Seneste Nyt

Søfartsstyrelsen advarer om gaslækage sydøst for Bornholm

Der er observeret en gaslækage sydøst for Bornholm. Det fremgår lige nu af en navigationsadvarsel, som Søfartsstyrelsen står bag.

Her fremgår det, at lækagen udgør en fare for skibstrafikken, lyder det.

Lækagen er sket ved Nord Stream 2's rute og kommer umiddelbart efter en melding om, at trykket i gasledningen faldt i nattens løb. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Sejlads er derfor forbudt inden for et område af fem sømil fra gaslækagen, oplyser Søfartsstyrelsen.

Det er ikke bekræftet, hvorvidt lækagen stammer fra Nord Stream 2.

Nyheder

 1. Stoltenberg: 'Jeg frygter, at krigen i Ukraine udvikler sig til en storkrig'

  - Hvis ting går galt, kan det gå frygteligt galt.

  Sådan falder ordene fra Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, i den norske tv-station NRK's talkshow 'Lindmo'. Jens Stoltenberg henviser til krigen i Ukraine og det kølige forhold mellem Nato og Rusland.

  - Jeg frygter, at krigen i Ukraine skal komme ud af kontrol og udvikle sig til en storkrig mellem Nato og Rusland.

  Nato-chefen mener, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, har forandret sig, siden han indtog sit embede.

  - Da han var nyvalgt præsident i 2000 var han søgende og ønskede samarbejde med Vesten. Den senere Putin er meget mere aggressiv og fortæller historier, som ikke er sande, siger han.

  Stoltenberg siger samtidig, at han tror, at Putin har fejlvurderet Ukraines styrke, og at Natos øgede tilstedeværelse i den østlige del af alliancen mindsker risikoen for storkrig.

 2. Mindst en person har mistet livet i brand i russisk shoppingcenter

  Brandfolk kæmper med den omfangsrige brand. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

  En brand raser i et af de største shoppingcentre i Ruslands hovedstad, Moskva, og en person har indtil videre mistet livet.

  Det oplyser det russiske beredskab ifølge Reuters.

  Brandens omfang har ført til, at dele af bygningen er kollapset, hvilket har gjort slukningsarbejdet mere besværligt for brandfolkene.

  Ilden spredte sig over et område på omkring 7.000 kvadratmeter i centret ved navn Mega.

  Myndighederne peger på, at årsagen til branden er sikkerhedsbestemmelser, der ikke er blevet overholdt under renovering af bygningen.

  Centret husede en række vestlige detailkæder, før mange virksomheder trak sig ud af Rusland som følge af landets invasion af Ukraine, skriver Reuters.

 3. Færre modtog kontanthjælp i tredje kvartal

  I årets tredje kvartal - fra juni til september - er antallet af borgere, der modtager kontanthjælpsydelser, faldet siden andet kvartal.

  I september var der ifølge statistikken 98.800 modtagere af kontanthjælpsydelser.

  I andet kvartal steg antallet blandt andet på grund af tilstrømningen af ukrainske flygtninge, men før det havde man i syv kvartaler ligeledes set et fald.

  Men i tredje kvartal modtog færre flygtninge fra Ukraine ydelser.

  Faldet er mest markant blandt kvinder. Fra juni til september faldt antallet af kvinder blandt modtagerne af kontanthjælpsydelser med 1.800, mens antallet af mænd steg med 300. Dette skal ifølge Danmarks Statistik også ses i lyset af faldet af ukrainske ydelsesmodtagere, da hovedparten af dem er kvinder.

 4. Hvor gammel er du? Sydkorea skrotter komplicerede aldersudregninger

  Det bliver snart lidt mindre kompliceret at regne folks alder ud i Sydkorea.

  Landet har vedtaget en lov, der skrotter den tællemetode, der af borgerne indtil nu har været mest brugt til at beskrive alder.

  Her anses man for at være et år gammel, når man bliver født, og hvert år den 1. januar lægges så et år til.

  Men fra juni 2023 skifter landet officielt systemet, så det udelukkende er den internationale metode, der bruges fremover på officielle dokumenter. Det skriver Reuters.

  En separat metode bruges desuden i landet, når man skal aftjene værnepligt eller have lov til at drikke og ryge. Ved den metode anses man for at være nul år ved fødslen, hvortil der lægges et år hver den 1. januar.

 5. Terrordømte Ahmed Samsams advokat: Min klient sultestrejker i fængslet

  Terrordømte Ahmed Samsam, der ifølge DR's oplysninger har arbejdet som agent for de danske efterretningstjenester, har meldt ud, at han sultestrejker i fængslet.

  - Jeg indleder en sultestrejke fra dags dato, indtil Kriminalforsorgen og det danske retsvæsen undersøger min sag og behandler mig retfærdigt, lyder det i en besked på Ahmed Samsams profil på Facebook, der styres af hans bror.

  Hans advokat, Erbil Kaya, bekræfter det også i radioprogrammet 'Døgnrapporten' på 24syv.

  - Jeg har talt med ham (Ahmed Samsam, red.) om det, og jeg har også fået det bekræftet af fængselspersonalet, der hvor han afsoner, som har registreret ham som sultestrejkende, siger Erbil Kaya.

  DR har siden i går forsøgt at få dokumentation for ovenstående. Det er endnu ikke lykkes.

 6. Halvanden million cykelfans overværede dansk Tour-start

  Tilskuermålinger har givet arrangørerne et billede af tilskuerfremmødet til de tre Tour-etaper i Danmark. (Foto: © ANNEGRET HILSE, Ritzau Scanpix)

  Som bekendt endte Jonas Vingegaard som vinderen af det prestigefyldte cykelløb Tour de France i sommer.

  Men triumftogtet startede i Danmark med tre etaper, og en ny rapport betalt af Grand Depart Copenhagen Denmark og udarbejdet af analysebureauet Geelmuyden Kiese fastslår, at 1.664.789 mennesker overværede det franske cykelcirkus på dansk grund.

  Målingen af foretaget på baggrund af mobildata fra teleselskabet 3, som har kunne måle bevægelsesmønstrene langs ruten.

  I den 87 siders lange rapport fremgår det også, at det danske gebyr til selskabet bag Tour de France, A.S.O., beløb sig til 40,7 millioner kroner, og at Grand Depart Denmark Copenhagens budget for arrangementet endte på 93,7 millioner kroner. Heraf er der 8,4 millioner kroner i ubrugte reserver.

  Overborgmester i København og bestyrelsesformand i Grand Depart Copenhagen Denmark, Sophie Hæstorp Andersen, kalder ifølge Ritzau Tour de France en "folkefest uden lige".

 7. Kun tre kongeørnepar har fået unger i år: 'Bestanden er sårbar'

  - De senere år har vi set, at flere par er mislykkedes med deres ynglesæson, siger Hans Christophersen fra Projekt Ørn. (Foto: © KALOUSEK ROSTISLAV, Ritzau Scanpix)

  Tre af fire ynglende kongeørnepar har fået unger i år.

  Det viser, hvor svært arten har ved at få fremgang i Danmark, hvor bestanden ikke vokser til mere end de fire-fem par, der har været i Danmark i en årrække.

  - Vi må konstatere, at kongeørnens danske bestand er sårbar og skrøbelig og har meget vanskeligt ved at byde på fremgang, siger Hans Christophersen fra Projekt Ørn i Dansk Ornitologisk Forening (DOF)/BirdLife Danmark på foreningens hjemmeside.

  DNA-analyser af fjer, aflæsninger af ringmærkede ørne og GPS-sendere på flere fugle viser ifølge foreningen, at der sker er en unaturlig stor udskiftning hos nogle af parrene.

  - Vi ved, at der er fundet gifte i Store Vildmose, og vi ved, at der er skudt en kongeørn, der hørte hjemme i Tofte Skov i Lille Vildmose. Indicierne peger i retning af, at kongeørnen lever livet farligt i Danmark, siger Hans Christophersen.

  DOF vurderer, at der både er plads, føde og territorier til måske en snes kongeørnepar i det danske landskab.

 8. Fredag byder på byger med sne og slud

  Fredag byder på vinterligt vejr med sne- og sludbyger som her i det nordjyske i Hjørring. (Foto: © Birger Josephsen)

  Fredagen skydes i gang med gråt vejr og temperaturer lige omkring frysepunktet de fleste steder med undtagelse af nordjyderne, der får en væsentligt koldere start på dagen med 5-10 graders frost.

  Der risiko for sne- og isglatte veje mange steder.

  I løbet af dagen kommer der spredte sne- og sludbyger, men også små kig til solen af og til.

  Svag til jævn sydøstenvind blæser inde i landet, mens vinden ved kysterne er stedvist frisk.

  Weekendens vejr byder på temperaturer omkring frysepunktet og stedvise sne- og sludbyger.

 9. Kanye West fratages doktorgrad efter kontroversielle udtalelser

  Den stormombruste rapper Ye - som måske bedst er kendt under sit tidligere navn, Kanye West - får frataget sin doktorgrad.

  School of the Art Institute of Chicago gav Ye en æresdoktorgrad i 2015, men den trækker skolen altså nu tilbage.

  Årsagen er Yes mange kontroversielle udtalelser på det seneste, der blandt andet har fået ham suspenderet fra Twitter.

  - School of the Art Institute of Chicago fordømmer og afviser Kanye Wests (nu kendt som Ye) anti-sorte, antisemitiske, racistiske og farlige udtalelser, især dem rettet mod sorte og jødiske samfund, skriver skolen på sin hjemmeside.

  - Yes handlinger stemmer ikke overens med SAICs mission og værdier, og vi har ophævet hans hædersbevisning.

 10. Lulas folk vil gøre det umuligt for Bolsonaro at genopstille i Brasilien

  Kampagnefolkene, der stod bag kommende brasilianske præsident Luiz Inacio Lula da Silva valgsejr, har sagsøgt den nuværende præsident, Jair Bolsonaro.

  Anklagerne, der også rettes mod Bolsonaros vicekandidat og to af hans sønner, lyder på magtmisbrug og angreb på det brasilianske valgsystem i forbindelse med det seneste valg, hvor Bolsonaro led et snævert nederlag.

  Det skriver Reuters.

  Målet er at forbyde de fire mænd at stille op til embedet i fremtiden.

  Jair Bolsonaro og hans folk var i forbindelse med valgkampen kritiske overfor landets elektroniske stemmesystem, mens han - ifølge anklagerne - ulovligt har ydet økonomiske fordele til udvalgte borgere under valget for at vinde stemmer og påvirke valget.

 11. Fyrede Twitter-medarbejdere lægger sag an mod Elon Musk

  Elon Musk fyrede halvdelen af Twitters 7.500 medarbejdere, da han overtog det sociale medie.

  En del af de afskedigede medarbejdere har nu valgt at sagsøge techmilliardæren på baggrund af afskedigelserne. Det skriver Ritzau.

  Advokaten Shannon Liss-Riordan fører blandt andet en sag, som i store træk handler om, at nogle ansatte ikke får den fratrædelsesordning og kompensation, som de blev lovet, inden Musk overtog Twitter.

  - Det er meget bekymrende, at den rigeste mand i verden tror, at han kan træde på de ansattes rettigheder, og at han ikke behøver følge loven. Vi har tænkt os at stille ham til ansvar, siger advokat Shannon Liss-Riordan ifølge Ritzau.

  En anden af sagerne går på, at Musk har omdannet kontorer til soveværelser, så medarbejderne ikke behøver at forlade Twitters lokationer. Det er angiveligt ulovligt.

  Efter Musk overtog Twitter har der også været mange opsigelser på det sociale medie.

 12. Javnaðarflokkurin vinder færøsk valg

  Formand for Javnaðarflokkurin, Aksel V. Johannesen, står nu i spidsen for Færøernes største parti. (Foto: © Jan Macdonald Zuschlag-Arnskov, DR)

  Det færøske socialdemokrati, Javnaðarflokkurin, er nu det største parti på Færøerne, efter at stemmerne er talt op ved det færøske valg.

  Valgresultatet betyder, at partiet med formand Aksel V. Johannesen i spidsen sætter sig på 9 ud af 33 mandater i det færøske parlament, Lagtinget. Partiet har i alt fået 26,6 procent af stemmerne og går frem med 2 mandater.

  Det er fortsat uklart, hvem Javnaðarflokkurin har tænkt sig at gå i regering med.

  Formanden Aksel V. Johannesen udtalte tidligere i dag, at han både kan samarbejde med løsrivelsespartiet Tjóðveldi, der har siddet i opposition, eller det borgerlige parti, Sambandspartiet, der har siddet i regering i denne valgperiode.

  De partier har fået henholdsvis 6 og 7 mandater.

  I 2015 til 2019 dannede Javnaðarflokkurin regering med partierne Tjóðveldi og det liberale parti, Framsókn.

  Der skal minimun 17 mandater til at danne en ny regering.

 13. Lotto-jackpot: 165 landsbybeboere skal dele en milliard kroner

  Der bor 3.788 indbyggere i den lille flamske by Olmen nær grænsen til Holland. Nu kan 165 af dem glæde sig over sammen at have vundet mere 143 millioner euro eller over en milliard kroner i tirsdagens trækning EuroMillions-lotto.

  De 165 belgiske landsbybeboere havde betalt ind til en fælles spillepulje i den lokale kiosk, skriver BBC. Og nu har de hver især vundet 868.000 euro - svarende til 6,5 millioner kroner.

  Joke Vermoere, som er talsperson for det nationale belgiske lottoselskab, fortæller, at det ikke er unormalt, at grupper med fælles puljer vinder store gevinster i Belgien, men det her er den største gruppegevinst nogensinde.

  EuroMillions bliver spillet i ni europæiske lande: Belgien, Frankrig, Storbritannien, Spanien, Portugal, Irland, Østrig, Schweiz og Luxemborg.

 14. Klar til VM-kvartfinale: Hollænderne pakker hel gade ind ind i orange

  • Der er VM-feber i den hollandske by Haag. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Ritzau Scanpix)
  • En hel gade er blevet pakket ind i den karakteristiske orange farve. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Ritzau Scanpix)
  • Holland har tidligere været i VM-finalerne i både 1974 og 1978, hvor det blev til nederlag til først Vesttyskland og siden netop Argentina, som man nu kan få revanche mod. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Ritzau Scanpix)
  • Til gengæld vandt Holland EM i 1988, hvor et hold med profiler som Ruud Gullit, Marco van Basten og Frrank Rijkaard i finalen besejrede Sovjetunionen 2-0. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Ritzau Scanpix)
  • Holland er klar til kamp mod Argentina. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Ritzau Scanpix)
  • Der bliver fest i de hollandske gader fredag, hvis det lykkes at besejre Argentina. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Ritzau Scanpix)
  1 / 6

  VM-feberen står i fuldt flor i Holland dagen inden landet møder Argentina i kvartfinalen i Qatar. I regeringsbyen Haag har indbyggerne således pakket en hel gade ind i orange for at vise deres opbakning til landsholdet. Hup, Holland, Hup!

 15. Netanyahu vil have yderligere to uger til at danne regering

  Benjamin Netanyahu har brug for mere tid til at få sin nye regering på plads og få fordelt posterne. Derfor har Likud-lederen skrevet et brev til Israels præsident, Isaac Herzog, hvor han har bedt om at få yderligere to uger til at forhandle med sine kommende koalitionspartnere.

  Det ultraortodokse parti Shas bakker også op om en regering med Netanyahu i spidsen, og dermed er der nu fem mindre partier, som vil være med i en Likud-styret regering. Dermed er den kommende regering sikker på at have et flertal bag sig.

  - Visse spørgsmål, der har at gøre med roller, skal der endnu opnås enighed om, skriver Netanyahu i brevet, der er gengivet i israelske medier.

  Præsidenten har oprindeligt givet Netanyahu 28 dage til at danne en regering. Den frist udløber søndag.

 16. Paven brød sammen: Overmandet af tårer

  I dag kunne pave Frans, for første gang siden corona-epidemien brød ud, opretholde traditionen og aflægge besøg og lægge en buket hvide roser ved Maria-statuen ved siden af Den Spanske Trappe i Rom, mens han var omgivet af troende katolikker. Den 8. december fejrer den katolske kirke nemlig jomfru Marias ubesmittede undfangelse - eller på latin 'Immacolata'.

  Men pave Frans blev overmandet af sine følelser og brød sammen i tårer, da han i sin korte bøn talte om de lidelser, som det ukrainske folk i øjeblikket må gennemgå under den russiske invasion af landet.

  Da han genvandt fatningen, klappede de forsamlede romere, og selvom stemmen stadig slog knuder, lykkedes det paven igen at få styr på sine følelser og gennemføre bønnen.

 17. Perus tidligere præsident varetægtsfængsles i syv dage

  Perus tidligere præsident Pedro Castillo varetægtsfængsles i syv dage, mens han efterforskes for mistanke om "oprør og sammensværgelse". Det har en dommer i det sydamerikanske land besluttet torsdag, skriver Reuters.

  Castillo blev afsat onsdag som følge af en afstemning i Perus parlament, hvor et stort flertal stemte for at stille ham for en rigsret. Castillo blev fjernet af sikkerhedsfolk og anholdt for oprør mod staten.

  Forinden havde Castillo givet ordre til at opløse parlamentet, indsætte en nødregering og indføre undtagelsestilstand i landet.

  Mexicos præsident, Andres Manuel Lopez Obrador, har i dag fortalt, at Castillo havde ringet og fortalt, at han ville søge asyl på Mexicos ambassade i Peru. Men nu sidder den tidligere præsident i stedet i varetægtsfængsel, og vicepræsident Dina Boluarte er blevet indsat som ny præsident. Dermed har peruanerne har fået deres sjette præsident på under fem år.

 18. DR's techkorrespondent om cyberangreb på Forsvaret: 'Fritidshackere burde ikke kunne lægge Forsvaret ned en hel arbejdsdag'

  Det meste af torsdag har Forsvarsministeriets hjemmeside samt Forsvarets hjemmesider været nede grundet et cyberangreb af typen DDos.

  Et DDos-angreb fungerer ved, at en webserver stresses af massiv udefrakommende trafik og til sidst går ned.

  - Det er et af de simpleste våben i cyberarsenalet, men det kan godt være svært at forsvare sig imod og effektivt, hvis det er udført godt, lyder det fra DR's techkorrespondent, Henrik Moltke.

  Men derfor undrer det alligevel Henrik Moltke, at angrebet har gjort Forsvarets hjemmesider ukampdygtige det meste af dagen.

  - Almindelige fritidshackere burde ikke kunne lægge Forsvaret ned en hel arbejdsdag. Det studser jeg ved, siger Henrik Moltke.

  - Det kunne tyde på, at det er mere organiseret end det, eller mere sofistikeret end som så.

  Torsdag i sidste uge blev det svenske forsvar udsat for et lignende angreb. I sommer blev en række hjemmesider tilknyttet det norske forsvar også ramt at et DDos-angreb, og her anklagede man en prorussisk hackergruppe for at stå bag.

  - Siden krigen i Ukraine brød ud har man set en række DDos-angreb begået af prorussiske og proukrainske hackergrupper, som rammer mål i henholdsvis Vesten og Rusland, siger Henrik Moltke.

 19. Macron vil stoppe smitten: Gratis kondomer til de unge

  Nu skal det være slut med, at stadig flere unge bliver smittede med kønssygdomme i Frankrig. Præsident Emmanuel Macron vil nemlig kaste kondomer i grams til ungdommen.

  - Fra 1. januar vil kondomer være gratis på apoteket for alle, der er mellem 18 og 25 år gamle, sagde præsidenten ifølge Reuters i dag ved et møde om ungdomssundhed.

  Det er et tiltag, der skal stoppe en stadigt stigende spredning af kønssygdomme. Ifølge de franske sundhedsmyndigheder steg smitten med omkring 30 procent fra 2020 til 2021.

  Tilbage i september gjorde den franske sundhedsminister, Francois Braun, fortrydelsespiller gratis for alle borgere.

 20. Forsvarsministeriet har været udsat for et cyberangreb

  Det er et cyberangreb, der er skyld i, at Forsvarsministeriets hjemmeside samt Forsvarets hjemmesider har været nede det meste af torsdag.

  Det oplyser Forsvarsministeriet på Twitter.

  Det drejer sig om et overbelastningsangreb også kaldet et DDos-angreb, hvor en webserver i løbet af kort tid bombarderes med anmodninger med henblik på at overbelaste serveren og få den til at gå ned.

  Forsvaret oplyser, at der nu arbejdes på at stoppe den eksterne belastning.

  Angrebet har ifølge Forsvarsministeriet ikke haft nogen operative konsekvenser for Forsvaret.

  Torsdag i sidste uge blev det svenske forsvar udsat for et lignende angreb. Og i sommers blev en række hjemmsider tilknyttet det norske forsvar også ramt at et DDos-angreb, og her anklagede man en pro-russisk hackergruppe for at stå bag.

 21. Elefantunge i Københavns Zoo i intensiv behandling for herpesvirus

  Her ses Mun blive lukket ud i udeanlægget i Københavns Zoologisk Have for første gang tilbage i oktober. ArkivFoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

  Elefantungen Mun, der har sin daglige gang i Københavns Zoo, har siden onsdag morgen været i intensiv behandling, efter hun natten til onsdag begyndte at udvise sygdomstegn.

  I dag har prøver vist, at Mun har elefantherpes.

  Det oplyser Københavns Zoo i et Facebook-opslag.

  Elefantherpes kan ikke sammenlignes med den herpesvirus, som smitter mellem mennesker.

  Ifølge Københavns Zoo er elefantherpes en kompleks og aggressiv blødnings-sygdom, som tager livet af omtrent halvdelen af elefantunger født i zoologiske haver samt et stigende antal vilde elefanter.

 22. 18-årig studerende bliver borgmester i lille by i Arkansas

  For et halvt år siden blev Jaylen Smith færdig med high school. Nu er den 18-årige studerende blevet valgt til borgmester i den lille by Earle i Arkansas, USA.

  - Jeg stillede ikke op for at blive kendt. Jeg stillede op, fordi jeg gerne vil hjælpe mit samfund og flytte det i den retning, som det har brug for, sagde Jaylen Smith onsdag til CNN.

  Jaylen Smith, der er demokrat, bliver den yngste sorte borgmester nogensinde i USA. Earle er en landsby med 1.831 indbyggere.

  Hans plan er at genopbygge byen. Det skal blandt andet ske ved at fjerne forladte huse, sørge for at politiet fungerer 24 timer i døgnet, skabe job til de unge og sikre offentlig transport til butikker med dagligvarer.

 23. USA's kongres stemmer for at beskytte ægteskaber mellem samme køn

  Et flertal i Repræsentanternes Hus i USA har torsdag stemt for en lov, der skal beskytte ægteskaber indgået mellem to personer af samme køn.

  Det meddeler den amerikanske vicepræsident Kamala Harris på Twitter.

  Dermed er loven nu godkendt i begge Kongressens kamre. Et flertal i Senatet stemte ja til loven i sidste uge.

  Næste skridt er nu, at loven sendes videre til præsident Joe Bidens bord til endelig underskrivning. Præsidenten ventes at godkende loven.

  Loven har til formål at sikre, at den amerikanske højesteret, som lige nu består af et flertal af republikansk valgte dommere, ikke har mulighed for at rulle retten til ægteskaber indgået mellem to personer af samme køn tilbage. Den rettighed blev vedtaget i 2015.

 24. Nye Borgerlige fremsætter forslag om advokatvurdering af minksagen

  På tirsdag skal Folketinget tage stilling til, om der skal laves en uafhængig advokatvurdering for at få afgjort, om Mette Frederiksen eller andre ministre vil kunne drages juridisk til ansvar for deres rolle i minksagen.

  Nye Borgerlige har nemlig lavet et beslutningsforslag, der skal førstebehandles i Folketinget på tirsdag.

  Efter valget så det ud som om, at der kunne være flertal for en advokatvurdering. Inden valget havde hele blå blok, Moderaterne og Alternativet sagt, at de ville stemme for.

  Men det er ikke længere så sikkert.

  Både Moderaterne og Venstre har nemlig efter valget blødt op for retorikken, selvom de var meget stålfaste på det inden valget.

  Og i et opslag på Twitter kommer Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, også med en klar stikpille til de to partier.

  - På tirsdag den 13. december finder vi ud af, hvilke partier der holder ord. Det sker, når Folketinget førstebehandler Nye Borgerliges forslag om at iværksætte en uvildig advokatvurdering. I Nye Borgerlige holder vi selvfølgelig ord og stemmer for, skriver hun.

  Hvis der er flertal for et beslutningsforslag, vil en regering være politisk forpligtet til at handle på det.

 25. Den sidste overlevende fra berømt britisk eskadrille fra Anden Verdenskrig er død

  George 'Johnny' Johnson var kun 21 år, da han i 1943 som bombeskytte deltog i en af Royal Air Forces mest berømte operationer under Anden Verdenskrig.

  Nu er han død, 101 år gammel, efter han sov ind på et plejehjem i Bristol natten til onsdag.

  Det oplyser Storbritanniens nationale nyhedsbureau PA.

  Johnson var den sidste overlevende blandt deltagerne i Dambusters-bombetogtet rettet mod dæmningerne i Ruhr-området med det formål at oversvømme Nazi-Tysklands våbenfabrikker.

  Bombetogtet, der gik under kodenavnet Operation Chastise, blev gennemført af en gruppe udvalgte elitepiloter i Eskadrille 617, som kunne flyve i høj fart i mørket og med lav flyvehøjde.

  Mere end 50 ud af de 133 deltagere i togtet blev dræbt undervejs, men operationen blev stadig regnet for at være en stor succes, fordi det lykkedes at smadre to tyske dæmninger.

  Operationen har inspireret både en bog og filmen 'The Dam Busters' fra 1955, som er en populær krigsfilm i den engelske filmskat.

  Johnson forblev i luftvåbnet i 22 år. For fem år sagde han, at han stadig huskede det berømte bombetogt meget klart.

  - Det er noget, der vil leve evigt, hvis du spørger mig.

  Det var et Lancaster-bombefly som dette, at George Johnson var bombeskytte i tilbage i 1943. Her flyves Lancaster-flyet over Derwent-reservoiret i Derbyshire i 2013 i anledning af 70-året for det berømte Dambusters-togt rettet mod dæmningerne i Ruhr-området. (Foto: © ANDREW YATES, Scanpix Denmark)
 26. Flere bliver smittet med corona - men kun få bliver alvorligt syge

  På samme dag hvor Sundhedsstyrelsen bekendtgjorde, at man ikke længere skal gå i selvisolation, hvis man bliver smittet med corona, kan Statens Serum Institut fortælle, at smitten er i vækst herhjemme.

  I uge 48 er der registreret 123 tilfælde per 100.000 indbyggere mod 77 ugen forinden. Den udvikling bliver også bekræftet gennem målinger i spildevandet, hvor der de seneste tre uger har været en kraftig stigning i den ugentlige vækstrate.

  - Vi har i lang tid haft et lavt antal smittede med covid-19, og den aktuelle stigning skyldes formodentlig dels en sæsoneffekt, og dels at der lige nu er undervarianter i fremvækst, blandt andet BQ.1.1, som i højere grad smitter personer, der tidligere har været smittet eller er blevet vaccineret, siger overlæge og sektionsleder Bolette Søborg fra SSI.

  Der er også en stigning i antallet af nye hospitalsindlæggelser, hvor der også er en positiv test for SARS-CoV-2. Men antallet af indlagte på intensivafdelinger er fortsat lavt. Således var der kun otte tilfælde i uge 48.

 27. Eksperter afvist som vidner i sag om buste, der blev smidt i Københavns Havn

  Forsvarsadvokaten for den tidligere institutleder på Det Kongelige Danske Kunstakademi Katrine Dirckinck-Holmfeld får lov til at føre to ud af de 13 vidner, han ønskede at føre i sagen om hærværk mod institutlederen.

  - De kunsthistoriske og kolonihistoriske eksperter er blevet afvist som vidner af dommeren, fortæller forsvarsadvokat Tyge Trier til Kulturen, P1.

  Katrine Dirckinck-Holmfeld er tiltalt for at have begået groft hærværk, da hun var med til at smide en buste af Frederik V i Københavns Havn i 2020.

  Næsten alle 13 vidner, forsvarsadvokat Tyge Trier anmodede om at få med, havde forskningsbaggrund, fordi han ønskede at belyse sagen kunstnerisk og kunsthistorisk.

  Tyge Trier forventer at kære afgørelsen til landsretten, fortæller han til Kulturen, P1.

 28. Kroatien kommer med i Schengen-samarbejdet

  Kroatien kommer med i Schengen-grænsesamarbejdet, mens Bulgarien og Rumænien får nej.

  Det oplyser det tjekkiske formandskab for EU på Twitter.

  Det er første gang i mere end et årti, at Schengen-området udvides. Kroatien indtræder i samarbejdet efter årsskiftet.

  Schengen-området er en aftale om fri bevægelighed mellem medlemslandene.

  Efter Kroatiens optagelse tæller aftalen 27 lande - 23 EU-medlemslande samt Island, Norge, Schweiz og Liechtenstein.

  Opdateres...

 29. På papiret er DF fortsat med i regeringsforhandlingerne: 'Men det kan man diskutere, om vi er'

  Regeringsforhandlingerne spidser til, og i dag har Venstre og Moderaterne lagt vejen forbi Marienborg.

  Et stykke fra Marienborg - på Christiansborg - finder man i skrivende stund et parti, som på papiret fortsat er med i forhandlingerne.

  - Men det kan man diskutere, om vi er, lyder det dog fra Dansk Folkepartis næstformand, René Christensen.

  - Vi er i hvert fald ikke ude af dem, men vi har ikke haft nogen møder de sidste cirka 14 dage, uddyber han.

  Dansk Folkeparti har indledende haft tre møder med Mette Frederiksen (S), som efter partiets eget udsagn har været gode.

  - Der var ikke noget dér, som gjorde, vi skulle gå fra hinanden. Så længe vi ikke har set det, så er der ingen grund til at gå, siger René Christensen.

  - Man skal også bare huske, at i politik, der skal man aldrig true med at gå. Man skal altid true med at blive, for det er dér, indflydelsen ligger.

 30. Amerikansk basketballstjerne løslades i fangeudveksling med Rusland

  Præsident Biden fortæller pressen, at basketstjernen Brittney Griner er på vej til USA. (Foto: © Brendan SMIALOWSKI, Ritzau Scanpix)

  Rusland har overgivet den amerikanske basketstjerne Brittney Griner.

  Det bekræfter den amerikanske præsident, Joe Biden, i en pressebriefing.

  Præsidenten bekræfter det ikke selv på pressemødet, men ifølge Reuters har det russiske udenrigsministerium bekræftet, at USA til gengæld måtte frigive våbenhandleren Viktor Bout. Han går også under tilnavnet "dødens købmand" og var idømt 25 års fængsel i den amerikanske delstat Illinois.

  Griner, der blev anholdt i Rusland for besiddelse af cannabisolie, er endt som diplomatisk kastebold mellem Rusland og USA.

  Basketstjernen blev i slutningen af november flyttet til en russisk straffekoloni i byen Yavas i regionen Mordovia.

  Aftalen er den anden udveksling under krigen, skriver AP.

 31. Sundhedsordførere ser positivt på corona-lempelser, men én har et forbehold

  Sundhedsstyrelsen sidestiller nu coronavirus med andre sygdomme og anbefaler ikke længere, at man isolerer sig ved en positiv test.

  Hos Konservative og Enhedslisten er det en nyhed, som glæder sundhedsordførerne.

  - Det er helt fantastisk. Der er ikke nogen, som ønsker sig hverken restriktioner eller covid-19 tilbage på et niveau, vi har set tidligere, lyder det fra Konservatives fungerende sundhedsordfører Per Larsen.

  Peder Hvelplund (EL) mener, det er ganske sikkert at nedjustere, men han har en bemærkning:

  - Vi skal bare være klar over, at corona stadig er en sygdom i samfundet, og den spredes imellem os, men det er på niveau med andre sygdomme som influenza.

  SF's fungerende sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, er dog bekymret for én detalje, og det er, hvordan covid-19 kommer til at påvirke sundhedsvæsenet over vinteren.

  - Vi kan allerede se nu, at der er en stigning i antallet af patienter med corona, så der synes jeg, vi skal have en særlig opmærksomhed, siger hun.

  Normann Andersen mener derfor også, vi fortsat skal være opmærksomme på rengøringen i sundhedsvæsenet, ældreplejen og også i daginstitutionerne.

 32. Céline Dion er ramt af sjælden uhelbredelig sygdom

  Verdensstjernen Céline Dion er blevet diagnosticeret med en sjælden autoimmun sygdom, som påvirker det centrale nervesystem.

  Det fortæller sangeren selv i en video på Instagram.

  Den sjældne sygdom, der hedder Stiff Person Syndrome, er uhelbredelig og forårsager smertefulde muskelspasmer og stivhed i kroppen.

  I videoen fortæller Céline Dion, at hun i den forbindelse er nødsaget til at indstille sin planlagte Europaturné til næste år og udskyde visse optrædener.

  - Jeg savner jer. Og jeg gør alt, hvad jeg kan, for at blive klar til at optræde for jer igen, siger Céline Dion til sine fans i videoen.

  Céline Dion skal efter planen spille to koncerter på dansk jord i Royal Arena den 23. og 24. semptember 2023. Disse to koncerter er endnu ikke udsat eller aflyst, fremgår det af sangerens hjemmside.

 33. Axelsen fortsætter dominans ved sæsonfinalerne og er semifinaleklar

  Viktor Axelsen udspiller japaneren Kodai Naraoka i sin anden gruppekamp ved sæsonfinalen i Bangkok. (Foto: © Diego azubel, Ritzau Scanpix)

  Heller ikke japanske Kodai Naraoka kunne gøre noget mod Viktor Axelsen.

  Den danske badmintonstjerne vandt sin anden af i alt tre gruppekampe ved sæsonfinalen i Bangkok i to sæt 21-5, 21-15.

  Dermed topper den 28-årige Axelsen sin gruppe. Sejren over Naraoka betyder også, at danskeren, som topper verdensranglisten, er semifinaleklar, selvom han mangler at spille mod H.S. Prannoy fra Indien fredag formiddag dansk tid.

  Modstanderen i semifinalen er endnu ukendt.

  Den danske herredouble bestående af Kim Astrup og Anders Skaarup Rasmussen tabte også sin anden kamp ved sæsonfinalen. I går viste Kina sig at være for stærke, og fredag blev danskerne udspillet i to sæt af Mohammad Ahsan og Hendra Setiawan fra Indonesien.

Mere fra dr.dk