Seneste Nyt

Sex & Samfund ønsker abortdebat: Foreslår grænse på 18 uger

I år er det 50 år siden, at aborten blev fri i Danmark, og at abortgrænsen blev lagt på 12 uger.

Men spørger man organisationen Sex & Samfund, er den nuværende grænse ikke fulgt med tiden. Her ønsker man, at den hæves til minimum 18 uger, ligesom det er tilfældet i Sverige.

- Der kan være flere betragtninger om, hvor en abortgrænse skal ligge. Vi har set på at sikre, at rettigheden for kvinden er så stærk som overhovedet mulig, siger organisationens generalsekretær, Majbrit Berlau i en pressemeddelelse.

Hun mener også, at det er vigtigt at gøre opmærksom på, at kvinden får en række sundhedsinformationer om fostret efter den 12. graviditetsuge.

- Disse har kvinden ikke mulighed for at agere på, hvis der skulle være et ønske om abort, medmindre hun får tilladelse af et såkaldt abortsamråd, siger generalsekretæren.

Etisk Råd fortalte i december, at de ville kigge på da danske abortregler.

Nyheder

 1. Optræk til generalstrejke i protest mod Israels regering: Fly står stille i Tel Aviv

  Alle flyafgange fra Ben Gurion International Airport i den israelske storby Tel Aviv er nu aflyst.

  Sådan lyder meldingen fra de lufthavnsansattes fagforeningsformand, Pinchas Idan, beretter flere israelske medier.

  Her er meldingen, at man forhindrer fly i at lette fra lufthavnen, som led i en stor strejke i protest mod den israelske regerings forsøg på at gennemføre en omstridt retsreform.

  Pinchas Idan er højtstående medlem af det israelske Likud-parti og er dermed partifælle med premierminister Netanyahu. Og han kommer med en klar opfordring til sin kollega.

  - Som Likud-medlem siger jeg til dig: Du skal stoppe med at lede os på denne måde, siger han ifølge den israelske avis Haaretz.

  Meldingen fra Pinchas Idan kom ifølge Times of Israel få minutter efter, at lederen af den israelske fagforening Histadrut annoncerede en "historisk" strejke for at stoppe, hvad man kalder den israelske regerings "vanvid".

  Tidligere i dag har Israels største sammenslutning af fagforeninger slået fast, at de forbereder en strejke af historiske proportioner, hvis ikke regeringen skrinlægger reformplanerne.

 2. Danskernes opsparinger vokser trods inflation: Men pengene er ulige fordelt

  Der står stadigt flere penge på danskernes opsparingskonti - på trods af at inflationen har gjort de månedlige udgifter større.

  Det viser en opgørelse fra Nationalbanken.

  I februar steg det samlede indlån i landets banker med 9,6 milliarder kroner, så der stod 1.087 milliarder kroner i alt.

  Udviklingen skyldes især, at beskæftigelsen bliver ved med at sætte rekord, vurderer Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

  - Bankindlånet mister dog købekraft som følge af den høje stigning i forbrugerpriserne. Det betyder, at man ganske enkelt kan købe mindre for de penge, man har stående på kontoen, skriver han videre.

  Langtfra alle danskere har dog råd til at spare op i denne tid, og bankindlånene er meget ulige fordelt mellem borgerne, fortæller Brian Friis Helmer til Ritzau.

  - Nogle oplever, at må tære på opsparingen i en mere dyr tid.

 3. Statens Museum for Kunst får ny direktør

  Tidligere har Astrid La Cour blandt andet været kunstanmelder på Berlingske. (Foto: © Linda Kastrup, Ritzau Scanpix)

  Den 1. maj skal Statens Museum for Kunst have ny direktør.

  Valget er faldet på Astrid la Cour, som kommer fra en stilling som museumsdirektør på Frederiksberg. Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

  De sidste otte år har Astrid la Cour stået i spidsen for Frederiksbergmuseerne og en fusion mellem fem museer og udstillingssteder, herunder Cisternerne og Storm P. Museet.

  - Det er mere nødvendigt end nogensinde, at kunsten er en aktiv del af samfundet, og her står Statens Museum for Kunst naturligvis centralt som hele Danmarks nationalgalleri, udtaler hun i pressemeddelelsen.

  Den nuværende direktør for Statens Museum for Kunst, Mikkel Bogh, har valgt at fratræde efter ni års ansættelse.

 4. Jylland har de fleste og de største solcelleanlæg: I Aabenraa er de langt foran andre

  Det er i Jylland, at man oftest vil blive mødt af solcellers blanke mørke flader.

  Det er nemlig her, at både flest husholdninger har små anlæg, og hvor der er de største industrielle anlæg, som omsætter solens stråler til strøm.

  De 15 kommuner med flest solcelleanlæg ligger i Jylland. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

  I Aabenraa Kommune findes den største kapacitet til at omdanne sol til energi. Her har store anlæg en maksimal kapacitet på cirka 300 megawatt elektricitet. Det vil sige, at disse anlæg kan generere op til 300 megawatt strøm i timen, når solen skinner.

  Til sammenligning bruges der cirka 5.000 megawatt i timen på en almindelig hverdag i Danmark.

  Antalsmæssigt var der flest små solcelleanlæg i Aarhus Kommune. Små anlæg kan producere op til 10 kilowatt i timen.

  Den 16. kommune med flest anlæg er Næstved.

  Tallene fra Danmarks Statistik viser desuden, at de danske solceller sidste år leverede seks procent af den samlede produktion af elektricitet herhjemme.

 5. Køber fundet til krakket amerikansk bank

  En køber har nu meldt sig på banen til at overtage Silicon Valley Bank (SVB), der tidligere på måneden krakkede og blev beordret lukket af de amerikanske finansmyndigheder.

  Ifølge nyhedsbureauet Reuters er der tale om den amerikanske bank First Citizens Bank, som nu har købt den tidligere konkurrent.

  Købet betyder, at First Citizens Bank overtager bankens ind- og udlån.

  Ifølge Federal Deposit Insurance Corporation, som er myndigheden, der overtog SVB efter krakket, omfatter købet cirka 72 milliarder dollar (cirka 478 milliarder kroner) af Silicon Valley Banks aktiver – dog med en rabat på 16,5 milliarder dollar.

 6. Sydengland ramt af større olieudslip

  I regionen Dorset i det sydlige England er der sket et olieudslip fra et af de største oliefelter på landjorden i Europa.

  Det oplyser de lokale myndigheder i regionen til flere britiske medier.

  Firmaet Perenco, der driver anlægget, bekræfter, at der er sket et "begrænset olielæk", men at det er stoppet, og et oprydningshold er sendt afsted for at løse situationen.

  Ifølge The Guardian svarer mængden af udslippet til omkring 200 tønder, og folk bliver advaret mod at bade i havnen i byen Poole, hvor olien er sluppet ud i vandet.

  - Alle, der har været i kontakt med udslippet, bør vaske sig med vand og sæbe øjeblikkeligt. Hvis øjnene har været i kontakt med udslippet, skal de skylles med vand, oplyser Jim Stewart, der er havnedirektør for Pooles havn.

 7. Nordkorea affyrer igen missiler

  Ifølge de sydkoreanske myndigheder er USS Nimitz' ankomst en del af en plan om flere ameriakanske "strategiske aktiver" i området for at afskrække Nordkorea. (Foto: © ELLIOT SCHAUDT, Ritzau Scanpix)

  Mandag morgen lokal tid har Nordkorea endnu en gang affyret missiler. Det skriver Reuters.

  Ifølge de sydkoreanske myndigheder drejer det sig denne gang om to kortrækkende ballistiske missiler. Missilerne fløj ifølge myndighederne cirka 370 kilometer, inden de ramte ned i havet ud for den nordkoreanske østkyst.

  Mandagens affyring kommer, kort inden det amerikanske hangarskib USS Nimitz efter planerne skal ankomme til den sydkoreanske havneby Busan.

  Ifølge det sydkoreanske forsvarsministerium skulle hangarskibet inden ankomsten udføre en øvelse i samarbejde med det sydkoreanske militær.

 8. Israels præsident beder regeringen om at stoppe reform

  Israels præsident, Isaac Herzog, går nu mod premierminister Benjamin Netanyahu og beder regeringen stoppe en omstridt reform af landets retsvæsen.

  Det sker, dagen efter at premierminister Benjamin Netanyahu fyrede sin forsvarsminister, Yoav Gallant, for at modsætte sig reformen, og det udløste masseprotester på gaden.

  - Af hensyn til Israels folks enighed, af hensyn til vores ansvar opfordrer jeg jer til at stoppe lovgivningen med det samme, skriver han på Twitter.

  Reformen har medført store protester og skabt vrede blandt befolkningen, da den vil formindske den israelske højesterets betydning og give regeringen større indflydelse, når der skal udpeges dommere.

  Det opsigtsvækkende reformforslag kommer fra den nye israelske regering, som bliver beskrevet som den mest højreradikale i Israels historie.

 9. Mandag bliver flot og kold

  I dag venter der en del sol til os, men der vil også være byger med enten sne eller slud. Her er det udsigten ved Kolding fjord. Foto: Brith Fendinge Christiansen

  De lune forårsfornemmelser med tocifrede varmegrader er blevet sat på pause disse dage, og mandag starter også under frysepunktet i store dele af landet.

  Senere stiger temperaturen til mellem 1 og 5 graders varme, men nogle af de byger, der kommer i dag, kan lokalt falde som sne eller slud.

  Ud over byger vil himlen også være domineret af en del sol i dag. Vinden er let til frisk fra vest og nord. Igen i nat kommer vi under frysepunktet i det meste af landet.

 10. Skraldemænd genoptager arbejdet i København efter en uges strejke

  Skraldemænd i København, Tårnby, Dragør og på Frederiksberg vender tilbage til arbejdet her til morgen.

  Det oplyser Ulrik Blessing, der er talsmand for de københavnske skraldemænd, til P4 København.

  - Vi kører ud og er på vej. Vi ved, hvor store dage, vi har forude, så folk er klar.

  Skraldemændene har strejket siden mandag i sidste uge på grund af en konflikt mellem skraldemændene og Amager Ressourcecenter (ARC).

  ARC bliver inden længe ny arbejdsgiver for skraldemændene, som har frygtet, at de skal arbejde længere tid.

  Amager Ressourcecenter har tidligere meldt ud, at de gerne vil i dialog med skraldemændene, men ikke så længe de strejker. Skraldemændene forventer nu at skulle holde et møde med ARC her til morgen.

  Har din skraldespand været overfyldt, er der snart udsigt til en bedring, fortæller Ulrik Blessing.

  - Det tager hele ugen, men der hvor vi er specielt pressede, det er på restaffald, og der når man rigtig langt på en mandag.

 11. I nyt digitalt register skal danskerne kunne registrere stjålne genstande

  Er prisen på en vare for god til at være sand, kan tanken om at man står med en mulig tyvekost i hænderne hurtigt melde sig.

  Men med et nyt digitalt register, hvor både virksomheder, politiet og almindelige borgere kan gå ind og registrere ting, som er blevet stjålet, skal den mistanke hurtigt kunne afklares.

  Her skal man nemlig kunne kontrollere, om en genstand er meldt stjålet, inden man køber den. Det skriver Ritzau.

  Registeret er et samarbejde mellem Justitsministeriet, Rigspolitiet, Forsikring og Pension og Bo Trygt. Sidstnævnte er en indsats skabt af TrygFonden og Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

  Senere mandag præsenteres planerne for registeret i København.

  Tiltaget er skabt med inspiration fra Holland. Her oprettede man i 2014 et lignende register, som i dag rummer 1,8 millioner genstande. Ifølge Ritzau søger hollænderne i registret 200.000 gange om måneden.

 12. Årets første store skovbrand har ramt Spanien

  I weekenden var over 500 brandfolk og 20 fly og helikoptere involveret i arbejdet med skovbranden nær landsbyen Villanueva de Viver.

  I Spanien ulmer frygten for, at 2023 kan byde på lige så mange og voldsomme skovbrande som sidste år.

  Det sker, efter landets første store skovbrand i år har ødelagt 4.000 hektar skov og tvunget 1.700 mennesker fra deres hjem.

  Årets første brande har påvirket regionerne Valencia og Aragonien, skriver Ritzau.

  Det er en usædvanlig tør vinter i dele af Sydeuropa, som har skabt frygt for, om årets skovbrande kan blive lige som slemme som de omfattende brande i 2022.

  Sidste år ødelagde 493 brande i alt 307.000 hektar land i Spanien. Det viser tal fra den europæiske informationsmyndighed om skovbrande, Effis.

 13. USA er ’dybt bekymret’ over uroen i Israel

  I går blokerede demonstranterne blandt andet en motorvej ved Tel Aviv. Det fik politiet til at bruge vandkanoner. (Foto: © Oren Ziv, Associated Press)

  Israel er nødt til øjeblikkeligt at indgå kompromiser, der kan løse situationen i landet.

  Sådan lyder det fra Israels allierede USA, der samtidig udtrykker ”dyb bekymring” over udviklingen i landet.

  Det skriver det tyske nyhedsbureau DPA.

  - Demokratiske værdier har altid været - og må blive ved med at være - et særkende i forholdet mellem USA og Israel, lyder det fra Adrienne Watson, der er talsperson for USA's nationale sikkerhedsråd.

  I går udbrød der voldsomme protester på gaden i blandt andet byen Tel Aviv, efter den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, tidligere søndag valgte at fyre sin forsvarsminister.

  Forsvarsministeren havde udtalt sig kritisk om den omstridte retsreform, som Netanyahu-regeringen forsøger at presse igennem. Samme reform har i ugevis sendt demonstranter på gaderne, da modstandere ser reformen vil betyde en svækkelse af landets højesteret.

  - Demokratiske samfund er styrket af magtens tredeling, og fundamentale ændringer af et demokratisk system bør forfølges med det bredest mulige fundament af folkelig opbakning, tilføjer Adrienne Watson i det amerikanske.

 14. Massiv strejke skudt i gang i Tyskland: Påvirker både fly, tog og busser

  Skal du transportere dig selv til, fra eller omkring i Tyskland i dag bliver du formentlig påvirket af en omfattende strejke.

  En massiv strejke i den tyske transportsektor er ved midnat gået i gang, skriver Ritzau. Desuden rammes flere havne også.

  Strejken, der er sat til at vare 24 timer, påvirker både fly, tog og busser. Ifølge nyhedsbureauet DPA er det en af de største og mest omfattende siden 1990’erne.

  På togperronerne kommer i dag ingen fjerntog, som alle er indstillet, mens det samme gælder for de fleste regionaltog. Desuden rammes næsten alle lufthavne - dog vil Berlins lufthavn fortsætte driften.

  I de syv delstater Baden-Württemberg, Hessen, Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Sachsen og store dele af Bayern strejker den offentlige nærtransport også.

  Du kan læse mere om baggrunden for strejken her.

 15. Tottenham opsiger samarbejdet med cheftræneren

  Antonio Conte er nu fortid i Tottenham. (Foto: © David Klein, Ritzau Scanpix)

  Den danske fodboldstjerne Pierre Emile Højbjerg skal snart have ny træner.

  Sent søndag aften har fodboldklubben Tottenham, hvor danskeren spiller til daglig, opsagt samarbejdet med cheftræner Antonio Conte.

  Det oplyser den engelske Premier League-klub på sin hjemmeside.

  Ophævelsen af samarbejdet kommer efter, Antonio Conte efter 3-3-kampen mod bundproppen Southampton i sidste weekend kritiserede sine spillere.

  - Vi er ikke et hold. Vi er 11 spillere, som går på banen. Jeg ser selviske spillere, spillere, som ikke ønsker at hjælpe hinanden og ikke lægger hjertet i det, lød det fra Conte på et pressemøde, sagde han ifølge Ritzau i sidste weekend.

  Assistenttræner Cristian Stellini tager over for Antionio Conte som midlertidig cheftræner resten af sæsonen. Den tidligere spiller Ryan Mason bliver assistenttræner.

  Tottenham ligger i øjeblikket nummer fire i Premier League, og nu skal den nye trænerduo forsøge at forbedre den position i de sidste kampe i sæsonen.

  - Vi har 10 Premier League-kampe tilbage, og vi har en kamp på vores hænder om en Champions League-plads. Vi er alle nødt til at tage os sammen, siger Tottenhams bestyrelsesformand, Daniel Levy ifølge klubbens hjemmeside.

 16. Voldsomme protester i Israel efter fyring af kritisk forsvarsminister

  Flere tusinde demonstranter er stimlet sammen på Ayalon-motorvejen i den israelske by Tel Aviv efter fyringen af landets forsvarsminister. (Foto: © Nir Elias, Ritzau Scanpix)

  Tidligere i dag valgte den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, at fyre sin forsvarsminister, da han åbent havde udtalt sig kritisk om den omstridte retsreform, som Netanyahus regering forsøger at presse igennem.

  Med fyringen lader premierministeren til at have hældt yderligere benzin på et bål, som allerede stod i lys lue - de folkelige protester mod selvsamme reform.

  Tusinder af israelere er gået på gaderne landet over, og på Ayalon-motorvejen i Tel Aviv er en stor folkemængde stimlet sammen i massive protester i kølvandet på fyringen.

  • I Tel Aviv demonstrerer mange tusinde israelere efter fyringen af landets forsvarsminister, der har ytret sig kritisk om den retsreform, som Netanyahus regering ønsker at gennemføre. Foto: AP Photo/Ohad Zwigenberg) (Foto: © OHAD ZWIGENBERG, Associated Press)
  • De er blandt andet mødt talstærkt op på en motorvej i Tel Aviv, hvor der tændes bål og vejbanerne blokeres. Foto: REUTERS/Nir Elias (Foto: © Nir Elias, Ritzau Scanpix)
  • Foto: REUTERS/Nir Elias (Foto: © Nir Elias, Ritzau Scanpix)
  • Foto: AHMAD GHARABLI / AFP) (Foto: © Ahmad gharabli, Ritzau Scanpix)
  • Foto: REUTERS/Oren Alon/File Photo (Foto: © OREN ALON, Ritzau Scanpix)
  1 / 5

  En række israelske medier rapporterer også, at flere hundrede personer demonstrerer foran premierminister Benjamin Netanyahus hjem i Jerusalem.

  Israels tidligere premierminister og nuværende oppositionsleder, Yair Lapid, har også benyttet lejligheden til at give sin mening om Benjamin Netanyahu og hans forsøg på at gennemtvinge reformen til kende.

  - Israels premierminister er en trussel mod sikkerheden i Staten Israel, skriver han på Twitter.

  • Politiet bruger en vandkanon mod demonstranter i Jerusalem, efter at premierminister Benjamin Netanyahu har fyret sin forsvarsminister. Foto: REUTERS/Ronen Zvulun (Foto: © Ronen Zvulun, Ritzau Scanpix)
  • Politiet tilbageholder en demonstrant i Jerusalem, hvor flere medier beretter om, at flere hundrede personer demonstrerer i nærheden af Benjamin Netanyahus hjem. Foto: REUTERS/Ronen Zvulun (Foto: © Ronen Zvulun, Ritzau Scanpix)
  • Foto: REUTERS/Ronen Zvulun (Foto: © Ronen Zvulun, Ritzau Scanpix)
  • Foto: REUTERS/Ronen Zvulun (Foto: © Ronen Zvulun, Ritzau Scanpix)
  1 / 4
 17. Folkeafstemning om klimaneutralt Berlin slår fejl grundet lav valgdeltagelse

  I dag har indbyggerne i den tyske hovedstad, Berlin, været ved urnerne for at stemme ved en folkeafstemning om, hvorvidt bystyret skal tvinges til drastisk at skrue op for byens klimamål og forpligte sig på et klimaneutralt Berlin i 2030.

  Men valgdeltagelsen ved søndagens folkeafstemning har været så tilpas lav, at den er slået fejl.

  Det oplyser Berlins borgmester, Franziska Giffey, der på Twitter giver sit bud på forklaringen bag den lave valgdeltagelse.

  - Resultatet viser, at størstedelen af berlinerne er klar over, at klimakravene fra folkeafstemningen ikke ville kunne føres ud i livet, selvom de blev vedtaget ved lov, skriver hun.

  Hvis klimakravene, som i dag har været på valg, skulle kunne gøres gældende ved lov, krævede det selvfølgelig først og fremmest et flertal for "ja".

  Men så skulle mindst 608.000 stemmeberretigede berlinere stemme for forslaget, og en optælling viser ifølge Reuters, at der, da valgstederne lukkede, kun var afgivet 441.000 stemmer for.

  Berlin har, ligesom det øvrige Tyskland, i forvejen et erklæret mål om klimaneutralitet i 2045.

 18. Netanyahu fyrer forsvarsminister efter kritiske udtalelser om omstridt retsreform

  I går blev den israelske forsvarsminister, Yoav Gallant, den første minister i Benjamin Netanyahus regering, der tog bladet fra munden og åbent kritiserede den omstridte retsreform.

  Og i dag har det kostet ham jobbet.

  Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har netop afskediget Yoav Gallant, skriver Reuters.

  Det israelske parlament ventes i løbet af den kommende uge at stemme om centrale dele af den nye lovgivning, som vil indskrænke den israelske højesterets gennemslagskraft samt give regeringen større indflydelse, når der skal udpeges nye højesteretsdommere.

  Kritikere frygter, at reformen vil føre til, at retsvæsnet i Israel mister sin politiske uafhængighed, og den folkelige utilfredshed med de udsigter har de seneste måneder ført til store demonstrationer flere steder i landet.

  Opdateres..

 19. Energiselskab suspenderer tre nøglemedarbejdere: Store millionbonusser var ulovlige

  Energi Danmark har valgt at suspendere tre nøglemedarbejdere, der hver især har optjent bonusser mellem 250 og 300 millioner kroner.

  Det oplyser selskabets ejere, energiselskaberne Andel og NRGi, i en pressemeddelelse.

  Ejerselskaberne har forhandlet med de tre medarbejdere, da man ikke har villet godkende udbetalingen af de store bonusser, som de har optjent i 2022.

  Både erhvervsmediet Finans og Berlingske har afdækket sagen og beskrevet, hvordan de voldsomme prisstigninger på energi har medført gyldne tider for dem, der handler på energimarkederne, og i dette tilfælde har ført til optjeningen af de exceptionelt store bonusser.

  Ifølge pressemeddelelsen har medarbejderne indtil videre nægtet at godtage en "normalisering" af disse bonusser, hvorfor de tre medarbejdere nu er suspenderet.

  - Vi havde håbet på, at vi kunne nå i mål med en aftale med de tre medarbejdere i god ro og orden. Desværre er dialogen stoppet. Det ændrer dog ikke på, at bonusaftalen uden loft for de tre medarbejdere er ugyldig, skriver de to direktører i Andel og NRGi, Jesper Hjulmand og Jacob Vittrup, der desuden også er formand og næstformand i Energi Danmark.

  At bonusaftalerne er blevet kendt ugyldige skyldes ifølge pressemeddelelsen, at de er indgået under den tidligere direktør uden at bestyrelsen har været gjort bevidst om dem.

 20. Nato om Putins atomvåben i Belarus: 'Det er farlig og uansvarlig retorik'

  Der er tale om "farlig og uansvarlig" retorik, når Ruslands præsident, Vladimir Putin, meddeler, at Rusland vil placere taktiske atomvåben i Belarus.

  Sådan lyder det i en skriftlig kommentar fra en talsperson for forsvarsalliancen Nato til nyhedsbureauet Reuters søndag.

  Udmeldingen får dog ikke Nato til at tro, at Rusland nu er tættere på at benytte atomvåben, end det var tilfældet før - hvorfor forsvarsalliancen heller ikke ændrer sin position.

  Også EU er søndag ude og kritisere planerne om at opstille taktiske atomvåben i Belarus.

  Det er endnu ikke for sent for Belarus' præsident, Alexander Lukashenko, at sige nej til at lade Rusland gennemføre sine planer.

  Sådan lyder udmeldingen fra EU's udenrigschef, Josep Borrell.

  - Hvis Belarus tager imod russiske atomvåben, vil det være en uansvarlig eskalering og en trussel mod den europæiske sikkerhed, skriver han på Twitter.

  Udenrigschefen meddeler i samme ombæring, at EU står klar med yderligere sanktioner, såfremt Belarus ikke stikker en kæp i hjulet for planerne.

 21. Ukraine ønsker krisemøde i FN's Sikkerhedsråd efter Putins udmelding

  Ukraine kritiserer i skarpe vendinger den russiske præsidents udmelding om, at Rusland vil opstille taktiske atomvåben i nabolandet Belarus.

  Udmeldingen har søndag fået den ukrainske regering til at efterspørge et krisemøde i FN's Sikkerhedsråd, hvor udmeldingen, som det ukrainske forsvarsministerium kalder "endnu et provokerende skridt", skal diskuteres.

  Det skriver Reuters.

  - Rusland bekræfter endnu engang, at det er komplet ude af stand til på forsvarlig vis at have atomvåben med henblik på afskrækkelse og at forhindre krig, og i stedet bruger dem til at fremsige trusler og til at undertrykke, skriver det ukrainske udenrigsministerium ifølge Reuters.

  Foruden krisemødet i sikkerhedsrådet efterspørger den ukrainske regering også, at G7 og EU advarer Belarus om konsekvenserne ved at acceptere, at Rusland opstiller atomvåben på dets territorum.

 22. Franskmand vinder forårsklassiker i ny Jumbo-opvisning

  Wout van Aert og Christophe Laporte kørte sammen ind på opløbsstrækningen, inden van Aert lod Laporte køre først over målstregen. (Foto: © Geert Vanden Wijngaert, Associated Press)

  Cykelrytteren Christophe Laporte (Jumbo-Visma) har søndag vundet den belgiske brostensklassiker Gent-Wevelgem efter et længere udbrud med sin holdkammerat Wout van Aert.

  Hånd i hånd kørte de to ryttere ind på opløbsstrækningen, inden van Aert forærede sejren til Laporte. Dermed har Jumbo-Visma fået en forrygende start på den flamske cykeluge, efter van Aert fredag triumferede i endagsløbet E3 Saxo Bank Classic.

  Mads Pedersen (Trek) og Mikkel Bjerg (UAE) blev henholdsvis nummer fem og seks på den 260,9 kilometer lange rute.

  Med 52 kilometer til mål af søndagens løb lykkedes det van Aert og holdkammeraten Christophe Laporte at lave et hul til feltet.

  Feltet kunne ikke hente ind på tomandsudbruddet, der lidt efter lidt nåede op på omkring to minutter, som de formåede at holde helt til mål.

  Den flamske cykeluge kulminerer næste søndag med årets andet monument, Flandern Rundt.

 23. Ældre kvinde påkørt af tog: Togbusser indsat mellem Esbjerg og Bramming

  En ældre kvinde er død, efter at hun søndag blev påkørt af et tog ved Tjæreborg.

  Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi på Twitter.

  Personpåkørslen skete, da kvinden var ved at krydse en personovergang over skinnerne på stationen.

  Togtrafikken blev indstillet som følge af ulykken, og DSB meddeler ifølger Ritzau, at der er indsat busser på strækningen mellem Bramming og Esbjerg.

  Kvindens pårørende er underettet.

 24. 2.000 mumie-vædderhoveder fundet ved Egyptisk tempel

  • Mindst 2.000 mumificerede vædderhoveder er fundet ved et gammelt egyptisk tempel. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
  • Udgravningerne blev udført af et hold fra New York University's Institute for the Study of the Ancient World. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Mindst 2.000 mumificerede vædderhoveder er blevet fundet i et gammelt egyptisk tempel, skriver Reuters.

  Hovederne, som vurderes at stamme fra perioden 336 til 31 før Kristus, er fundet ved Ramses 2.'s tempel, som ligger i den antikke by Abydos i den sydlige del af landet.

  De blev fundet sammen med andre mumificerede dyr - heriblandt hunfår, hunde og geder.

  Dyrehovederne menes at være ofringer til ære for Ramses omkring 1.000 år efter hans død, lyder det ifølge Reuters i en erklæring fra Egyptens ministerium for turisme og antikviteter.

  Ramses 2. er en af de mest kendte faraoner fra det gamle Egypten.

 25. Japaner slår Clara Tauson i finalen i Slovenien

  Den danske tennisspiller Clara Tauson tabte søndag finalen i ITF-turneringen i slovenske Maribor.

  I finalen stod danskeren, der er nummer 139 i verden, over for japaneren Mai Hontama, der vandt finalen i tre sæt, 6-4, 3-6, 6-4. Hontama er nummer 213 på verdensranglisten.

  Turneringen i Slovenien er en såkaldt ITF 40-turnering, hvor der er 40.000 dollar i præmiepuljen. Den er ikke en del af WTA Tour, hvor de største turneringer spilles.

  Clara Tauson forsøger for tiden at finde det niveau, der tidligere har bragt hende op som nummer 33 i verden.

  Det gør hun i de små turneringer, fordi hun på grund af sin nuværende placering som nummer 139 ikke automatisk deltager i de store turneringer.

 26. Dykkere samler affald op af vandet i Bjerringbro

  Op mod en kvart million mennesker - herunder 180.000 børn fra skoler og dagtilbud - har i løbet af ugen samlet skrald som led i en årlig affaldsindsamling fra Danmarks Naturfredningsforening.

  I denne weekend er 850 lokale indsamlinger arrangeret af lokale foreninger, virksomheder og private.

  Særligt i dag søndag holder mange virksomheder og foreninger indsamlings-events.

  Heriblandt er Bjerringbro Dykkerklub, der samler affald op af vandet.

  Det kan du høre mere om i indslaget her, hvor reporter Trine Dam taler med formand for dykkerklubben Tommy Schøler-Troelsen:

 27. Wind og Nelsson er med fra start mod Kasakhstan

  Når det danske landshold senere i dag spiller EM-kvalifikationskamp mod Kasakhstan, bliver det med to nye hoveder i startopstilligen i forhold til sejren over Finland i torsdags.

  Jonas Wind glider ind i det danske angreb og erstatter Martin Braithwaite, mens Victor Nelsson får pladsen i den centrale forsvar, som Andreas Christensen har efterladt efter sin skade i Finland-kampen.

  (Foto: © Morten Mølby DR)

  Danmarks startopstilling ser ud som følger (4-3-3):

  Kasper Schmeichel - Alexander Bah, Simon Kjær, Victor Nelsson, Joakim Mæhle - Christian Nørgaard, Pierre-Emile Højbjerg, Mathias Jensen - Jonas Wind, Rasmus Højlund, Mikkel Damsgaard.

  Kampen begynder klokken 15 dansk tid, og du kan følge den i DR LYD, LIGA på P4 og på dr.dk.

 28. Mia Blichfeldt taber finale ved Swiss Open

  Mia Blichfeldt taber finalen i Swiss Open til thailandske Pornpawee Chochuwong med 16-21, 18-21. (Foto: © TIM KEETON, Ritzau Scanpix)

  Badmintonspilleren Mia Blichfeldt tabte søndag finalen i Super 300-turneringen Swiss Open, efter thailandske Pornpawee Chochuwong slog danskeren i to sæt, 21-16, 21-18.

  I første sæt fulgtes de to spillere ad til stillingen 16-16, men herfra tog thailænderen fem point i træk og vandt sættet 21-16.

  Blichfeldt kom foran i flere omgange i andet sæt, men gang på gang svarede Chochuwong tilbage.

  Den 25-årige dansker var foran 17-13, men thailænderen vandt hele syv point i træk og tilkæmpede sig matchbold. Danskeren sikrede et point, inden nederlaget blev en realitet.

  Mia Blichfeldt, der er nummer 23 i verden, stod i sin første finale siden 2019, hvor hun vandt både Spain Masters og European Games. Siden har blandt andet knæskader holdt hende fra den absolutte verdenstop.

  I herrernes singlefinale senere søndag mødes Koki Watanabe og Tien Chen Chou, der slog den danske verdensetter, Viktor Axelsen, ud i lørdagens semifinale.

 29. Flere anholdte i sager om stoffer i København

  Københavns Politi har i går anholdt en række personer i forbindelse med flere sager om salg af stoffer.

  En 21-årig og en 29-årig blev i aftes anholdt på Vesterbro under en aktion mod såkaldte "hvide bude", som er betegnelsen for pushere, der leverer narkotika direkte til døren hos kunder.

  Også på Christiania anholdt politiet i går flere personer, skriver politiet på Twitter.

  - I forbindelse med indsatsen mod den organiserede hashhandel i Pusher Street på Christiania anholdt vi i går tre mænd for salg. Der er tale om en 21-årig, en 25-årig og en 26-årig. De fremstilles alle i grundlovsforhør i dag, skriver politiet.

Mere fra dr.dk