 1. Sex and the City-stjerne er død kun 57 år gammel
  Willie Garson, som mange kender fra 'Sex and the City', er død. (Foto: Taylor Jewell)

  Willie Garson, der af mange var kendt for sin rolle som Stanford Blatch i 'Sex and the City', er død, blot 57 år gammel.

  Det skriver flere amerikanske medier, deriblandt Deadline, som skriver, at Garson døde af kræft.

  I 'Sex and the City' var Stanford Blatch hovedkarakteren Carrie Bradshaws nære ven gennem samtlige seks sæsoner, og Willie Garson har genoptaget rollen for ganske nylig, da han medvirker i 'And Just Like That...', som er HBO's opdatering af serien om veninderne i New York, der snart har premiere.

  Willie Garson var også kendt for sin rolle i politidramaet 'White Collar'.

 2. USA's særlige mand i Afghanistan forlader sin post

  Zalmay Khalilzad, der i 2018 blev udnævnt af daværende præsident Donald Trump til at være den amerikanske regerings særlige udsending i Afghanistan, forlader sin post. Det oplyser han det til arabiske medie Al Jazeera, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Som USA's særlige udsending var han en nøgleperson i fredsforhandlingerne med Taliban. Og ifølge nyhedsbureauet AFP var han overbevist om, at det ville være muligt at skabe fred i Afghanistan. Det skriver ritzau.

  I tiden efter Talibans magttovertagelse i Afghanistan i august er Zalmay Khalilzad blevet kritiseret for at have medvirket til en af de største diplomatiske fiaskoer for USA i nyere tid.

 3. Folketinget skal tage stilling til borgerforslag om syriske flygtninge

  50.000 underskrifter.

  Det var, hvad borgerforslaget 'Stop hjemsendelsen af syriske flygtninge til farlige og usikre forhold' rundede mandag aften. Det betyder, at borgerforslaget nu skal behandles i Folketinget.

  Borgerforslaget, som blev fremsat 22. april, vil have Folketinget til at ændre den lov, som på nuværende tidspunkt kan sende syriske flygtninge tilbage til Syrien. Det kan ske, hvis myndighederne vurderer, at beskyttelsesbehovet har ændret sig.

  - Danmark bør ikke tvinge flygtninge til et valg mellem at leve et uværdigt og traumatiserende liv på et udrejsecenter eller rejse tilbage til et land, hvor det styre, de flygtede fra, stadig er ved magten og stadig krænker den syriske civilbefolknings grundlæggende menneskerettigheder, står der i borgerforslaget.

  Loven, der giver mulighed for, at en asylansøgers beskyttelsesstatus kan gøres midlertidig, blev indført i 2015.

 4. Letland lukker ned i fire uger på grund af corona

  Den 21. oktober vil Letland gå i fire ugers corona-lockdown.

  Landet er et af de mindst vaccinerede lande i Europa, og nedlukningen kommer nu som forsøg på at bremse en stigning i smittetilfælde i det baltiske land. Det skriver Reuters.

  Nedlukningen vil vare frem til den 15. november.

 5. DMI varsler kraftig regn mellem onsdag og torsdag

  Er havegrillen og terrassemøblerne ikke sat i skuret endnu, kan det måske være en god idé lige at få klaret.

  Onsdagen bliver nemlig våd og blæsende i det meste af landet, og i Jylland varsler DMI om risiko for kraftig regn mellem onsdag aften og torsdag aften. Her forventes der at falde mellem 30 og 50 mm regn, oplyser DMI.

  En koldfront bevæger sig ind over Jylland vestfra og bliver liggende det meste af onsdagsdøgnet. Samtidig bliver det temmelig blæsende fra sydvest med jævn til hård vind i hele landet.

  Det er endnu usikkert, præcis hvor der vil falde mest regn, men det ser ud som om, at særligt Midtjylland vil blive ramt.

 6. AGF piller brodden af AaB i intenst opgør

  Det var AGF, der trak sig sejrrigt ud af mandagens kamp i Superligaen.

  AaB blev besejret 1-0.

  Frederik Brandhof blev kampens enlige målscorer, da han i første halvlegs tillægstid bragte hjemmeholdet foran. Brandhof flugtede til bolden, som Patrick Mortensen lagde perfekt til rette for den fremadstormende midtbanespiller.

  Kampen blev præget af forrygende stemning på et udsolgt Ceres Park, hvilket smittede af på spillet på grønsværen, hvor der blev gået til stålet i duellerne.

  Med sejren lægger AGF sig op på Superligaens syvendeplads, mens AaB fortsat er på tredjepladsen.

 7. Tyskland afslutter corona-undtagelsestilstand til november

  Den 25. november er det slut med den tyske undtagelsestilstand, der blev indført i begyndelsen af coronaspandemien sidste år. Dog vil krav om test, vacciner og særlig god hygiejne stadig være gældende.

  - Det betyder, at den undtagelsestilstand, som har været gældende i næsten 19 måneder siden den 28. marts 2020 vil være slut, sagde den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, mandag til den tyske avis Bild. Det skriver Reuters.

  - Vi rykker os fra undtagelsestilstand til at være ekstra opmærksomme, sagde sundhedsministeren.

  Den ekstraordinære undtagelsestilstand, som Tyskland har været i i knap 19 måneder, udløber af sig selv, med mindre det tyske parlament stemmer for at forlænge den.

 8. Ingen ved, hvorfor Tjekkiets præsident er indlagt - nu presser oppositionen

  Milos Zeman, der er præsident i Tjekkiet, er indlagt og for syg til at arbejde. Men det er ikke blevet oplyst, hvad han fejler, og der er derfor heller ikke nogen, som ved, hvornår han er tilbage igen.

  Det eneste, de andre politikere har fået oplyst fra hospitalets intensive afdeling, er, at han formentlig ikke er tilbage i de kommende uger. Det har skabt uro i parlamentet, hvor mange sår tvivl om, hvorvidt Milos Zeman overhovedet ved, hvad der foregår i landet, og hvilke beslutninger der bliver truffet. Det skriver Reuters.

  Derfor er der nu et ønske om at kigge nærmere på, hvordan man kan fjerne magten fra præsidenten i en kort eller længere periode.

  Det er særligt i oppositiones interesse lige nu, da der lige har været valg til premierministerposten i landet, som gik utrolig godt for dem. Fordi hvis Milos Zeman er uden magt, så kan oppositionen meget nemmere lave en regering.

  Præsidenten har været indlagt siden den 10. oktober.

 9. Biden-administrationen beder Højesteret blokere omstridt abortlov

  Den amerikanske højesteret skal nu tage stilling til den omdiskuterede og meget restriktive abortlovgivning, som i maj blev indført i Texas. Det sker, efter at den amerikanske præsident Joe Bidens administration i dag har bedt Højesteret blokere loven, skriver Reuters.

  I maj underskrev guvernøren i Texas en lov, der gør abort efter sjette uge forbudt i alle tilfælde – også dem, hvor kvinden har været udsat for incest eller voldtægt. Sjette uge er et tidspunkt, hvor mange kvinder endnu ikke ved, at de er gravide.

  Loven blev for nylig sat på pause, mens det bliver undersøgt, om den er ulovlig.

  Loven er en af de strammeste af sin slags, der er vedtaget på delstatsniveau i flere år, og den er blevet kritiseret for at undergrave kvinders forfatningsmæssige rettigheder i delstaten.

  Præsident Biden har tidligere lovet at bekæmpe Texas-forbuddet.

 10. International politioperation laver giga kokainfangst

  En fangst til en værdi af knap halvanden milliarder kroner.

  Man kan godt forstå, hvis det store smil er på hos alle parter, som var involveret i den internationale politioperation.

  De stoppede nemlig en 24 meter stor yacht fyldt med kokain. Helt præcist 5,2 tons kokain. Det oplyser myndigheder mandag ifølge AP.

  Operationen foregik ud for den portugisiske kyst, hvor man endte med at anholde tre personer, der havde planer om bringe kokainen videre til Europa gennem Den Iberiske Halvø. Det er den største fangst i Europa de seneste år og den største i 15 år i Portugal.

  Den internationale politioperation blev udført af det portugisiske og spanske politi, den amerikanske føderale politienhed inden for stoffer samt det britiske kriminalagentur.

  Se video fra fangsten her:

 11. Superstjerne udskyder alle sine koncerter - heriblandt to i Danmark

  The Weeknd spillede i Danmark to gange i 2017, hvor han var forbi både Roskilde Festival og Royal Arena. (Foto: Perry Knotts © Ritzau Scanpix)

  Den canadiske popstjerne The Weeknd har valgt at udskyde sin verdensturné med argumentet om, at han vil lave noget større og mere specielt for sine fans.

  To af koncerterne var sat til at ske i Royal Arena i København i september næste år, men nu får alle, der har købt billet, deres penge tilbage. De vil dog få mulighed for at købe billetter til de nye datoer før alle andre.

  - På grund af begrænsninger for arenaer og efterspørgsel på flere shows vil jeg lave noget større og specielt til jer, hvilket kræver stadioner, skriver The Weeknd på Instagram.

  Det vil være fjerde gang, at popstjernens optræden i Danmark får en ny dato. I stedet for at starte turnéen i januar starter den nu først næste sommer.

  The Weeknd er mest kendt for store hits som 'Blinding Lights', 'Starboy' og 'Can't Feel My Face'.

 12. Fogh Rasmussen: 'Amerika og den frie verden har mistet en stor statsmand'

  Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller havde som henholdsvis dansk statsminister og udenrigsminister et tæt samarbejde med Colin Powell i perioden fra 2001 til 2005, hvor han var udenrigsminister i USA.

  Derfor har de begge to også reageret på mandagens nyhed om, at Colin Powell er gået bort som følge af komplikationer med corona. Ifølge NBC News var Powell også diagnosticeret med leukæmi.

  - Med hans bortgang har Amerika og den frie verden mistet en stor statsmand, siger Anders Fogh Rasmussen i en pressemeddelelse.

  Samarbejdet var tæt mellem de to nationer i den periode på grund af Danmarks deltagelse i krigene i Afghanistan og i Irak, samt at Danmark også havde EU-formandskabet i 2002.

  - Man kunne lave aftaler med ham, og man kunne tale fortroligt med ham. Og man kunne regne med det, man havde aftalt med ham på tomandshånd, siger Per Stig Møller til TV2 News.

  Colin Powell kom faktisk på besøg i Danmark i 2004, hvor han blandt andet var på besøg på Frederiksberg Gymnasium og i Tivoli. Besøget blev blot planlagt et par dage før ankomsten. Se her hvorfor:

 13. To kampe uden fans: England straffes for tilskuerballade under EM-finalen

  Det engelske fodboldlandshold må undvære deres fans i de to første hjemmekampe i Nations League næste år. Det skriver The Guardian.

  Derudover får det engelske fodboldforbund en bøde på 100.000 euro.

  Straffen kommer på baggrund af den meget omdiskturede EM-finale på Wembley i juli, hvor et stort antal engelske fans brød ind på stadion til kampen, selvom de ikke havde billetter til at se den.

  Uefa skriver, at straffen bliver uddelt for 'manglende orden og disciplin både indenfor og omkring stadion'.

  - Selvom vi er skuffede over dommen, så anerkender vi udfaldet af Uefas beslutning, skriver det engelske fodboldforbund i en pressemeddelelse.

  Hjemmekampene, hvor England spiller uden fans, bliver i juni-måned næste år. Det er endnu uvist, hvem de skal møde.

 14. Coronavaccine til 5-11-årige skal vurderes af EU

  Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) er startet med at evaluere muligheden for brug af BioNTech/Pfizers coronavaccine til børn i alderen 5 til 11 år. Det oplyser EMA i en pressemeddelelse.

  I øjeblikket bruger man Pfizer-vaccinen til børn fra alderen 12 år og op, men det skal altså undersøges nu, hvorvidt en vaccination af de små børn er en fordel eller ulempe.

  EMA skriver i pressemeddelelsen, at undersøgelsen forventes at tage et par måneder, medmindre de får brug for noget ekstra information, der kan udskyde processen.

 15. Vestas tæt på gigahandel med USA

  Hos den danske vindmøllekoncern Vestas sidder man i disse dage og gnider sig i hænderne. Vestas er nemlig blevet udpeget som den foretrukne leverandør til to kæmpe havvindmølleparker ud for New Yorks kyst.

  Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

  Hvis man ellers holder sig til planen, så skal Vestas opføre 138 af sine største vindmøller i de to parker. Møllerne har hver især en kapacitet på 15 megawatt.

  Joe Biden, der er USA's præsident, har tidligere i år sat et mål om at forsyne omkring ti millioner hustande med strøm fra havvindmøller.

 16. Meteorit bragede ned og landede på canadisk kvindes blomstrede hovedpude

  Risikoen for, at en meteorit lander præcis på ens hovedpude, er minimal.

  Alligevel var det præcis, hvad der skete for 66-årige Ruth Hamilton fra Canada. Hun lå under dynen omkring klokken 23.30 den 3. oktober, da en sort sten brød ned gennem taget og landede på hendes blomstrede hovedpude. Det skriver The New York Times ifølge Videnskab.dk.

  Selvom meteorer går gennem Jordens atmosfære hver eneste dag, er sandsynligheden for, at den rammer lige ned på puden, cirka 1:100.000.000.000, mener professor Peter Brown fra University of Western Ontario.

  Stenen var en meteorit, der havde løsrevet sig fra en asteroide, viste undersøgelser fra University of Western Ontario, ifølge New York Times.

  Herunder ses meteoritten, som gav Ruth Hamilton et ordentligt chok. Heldigvis er meteorer ofte afkølede ved nedslaget.

 17. Rusland smider Nato-ansatte ud og lukker kontor

  Fra 1. november lukker Rusland sit Nato-kontor i Bruxelles og smider de ansatte ud af det kontor, som forsvarsalliancen siden 2001 har haft i Moskva.

  Det siger landets udenrigsminister, Sergej Lavrov, mandag ifølge nyhedsbureauerne Reuters og Tass, skriver Ritzau.

  - Som et resultat af Natos bevidste handlinger har vi praktisk talt ingen muligheder for elementært diplomatisk arbejde.

  - Og som reaktionNatos handlinger suspenderer vi arbejdet på vores permanente Nato-mission, siger han ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

  Beslutningen er truffet, efter at Nato tidligere på måneden valgte at udvise otte medlemmer af den russiske delegation i forsvarsalliancen.

 18. Grønt lys til Trafiklys-regering: Nu kan de tyske regeringsforhandlinger starte

  Det liberale parti FDP har i dag stemt ja til, at partitoppen kan indlede forhandlinger om en såkaldt Trafiklys-regering med det socialdemokratiske parti, SPD, og miljøpartiet De Grønne.

  De tre partier, hvis farver tilsammen giver trafiklysets røde, gule og grønne, har efter valget den 26. september haft en del sonderingsmøder med hinanden. I fredags fremlagde partilederne så et fælles dokument, der skal danne ramme for de egentlige regeringsforhandlinger.

  I dokumentet er partierne blandt andet enige om at sætte turbo på klimakampen, digitalisere den offentlige administration og hæve den lovbestemte mindsteløn til 12 euro i timen.

  Regeringsforhandlingerne ventes at starte i løbet af ugen.

 19. Ny norsk regering afviser at hente IS-kvinder hjem

  Mens det kun er godt halvanden uge siden, at tre kvinder og 14 børn med dansk statsborgerskab blev hentet til Danmark fra Syrien, så går den nye norske regering med Arbeiderpartiet i spidsen en helt anden vej.

  - Som en generel holdning, så henter vi ikke dem, som har rejst afsted som fremmedkrigere, hjem igen. Alle har jo ret til at bede om konsulær bistand, men jeg kan ikke kommentere mere på situationen, siger udenrigsminster Anniken Heitfeldt til NRK.

  Hun udtaler samtidig, at man fra den norske regerings side er meget bekymret for de norske kvinders børn i Syrien, hvis kvinderne ikke vil lade børnene rejse til Norge.

  Reaktionen fra udenrigsministeren kommer efter, at NRK har talt med Aisha Shazadi Kausar, der er norsk statsborger, terrorsigtet og bosiddende i Syrien. Hun håber, at den nye norske regering vil hente hende og familien hjem.

 20. Alle fem i Kongsberg blev dræbt med stikvåben

  Gerningsmanden, der onsdag i sidste uge dræbte fem personer i den norske by Kongsberg, har benyttet stikvåben. Det fortæller det norske politi på et pressemøde mandag eftermiddag.

  - Han dræber fem personer med stikvåben. Både på private adresser og i det offentlige rum. Foreløbig tyder alt på, at ofrene er tilfældige, siger politiinspektør Per Thomas Omholt.

  Ifølge politiet tyder det på, at gerningsmanden lagde sin bue og pil fra sig i Coop-butikken, inden han gik videre for at dræbe de fem personer.

  Politiet oplyser også, at man indtil videre har afhørt op mod 140 personer i sagen, men fordi man stadig vil afhøre flere, så ønsker politiet ikke at gå i detaljer med, hvilke stikvåben der er tale om.

 21. Colin Powell er død efter smitte med coronavirus

  Colin Powell var udenrigsminister fra 2001 til 2005. (Foto: Saul LOEB © Scanpix Denmark)

  Den tidligere amerikanske udenrigsminister Colin Powell er død efter smitte med coronavirus.

  Det skriver hans familie på Facebook, oplyser CNN. Han blev 84 år.

  Powell var færdigvaccineret mod coronavirus, lyder det i opslaget. Ifølge NBC News var Powell også diagnosticeret med leukæmi.

  Colin Powell var den første sorte udenrigsminister i amerikansk historie - under præsident George W. Bush fra 2001 til 2005.

  Han var blandt andet også amerikansk generalstabschef fra 1989 til 1993. Det er den højeste lederpost i militæret i USA.

 22. 752 nye coronasmittede det seneste døgn

  752 personer er registreret smittet med coronavirus siden i går. Tre personer er døde.

  Der er nu 121 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er en mere end i går.

  Dagens smittetal fra Statens Serum Institut er baseret på 44.855 PCR-test.

  Det svarer til, at 1,67 procent af de testede har været smittet med covid-19.

 23. 11 personer er blevet tiltalt for at producere 430 kilo amfetamin

  11 personer er tiltalt i en omfattende narkosag. I alt skulle der være blevet produceret 430 kilo amfetamin.

  To 52-årige mænd vurderes til at være bagmændene i narkonetværket, oplyser Østjyllands Politi.

  Ifølge politiet har de distribueret amfetaminen ud til en lang række købere siden marts sidste år.

  Syv mænd er allerede blevet dømt i sagen for at indtage mindre roller i narkonetværket og har samlet fået over 27 års fængsel, skriver Ritzau.

 24. Se den olympiske ild blive tændt med råbende demonstranter i baggrunden

  • Den græske skuespillerinde Xanthi Georgiou spiller rollen som ypperstepræstinde under den olympiske flammeceremoni på halvøen Peloponnes i det sydlige Grækenland. (Foto: POOL/Thanassis Stavrakis © Ritzau Scanpix)
  • Mandagens flammeceremoni fandt sted på det olympiske sportsanlæg Olympia, der er fødestedet for de antikke olympiske lege. (Foto: Aris Messinis © Ritzau Scanpix)
  • Den græske skuespillerinde Xanthi Georgiou holder den tændte fakkel op under flammeoptændingsceremonien forud for vinter-OL, der bliver afholdt i Beijing i februar næste år. (Foto: Aris Messinis © Ritzau Scanpix)
  • Første fakkelbærer er den græske skiløber Ioannis Antoniou, der modtager faklen på det olympiske sportsanlæg. (Foto: Aris Messinis © Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  Faklen for næste års vinter-OL i den kinesiske hovedstad Beijing er blevet tændt. Ceremonien fandt sted i det antikke Olympia, som ligger på den græske halvø Peloponnes.

  Ceremonien blev afholdt på samme stadion, som også husede oldtidens olympiske lege.

  Det er dog også en ceremoni, der har mødt meget kritik. Både søndag og mandag har der været protester.

  I videoen herunder kan du efter 20 sekunder høre en kvinde råbe. Hun sætter spørgsmålstegn ved, hvorfor Beijing kan få lov til at være vært ved OL, når de begår folkemord. I videoen kan man også se sikkerhedsfolk komme løbende.

 25. Grænsekontrol forlænges til maj 2022

  Danmark forlænger den midlertidige grænsekontrol til maj 2022.

  Det har den danske regering meddelt EU i slutningen af sidste uge. Det fremgår af et brev underskrevet af justitsminister Nick Hækkerup, skriver Ritzau.

  Regeringen oplyser, at forlængelsen af grænsekontrollen sker på grund af truslen fra militante islamister og organiseret kriminalitet.

  Danmark har siden januar 2016 haft midlertidig grænsekontrol mod Tyskland. Den er løbende blevet forlænget.

 26. Forfatteren Anders Bodelsen er død - 84 år

  Anders Bodelsen var en af Danmarks store forfattere. (Foto: ASTRID DALUM)

  Forfatteren Anders Bodelsen er i går, søndag, afgået ved døden. Han blev 84 år.

  Det skriver Gyldendal i en pressemeddelelse.

  Bodelsen var en af Danmarks store forfattere. Han er kendt for blandt andet romanerne 'Guldregn', 'Tænk på et tal' og 'Hændeligt Uheld', skriver Ritzau.

  Kriminalromanen "Tænk på et tal" blev senere filmatiseret.

  Han har modtaget flere priser for sine bøger.

 27. Endnu en trist coronarekord i Rusland: Flere end otte millioner smittede

  Kort efter Rusland i weekenden registrerede det højeste dødstal siden coronapandemiens start, slår landet nu endnu en trist rekord.

  Det samlede antal af registrerede smittetilfælde har nemlig nået otte millioner, beretter Reuters.

  Meldingen kommer i kølvandet på en weekend, der markerede sig med flere dystre rekorder.

  Således blev der søndag registreret 34.303 coronasmittetilfælde inden for et døgn. Det er det højeste antal smittede på 24 timer siden pandemiens begyndelse.

  Samtidig nåede dødstallet lørdag sit højeste siden pandemiens start med 1.002 registrerede døde.

 28. EU når milepæl på ti måneder: Eksporterer en milliard doser coronavaccine

  EU har i løbet af de seneste ti måneder eksporteret over en milliard doser coronavacciner til resten af verdenen.

  De EU-producerede vacciner er blevet eksporteret til mere end 150 lande.

  Samtidig er 87 millioner doser vacciner blevet eksporteret gennem WHO's Covax-program til lav- og mellemindkomstlande.

  - Vi har eksporteret lige så meget, som vi har leveret til EU-borgere. Mindst hveranden vaccine, som er produceret i Europa, bliver eksporteret, siger Ursula von der Leyen i en pressemeddelelse.

 29. Flere smittet med ebolavirus i DR Congo

  Tre nye tilfælde af den frygtede ebolavirus er blevet opdaget i det afrikanske land DR Congo.

  Dermed er der i alt konstateret fem tilfælde de seneste ti dage, oplyser verdenssundhedsorganisationen WHO ifølge Reuters.

  Forleden døde en treårig dreng efter at være blevet smittet med ebola.

  Ifølge landets sundhedsmyndigheder kan de seneste virustilfælde formentlig spores tilbage til det massive ebolaudbrud i DR Congo, der varede fra 2018 til 2020. Her omkom 2.287 mennesker.

 30. Adele slår streamingrekord med ny single

  Den britiske musiker Adele er i gang med et comeback af dimensioner. I hvert fald at dømme ud fra streamingtallene på hendes spritnye single, 'Easy on Me'.

  Singlen, der udkom i fredags, har nemlig slået rekorden for flest streams på en enkelt dag på Spotify, skriver musiktjenesten på Twitter.

  Spotify har oplyst til Rolling Stone, at sangen er blevet lyttet 24 millioner gange det første døgn efter udgivelsen. Til sammenligning blev den tidligere rekordindehaver, 'Butter' med BTS, lyttet lidt over 11 millioner gange.

  'Easy on Me' er Adeles første udgivelse i seks år og forløberen for hendes kommende album, '30', som udkommer den 19. november.

 31. Usædvanlig skypumpe på fremfærd over cubansk kystby

  • Den hvirvlende skypumpe viste sig på himmelen lørdag eftermiddag lokal tid nær den cubanske kystby Cienfuegos. (Foto: ALVARO PEREZ SENRA © Ritzau Scanpix)
  • Skypumpen, der tonede frem på en grå himmel efter en dag med voldsom blæst i området, er i familie med tornadoen. Dog optræder skypumper typisk i mindre kraftige udgaver og opstår på anden vis end en tornado. (Foto: ALVARO PEREZ SENRA © Ritzau Scanpix)
  • Selvom skypumpen formentlig har jaget en skræk i livet på mange lokale, efterlod den ingen ødelæggelser i området. (Foto: ALVARO PEREZ SENRA © Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  Indbyggerne i den cubanske kystby Cienfuegos spærrede formentlig øjnene op, da de i weekenden var vidne til en særpræget skympumpe, der viste sig på himmelen langs Cubas sydside.

  Skypumpen bliver af nyhedsbureauet Reuters betegnet som et sjældent forekommende vejrfænomen.

  Ikke desto mindre har lignende vejrfænomener vist sig på samme cubanske kyststrækning tre gange i løbet af de seneste fire måneder, skriver flere medier.

 32. Boligsalg taber fart efter stort corona-opsving

  Under coronapandemien var boligmarkedet glohedt, men de danske ejendomsmæglere har de seneste tre måneder oplevet en markant mindre købelyst.

  Det skriver Boligsiden baseret på nye handelstal.

  I løbet af juli, august og september har ejendomsmæglerne solgt 24.405 boliger i Danmark.

  Det er 23 procent færre end resultatet for andet kvartal 2021 og samtidig 28 procent lavere end i årets første tre måneder.

  Ser man på samme kvartal sidste år, er det et fald på knap 20 procent. Dog er der solgt omkring tre procent flere end i 2019, før pandemien satte fut i boligsalget.

 33. Myanmars militær vil løslade over 5.000 demonstranter

  Myanmars militærjunta, der overtog magten i landet ved et kup i februar, vil løslade over 5.000 fængslede demonstranter. Det siger juntaens chef, Min Aung Hlaing, mandag, skriver Ritzau.

  I alt vil 5.636 demonstranter blive sluppet fri i forbindelse med landets Thadinguyt-festival, der afholdes senere i oktober, lyder det.

  Demonstranter, der står til at blive løsladt, er blevet anholdt i forbindelse med militærkuppet 1. februar i år.

  Kuppet førte landet over til store protester, som militæret slog hårdt ned på. Over 1.100 civile er blevet dræbt i den forbindelse.

  Ved kuppet blev landets de facto-leder, 76-årige Aung San Suu Kyi, væltet.

  Lederen af Myanmars militærjunta, Min Aung Hlaing, lover at løslade 5.636 demonstranter. (Foto: Stringer . © Ritzau Scanpix)
 34. Australien håber på at åbne for turister før jul i år

  I Australien er der nu håb om at kunne åbne landet igen for turister inden jul i år.

  Det sker, efter at 68 procent af befolkningen fra 16 år og opefter nu er færdigvaccineret mod coronavirus, og 85 procent har fået mindst et stik.

  Erhvervs- og turismeminister Dan Tehan siger, at Australien vil kunne åbne mere op, når man når 80 procent færdigvaccinerede.

  Australien har haft grænserne lukket under pandemien, men åbnede for nylig for indrejse af australiere i udlandet.

  - Jeg tror, at vi før jul kan se på at få turister, internationale studerende og arbejdskraft fra udlandet tilbage til Australien, siger en optimistisk minister ifølge Sky News.

 35. Mindst 20 mister livet i voldsomme oversvømmelser i Sydindien

  En ældre mand bliver båret gennem et oversvømmet område af redningsarbejdere i den sydlige indiske delstat Kerala. (Foto: P Arthasarkar Xinhua / eyevine © Xinhua News Agency / eyevine. All Rights Reserved.)

  Flere end 20 personer i det sydvestlige Indien er døde som følge af jordskred og oversvømmelser, der er blevet udløst af kraftige regnskyl. Flere af de omkomne er børn.

  Det skriver BBC.

  Ifølge myndighederne har beboerne i dele af kyststaten Kerala været afskåret fra omverdenen siden fredag, hvor regn fik floder til at flyde over deres bredder, og flere veje blev oversvømmet.

  Lokale redningsarbejdere er rykket ud for at søge efter overlevende i mudder og vragrester, mens militær har fløjet forsyninger til det berørte område.

  Det frygtes, at dødstallet vil vokse yderligere

 36. Hollandsk fragtskib stødt på grund ved Bornholm

  Et 88 meter langt hollandsk fragtskib er i nat stødt på grund nær Bornholm.

  Det oplyser Bornholms Politi.

  Skibet Beaumaiden, der er lastet med gødning, stødte på grund ved byen Sorthat-Muleby, der ligger ca. fem kilometer nord for Rønne.

  Der er ingen meldinger om skader på hverken skib eller besætning.

  Vagtchef ved Bornholms Politi fortæller dog, at der godt kan gå en del tid, før skibet er frit igen.

  - Det sidder okay godt fast, så det bliver ikke bare lige sådan slæbt fri, siger vagtchefen.

 37. Efterårsferien skudt i gang med klassisk vådt oktobervejr

  Har man haft håb om en solrig efterårsferie, må man skrue forventningerne ned og trække i sit lune overtøj.

  Vejret i dag bliver nemlig overskyet og vådt de fleste steder i landet med temperaturer mellem 10 og 14 grader ifølge Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

  Kun længst mod nord kan man få kig til solen først på dagen.

  Samme takter gør sig gældende resten af ugen. Således forudser DMI overskyet vejr med småbyger i morgen, mens onsdag ser ud til at blive ugens vådeste dag med særligt meget regn i Jylland.

  Torsdag og fredag bliver blæsende, men der klarer det til gengæld op med solskin.

 38. Elløbehjul kan igen lejes i København - men må ikke efterlades i Indre By

  Kommunen har nemlig indgået en aftale med flere udbydere af udlejningsløbehjul.

  Vilkårene er ret skrappe, så man undgår, at løbehjul ligger og flyder alle vegne.

  Løbehjulene kan kun samles op uden for store dele af Indre By og brokvartererne og må ikke efterlades i Indre By.

  Hvis løbehjulene bliver efterladt i de forbudte zoner uden at være udlejet, risikerer udbyderne en bøde på 338 kroner.

 39. Ny dansk kræftforskning kan fange tilbagefald med blodprøver

  I dag oplever omkring 50 procent af alle kræftpatienter et tilbagefald efter operation og kemoterapi.

  Men den gruppe kan med en simpel blodprøve i fremtiden findes meget hurtigere, fordi man ikke skal vente måneder eller år på, at scanninger viser, om kræften er tilbage eller ej.

  Det er en gruppe danske forskere kommet frem til i en række behandlingsforsøg, hvor de ved brug af blodprøver har kunnet afdække sygdommens omfang og udvikling i kroppen.

  Ifølge Kåre Andersson Gotschalck, overlæge på kirurgisk afdeling ved regionshospitalet i Horsens og klinisk lektor på Aarhus Universitet, kan resultaterne føre til et paradigmeskifte i behandlingen af kræftpatienter i det danske sundhedsvæsen.

  - Det her ændrer måden, vi ser kræft på. For patienterne kan det betyde, at vi kan lave en mere målrettet og effektiv behandling, siger han.

 40. Dropper krav om mundbind på fly i Skandinavien

  Fra i dag dropper flere flyselskaber mundbindet - blandt andet hos SAS og Norwegian, når man rejser indenrigs eller på tværs af de skandinaviske lande.

  Men selvom vi slipper for mundbindet i flykabinen på nogle flyvninger, skal vi indtil videre stadig have dem på i lufthavnen.

  Det skyldes, at de danske lufthavne følger den europæiske luftfartssikkerhedsorganisation EASA's anbefalinger om at bære mundbind i lufthavnene.

 41. Kinas økonomi i opbremsning - bnp-vækst på laveste niveau i et år

  Den kinesiske økonomi har i årets tredje kvartal sænket farten.

  Således er stigningen i landets bruttonationalprodukt bremset op med en vækst på 4,9 procent - en stigning, der er på det laveste niveau i et år.

  Det beretter Kinas Nationale Statistikbureau ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Bnp-væksten i verdens næststørste økonomi er dermed lavere end i årets andet kvartal, hvor landets økonomi voksede med 7,9 procent.

  Den økonomiske opbremsning skyldes ifølge nyhedsbureauet blandt andet, at landet har været ramt af strømsvigt, sporadiske coronaudbrud og flaskehalse i forsyningskæderne.

 42. Engelske havestatuer viste sig at være fra det gamle Egypten

  To mindre statuer, der har haft opstilling i en have i Sudbury i England, har vist sig at være fra det gamle Egypten. Derfor har de to 'mini-sfinxer' også en værdi, der langt overstiger, hvad haveejerne for godt 15 år siden betalte for dem på en auktion.

  Nogle tusinde kroner var dengang prisen, mens statuerne på en auktion for nylig blev solgt for over halvanden million kroner.

  Auktionarius James Mander fortæller til BBC, at statuerne i salgskataloget var præsenteret som statuer fra det 19. århundrede, men at de anonyme købere altså var overbevist om, at de var fra det gamle Egypten.

 43. Hviderusland smider fransk ambassadør ud

  Den franske ambassadør i Hviderusland, Nicolas de Lacoste, har forladt landet, efter at de hviderussiske myndigheder havde bedt ham rejse inden 18. oktober.

  Det siger en talskvinde fra den franske ambassade, der dog samtidigt siger, at hviderusserne foreløbigt ikke har givet en officiel forklaring på, hvorfor ambassadøren ikke var velkommen i landet.

  Ifølge talskvinden skulle der komme flere oplysninger mandag.

  Lokale medier skriver, at Nicolas de Lacoste aldrig har mødtes med Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, hvis valgsejr i 2020 Frankrig ikke anerkender.

 44. Tre døde efter helikopterulykke i Tyskland

  Tre personer har søndag eftermiddag mistet livet i en helikopterulykke i en skov nær byen Buchen i den tyske delstat Baden-Württemberg.

  Det oplyser tysk politi ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

  Der er dog ikke klarhed over, hvad der har forårsagede ulykken. Politiet mener, at de tre døde er en pilot og to passagerer.

 45. FCK må nøjes med uafgjort mod Sønderjyske

  FCK missede søndag aften muligheden for at hale ind på Superligaens førerhold, FC Midtjylland, da FCK måtte nøjes med 1-1 mod Sønderjyske.

  Jeppe Simonsen bragte sønderjyderne i front, da han opsnappede en løs bold i feltet og sparkede den resolut i kassen efter en halv times spil.

  Pep Biel fik bragt balance i regnskabet, da han udlignede efter 65 minutter.

  FCK fik en gylden mulighed for at nappe alle tre point, men Jonas Wind brændte det straffespark, FCK fik tilkendt med to minutter tilbage af kampen.

  Sønderjyske er næstsidst i Superligaen, mens FCK fortsat er på andenpladsen.

 46. Hollandsk stadiontribune kollapser under festende fans

  Der blev hoppet og danset, da den hollandske fodboldklub Vitesse søndag vandt 1-0 på udebane mod NEC Nijmegen.

  Men tribunen på Goffertstadion i Nijmegen, som de medrejsende Vitesse-fans stod på, kunne ikke klare hopperiet fra fansene, og endte med at styrte sammen.

  Ingen er meldt tilskadekommet.

  Borgmesteren i Nijmegen, Hubert Bruls, vil nu have igangsat en undersøgelse.

  - Jeg er meget chokeret over det, der skete. Heldigvis kom ingen til skade, så vidt vides. Jeg vil have en undersøgelse af, hvad der skete her hurtigst muligt, siger han til De Telegraaf.

  Det var en dansker, der sikrede Vitesse sejren. Nikolai Baden Frederiksen scorede kampens enlige mål efter et kvarters spil.

  Tribunen knækkede under vægten af de mange hoppende fans. (Foto: via www.imago-images.de © imago images/Pro Shots)
 47. Assad og Syriens opposition vil lave udkast til ny forfatning

  Det bliver de første forhandlinger siden januar. Men i de kommende dage vil repræsentanter for Syriens regering og for oppositionen i landet arbejde sammen om teksten til en ny forfatning.

  Sådan lyder det fra FN's særlige udsending til Syrien, Geir Pedersen. Det skriver ritzau.

  De forhandlinger, som blev indledt i FN's regi for to år siden, har hidtil ikke ført til håndgribelige resultater.

  Men Geir Pedersens foreløbige samtaler med de to sider har været "seriøse og ærlige", siger han ifølge nyhedsbureauet dpa.

  - Det nye i denne uge er, at vi vil gå i gang med udkast til en forfatningsmæssig reform i Syrien, siger han på et pressemøde i Genève søndag.

  Han understreger dog, at de forhandlinger i sig selv "ikke kan løse krisen i Syrien".

 48. Dansk bronze ved hold-VM i speedway

  Det danske hold tabte semifinalen mod Storbritannien i hold-VM i speedway.

  Dermed bliver det til en bronzemedalje for danskerne.

  Leon Madsen og Mikkel Michelsen tabte i semifinalen til den britiske duo Dan Bewley og Robert Lambert. Det er anden gang i træk, at det danske speedwayhold vinder VM-bronze.

  Danskerne havde været forrygende kørende hele dagen i Manchester, hvor VM blev afholdt, og vandt alle seks indledende heats.

  Briterne nappede guldmedaljen, da de slog Polen i finalen.

 49. Pylonfod på 12.000 ton trukket ud i Storstrømmen

  Fakta om pylonfundamentet Vægt - 12.000 tons Længde - 42 meter Højde - 22,7 meter Bredde - 34 meter Primære materialer - 4500 m3 armeret beton Placering - Fundamentet skal stå på 18,9 meters dybde

  Det kræver den helt rigtige timing, når man skal sejle et 12.000 tons tungt fundament til en bro ud i Storstrømmen.

  Den komplekse opgave kræver 2½ døgn med roligt vejr, men i dag kunne processen så begynde for Vejdirektoratet og entreprenøren SBJV.

  - Vi har ventet en god uges tid på dette moment, så det var godt endelig at se prammen forlade kajen og begynde rejsen mod det sted fundamentet skal sænkes, siger projektchef i Vejdirektoratet Niels Gottlieb.

  - Mandskabet arbejder under uhyre stor koncentration, fordi både vind og vejr påvirker processen, men går det som planen ser ud nu, vil fundamentet blive gjort fri af prammen mandag, og tirsdag kan vi så afslutte sænkningen, siger Niels Gottlieb.

  Storstrømsbroen bliver fire kilometer lang og bliver Danmarks tredjestørste efter Øresundsbroen og Storebæltsbroen. Den forventes klar til biltrafik i 2024 og jernbanetrafik i 2026.

  Det bliver også muligt at gå og cykle over broen.

 50. Brøndby-comeback mod Vejle: Cappis og Uhre får vendt 0 point til optur

  Brøndby IF fik vendt 1-2 til en 3-2-sejr over Vejle i Superligaen på to scoringer i slutfasen.

  Vejle Boldklub var ellers på vej mod klubbens første sejr i denne Superliga-sæson.

  Lukas Engel headede gæsterne fra Vejle foran 2-1 mod Brøndby IF efter en lille times spil.

  Men en scoring i det 82. minut af Mikael Uhre og en scoring af Christian Cappis i det 85. minut fik vendt kampen på hovedet.

  Brøndby klatrer dermed op på en foreløbig sjetteplads i ligaen med 15 point efter 12 kampe, mens Vejle forbliver på ligaens 12.- og sidsteplads med to point efter 12 kampe.

 51. Bill Clinton er udskrevet

  Den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton, der i tirsdags blev indlagt på UCI Medical Center i delstaten Californien på grund af en infektion, er blevet udskrevet.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Bill Clinton var præsident i USA i perioden fra 1993 til 2001.

Mere fra dr.dk