Står det til SVM-regeringen, som har flertal i Folketinget, så skal studerende på universiteterne indstille sig på mindre mulighed for SU og mindre tid til deres kandidatuddannelse.
Regeringen vil forkerte op mod halvdelen af kandidatuddannelserne, så de er ét år i stedet for to.
Ifølge uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) så indebærer planen dog også, at nogle af de etårige kandidatuddannelser kan blive suppleret med et eller to år.
Men det vil kræve, at man har været på arbejdsmarkedet i mindst to år, efter at man har endt en etårig kandidatuddannelse, siger hun til Ritzau.
Præcis hvordan regeringen vil indrette kandidatuddannelserne, er ikke blevet fastlagt endnu.
Det er også uklart, hvilke uddannelser reformen vil omfatte, når den bliver realiseret.
Et stort årligt milliardbeløb er formentlig på vej fra Norge til Ukraine.
Den norske regering præsenterede i går planer om et længerevarende bidrag til den krigsramte nation, skriver NRK.
Mere præcist skal der årligt sendes 15 milliarder norske kroner til Ukraine de næste fem år. Det svarer til omkring ti milliarder danske kroner.
I alt beløber pakken sig til 75 milliarder norske kroner, altså 50 milliarder danske kroner.
- Vi foreslår, at Norge skal give et forpligtende langvarigt bidrag til Ukraine over flere år, sagde statsminister Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet, da han præsenterede pakken.
Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har udtrykt sin taknemmelighed for den foreslåede støtte.
- Det her er et markant bidrag til vores fremtidige sejr, skriver han på Twitter.
Ifølge Støre skal det gå til militær støtte og humanitær hjælp.
Den populære radiovært Michael Juul Sørensen, der blev kendt som "nationens vækkeur", døde fredag efter nogen tids sygdom. Han blev 74 år gammel.
Det bekræfter Leif Bering, der har levet sammen med Juul Sørensen i næsten 50 år, gennem Michael Juul Sørensens Facebook-profil.
- Det er med et tungt hjerte, at jeg må meddele, at Michael ikke er her mere, står der i opslaget.
Op igennem 1970'erne, 1980'erne og 1990'erne opnåede Michael Juul Sørensen stor popularitet på DR's P3.
I eftermiddagsprogrammet 'Hej P3' fik Sørensen tidligt i karrieren et stort lyttertal blandt de unge.
Op gennem 1980'erne blev han et endnu mere kendt navn. I rollen som morgenvært på P3 blev han snart kendt som "nationens vækkeur", skriver Ritzau.
Efter et par år på Københavns Radio vendte den garvede vært tilbage til DR og P3 i 1987. Her brugte han sin erfaring til at udvikle en række programmer til kanalen.
'Giro 413', 'Hotel Evergreen' og 'Natradio' blandt andre.
Senere i karrieren gik Sørensen også ind i kommunalpolitik. Han sad i Frederiksbergs kommunalbestyrelse for De Konservative fra 1996 til 2006.
Time for time stiger antallet af dødsofre fra de voldsomme jordskælv, der mandag ramte Tyrkiet og Syrien, drastisk.
Her til aften lyder optællingen, at mindst 3.700 mennesker har mistet livet i naturkatastrofen. 2.300 er døde i Tyrkiet, mens 1.444 har mistet livet i Syrien, skriver Reuters.
For blot fire timer siden var det samlede dødstal på 2.700.
Mange tusinde er derudover sårede, mens et ukendt antal mennesker frygtes at være fanget i murbrokkerne fra de mange sammenstyrtede bygninger.
Nødhjælpsorganisationer er bekymrede for, at tallet vil stige i løbet af natten, fordi folk, der har overlevet jordskælvet, kan være tvunget til at overnatte udenfor i frostgrader.
USA's udenrigsminister, Antony Blinken, har i dag talt i telefon med sit tyrkiske modstykke, udenrigsminister Mevlut Cavusoglu, om det voldsomme jordskælv, der i dag har rystet landet og dræbt flere tusinde mennesker i Tyrkiet og Syrien.
Her gjorde Blinken det klart, at Tyrkiet blot skal sige til, hvad landet har brug for, og så vil USA stå til rådighed og kunne forsyne det.
Det fortæller talsmand for USA's udenrigsministerium Ned Price ifølge Reuters.
- De skal blot gribe telefonen og lad os vide, hvad der er brug for, siger han.
Mette Thiesen har i dag meldt sig ind i Dansk Folkeparti. En beslutning hun er rigtig glad for, fortæller hun her til aften.
Thiesen mener ikke, det er et problem for hendes vælgere, at DF's økonomiske politik adskiller sig markant fra Nye Borgeliges - det parti, hun blev valgt ind for, men meldte sig ud af kort efter folketingsvalget i november 2022.
- Den økonomiske politik har selvfølgelig været en del af mine overvejelser, men skatteprocenten har aldrig været det vigtigste for mig, siger hun.
- Jeg synes, det ville være at svigte den tillid, jeg har fået af de over 4.000 mennesker, der stemte på mig, hvis jeg ikke fortsat kæmpede for det, jeg har sagt hele tiden: Nemlig at vi skal have sikret, at vi kan give et Danmark videre til de kommende generationer, hvor der er en sammenhængskraft, siger hun.
Googles moderselskab, Alphabet, vil nu lancere en såkaldt chatrobot.
'Bard' er navnet på tjenesten, der den næste tid skal gennem feedback fra udvalgte brugere, før den i en af de kommende uger officielt bliver tilgængelig.
Det skriver Google og Alphabets administrerende direktør, Sundar Pichai, i et blogindlæg.
Meningen er, at brugere eksempelvis skal kunne stille 'Bard' spørgsmål, som den ifølge virksomheden selv vil svare troværdigt på.
Googles nye tiltag minder om den omdiskuterede ChatGPT, der har fået både ros og kritik for sine evner til at svare på komplekse spørgsmål.
- Bard trækker på information fra nettet for at give friske svar af høj kvalitet. Den kan være et udløb for kreativitet og en affyringsrampe for nysgerrighed, der hjælper dig med at forklare nye opdagelser, skriver direktøren blandt andet i sit blogindlæg.
Her til aften er Københavns Politi massivt til stede i Jægersborggade og området omkring Mjølnerparken på Nørrebro i København i forbindelse med en skudepisode.
Også udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) reagerer på sin regeringskollega Jakob Ellemann-Jensens valg om at tage på orlov efter et ildebefindende.
På Twitter ønsker Moderaternes formand ham god bedring.
- Man kan ikke både være far, minister og partiformand på samme tid, hvis kroppen ikke er med. Minister skal man være for en tid - far er man for altid, skriver Løkke.
Statsminister Mette Frederiksen (S) skriver i et opslag på Facebook, at hun bakker op om Jakob Ellemann-Jensens beslutning om at tage på sygeorlov oven på et ildebefindende i sidste uge.
- Hans krop har sendt ham en klar advarsel - og det skal man tage meget alvorligt, skriver hun.
- Jeg glæder mig til at få Jakob tilbage. Men lige nu er det vigtigste, at han passer på sig selv og sin familie. Det håber jeg, alle vil respektere, skriver hun.
Jakob Ellemann-Jensen skrev tidligere på aftenen, at beslutningen om orlov sker efter råd fra hans læge.
- Jeg har haft usædvanligt travlt gennem længere tid. Nu sender min krop et signal om, at det er tid til at tage en pause, hvis ikke det skal ende galt. Det vil jeg lytte til, skriver han på Facebook.
- Han (Troels Lund Poulsen, red.) kender forsvarsområdet rigtig godt fra sin tid som forsvarsordfører, og han vil fortsætte arbejdet med at forberede et nyt forsvarsforlig, så regeringen kan præsentere et udspil til forhandlinger hen på foråret, skriver Jakob Ellemann-Jensen.
Troels Lund Poulsen selv skriver på Facebook, at han er berørt af, at hans kollega bliver nødt til at trække sig i en periode.
- Jeg kender Jakob som et meget pligtopfyldende menneske, og jeg ved, hvor meget han ønsker at gå på arbejde og løse opgaverne. Men helbredet skal være i orden, og derfor er det godt, at han nu tager en pause, så han kan komme sig helt, skriver han.
Stephanie Lose (V) skal stå i spidsen for Venstres organisation, mens Ellemann er sygemeldt.
Politiet efterforsker lige nu et mistænkeligt dødsfald i en lejlighed på Sønderbro i Varde midtby. Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse mandag aften.
Politiet regner med, at det er lejlighedens beboer, der er fundet død. Det er dog fortsat uklart, eftersom den afdøde ikke er blevet endeligt identificeret.
Der bliver foretaget obduktion af kvinden tirsdag, og politiet forventer at være på adressen flere timer endnu.
Dødstal og antallet af kvæstede i Tyrkiet og Syrien bliver ved med at stige.
Nu lyder tallene på mindst 2.000 omkomne og 10.000 kvæstede.
Det seneste dødstal fra Tyrkiet alene lyder på 1.541.
I det borgerkrigshærgede Syrien er det svært at få et overblik over det reelle dødstal, da nogle områder er kontrolleret af regeringen og andre er kontrolleret af militante grupper.
Det seneste dødstal fra Syriens sundhedsministerium er på 538.
I de områder, der ikke er kontrolleret af regeringen, er dødstallet på mindst 255, ifølge FN's kontor for koordinering af humanitær indsats. Derudover er 811 kvæstet.
Dermed ser det samlede antal omkomne ud til at være på flere end 2.300.
Chilenske brandmænd kæmper fortsat mod voldsomme brande, der hærger Chiles skove. Og landets myndigheder forventer, at situationen kan blive endnu værre i denne uge.
Mere varmt og tørt vejr er nemlig på vej til det sydamerikanske land, skriver Reuters.
Ilden har allerede efterladt 270.000 hektar land forkullet, og 24 mennesker har mistet livet i skovbrandene, der er centreret i de sydlige og centrale dele af det langstrakte land.
Ifølge myndighederne var der mandag morgen lokal tid 275 aktive brande, hvoraf 75 af dem i øjeblikket forsøges slukket.
Ifølge Reuters er de aktuelle skovbrande de næstværste i Chiles historie, når man kigger på det areal, der bliver ramt - kun overgået af skovbrandene i 2017.
En underskud på 65 millioner kroner har nu ledt til, at Region Nordjylland overvejer, om der skal være færre busafgange i regionen i år.
Det oplyser de i en pressemeddelelse.
De regionale politikere havde ellers håbet, at staten ville dække underskuddet, men sådan skulle det ikke gå.
Derfor foreslår regionen nu, at der kommer færre afgange på 25 busruter fra august i år. De fleste af de ture, der står for skud, ligger om aftenen og i weekenden.
- Det er konsekvensen af stærkt øgede udgifter til brændstof, som har gjort driften af den kollektive trafik væsentligt dyrere, skriver Region Nordjylland.
Det skal ikke længere være muligt for unge franskmænd under 18 år at kunne tilgå pornografisk materiale på nettet.
I fremtiden skal alle pornografiske hjemmesider installere et nyt digitalt værktøj, der kan holde styr på alderen for deres besøgende. Ellers risikerer hjemmesiderne at blive blokeret for alle franskmænd. Det skriver Reuters.
- Jeg har tænkt mig at få en afslutning på denne skandale. I 2023 bliver det slut med, at vores børn kan tilgå pornografisk materiale, siger Frankrigs digitaliseringsminister, Jean-Noel Barrot.
Folk over 18 år, som vil tilgå porno, skal downloade en app med en licens fra staten, som skal bruges til godkendelsen. Præcis hvordan dette bliver udformet, præsenteres i denne uge, siger ministeren.
Ifølge ham bliver Frankrig det første land i verden til at indføre sådanne restriktioner, skriver Reuters.
Ti millioner kroner i akuthjælp er på vej til Tyrkiet og Syrien efter natten og morgenens voldsomme jordskælv. Det skriver Udenrigsministeriet på Twitter.
Hjælpen bliver distribueret gennem Red Barnet og Dansk Flygtningehjælp.
- Klar med yderligere midler. I tæt kontakt med myndigheder og partnere på jorden, siger Dan Jørgensen (S), minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik.
Pengene skal bruges på vand, mad og telte til de berørte i de fattigste områder, siger han til Ritzau.
Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at det var Somalilands indenrigsminister, der havde udtalt sig om dødstal. Det var lægen Mohamed Farah, der havde udtalt sig.
Voldsomme sammenstød mellem regeringsstyrker og oprørere har indtil videre kostet 34 personer livet i udbryderrepublikken Somaliland.
Det oplyser en læge på et offentligt hospital i Laascaanood mandag til Reuters.
Mohamed Farah arbejder som læge på Laacaanood Hospital i Laacaanood, som er den administrative hovedstad i Sool-regionen.
Han fortæller til mediet, at mindst 34 mennesker blev dræbt og yderligere 40 såret i mandagens kampe.
Somaliland brød ud af Somalia i 1991, men er endnu ikke internationalt anerkendt som selvstændigt land. Udbryderrepublikken, der ligger i det østlige Afrika, har en befolkning på 5,7 millioner.
Antibiotikamidlet Dicillin fra firmaet Sandoz er blevet tilbagekaldt.
Patienter, som har fået medicinen Dicillin Sandoz 500 mg kapsler, skal gå på apoteket og få det byttet. Det skriver Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse.
Medicinen bliver tilbagekaldt, fordi et mindre antal patienter, som har fået behandling med medicinen, er blevet smittet med multiresistente CPO-bakterier, som muligvis stammer fra præparatet.
Inden for fire måneder er bakterien fundet hos ni patienter.
Multiresistente bakterier er modstandsdygtige over for flere typer antibiotika.
En rask person har kun en lille risiko for at blive alvorligt syg af CPO, hvis vedkommende bliver smittet, skriver Ritzau.
Omkring 35.000 personer har fået lægemidlet på recept fra september til december, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.
CPO er en fællesbetegnelse for en gruppe af bakterier, som kan være svære at behandle, fordi de er modstandsdygtige overfor antibiotika.
Forholdet mellem Sverige og Tyrkiet har den seneste tid været anspændt, efter Rasmus Paludan brændte et eksemplar af Koranen af foran den tyrkiske ambassade i Stockholm.
Efterfølgende har Tyrkiets præsident sagt, at Tyrkiet ikke vil godkende svensk medlemskab af Nato, så længe Sverige tillader, at aktivister kan afbrænde Koranen.
Alligevel står Sverige nu klar til at komme Tyrkiet til undsætning, efter landet er blevet hårdt ramt af jordskælv.
Det siger den svenske statsminister, Ulf Kristersson, på Twitter.
- Vores tanker går til ofrene og deres nærmeste.
- Som en partner til Tyrkiet og formandskabsland i EU står vi klar til at tilbyde vores støtte.
- Vi kommer til at se på koordineringen, hvad EU kan gøre. Det er en forfærdelig situation, og vi skal støtte, hvor vi kan, skriver Ulf Kristersson.
Statsministeren henviser til, at Sverige siden årets begyndelse har haft formandsposten i EU.
Hvis Europa skal kunne hamle op med USA og Kina i den stigende grønne konkurrence, er det ikke nok blot at lempe på EU's statsstøttregler, så medlemslandene kan poste flere skattekroner i deres grønne virksomheder.
Der er i den grad også brug for, at det bliver lettere og hurtigere for virksomhederne at få tilladelser til at folde deres grønne projekter ud.
Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), efter at Europa-Kommissionen blandt andet har foreslået at lempe EU's nuværende statsstøtteregler og sætte fart på hele godkendelsesprocessen.
- Det duer ikke, at det i gennemsnit tager ni år, fra man får tanken om at sætte en vindmølle op, til at vingerne snurrer. Det skal gøres meget, meget hurtigere, siger han.
Udenrigsministeren tilføjer, at regeringen vil se på, hvad man kan gøre i Danmark for at forenkle reglerne og processerne.
- Men når det kommer til havvind, er det i høj grad EU-regler, der gør, at godkendelsesprocesserne er meget langsomme. Derfor er der både brug for en national og en europæisk indsats.
Tre personer er blevet kørt på sygehuset efter en arbejdsulykke mandag formiddag i Billund. Ulykken er sket ved Lego, skriver det regionale medie jv.dk.
Meldingen kom lidt før klokken 9.30, oplyser Sydøstjyllands Politi.
Kort før klokken 13 siger vagtchef Jesper Knudsen, at politiet ikke har yderligere oplysninger, end at Arbejdstilsynet er tilkaldt, og at hændelsen undersøges.
Politiet kan endnu ikke svare på spørgsmål om, hvad der er sket, eller om skaderne er alvorlige.
Overenskomsten medfører blandt andet, at nemlig.com får mulighed for at ansætte sine egne chauffører.
Aftalen sikrer rammer om blandt andet løn og arbejdsvilkår for selskabets egne chauffører. Nemlig.com oplyser, at man i samarbejdsaftaler med eksterneleverandører gennemfører tilsvarende ændringer for de nuværende ansatte i transportvirksomheder, der leverer til virksomheden.
- Nu viser vi endnu engang, at fremtidens arbejdsmarked kan og skal foregå på ordnede forhold. Jeg er glad for, at nemlig.com som arbejdsgiver nu viser, at det kan lade sig gøre at tage ansvar, siger formand i 3F Transport, Jan Villadsen.
Aftalen betyder desuden, at 3F Transport trækker deres varsel om konflikt tilbage, oplyses det i pressemeddelelsen.
Man kan få tilladelse til at opsætte havvindmøller herhjemme på to måder, og sagsbehandlingen for en af måderne sættes nu på pause.
Det er sagsbehandlingen af havvindmølleprojekter og andre vindenergiprojektet under den såkaldte åben dør-ordning, der står for skud, oplyser Energistyrelsen i en pressemeddelelse.
Ved ordningen sender en projektudvikler en uopfordret ansøgning. I den anden mulighed sker det ved et udbud, hvor staten udbyder et projekt.
Sagsbehandlingen er stillet i bero, da det er blevet vurderet, at "tildelingen af tilladelser under ordningen kan være i strid med EU-retten".