Seneste nyt
24. jun kl. 20:17

Smitten spreder sig: 810 tilfælde af abekopper i Storbritannien

De britiske myndigheder opfordrer ifølge AP personer, som tror, at de kan være blevet smittet med abekopper til at undgå at have tæt kontakt med andre.

Det sker efter, at man nu har konstateret 810 bekræftede tilfælde af sygdommen i Storbritannien. Ifølge de britiske sundhedsmyndigheder spreder kopperne sig stort set kun blandt mænd, der har sex med andre mænd. Kun fem ud af 810 tilfælde er kvinder.

- Hvis du tror, at du muligvis har fået abekopper, så lad være med at deltage i begivenheder, mødes med venner eller have nogen former for seksuel kontakt, siger Meera Chand fra Health Security Agency.

Folk, der får uventede hududslæt eller sår, som kunne være abekopper, skal lade sig undersøge og sørge for at undgå tæt kontakt.

Der er registreret mere end 3.300 smittetilfælde på verdensplan. Udenfor Afrika er Storbritannien det land, hvor man har konstateret flest tilfælde.

Herhjemme er der registreret 13 tilfælde af abekopper.

Seneste nyt

 1. 44 min. siden

  Liselott Blixt stopper i Folketinget: Vil ikke være en del af Støjbergs parti

  Liselott Blixt er færdig som Folketingspolitiker efter valget. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

  Efter valget er det slut som folketingsmedlem for Liselott Blixt, som forlod Dansk Folkeparti efter formandsskiftet i år.

  Den nuværende løsgænger fortæller samtidig til lokalmediet sn.dk, at hun har valgt at takke nej til et tilbud fra Inger Støjberg om at blive en del af hendes nye parti, Danmarksdemokaterne.

  - Vi har haft nogle samtaler, men jeg er afklaret med, at jeg ikke skal være en del af Danmarksdemokraterne, siger hun.

  - Jeg skal kunne se mig selv i det, og det kan jeg ikke lige nu.

  Blixt, der i en årrække var DF's ordfører på sundhedsområdet, vil overfor mediet ikke nævne, hvad der er den præcise politiske årsag til, at hun har besluttet ikke at tage imod tilbuddet.

  Hun nævner dog, at hun i årevis har kæmpet for sundhed og psykiatri, og at der er nogle punkter, hvor de to ikke matcher.

 2. 10 min. siden

  Alle 7-Elevens butikker er igen åbne

  Folk har denne uge måttet gå forgæves til deres lokale 7-eleven-butik, fordi et hackerangreb tvang butikkerne til at lukke. (Foto: Unknown © DR)

  Alle 7-Elevens butikker er her til eftermiddag igen åbne, efter at et hackerangreb mandag tvang samtlige butikker til at lukke.

  - Vi er glade for at meddele, at alle vores 176 butikker nu igen er åbne og oplever stabil drift gennem et backup-system, lyder det i et opslag på Facebook.

  Hidtil har de åbne butikker kun kunnet tage imod MobilePay eller kontanter, men det er også snart løst.

  - Alle butikker uden for togstationer tager nu imod VISA, Mastercard, Dankort og de fleste udenlandske kort.

  Butikker på togstationer tager imod Dankort, og det forventes, at de kan tage imod de andre korttyper i løbet af dagen.

  I går bekræftede administrerende direktør i 7-Eleven Jesper Østergaard, at der var tale om et såkaldt ransomware-angreb. Her afskærer hackerne typisk virksomhederne fra deres egne data via en krypteringsnøgle.

 3. 22 min. siden

  Operationer og behandlinger genoptages i Syddanmark efter it-nedbrud

  Operationer og behandlinger genoptages på sygehusene i Region Syddanmark, da it-systemerne igen kører.

  - Regionens it-systemer kører igen, og regionens sygehuse genoptager derfor operationer og behandlinger igen, skriver regionen.

  Der kan dog være uregelmæssigheder i løbet af eftermiddagen, indtil alle systemer er fuldt oppe at køre.

  Systemerne har været nede siden i formiddags, og regionen er i gang med at undersøge årsagen.

 4. 26 min. siden

  Letlands parlament i erklæring: Rusland er statssponsor for terrorisme

  Ruslands taktik på den internationale scene er uden moral, ulovlig og ondskabsfuld, mener parlamentet.

  Landets politiske forsamling opfordrer EU og andre lande til at gøre det samme samt at skrue op for de internationale sanktioner rettet mod russiske personer og interesser.

  Blandt andet mener parlamentet, at alle EU-lande bør sætte en stopper for al turisme fra Rusland samt bremse indrejsetilladelser til russiske og hviderussiske borgere.

  I en udtalelse på Telegram kalder en talsperson for det russiske udenrigsministerium, Maria Zakharova, den lettiske udmelding for "intet andet end et udtryk for fremmedhad".

 5. 51 min. siden

  Korrespondent: Lande enige om milliardfond til Ukraine

  I dag er forsvarsministre og højtstående repræsentanter fra 26 lande samlet til en donorkonference i København, hvor formålet er at styrke den langsigtede støtte til Ukraine.

  Konferencen afsluttes i eftermiddag med et pressemøde, hvor de endelige aftaler offentliggøres, men ifølge DR Nyheders forsvarskorrespondent Mads Korsager, er der efter første møde givet tilkendegivelser om økonomisk støtte til en fond på flere hundrede millioner euro, der skal bruges til indkøb af våben og ammunition på våbenmarkedet. En håndfuld lande har forpligtiget sig til at finde yderligere finansiering i nærmeste fremtid.

  - Man håber, at man med pengene kan langtidssikre forsyninger til Ukraine, ved at få gang i fabrikslinjer og produktion af våben og ammunition, så forsyningerne ikke kommer fra de enkelte landes egne forsvarslagre, der jo på et tidspunkt løber tør. Men før det kan ske, har man brug for at vise industrien, at der er finansiering, siger DR’s forsvarskorrespondent Mads Korsager.

 6. I dag kl. 13:22

  Skadelige fluorstoffer holder sig under grænseværdien i badevand

  PFAS findes mange steder i badevandet, men koncentrationerne ligger væsentligt under den vejledende grænseværdi.

  Sådan lyder konklusionen fra Miljøstyrelsen, der sammen med kommunerne har gennemgået 50 kyststrækninger og søer for de sundhedsskadelige flourstoffer.

  Der blev påvist indhold af PFAS under grænseværdien i 48 ud af 50 badevandsanalyser. I de sidste to prøver var der ikke påvist PFAS i et omfang, der kunne måles.

  Det var et fund af PFAS-stoffer i havvand ved Thyborøn i juni, der gav anledning til undersøgelsen.

  Til PFAS-gruppen hører det meget omtalte stof PFOS, som har været anvendt i slukningsskum på brandøvelsespladser landet over. I Korsør havde det den konsekvens, at flere medlemmer af det lokale kogræsselaug uvidende indtog stoffet, fordi deres køer havde græsset nær den tidligere brandøvelsesplads i byen.

 7. I dag kl. 13:16

  Ekstra optagelsesprøve i august skal samle unge op, som fortryder skolevalg

  Ansøgere, der efter skolestart fortryder et uddannelsesvalg, kan fremover deltage i en ekstra optagelsesprøve i slutningen af august.

  Det oplyser Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

  Den ekstra optagelsesprøve giver dem mulighed for at søge ind, selv efter at gymnasierne er startet op.

  Tiltaget gælder allerede fra dette skoleår, og den første af den nye type optagelsesprøver finder sted 25. august.

  - Med indførelsen af en fast optagelsesprøve i slutningen af august vil der ikke længere være behov for at afholde ekstraordinære optagelsesprøver, hedder det i meddelelsen fra ministeriet.

  Ændringen betyder, at der fremover vil være fem optagelsesprøver årligt. De ligger i slutningen af april, midten af juni, slutningen af juni, starten af august og slutningen af august.

 8. I dag kl. 12:59

  Voldsom skovbrand i Frankring sender 10.000 på flugt

  (Foto: THIBAUD MORITZ © Ritzau Scanpix)

  Mere end 1.000 brandfolk kæmper i øjeblikket mod et "monster" af en skovbrand i Frankrig.

  Det siger brandfolkenes repræsentant, Gregory Allione, til franske RTL ifølge BBC.

  Skovbranden, der raser i nærheden af byen Bordeaux i det sydvestlige Frankrig, har allerede ødelagt 7.000 hektar, flere hjem og sendt omkring 10.000 mennesker på flugt.

  Samtidig kæmper brandfolkene mod stærk vind og høje temperaturer, der hæmmer brandslukningsarbejdet.

  Flere europæiske lande har ligesom Frankring oplevet en bølge af dødelige skovbrande, udløst af rekordtemperaturer og tørke i løbet af sommeren. Mere end 1.000 dødsfald er blevet tilskrevet varmen i Portugal og Spanien.

 9. I dag kl. 12:54

  Venstre vil sende Barbara Bertelsen hjem omgående

  Barbara Bertelsen er departementschef i Statsministeriet. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

  Står det til Venstre, skal Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen sendes hjem omgående.

  Det fortæller partiets politiske ordfører Sophie Løhde til DR Nyheder.

  - I Venstre finder vi det naturligt, at Barbara Bertelsen og de øvrige topembedsmænd, der har fået en meget hård kritik fra minkkommissionen hjemsendes, mens sagen undersøges og behandles i det ansættelsesretlige system, siger Løhde.

  Bertelsen og ni andre topembedsmænd har ifølge Minkkommissionen, der kom med sin beretning lige inden sommerferien, begået så grove tjenesteforseelser, at der kan rejses en disciplinærsag mod dem.

  Regeringen har tidligere sagt, at den har behov for rådgivning af, hvad der er det rigtige at gøre. Den rådgivning vil komme fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

  Klokken 14.00 i dag skal statsminister Mette Frederiksen (S) stå skoleret for Folketingets granskningsudvalg, hvor hun skal redegøre for det videre forløb for de embedsmænd, som har fået kritik af Minkkommissionen.

 10. I dag kl. 12:41

  It-nedbrud udskyder operationer i Syddanmark

  Region Syddanmark oplever lige nu et større it-nedbrud på sine systemer, og det påvirker sygehuse over hele regionen.

  It-nedbruddet betyder, at regionen må udskyde operationer og andre aftaler, og derfor arbejder medarbejderne på regionens sygehuse lige nu uden om it-systemerne. Det er derfor fortsat muligt at behandle alle akutte patienter.

  Region Syddanmark oplyser, at man ikke ved, hvad nedbruddet skyldes, og hvornår det er løst.

 11. I dag kl. 12:33

  Jernbanenet gennem Himalaya-bjergene skal forbinde Kina og Nepal

  Verdens højeste bjerg, Mount Everest er en del af bjergkæden Himalaya, der ligger i Asien. (Foto: MONIKA DEUPALA © Ritzau Scanpix)

  Lige nu ligner Himalaya-bjergkæden sig selv med sne på toppen og højtliggende søer mellem nogle af verdens højeste bjerge, men i fremtiden kan der meget vel køre tog gennem bjergkæden.

  Kina og Nepal er nemlig blevet enige om at bygge et jernbanenetværk, der forbinder de to lande. Det skriver Reuters.

  En talsmand for det kinesiske udenrigsministerium siger, at de i løbet af året vil sende eksperter til området for at foretage undersøgelser af Himalaya-bjergkæden, der løber langs grænsen til de to lande.

  Samarbejdet mellem Kina og Nepal blev udvidet, efter at den kinesiske præsident, Xi Jinping, besøgte Nepal i 2019.

  Jernbanenettet over Himalaya er en del af Kinas ambitiøse Bælte- og Vejinitiativ, også kendt som Silkevejen for det 21. århundrede.

 12. I dag kl. 12:14

  Brøndby-fan varetægtsfængslet for at tvinge trøjerne af FCK-fans i tog

  Søndagens superligakamp mellem Brøndby og FCK endte med en sigtelse for tre røverier af FCK-tøj for en af Brøndbys tilhængere, og nu har en dommer ved Københavns Byret valgt at varetægtsfængsle manden.

  Det er netop kommet frem ved et grundlovsforhør ved Københavns Byret.

  Her erkendte den 25-årige Brøndby-tilhænger sig skyldig i ulovlig tvang ved at have tvunget tre ofre til at udlevere to FCK-trøjer og ét FCK-halstørklæde i S-toget, men han afviste, at der skulle være tale om røveri.

  Derfor kom fængslingen som lidt af et chok for den 25-årige.

  - Hvad? Skal jeg varetægtsfængsles? Jeg har samarbejdet hele vejen, lød det ifølge Ritzau fra den 25-årige efter dommerens kendelse.

  Dommeren afviste at fængsle manden for røveri, som der er rejst sigtelse for. Han blev i stedet fængslet for ulovlig tvang. Han er foreløbig varetægtsfængslet i 20 dage.

 13. I dag kl. 11:43

  Sigtet Brøndby-fan: Der blev råbt 'god tur hjem', og så blev jeg sur

  Den 25-årige Brøndby-tilhænger, der er sigtet for tre røverier af FCK-tøj efter søndagens superligakamp, nægter sig skyldig.

  Det er netop kommet frem ved et grundlovsforhør ved Københavns Byret.

  Han erkender sig skyldig i ulovlig tvang ved at have tvunget tre ofre til at udlevere to FCK-trøjer og ét FCK-halstørklæde til ham i S-toget mellem Københavns Hovedbanegård og Køge.

  Men han afviser, at der skulle være tale om røveri.

  Den 25-årige, der er beskyttet af et navneforbud, siger, at han er BIF-tilhænger, og at han typisk ser holdets kampe én gang om måneden.

  Om episoderne i søndags forklarer han, at han var irriteret over 1-4-nederlaget til FCK, og der var dårlig stemning mellem de to fangrupperinger i S-toget.

  - Jeg var sur og ophidset over, at vi havde tabt, og så var der en, der råbte "god tur hjem", og så blev jeg sur.

  - Jeg tager halstørklædet af ham, men jeg rørte ham ikke. Han havde et smøret smil, men jeg ved godt, at det ikke undskylder det.

  Mandens forsvarer fortæller, at han siden hændelserne, som delvist er blevet offenttligjort på sociale medier, har modtaget mellem 20-30 dødstrusler.

  Anklagemyndigheden kræver manden varetægtfængslet.

 14. I dag kl. 11:26

  Kommuner forbereder sig på stor regning for vejsalt til vinter

  Prisen på vejsalt stiger voldsomt i øjeblikket, og derfor må kommunerne forberede sig på ekstra udgifter, når det igen bliver koldt.

  Den gennemsnitlige pris for vejsalt ventes ifølge Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) at blive 29 procent højere end normalt.

  I Skive Kommune bruger man på en normal vinter cirka 3.000 ton vejsalt, og her vil prisstigningerne resultere i en ekstraregning på en halv million kroner, lyder prognosen.

  Det betyder ikke, at kommunen vil bruge mindre salt, lyder det fra fungerende borgmester for Konservative i Skive Kommune Mogens Birkelund, der ikke vil gå på kompromis med sikkerheden.

  Til gengæld betyder det, at der bliver færre penge til for eksempel forbedringer på skoler og andre ting, siger han.

 15. I dag kl. 11:12

  Zelenskyj advarer om ny atomkatastrofedonorkonference i København

  Ukaines præsident indledte sin tale ved en international konference for Ukraine på Christiansborg med at tale om atomulykken i Tjernobyl i 1986.

  En sådan katastrofe kan ske igen, mener han og henviser til et atomkraftværket i Zaporizjzja i Ukraine, som ligger i krigszonen og har været genstand for kampe i den seneste uge.

  - Vi må sammen beskytte Europa imod denne trussel, siger Volodymyr Zelenskyj over videolink ved åbning af international konference om støtte til Ukraine på Christiansborg.

  Det skriver Ritzau.

  I talen kaldte den ukrainske præsident endnu en gang Rusland for en terrorstat og efterlyste mere hjælp til våben, ammunition og finansiel støtte.

  - Vi må have så meget ammunition, som der er brug for, sagde han.

 16. I dag kl. 11:08

  Justitsministeren vil se på, om bøller på fodboldstadions kan straffes hårdere

  Det gik voldsomt for sig blandt fansene, da FC København og Brøndby IF søndag spillede superligakamp mod hinanden i Parken. FCK vandt kampen 4-1 (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

  - Vi skal gøre, hvad vi kan for at få slået ned på den ene procent, som bruger fodbolden som kulisse til at begå vold.

  Det siger justitsminister Mattias Tesfaye (S) efter nye fodbolduroligheder i forbindelse med superligakampen mellem Brøndby IF og FC København i weekenden.

  Han vil nu samle aktører fra fodboldmiljøet for at se nærmere på, om hooligans kan straffes hårdere, når de laver ballade i forbindelse med en kamp.

  Ministeren overvejer, om det for eksempel skal være nemmere at komme i hooliganregisteret, hvor bestemte personer får forment adgang til stadion, og om der skal strengere straffe til for de personer, som står i registeret.

  - Jeg står ikke med et færdigt lovkatalog, men nu må vi lytte til alle de mennesker, der har forstand på, hvad der foregår her, siger Tesfaye.

 17. I dag kl. 11:01

  Tidligere regnskabschef i grønlandske KNI er mistænkt for svindel i millionklassen

  En tidligere regnskabschef i det statsejede grønlandske selskab KNI er mistænkt for at have svindlet for 5,4 millioner kroner over en årrække.

  Det kom frem på selskabets generalforsamling i går, skriver det grønlandske medie KNR.

  Regnskabschefen skulle i flere tilfælde have formået at få administrationen i KNI til at udbetale uberettigede beløb til ham, fortæller KNI-direktør Jeppe Jensen ifølge Ritzau.

  Direktøren vil ikke sige, hvor længe svindlen skulle være foregået. Det er en politisag, pointerer han.

  Sagen har i første omgang været for Kredsretten, der gav KNI medhold, men regnskabschefen ankede dommen, som derfor skal afgøres i Landsretten.

 18. I dag kl. 10:24

  FN's Sikkerhedsråd holder ekstraordinært møde om atomkraftværket i Zaporizjza

  FN's Sikkerhedsråd ventes i aften klokken 21 at holde et ekstraordinært møde om krisen ved atomkraftværket i Zaporizjzja i Ukraine.

  Her vil rådet blandt andet blive briefet om situationen omkring kraftværket, som pt. er under russisk kontrol, af generaldirektøren for Det Internationale Atomenergi Agentur (IAEA), Rafael Mariano Grossi.

  Mødet finder sted, efter angreb og kampe omkring værket i weekenden og starten af ugen skabte stor bekymring for en potentiel atomkatastrofe.

  Atomkraftværket i Zaporizjzja er et af Europas største og har seks reaktorer.

 19. I dag kl. 10:20

  Tidligere nøglefigur i Dansk Folkeparti slutter sig til Inger Støjberg

  En række tidligere DF-politikere har sagt farvel til partiet og er enten gået over på Inger Støjbergs side eller har luftet tanken om at gøre det.

  Og nu har en af DF's tidligere nøglemedarbejdere valgt at tilslutte sig Støjbergs parti, Danmarksdemokraterne.

  Der er tale om den tidligere partisekretær Steen Thomsen, der er blevet ansat hos Støjberg. Det siger han til Politiken.

  Han stoppede i DF i marts.

 20. I dag kl. 10:18

  Cathrine Laudrup-Dufour takker danskerne for støtten ved VM i dressur

  En guldmedalje og to sølvmedaljer blev det til. Men Cathrine Laudrup-Dufour ville ønske, at hun kunne have givet danskerne noget mere.

  For støtten på hjemmebanen ved VM i ridesport i Herning har været helt vild, og den fortjente et maksimum antal point, understreger den 30-årige dressurrytter.

  - Kæmpestort tak. Det har været en drøm, som er gået i opfyldelse. Jeg havde håbet, jeg kunne give jer tre guldmedaljer, men tusind tak, siger Cathrine Laudrup-Dufour til DR Sporten.

  Onsdag aften nappede hun en sølvmedalje i disciplinen Grand Prix freestyle. Det bragte Danmark op på seks medaljer i alt ved VM.

  Mandag fik Sheena Bendixsen bronze i voltigering, onsdag vandt Katrine Kristensen guld i paradressur, og senere samme dag nappede Danmark sølv for hold i voltigering.

 21. I dag kl. 10:06

  Ryanairs ultrabillige billetter droppes på grund af høje udgifter til brændstof

  En tur til London for ti pund svarende til 88 kroner. Sådan en pris er fortid hos Ryanair, for tiden med flybilletter til næsten ingen penge er forbi, siger luftfartsselskabets chef, Michael O'Leary, til BBC.

  Årsagen er ifølge O'Leary de stigende priser på brændstof.

  - Jeg tror ikke, du vil se sådanne priser de kommende år, siger han til det britiske medie.

  I maj måned blev det offentliggjort, at lavprisselskabet havde tabt 2,6 milliarder kroner i det seneste regnskabsår på blandt andet flybrændstof.

  Udgifterne var så store, at en tredobling af deres omsætning i forhold til samme periode året før stadig ikke var nok til, at indtægterne overgik udgifterne.

 22. I dag kl. 09:51

  Største danske donation af værnemidler på vej til Ukraine

  Seks lastbiler har allerede forladt landet, og snart bliver omkring 20 flere sendt afsted. Med sig har de 750 paller med værnemidler.

  Det er den hidtil største donation af værnemidler fra Danmark, der er på vej mod Ukraine.

  De ukrainske myndigheder har gennem EU's kriseberedskab (ERCC) anmodet Danmark om at bistå med værnemidler, skriver Styrelsen for Forsyningsikkerhed i en pressemeddelelse.

  Danmark donerer omkring 3,1 millioner mundbind, 0,6 millioner kitler, 7,2 millioner handsker, 10.000 liter håndsprit og 40.000 visirer til Ukraine.

  Der er tale om værnemidler, som er i overskud på det nationale beredskabslager. Donationen påvirker derfor ikke det danske beredskab.

 23. I dag kl. 09:30

  Politiet: Mand truede sig til flere FCK-trøjer i S-toget

  Siden i søndags er en video blevet delt vidt og bredt på de sociale medier. På videoen truer en mand iført Brøndby-trøje en anden mand til at aflevere sin FCK-trøje i S-toget.

  Men det er ikke den eneste FCK-trøje, manden tog med sig fra toget. Den 25-årige Brøndbyfan er sigtet for i tre tilfælde at have frataget FC København-trøjer fra passagerer i S-toget i søndags.

  Manden er sigtet for røveri og bliver stillet for en dommer med krav om varetægtsfængsling senere i dag, oplyser Københavns Politi på Twitter.

  Den sigtede meldte sig selv i går eftermiddags, hvor han blev anholdt.

 24. I dag kl. 08:58

  Ventetiden på at komme til psykiater hamrer i vejret

  Knap 63 uger. Så lang er ventetiden lige nu på at komme til praktiserende psykiater. Og den fortsætter med at stige.

  Det viser nye tal, som DR har trukket fra sundhed.dk - og tendensen er ikke ny.

  I 2018 var den gennemsnitlige ventetid 23,6 uger. I 2021 sprang den til 37,4 uger. Og lige nu - cirka et halvt år inde i 2022 - er den gennemsnitlige ventetid over et år.

  Landsforeningen Sind, der er talerør for folk med psykiske lidelser og deres pårørende, kalder de lange ventelister "tragiske".

  - Det er en alt for lang ventetid. Imens folk går og venter på at komme til psykiater, går deres liv i stå. Det er ikke kun det menneske, der bliver syg, det går udover. Det er hele familier, siger Sinds formand, Mia Kristina Hansen.

 25. I dag kl. 08:40

  Ed Sheeran, Smukfest og feriefolk sørgede for trafikrekord over Storebælt

  116.000 køretøjer krydsede Storebæltsbroen i sidste weekend.

  Og det er rekordmange, hvorfor weekenden nu er den største rejseweekend nogenside.

  Årsagen til de mange biler på broen er en kombination af Ed Sheerans koncerter i København, Smukfest og de mange danskere, der vendte hjem fra sommerferie i weekenden.

  - Vi har klart kunnet mærke, at det har været en oplevelsesrig weekend for danskerne. Søndag sætter givetvis også rekord grundet de mange nye efterskoleelever, som i tætpakkede biler med cykler bagpå skulle afleveres af deres forældre inden skolestart mandag, siger Jens Kjær Nielsen, chef for betalingsanlægget, i en pressemeddelelse.

 26. I dag kl. 08:30

  Første skib fra Ukraine lægger til i Tyrkiet

  Fragtskibet Razoni er et af de første skibe fra Ukraine, der er ankommet til Tyrkiet. (Foto: MEHMET CALISKAN © Ritzau Scanpix)

  26.000 ton majs er nu nået vejen frem til Tyrkiet.

  Det er en del af lasten på de første fragtskibe, der forlod Ukraine som led i aftalen mellem Rusland, Ukraine, Tyrkiet og FN. Det skriver The Guardian.

  Fragtskibet Razoni forlod havnen i Odesa 1. august og skulle have lagt til i Tripoli i Libanon sidste weekend. Men den fem måneder lange forsinkelse fik den libanesiske køber til at afvise at tage imod forsendelsen.

  Skibet har derfor ligget for anker ud for den tyrkiske middelhavsby Mersin de seneste dage, men er nu sejlet i havn.

  Ifølge mellemøstlige medier har man nu fundet en ny, tyrkisk køber af lasten, som nu vil blive losset på havnen i Mersin.

 27. I dag kl. 08:20

  SF holder sommergruppemøde og stiller krav om naturlov og bedre trivsel hos børn og unge

  SF holder i dag sommergruppemøde og præsenterer i den forbindelse 16 krav til den næste regering.

  - Jeg synes, danskerne skal vide, hvad de forskellige partier virkelig ønsker at gøre med regeringsmagten, siger partiets formand, Pia Olsen Dyhr, forud for sommergruppemødet.

  Blandt andet kræver partiet en bindende biodiversitetslov, der skal sikre mere natur. Og så vil SF have et ministerium, som skal tage sig af mistrivsel blandt børn og unge.

  Pia Olsen Dyhr præsenterer de 16 forhandlingskrav på partiets sommergruppemøde i Karrebæksminde senere i dag. Det er med partiformandens egne ord "klassisk SF" og består af allerede kendte mærkesager.

 28. I dag kl. 08:10

  Region Syddanmark tilbyder nu vaccine mod abekopper

  Region Syddanmark begynder nu at vaccinere mod sygdommen abekopper.

  Det skriver regionen på sin hjemmeside.

  Her opfordrer man mænd, der har sex med andre mænd, til at finde en tid til en vaccine. Især dem, der har flere og skiftende partnere. Er der kvinder eller transkønnede i netværket opfordres de også til at få de to stik, som vaccinen kræver.

  Sundhedsstyrelsen valgte at udvide målgruppen i tirsdags, så det ikke kun er nære kontakter til smittede, som tilbydes vaccinen.

  Det er tre uger siden, at Verdenssundhedsorganisationen WHO erklærede sygdommen for en "global sundhedskrise". Indtil nu er der registreret 120 tilfælde af abekopper i Danmark.

  Også Region Nordjylland begynder nu at vaccinere mod abekopper, oplyses det her til morgen.

  Artiklen er opdateret med information om Region Nordjyllands vaccinetilbud.

 29. I dag kl. 08:01

  Satellitbilleder viser tilsyneladende store ødelæggelser på luftbase på Krim

  Satellitbilleder taget, før og efter flere voldsomme eksplosioner tirsdag fandt sted på en militær luftbase på den russisk-annekterede Krim-halvø, viser tilsyneladende store ødelæggelser.

  Billederne er taget af amerikanske Planet Labs, som overvåger hundredvis af satellitoptagelser over Ukraine. Det skriver BBC.

  De viser flere nedbrændte områder omkring basen, og hvad der ser ud til at være flere beskadigede fly. Ifølge det britiske medie er billederne den første uafhængige bekræftelse af skaderne på luftbasen.

 30. I dag kl. 07:51

  Dansk EM-stjerne glæder sig til tempofyldt fodbold i England

  Mikkel Damsgaard forventer at få bedre muligheder for at boltre sig fremad på banen i England end i Italien. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

  I går blev den danske landsholdsspiller Mikkel Damsgaard præsenteret i engelske Brentford.

  Dermed er han fortid i Sampdoria, som spiller i Italiens bedste række. I et interview med sin nye klub fortæller den 22-årige dansker, der brød igennem ved EM i 2021, at han havde sine udfordringer med det italienske fokus på et "disciplineret og hårdt forsvar".

  - Spillet er ikke så åbent, som man ser mere her (i England, red.). Tempoet her er hurtigere, men det er også mere åbent. I Italien er det mere disciplineret, og forsvarsspillerne er meget mere disciplinerede, siger Damsgaard.

  Med det sagt har danskeren lært meget af sine to år i Seria A for Sampdoria.

  - Jeg er vokset meget defensivt, og jeg har også udviklet mig offensivt. Man er nødt til at gøre nogle anderledes ting, når man møder forskellige forsvarsspillere. Defensivt har jeg lært meget, fortæller han.

  Landsholdsspilleren har underskrevet en aftale med Brentford frem til sommeren 2027.

 31. I dag kl. 07:40

  Flere små festivaler begynder i dag

  Sommerens festivalprogram er slet ikke slut.

  I dag begynder hele tre af de små, hyggelige festivaler.

  Det er blandt andet Avernax Festival, der løber af stablen på Avernakø i det sydfynske øhav.

  Festivalen har et all-inclusive-koncept med fri fadøl og fællesspisning.

  Festivalsgæsterne kan høre blandt andre The Savage Rose og Nikolaj Nørlund.

  Københavns nye tre dages musikfestival AiaSound begynder også i dag og varer til og med den 13. august.

  AiaSound har et urbant miljø, og kunstnere som Tiestö, Tyga, Steve Aioki, Tobias Rahim, Hans Philip og Sivas optræder.

  I Sønderjylland starter Schackenborg Musikfest, som har fokus på klassisk musik. 13 komponister og 14 kunstnere, herunder Nicolas Alstaedt, Alexander Lonquich & Mojca Erdmann, spiller på festivalen.

 32. I dag kl. 07:34

  Vaccineproducent er bekymret over opsplitning af doser mod abekopper

  Flere lande oplever lige nu mangel på vacciner mod abekopper, og for at sikre sig nok vacciner mod sygdommen har den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, nu valgt at give grønt lys til at dele vaccinerne op i flere doser.

  Men den beslutning vækker bekymring hos den danske vaccineproducent Bavarian Nordic. Det skriver avisen The Washington Post ifølge Ritzau.

  I Storbritannien har man valgt at vaccinere med kun et enkelt stik, og den strategi får opbakning fra Paul Chaplin, der er administrerende direktør for Bavarian Nordic.

  - Hvis lande beslutter sig for at give ét skud nu, har de lang tid til at tilbyde boosteren og stadig opnå den samme holdbarhedsfordel. Der er masser af data til at understøtte ét skud, sagde Chaplin i juli til Science.

  Herhjemme er der også mangel på vacciner mod abekopper.

 33. I dag kl. 07:20

  I dag skal Mette Frederiksen forklare, hvad der skal ske med embedsmænd i minksagen

  Regeringen har bedt om rådgivning fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen i forhold til, hvad der skal ske med embedsmændene. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

  Statsminister Mette Frederiksen (S) møder i dag op til et lukket møde i Granskningsudvalget i Folketinget.

  På mødet skal statsministeren blandt andet svare på, hvorfor ti ledende embedsmænd ikke blev hjemsendt, selv om de blev udsat for hård kritik i Minkkommissionens rapport.

  - Derfor er Mette Frederiksen selvfølgelig nødt til nu at svare på, hvad der skal ske i forhold til de højtstående embedsmænd, siger Sophie Løhde (V), der er formand for Granskningsudvalget.

  - Minkkommissionen har meget tydeligt konkluderet, at der er begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige drager dem til ansvar, siger hun.

 34. I dag kl. 06:40

  I dag starter det varme sommervejr

  Blå himmel over bondens guld. Lyngå. (Foto: Tove Skipper © DR Brugerbillede © DR)

  Du skal huske vand, solcreme og solbriller både i dag og de næste mange dage frem.

  Et højtryk stabiliserer nemlig vejret i Danmark de næste mange dage, og tørt og solrigt vejr med temperaturer mellem 23 og 28 grader i dag. Lokalt kan temperaturen nå 30 grader, og nogle steder langs Vestkysten må man nøjes med cirka 20 grader.

  Svag til jævn vind fra vestlige retninger. DMI har desuden udvidet deres forvarsel om hedebølge til at omfatte en større del af landet, og helt ind til mandag aften.

  Det betyder, vi kan forvente temperaturer på 28 grader alle dage indtil da.

 35. I dag kl. 06:27

  Formodet fjerde medlem af IS-torturcelle er blevet anholdt i Storbritannien

  En mand, som menes at være det fjerde medlem af en Islamisk Stat-celle af torturbødler ved navn "The Beatles", er blevet anholdt i Storbritannien efter anklager om terror.

  Den 38-årige Aine Davis blev ifølge BBC anholdt onsdag aften efter at være ankommet til lufthavnen i Luton fra Tyrkiet, hvor han netop havde afsonet en dom på syv et halvt års fængsel for at være medlem af IS.

  Ifølge BBC blev Davis anholdt for have overtrådt en antiterrorlov fra 2000 og for at være i besiddelse af genstande til terrorformål.

  Under retssagen nægtede han at være en del af "The Beatles"-cellen, som fik sit tilnavn efter det berømte rockband fra Liverpool på grund af de fire medlemmers britiske accent.

  Også den danske freelancefotograf Daniel Rye, der blev holdt som gidsel hos Islamisk Stat i Syrien, har efter han blev frigivet i 2014 fortalt om fangevogtere, som de døbte "The Beatles".

 36. I dag kl. 06:01

  Nordkoreas leder erklærer coronavirus for nedkæmpet

  I Nordkorea bliver alle coronarestriktioner nu beordret ophævet. Det sker fordi landets leder Kim Jong-un har erklæret coronavirusset for nedkæmpet.

  Det meddeler Nordkoreas statslige nyhedsbureau KCNA, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Siden 29. juli er der ikke registreret nye smittetilfælde i Nordkorea, hvor det officielle dødstal lyder på 79 ud af en befolkning på cirka 26 millioner.

  Kim Jong-un betegner det beskedne antal døde som et "uhørt mirakel", rapporterer KCNA.

  I nabolandet Sydkorea med omkring 52 millioner indbyggere, er der registreret over 25.000 dødsfald. Det viser en aktuel opgørelse fra statistiksiden Worldometer.

  Eksperter har derfor udtrykt skepsis overfor det lukkede lands opgørelse, som ifølge dem ikke tegner det fulde billede.

  Det vakte også forundring, at Nordkorea i modsætning til stort set samtlige andre lande i verden ikke havde registreret så meget som et eneste smittetilfælde før 12. maj 2022.

 37. I dag kl. 05:44

  Ukraines præsident holder åbningstale ved dansk konference

  Senere i dag afholdes en donorkonference om den videre støtte til Ukraine, og det er en prominent gæst, der er åbningstaler ved konferencen.

  Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, vil nemlig indlede konferencen fra en videoforbindelse fra den ukrainske hovedstad Kyiv. Det oplyser forsvarsminister Morten Bødskov til Ritzau.

  Morten Bødskov mener, at det "betyder alt" for donorkonferencen, at præsidenten deltager.

  - Det er en meget stor ære for Danmark og for os, der deltager i konferencen, at han vil bruge sin tid midt i en krig på at åbne vores konference og være i dialog med os om det, der er det vigtige, siger han.

  Donorkonferencen afholdes på Christiansborg. Danmark er vært sammen med Storbritannien og Ukraine.

 38. I dag kl. 05:25

  Næsten alle 7-Eleven-butikker er genåbnet efter hackerangreb

  Efter et hackerangreb tvang samtlige af 7-Elevens butikker i Danmark til at lukke, er næsten alle butikker nu tilbage til stabil drift med hjælp fra et backupsystem.

  Det oplyser butikskæden til Ritzau.

  Ifølge 7-Eleven er cirka 169 butikker nu tilbage til normal drift, og i mange af butikkerne kan du igen betale med betalingskort.

  - Vi forventer, at alle butikker uden for togstationer kan tage imod alle Visa, Mastercard og Dankort i løbet af i morgen formiddag og alle butikker på togstationer i løbet af ugen, skriver kæden til Ritzau.

  Butikskæden blev mandag ramt af et hackerangreb. Det medførte, at samtlige butikker lukkede. 7-Eleven har oplyst, at hackerangrebet er et såkaldt ransomwareangreb.

 39. I går kl. 23:53

  Malis regering: 42 soldater dræbt i IS-angreb

  Ifølge Malis regering er 42 soldater blevet dræbt i et angreb, som man mener, at Islamisk Stats vestafrikanske sektion er ansvarlig for. Det skriver Reuters.

  De 42 soldater blev dræbt søndag nær ved byen Tessit. Tidligere har regeringen opgjort dødstallet til 17, men nu er det blevet væsentligt opjusteret.

  Ved den seneste folketælling i 2019 boede der 19 millioner mennesker i Mali, hvor Assimi Goita for to år siden tog magten ved et militærkup.

 40. I går kl. 23:41

  Millioner vil se Toy Story og Star Wars: Kunderne strømmer til Disneys streamingtjeneste

  Streamingtjenesten Disney+ får stadig flere kunder i nettet. Ved udgangen af det seneste kvartal er man nu oppe på 152,1 millioner abonnementer på verdensplan.

  Det svarer til en stigning på 31 procent, hvis man sammenligner med det samme kvartal sidste år.

  Det fremgår af Walt Disney-koncernens kvartalsregnskab, der er blevet offentliggjort her til aften.

  Konkurrenten Netflix har en kurve, der peger den moddsatte vej. Således har man den seneste kvartal mistet omkring en million kunder. Til gengæld er man stadig størst med knap 221 millioner streaming-abonnenter verden over.

 41. I går kl. 23:23

  30-årig mand død efter motorcykelpåkørsel

  En 30-årig bornholmsk fodgænger er nu død af de skader, som han pådrog sig, da han blev påkørt af en 23-årig motorcyklist for halvanden uge siden, lørdag den 30. juli, ved Aakirkeby på Bornholm.

  Det oplyser vagthavende ved Bornholms Politi, Anders Knudsen, til Ritzau.

  Begge de involverede mænd kommer fra Bornholm.

  Den 23-årige motorcyklist blev allerede dagen efter ulykken meldt udenfor livsfare.

  Der er ikke taget stilling til, om der vil blive rejst en sigtelse mod ham.

 42. I går kl. 23:21

  85-årige Berlusconi vil stille op til italiensk parlamentsvalg

  Silvio Berlusconi vil igen vælges til det italienske parlament. (Foto: REMO CASILLI © Ritzau Scanpix)

  Italiens tidligere premierminister Silvio Berlusconi vil stille op til det kommende parlamentsvalg den 25. september.

  Den 85-årige Berlusconi, der er leder af det højrepopulistiske parti Forza Italia, siger ifølge det tyske nyhedsbureau dpa i et radiointerview, at han er blevet opfordret af så mange mennesker til at stille op, at han vil gøre det.

  Berlusconi har tidligere været premierminister i omkring ni år fordelt på tre omgange imellem 1994 og 2011.

  Han var i mange år italiensk parlamentsmedlem, indtil han i 2013 blev valgt ind i senatet, men senere samme år blev han smidt ud på grund af en dom for skattesvindel.

  Siden 2019 har Berlusconi været medlem af Europa-Parlamentet.

  Forza Italia indgår ved valget i en alliance med de to stærkt højreorienterede partier, Fratelli d'Italia (Italiens Brødre) og Liga.

 43. I går kl. 23:09

  Real Madrid besejrer Lindstrøm og Frankfurt i Super Cuppen

  Real Madrids David Alaba gjorde det til 1-0 mod Frankfurt. (Foto: JAVIER Soriano © Ritzau Scanpix)

  Champions League-vinderen Real Madrid havde ikke de store problemer med at sparke sæsonen i gang med en titel i den europæiske Super Cup onsdag.

  Den spanske storklub var et niveau over Jesper Lindstrøm og Eintracht Frankfurt, sidste sæsons Europa League-vindere, og vandt komfortabelt 2-0 med en scoring i hver halvleg.

  Real Madrid var dominerende i spillet fra start, men tyskerne kom også frem til nogle pæne chancer. Faktisk var det Lindstrøms hold, der var tæt på at tage føringen efter lidt over et kvarters spil.

  Men derefter tog Real Madrid over og bragte sig foran med en scoring af David Alaba.

  I anden halvleg var det Karim Benzema, der bragte spanierne yderligere foran med 2-0, hvorefter kampen var afgjort.

  /ritzau/

 44. I går kl. 22:55

  Iran afviser beskyldninger om forsøg på at snigmyrde Bolton

  USA har rejst tiltale mod en iransk statsborger, som man mener, er en del af Den Iranske Revolutionsgarde, og som man har tiltalt for at ville forsøge at få den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton dræbt.

  Drabet på Bolton skulle være en hævn for, at amerikanerne i et droneangreb i januar 2020 dræbte Qassem Soleimi, der var kommandør i Irans Islamiske Revolutionsgarde.

  Men ifølge Irans udenrigsministerium er der ikke hold i de amerikanske anklager, som man betegner som 'grundløse'.

  - Iran advarer på det stærkeste mod enhvert anslag mod iranske statsborgere på baggrund af disse latterlige og grundløse beskyldninger, siger talsmanden Nasser Kanaani ifølge Reuters til iranske statsmedier.

 45. I går kl. 22:51

  Cathrine Laudrup-Dufour vinder VM-sølv i dressur

  Medaljen blev Cathrine Laudrup-Dufours tredje ved VM i Herning. (Foto: FRISO GENTSCH © Friso Gentsch/picture-alliance/dpa/AP Images)

  Det var lige ved og næsten for Cathrine Laudrup-Dufour onsdag aften.

  Danskeren vandt VM-sølv med hesten Vamos Amigos i dressurdisciplinen Kür, som er en Grand Prix freestyle til musik.

  Den danske ekvipage red sammen ellers et næsten perfekt ridt og fik scoren 89,411. En fejl i begyndelsen viste sig at være afgørende.

  Men desværre var englænderen Charlotte Fry og hesten Glamourdale overlegne, da de fik en score på hele 90,654.

  Cathrine Laudrup-Dufour kan dog glæde sig over et medaljehattrick ved VM i Herning. Søndag vandt de danske dressurryttere guld i holdkonkurrencen, og mandag tog Laudrup-Dufour sølv ved disciplinen Grand Prix Speciale.

 46. I går kl. 22:30

  Bødskov: Danmark vil støtte Ukraines hær med 820 millioner kroner

  Repræsentanter fra mere end 20 lande samles i morgen til en konference i København, om hvordan de vil sikre den langsigtede støtte til Ukraines krig mod Rusland.

  Fra dansk side vil Mette Frederiksen love, at Danmark vil støtte Ukraine for 820 millioner kroner. Pengene skal bruges på våben og træning af den ukrainske hær.

  - Det betyder, at det samlede danske bidrag til støtte til Ukraine nu er over 3 mia. kr. siden Putins brutale overfald på Ukraine 24. februar, siger forsvarsministeren.

  Den danske regering er vært for konferencen #CopenhagenUkraine sammen med den ukrainske forsvarsminister, Oleksii Reznikov, og den britiske forsvarsminister, Ben Wallance.

  En del af de mange millioner er afsat til en træningsindsats af tusinder af soldater fra den ukrainske hær, der finder sted i Storbritannien i løbet af de kommende måneder. Det drejer sig specifikt om 100 millioner kroner.

 47. I går kl. 22:12

  Poliovirus i kloakfund: Nu skal Londons børn vaccineres

  Der er konstateret poliovirus i prøver fra kloakker i London. Derfor bliver børn mellem et og ni år nu tilbudt en ekstra dosis poliovaccine, skriver CNN.

  - Det vil sikre et højt beskyttelsesniveau i forhold til lammelse, og det vil hjælpe til at begrænse den videre spredning af virus, lyder det fra Det Britiske Sundhedssikkerhedsagentur.

  Der er omkring en million børn i den alder i London-området ifølge den seneste opgørelse fra Det Britiske Kontor for Nationale Statistikker.

  Myndighederne understreger, at vaccinerne er en forebyggende foranstaltning, og at man ikke har konstateret nogle poliotilfælde.

  - Men vi ved, at de områder i London, hvor poliovirus bliver overført, har den laveste vaccineudbredelse, siger epidemiolog Vanessa Saliba.

  Polio kan ikke kureres, og derfor er det afgørende at være vaccineret. Omkring en ud af 200 smittede vil udvikle alvorlige symptomer, såsom hjernebetændelse, rygmarvsbetændelse og lammelse.

 48. I går kl. 20:51

  FCK-fan blev fratvunget sin trøje: Nu har gerningsmanden meldt sig til politiet

  Ingen kan efterhånden være i tvivl om, at det gik vildt for sig, før, under og efter F.C. København og Brøndby IF's opgør i Parken i søndags, der som bekendt endte med en hjemmesejr til FCK på 4-1.

  Blandt andet var der en episode, der har fået meget opmærksomhed på sociale medier, hvor en mand iført Brøndby-trøje tvang en ung FCK-fan til at tage sin FCK-trøje af i et tog.

  Københavns Politi har tidligere meddelt, at man betragter det som røveri.

  På Twitter oplyser Københavns Politi her til aften, at gerningsmanden har meldt sig selv.

  Han bliver nu sigtet og klargøres til fremstilling i grundlovsforhør i morgen, oplyser Københavns Politi.

 49. I går kl. 20:27

  Spanier ekspederer Holger Rune ud af turnering med æg

  Holger Rune er ude af National Bank Open Montreal i Canada. (Foto: Minas Panagiotakis © Ritzau Scanpix)

  Danske Holger Rune mødte onsdag aften sin overmand i form af spanske Pablo Currena Busta, da han tabte med overbevisende 6-0, 6-3 i ATP 1000-turneringen i Montreal, Canada.

  Danskeren fandt aldrig rigtigt rytmen, og den erfarne spanier så gennem hele kampen ud til at være i fuld kontrol over opgøret.

  Selvom Pablo Currena Busta blot ligger tre placeringer over Holger Rune på verdensranglisten, var der i dag stor kvalitetsforskel på de to spillere.

  Det var især de uprovokerede fejl, som gjorde kampen svær for Rune, der kunne notere sig for 20 af slagsen mod spanierens otte.

  Danskeren havde ellers spillet sig flot videre fra første runde, hvor han slog italieneren Fabio Fognini med 6-3, 7-5, men dagens modstander var bare et niveau over Rune.

  Carreno Busta skal i næste runde møde vinderen af opgøret mellem Jannik Sinner og Adrian Mannarino.

 50. I går kl. 19:57

  Wien dropper julelysene i år for at spare på strømmen

  Der er godt nok stadig over fire måneder til jul, men i Østrig er de tidligt på den og meddeler, at de skruer ned for julelysene i år.

  Ringstraße, der normalt lyses op i mørket, bliver i år uden julelys, siger Roberta Kraft, en talskvinde fra hovedstaden, til AFP.

  Samtidig vil lysene på det faste julemarked foran Rådhuset i Wien kun være tændt om natten og ikke ved skumringstid som tidligere år.

  - Det betyder, at de bliver tændt omkring en time senere, sagde talskvinden.

  I fredags oplyste Østrigs energistyrelse, at elprisindekset er steget med 256 pct. det seneste år. Det betyder, at strømmen koster 3.5 gange så meget som i august sidste år, skriver AFP.

  Wiens storslåede jul- og nytårsfejring er et vigtigt trækplaster for turistindustrien.

  I 2019, den sidste jul før pandemien, besøgte over fire millioner mennesker julemarkederne i byen.

  Normalt lyses pladsen foran Rådhuset i Wien op, når der er julemarked. I år bliver det en mere afdæmpet affære. (Foto: Joe Klamar © AFP or licensors)

Mere fra dr.dk