Seneste nyt

Smittekurven går opad i Sverige

 • Smittekurven går opad i Sverige

  I Sverige stiger smittespredningen over det meste af landet.

  Det siger den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, ifølge SVT på et pressemøde.

  Den seneste uge har der ifølge Tegnell været en tydelig kurve opad. Han siger også, at de nye coronavarianter, særligt den britiske, fylder mere, og at spredningen af varianten er gået hurtigt.

  Sverige registrerede i dag 10.933 nye smittede siden i fredags. I samme periode har der været 64 dødsfald blandt coronasmittede.

  Seneste Nyt

 • I 2030 vil Volvo kun lave el-biler

  I 2030 stopper bilproducenten Volvo produktionen af alle modeller med forbrændingsmotorer.

  Det skriver Ritzau.

  Det skyldes, at bilproducenten fra 2030 kun vil producere el-biler og forsøger dermed at få del i et markedet, der lige nu vokser hurtigt.

  - Der er på lang sigt ikke nogen fremtid for biler med en indre forbrændingsmotor, fortæller Henrik Green, som er chef for en teknologisk afdeling hos Volvo til Ritzau.

  Det betyder også, at man udfaser alle hybridbiler.

  Volvo er oprindeligt et svensk bilfirma, men blev i 2010 solgt til det kinesiske Zhejiang Geely Holding Group.

 • Irak modtager kinesisk vaccine mod covid-19

  En donation på 50.000 vaccinedoser fra den kinesiske medicinalvirksomhed Sinopharm er i dag landet i den irakiske hovedstad, Bagdad.

  Og landet er ikke det første, der får den kinesiske vaccine.

  Den er allerede udrullet i adskillige lande - herunder Zimbabwe, Senegal, Sierra Leone, Guinea, Egypten, Algeriet, Chile, Marokko og Serbien.

  Også i EU-landet Ungarn kan man få vaccinen. I søndags modtog landets premierminister, Viktor Orbán, et stik med en dose af den kinesiske vaccine. Vaccinen er ikke godkendt af EU, og derfor har Ungarn på egen hånd givet den grønt lys.

  Den ungarske premierminister, Viktor Orbán, bliver vaccineret med vaccinen fra Sinopharm.
 • Indonesisk vulkanudbrud sender aske kilometer op i luften

  Vulkanen Sinabung ert tydeligvis i udbrud i øjeblikket. (Foto: ANTARA FOTO © Scanpix)

  Sinabung-vulkanen på øen Sumatra i Indonesien er i udbrud - Og det er temmelig tydeligt.

  Vulkanen har nemlig slynget aske i op til fem kilometers højde.

  Ifølge de lokale myndigheder er der ingen fare for liv eller eller ejendom, og der er ikke udstedt ordrer om evakuering. Til gengæld er der oprettet en sikkerhedszone i en radius på fem kilometer omkring vulkanen, beretter Ritzau.

  Der er foreløbig heller ikke meldt om forstyrrelser for flytrafikken.

  Den 2.460 meter høje vulkan var inaktiv i flere århundreder, men den gik i udbrud i 2010, hvor to mennesker mistede livet. Siden har der været sporadiske udbrud, som har kostet mindst 26 mennesker har mistet livet.

 • Mette Frederiksen til EU-Kommissionen: Vi skal være helt uafhængige på den digitale front

  EU-landene er alt for afhængige af digital teknologi, der produceres og udvikles uden for Europas grænser, og det kan blandt andet blive et sikkerhedsmæssigt problem for medlemslandene.

  Det mener fire EU-lande, heriblandt Danmark og Tyskland, der har sendt et fællesbrev til Europa-Kommissionen. Her opfordrer de til, at man gør endnu mere for at sikre, at "Europa bliver helt uafhængig på den digitale front."

  - Der er brug for, at den kritiske infrastruktur og teknologierne bliver robuste og sikre, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S) og de andre ledere.

  Den digitale omstilling af EU er et af de absolutte hovedprioriteter for Europa-Kommissionen i de kommende år, og det er EU-kommissær Margrethe Vestager (R), der har ansvaret for det.

 • Ni personer anholdt i går: Forsøgte at hente 325 kilo kokain i container

  Ni personer blev i går anholdt af Københavns Politi, da de var i gang med at hente 325 kilo kokain fra en container i Hedehusene vest for København.

  Containeren var tidligere på dagen blevet leveret til et firma i Hedehusene efter at være kommet til Danmark med skib fra Tyskland.

  Politiet kunne anholde de ni personer, da de havde fået et tip fra tyske toldere. De tyske toldere beslaglagde i sidste uge de 325 kilo kokain og lod containeren sejle videre til Danmark, hvor politiet så kunne anholde de personer, der skulle modtage den.

  Firmaet i Hedehusene vidste ikke, at containeren også indeholdt kokain.

 • Retten i Holbæk lukker dørene i terror-sag

  I dag skal Retten i Holbæk beslutte, om syv personer, som for knap en måned siden blev anholdt og sigtet i en sag om terror, fortsat skal sidde varetægtfængslet.

  Men offentligheden får ikke lov til at høre hvilke beviser, som politiet mener at have mod de syv personer.

  Dommeren valgte nemlig at lukke dørene på grund af sagens alvorlige karakter, og fordi efterforskningen er på et tidligt stadie.

  I forbindelse med sagen ransagede politiet flere adresser i Holbæk. Her fandt man ingredienser, der kun bruges til at lave sprængstof, flere våben og et IS-flag.

  Sagen fra Holbæk er delt op i to dele. Derudover er seks andre personer også blevet sigtet og varetægtsfængslet.

  Hvad, de præcist er sigtet for, er ikke blevet offentliggjort, men politiet har tidligere sagt, at sagerne har tilknytning til hinanden.

 • Smittetilfælde bringer Aalborgs Champions League-kamp i fare

  I et tætpakket håndboldprogram kunne Aalborg Håndbold i går konstatere, at målvogter Simon Gade er smittet med covid-19.

  Det oplyser klubben i en pressemeddelelse.

  - Vi har taget alle forholdsregler undervejs, og vi håber, det har været med til at begrænse det til dette ene smittetilfælde, siger direktør Jan Larsen.

  - Spillerne har ikke været samlet siden lørdagens kamp mod Bjerringbro-Silkeborg, og de går sammen med trænere og ledere nu i isolation. Der vil blive foretaget yderligere tests de kommende dage, og disse vil afgøre, hvorvidt torsdagens kamp mod Celje vil blive afviklet, slutter Jan Larsen.

  Kampen mod Celje er Aalborgs sidste gruppekamp i Champions League. Klubben er sikret en plads i ottendedelsfinalen

 • DSB skal spare 500 millioner kroner inden 2024

  DSB skal spare 125 millioner kroner om året de næste tre år, så der i 2024 er sparet 500 millioner kroner, siger administrerende direktør Flemming Jensen til Ekstra Bladet.

  Der skal blandt andet købes billigere ind og bruges færre konsulenter. Desuden skal lokomotivførernes arbejdstid planlægges bedre, så de bruger mere tid på at køre tog.

  Iifølge Flemming Jensen er der ikke planer om en stor fyringsrunde, men man vil holde igen med at genbesætte ledige stillinger.

  DSB har mistet flere strækninger. Det gælder blandt andet kørsler over Øresund, Svendborgbanen og strækningen Vejle-Struer - kendt som den Den Skrå Bane.

 • Stor interesse for at medvirke i forskning om vacciner

  I løbet af kun 14 dage har mange meldt sig til et stort forskningsprojekt, som skal følge 10.000 mennesker over to år, der har fået forskellige vaccinetyper.

  Det vil være med til at give svaret på for eksempel, hvor længe coronavaccinen virker, og om man kan blive syg, selvom man er vaccineret.

  Deltagerne skal følges over lang tid, men det afskrækker tilsyneladende ikke, siger Nina Breinholt Stærke, der er læge og projektkoordinator i Region Midt.

  - Jeg tror, de fleste kan se, at projektet er til gavn for mange, siger hun.

  Rigshospitalet, Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet står bag projektet.

 • Sydbank med nyt regnskab: Minkmillioner luner i kassen

  Danmarks tredjestørste pengeinstitut, Sydbank, har i dag præsenteret sit regnskab for 2020.

  Banken kommer ud af 2020 med et overskud 799 millioner kroner. Det er et fald fra 853 millioner året før.

  Regnskabet gemmer også på en overraskelse.

  De milliarder, som en politisk aftale har sendt afsted mod minkavlerne, kommer nemlig også banken til gode.

  Banken har nemlig tidligere haft en forventning om, at en del af udlånene til minkavlerne ikke ville blive fuldt ud tilbagebetalt. Det ændrer sig med nu.

  I forventningerne til 2021 skriver banken:

  - Herudover forventes koncernens tilgodehavender hos minkerhvervet stort set indfriet i deres helhed, hvilket potentielt kan medføre tilbageførsel af nedskrivninger optil 150 millioner kr.

 • Idræt udendørs ventes ikke at få antallet af coronaindlagte til at stige

  Det er første gang, man har regnet på risikoen for smittespredning på området.

  - Hvis man havde undladt at lukke ned, ville det have haft meget lidt betydning for spredningen af smitten. Vi bliver hele tiden klogere, siger Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved SDU.

  Han siger, at effekten er svær at beregne, og at det først er sket for nylig.

 • Danmarksmesterskaber skal afvikles som et fælles-arrangement i 2022

  Til næste sommer vil en lang række idrætsgrene, som for eksempel cykling, atletik og tennis, afvikle Danmarksmesterskaber på samme tid i Aalborg.

  Kommunen og Danmarks Idrætsforbund arbejder sammen om et sportsarrangement kaldet DM-ugen.

  Mindst 20-25 forbund skal melde sig til, før arrangementet bliver til noget.

  - Det tal skal vi nok nå, siger Niels Nygaard, formand for Danmarks Idrætsforbund. Blandt andet i Sverige har det udviklet sig til en megastor succes at afholde fælles mesterskaber, og det tror vi også, at det bliver i Danmark, siger han.

 • Bo Rygaard stopper som formand i FCK

  Bo Rygaard har været formand for Parken Sport & Entertainment i seks år. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

  Bo Rygaard genopstiller ikke som bestyrelsesformand i Parken Sport & Entertainment, selskabet bag FC København. Han fratræder dermed efter seks år på posten.

  Formelt vil Bo Rygaard træde tilbage på generalforsamlingen 19. april, og han vil derefter fortsætte som rådgiver for selskabet.

  Parken Sport & Entertainment vil senere oplyse, hvem der indstilles som ny formand.

  Dermed fortsætter dennes sæsons store udskiftning på ledende poster i FC København. Tidligere på sæsonen blev klubbens mangeårige cheftræner Ståle Solbakken afskediget.

 • Japan til Kina: Hold op med at analteste vores borgere

  Japan beder Kina om at stoppe med at lave anale coronatest på japanske borgere, der rejser til landet.

  Det skriver BBC.

  Siden janaur har testformen været i brug, og det har fået japanske borgere til at kontakte deres nationale myndigheder.

  - Ambassaden i Beijing er blevet kontaktet af japanske statsborgere, der fortæller, at de er blevet udsat for denne procedure og har lidt stor psykisk smerte, siger den japanske regerings kabinetchef, Kato Katsunobu.

  I sidste uge skrev flere amerikanske medier, at amerikanske diplomater havde klaget over analtestning. Kina har efterfølgende benægtet, at man har brugt metoden på amerikanske diplomater.

 • Støjbergs forslag om tv fra Rigsretten deler vandene: Radikale er imod, DF er for

  Inger Støjberg får ikke opbakning fra De Radikale til sit forslag om at sende hele rigsretssagen mod hende i fjernsynet.

  De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, siger, at han frygter, at Inger Støjberg ønsker at skabe et realityshow om sin sag.

  - Vi skal ikke presse vidner og andre unødvendigt ved at stikke et kamera op i hovedet på dem, siger han.

  Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er derimod tilhænger af forslaget.

  - Det er Inger Støjberg, der skal sidde i Rigsretten. Hvis hun som anklaget har en vurdering af, at det er okay, at hele Danmark kan kigge med, så kan jeg næsten ikke forestille mig, hvem der skulle have noget imod det.

 • Dommerforeningen vil ikke have Støjbergs rigsretssag i fjernsynet: 'Det er ikke et show, det er en retshandling'

  Inger Støjberg vil have rigsretssagen mod hende sendt i fjernsynet og har derfor stillet et lovforslag for at få det indført.

  Men det er ikke nogen god ide, mener formanden for Dommerforeningen, Mikael Sjögren.

  Han siger, at Rigsretten selv i dag godt kan vælge at sende dele af sagen i fjernsynet - men at man kun gør det undtagelsesvis. Det er især af hensyn til vidnerne, siger han.

  - Der er en række embedsmænd, der skal afgive forklaring, og jeg synes ikke vi er tjent med, at deres forklaringer skal hakkes og klippes efterfølgende. Det er ikke et show, det er en retshandling, siger han.

 • Til kamp mod hæleri: Det skal være sværere at sælge varer anonymt

  For at forhindre salg af hælervarer vil de to platforme gøre salg mere besværligt. Det sker i et samarbejde med TrygFonden, Foreningen Realdania, Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

  Hæleri hænger uløseligt sammen med titusindvis af indbrud i private hjem, og organisationerne mener, at der vil være færre indbrud, hvis de stjålne varer ikke kan afsættes.

  De to handelsplatforme vil gøre det sværere at sælge varer anonymt. Er sælger for eksempel NemID-valideret ved man, hvem man handler med.

 • Republikanere i delstaten Georgia vil begrænse adgangen til at brevstemme

  Republikanske politikere i underhuset i den amerikanske delstat Georgia har vedtaget en ny lov, der begrænser adgangen til at brevstemme ved valg, skriver nyhedsbureauet AP.

  Forslaget kommer, efter at Demokraterne i november sidste år vandt præsidentvalget og to senatsvalg i delstaten. Præsident Joe Biden fik 11.779 flere stemmer end Donald Trump i delstaten.

  Ved valgene var valgdeltagelsen rekordhøj, og bliver forslaget vedtaget, skal man fremover indsende et foto-id for at give sin forhåndsstemme.

  Desuden forkortes den tid, man har til at anmode om at brevstemme, og adgangen til de bokse, hvor brevstemmer skal afleveres, begrænses.

 • FN: Titusindvis af civile er forsvundet under krigen i Syrien

  Der er stadig titusinder af civile, der savnes i Syrien efter en masse vilkårlige fængslinger og anholdelser.

  Og samtidig er tusindvis af mennesker blevet udsat for vold, seksuelle overgreb, tortur og drab i fængslerne gennem de seneste ti års borgerkrig.

  Det oplyser en international FN-kommission, der har undersøgt voldsomme krænkelser begået over 100 forskellige steder, som er blevet brugt som fængsler, ifølge Ritzau.

  Ifølge rapporten fra FN-kommissionen er problemerne et "nationalt traume", som der skal gøres noget ved.

 • Sundhedseksperter i USA frygter, at varianter kan betyde en fjerde bølge

  I sidste uge blev der registreret omkring 70.000 nye coronasmittede om dagen i USA, og Rochelle Walensky, leder af Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse, frygter, at de mere smitsomme coronavarianter kan betyde en fjerde bølge i landet, skriver BBC.

  Der var næsten 2.000 dødsfald om dagen i samme periode, tilføjer Walensky.

  Sundhedseksperterne har især fokus på den britiske, den sydafrikanske og den brasilianske variant.

  Rochelle Walensky er derfor meget bekymret, fordi flere stater er begyndt at lempe restriktionerne.

 • 279 nigerianske skolepiger er frigivet

  279 unge nigerianske skolepiger er blevet frigivet, efter at de blev bortført i sidste uge.

  Guvernøren i den nordlige stat Zamfara, Bello Matawalle, oplyser, at de er ankommet til regeringsbygningen, og alle er sunde og raske.

  Pigerne blev kidnappet i fredags ved midnatstid, da ukendte gerningsmænd trængte ind på deres internatskole i byen Jangebe.

  Kriminelle bander har de seneste år gennemført kidnapninger i det nordvestlige og centrale Nigeria for at få løsepenge.

  Desuden har den militante, islamistiske organisation Boko Haram stået bag flere bortførelser i områder, der grænser op til Tchad og Cameroun.

 • Vejret: Dagen starter med tåge, men senere får vi sol

  Snekkersten Havn. (Foto: Sara Eltorm)

  Mange kommer til at stå op til en udsigt, der er domineret af tåge.

  Det forsvinder i løbet af formiddagstimerne, og derfra får vi nogen eller en del sol. Ved vestkysten og kyster mod Østersøen kan der dog forekomme havgus dagen igennem.

  Temperaturen ligger mellem 4 og 9 grader, varmest i Østjylland, mens Lolland-Falster får omkring 4-5 grader.

  Svag til jævn vind fra vest og nordvest, og i nat falder temperaturen til mellem -2 og 3 graders varme. Derfor vil der være risiko for glatte veje.

 • Udbuddet af boliger bliver ved med at falde: Markedet 'buldrer derudaf'

  Antallet af boliger, der er til salg, bliver ved med at falde.

  Det viser nye tal fra Boligsiden ifølge Ritzau.

  Der er 26 procent færre huse til salg nu end på samme tidspunkt sidste år - og for første gang siden 2010, hvor Boligsiden begyndte at opgøre tallene, er der færre end 5.000 ejerlejligheder til salg.

  Der bliver egentlig sat mange boliger til salg for tiden, men de bliver bare solgt så hurtigt, at udbuddet hele tiden er lavt.

  - Det har været en voldsom udvikling, og det nye fald i boligudbuddet er blot ekstra kul til et boligmarkedet, som i forvejen buldrer derudaf, siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank.

 • Samlekort med basketstjerne solgt for 4,6 millioner dollar

  Luka Doncic spiller for NBA-holder Dallas Mavericks. (Foto: Tim Nwachukwu © Scanpix)

  4,6 millioner dollar. Eller cirka 28,4 millioner danske kroner.

  Så højt endte prisen for et signeret samlekort med NBA-stjernen Luka Doncic, der i går blev solgt på en auktion, skriver Ritzau.

  Kortet er fra den nu 22-årige sloveners debutsæson for Dallas Mavericks i 2018/2019. Der findes kun et eksemplar af lige præcis den udgave af kortet.

  Det er den højeste pris for et samlekort med en NBA-spiller nogensinde - og det nøsthøjeste for et kort med en sportsstjerne i USA. Rekorden er fra et kort med baseballspilleren Mickey Mantle, der spillede i 50'erne og 60'erne.

  Sælgeren af kortet havde selv givet omkring 400.000 dollar for kortet.

  Kortet kan ses i dette Instagram-opslag.

 • Frankrig skifter spor og vil alligevel give AstraZeneca-vaccine til ældre

  Frankrig er nu klar til at give ældre mennesker coronavaccinen fra firmaet AstraZeneca.

  I Frankrig har man ellers tidligere besluttet kun at give vaccinen til personer under 65 år. Det samme gør man i Danmark.

  Men nu har Frankrig tilføjet op mod 2,5 millioner ekstra personer til gruppen, der kan få netop den vaccine. Den skal nu også gives til personer mellem 65 og 75, der eksempelvis har sukkersyge eller højt blodtryk.

  Flere lande har fravalgt vaccinen til ældre mennesker, da den i de indledende studier ikke var testet nok i de aldersgrupper.

  Ifølge BBC har den dog vist gode resultater på personer over 80 år, der har fået vaccinen i Storbritannien.

 • Churchill-maleri ejet af Hollywood-stjerne solgt for millioner

  Et landskabsmaleri malet af den daværende britiske premierminister Winston Churchill er solgt på en auktion i London for over 60 millioner kroner.

  Maleriet blev lavet under et besøg i Marokko i 1943 og derefter foræret til USA's daværende præsident, Franklin Roosevelt, som en fødselsdagsgave.

  Churchill fandt penslerne frem efter den såkaldte Casablanca-konference i Marokko i januar 1943, hvor han sammen med Roosevelt planlagde, hvordan de to krigsmagter sammen med sine allierede skulle besejre Nazityskland.

  Maleriet blev siden solgt af Roosevelts søn kort efter præsidentens død i 1945, og det havde adskillige ejere.

  Den seneste ejer var Hollywood-skuespilleren Angelina Jolie, som for nylig satte det til salg.

  Ansatte ved auktionshuset Christie's fremviser oliemaleriet, som er malet i 1943. (Foto: Fadel Senna © Scanpix)
 • Pernille Rosenkrantz til forældre, hvis barn mistrives: Ring til skolen og få dit barn i skole

  - Brug nu den mulighed, siger Pernille Rosenkrantz-Theil om muligheden for at få lov at få sit barn i skole, hvis det mistrives derhjemme.

  Mens dele af samfundet lukkede op i dag, så venter landets mange skoleelever stadig på, hvornår de kan komme tilbage til skolebænken.

  Og rigtig mange børn har det ekstra svært og mistrives derhjemme.

  - Men hvis ens barn mistrives derhjemme, skal man som forældre ringe til skolen og spørge, om der er mulighed for at komme i skole.

  Så klart formulerede børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil det i aftenens Deadline på DR2.

  Det er der måske mange, som ikke er klar over, men det er en mulighed for de børn, som har det sværest, siger ministeren.

  Og hvis nogen skoler bliver lagt ned i morgen af opkald fra desperate forældre, så må vi løse det problem, tilføjer Pernille Rosenkrantz-Theil.

 • Selskabet Zoom får fremgang på grund af hjemmearbejdet under corona

  Mens coronapandemien har været en mavepuster for mange virksomheder, så har der også været virksomheder, der har tjent penge på virusudbruddet.

  En af de virksomheder er amerikanske Zoom Video Communications, der er en af de førende leverandører af videotelefoni og online chat-tjenester.

  Selskabet har mandag aften dansk tid offentliggjort sit seneste årsregnskab, og det viser en fremgang i omsætningen på 326 procent til 2,7 milliarder dollar. Det svarer til cirka 16,4 milliarder kroner.

  Den store fremgang i omsætningen kommer af, at flere har arbejdet hjemme under coronapandemien. Det har øget behovet for løsninger som Zooms.

 • Real Madrid snubler i spansk topstrid

  Real Madrid mistede mandag aften et vigtigt skridt i toppen af den spanske tabel.

  Hovedstadsklubben spillede 1-1 med Real Sociedad.

  Det så længe ud til, at Real Sociedad ville tage sejren i Madrid, da Portu havde bragt gæsterne foran kort efter pausen.

  Men en scoring af Vinicius Junior kort før slutfløjt afværgede den totale fiasko.

  Real Madrid ligger nummer tre i den spanske ligatabel, mens Real Sociedad indtager femtepladsen.

 • Styrelse vil stemme dørklokker i Vejle efter stigende smittetal

  Styrelsen for Patientsikkerhed sender på onsdag medarbejdere til smitteramte områder i Vejle for at stemme dørklokker og opfordre folk om at lade sig teste for coronavirus.

  Det sker, efter at kommunen har ramt en ottendeplads over antallet af smittede per indbygger, skriver Jyllands-Posten.

  Den seneste uge er der konstateret 157 nye smittetilfælde i kommunen, og det såkaldte incidenstal er steget til 135,9 tilfælde per 100.000 indbyggere. Det giver kommunen en ottendeplads på listen.

  Styrelsen har anskaffet yderligere testkapacitet til kommunen, så kan man få en lyntest ti steder i kommunen, ligesom man kan få en pcr-test i et testcenter på Tysklandsvej.

  Der har tidligere stået i denne artikel, at Styrelsen for patientsikkerhed ville stemme dørklokker i Vejle fra tirsdag. De går dog først i gang onsdag.

 • Lyngby tæver Sønderjyske

  Lyngby hentede mandag aften sæsonens blot anden sejr i Superligaen.

  Det skete, da de på udebane slog Sønderjyske 4-1 i Haderslev.

  Magnus Warming, to gange Jens Martin Gammelby og Magnus Kaastrup stod for Lyngbys scoringer, mens Anders Jacobsen scorede for Sønderjyske.

  Nederlaget er det fjerde i træk for Sønderjyske i Superliga-regi, og de er aktuelt nummer syv i Superligaen. Lyngby er nummer 11 i tabellen.

 • Inger Støjberg vil stille lovforslag om direkte transmission fra Rigsretten

  Inger Støjberg er tidligere udlændinge- og integrationsminister. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

  Venstres tidligere næstformand Inger Støjberg, som er blevet løsgænger i Folketinget, er klar med to lovforslag, som skal ændre indretningen af den rigsretssag, hvor hun selv står tiltalt. Det skriver Berlingske.

  Det ene forslag går ud på, at hun vil give medierne mulighed for at udsende lyd og tv-transmission direkte fra Rigsretten.

  - Det sker måske kun én gang i livet, at danskerne oplever en rigsret, så de skal da have mulighed for at følge med i denne historiske sag, siger hun til Berlingske.

  I det andet forslag vil Inger Støjberg ændre reglerne, så rigsretsdomme ud over stemmetal fremover også skal angive, hvilke dommere der har stemt for hvilket resultat.

 • Slovakiet modtager russisk vaccine som det andet EU-land

  Slovakiet har som det andet EU-land modtaget den russsiske Sputnik V-vaccine.

  Det oplyser landets premierminister Igor Matovic.

  Vaccinen er ikke godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

  - Det er det rigtige valg at købe den russiske vaccine nu, for covid-19 går ikke op i geopolitik, siger Matovic ifølge Ritzau.

  Her ses vaccinen ankomme til Slovakiet:

  Slovakiet har købt to millioner doser af vaccinen, efter at landet den seneste uge har registreret det højeste antal coronadøde pr. indbygger verden over.

  Ungarn var det første land til at modtage den russiske vaccine. Også Tjekkiet har oplyst, at man har købt Sputnik V-vaccinen.

 • WHO giver opsang: Rige lande er usolidariske og vaccinerer kun sig selv

  Det er usolidarisk, hvis rige lande blot tænker på at skrabe tilstrækkelig med coronavacciner sammen til sig selv og deres egen befolkning.

  Sådan lyder det fra WHO's generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

  - Det er skuffende, at nogle lande prioriterer at vaccinere unge, sunde voksne med lav risiko for at blive syge i stedet for at bidrage til vaccinationen af ældre folk i andre lande, siger WHO-chefen.

  WHO's generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus giver en opsang til de rige lande. (Foto: Christopher Black/WHO © Scanpix)
 • Danmark sender 125 millioner kroner til Yemen, der er på randen af hungersnød

  På billedet her fra en Reuters-fotograf ses 13-årige Ahmadiya Juaidi, som er underernæret, men har fået en kop med en speciel ernæringsrig shake. Hun får drikken på al-Sabeen-hospitalet i Sanaa. Billedet er seks dage gammelt. (Foto: Khaled Abdullah © Scanpix)

  Yemen er ifølge FN på vej mod en den værste sultkatastrofe, som verden ikke har set i årtier.

  Omkring 400.000 børn under fem år er ifølge FN så svage og underernærede, at de er i fare for at dø meget snart. Det skriver Ritzau.

  Derfor sender den danske regering yderligere 125 millioner kroner til det borgerkrigshærgede land.

  - Krisen i Yemen bliver desværre ofte overset, selv om situationen for landets indbyggere er dybt kritisk, og der nu er fare for egentlig hungersnød, siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) i en pressemeddelelse.

 • Ny lyntest taget i brug i dag flere steder i landet

  I dag blev den ny og mere skånsomme lyntest taget i brug flere steder i landet.

  Den nye næsetest skal kun 2-3 centimeter op i næsen. Til gengæld skal vatpinden op i begge næsebor, og så kilder det lidt, siger nogen af de testede.

  Den ny type er fra i dag taget i brug i Region Syddanmark, mens den også vil blive taget i brug i resten af landet i løbet af ugen.

  Myndighederne håber, at den nye test kan få flere til at lade sig teste, men eksperter er skeptiske.

 • Største salg nogensinde i Kirkens Korshærs genbrugsbutikker

  Efter måneder med coronanedlukning slog mange af landets butikker i dag dørene op igen, og det har kunderne ventet på.

  I hvert fald var der rygende travlt i de 240 genbrugsbutikker, som Kirkens Korshær står bag, og dagen gav det største salg nogensinde.

  - Vi har haft et helt forrygende salg, fortæller Dorthe Egede Hansen fra hjælpeorganisationen.

  - Det er en kæmpe gave at få sådan en dag, for det hjælper os virkelig i den slunkne kasse, så vi kan hjælpe med det sociale arbejde, siger hun.

  Butikkerne er med til at finansiere det sociale arbejde, som organisationen laver. Blandt andet drives der herberger og varmestuer i 27 byer over hele Danmark.

 • Spanien vil lave 'grøn korridor' for at få britiske turister tilbage

  Spanien overvejer at gå deres egne veje og oprette en "grøn korridor" for vaccinerede britiske turister, hvis ikke der kommer nogen EU-aftale om vaccinepas, skriver The Guardian.

  Det siger den spanske minister for turisme Fernando Valdés, efter at EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen i dag meddelte, at Europa-Kommissionen i løbet af marts vil præsentere et lovudspil til et vaccinepas.

  Valdés siger, at hans regering ville forsøge at finde enighed om et fælles system blandt de 27 medlemslande, og at der også vil blive samtaler med lande uden for EU, hvis det mislykkes.

  Britiske turister brugte i 2019 omkring 18 milliarder pund (svarende til 154 milliarder kroner) om året i Spanien, hvilket gjorde det til det mest populære feriemål for britiske rejsende, men antallet faldt med mere end 80 procent i sommeren 2020.

 • For første gang nogensinde er lige mange kvinder og mænd værnepligtige i Flyvevåbnet

  For første gang nogensinde er der ikke mandlig dominans blandt Flyvevåbnets værnepligtige.

  På det nye hold med 114 værnepligtige, der startede i dag, er 57 kvinder, oplyser Forsvaret.

  - Det er en vigtig og god nyhed, at kvinderne i stadig stigende grad ser Forsvaret som en attraktiv karrierevej. Vi har brug for deres kompetencer i felten og ved forhandlingsbordet på lige fod med mændenes, udtaler forsvarsminister Trine Bramsen.

  Forsvaret oplyser, at der på ingen måde bliver gjort forskel mellem kønnene - de skal igennem de samme øvelser og kontroller og leve op til de samme krav.

  Blandt Flyvevåbnets fastansatte er cirka 10 procent kvinder.

 • FN-eksperter om forgiftning af Navalnyj: Rusland gjode det for at skabe frygt

  To FN-eksperter mener nu også, at Rusland stod bag forgiftningen af den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj.

  De mener, at det var et forsøg på at sende en kraftig advarsel til regeringskritiske stemmer.

  - Det er vores konklusion, at Rusland er ansvarlig for forgiftningen af Navalnyj, siger den ene af eksperterne, Agnès Callamard.

  Callamard er FN's ekspert inden for henrettelser uden foregående retssag. Hun har i samarbejde med Irene Khan, der er ekspert inden for ytringsfrihed, efterforsket giftangrebet på Navalnyj.

  De konkluderer også, at Navalnyj blev forgiftet med giftstoffet novitjok.

  - Novitjok blev valgt netop for at sprede frygt, lyder det.

 • Sarkozy appellerer sin fængselsdom for bestikkelse

  Frankrigs tidligere præsident, Nicolas Sarkozy, appellerer sin dom for korruption og bestikkelse.

  Det oplyser hans advokat Jacqueline Laffont ifølge det franske medie BMF TV.

  - Den følelse, vi har i dag, når vi lytter til de få uddrag af motivation, som retten har leveret, er, at denne beslutning er helt ude af trit med sagen, siger advokaten, der understreger, at den tidligere præsident tager dommen "roligt, men er fast besluttet på fortsat at bevise sin uskyld".

  Sarkozy blev idømt tre års fængsel, heraf ét ubetinget.

  Sådan så det ud tidligere i dag, da Sarkozy var på vej ind for at høre dommen:

 • Mette Frederiksen efter møde med Venstre: Vi er ikke enige om alt, men om meget

  Det her billede blev lagt ud på Mette Frederiksens Facebookside efter mødet. (© Mette Frederiksens facebookside)

  Det var "et godt møde" om den videre genåbning af landet mellem statsminister Mette Frederiksen og Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen her til eftermiddag.

  Det skriver Mette Frederiksen i en opdatering på Facebook.

  - Jeg fik gennemgået Venstres forslag. Vi er ikke enige om alt, men om meget. Og der er mange gode takter. Ikke mindst hvad angår vacciner, vigtigheden af coronapas og ønsket om blandt andet at få flere børn og unge i skole igen, skriver hun.

  Efter planen er forhandlingerne om genåbning slut 12. marts.

 • Stor heavy metal-festival aflyst i Storbritannien

  Download Festival, der er den næststørste musikfestival i Storbritannien, er mandag eftermiddag blevet aflyst.

  Det skriver arrangørerne på Twitter.

  Festivalen skulle have fundet sted fra fredag den 4. juni til søndag den 6. juni 2021.

  Nu er den udsat til den 10. til 2. juni 2022, hvor festivalen vender tilbage 'stærkere end nogensinde', hedder det.

 • Positiv Ellemann efter første genåbningsmøde: Det er mit indtryk, at regeringen vil lytte

  Venstre har været første parti til møde med regeringen om en langsigtet genåbningsplan af Danmark, og det var et fint møde, fortalte formand Jakob Ellemann-Jensen efterfølgende.

  - Det er mit indtryk, at regeringen vil lytte, for vi har jo gjort os den umage at lave en plan - og derfor har vi noget nu at tage udgangspunkt i. Jeg hører en lydhørhed over for den her plan, siger Jakob Ellemann-Jensen.

  Planen går mere konkret ud på, at genåbningen skal ske med 14 dages intervaller, når alle over 50 år har fået et stik eller et tilbud om en vaccine.

  Du kan høre Ellemann i videoen her:

 • Prins Harry: Det har været utrolig hårdt, men i det mindste har vi hinanden

  Harry og Meghan har meddelt, at de ikke vender tilbage til deres officielle pligter i kongefamilien. (Foto: DAN HIMBRECHTS © Scanpix)

  Prins Harry afslører i et tv-interview, at det har været ekstremt hårdt for ham og hustruen Meghan at bryde med det britiske kongehus.

  - Det har været helt utrolig hårdt for os to, men i det mindste har vi hinanden, siger han.

  Det kommer frem i et længe ventet tv-interview, hvor det amerikanske talkshow-ikon Oprah Winfrey interviewer parret.

  Det er kun de første små klip fra interviewet, som er blevet offentliggjort af tv-stationen CBS.

  Men man kan høre Harry forklare lidt om årsagen til, at parret har valgt at trække sig fra deres forpligtelser i det britiske kongehus.

  - Min største bekymring var en gentagelse af historien, siger Harry og hentyder til, hvordan det var for hans afdøde mor, prinsesse Diana, der måtte gå igennem det helt alene.

  Interviewet bliver vist på CBS søndag den 7. marts klokken 20 lokal tid.

 • Dansk tenniskomet vinder stor sejr

  Clara Tauson slog mandag den topseedede russer, Ekaterina Alexandrova, i WTA-turneringen i Lyon.

  I to sæt, 6-3, 6-4, triumferede den 18-årige dansker i turneringens første runde.

  Alexandrova er nummer 33 på verdensranglisten, hvor Tauson er nummer 139.

  I næste runde møder ungarnske Timea Babos, der rangerer som nummer 105 på verdensranglisten.

 • Sarkozy kommer ikke bag tremmer - kan få lov at afsone derhjemme med fodlænke

  Den tidligere franske præsident, Nicolas Sarkozy, kommer næppe til at afsone sit ene års ubetingede fængsel bag tremmer.

  I stedet understregede dommeren ved dagens domsafsigelse, at Sarkozy kan få tilladelse til at afsone straffen derhjemme med fodlænke på, skriver det franske medie BFM TV.

  Sarkozy blev idømt tre års fængsel, heraf var ét år ubetinget. Han forlod retten uden at sige noget, og det vides endnu ikke, om han appellerer dommen.

 • Knap 95.000 har bestilt tid til test efter besked på smittestop-appen

  Appen 'Smittestop' er årsag til, at 94.458 personer har valgt at bestille tid til en coronatest - herefter er 860 personer konstateret smittet med covid-19.

  Det oplyser Sundhedsministeriet på Twitter.

  I alt har 57.080 brugere meldt sig smittede i appen, som er downloadet 2.197.592 gange.

 • Lægemiddelstyrelsen går på TikTok for at informere om vaccine

  Lægemiddelstyrelsen har oprettet en profil på det sociale medie TikTok for at informere om vaccine mod corona.

  Styrelsen har konstateret, at der foregår en livlig debat om vaccine på TikTok, og den følger derfor efter WHO, der i skrivende stund har 2,8 millioner følgere på TikTok.

  - Vores mål er at understøtte en oplyst debat om coronavaccinerne. I den sammenhæng vil vi gerne have alle med, også selv om de ikke nødvendigvis er vores kernemålgruppe, siger kommunikationschef Thomas Dybro Lundorf fra Lægemiddelstyrelsen til Journalisten.

 • 329 er nomineret til Nobels Fredspris - blandt andre Navalnyj og Putin

  Der er i alt kommet 329 nomineringer til Nobels Fredspris i år.

  234 af disse er enkeltpersoner, og 95 er organisationer, skriver NRK.

  Blandt de nominerede er den forgiftede russer Aleksej Navalnyj, Ruslands præsident Putin, Black Lives Matter, Greta Thunberg og Donald Trump.

  Antallet af nomineringer er de tredje højeste nogensinde - det er to færre end i 2018. Rekorden blev nået i 2016, hvor der kom 376 forslag ind.

Mere fra dr.dk